Tagovi

Stranački faraoni; zmajevi od papira

Svježi događaji u SDP-u vrlo podsjećaju na one u Hrvatskim laburistima – Stranci rada. U knjizi Laburisti: Dijagnoza (http://laburist.wix.com/dijagnoza) koja je objavljena otprilike prije godinu dana točno sam predvidio pad te stranke i opisao razloge zbog kojih će se to dogoditi. Za krah je, naravno, odgovoran predsjednik Lesar, ali i svi oni uhljebi i ulizice koji su se nagurali uz i u njega. Poslušnost i razmišljanje glavom predsjednika stranke te je ljude kratkotrajno dovelo do cilja; nekih financijskih benefita i blagog osjećaja moći. Sada, stranka je u raspadu, svi optužuju sve, a jedino se nitko ni sada ne usuđuje javno prozvati Dragutina Lesara koji je osobno posljednjih godina sijao ono što danas žanje.

Bahatost i arogancija te bezobrazluk i podmuklost tog čovjeka toliki su da i sada, kada je stranka na koljenima, a medijima dominiraju naslovi da je već spakirao kofere i zbrisao, nitko osim dvoje-troje pojedinaca iz provincije nema hrabrosti otvoreno pokazati prstom na njega. Naravno, ni njegovi izvršitelji nisu nevini; kompletno Predsjedništvo te članovi stranačkih tijela (Suda časti, Statutarne komisije, Nadzornog odbora), pa do obezglavljenog Nacionalnog vijeća i šefova podružnica. Svi su oni u tišini radili za sebe gradeći si bolje pozicije u stranci.

Kada je prije dvije godine stranku u dva-tri mjeseca napustilo preko pet stotina članova oni koji su preostali u tome su vidjeli jedino još bolju priliku da uskoče u ispražnjena mjesta. Danas im se to osvećuje; destruktivna politika šefa stranke kojeg su bespogovorno i s obožavanjem slušali, dovela ih je sve skupa na koljena. Jadnici koji nisu imali snage pogledati si u oči i javno postaviti pitanje o katastrofalnim unutarstranačkim odnosima sada šute. Zbunjeni su, dezorijentirani i u strahu. Stranački novac je potrošen na kampanju i promidžbu samo jednog čovjeka, a koja je trebala produžiti privid uspješne politike stranke i njenog vodstva. Kapetan laburističkog broda napustio ga je baš kao što je to kukavički napravio i onaj Talijan s Costa Concordije; razlika između njih dvojce je jedino u tome što će prvi biti osuđen, a ovaj drugi neće nikome odgovarati - ni biračima koje je prevario, a koji mu i danas hrane obitelj, ni vlastitim članovima koje je ostavio na vjetrometini.

Kada je njegov osobni časni sud donio odluku o mojem izbacivanju iz stranke, a koju je lijepo obrazložila i Statutarna komisija u njegovom vlasništvu, on mi je osobno sa svojeg privatnog mejla slavodobitno poslao tu službenu Odluku uz samo jednu riječ: jadnik. Danas, nakon što je sa svojim pajdašima upropastio jednu dobru ideju, svojom populističkom politikom teško razočarao birače, a višegodišnji trud tisuća članova bacio u blato postao je ono što je želio imputirati meni.

Jadnik.

Komentari

Kaj su ovo stranacke

Kaj su ovo stranacke karmine?

bogmec dosta dugo traju... a ima i puno onih koji su dosli dati posljednju pocast..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Nešto pozitivno i životno

"Ni Vrag nije tako crn kako izgleda. Ako ništa drugo, nosi bijele Speedo gaćice" - veli mi kolega.
Fakat, i u najružnijim naknadnim okolnostima nađe se mjesta za zdravu zezanciju:

Slučaj 1.)

Vukovarsko- srijemska županija. Osnovan ogranak. Slavi se na Dunavu uz fiš. Mrak ozračje uz kotlič i sjajno društvo. Nakon jednosatnog sudjelovanja na Radio Vukovaru, meni je bilo dosta. Lesar ode na Radio Ilok, a mi ga čekamo uz fiš. Ponestalo mi cigareta i nazovem mobitelom:
"Ostao sam bez cigareta. Panika. Kupi mi cigarete prije dolaska".
Nakon pola sata dolazi Lesar i sa udaljenosti 10 metara baca mi 2 kutije Ronhilla:
"Evo ti, pa se sada hvali da si saborskog zastupnika poslao po cigarete!.

Slučaj 2.)

Zagreb. Demonstracije navečer.
Pišem nešto u stranačkim prostorijama.
"Idem ja na demonstracije, velim Lesaru".
"Super! Nastoj svakako da te uhapse!"
"?????????????"
"Pa imat ćemo besplatnu propagandu za Stranku ako te zatvore"!

Šteta.
A sve je moglo biti drukčije.
Samo da to prokletstvo "vođe" nije bilo izraženo do neprihvatljivih razmjera.

Tko je glasao

"V.D."

1.)

"V.D" (vršilac dužnosti), pojam je iz bivšeg sustava i često korišten kako bi pravni subjekt i u izvanrednim okolnostima djelovao.
Sijećate se "v.d. direktora OOUR-a"?
Taj institut imao je praktičnog smisla, međutim kako bi se spriječila zlouporaba instituta "v.d." kojim bi se mogla izbjeći volja biračkog tijela (Zbor radnika ili radničkog savjeta), postavljeni su vrlo strogi uvjeti da bi netko bio "v.d.":
- Vrlo kratki vremenski rok za izbor legalnog direktora,
- Statutom i pravilnikom određeni postupak.

2.)

Sada u Hrvatskoj imamo po prvi put "v.d. predsjednika Stranke" !
Osim što podsijeća na Zakon o udruženom radu, nema nikakvog uporišta u:
- statutima stranaka,
- Zakonu o političkim strankama.

Funkcija "v.d." ne postoji.

Bit će zanimljiva reakcija Ministarstva uprave u smislu Zakona o političkim strankama, kojima su stranke obvezne dostaviti podatke o svakoj upravljačkoj promjeni unutar stranke kao pravnog subjekta.
Potpuno je nevjerojatno, da bi Ministarstvo uprave RH prihvatilo "v.d." kao odgovornu osobu, iako onaj koji se prihvati titulirati kao "v.d.", može itekako biti odgovoran za buduće odluke.

Tko je glasao

Po statutu Lesarove prćije

Po statutu Lesarove prćije postoje PREDSJEDNIK I POTPREDSJEDNICI, 4 komada. po Po pitanju tko je gazda u prćiji članak 23. je jasan i nedvojben:
(1) Predsjednik Stranke predstavlja i zastupa Stranku te odgovara za njezin rad.
Nema nikakve dvojbe ni po pitanju potpredsjednika, tj. da su potpredsjednici u biti marionete i smokvini listovi predsjednika stranke. Potpredsjednici su po Statutu ukrasne pro forma figure u stranci, bez ikakvih zaduženja i ovlasti osim što su tu da popunjavaju quotu Lesarovih podrepaka u predsjedništvu stranke i nacionalnom vijeću čiji je vrh opet sastavljeno po izboru faraona Lesara! Štoviše u nijednom članku Statuta se ne spominje mogućnost da potpredsjednici u izuzetnim slučajevima kao što je sprijećenost, ili u ovom slučaju ostavka predsjednika stranke do izvanrednog zasjedanja sabora preuzeti mogu predstavljati i zastupati Stranku. Po statutu nema nikakve mogućnosti da bilo tko zamjeni Lesara, pa čak ni on sam nema uporište u statutu bilo kakvog imenovanja osobe koja bi do izvanrednog zasjedanja stranke vodila stranku!!!!!! To je učinjeno upravo zato da bi se Lesaru omogućilo faraonsko vođenje stranke. Prema tomu Nansi Tireli kao "vršitelj dužnosti" je puka sprdačina i lakrdija kojom Dragutin Lesar uvodi nonsens u hrvatskoj političkoj žabokrečini, a da sprdačina i sramota bude još veća radi se o jednoj parlamentarnoj stranki koja još uvijek ima i predstavnika u EU parlamentu! "Deputiranjem" ili imenovanjem gubernatorice Nansi Tireli kao "vršitelj dužnosti" Lesar je pokazao da je njegova ostavka puka farsa koju bi Ministarstva uprave u smislu Zakona o političkim strankama, moralo sankcionirati na način da ukoliko Nacionalno vijeće u roku od trideset dana ne sazove, te nakon toga u roku od 30 dana kako je predviđeno statutom ne održi izvanredno zasjedanje Sabora, donese odluku o brisanju Lesarove prćije iz registra političkih stranaka RH.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

I moj naklon, naravno. Lijepo

I moj naklon, naravno. Lijepo je pročitati komentar nekog tko zaista argumentirano iznosi svoje mišljenje. Treba si uzeti truda, pročitati javno dostupne stranačke akte, pa tek onda komentirati. No, ogroman broj članova stranaka nema pojma što im piše u statutima i pravilnicima, pa tek kad na vlastitoj koži osjete posljedice, tek tada pitaju "svojeg ljekarnika ili liječnika". Najčešće, tada je već prekasno :)

timashine

Tko je glasao

Moj naklon!

Moj naklon!

Tko je glasao

Lesar i demokracija

parlementarne stranke kasit demokracija zamotana u celofan. politička i ekonomska situacija koje vladaju u Hrvatskoj samo potvrđuju kako je u njima klijentelizam umjesto demokracije. istupi Lesara i ostalih laburista u saboru kao i razne akcije su doprinijele popularnosti laburista. građani su vidjeli stranku koja će donijeti promjene u Hrvatsku. izlazak članova je loša reklama. radi se o o članovima koji su razočarani radom stranke. oni koji su u stranku ušli zbog političkih ambicija uspjeli su se nemetnuti. razlog je isti kao i u drugim strnakama borba za vlastito dobro je najačala borbu za opće dobro, dobro naroda.

w. ;)

Tko je glasao

na mrtva vuka......

@timashine
„ Na mrtva vuka i zec kurac vadi „
Ispričavam se na izrazu ali to je poslovica a ne moj uobičajeni rječnik.
Zar zaista misliš da je Lesar dao ostavku zbog izgubljenih izbora za EU parlament.
Zar on kao „faraon i zmaj od papira“ nije mogao jednostavno poput ostalih reći – idemo dalje - . Već sama ostavka (neopoziva) govori da niste u pravu.
Navodiš i link http://laburist.wix.com/dijagnoza kojim zapravo dokazuješ da ste nakon prvog sukoba otišli kao uvrijeđene stare frajle.
Moram se vratiti na učestale teze na poolitika.com o intelektualcima i onima ispod.
Da Lesar ima samo srednju školu. No više političkog iskustva i znanja, što mnogim „intelektualcima“ smeta. Njihova vizija laburista suprotna je Lesarovoj. To ih smeta i javlja se čuveni Hrvatski jal.

Učlanili smo se u stranku vjerujući da možemo nešto promijeniti, no za kratko vrijeme shvatili smo da je stranka laburista ista kao i sve druge. Kada smo pokušali razgovarati sa predsjednikom on nas je ismijao, omalovažio i izvrijeđao.

E moji „frontovci“. Linić je smogao snage da se premetne u zviždača a vi utekoste i sada iza planjke s praćkom. Što je najjadnije još se takmičite tko je prvi i prije drugih predvidio krah laburista. Iz stranke vas nije otjerao samo Lesar već neka čudna a u posljednje vrijeme popularna žudnja za političkim položajem u stranci. Uhljebljenjem. Mnogima je to uspjelo a vama ne.
Čudi me da gospodin Tonči Majica nema dovoljno informacija o istinskim razlozima ostavke predsjednika laburista. U svijetu politike gdje vladaju demokratska pravila
ponašanja i poimanja politike, ostavke su normalna stvar.

Tko je glasao

" U svijetu politike gdje vladaju demokratska pravila ........."

@boltek u pravu si, ali si za kićenje oreolom demokratskih pravila,
demokratskog ponašanja i demokratskog poimanja politike", izabrao krivu osobu. Već sama činjenica da je Lesar sindikalni i partijski krivokletnik opovrgava tvoj hvalospjev ovm mora se priznati uspješnom muljatoru, prevarantu i licemjeru koji se uspio preveslati sindikaliste, pa Pusićku i Čačića, a onda kao gotovo stopostotni politički mrtvac i naivne osnivače svoje prćije. Naravno da u politici nije važna škola, već dovoljna doza pokvarenjaštva i nemorala, licemjerja, gramzivosti, a za uspješno utiranje puta do nogu ovnova predvodnika konjska orma na glavi. I tako je Lesar gradio svoj put do predsjednik vlsatite prćije, koju sada kao što štakori napuštaju brod koji tone, napušta, jer od nje više nema koristi!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Podlost oko referenduma- stigla im je na naplatu

Lesara je razotkrio HDSSB, koji ih je ostavio na vjetrometini ustavnih promjena.

Koje li gadosti- zalagati se za smanjenje broja potrebnih potpisa za referendum, a u isto vrijeme zabranjivati narodu referendum o svim stvarima koje im žele zabraniti pokvareni političari.
Na tome je pao Lesar- jer mu HDSSB nije ostao zaklon u kojemu bi ga štitili režimski novinari koji bi svu krivnju svalili na HDSSB.

Tako im i treba- jer su podli, pokvareni i mislili su dovoljno lukavi.

Narod je ocijenio njihovo zalaganje za ukidfanje prava narodu za referendum o svim pitanjima, pa i o svome jeziku i primjeni svoga jezika na svome teritoriju.

Sretan put u prošlost takvim pokvarenjacima iz laburista. Bili su obična navlakuša i rezervni spremnik SDP-a i HNS-a!

Zeznuo ih HDSSB- u zadnji trenutak i spasio se sudbine koja im je bila namijenjena- čak i ucjenjivanjem od strane DORH-a.

Tko je glasao

@timashine

A jesi puno bolji od Lesara?? On je bar imenom i prezimenom potpisivao svoje tekstove, i govorio kako je govorio, a ti i sada, kada Lesar nema moć piskaraš pod nickom! I od anonimusa i u ovoj situaciji očekivati neko poboljšanje u Hrvatskoj?? RASAP HRVATSKE, gospođe i gospodo! RASAP! Politički onesviješten narod ne može naprijed, može samo nazad! Slaviti nekakvu KUNU, a nema veliki dio naroda za kruh, sljepilo je i naroda i političkog vodstva! Slaviti neprekidno pobjede, a imati samo grb, zastavu, himnu...O Bože dragi!??
Hrpa najvećih kukavica koje sam sreo u životu, uz poneki izuzetak!
Ni predstavit se javnosti, o Bože dragi!???
99 % uškopljenih, o Bože dragi!?
99 % dvospolaca, o Bože dragi!?
99 % onih koji se plaše vlastite sjene, o Bože dragi!?
99 % licemjera, o Bože dragi?!
99 % TEŠKO ZADUŽENIH, O BOŽE DRAGI!?

RASAP HRVATSKE DRŽAVE, gospođe i gospodo! RAAAASAAAP!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

"Sa starošću ne dolazi obavezno i mudrost" (kineska narodna)

Gospodine Weiss, ako sam naglasio da sam napisao knjigu o laburistima onda biste trebali točno znati tko sam. Vi ste novinar po profesiji, pa vjerujem da nemate problema s traženjem onoga što bi Vas zanimalo. Ovaj moj zasluženo pobjednički i trijumfalni dnevnik/post ne govori o nadimcima i nickovima nego o političkim prevarantima i nitkovima. Žao mi je što osim činjenice da je tekst napisan pod nickom niste pročitali i sam tekst. Znate, iskustvo me je naučilo da, između ostaloga, ljude (pr)ocjenjujem i prema tome s kime se druže i kome su naklonjeni, a pošto vidim da su Vam Dragutin Lesar i njegova osobna stranka prirasli srcu u svezi Vašeg komentara više nemam što napisati. Poštujem Vaše godine.

Sve ostale razočarane lesariste mogu obavijestiti da imam i daljnje predviđanje koje će pomesti pod s njihovom lažnom lojalnošću i uvlakačkim obožavanjem Najdražeg Vođe. Naime, Dragutin Lesar će i dalje voditi stranku kao što je to radio i do sada. Njegova cijela obitelj živi od te njegove prćije/stranke, pa bi bilo iluzorno očekivati da će on tu debelu gusku prepustiti nekom drugom. Svojim manipulacijskim vještinama za guske u magli stvorio je privid poštenog i moralnog predsjednika koji je dao ostavku, no njemu to ne pada na pamet. Jučer je na sjednici Predsjedništva donijeta odluka kojom će se predložiti Nacionalnom vijeću Stranke sazivanje Izvanrednog sabora (do kraja listopada) ove godine, a oko usvajanja novih akata Stranke, posebno načina izbora u Stranci.

Nigdje se ne spominje ostavka predsjednika, a po Statutu stranke na Izvanrednom saboru može se raspravljati samo zbog točke zbog koje je i sazvan. Dakle, samo totalne budale vjeruju da će Lesar prepustiti svoje vlasništvo nekome drugom, a u prilog toga ide i informacija da je Nansi Tireli "vršitelj dužnosti" predsjednika stranke. Funkcija "vršitelja dužnosti" ne postoji ni u jednom stranačkom aktu niti se spominje kao mogućnost što će pravno značiti da su sve odluke koje ta žena bude donijela ili potpisala nezakonite i neobavezujuće. Drugim riječima, faraoni u strankama mogu donositi totalno neprihvatiljive i nebulozne odluke, baš kao što neobrazovani i intelektualno zapušteni komenantori ovdje mogu pisati svoje glupave i bezvezne komentare, a bez ikakve moralne odgovornosti. Naravno, s takvima ja ne raspravljam :)

timashine

Tko je glasao

@timashine

To što se ne želiš predstaviti nema veze sa starošću, ali ima s vjerodostojnošću! Tko zna nekakavu tvoju knjigu o laburistima - da li je to ona knjiga koju si mi obećao, a nikada nisi poslao? Ti bi o moralnoj odgovornosti, kao anonimac!? I otkuda ti ideja da mi je Lesar prirasao srcu? Ma, svi ste vi isti politikanti koji muljate u ovoj žabokrečini od države i duštva!
I ako si već napisao knjigu, to je još razlog više da se predstaviš! Koga se ti zapravo bojiš? Prangera?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Epilog/epitaf

Poštovani, žao mi je što ste negdje putem pogubili konce.

timashine

Tko je glasao

ljubo,

Koga se ti zapravo bojiš? Prangera?

:))

pa on je pranger, odnosno dragaš, autor knjige o lesaru i laburistima...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

@janus

Pranger?? Stvarno?? ("zeza"!!!, rekli bi Bosanci!)

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

"Nansi Tireli "vršitelj dužnosti" predsjednika stranke"

@timashine sasvim je jasno da imenovanje Nansi Tireli "vršitelj dužnosti" predsjednika stranke nema nikakvih uporišta u statutu, niti postoji tijelo stranke koje bi bilo ovlašteno donijeti takvu odluku. Štoviše ni sam faraon Dragutin Lesar čak i kada bi htio, nema mogućnost prenošenja svojih ovlasti na svoje potpredsjedničke marionete, ili predsjednika nacionalnog vijeća. Biti će zanimljiva reakcija Ministarstva uprave i ne samo ta reakcija, već i pitanje tko je glede činjenica da stranka više nemapredsjednika stranke ovlašten potpisivati pismena stranke i upotrijebljavati njen pečat.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@Ljubo u tvojoj procentualnoj

@Ljubo u tvojoj procentualnoj vratolomiji zaboravio si spomenuti ? % židova polovnjaka koji u neizmjernoj žalosti za Srboslavijom mrze državu u kojoj žive i sve njezine tekovine! Zato nadopuni:
?? % židova polovnjaka koji u neizmjernoj žalosti za Srboslavijom mrze državu u kojoj žive i sve njezine tekovine, o Bože dragi?!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

"Slaviti nekakvu KUNU..... Slaviti neprekidno pobjede ........"

@Ljubo opet te pogodilo u tvoju antihrvatsku mrziteljsku žicu! Jado moj opet nisi zadovoljan menijem u pučkoj kuhinji!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

I ti govoriš o licemjerstvu,

I ti govoriš o licemjerstvu, a pisao si pod nickom Danimir sve dok te mrak nije banirao.

I nakon što si tako bio prisiljen, pisati pod imenom i prezimenom, to izbacuješ kao svoju kvalitetu, i drugima to povlačiš kao nedostatak-što je upravo licemjerstvo na kvadrat!

Tko je glasao

@ppetra

Da, imam iskustva u pisanju pod nickom, i s punim imenom i prezimenom! I NIJE MENE MRAK BANIRAO kao Danimira, na temelju dokaza, nego na temelju stalnih insinuacija koje je započela grupa nacional-šovinista na ovom portalu! TAKO MI HAŠEMA, NIKADA NISAM IMAO DUPLI RAČUN, imao sam na ovom portalu uvijek samo jedan nick, i kasnije, svoje ime i prezime!
I mada me svaka šuša sada vrijeđa, pa i na nacionalno-vjerskoj osnovi, puno se bolje osjećam kada svoje stavove i mišljenja u analizama, te upise, potpisujem imenom i prezimenom!
Drugo, ti kao ANONIMKA ne predstavljaš bilo kakav politički činilac ovdje, kao i velika većina anonimaca! VI ZNATE DOBRO da je politika RES PUBLIKA, a ne muljanje iz anonimnosti!
Ta, Bože moj, nismo u vremenu partijskih ilegalaca SSSR-a i Treće internacionale! Ili, još jesmo!?? Ppetra kao nacional-skojevka, ha, ha...!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@ppetra nije Ljubo kriv što

@ppetra nije Ljubo kriv što medicina nema lijeka za njegovu bolest. Nacional-šovinizam, mržnja i jalušnost su neizlječive bolesti!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

"prije godinu dana točno sam predvidio pad te stranke"

@timashine dosta kasna predviđanja s obzirom da sam svojevremeno jednom od osnivača i glavnih inicijatora osnivačke skupštine savjetovao da se čuva Lesarovog izdajničkog mentaliteta. Nažalost nije me poslušao, jer da je imao bi jedno ružno iskustvo u životu manje! Upravo su Lesarova bahatost i arogancija te bezobrazluk i podmuklost bili odlučujući faktori kod osnivanja Lesarove prćije no zasljepljeni naivci nisu slušali dobronamjerne savjete onih koji su upozoravali da osnivanjem svoje prćije Lesar spašava vlastitu kožu od političke smrti!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Ponekad i godine iskustva

Ponekad i godine iskustva nisu dovoljne da se spozna koliko netko daleko u bezobzirnosti može otići.
Neka bude oprošteno onome koji te nije poslušao.

Tko je glasao

@Tonči Majica siguran sam da

@Tonči Majica siguran sam da onaj koji me nije poslušao nije to učinio u zloj namjeri, već u uvjerenju da je na pravom putu, i zato ga nisam nikada smatrao griješnikom.
http://www.myvideo.de/watch/8772326/Udo_Juergens_Mit_66_Jahren

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Došlo je na naplatu

Kada sam prije dvije godine na ovom mjestu objavio dnevnik/post u kojem sam opisao apsolutizam vlasnika laburističke stranke bio sam napadan i kritiziran kao onaj koji nije u stranci postigao neki svoj cilj, zasjeo na važnu funkciju i slično. Svi komentari išli su u smjeru da se nas oko pet stotina koji se nismo slagali s Lesarovim načinom vođenja stranke nije uspjelo dočepati "pozicija". Sada se vidi koliko smo bili u pravu i baš me zanima kako će sada komentirati oni "odvjetnici" koji su na sva usta hvalili i branili Lesara i njegov populizam. Pet godina je prošlo od osnutka stranke, a sve što su postigli jest debelo naplaćivanje saborskih mandata od kojih nema baš nikakve koristi.

timashine

Tko je glasao

Mantra

Svi stranački čelnici, kad iz neke stranke otiđe neki intelektualac i moralno vrijedna osoba, koriste isti "copy/paste" predložak:
- "Otišao je, jer nije bio na listi".
Nesretnici misle da u stranke ulaze građani iz istih motiva, radi kojih su oni postali stranački čelnici. Kao da je moralna bestijalnost primjenjiva na neovisne i obrazovane građane.

Populizam može biti pokretačka snaga, ali samo nakratko, a još lakše se zlouporabi.

Tko je glasao

@Tonči Majica zaboravio si

@Tonči Majica zaboravio si onaj drugi puno pogubniji "copy/paste" predložak: "Njihovim odlaskom postali smo jači"! I tu su potpuno u pravu, jer odlaskom svake moralno vrijedne osobe, stranačke prćije postaju sve veći taoci njihovih ovnova predsvodnika i pasa čuvara! Slobodnomisleća i moralno vrijedna osoba je kao zrno šećera u rezorvoaru automobila! Previše takvih zrna i prćija će trokirati!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Dva moguća pristupa

1.) Ostati u nekoj stranci i boriti se za načela radi kojih je osnovana, svakako je najplemenitiji pristup
2.) Zbrisati iz neke stranke, radi očuvanja duhovnog zdravlja, racionalan je pristup.

Eto, prvi put sam u životu zbrisao, jer je količina smeća bila takva i podržana infrastrukturom, da bih unaprijed bio "gubitnik". Racionalno sam pristupio.

Činjenica da je Lesar izgubio sve unutarstranačke izbore u kojima sam bio kandidat, ili se o meni odlučivalo, pruža mi satisfakciju, ali ne i opravdanje da sam "zbrisao". Mislim da sam odgovoran prema ljudima koji su u meni vidjeli suprotnost "liderima" bez pokrića.

PS. Dopuštam si jednu neskromnost:
Izraz "copy/paste" moje je "autorsko pravo" i naslov prvog članka kojeg sam prvi put uporabio na pollitika.com u vrijeme začetka.
Sad je to općeprihvaćeni idiom za nekog ili nešto u javnom prostoru.

Tko je glasao

@Tonči Majica nebi se složio

@Tonči Majica nebi se složio da je ostati u nekoj stranci i boriti se za načela radi kojih je osnovana, najplemenitiji pristup. Smatram da si dobro procijenio da bi unaprijed bio "gubitnik" i nakon te procjene racionalno pristupio. Sve drugo bi bilo gubita vremena i trošenje vremena. Lesar je jako dobro znao da se gvožđe kuje dok je vruće i da se konkurencija mora riješiti odmah u začeću, a najbolji način je onaj kojeg si već spomenuo u jednom od predhodnih komentara; "Otišao je, jer nije bio na listi". Naravno odlazak jednog konkurenta je dvostruka dobit za Lesara, em se je riješio potencijalne opasnosti za svoje mjesto, em si je stvorio mjesto za novo odano okolje koje mu neće biti konkurencija.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

"Konkurencija"

Ma nisam ja nikome bio konkurencija.
Moji motivi su bili daleko od komercijalnih.
Čak sam jednom Lesaru rekao da sam posljednja osoba koja bi ga izdala.
Problem je nastao u tome, što on to meni nije rekao :-)))

Politika u Hrvata je danas takva, da je neshvatljivo upuštanje u politiku bez namjere materijalnog probitka.
Zato intelektualci, koji su i ekonomski etablirani, u politici nemaju što tražiti.
Po prirodi stvari oni su - neovisni.
Jer ekonomski interes ne igra nikakvu ulogu.
A neovisni su opasni za diktatore.

U državama sa demokratskim tradicijama, politikom se počnu baviti građani ekonomski stabilni i svojim radnim životom prepoznatljivi u građanstvu.
U Hrvatskoj je obrnuto.
Upuštaju se u politiku kao sredstvo nadomješćaja nedostatka obrazovne i moralne vrijednosti.
Jer, pozicija je - novac.
A novac relativizira moral i obrazovanje.

Država koja se bazira na izvrnutim moralnim vrijednostima, ne može biti uspješna.
Zato je svejedno koja je danas stranka na vlasti.

Tko je glasao

Zato intelektualci, koji su i

Zato intelektualci, koji su i ekonomski etablirani, u politici nemaju što tražiti.
Po prirodi stvari oni su - neovisni.
Jer ekonomski interes ne igra nikakvu ulogu.
A neovisni su opasni za diktatore.
Zato se partijaši bore protiv svih mogućnosti zarađivanja na pošten način stvarajući čvrste veze samo između partijaštva i profita- dok prekidaju vezu: znanje-stručnost-rad i profit, sigurna egzistencija, kako bi mogli kontrolirati baš svu zaradu i spriječiti povećanje broja neovisnih ljudi, neucjenjivih elementarnom egzistencijom.

Zbog toga liječnike, profesore, znanstvenike, suce, uspješne gospodarstvenike "dave" svojim mjerama, "prekobrojnom administracijom", samom prekobrojnošću, zakonima kojima stvaraju uvjete teške ovisnosti o partijaštvu, stvaranjem korupcionaških kanala,... , a sve kako bi smanjili njihovu neovisnost i svoju ranjivost od neovisnih, sposobnih, stručnih i moralnih ljudi.
Zato se u politici uglavnom nakupio šljam kojemu smetaju različiti od njih!

U državama sa demokratskim tradicijama, politikom se počnu baviti građani ekonomski stabilni i svojim radnim životom prepoznatljivi u građanstvu.Točno tako, a ovdje počinju tako da zaposle sebe (najčešće iznad svojih obrazovnih, stručnih i intelektualnih sposobnost), svoje žene, djecu, užu i širu rodbinu, te stvaraju takvu mrežu u koju ako upadne koji drugačiji- jednostavno ga samelju ili odvrate od politike- svojom odvratnošću i moralnom upitnošću!

Tko je glasao

"Zato je svejedno koja je danas stranka na vlasti"

Ali i u oporbi!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

"Lideri"

Nepotrebno je apostrofirati jednu stranku ili jednog "lidera", jer sve stranke funkcioniraju na istom predlošku:
- "Lider" i odano okolje.

Odanost "lideru" ne postiže se njegovim osobnim autoritetom, već skupom instrumenata vladanja unutar neke stranke. A to su:
- Ovlast raspuštanja ogranaka i podružnica,
- Kumulacija funkcija u tijelima stranke,
- Statutarna komisija,
- Stegovna komisija,

Tome treba dodati i nedostatak bilo kakve sudske kontrole provedbe stranačkih akata koje bi bile u skladu sa statutom.

Tako se stvara "autoritet" koji je baziran na najnegativnijim ljudskim osobinama.
Ulizništvo i klijentelizam kao nagrada za odanost.

Kad jednom tako ustrojena stranka slučajno dobije poziciju na vlasti, ona neće odjednom postati demokratska.
Samo će preslikati unutarnje odnose u državne relacije.

Problem je u osnovi i motivu dolaska na poziciju vlasti.
Od izbornih zakona, do činjenice da se političkom pozicijom može "zaraditi" više nego školovanjem i radom.

Tko je glasao

"Lider" i odano okolje, ili farsa s Nacionalnim vijećem!

@Tonči Majica poznavateljima Dragutina Lesara je od prvoga dana bilo jasno da su Statut i stranka ustrojeni kao monarhističko leno Dragutina Lesara. U želi da osnuju nešto što je nedostajalo hrvatskoj političkoj sceni nitko nije prepoznaoprave namjere Dragutina Lesara i njegove populističke slatkoriječivosti koju je ugradio u zamku zvanu NACIONALNO VIJEĆE STRANKE. Sve je lijepo sročeno, zvuči multi demokratski, ali sve dobija sasvim drugu dimenziju kada se shvati da je člankom 22 stavak 1. Statuta Nacionalno vijeće de facto pretvoreno fikus predsjednika stranke koji je cijelu farsu s Nacionalnim vijećem izveo kao vještu kamuflažu vlastitih faraonskih ovlasti. Lesar je nakon toga s lakoćom konstituirao Nacionalno vijeće s poltronima i ulizicama, koje su već nakon prvih čistki Lasarovih konkurenata shvatili da klijentelizam, ulizništvo i odanost predsjedniku stranke garantira napredovanje do političke pozicije u stranci koja pruža mogućnos da se može "zaraditi" više nego školovanjem i radom.
Članak 22.
(1) Nacionalno vijeće ima pravo zatražiti uvid u rad i odluke svih tijela i ustrojstvenih oblika Stranke, osim Sabora, Nadzornog odbora, Statutarne komisije i Suda časti.
Ovakav apsurd i lakrdiju nisu prepoznali oni koji su ostali zasljepljeni čitajući članak 20.Statuta
(1) Nacionalno vijeće je najviše tijelo Stranke između dvaju zasjedanja Sabora.
Najviše tijelo koje nema pravo uvida u rad predsjednika stranke, Nadzornog odbora, Statutarne komisije i Suda časti, koji su ako se pročitaju odredbe članka 23. Statuta također fikusi, jer iznad njih stoji apsolutni Bog i batina, faraon i diktator Dragutin Lesar!
Članak 23.
(1) Predsjednik Stranke predstavlja i zastupa Stranku te odgovara za njezin rad.
(2) U tom smislu predsjednik:
a) brine o provođenju odluka i zaključaka Sabora, Nacionalnog vijeća i Predsjedništva,
b) smatra se najodgovornijim za promidžbu i ugled Stranke,
c) predlaže Nacionalnom vijeću izbor i opoziv, te potvrdu izbora odnosno imenovanja, članova tijela Stranke a prema odredbama ovog Statuta i Pravilnika,
d) predlaže Nacionalnom vijeću odluku o raspuštanju podružnica i ogranaka i imenovanje povjerenika Stranke,
e) donosi odluku o suspenziji predsjednika podružnice ili ogranka i o tome odmah izvješćuje Statutarnu komisiju i Sud časti i
f) donosi odluku o suspenziji člana Stranke u uvjetima iz članka 10. stavka 1, točke e) i f). statuta i o tome odmah izvješćuje Statutarnu komisiju i Sud časti.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Radi istine!

Radi istine, dodajte i ovo:
Nakon proglašenja rezultata izbora za Predsjednika Nacionalnog vijeća u kojem sam pobijedio lesarove kandidate, Lesar je pred 90 ljudi bacio sa stola sve papire i rekao:
"Evo ti i sad ti vodi Stranku".
I tako je počelo! :-)))

Tko je glasao

Najte tak g. Tonči

Stranka je bila u počecima.Kad ste se samokandidirali i skupljali potpise na samoj sjednici sa zadovoljstvom sam Vam dao svoj potpis jer sam Vas poznavao . Ni Vi niste baš bili diplomat: bacili ste ključeve od prostorija ( valjda ) pred njega na stol uz riječi : " Evo, pa možeš zaključati stranku i izvana i iznutra" !

Tada ste na tajnom glasovanju pobijedili kandidata predsjedništva. Izabrani ste bili za predsjednika NV.

Zašto ste odstupili!? Niste trebali kao ni Joža uostalom.

Znači Lesarovog kandidata ste pobijedili.

Ne znam igre koje su prethodile. Da li je sukob bio, da tako kažem, ideološko političke ili kadrovske prirode. Sjećate li se kad ste s Jožom i drugima došli u Sisak i kad smo se našli u onom restoranu pored Kupe.
Tada je u RH na vlasti bio Sanader, u gradu Sisku na vlasti HDZ, a u županiji Marina Lovrić Merzel.

Ja sam poslao pristupnicu preko interneta jer sam želio i nešto učiniti. Osnovao sam ogranak i pomogao osnovati podružnicu ali se nisam dao na liste . Čak ni u općinsko vijeće.

Moja satisfakcija je bila što sam eto na neki način doprinio da Đapić ne uđe u sabor kao kandidat hsp-a iz moje županije, a bogami pomrsili smo tada račune i Petirki i onom liberalu iz Kutine.

Naravno da nismo mogli računati na neke veeeelike rezultate. No eto, oko Nove godine srušili smo u mojoj općini sa 8:7 hadezeovog načelnika i vijeće gdje je taj naš jedan glas prevagnuo.

Što reći? Ni sam nisam zadovoljan nekim potezima " gore", ali nitko nas ne sprečava da na lokalnom nivou radimo nešto korisno. Recimo, zapriječili smo neke marifetluke s nekim poslovnim prostorom i dizanje neke kreditčine koja bi garant imala za koju godinu uvođenje prireza ili podizanje komunalne naknade.

Eto, želio sam biti bar malo koristan zajednici a to u politici nisam imao s kim. HDZ? Prije pet godina, Sanaderov i Krapljanov HDZ, ni u ludilu. SDP- Marina, ah s njom bih možda na kavu , sličnih smo godina malo je mlađa, ali ne u politiku, HSP u Sisku a i inače je :stranka prodanih guzica, HSS je bio s hadezeom, ali sjećam se još Tomčića, pa njihovo reketarenje i stalna muljanja s poticajima- nemam želudac.

Eto, tada mi je a još uvijek je stranka laburista - dobar izbor. U odnosu na ostale.

Naravno, odbacili su nekim glupim potezima i izjavama dobar dio glasača od sebe, Lesar je povukao kakvu takvu konsekvencu , a kad vidimo što se kod drugih dešava...mi smo još i dobri.

sve dobro...

Tko je glasao

Referendum

Referendum nas je podijelio.
Predlagao sam (što je i bio moj nastupni govor) unutarstranački referendum pri sastavljanju liste kandidata za buduće parlamentarne izbore.
Tu je nastalo uznemirenje, jer bi tako na kandidacijsku listu došli članovi po kriteriju uvaženosti i rada među članstvom, a ne po kriteriju odanosti "vođi".

Nakon nekoliko dana - onemogućen mi je pristup bazi podataka članstva.
Da se ne provede referendum. :-)))

Opet ponavljam, kako je unutarstranački život po istom obrascu u svim strankama i nepotrebno je aposotrofirati samo jednu.
Valjda je greška u meni i u uvjerenju da neka stranka može biti istovremeno i demokratska po unutarnjem ustroju, kao i "monolitna" u vanjskom izričaju.

Zna li netko takvu stranku?

Tko je glasao

Koliko se sjećam

liste koje su kao prijedlozi došle iz županijskih organizacija sastavljali su članovi u županijama i nije bilo nikakvih intervencija predsjedništva i predsjednika stranke osim za riječku listu gdje je on isforsirao današnju vd-icu gdje se interveniralo u redoslijed pa smo glasovali na NV-u za dvije liste za Rijeku gdje je njegov prijedlog tj. predsjedništva dobio više glasova.

Što obični član ( ili član NV-a) kad ima prijedlog predsjedništva i neki opozitni može učiniti nego vjerovati predsjedništvu stranke i predsjedniku kao najodgovornijem.

Glasovanje je bilo tajno. Tako je Nansi eto dobila šansu kao prva na listi i završila u saboru.

Tvrdim da je, bar tada u laburistima bilo kudikamo više unutarnje demokracije nego u ostalim strankama u Hr.

Ja imam prigovora na pretjerano salonsko ljevičarenje, na omasovljivanje po svaku cijenu bez kriterija ( preuzimanje nezadovoljnika iz drugih nekih stranaka koji tamo nisu ostvarili osobne težnje- karijerista) i odmah puštanje u opticaj takvih i sl.

- ali na unutarnju demokraciju bar tada, ne bih imao prigovora.

sve dobro...

Tko je glasao

Kad bi ste samo znali!

Riječka podružnica uopće nije po Statutu postojala.
Neki ogranci uopće nisu postojali.

Zato i nisam prihvatio prijedlog Riječke podružnice da budem član predsjedništva Stranke.

Bez zamjerke "Drvosjek", niste bili u poziciji da znate istinu.

Tko je glasao

"unutarnja demokracija na načelu veži konja gdje ti gazda kaže!"

"Koliko se sjećam liste koje su kao prijedlozi došle iz županijskih organizacija sastavljali su članovi u županijama i nije bilo nikakvih intervencija predsjedništva i predsjednika stranke osim za riječku listu gdje je on isforsirao današnju vd-icu gdje se interveniralo u redoslijed pa smo glasovali na NV-u za dvije liste za Rijeku gdje je njegov prijedlog tj. predsjedništva dobio više glasova."

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

što jes, jes,...

@drvosjek
eee svaka ti ka u Njegoša.
Jasno glasno i istinito. Skidam kapu.

Tko je glasao

Ma jasno ko dan

u vrhu došlo do sukoba pa se sukob malo prelio, ali što ždrebad ima s time ako se konji riću. ))

Ja samo tvrdim da je ovdje gdje sam ja bilo sve po statutu i po demokratskim uzusima, a normalno je da se neke stvari dogovore.

Isto tako kada bih ja sada osnivao stranku u operativnom smislu djelovanja nastojao bih oko sebe skupiti ljude od povjerenja, na koje se možeš osloniti, kojima vjeruješ i sl.

sve dobro...

Tko je glasao

po mome...

... bi puno bolje bilo da oni vjeruju tebi.

Tvoj slučaj je kao da krećeš u rat, a nesposoban si, pa se okružuješ onima kojima TI vjeruješ, umjesto da povedeš, pa da se oko tebe skupe ljudi koji vjeruju - tebi.

Tko je glasao

riječ

povjerenje podrazumijeva dva smjera

a ako već hipotetski kibidabi trkeljamo, potrebne su organizacijske sposobnosti, vizija, strategija i još svaštanešto a ja sam svjestan svojih limita, ali sam uvijek spreman pripomoći i doprinijeti stvari za koju mislim da je dobra..

- pri čemu neću tražiti ništa za sebe

sve dobro...

Tko je glasao

sve ok, trkeljam načelno...

... čini mi se da je RH prepuna političara koji stvaraju... štab, tim, što već - upravo na tim temeljima - okružiti se ljudima koji ti vjeruju. To je dobo za... firmu, recimo. Vojnu jedinicu.

Po meni bi političar trebao vjerovati sebi i imati viziju, a onda će se pojaviti gomila ljudi koja će vjerovati njemu i to je to. A takvi nikako da se pojave.

Doduše, za nas bi bili dobro trenutno i "pošteni činovnici", ali nema ni takvih.

No zato smo puni takvih koji dovedu "svoje ljude od povjerenje" i svaki puta jovo nanovo (ili, hrvatskije, ivica nanovo).

Tko je glasao

za nas bi bili dobro trenutno i "pošteni činovnici"

U državi koja vrvi od podobnih i korumpiranih sudaca i sutkinja, u topija je sanjati o "poštenim činovnicima". Kao što je poznato na samo državne institucije, već nam je i policija, državno odvjetništvo i svi sudovi, pa i oni najviši kao što su Vrhovni i Ustavni sud puni ljudi od povjerenja političke oligarhije na vlasti, a ne oličenja stručnosti, morala i poštenja! Čak su i u onom stratištu hrvatske demokracije ili kako ga zovu "časni dom" na Markovom trgu čast, poštenje i moral već odavno odnijeli gaće na štapu! Čemu se onda čuditi kada profesionalni lažac i licemjer kao što je Dragutin Lesar nađe sto lakovjernih žrtava i osnuje svoju prćiju.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Kvorum

Stranka nikad ne bi bila osnovana, da na dan konstituirajuće sjednice nisam "dovukao" 20-tak prijatelja na svoj brk.
Ne bi bilo kvoruma (zakonski minimum 100 članova).
Tko ne vjeruje, neka prebroji ljude u dvorani na fotografijama sa konstituirajuće sjednice (nema 100).

Bijesan sam na sebe, što sam olako vjerovao, da je činjenica da je netko saborski zastupnik, ujedno i etalon za najbolje u hrvatskom društvu.

Danas mislim suprotno!

Tko je glasao

"potrebne su organizacijske sposobnosti, vizija, strategija"

i sposobnost kako prodati muda pod bubrege i naravno imati obraz kao đon od vojničkih bakanđi, a tu je bivši sindikalist i HNS-ovac Daragutin Lesar nedostižan.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

gle

već sam napisao

tada je na vlasti bio Sanader a u mojoj županiji Marina

e sad u samom startu bili su ( bio je ) alternativa koju sam doživio kao mladu biljku koja treba zalijevati pri čemu sam bio ohrabren i činjenicom da je tu bio i jedan bivši sisački sudac koji se jedini usudio presuditi u korist čišćeg zraka u Sisku

O Lesaru sam znao samo toliko koliko sam pratio u javnosti, to što je napustio hns- za mene je bio + jer ta tehnomenadžerska stranka mi nije " legla", to što je bio sindikalac također je za mene +

vjerovatno smo različiti po poimanju politike i društva , hehe

Budući se građani i dalje većinom odlučuju za hdzsdp ili ostaju doma, znači da je u Hrvatskoj - dobro

Nives C. navodno piše novu knjigu ))

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci