Tagovi

Štrajk na Plesu pokrenuli privilegirani direktori i rukovoditelji?

         Zračna luka Zagreb nema konkurenciji kod pružanju usluga opsluživanja zrakoplova u ovom dijelu Hrvatske. Nema potrebe vabiti svoje klijente, avio prijevoznike i putnike, da koriste njene usluge. Cijene su po principu "uzmi ili ostavi". U zračnoj luci novac pada s neba.Taj novac, zahvaljujući nebrige vlasnika, odlazi i opet po principu "kako došlo tako otišlo".


Troši se nemilice. Zadovoljavaju se potrebe raznih interesnih skupina koje, uglavnom, obavljaju poslove za prevelike novce, umjesto radnika zračne luke. Pored toga, zadovoljavaju se luksuzne potrebe uprave i njenih poslušnika. Oni žive bahato na račun tvrtke. Plača im se stan. Voze se preskupi luksuzni automobili čiji troškovi ulaze korisniku u prosjek plaće za mirovine. Putuje se po cijelom svijetu. Koriste se kreditne kartice na račun tvrtke. Isplaćuju se previsoke plaće bez pokrića u pravilnicima i zakonima. U doslovnom smislu uprava ima sluge, osobe koje su zaposlene i rade samo da bi zadovoljili osobne potrebe privilegiranih. Bez odgovornosti za svoje postupke, bez savjesti, morala i zakonskih osnova, uživaju se privilegije stečene nezakonitim imenovanjima. Ne poštuju se zakoni, pravilnici i kolektivni ugovori. Prema svim radnicima ne postupa se jednako. Diskriminacija, šikaniranje i diktatura glavne su značajke vladavine uprava. Uglavnom, uprave žive bolje od srednjevjekovnih vlastelina.

Skupština trgovačkog društva Zračne luke Zagreb čine: država s većinskim udjelom od 55 %, grad Zagreb, Zagrebačka županija i grad Velika Gorica..
Skupština, protivno Ustavu RH odabire i imenuje uprave i nadzorne odbore. Rezultat takvog odabira je sustavno propadanje tvrtke. Tvrtka jedva proživljava, ne napreduje, ne ulaže u modernizaciju, ne slijedi tehnološke dostignuća.

Paradoksalno je da je ministar Božidar Kalmeta prilikom smjene uprave Baška Matkovića naveo kao razlog smjene, među ostalim: lošu produktivnost i loše i sporo vođenje projekta izgradnje novog putničkog terminala. Dakle razlozi su bili jasni i u praksi dokazani.

Kalmeta zatim imenuje Tonćija Peovića kao glavnog direktora Zračne luke Zagreb. Peović nije odabran na javnom natječaju i ne ispunjava uvjet visoke stručne spreme.
Dvije i pol godine nakon smjene Matkovića stanje na zračnoj luci je najteže od njenog osnutka. Peović je smanjio produktivnost. Nepotrebno povećava broj zaposlenih, dovodi svoje stručnjake, poslove daje "svojim" izvoditeljima, smanjio je cijene usluga...
Nikako ne vodi projekt izgradnje putničkog terminala već želi dati zračnu luku u ruke koncesionaru.
Nije li to u suprotnosti s stavovima skupštine i Kalmete od prije dvije i pol godine?  Gdje je sada skupština i Kalmeta? Što radi Nadzorni odbor? Hoće li oni snositi odgovornosti?

Posao Skupštine i Nadzornog odbora, nažalost, moraju odraditi radnici Zračne luke Zagreb. Oni se boje za svoja radna mjesta, za svoje plaće, otpremnine, mirovine. Oni ne vjeruju upravi i političarima koji su dokazali da ne rade u interesu tvrtke i države već u osobnom interesu i interesu raznih: skupina, lobija, mafija.


Radnici Zračne kuke Zagreb s pravom se boje za svoju egzistenciju. S pravom su se odlučili za štrajk. Radnici moraju definirati svoje zahtjeve i ustrajati na njihovoj provedbi. Sama smjena uprave Tončija Peovića nije dovoljna. Dosadašnja praksa je pokazala da je svaka politička smjena rezultirala još lošijim odabirom. Interesne skupine imaju veliki utjecaj na izbor uprava u svemu što je u vlasništvu građana a o čemu odlučuje politika. Te skupine pokušati će utjecati na promjene uprave u zračnoj luci. Ukoliko se taj utjecaj ne spriječi, propadanje zračne luke će se nastaviti a radnička prava biti će manja.

Interesne skupine oko zračne luke možemo podijeliti u dvije grupe
skupine unutar zračne luke i one izvan zračne luke
Interesne skupine unutar zračne luke su svi oni koji imaju određene privilegije a opisane u uvodu ovog teksta. Tu pripada i dio sindikalnih vođa.
Interesne skupine izvan zračne luke su razni izvoditelji, projektanti i nadglednici. Primjer IGH i Ingra. Vanjske interesne skupine instaliraju svoje ljude u poduzeća na ključna radna mjesta. Ta ih poduzeća debelo plaćaju a oni rade u interesu skupine koja ih je instalirala..

Uzroci nemira na zračnoj luci mogu se tumaćiti i kao sukob interesnih skupina. Skupina koja bi željela zadržati svoje neopravdane privilegije protivi se koncesiji i pokrenula je ove prosvjede. Da je to tako, vidi se po reakciji svih privilegiranih. Nitko od direktora i rukovoditelja se ne protivi štrajku. Jedan od vođa štrajka i sam je rukovoditelj. Nitko od njih ne pokušava opravdati koncesiju ili na bilo koji način utjecati na štrajkaše. Već ih potiču i savjetuju. Stoga mora se zaključiti da je ovaj prosvjed organizirala Peovičeva uprava protiv Peovića. Oni očekuju micanje Peovića i imenovanje nekog od njih. Time je zadovoljna privilegirana skupina unutar zračne luke i dio izvan zračne luke.


Druga interesna skupina podržava Peovića, odnosno, instalirala je Peovića da zastupa njihove interese te da koncesijom osigura novac za gradnju preskupog terminala.

Radnici zračne luke, također su jedna interesna skupina, ali legalna. Oni ne bi trebali biti nezadovoljni koncesijom kada bi ona bila transparentna i temeljena na zakonima. Nitko tko želi raditi ne bi se trebao bojati stručne uprave pa bila ona i strana. Praksa pokazuje da su radnici u većini banaka ili tvrtki pod stranom upravom zadovoljni (INA, HT, sve banke...). Imaju priliku raditi i zaraditi. Banke i te tvrtke dobro posluju za razliku od vremena kada su poslovale pod hrvatskom upravom. Strane uprave više poštuju radnička prava od domaćih uprava.
Dakle radnički zahtjev, da bi se spriječile nelegalne interesne skupine trebao bi glasiti: molimo da se radi po zakonu.
A zakon podrazumijeva:
- poštivanje prava radnika koja proizlaze iz Zakona o radu, Kolektivnog ugovora i Pravilnika o radu;
- smjenu Božidara Kalmete s funkcije predsjednika skupštine trgovačkog društva (ne poštivanje zakonskih procedura u odabiru uprave);
- smjenu uprave Zračne luke Zagreb (nesposobnosti, rastrošnosti i ne poštivanja zakona);
- smjena Nadzornog odbora Zračne luke Zagreb (pomaganja upravi u nepravilnostima);
- natječaj, odabir i imenovanje novog Nadzornog odbora;
- određivanje smjernica poslovanja i rokove;
- Imenovanje glavnog direktora Zračne luke Zagreb s prvenstvenim zadacima:
- utvrđivanja kriterija za odabir glavnog direktora;
- raspisivanje i provedbe javnog natječaja za glavnog direktora zračne luke;
- utvrđivanje stanja u zračnoj luci i pokretanje postupaka za utvrđene odgovornosti
- Imenovanje glavnog direktora temeljem natječaja.

Kod određivanja prioriteta poslovanja prvenstveno je potrebno izvršiti stručnu reorganizaciju poduzeća koja će povećati produktivnost, odnosno smanjiti troškove. Povećanjem produktivnosti steći će se uvjeti za ulaganje u razvoj i zaposlenike.
Razvoj zračne luke, prvenstveno bi trebao zadovoljiti tehnološke potrebe djelatnosti. Dakle struka bi temeljem postojećih podataka i budućih procjena trebala utvrditi što je zračnoj luci potrebno i na koji način zadovoljiti te potrebe.

Rok za provedbu navedenih zahtjeva, 60 dana.

Dakle stručne analize, a ne Kalmeta, Peović i interesne skupine, trebale bi dati odgovor što je potrebno izgraditi i na koji način.
Duboko sam uvjeren da zračnoj luci nisu potrebne koncesije. Duboko sam uvjeren da hrvatska ima dovoljno stručnjaka koji su sposobni izgraditi jednu putničku čekaonicu. Smatram koncesiju tipa, Kalmeta – Peović, uvredom hrvatskoj pameti.

Vjerujem da će doći vrijeme kada građani ne će trebati prosvjedima, štrajkovima i sličnim akcijama tražiti od svojih predstavnika u vladi, saboru ili na nekoj drugoj funkciji, da postupaju po zakonu.

Komentari

Trenutno se nalazim u

Trenutno se nalazim u Istanbulu i zbog najave štrajka prvo je odgođen let na kojem sam trebao biti, a potom je i CA zbog rošade otkazala let i sada ću se vratiti kući nekih 16 sati kasnije nego što je predviđeno. Sletiti ću u 3 ujutro i onda basnoslovno skupim taksijem kojeg ću najvjerojatnije morati čekat jer niko normalan nije tamo u to doba.

Samo zato jer se ekipa na aerodromu ne može dogovoriti.

Dakle, moja osobna želja je da se što prije nađe koncesionar te da najuri ne samo upravo nego i sve one koji misle da će na ovaj način zadržati svoja radna mjesta.

Kapitalizam je gruba igra i ili se prilagodite ili umrite; meni iskreno svejedno. Iz samo vama znanih razloga odlučili ste ovo drugo pa neka vam je. Aerodromu će se desiti isto ono što se zadnjih šest mjeseci dešavalo taksistima, i to s pravom.

Što prije to bolje.

Tko je glasao

Dakle, moja osobna želja je

Dakle, moja osobna želja je da se što prije nađe koncesionar te da najuri ne samo upravo nego i sve one koji misle da će na ovaj način zadržati svoja radna mjesta.

slažem se. problem je u tome što koncesionara traži i dogovara ekipa koja je uništila aerodrom. oni žele i opet nešto za sebe

u tekstu sam naveo primjere gdje su stranci uredili naše tvrtke i banke
oni sada dobro posluju i među najpoželjnijim su poslodavcima

ekipa na aerdromu želi spriječiti koncesiju na način da kolektivnim ugovorom napuhnu radnička prava tako da se ne može poslovati s dobiti.

(žao mi je za probleme s putovanjem
ugodan ti let )

Tko je glasao

Na stranicama Ministarstva

Na stranicama Ministarstva pomorstva piše: "Predmet koncesije je izgradnja novog putničkog terminala ZLZ te upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom ZLZ i pripadajućom infrastrukturom, a koncesiju daje Vlada RH na rok od 30 godina."

Koncepcija je promašena od samog početka.Kako bi to taj investitor trebao dobiti koncesiju na postojeći terminal, a bez izmjene strukture vlasništva? A šta je onda sa sadašnjom pravnom osobom ZLZ, i njezinim dioničarima? Ako investitor osniva svoju pravnu osobu za provedbu ugovora o koncesiji, onda mu ZLZ ne treba, ne zanimaju ga niti zaposlenici ZLZ-a, ni njihovi kolektivni ugovori.

Kada se krene krivim smjerom, onda je posljedica uvijek:

"Rok za otvaranje konačnih ponuda za koncesiju Zračne luke zagreb produljen do 21.11.2011.
ZAGREB, 28. listopada 2011.

Rok za dostave ponuda za koncesiju Zračne luke Zagreb produljen do 12. 12. 2011.
ZAGREB, 17. studenog 2011. ( sve obavijesti sa stranica Ministarstva pomorstva)"

Koja to vlada otvara ponude osam dana nakon izbora?

Tko je glasao

koncesija se obrađuje u

koncesija se obrađuje u dopuni zakona o zračnim lukama broj 14/11

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2011_02_14_265.html

Tko je glasao

Koja to vlada otvara ponude

Koja to vlada otvara ponude osam dana nakon izbora?

nije tu puno toga jasno

Tko je glasao

Dakle radnički zahtjev, da bi

Dakle radnički zahtjev, da bi se spriječile nelegalne interesne skupine trebao bi glasiti: molimo da se radi po zakonu.
A zakon podrazumijeva:
- poštivanje prava radnika koja proizlaze iz Zakona o radu, Kolektivnog ugovora i Pravilnika o radu;

Taj zakon je passe.
Zbog takvih zakona su popadale manje vise sve ove Europske ekonomije.
Koja ce budala uloziti silne milijune € u rekonstrukciju i modernizaciju ako se bude morao zezati sa radnicima koji mu plaze jezik sakriveni iza nekakvog ugovora?!
A taj direktor je postavljen valjda Partije.
Trebalo je angazirati stranca koji je vodio bar 2 x veci aerodrom i ima iskustvo.
Ulagace zanima brzina okretanja ulozenog novca.
To se postize boljom i efikasnijom uslugom.
Radnici koji tu nemaju sto reci - lete.
Aerodrom nije Caritas!

Drug Tto je odavno umro.

Tko je glasao

Pravo pitanje nije koja će

Pravo pitanje nije koja će budala uložiti silne milijune već trebaju li uopće silni milijuni da zagrebački aerodrom bude profitabilan. Zašto?

Pa ne idu avioni, odnosno oni koji se njima prevoze, na neki aerodrom zato što je u taj ulupano ovoliko ili onoliko silnih milijuna već zato što u gradu ili okolici imaju nekoga posla, hoće tamo nešto vidjeti ili bilo što drugo. I aerodrom od zlata bi propao ukoliko na njega neće slijetati određeni broj aviona, lako se za svaki da izračunati koliko je to.

Ako će veći interes biti letiti negdje na našu obalu, onda na zagrebački silnomilijunski aerodrom će slijetati manje. Zato pitanje ni nije koliko milijuna u aerodrom već koliko milijuna u sadržaje koji će zaintrigirati putnike da dođu. Koliko se zna, na zagrebački aerodrom uopće nije toliki pritisak da bi se morao širiti jer sada kao nema kapaciteta za prihvat svih koji bi htjeli.

Zato će se doista teško naći budala da ulupa milijune u ništa. Druga je stvar ako takve ne interesira zračni promet već drugi sadržaji koje bi nabubali tamo (šoping centar, kockarnica, duty free shop, restorani, kafići, butici, ...) da im nose profit na svemu osim na osnovnom zbog čega aerodromi postoje. No onda to više nije problem zračne luke već urbanističkog plana.

Ili, kao da se pravimo da je problem hipodroma to hoće li se na Kajzerici graditi tko zna koji po redu šoping centar. S tim kao i pitanjem milijuna za zaračnu luku radnici nemaju ništa, to je problem sasvim druge vrste.

B-52

Tko je glasao

Strah od letenja

Ak' moraš letjeti "malim" avionom do npr. Minhena, da bi odletjela velikim u npr. Barcelonu, mogla si isto tako odletjeti "malim" drito u Barcelonu. Najrizičniji dio cijelog leta je najčešće slijetanje.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

nema tu razuma..ni realnih

nema tu razuma..ni realnih opasnosti.. prvo mi je tesko uci, ali ide nakon 3 do 5 zestica.. a onda je sve ok ak se ne drma i ne propada.. i ak mi svaki sat daju jos nekaj za odrzanje nivoa alkohola..a pred sletanje dva komada.
kad sletim treba mi citava vecer sa se otrijeznim, ali svega sat dva da se prestanem tresti. bio mali ili veliki svejedno..

to je naprosto strah od letenja.. sto znaci da ne mogu malim avionom u barcelonu..

a ako idem poslom treba mi svakako tri dana. drugi dan sam trezna i radim. treci opet cugos da se mogu vratiti.

cetvrti mi treba za odmor.
:))

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao
Tko je glasao

tx.. na linku letim kad

tx.. na linku

letim kad moram.. nekad ide lakse nekad teze.. ovisi o nekom trenutnom psihickom stanju i mogucnosti razgovora sa sobom.

ako bas ne moram, ne letim.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

prvi veci aerodrom je u

prvi veci aerodrom je u becu.. samo od tamo idu veliki avioni.

sa zagrebackog moras letjeti na neki veci, u munchen, bec ili frakfurt da bi negdje dalje dosao.. do pariza ili barcelone napr. ili bilo gdje preko oceana, aziju ili tako nesto..

to sam dobro proucila, jer ne volim letjeti.. a veliki avioni u principu manje drmaju i manje propadaju pa kad letim letim iz beca u velikom avionu..

potraznja za obalom dakle nije nepovezana sa zagrebackim aerodromom. ako zelimo da jadran postane neka svjetski popularna destinacija onda bi ipak trebalo presjedati sa velikog aviona u mali bas u zagrebu.. a to danas nije moguce jer citav aerodrom nije predviden za avione velicine boinga 747..

da ne govorim kako bi tada imali aerodrom regionalne vaznosti (slovenija, hrvatska, BiH) a i za dio madarske

ps
a i ja ne bi morala do beca :))

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

sa zagrebackog moras letjeti

sa zagrebackog moras letjeti na neki veci, u munchen, bec ili frakfurt da bi negdje dalje dosao.. do pariza ili barcelone napr. ili bilo gdje preko oceana, aziju ili tako nesto..

na zagrebački aerodrom mogu sletjeti gotovo svi, pa i najveći zarakoplovi. u zagrebu je problem što nema dovoljno putnika za napuniti veliki zrakoplov. prije rata imali smo prekooceanske letove ali su se zrakoplovi punili u beogradu i zagrebu.
bilo je pokušaja i poslije rata privući "velike" avione i jedno vrijeme smo maleziji plaćali prazna sjedala. razliku do isplativosti

Tko je glasao

nadam se da ce opet krenuti

nadam se da ce opet krenuti iz zagreba ti veliki ... i da ce biti ponovo puno putnika.. povezivanje beogradskog i zagrebackog aerodroma mi izgleda vrlo suvisla ideja jer i od tamo su do sad uglavnom letili do velikih gradova pa dalje..

mozda bi pomoglo i kad bi se smanjile takse i ostali troskovi..

sve u svemu mislim da je ipak nas najveci problem borba kalmetine i radiceve mafije oko jednog od zadnjih izvora vecih prihoda ispod stola..

nadam se da ce obje grupe izbaciti iz igre neko suvisao i bez koncesionara prvo stabilizirati poduzece Aerodrom zagreb, pa onda tek dalje razmisliti sto treba graditi..

ne znam kakve zakonske mogucnosti postoje no ovo sto je nedavno ugovoreno sa IGH je prakticno harac nad svakim koncesionarom ili novom upravom aerodroma (na renoviranju i novoj izgradnji) i to svakako treba ponistiti.. meni se to cini kriminal, te mi se cini da bi onaj koji je to ugovorio mogao odgovarati za nesavjesno poslovanje i korupciju..

na neki nacin tako se je Radic tj. IGH osigurao u prihodima za slijedicih par godina, a Kalmeti ostavilo slobodan prostor za maznjavanje na njegovom podrucju..

jel takve stvari spadaju pod drzavno odvjetnistvo? .. cini mi se da kad bi netko strucan od tamo procackao doslo bi se do puno jednostavnijih rjesenja problema i ne bi dolazilo do strajkova i slicnog..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

koga stabilizirati???

prvo stabilizirati poduzece Aerodrom zagreb

Prvo, ne zove se Aerodrom zagreb - već Zračna luka Zagreb (d.o.o.)

Drugo, kako misliš stabilizirati? Najniža neto plaća u toj tvrtki je 5000 kn, prosječna neto plaća je 7500 kn. Promet im je u 2011. (nezavršenoj) skočio u odnosu na 2010 preko 8%, dobit preko 40%!!! (čista dobit 42 mil. kn)???

Tko je glasao

Drugo, kako misliš

Drugo, kako misliš stabilizirati? Najniža neto plaća u toj tvrtki je 5000 kn, prosječna neto plaća je 7500 kn. Promet im je u 2011. (nezavršenoj) skočio u odnosu na 2010 preko 8%, dobit preko 40%!!! (čista dobit 42 mil. kn)???

koliko prosjek dižu nepotrebi direktori, savjetnici, pomoćnici, službeni auti, stanarine, i sl.?
kada već barataš s podacima napiši koliko ima direktora sektora i kolike su njihove plaće? koliko ima passata i koliki je njihov mjesečni laeasing? koliko se ispod stola daje sindikalnim predstavnicima i članovima radničkog vijeća? koliko se plača nadzorni odbor?
koliko ima savjetnika i pomoćnika?

problem je u rastrošnosti. ta rastrošnost sprečava razvoj. zbog toga se zove u pomoć koncesionar. kada se rastrošnosti doda nesposobnost uprava onda nema razvoja.
godinama se na zračnoj luci pokušava napraviti racionalna organizacija. organizacija kojom bi se povećala produktivnost. svaki suvisli prijedlog miniraju močni direktori sektora, rukovoditelji i tako zvani "radnički predstavnici". oni žele živjeti bahato i bogato.
oni sada manipuliraju radnicima i štrajkom betoniraju svoje povlastice.
članovima sindikata nije prezentiran prjedolog kolektivnog ugovora za kojeg se štrajkalo.
štrajkalo se bjanko. referendum je bio organiziran za pitanja koja nisu imala nikakve veze s štrajkom.
čista manipulacija

Tko je glasao

rastrošnost vs. stabilizacija...

Ako lijepo napišem da je najniža neto plaća (čistačice) 5000 kn - onda ne znam koliko prosjek dižu nepotrebni direktori.

Ništa tebi osobno - ali znam da ljudi kod nas vrlo čest brkaju poslovanje Croatia Airlinesa i Zagrebačke zračne luke... to kao prvo.

Kao drugo zar stvarno misliš da bi ta firma - i s najvećom racionalizacijom na svijetu - sama uspjela isfinancirati proširenje aerodroma? Pa jel znaš tko su joj vlasnici tj. kakva joj je vlasnička struktura?

Ja ovim NE ULAZIM u postupak odabira koncesionara niti izvođača radova - to će izgleda više biti posao za DORH, negoli što ću ja tu uspjeti reći nešto pametno. Međutim, čini mi se da je cijeli ovaj "napad", tj. dnevnik - malo na klimavim argumentima... Pod argumente inače ne nabrajam "moćni direktori", "bahato i bogato" i sl.

Budući je Grad Zagreb tu najveći vlasnik - to je više strateška odluka - želi li se na vrijeme pripreprimiti za očigledni porast putnika koji će se u budućnosti nastaviti? Želi li se veći i moderniji i sigurniji aerodrom itd. itd. - ili ćemo još par godina gurati s ovakvim kakav imamo, to je sve...

Tko je glasao

Budući je Grad Zagreb tu

Budući je Grad Zagreb tu najveći vlasnik

bojim se da raspolažeš s krivim informacijama, a i da ne čitaš dnevnik
većinski vlasnik je država s udjelom od 55%

Tko je glasao

en ti nemogućnost editiranja komentara...

... pa se moram ispričavati za ovakav lapsus... da, znam, država, hvala...

Tko je glasao

747...

747 ne može sletiti na Pleso? Odakle ti sada to????

Boing 747 uspio je prije par godina sletjeti direktno na Osječki aerodrom!
http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=15701

747 normalno slijeće u Zagreb, Split i Dubrovnik...dapače Boing 767 je normalno letio na direktnom letu Toronto-Zagreb, kao i najveći Boing 777 na liniji Zagreb - Kuala Lumpur...

Ova izjava s direktnim letovima je isto jako nategnuta, pa barem danas postoje sustavi tipa AMADEUS/Sabre (koji služe za rezervaciju cijelog avio-prometa) pa se može vrlo lako vidjeti koliko ima direktnih linija, koja vrsta aviona leti na tom letu, te zašto su presjedanja u Frankfutu ili Beču...

Tko je glasao

super

http://www.jutarnji.hr/swift-air--let-zagreb---chicago-790-eura/952217/
http://www.croatia.org/crown/articles/8364/1/E-Krecu-direktni-letovi-iz-...

ispravak. izgleda da sada ima... imam stari podatak. ak me nesto razveselilo ovo je .. tx na informaciji

valjda ih ima jos nekih..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

uglavnom nema letova sa

uglavnom nema letova sa velikim avionima.. mozda mogu sletjeti ali ih nema, dalje nisam proucavala.. mozda si u pravu sto se tice mogucnosti piste ili tornja..

par put sam se vec vozala do beca, jer u male avione ne sjedam bez neke lude potrebe.. 737 je premali za moj strah od letenja i drma se.. pa je to samo za neku hitnu situaciju meni prihvatljivo

ovi veliki se manje nekak drmaju i pazljivo biram direktne letove u velikim avionima..

iz zagreba takvog jos nisam nasla..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

nema pomoći

iz zagreba takvog jos nisam nasla.. :))

Tko je glasao

zaboravih napomenuti da su

zaboravih napomenuti da su takvi aerodromi ujedno i logisticki centri.. sto nikako nije nevazno u samoj ideji gradnje velikog aerodroma..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

pa nije nikakav problem

pa nije nikakav problem utvrditi potrebe i temeljem tih potreba raditi infrastrukturu
terminal ne mora biti gotov za mjesec dana. može se, recimo, raditi u etapama.
što vrijedi terminal za 5 milijuna putnika ako kroz njega prođe upola manje?
kako i tko će to održavati.
ili još jedna pista?
jedna može godišnje podnjeti preko 10 milijuna putnika...

Tko je glasao

aerodromi se grade i

aerodromi se grade i desetljece, ponekad i duze..

kao frankfurtski napr.

glavna zgrada tj. putnicki terminal jedan je od najlaksih dijelova za izgradnju..

u biti je najbitnije napraviti suvisli studiju razvoja i isplativosti sa visegodisnjom projekcijom. nakon toga se rjesav global samog aerodroma idejno... a gradi se po planu u puno etapa

uz aerodrom naravno trebaju stimati i ostali razvojni planovi na regionalnom ili drzavnom nivou..
te se sve mora raditi uskladeno, inace nema smisla nista..

mi nemamo ni poreznu politiku isplaniranu za duze od dva mjeseca unaprijed.. zakone skoro da mijenjamo unazad.. gospodarstvo.. to se mislim vise ni ne planira.. u biti nam je sve nekak na trenutnu inspiraciju i raspolozenje..

ja mislim da sve to zajedno kaze da treba malo stati i poceti misliti. ne ulagati dok se ne napravi neki suvisli plan za slijedecih 20 godina.. a sto se tice transporta i raznih luka..

mislim da bi nam bio prioritet staviti u funkciju luku rijeka, zeljeznicu takoder, te poceti razvijati logisticki centar oko aerodroma pleso..

tako bi dosli do novaca i za citavu infrastrukturu aerodroma koja ce mozda trebati ako se ove kockice prije posloze kako treba

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Umjesto poduke o tipovima

Umjesto poduke o tipovima aviona, na stranu što si pritom debelo potcijenila sadašnje kapacitete aerodroma, ovaj tvoj komentar bi u smislu slaganja bolje pasao pod onaj moj jer govorimo vrlo slično i svodi se na "ne grlom u jagode" i "ne sad i ne sve IGH i razni slični".

B-52

Tko je glasao

pa tam i spada.. samo se

pa tam i spada.. samo se razvodnilo kroz komentare.. do sim

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

umro je drug tito

Laka mu srpska zemlja ka i anti spanska.
Gle ineronije dva najjdraza hrvata ne pocivaju u hrvackoj
Glede ovog mmfa moreli on radit na vise mista odjednom, ono u isto vrime kod nas i kod grka.

Tko je glasao

Koja ce budala uloziti silne

Koja ce budala uloziti silne milijune € u rekonstrukciju i modernizaciju ako se bude morao zezati sa radnicima koji mu plaze jezik sakriveni iza nekakvog ugovora?!

da li je potrebno nekom dati da ulaže i upravlja zagrebačkim aerodromom?
kako je moguće da se mali jadranski aerodromi mogu razvijati sami a najprofitabilniji ide u koncesiju?
možda ovakvo poslovanje i ne čudi, pa vladajućoj stranci treba odrediti skrbnika jer nije u stanju upravljati sama sobom

Aerodrom nije Caritas!
Drug Tto je odavno umro.

ovo je točno ali i bez tita zakone treba poštivati.
zakoni i radnička prava postoje i u zemljama iz kojih ulagači dolaze i tamo se i te kako poštuju

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci