Tagovi

Štrajk za dostojanstvo!!!

U ovom dnevniku osvrnuti ću se samo na dio javnih službenika - prosvjetara koji su zajedno s ostalima najavili štrajk za 12.05.2009.
Između ostaloga, već sama tvrdnja kako je to štrajk za dostojanstvo (onih 6% ili oko 200-tinjak kuna po prosvjetaru), ne stoji. Koje dostojanstvo krasi taj sloj društva? Već tridesetak godina u prosvjeti , koliko je znam, situacija je jednako "dostojanstvena". Promijenila su se društvena uređenja, iz socijalizma stigli smo u obećani kapitalizam, od HDZ-ove vlade preko SDP-ove i ostale ekipe, ponovo do HDZ-ove, a što se tiče prosvjete u jednako je dostojanstvenom položaju. U istom, ili gorem, će i ostati bez obzira na izborne rezultate i bez obzira na to bilo na izborima "mrtvih duša" ili ne.

Sindikat prosvjetnih djelatnika uspješno pliva sve ovo vrijeme. Razmatrajući način rada Sindikata , te rezultate njihova rada vrlo je lako shvatiti da su odlučili povesti ovaj štraj za očuvanje izričito svoga statusa, te davanja političke važnosti svojoj organizaciji. Sada je vrijeme da sebe prikažu kao zaštitnika interesa samo svoga članstva, a ne suradnika sadašnje vlasti, jer će možda stići nova. Takvim ponašanjem zadržali bi pozicije, ako pobijedi sadašnja vlast, ali ne bi ih pokvarili ni za moguću novu.
Uplašivši se gubitka svoga članstva (mnogi su najavili odlazak iz Sindikata, ako pristanu na smanjenje od 6%), zbog totalne nebrige za njihov položaj, nabrzinu su se odlučili povesti ih u štrajk i izložiti bijesu prvih žrtava ekonomske krize. Time ih pretvaraju u Pedra koji i dalje treba visjeti, a i primati udarce javnosti, iako su svjesni kako neće uspjeti.
Mogu i studenti i profesori i ostali u školstvu "dubiti na glavi", ali interes za njihove probleme svodi se samo na mogućnost zarade svih ostalih faktora koji je ostvaruju na silno kreativne načine: prekomjernom izgradnjom svega i svačega, silnim projektima od hiperprodukcije udžbenika do državne mature na dalje, preko instaliranja raznih aparata u škole, kompjuterizacije, stalnih renoviranja od poda prema krovu i slično .
Da se krivo ne shvati, nisam protiv unapređivanja u školstvu, ali sam sigurno protiv iscrpljivanja materijalnih sredstava iz državne blagajne za "nepoznate", pod izlikom kako je to za dobrobit naše djece. Mnoga su ulaganja u prosvjetu zapravo dobra maska za isisavanje novca iz proračuna, a za svakakve svrhe.

Zanimljiv detalj: promijenjen je sastav školskih odbora u kojem sada umjesto tri sjedi 5 "političara" i predstavljaju većinu u tom tijelu koje vlada školom. Sindikat je tada šutio, iako je mogao utjecati na donošenje toga zakona, i spriječiti pogoršanje položaja radnika u prosvjeti. Što znači tolika zainteresiranost političara za školske odboriće? Smanjili su si naknade za sjedenje u kojekakvim odborima, pa bi im dobrodošlo članstvo u što više tih odbora kako bi nadoknadili štetu. I vuk sit i ovce na broju: sredstva su smanjena za javnosti, a ostala ista za njih. Pretpostavljam kako je sljedeći korak davanje naknada silnim članovima školskih odbora.
Budući da netko to i sve ostale pothvate kao naprimjer pretrpavanja školskog sustava silnim udžbenicima ( brže ih produciraju nego što ih možete čitati- naravno kada su "besplatni") mora platiti, ne bi bilo loše uskratiti dogovorena i potpisana sredstva prosvjetarima.
Da je Sindikat partner ove vlasti, dokaz je da ova vlast plaća iz državnog proračuna rad i velikih i malih sindikalista. Evo objašnjenja: u svakoj školi sindikalnom povjereniku država smanjuje tjednu satnicu za 3 sata, što iznosi oko šestine do sedmine norme. Koliko je škola diljem lijepe naše (tisuće)? Taj broj podijelite sa šest , a zatim pomnožite sa godišnjom bruto plaćom jednog prosvjetara i eto vam "svotice" kojom država podržava rad sindikata.
Isto tako Sindikat članstvu upućuje alibi dopise u kojima ih obavještava kako ne moraju biti distributeri "besplatnih" udžbenika ili "administratori" kojekakvih statistika, ali ih ostavlja na milost i nemilost ravnatelja i ostalih "djelatnika - mobingaša" ne poduzimajući nikakve akcije povodom toga. Sindikat pere ruke od tih problema i stvara dobru poziciju za sve svoje partnere. Podržava iznajmljivanje prosvjetara kao besplatne radnike , i istovremeno mnoge trgovce u knjižarama ostavlja bez posla. Licemjerno je što Sindikat potražuje javnu podršku istih. Zaslužuju titule dr. sci. magle i spina.
Ravnatelji škola obožavaju štrajkove, jer ih prosvjetna vlast nakon svakog štrajka časti povećanjem plaće (od doba poznate ministrice), a Sindikati šute tj. slažu se s time. Od početka ere štrajkova plaće ravnatelja koje su bile 10 -tak % više od profesorskih popele su se na 30-40-tak% veće. Svaka čast Sindikatima?! Ipak uspjeli su izboriti povećanje od 2% u roku 5 godina!!! za svoje članove.
Pitanje je zašto vlast "siću" od tih 6% ne namakne ukidanjem povlastica u sustavu( tj. prestankom indirektnog plaćanja rada ili nerada sindikalista u školama) i izlaže se štrajkovima u predizborno vrijeme, ili racionaliziranjem samoga sustava? O tome bi se moglo samo reći: ponaša se poput kosilice za travu: kosi sve redom u nekom dvorištu do nivoa koji kosac odredi na početku. Tako je lakše i brže. Kakva socijalna i druga osjetljivost? I tu se radi na sličan način: politika kosilice.
Na kraju dnevnika:
Ne mislim se pridružiti štrajku, jer moje osobno dostojanstvo štitim osobno. Poklanjam državi 200 kn mjesečno da se izvuče iz teške ekonomske krize u koju je ničim nisam uvlačila. Sindikatu ne poklanjam više ni kune mjesečno da se i dalje igra politike i spina. Ne žalim "kolege" koji su izvlačenje novca iz sustava čak i bizarnim putovima opravdavali činjenicama "što nas briga to ionako nećemo mi platiti", to nije naša stvar nego stvar politike. Neću se pridružiti onima koji svoje dostojanstvo osjećaju samo onda kada im netko iz džepa "uzima"
dvjestotinjak kuna, a nemaju ga kada drugima (onima koji su zbog njihove podložnosti i poslušnosti ostali bez posla - djelatnicima mnogih knjižara diljem Hrvatske) uzimaju kruh iz ruku.
Mislim da je vlast dobro procijenila prosvjetare i sasvim mi je jasno zašto je baš tu zagrabila.

Komentari

@Petra sory, ali nakon što

@Petra sory, ali nakon što je štrajk očigledno uspio, a ti si izjavila "ne mislim se pridružiti štrajku, jer moje osobno dostojanstvo štitim osobno", ti ćeš se sada odreći svega što je provedeni štrajk polučio, ili?

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Odričem se 100% od Ništa

Odričem se 100% od Ništa koje ću dobiti 2016. godine, kao i onoga što sam dobila po prethodno potpisanom ugovoru,a trebalo se ostvariti do 2012.
Molim Vas da objasnite svima po školama kako je štrajk uspio, da se ne osjećaju jadno (što gotovo svi osim sindikalista izjavljuju). Ja samo znam, da je do potpisa Sindikata važio potpisani ugovor, a sada sigurno više ne važi jer su ga se sindikati potpisom odrekli za obećanje (- . . . . . radovanje). Strašan uspjeh!?

Tko je glasao

@Petra da u pravu si, sve to

@Petra da u pravu si, sve to je bila komedija.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Hvala na priznanju.

Hvala na priznanju. Oprošteno ti je od "lajavice..." i svih ostalih epiteta koje si mi uputio.
Iskreno, nije mi drago što nam je stvarnost upravo ovakva - crna komedija.

Najgore od svega je što nismo samo publika u tome kazalištu, nego statisti i na kraju krajeva žrtve. Nije baš bilo jednostavno prikazati svoj, mnogima pomalo čudan stav, uoči samoga štrajka. Mladi kolege, nakon početnog zanosa i očekivanja boljeg, prema njihovim riječima upoznali su "dno dna". Mislim, kako nisu u pravu, jer ih mnoge "dubine" u prosvjeti još čekaju, ukoliko si ne uspiju osigurati bolju budućnost izvan nje. To će im biti teško, jer su svoju mladost utrošili na obrazovanje, za lijepo zanimanje od kojeg se ovdje ne može dostojanstveno živjeti. Za sada oni su "samo" profesori, administratori, distributeri udžbenika, naručitelji i platitelji "besplatnih" udžbenika. Što će još biti u budućnosti? Nadobudni kreatori kaosa u obrazovanju su neumorni i puni ideja kako dodatno zarađivati na najvećoj sirotinji među visokoobrazovanim ljudima u Hrvatskoj, te ih sigurno neće ostaviti na miru.

Tko je glasao

@Petra, izvlačiš krive

@Petra, izvlačiš krive zaključke iz moje konstatacije da je sve ovo završilo kao komedija. Sve ono što sam napisao o onim koji ne stoje iza poziva sindikata na štrajk stoji i tu nemam što dodati, jer je upravo ta spoznaja i najveća prepreka uspjehu zaposlenika u borbi za svoja prava.

Ja nisam ni za milimetar odstupio od svoje tvrdnje da "štrajkbreheri" nisu samo plaćenici koji podrivaju borbu zaposlenika, već i svi oni koji je ne podržavaju, te iznalaze stotine izgovora za svoj kukavičluk.

Slažem se da su gotovo svi zaposlenici nepravedno nagrađeni za svoj posao, ali se nebi složio da su profesorske plaće "dno dna", jer ima još niz zaposlenika koji su i mizernije plaćeni za daleko teži i naporniji posao.

Osim toga do neba mi smrdi to stalno isticanje trljanja školskih klupa kao neki dodatni bonus za bolje plaće.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Ipak ne shvaćaš! Tvrdiš

Ipak ne shvaćaš!

Tvrdiš kao i većina kako ima i lošije plaćenih zaposlenika. Postavljaš krive premise i naravno izvodiš krive zaključke. Ovdje se radi o visokoobrazovanim ljudima, koji su uložili svoje vrijeme, novac i svoju mladost u postizanje stupnja obrazovanja koji je država propisala za bavljenje tim poslom, i mora ih se uspoređivati samo s ostalim visokoobrazovanim zanimanjima u državnim i javnim službama.

Tko je tu "štrajkbreher"? - mislim upravo ovakvi sindikati. Vodeći ovakvu akciju samo su smišljeno i dirigirano upropaštavali ovakvu priliku za nedopuštanje vlasti da poništi prethodno potpisani ugovor. Rezultati štrajka ovo i potvrđuju. Naravno da općenito nisam protiv štrajkova, ali nisam spremna podržati ono što je unaprijed dirigirano i predstavlja samo komediju. Što misliš: da se trebalo pridružiti ovakvoj sprdnji od štrajka ?
Trebalo se štrajkati samo za održanje već potpisanog ugovora, jer vlasti stvarno ne treba taj novac za izlazak iz krize, već za pothvate tipa "besplatnih udžbenika" koji će završavati u smeću(a sve zbog nečije dobre zarade). Akcija "besplatni udžbenici" dobro dolazi u ovo izborno vrijeme jer bogati ne odbijaju poklone, a sirotinji dobro dođe svaka mrvica. Lukavo je stvorena slika u javnosti da je za izlazak iz krize samo potrebno da javne službe prihvate smanjenje plaće od 6%. Tko ne bi pristao na to da mu se za malo osobne žrtve država izvuče iz krize, odmah bi bio prokazan za glavnog krivca i uzročnika krize, te posljedica iste. Na kraju, sindikat i njegovi članovi, ali i javnost pali su na te floskule , odustali od već potpisanoga ugovora, i stvarno štrajkali samo za mogućnost razbacivanja otetim im novcem. Licemjerno od svih uključenih u projekt glupog i kontroliranog štrajka.

Ovakav sindikat je svrha samom sebi i potrebno ga je promijeniti. Za razliku od političke vlasti to je puno lakše izvedivo. Jednostavno im prekinete dotok novca isključivanjem iz toga sindikata i stvorite paralelan koji bi se stvarno, a ne fiktivno i deklarativno borio za interese svoga članstva. Ako bi se i taj počeo kretati stazama ovoga, postupite isto.
Za uspješnu borbu sindikata i članstvo mora biti dovoljno angažirano i svjesno, te zahtijevati da vodstvo radi u interesu članstva, a ne samo ga izabrati i pustiti da radi što hoće.
Slično je i u samom društvu. Nakon što se izabere vlast može od ovakvih građana raditi što hoće i ne držati se izbornih obećanja, već 4 godine raditi baš sve što hoće.

Tko je glasao

@Petra, bez obzira što i

@Petra, bez obzira što i sam pripadam kako naduveno tvrdiš: " Ovdje se radi o visokoobrazovanim ljudima, koji su uložili svoje vrijeme, novac i svoju mladost u postizanje stupnja obrazovanja koji je država propisala za bavljenje tim poslom, i mora ih se uspoređivati samo s ostalim visokoobrazovanim zanimanjima u državnim i javnim službama.", ne pada mi na pamet da obezvrijedim rad svih onih bez kojih bi svi mi "visokoobrazovani ljudi, koji smo uložili svoje vrijeme, novac i svoju mladost u postizanje stupnja obrazovanja "živili i hodali po govnima, bili gladni i žedni da nije onih koji svojim radom i doprinosom u društvu osiguravaju opstpjnost zajednice u kojoj je svaki njen pojedinac jednako zaslužan, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.

Svi su pred zakonom jednaki.

Bar tako piše u čl. 14 Ustava RH, tog temeljnog akta kojeg bi se morali držati i poštivati svi, a ponajviše oni visokoobrazovani ljudi, koji su uložili svoje vrijeme, novac i svoju mladost u postizanje stupnja obrazovanja!

Ali možda je upravo nepoštivanje čl. 14. Ustava RH i uobraženje pojedinaca, da se ljudi vrednuju po nekim drugim, a ne moralnim kriterijima, dovelo do ovakvoga stanja u državi gdje smo suspendirali sve osim alkemiju vlasti i tobožnje inteligencije koju pojedinci smatraju da su stekli kroz godine u kojima su uložili svoje vrijeme, novac i svoju mladost u postizanje stupnja obrazovanja, pa ga sada trebaju unovčiti.

O sindikatima, njihovoj ulogi, nevjerodostojnosti i deficitima smo opširno i u detalje iznosili svoja mišljenja i argumente, što niukom slučaju nemože biti razlog da se odustane od borbe za svoja prava

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

@Petra, nakon naše

@Petra, nakon naše diskusije i razmjene mišljenja, podsjetio bi te na tvoj komentar ispod dnevnika: Prijavila kriminal i dobila otkaz

Sub, 04/04/2009 - 09:33 — Petra
A gdje su kolege s posla?
A gdje su kolege s posla? Oni su najpozvaniji da joj pomognu, a podmuklo šute, ili što je još gore vjerojatno je osuđuju što muti vodu. Već viđeno. Najbliži suradnici i u čijem interesu je djelovanje navedene gospođe joj očito zamjeraju što muti njihovu žabokrečinu. Ona im je sada kriva što su pod pojačanim nadzorom, a ne stvarni uzročnici ovoga : kriminalci. Mislim da bi u svakoj banci oni koji žele raditi protuzakonito trebali to obavljati samostalno ali i samostalno odgovarati za to , a ne prebacivati odgovornost na obične radnike za šalterom. Kakva je to jadna banana u kojoj žene ukazuju na nepravilnosti i nezakonitosti, a muškarci šute (valjda su svi po mirovinama pa ne gledaju takve radnje ili su i sami upetljani u njih). Neka gospođa da neki žiro račun, a svi mi koji imamo mogućnosti svojim prilozima mogli bismo je podržati. Ovako sve ode u zaborav i dalje buja uvjerenje kako sve treba ostaviti po starom i što vidiš praviti se da ne vidiš. Ali ni to nije dovoljno, jer da bi im lakše bilo raditi prljave poslove nastoje i vas osobno zaprljati, te uživati u filozofiji : svi smo isto prljavi pa se ne isplati biti pošten

???????????????????????????????????????????????????????????????????????, i onda sam opet u tvome komentaru našao i odgovor koji objašnjava u kojem grmu leži zec: "Inače vlast "odgaja" građane, ali i građani izabranu vlast. Ako u prisustvu i najnižega iz izabrane vlasti, građani mile i ponizno se klanjaju, tražeći povlastice za sebe, što se čude kada ih i vlast tako tretira. Nitko im ne može podariti demokraciju, neka se potrude i iskoriste što im pozitivni propisi nude. Neka se ne dodvoravaju vlasti i neka ne dižu ruke i kada ih na to nitko ne može prisiliti, osim njihove udvorničke duše."

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Nema tu kontradikcije, to je

Nema tu kontradikcije, to je pitanje osobnog stava.
Ti kolege su se ponašali prema meni upravo onako kako su se kolege ove gospođe ponašali prema njoj . Očekujete li Vi da bi se gospođa koja je to proživjela ili još proživljava ubuduće solidarizirala s takvim kolegama i suradnicima ? Treba li ona i njoj slični ubuduće vjerovati takvim osobama? Nije baš zgodno i drugi puta "stati na grablje". Nisu oni više vrijedni njenoga zalaganja, jer nemaju ni trunke osobne hrabrosti i ponosa. Samo su pragmatični i ne osvrću se na druge. Upravo zbog toga ne mislim se solidarizirati s takvima jer su mi pokazali isto kao gospođi njene kolege. Nismo mi više vrijedni jedni drugih. Hrabri su kao jato riba. Svi bi bili u sredini zaštićeni gomilom oko sebe.

Bez obzira što Vi mislite kukljice, životna načela ne mijenjam s obzirom na to iz kojega smjera vjetar puše. Inače za ostvarivanje određenih ciljeva biraju se suradnici. Ove predobro poznajem, sasvim su nepouzdani.
Pogledajte film "Lisice" i razmislite o moralnom profilu osoba u njemu. (Isto tako, malo pobliže , kolege su prvo podigli ruke za rušenje dijela vlastite škole da ugode "vanjskim interesima", a nakon što su drugi to svojim zalaganjem i suprotstavljanjem uspjeli stopirati, počinju tvrditi: kako se to ionako ne bi radilo- valjda da umire svoju nečistu savjest).

Tko je glasao

Naravno svako ima pravo

Naravno svako ima pravo paliti i održavati svoje vartice i podgrijavati vlastitu kuhinju kako mu drago.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Je li istina da HDZ daje po

Je li istina da HDZ daje po 500 kn svim prosvjetarskim štrajkbreherima?

Tko je glasao

Nemam pojma što dobivaju

Nemam pojma što dobivaju štrajkbreheri, ali dobro znam što dobivaju sindikalni čelnici.

500 kn je više od onih 6%, pa ako su Vam informacije točne, to je još jedan dokaz kako se u ovoj državi nagrađuju poslušni ili odani. Iako će me možda tu svrstati, sretna sam da ne ovisim o takvoj nagradi, a ni o onih 6% pa si mogu dozvoliti luksuz da postupam po svojoj savjesti, a ne kao dio "pobješnjele mase" koja će možda iznjedriti kakvog vođu vješto skrivenog iza - događanja naroda.

Ne bi bilo loše za taj iznos nabaviti 2 Tamiflua. Možda nakon iskazane "odanosti" netko procijeni da se takve građane treba zaštiti od "svinjske gripe" i stvoriti višak podobnih, te nam iz državnih rezervi omogući nabavku istih. Svašta je moguće u ova vremena, kada se cijeni samo odanost i poslušnost.

Tko je glasao

@Petra, konačno izlazi

@Petra, konačno izlazi istina na vidjelo i mislim da je hdz-ekonomija u pravu. Dobiti 500 kuna i pomoći HDZ-u da izigra zahtjeve sindikata, što bi zbog osobnih frustracija učinila zabadave, nije prilika koja se ukazuje svaki dan.

Još samo da pojasniš razloge iz kojih ne ovisiš od onih 6% pa si možeš dozvoliti luksuz da postupaš po "svojoj savjesti", a ne kao dio "pobješnjele mase".

Naravno kod nekoga tko kao ti radi u državnoj službi i s lakoćom se može odreći 200 kuna, treba se upitati za razlog njegove velikodušnosti, ili samo povjerovati u onu da svako ima svoju cijenu, pri čemu su za nekoga 500 kuna i doza frustracije više nego jak razlog i motivacija da svoje kolegice i kolege naziva "pobješnjela masa".

Da, da u pravu si tebi ni nije mjesto među onima koje je oduzimanje 6% od plaće, uz inflaciju i stalni porast troškova života vlast prevarila i pokrala.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Razlozi neovisnosti su

Razlozi neovisnosti su jednostavni i mnogima primjenjivi.
Radite i izvan radnog vremena sve poštene poslove koje možete, i od svoga poštenog rada postignete situaciju da se nikome ne morate ulizivati niti moljakati za 200-tinjak kuna u budućnosti. Ne kupujete nove aute nego vozite 10-tak i više godina stari. Ne živite u skupoj metropoli. Svaštarite: voćarstvo, vinogradarstvo ... Iskoristite svoje znanje i sposobnosti, bez da morate prijateljevati ni s jednima ni s drugima. Na kraju ne stidite se nikakvog poštenog rada i tražite mogućnosti dok imate zdravlja i volje za rad.

Ako niste shvatili ironiju u poklanjanju tih 200-tinjak kuna koji će zakrpati provaliju od proračuna, to je druga stvar. Inače, sada mi je jasno da i vladajući shvaćaju kako smo u dubokoj krizi, jer za razliku od "Pugelnice" koja je štrajkbreherima isplaćena u doba velikog štrajka prosvjetara, prije 10-tak godina (nekoliko tisuća kuna), ovo je stvarno "krizna nagrada" i ne predstavlja neki veliki motiv, kada se uzme u obzir inflacija i vremenski odmak. Tada sam štrajkala očekujući bolje, a sada znam da bolje u prosvjeti nikada neće biti bez obzira tko bio na vlasti.

Nije stvar u pomaganju ovoj ili onoj stranci. Niti jedna ne predstavlja moje interese i niti jedna nema program (kojega se ionako ne drže) da bih je podržavala. Što ja tu mogu, ako se bilo čiji interes pogodi u nekom trenutku s mojim? Lijepo je biti izvan takvih nedemokratskih struktura kao što su stranke i ne morati misliti kako ti netko naredi,a pogotovo tako glasovati.
Primjer :danas reći kako je nacionalni interes ZERP i slično, reći kako je odricanje od njega ugrožavanje nacionalnih interesa, a već sutra napraviti upravo to; ili u krizi graditi WC-e po metropoli s astronomskim cijenama ili sklopiti ugovor s Drnovšekom ili kupiti kamione za 17 miliona kuna, eura ili dolara više ,ili.... Tko bi to drugačiji poletio na krilima mase? Koliko vidim nema tu bitne razlike? Tko se to od političara, uopće dosljedno držao nekih nacionalnih interesa? Ja bih podržala svaku stranku koja bi primjenila ZERP, sačuvala državne i teritorijalne i morske granice i brinula se o državnim stvarima, a ne samo o vlastoj mirovini i ostalim pogodnostima. Gdje su takvi? Dok ih nema ne zanimaju me lažni demokrati i svita oko njih.
Gdje završavaju bivši sindikalisti - u državnim agencijama. Znakovito!
Je , ovo je pollitika.com i većina je svrstana tamo ili ovamo pa i druge pokušavaju svrstati u jedan tabor. Nažalost oni ne mogu drugačije. Inače puno se toga vidi iz nečijeg teksta. I samo jedna nečija riječ dovoljno otkriva. Tko još nakon toliko napisanih riječi ne može izvan svoga kalupa i ne shvaća o čemu je riječ neka i dalje misli kako ga volja. Meni u Hrvatskoj niti jedan vlak nikada nije bio "voz" kao nekima i nikada ne bih nikome dala dvostruko pravo glasa (kao što neki predlažu), makar dok se osobno ne isklonira i klon mu postane punoljetan da zasluži drugi glas.

Tko je glasao

@Petra, plus za sve ono što

@Petra, plus za sve ono što si napisala iznad; Na kraju dnevnika:
Ne mislim se pridružiti štrajku, jer moje osobno dostojanstvo štitim osobno.

Upravo zbog toga što je solidarnost na staklenim nogama, vlast je u stanju ignorirati zahtjeve i prava nezadovoljnika.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

solidarnost je vrlo upitna

solidarnost je vrlo upitna
Traže solidarnost, a uživali su u zaklonu dok su ostale strukture društva bile na vjetrometini. Ponašali su se poput uši na tijelu domaćina, natječući se tko mu više može ispiti krvi s obrazloženjem da će to ionako učiniti drugi i da domaćin ionako ne mari tko ga crpi ludo misleći da će transfuzijama izvana riješiti probleme. Sada, kada je domaćin na umoru i nema transfuzija izvana, možemo se dogovarati tko će prije odustati i pustiti domaćina da dođe k sebi, jer ćemo svi skupa ostati bez njega. Slažem se da ugovore treba poštivati, ali činjenica je da i sami Sindikati stvarno odustaju od kolektivnog ugovora. Oni žele naplatu nakon izlaska iz krize. To će vjerojatno i dobiti. Veliki partner je dobio igrokaz u kojem će na kraju pokazati svoju snagu, a Sindikati će zadržati članstvo jer su, iako stvarno odustali od pridržavanja kolektivnog ugovora , u magli zadržali obećanje da će se sve nadoknaditi -kada se izađe iz krize. Narod kaže "obećanje ludom radovanje" i "bolje vrabac u ruci, nego golub na grani" . Dr. sci. magle i spina zaslužuju pohvale za svoje igrice.
Za svoje odustajanje od Ugovora trebali su dobar igrokaz i imat će ga. Bolje im je unaprijed štrajkati za buduće vrijeme, i obmanuti članstvo koje ga plaća, nego štrajkati nakon izlaska iz krize. Ne podržavam vlast u kršenju potpisanog kolektivnog ugovora, ali ni ovaj Sindikat čiji je stvarni cilj samo borba za članarinu, a interesi članova su nešto čega se sjete jednako često i u slično vrijeme kao i političari naroda - u izborno vrijeme.
Ne mogu se solidarizirati s onima, koji pljuju po ljudima koji imaju ponosa i tretiraju ih kao Don Quihote, a onda im se dostojanstvo naglo probudi i spremni su na ovčji stampedo za predvodnikom, kroz maglu do svetog cilja.
O ostalim sindikatima nemam saznanja, pa u dobroj nadi mogu samo vjerovati da su im stvarne namjere iskrene, te da im opisani Sindikat neće biti isto što i trojanski konj Trojancima.

Tko je glasao

Petra. Meni je pomalo

Petra. Meni je pomalo neobicna ideja koju forsiras na ovom dnevniku. Ideja je sljedeca. Sindikalna vodstva iz svojeg sebicnog interesa pripremaju strajk i to je lose. Mislim, wtf? Sindikati su i stvoreni da stite svoj sebicni interes, to jest interes svojeg clanstva.

Pitanje je naravno sto ce sira javnost misliti o opravdanosti tog strajka. A ja kao dio te sire javnosti mogu samo reci Fala bogu da su se sindikati konacno probudili. Do sada su te sindikate kupovali za saku kuna (Kunst i slicno), sada to vise nije moguce.

U svakom slucaju, prilican napredak u samo par godina.

Naravno. Ti mozes biti protiv, ti se mozes inatiti, ti mozes ideju zastite sindikalnog interesa promatrati iz neke neobicne pozicije u kojoj je to nesto lose, imas cak i na to pravo. No vjerujem da je u svakom slucaju dobro da takvog razmisljanja vise nema u sindikalnim sredisnjicam, jer bi takvo razmisljanje znacilo nastavak kontinuiteta povijanja kicme sindikata preko uskih koruptivnih centara, cemu je konacno dodao kraj.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Gale, nije to neobičan kut

Gale, nije to neobičan kut gledanja.
Sindikat poduzima akcije koje imaju učinka kao dolazak vatrogasaca nakon što se ugasi čak i zgarište. Prvo svojom neaktivnošću omoguće totalno obezvrjeđivanje rada i položaja svoga članstva, a onda alibi dopisima i akcijama ovakvog tipa brane dostojanstvo nakon odustajanja od Kolektivnog ugovora. (Za mene je strvarna činjenica da je Sindikat odustao od Kolektivnog ugovora na neodređeno ili maglovito vrijeme.) To odustajanje sada prikazuju borbom za prava koja će se tek ostvariti kada kriza prođe. A ako ne prođe?

Evo konkretnog primjera: prvo upute članstvu zvanično objašnjenje kako određeni poslovi nisu u njihovoj obvezi, a zatim prakticiraju poznatu "hrvatsku šutnju " i puštaju da ih poslodavac pritišće umjesto da ili priznaju kako su dali krivo objašnjenje ili se zauzmu i izvrše akcije kojima bi članstvo zaštitili od novih obveza koje im se nameću. Što je to drugo nego snižavanje cijene njihova rada? Svedu članstvo na besplatne trgovce knjigama i pošalju im dopis kako to nisu obvezni raditi, ali ništa ne poduzimaju na nivou Sindikalne organizacije. Što je to drugo nego opet pristajanje na dodatno snižavanje cijene rada? Bez ikakvih aktivnosti prema poslodavcima prihvate novi sastav školskih odbora koji smanjuje dostignuta prava i demokratičnost, a toliko ima mogućnosti za djelovanje : npr. apstinencijom članstva od biranja svojih članova u školske odbore i stavljanje do znanja poslodavcu kako ne želimo biti samo nihovi fikusi.
Nije sindikalno djelovanje samo pokoji štrajk, nego kontinuirana briga za interese svoga članstva.
Pišem samo o sindikatu prosvjetnih djelatnika, nadam se da je u drugim sindikatima daleko bolja i poštenija situacija.

Tko je glasao

Koliko mogu primijetiti,

Koliko mogu primijetiti, prosvjetarima je do sada bilo OK. Nisam primjetio da se neko pretjerano bunio. Pa onda, ako se nitko ne buni, na temelju cega sindikati mogu traziti podrsku svojih clanova? Radi se naravno o cistoj real politici.

OK. Bilo bi odlicno da su sindikati sa svojim clanstvom bili iznad uobicajenih normi djelovanja u Hrvatskoj, da su bili aktivniji i dosljedniji od hrvatskog standarda.

No nisu bili. Njihov veliki grijeh ili samo hrvatska realnost.

Mozemo ih zbog toga zakucati na stup srama, no onda moramo biti dosljedni i zakucati prakticki sve elemente drustva na stup srama zato sto su sutjeli, umjesto da budu glasni i da uopce ne dozvole da se politicke pojave koje su se namnozile uopce zazive. I to je OK.

No sada, kada su KONACNO sindikati naisli na element konsolidacije, a to je rezanje STECENIH prava, da ih zbog toga prozivamo, meni vuce na najobicniji apsurd. Ne vise od toga. Pobogu, u trenutku kada su sindikati odlucili nesto poduzeti, u najmanju ruku je licemjerno da ih ZBOG TOGA prozivamo.

Mozemo ih prozivati zato sto nisu prije radili kvalitetnije svoj posao. Ali ih ne mozemo prozivati zato sto SADA rade svoj posao. Dapace, na nama je da ih poticemo i podrzimo u konacno realiziranoj dosljednosti. Da pozitivan cin nagradimo, da pozitivan cin podrzimo.

A oko pitanja sto je bilo prije, prije se trebalo rjesavati. Ne sada kada je prosao voz.

Tako ih barem osobno u potpunosti podrzavam i podrzavat cu ih s obzirom da je lomljenje pitanja proracuna isfurano preko njihovih ledja, na sto ova vlast nema legitimitet. Jer dokle god su korupcijski skandali u kojima nestaju milijoni i milijarde kuna svakodnevnica, skandali u koje je umjesan upravo DRZAVNI VRH, drzavni vrh koji bi sada jos zelio OTIMATI stecena prava, umjesto da se u najmanju ruku upristoji i ponizno zamoli svoje gradjane na strpljenje dok se ne rjese goruca koruptivna pitanja sto predstavljaju vrecu bez dna, taj isti drzavni vrh se usudjuje otimati od onih koji nemaju apsolutno nikakve veze sa krizom u kojoj se Hrvatska nasla.

Moj glas za aktiviranje sindikalaca tako je neupitan, a vjerujem da je ovaj stav, stav poprilicne vecine naroda. I zato sumnjam da ce sindikati u ovoj borbi ostati sami.

Puno mi je realnije za ocekivati da ce zbog ovoga pasti vlada. A tako na kraju krajeva i treba da bude. Vjerujem da se slazes sa tom konstatacijom.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

@Petra ponovno plus za

@Petra ponovno plus za komentar, ali cilj i svrha sindikata je zaštita interesa iprava njenih članova, a ne vodstva sindikat.

Anti solidarnost je kopanje grobova vlastitom interesu, a ne podmetanje noge vodstvu sindikata, koje će se u ovakvom ili nekom drugom sastavu uvijek naplatiti i doći na svoj trošak, dok oni koji propagiraju anti solidarnost rade u korist vlasti protiv koje se ni sindikat sa idealnim vodstvom, ali bez sljedbe ne može boriti i postići željeni cilj.

Prema tome anti solidarnost je samo loš izgovor za kukavičluk, neodgovornost i nespremnost pridružiti se i podržati sve one koji se bore za nepravdu i svoja prava.

Osim toga licemjerno je i podlo stojati sa strane i gledati kako se drugi bore za prava kukavičkih posmatrača bez osjećaja stida, srama i gnušanja prema sebi, a koje će izborena prava ta kukavička bagra, potom strpati u džep!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Čovjek najbolje uči na

Čovjek najbolje uči na vlastitom iskustvu
Nakon članstva od preko 2,5 desetljeća iskristalizira se mnogo toga. Živi bili pa vidjeli. Samo oni koji nemaju dovoljno informacija mogu reći da je to kukavički i podlo. Lakše je prepustiti se struji pa kuda svi tu i "mali Mujo"-zaštićen je gomilom. Hrabrije od njih je, vjerujte mi, i stado ovaca u stampedu.
Kada uspijete zaustaviti lokalnu ludost i štetu društvu od dvadesetak milijuna kuna samo svojim zauzimanjem i izlaganjem bijesu raznih autoriteta,pa i samih kolega , pisanjem silnih dopisa Ministarstvima, iskorištavanja svih pozitivnih zakona ove države i prisiljavanjem Ministarstva prosvjete na akciju , te pridržavanje Zakona o zaštiti podataka, a od Sindikata ne dobijete ni riječi - čak ni ono što je pristojno - samo odgovor, puno toga postane jasno. Dostojanstvo prosvjetara Vam je kao kasni proljetni snijeg, još ni ne padne na zemlju, a već se otopi. Drhte pred političarima i sline, dižu ruke za njihove interese ne bi li im samo dodvorili pa makar i na vlastitu štetu. Reći da je kukavički ne pridružiti se toj gomili beskralježnjaka i ulizica, rođenih poslušnika i društvenih otirača , može samo onaj tko im nije upoznao dušu. Nažalost ja jesam, i ma koliko to nekome izgledalo čudno ovaj puta čast mi je ne biti u njihovim redovima.

Tko je glasao

Plus za niz naizgled

Plus za niz naizgled logičnih i uvjerljivi pokušaj opravdanja, međutim ostaje nepobitna činjenica da je snaga svakog sindikata, masa koja će bez obzira na njegove slabosti i nedostatke kako opravdano kažeš "beskralježnjaka i ulizica, rođenih poslušnika i društvenih otirača", u odlučujućem trenutku stati iza takvog vodstva.

Nedemokratsku i nenarodnu vlast, kao što je ova uobraženog degenerika i obermafijaša Ive Sanadera, može srušiti samo pobješnjela masa nezadovoljnika.

U takvim se situacijama rađaju i vođe pobune protiv vlasti, koja je zaboravila da državu čini njen narod, a ne vlast koja je postala sama sebi svrha.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

I ovaj Vaš komentar mi

I ovaj Vaš komentar mi pokazuje da sam u pravu.

Opravdano nezadovoljstvo ekonomskim statusom, netko bi politički iskoristio , povezao se na tom izazvanom valu i postavio se ili "rodio" vođom. Netko je valjda spreman ili čak i generira takvu situaciju. Ovce bi opet ostale ovce i slijedila bi im opet samo staja.

Neka se političari ipak vozaju na svojoj koži, i bore svojim političkim radom i svojim aktivistima, a sindikalisti neka se ne bore za njih nego za svoje članove. Ovakvim radom sindikalisti pretvaraju svoje članove u aktiviste stranke kojoj su oni osobno naklonjeni.

Članovi sindikata mislit će da se bore za zaštitu svoga kolektivnog ugovora, a ustvari samo će biti pijuni u nečijoj političkoj igri. Hvala lijepo, ali meni ne treba takva igra. Osvjedočila sam se da Sindikat igra drugu igru, a ne zaštitu interesa svojih članova, pa sam si sama dala ispisnicu.

Ovdje sam samo izložila jedan dnevnik s malo drugačijim pogledom na Sindikat. Nije mi bila namjera nikome se opravdavati, već samo prikazati situaciju iz drugog kuta. Koliko vidim ,svima je najteže prihvatiti građanina ili građanku koji imaju vlastiti stav. Najlakše ih je etiketirati i strpati u poznate stereotipe: ili si s nama ili si protiv nas; ili misliš isto kao i mi ili si nam protivnik.

Jedina stranka za koju navijam je ona koja bi mojoj zemlji i meni pružila bolju i sadašnjost i budućnost. Nažalost ne vidim takvih na vidiku. Bolji mi je izbor izabrati najmanje loše od ponuđenog na izborima, nego dopustiti da umjesto mene bira neki sindikalista, ili neki novorođeni vođa, koji bi se rado do toga mjesta popeo na tuđim leđima. Neka on samo podmjesti svoja vlastita i ponudi bolje.

Inače vlast "odgaja" građane, ali i građani izabranu vlast. Ako u prisustvu i najnižega iz izabrane vlasti, građani mile i ponizno se klanjaju, tražeći povlastice za sebe, što se čude kada ih i vlast tako tretira. Nitko im ne može podariti demokraciju, neka se potrude i iskoriste što im pozitivni propisi nude. Neka se ne dodvoravaju vlasti i neka ne dižu ruke i kada ih na to nitko ne može prisiliti, osim njihove udvorničke duše.

Tko je glasao

@Petra ima jedna stvar koju

@Petra ima jedna stvar koju nisi shvatila, a to je da meni savršeno puca dugme za vođe sindikata, koji su takvi kakvi jesu upravo zbog toga, jer im kao što ova naša diskusija dokazala, ni članstvo nije nimalo bolje.

Stoga nakon spoznaje da ti čekaš da drugi lijepo podmetne svoju guzicu i leđa pa boreći se za sebe izbore se i za sijaset onih pametnjekovićki/ća, kukavica i lajavaca na mjesec, koji svoju kratku pamet, kukavičluk i tvrdoglavost pravdaju svim silama, samo da se ne moraju staviti u redove onih, koji se bore za svoja legalna i legitimna prava.

Naravno ovakvo se ponašanje nemože još i uzdizati na razinu kako kažeš "svima je najteže prihvatiti građanina ili građanku koji imaju vlastiti stav", jer osobe sa vlastitim stavom se bore za svoja prava i ne čekaju kao paraziti ili se licemjerno skrivaju i nalaze stotinu izgovora, zašto su kukavice i dozvoljavaju da im drugi izvadi kestenje iz vatre, očisti ga i ponudu na pladnju, tj. platnoj listi.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

I evo sada rezultata

I evo sada rezultata štrajka!

Postiglo se veliko Ništa koje prosvjetari, prema riječima sindikalista, trebaju slaviti, ali oni u zbornicu dolaze kao pokisli miševi. Na sreću, ne moram se osjećati tako, jer se nisam solidarizirala s ovakvim besmislenim štrajkom, koji u samom startu pristaje na smanjenje plaće, a povrat potražuje u nekoj tamo maglovitoj budućnosti. Ovakva "pametnjakovićka, kukavica, lajavica na mjesec, kratke pameti i s puno tvrdoglavosti", pretpostavila je na osnovi iskustva i poznavanja sindikalista, te samih prosvjetara, što će se dogoditi i poštedjela je sebe ovakvog javnog blamiranja i štrajkanja na daljinski upravljač koji se nalazi u točno odabranim rukama.
Tražili su podršku i referendumsko izjašnjavanje pri početku štrajka, a onda potpisuju i traže alibi referendum nakon potpisa. Jadno!
Vlast i sindikati još dodatno ponižavaju prosvjetare dopisom o "besplatnim udžbenicima", na dan samoga štrajka i neposredno prije potpisivanja sporazuma. Time im se stavlja na znanje, koliko su njima bijedna ta sredstva, jer ih mogu uložiti u "besplatne" udžbenike, a ne u pros(jačke)vjetarske plaće. Što je najgore jadni prosvjetari, sada ne samo da distribuiraju "besplatne" udžbenike, nego ih i plaćaju svojim novcem puno bogatijim sugrađanima (svojim odricanjem od prije potpisanoga).
Konačni rezultat štrajka, je ozakonjenje odluke vlade o smanjenju plaća prosvjetara i ostalih za 6 % , potpisima sindikalnih Majstora. Biti u pravu ne znači i biti zadovoljan. Zato mi ipak nije drago što je ovako završio ovaj igrokaz vlasti i sindikalista.
Ovce se vraćaju nazad u svoju staju s obećanjem kako će im bolja travica biti oko 2016. godine.

Tko je glasao

Meni stvar izgleda nesto

Meni stvar izgleda nesto ocitijom. Raskinut je sindikalni ugovor. Da se predje preko sindikalnog ugovora, svi buduci sindikalni ugovori postaju mrtvo slovo na papiru, a sindikati gube bilo kakav smisao.

Da bi sama ideja sindikalizma prezivjela, a vjerujem da u postojecoj politickoj konstelaciji ta ideja itekako ima smisla, nuzno je demonstrirati sto to znaci jednostrano raskinuti ugovor sa sindikatima.

I to u trenutku gdje se drzava bas i nije pokazala da zna sto znaci stednja i tome slicno. Gdje je ipak prilicno jasno kako nije niti najmanji problem u clanovima koji su sudionici tog sindikata, pa je tako apsurdno da se preko njihovih ledja stvari lome.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Greškom sam stavila dnevnik

Greškom sam stavila dnevnik 2 puta. Isprika dok ne popravim.

Tko je glasao

A zašto se štrajk nije

A zašto se štrajk nije organizirao na 1.svibnja, ipak je to praznik rada.
Ovako mi to uzgleda neozbiljno, slavit ćemo 1. maj i koristiti još koji neradni dan, a onda ćemo 12. Vladi pokazati zube.. kako neozbiljno i neodgovorno. Tko su opće ti sindikalisti, tko ih puši i tko ih plaća?

Tko je glasao

nekako mislim da strajkanje

nekako mislim da strajkanje neradnim danom bas ne salje ozbiljnu poruku, i kako bi se taj potez prije ismijao, nego li shvatio ozbiljno. po toj logici, mogu svaku nedelju proglasiti strajkom.

ps: cemu dva ista dnevnika?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Alex, Mirni prosjedi na prvi

Alex,

Mirni prosjedi na prvi svibanj su u Njemačkoj organizirani od sindikata i na njma radnici daju na znanje u čemu se ne slažu.

Mislim da su prosjedi na taj dan ok.

Tko je glasao

Aleks, ne radi se o običnom

Aleks, ne radi se o običnom neradnom danu, nego 1. svibnju..zar treba više simbolike? Radnici i radnička prava, ili sindikalisti i njihova prava na odmor i razonodu?

Tko je glasao

ok, 1. svibnja ima posebnu

ok, 1. svibnja ima posebnu simboliku.
no po mom misljenju, strajk neposredno pred lokalne izbore, i to na radni dan, salje puno jacu i sadrzajniju poruku.

jos jedan detalj - sutra ce biti nekoliko strajkova i prosvjeda, po principu "svatko svojim drumom" (nesto se aisha i njezini anarhosindikati vise ne javljaju ovdje). stavljanje strajka javnih sluzbi u isti termin samo bi razvodnilo stvar, i cijela bi se prica prikazala potpuno neorganiziranom, slampavom i bez snage.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

jos jedan detalj - sutra ce

jos jedan detalj - sutra ce biti nekoliko strajkova i prosvjeda, po principu "svatko svojim drumom" (nesto se aisha i njezini anarhosindikati vise ne javljaju ovdje). stavljanje strajka javnih sluzbi u isti termin samo bi razvodnilo stvar, i cijela bi se prica prikazala potpuno neorganiziranom, slampavom i bez snage.

Aco braco, a reci, a kome je u interesu razvodnjavanje, ha, ha? :)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci