Tagovi

Stranka demokratskih promjena

Gledajući događanja u SDP-u iz moje požeške perspektive, čini mi se kako je demokracija u Hrvatskoj još jednom nakon 2000. dobila vjetar u jedra. Postati predsjednikom trenutno (po anketama) najjače stranke u Hrvatskoj svakako je velika odgovornost, ali iz utrke istjerati Milana Bandića u prvom krugu, to je već veliki uspjeh i naznaka nekog novog kursa koji bi mogao zavladati u SDP-u. Mladi, tek navršeni tridesetogodišnjaci, željni političkog dokazivanja, ali s PRAVIM ljudima, moraju se nadati da će Milanović uspjeti ostvariti sve ono o čemu je pričao tijekom izbora, a kako moje novinarsko uho osluškuje, građani su željni drugačije politike, drugačijih uvjerenja i bolje tj. nesebičnije brige za budućnost svih građana. Još uvijek je prerano nešto konkretno reći o politici koju će voditi Milanović, ali kada čovjek koji ima 41 godinu i najavljuje promjene u korist mladih, u korist budućnosti Hrvatske, onda mu se mora pružiti prilika i šansa na parlamentarnim izborima.

Ono što Milanovića očekuje u SDP-u je odmak od starih partijskih lisaca i njihovih priljepaka koji su uspjeli dobiti glasove birača i sada vladaju na lokalnim razinama, što SDP-u kakav je u središnjici i SDP-u kakvim ga vidi Milanović nikako ne odgovara. Okorjeli su to naftalinaši koji smicalicama i prevarama, ucjenama i despotskom čizmom u stilu feudalca Franje Tahija vladaju na široj lokalnoj razini. Strah i bojazan na svakom koraku, a 2007. je godina. Neuki puk i “demokratsko društvo” sa svim svojim manama i to dopušta i tolerira, ali sudeći po Milanovićevim izjavama i onime kako on vidi SDP i Hrvatsku nakon izbora, naftalinaši i okorjeli “vladari strahom i čizmom” nemaju mjesta u toj novoj, boljoj Hrvatskoj, koju spremaju Milanović i Jurčić.

Zato moje čestitke na pobjedi, i što je još važnije, želje za bistrom glavom i odlučnim stavom, jer sudeći po vrlo nervoznim prvim reakcijama iz HDZ-a, i tamo su shvatili da je Milanović osoba koja ima simpatije građana, a time i realne šanse za pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima. Čestitke i Sanaderu na prokazanom pravom licu, kao i Jandrokoviću na onoj već legendarnoj subotnjoj presici nakon objave pobjednika u SDP-u.

Komentari

Čini se da je Milanović

Čini se da je Milanović doista "dečko koji obećava", ali naravno ne verbalno poput glavnog konkurenta Sanadera. On obećava upravo svojom mladošću i nesudjelovanjem u visokoj politici. Samim tim on je neopterećen hipotekama i ne mora "vraćati" dugove bilo kome i bilo koje vrste. Izborom na visoku poziciju predsjednika najjače oporbene stranke je dobio šansu, a čini mi se i cijela Hrvatska.

On može napraviti odmak od prošlosti i pozabaviti se sadašnjošću u skladu s onim kako vidi budućnost, a čini mi se da ju on skupa s Jurčićem vidi upravo onako kako je vidi i većina građana Hrvatske.

Primjera radi, on ima šansu povesti istinsku borbu protiv korupcije. Sam nije bogat, nadam se da će tako i ostati, i nije sudjelovao ni u kakvim sumnjivim rabotama. Zato kad slušam njega, vjerujem da može i hoće jer nemam dokaza u suprotno.
Kad slušam Sanadera, tada znam da je njegova borba protiv korupcije samo na verbalnoj razini jer bi i sam trebao objasniti ponešto o porijeklu svoje imovine, a da ne govorimo o pojedinim ministrima kojima je okružen. Kako će se onda boriti s nečim u što je i sam utonuo?
Ja vjerujem da Milanović osjeća i da je svjestan te svoje strateške prednosti. I da će je iskoristiti.

Ima jedna stvar u kojoj se ne slažem s napisanim, a to je njegovo odricanje od ljudi na lokalnoj razini koji su, kako autor piše, "uspjeli dobiti glasove birača". Zašto bi se trebalo odricati tih i takvih ljudi?

Drugo su oni unutar stranačkih tijela koji su tamo mogli doći "po vezi" i uz potporu "starih lisaca", ali nikakvi stari lisci ne mogu osigurati glasove građana ukoliko oni sami ne prepoznaju da je netko dobar za načelnika ili gradonačelnika, pa i župana. Zašto bih ja glasao za stranku koju inače podržavam ako mi ona nudi diletanta za gradonačelnika? Nema šanse, pogotovo sada kad će se neposredno birati.

Tu se Milanović ne bi trebao ni pokušati miješati jer bi bilo u suprotnosti s onim što je govorio, a govorio je upravo o decentralizaciji unutarstranačkog odlučivanja i demokratizaciji i unutarstranačkih odnosa od čega je najviše zapamćeno ono "jedan član jedan glas" pri čemu bi svi članovi stranke glasali za sva stranačka tijela, uključno za predsjednika stranke. To su prave stvari i to je vjerujem ono zbog čega je dobio toliku podršku.
Kako bi to bilo da sad komesarski nameće onoga tko će nositi listu ili kandidirati se za općinskog načelnika ili gradonačelnika? Toplo se nadam da to neće činiti.

Ako Ronko ne valja u Požegi, on je problem lokalnih SDP-ovaca i građana Požeštine. Ne poznam čovjeka, ali znam da je dobio jako puno glasova. Pa nisu tamo valjda građani blesavi da ne znaju koga su birali, a i ne vjerujem da od HDZ-ovog Bagarića itko može biti gori.

B-52

Tko je glasao

"dečko koji obećava"

"dečko koji obećava" provest će se na izborima upravo kao "dečko s trešnjevke" :)

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

lion, budem počeo sve

lion,
budem počeo sve ovakve komentare stavljati u bookmarke tek toliko da vidim reakciju 250g studenog u ponoć

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci