Tagovi

Strajk gladju bivsih politickih uznika

Glede cinjenice sto je nekoliko clanova Hrvatskog drustva politickih zatvorenika Goli Otok stupilo u strajk gladju zbog delozacije njihove udruge s donedavne adrese u Karinu, stoga osjetih potrebu prozboriti koju rijec. S obzirom sto nam je vec rush detaljnije predstavio predmet, radi toga necu ovom zgodom lamentirati o njemu, nego cu se pak dotaknuti opcenitih cinjenica koje su uzdrmale temelje HDPZ-a, a samim time izbacile na povrsinu mulj stvoren po muljatorima hrvatske politicke elite.

Iako predpostavljam, odnosno znam da neki pripadnici danasnje generacije ne pokazuju interes, odnosno suosjecajnost s bivsim politickim uznicima, ipak cu im razastrijeti nekoliko podataka. Racunam, barem neki cete mi potvrditi da nije zanemariv broj pojedinaca u ovoj nasoj blogerskoj zajednici koji nam sve ucestalije, agresivnije i glasnije promoviraju i glorificiraju demokraticnost i humanost sustava bivse drzave. Unatoc tomu sto ih je bezvrijedno razuvjeravati u to, jer sam uvjeren da su zaduzeni i placeni za provokacije, svejedno cu im pruziti dokaz-dva o stvarnoj slici toga, prema njima, demokratskog i humanog sustava. Ne namjeravam koraknuti u dublju proslost, tek cu poci od one s pocetka sedamdesetih. Pa pogledajte:

Tih godina su u ondasnjem Saboru i CK SRH-e zaiskrile iskre o potrebi demokratizacije politickih odnosa na tlu okupirane Hrvatske. Kad upotrijebih rijec okupirane, tvrdim da je ona to bila, jer je njezin okupator odlucivao o svim bitnijim procesima koji su se zbivali u njoj. I iskre koje su zaiskrile vrcnule su do golobradih studenata i njihovih profesora, a oni ce ih pretvoriti u luci da bi ih potom hrvatske mase prihvatile i pronosile duz Hrvatske. S tim rasplamsanim lucima se osvjetljavao put k demokraciji, slobodi, drzavnosti i samostalnosti Lijepe nase. Medjutim, ni okupator nije bio macji kasalj. Uz jake policijske snage dopremljene iz Zemuna i Nisa energicno se angazirao na gasenju luci. Cim ih je pogasio nastavio se, uz pomoc hrvatskih degenerika, surovo obracunavati s luconosama. Konacni rezultat obracuna je bio kaznjavanje (sto prekrsajno sto krivicno) oko seest tisuca osoba. Nije zgorega napomenti da je medju ovim brojem bio i prilican broj takvih koji nisu ucinili bas nikakva krimena, no on im je pripisan, jedino radi njihova iskonskog hrvatstva. "Antifasisti" predvodjeni Fumicem su imali bistro oko kojim su u njima pronalazili fasizam. Zahvaljujuci toj raboti, stvorio se ogroman uznicki korpus. Visina odmjerenih kazni je bila od godinu do sedam godina strogog zatvora.

Ljudi su najcesce osudjivani po clanu 118 KZ-a, a on je doslovno tumacio da je optuzenik pocinio neprijateljsku propagandu usmjerenu na razbijanje bratstva-jedinstva naroda i narodnosti SFRJ-e, te na rusenje drustvenog poretka. Spomenuo sam u prethodnoj recenici "strogi zatvor" sto znaci da ce se za vrijeme izdrzavanja kazne nad utamnicenikom primjenjivati strogi tretman prema propisima ZIKS-a (Zakon o izvrsenju krivicnih sankcija), a on je, izmedju ostalog, propisao da utamnicenik ima pravo napisati i primiti mjesecno jedno pismo duzine dvanaest pisanih redaka, jednu polusatnu posjetu, jedan cetverokilogramski paket itd. itd. No dobro, to su samo neke pojedinosti propisane po ZIKS-a, ali ih ima bezbroj groznijih koje on nije obuhvacao. Primjera radi: Pokojna jugoslavija je bila potpisnica i clanica Helsinske deklaracije, Amnesty Internationala, Medjunarodnog crvenog kriza i svima je obecala da polititicke uznike nece prisiljavati fizickim poslovima, nego ce im omoguciti pracenje strucnih trendova i odrzavanje intelektualnih navika. A koliko se pridrzavala obecanog, drugi je par opanaka. Naprimjer:
Budisa je kaznjen sa dvadeset ili trideset dana samice sto je u pismu poslanog roditeljima izrazio zelju da mu donesu ili posalju hrvatsko-francuski rjecnik.

Nadalje, sto se tice teskih fizickih radova, ne samo sto su ih politicki zatvorenici morali raditi vec su im pri radu kriminalci najgorega soja, (ubojice, pedofili, kao i takvi koj su seksualno opcili sa zivotinjama) bili nadredjeni. Bili su im grupovodje, normirci i nadzornici. Kad god bi im se prohtjelo poslali bi ih 3PM ustaske, nacisticke, nerijetko i hrvatske. K tomu jos, cesto su ih prijavljivali za zabusavanje na poslu. Pok Bruno Busic je proboravio trideset dana u samici zato sto nije mogao dizati, nositi i slagati drvene planke, grede i trupce tezine sestdeset, sedamdest kg i teze. Kad mu je preodgojitelj Zijad Zjakic, po struci kemijski tehnicar, izrekao kaznu upitao ga je: "Kakav si ti ustasa ako ti je to tesko?". Cilj ovakvih postupanja je bio psihicko rastrojavanje politickih uznika, a u prilicnom broju slucajeva je i ostvarivan.

I ovaj detalj, barem predpostavljam, zavrijedjuje mrvicu paznje: Naime, starogradiska robijasnica bila, mislim, najgora. S jedne strane sto je cca 90 posto upravnog i strazarskog osoblja bilo srpske nacionalnosti, a s druge sto je zatvorenicki sastav bio ocajan. Kaznionica je bila registrirana pri medunarodnim institucijama kao zatvor za okorjele kriminalce i visestruke povratnike pa su je upravo stoga one zaobilazile jer nisu bile upoznate da je u njoj zatocen i ogroman broj politickih zatvorenika. Sama zgrada kaznionice je izgradjena pocetkom osamnaestog stoljeca na vrlo mocvarnom terenu, podijeljena je na cetiri odjeljenja. Prvo i trece su naknadno dogradjeni. Na svakomu je bilo cetiri do sest cucavaca za dvijesto do tristo zatvorenika. Prostorije nisu nikada zagrijavane, a zidovi i stropovi su im bili obrasli mahovinom. U prostorijama, otprilike, sest sa sedam metara, je bilo smjesteno od 25-35 kreveta. Boravak u tako hladnim i vlaznim prostorijama je doprinosio mnostvu kronicnih oboljenja.

Poslije izdrzane robije, politicki uznici su se zatekli na drugoj robiji. Ona ce biti malo manje okrutna, ali puno duza. To je bila zivotna robija na kojoj im je sprjecavano zaposljavanje, zabranjivano javno nastupanje, onemogucavano studiranje, te strucno dokazivanje i usavrsavanje. Dakle, nadalje su bili sankcionirani, ponizavani i diskriminirani. Nadasve, i budno uhodjeni. Neki medju njima, ne mogavsi vise trpjeti navedena sikaniranja odlucili su na ilegalno napustanje domovine. Medjutim, ni u stranim drzavama se nisu usrecili, jer su u njih prispjeli s narusenim fizickim i psihickim zdravljem, bez profitibilne struke i sa sturim ili nikakvim poznavanjem jezika. Agonija im je povecavana sto nisu mogli posjecivati roditelje, bracu i sestre. Cak ni komunicirati s njima.

Nece bit na odmet iznijeti i ovo: Dospjevsi u emigraciju, zatekli su u njoj stariju generaciju politickih emigranata koji nisu blagonaklono gledali na njih. Mnogi su ih sumnjicili nazivajuci ih komunistima, jugofilima i spijunima. Nigdje se nisu ustrucavali kazati: "Pripazimo ih se, njih je Tito skolov'o". Potrebno pridodati i to da su se uza sve teskoce s kojima su se susretali, susretali i sa Perkovicevim jurisnicima. Sigurno je da su, radi svega nabrojanoga zudjeli za postignucem nase vlastite drzave kako bi u njoj ostvarili trunak mira, odmora i zadovoljstva. I cim se drzava pocela pojavljivati na obzoru pohrlili su, netko nekakvim nacinom, davati obol njenom cjelovitom svanucu. Nisu zalili ni stedjeli mukotrpno zaradjeni novac, odvajali ga od svojih usta i od ustiju clanova svoje obitelji, saljuci ga u Hrvatsku. Skupljali su hranu, odjevne predmete, lijekove, racunala i ine elektronske uredjaje, sanitetska i terenska vozila pa su i njih slali u nju, jer joj je bas svega nedostajalo. Neki su izrazili spremnost vlastita sudjelovanja u DR-u, ali je Ministarstvo obrane apeliralo na njih da do zavrsetka rata ostanu gdje jesu uz tvrdnju da ce tako dati veci doprinos oslobadjanju Hrvatske. Pok. Susak im je porucivao: "Vi ste nam potrebniji vani, jer ovdje imamo dovoljno ramena za nositi cijevi, ali nemamo cijevi, imajte to na umu i saljite nam ih".

Zavrsio je i rat, Hrvatska je mic po mic napredovala, jacala, rasla pa se Ministarstvo useljenistva sjetilo nesretnika o kojima govorim. Pozivalo ih je na povratak, poklanjalo im napola izgorene ili srusene kuce, trebalo ih je, eto, samo malko popraviti. I oni koji su prihvatili poklone skrkali su u te "male" popravke po nekoliko desetaka tisuca eura. Neki i cijelokupnu ustedjevinu. Na kraju dolazi slag na tortu, drzava im je dala na znanje da moraju napustiti te kuce, te ih pocela istjerivati iz njih. Kao pse. Cudnovato je da "njihova" drzava nije pokusala naci modus za zadovoljavajuce rjesenje nastalog problema. A nije zato sto u njezinim instituacijama i dan-danas harace takvi pojedinci koji su bivse politicke uznike ucinili uznicima. Jos uvijek im ti bivsi uznici smetaju. Nije potrebno biti previse mudar za znati - zasto.

Duboko sam uvjeren da bi nepravda prevarenim, nasamarenim i prezrenim ljudima bila podnosljivija da im je cine stranci, ali im, nazalost, cine takvi kojima su vjerovali i koje su smatrali svojima. Hrvatima.
No, upitno je njihovo hrvatstvo, upitno je poradi toga sto kad vec uspjevaju naci mogucnosti za zbrinjavanje onih, koji su patili, rusili i palili Hrvatsku, a ne uspjevaju i za one, koji su se cio zivot zrtvovali za nju.
I na ovomu blogu smo znali zucno diskutirati o lustraciji. Prema jednima, lustracija bi bila "kost za glodanje", prema dugima, zabiljezila bi neuspjeh buduci se radi se radi o nekakvoj specificnosti, prema trecima, bila bi revansizam.
Prema tomu, i prvi, i drugi, i treci se direktno i indirektno zalazu za nesankcioniranje jugoslavenske gamadi i kopiladi. A sto se tice izmucenih uznika, tko ih sisa. Neka sute ili pak napuste Hrvatsku. Iako je od jadnika, ipak je previse jadno.
Po cijenu odlaska na linc i lomacu, za takve neljude, ni uz najbolju volju, nemam lijepe rijeci.

Uz zavrsetak: Kada bi Bruno Busic, Bruno Tandara, Zvonimir Cervenko, Stjepan Sulimanec, Ante Paradzik mogli doci u Hrvatsku pa vidjeti kako njihovi bivsi suuznici zive u njoj, u cvrstom sam uvjerenju da bi je istog trenutka nastojali napustiti. Cestitim Hrvatima - cestit pozdrav!

Komentari

Pišete bedastoće.

Pišete bedastoće. Slučajno sam bio u jednoj kancelariji udruge bivših političkik zatvorenika , na zidu je dominirala slika Pavelića i Gotovine.. sramota i jadno. LUN

LUN

Tko je glasao

Dajem 100$ da si bio kod

Dajem 100$ da si bio kod onog UDBA-ša u Zadru. Taj ti jarane vrbuje mlade glupane koji će nositi ustaške uniforme, a sve za to kako bi se ona Lovrin i Antičevićka mogle dizati na zadnje i vikati USTAŠE, USTAŠE, zar će nas ti lustrirati.
Ako sam profulio slobodno reci šaljem ti sutra 100$ kako sam i obećao.

Tko je glasao

Ma šta šaljem, sutra ti ih

Ma šta šaljem, sutra ti ih donesem u direkt u Zadar!

Tko je glasao

A daj ti napiši gdje si ti

A daj ti napiši gdje si ti to videl i us put napiši tvoje mišljenje zbog čega je slika Ante Gotovine sramota. Čovjek još nije osuđen i po zakonu je nevin

Tko je glasao

http://jutarnji.hr/nedjeljni_

http://jutarnji.hr/nedjeljni_jutarnji/clanak/art-2009,3,22,,156760.jl

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Ima još takvi kao što su

Ima još takvi kao što su ti.... DIKTATORI.... I TO KRVAVI DIKTATORI!

http://www.hkz-kkv.ch/tito.php
http://www.hous.hrvati-amac.com/tito.html

http://www.24sata.hr/index.php?cmd=show_clanak&tekst_id=31258#komentari_top

http://www.hrvatskauljudba.hr/politika/josip-broz-tito-i-sloboan-milosev...
http://www.hrvatskauljudba.hr/politika/josip-broz-tito-najve-i-krvnik-hr...

http://otokivanic.info/vijesti/hrvatska/deset-najvecih-ubojica-20-st/

http://www.imoart.hr/forum/index.php?topic=236.0

Žalosni su ti koji brane diktaturu, diktatore (kao takve) i koji pronalaze opravdanje za njihovo krvoproliće!

ali dobro... hajdemo sada krenuti sa temom "Tko je ubio više ljudi?" jer tako piše u priručniku svakog režima/diktature... kada si ostao bez teksta.... kreni sa demagogijom i lažima... jer največe laži su najuvjerljivije od uvijek bile i biti ću!

Dajte već jednom pokažite mi jednog diktatora koji nije dao ubijati te ljude koje je on 'toliko volio'!

naravno NE MOŽETE...

i PS... di je Yugoslavia sada na svijetskoj karti?
tražim ali ne mogu ju nači?

Ja ću Vama reči di je možete nači;

1) U knjigama povijesti
2) Starim enciklopedijama
3) Na zidu kod bolesnika koji ne znaju koja je godina i gdje žive.
i
4) U selima među papirima za podlogu vatre! (ipak su korisne za nešto)

Get a life people!

Jakša

Obrisan

Tko je glasao

Umjesto rekapitulacije na

Umjesto rekapitulacije na donje komentare, rekao bih vam ovo:

Ne gubimo vrijeme

Ne gubimo vrijeme vec zbijajmo redove
A bude li potrebno, prigrabimo puske,
Sjatimo se k'o jedan na vlastite nitkove,
Sprijecimo im urlike, zacepimo njuske.

Grozna im lajanja sve cesce cujemo,
Jer im nasa sutnja godi i koristi,
Ako ovu drzavu zbilja postujemo,
Prevladajmo nase medjusobne zavisti.

Nastupimo slozno protiv bijesnih pasa,
Tjerajmo ih odlucno, tjerajmo sto dalje,
Jedva smo izasli iz jugo-uzasa,
Zar da opet padnemu u njegove ralje?

Ggje god nema sloge, ni uspjeha nema
O tom dobro mislimo i to upamtimo,
Budemo l' pospani, gore nam se prprema,
Mozda se uskoro u tamnicu vratimo.

Tko je glasao

Naložio si temu koja je do

Naložio si temu koja je do sada najmanje u trideset komentara skoro otišla u borbu 'Ustaša vs partizana'!

U najmanje još trideset komentara se osjeti bol onih koji pate za SFRJ i ta njihova stara dobra vrimena!

U samo cca 40 komentara se vidi kako je 'Hrvatska' bitna u ovome svemu i budućnost naše dice, jer da bi njima osigurali bolju budućnost tribamo rasčistiti tu prljavu i krvavu prošlost! bez obzira kakva bila i tko sve bio dio toga!

Jedino što sam zaključio je kako dobar dio naših komentatora još uvijek ne može izdvojiti onaj naš "H" iz "NDH", kako nisu u stanju prihvatiti da je svaki režim doslovce ZLO bez obzira tko bio na vrhu i kako je još uvijek dan danas 'komunizam' živ, ne kao ideologija već kao operativni sustav.

Teško će ova borba protiv BANDE proći jer se ta ista BANDA danas više se ne bavi sa ideologijom i borbom za položaj ili kontrolu, već i za LOPOVLUK... ovaj put ne koriste ruske puške.. već doslovce koriste novac da unište ovaj naš narod do kraja, kao što vidimo prilagođavaju se svakom sustavu i njima je uvijek dobro!
Jedino je žalosno gledati koliko plitki pijunčića je spremno braniti upravu tu BANDU i te LOPOVE.

Jakob Matovinović - Jakša

Obrisan

Tko je glasao

Pavle, Žal mi je da je na

Pavle,

Žal mi je da je na tvojem dnevniku koji u biti govori o političkim zatvorenicima i odnos spram njih skrenul ne WWII i Hitlera. Jel je to namjerno ili ne nemrem reči, no trebalo bi se zamisliti oko toga.

No skrenuta je tema iz jednostavnog razloga jel je spominjanje političkih zatvorenika od kojih je velki broj otišel u emigraciju, (i nakon tolko godina opet dali sve od sebe za domovinu) nezgodno za neke ljude.

Naj žalosnije je vas koji ste dali zdravlje a neki i živote sad još naziva ustašama.

Tko je glasao

Nedavno pročitah u

Nedavno pročitah u 'Hrvatskom listu' da je nakon ubojstva Rolovića u Švedskoj jedan od najžalosnijih likova bio Stjepan Kralj koji je čak izjavio kako je spreman 'uzeti' pravdu u svoje ruke i osvetiti se 'ustaškim teroristima'.
Sve 5 (svatko ima pravo na vlastito mišljenje, zar ne?), ali taj isti Kralj 1991. kada je stvorena nova hrvatska tajna služba postaje jedan od najbližih suradnika Josipa Manolića!
Imam ja toga još, ali i ovo je pametnome dosta!

cogito ergo sum

Tko je glasao

Hvala Pavle na iscrpnom

Hvala Pavle na iscrpnom opisu odnosa između vladajućih i političkih uznika, žrtava totalitarnog i zločinačkog sustava. Mi danas više nego ikad trebamo senzibilizirati javnost na stvarne uzroke društvne krize u RH.
Do sada su se vlastodršci pokazivali uspješnim prodavajući obiteljsko srebro i nemilice zadužujući narod i državu.
Sad kad nemaju što prodati a i kredite im više nedaju, nervoza prevladava u njihovom taboru. Bilo je stvarno otužno jučer gledati Šeksa našeg "političkog".

Tko je glasao

Bravo za Pejića! Priuštio

Bravo za Pejića! Priuštio nam je nezaboravnu sliku uspjenjenog, uspuhanog i bez teksta, s upitnicima na glavi, punih gaća od straha, druga dopredsjednika Sabora Vlade Šeksa. Ovako ustrašen siguran sam nije bio ni kada je padao Vukovar, ni kada je gorio Dubrovnik, ni kada su raketirani banski dvori. Možda prvi puta od kada je samostalne Hrvatske, drug Šeks nije imao stvari pod kontrolom, a njegova reakcija trebala bi nam biti svima jasna poruka, da nisu nedodirljivi, da imaju slabih točaka i da se boje. A boje se jer su svjesni da je igri skrivača došao kraj i da će uskoro morati položiti račune za nedjela koja su učinili svome narodu, kako za bivše države, tako i za ove nove.
Progonima, ubojstvima, otimačini i pljački vršenoj od '45. do današnjih dana, treba već jednom stati na kraj i bandi lopovskoj, udbaškoj i izdajničkoj presuditi u ime NARODA!!!
:)

Tko je glasao

Stvarno mi je zagonetno što

Stvarno mi je zagonetno što je gospodin Šeks onako reagirao. Pa on je zatvorski prijatelj i supatnik Rade Pejića.
Meni bi bilo nekako logičnije da ga je pozvao na pičence u onaj saborski kafić.

Tko je glasao

Pavle, lipo opisano i

Pavle,
lipo opisano i vjerodostojno.
Pripomena: scenariji/modeli/podmetanja koja su se prije odigravala na sceni tkzv. ekstremne emigracije u inozemstvu, danas isti ljudi provode u tuzemstvu.

Ovo je istina koja nas slijedi Prema tomu, i prvi, i drugi, i treci se direktno i indirektno zalazu za nesankcioniranje jugoslavenske gamadi i kopiladi. A sto se tice izmucenih uznika, tko ih sisa. Neka sute ili pak napuste Hrvatsku. Iako je od jadnika, ipak je previse jadno. Po cijenu odlaska na linc i lomacu, za takve neljude, ni uz najbolju volju, nemam lijepe rijeci.

Za lustraciju svakako da, ali ne kako se kome "digne".
Već sam u nekoliko navrata iznio svoje mišljenje o tom problemu ovdje i da me je lagano strah onih koji na silu guraju lustraciju u vrijeme kada u vrhu vlasti, dakle donositelja odluke, sjede upravo oni koji prvi trebaju biti lustrirani. Oni već provode lustraciju, pa tako imamo primjer gdje nam toplooko stvorenje sa Pantovčaka istovremeno oduzima ordenje generalu iz DR (bez obzira koja je i kolika je njegova krivica), te isto dodjeljuje preko svojih jataka onomu tko ga ne zaslužuje.

Zaista, gubimo bitku!

Zasada!

Znam jednog starog (bolje rečeno iskusnog;)) "ekstremnog emigranta" (NV) i mogu mu poručiti (znam da čita ovo): je, rode, bio si u pravu!

--------
Crni

"Neki političari su duševni bolesnici pa od države prave ludnicu!"

Tko je glasao

Čuj-rmarino69- možda si ti

Čuj-rmarino69- možda si ti i u pravu,možda nas treba biti strah,ali eto nije.Sumnjam da će imati hrabrosti ponovno otvoriti neke nove Gradiške i Gole otoke.Ako ništa drugo bar sam uživala gledati Šeksa,mislila sam da će ga strefiti infarkt.

Tko je glasao

Sanja, nije pitanje

Sanja,
nije pitanje otvaranja Gradiška i Golih otoka (ionako su nam zatvorski kapaciteti premali), nego državnog aparata/administracije u kojoj već sjede izabranici, tazbina, sinovi i kćeri Perkovića, Šeksova, Manolića, Boljkovaca i manje poznatih plus garnitura djelatnika i pričuvnih djelatnika (kao npr Luka Bebić) SDS-a, KOS-a, KOG-a, SSUNP i RSUP-a.
Infiltrirani su od 2000. na ovamo spretno iskorištivši nedostatke, slabosti i potrebu za rekonstruiranjem obavještajno sigurnosnih službi RH u to vrijeme.
Ne znam koliko ste upućeni u problem, ali započeti lustraciju s ovakovim stanjem tj. odnosom i pozicijama osobno ne bih. Lustracijuje moguće npr.sprovesti kroz antikorupcijski program, ali ni za to nemamo snage i svjesni smo toga.

To što se pijani bećar malo uspaničio slaba mi je utjeha. Onog trenutka kada bude on/Mesić/Lucić/Sanader/Marinovićka/Pusićka/Čačić/Jakovčić/Bandić i ostala bratija odgovarali na pitanja djelatnicima MUP-a, DORH-a (naime stajališta sam da nam ne treba USKOK i slična bratija ako MUP I DORH rade svoj posao potpuno i kvalitetno) o stečenoj imovini, pogodovanju u nabavi, pogodovanju u zapošljavanju, nepotizmu, uzimanju mita, korištenju mita u svrhu političke dobiti, namještanja ugovora, davanja lažnih iskaza..........

Bit ću zadovoljan kad vidim objavljene potpune imovinske kartice državnih dužnosnika, te kad nam nadležna tijela odgovorna za nadzor objave (JOT) da li je došlo do razlike unakon godinu dna, dvije ili po isteku mandata i ako je kako je, te da li ima neslaganja koja su proslijeđena na daljnje postupanje MUP i DORH. Eto i to je dio lustracije.

Ovako Rade Pejić slikovito oslikava svu trenutnu sramotnu nesposobnost trenutne hrvatske politike i hrvatskog društva uopće.

--------
Crni

"Neki političari su duševni bolesnici pa od države prave ludnicu!"

Tko je glasao

Da,u potpunosti ste u pravu

Da,u potpunosti ste u pravu @rmarini69,ali i dalje čvrsto vijerujem,da se može i mora jednom za svagda istjerati prava istina do kraja,ako to može Slovenija,zašto nemože Hrvatska,koja je od veljače 1992.do kraja 1999. imala Komisiju za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava,kojoj je 7mj. predsijednik bio Vice Vukojević, a do ukidanja 2000g.Kazimir Sviben.Dolaskom na vlast ove Kosovsko-Udbaške bratije na vlast kola su krenula nizbrdo.Neka sam naivna,ali vijerujem da će i oni u paketu stati pred lice pravde.Sve NOB koji su okaljali ruke i koji su se nadali da istina nikada neće ugledati svijetlo dana,javno i poimence treba prozvati,a živuće i osuditi,radi nas,naše djec,naših unuka,radi mučki umorenih,čije kosti leže po mnogim "Jazovkama".Od Hrvatske nebi ostalo ni H da je za Bljeska i Oluje pobila sve Srbe na okupiranim područjima (po Mesiću to je legitimno pravo pobjednika).Nisam pravnik,niti ekonomist,nisam borac 41.g,nisam sudionik hrvatskog proljeća,ali sam mnogo izgubila i na svojoj koži osjetila 91.g Budimo složni kao tada,dajmo podršku ljudima koji znaju i umiju da nas izvuku iz ovog blata,koji se neće bojati reći svakome ono što ga sljeduje,a ne se svakoj šuši uvlačiti u dupe.

Tko je glasao

Na zapadu se upravo često

Na zapadu se upravo često puta ovakve ljude bira za lokalnu vlast:

Budimo složni kao tada,dajmo podršku ljudima koji znaju i umiju da nas izvuku iz ovog blata,koji se neće bojati reći svakome ono što ga sljeduje,a ne se svakoj šuši uvlačiti u dupe.

zašto misliš da ti ne bi mogla biti viječnik u gradskom vijeću?

Škola života je najvažnija škola u svijetu, ove 'diplome' koje su se mogle kupiti na 'autopijaci' su samo jedan trenutak i brži put do razvijanje mozga ali to ne znači da su svi uspješni u tom procesu! a kroz život ako ti ne uspiješ steči pamet koji život zahtjeva onda te nema... a kolik vidim po ovim postovima da si perfektna kandidatkinja za svoj grad (mjesto).

i nije bitno dal bila na listi stranke ili nezavisnoj listi, jer ako si nestranački kadidat onda sebe zastupaš!

Jakša

Obrisan

Tko je glasao

Dragi gos.Jakša sve što

Dragi gos.Jakša sve što ću reći nije da se opravdam.Ima mnogo boljih od mene,koji bi srce dali za Hrvatsku i boljitak njenih građana,pa ipak u ovih 8g.ništa ili jako malo su postigli.Sada ćemo na lokalnim izborima imati priliku vidjeti,koliko smo u stanju nešto promijeniti i dali zaista imamo volje i želje za to.Osobno nemam snage ni vremena boriti se sa vijetrenjačama,ali ću puno povjerenje i podršku dati onom tko to bude imao.Majka sam dva krasna mlada čovijeka i veoma se ponosim njima,stariji 23g.studira i radi u Zagrebu(pomažemo koliko god možemo),mlađi 17g.srednjoškolac HTT.Do pada sam bila u Vukovaru(8mj.trudnoće)24.11.sam stigla do Zagreba,suprug je RVI ranjen u Vukovaru,9mj.proveo po njihovim kazamatima,trajno narušenog zdravlja.Imam i dvoje starih roditelj o kojima vodim brigu(jednoga djeda su ubili četnici, drugog partizani,stric 23g.nestao negdije na križnom putu).Dijelatnik sam u školstvu,subote koristim da namaknem još koju kunu sa strane i nemali put na kraju dana se osijećam kao isdijeđena krpa.Ne,nemojte misliti da se žalim,moj život je ispunjen,sretna sam kada vidim da je oko mene sve više mladih domoljubno osviještenih ljudi.Potičem ih da što više čitaju,otvore uši i oči i sami neovisno o nikome donose svoj vlastiti sud,da nemaju straha reći što misle,da vole domovinu,čovjeka,dragoga boga,da nemrze,praštaju(sama se tome učim već 19g.)i traže oprost tamo gdje su zgriješili,da ništa ne košta reći oprosti i hvala,da im je život dar od boga i da ga nesmiju i nemaju pravo proćardati.Ako mogu Amerikanci,Italijani,Englezi i drugi voljeti i biti ponosni na to što jesu,zašto to nesmije jedan Hrvat,a da ga odmah neobilježe kao nacijonalistu?Ako je nacijonalizam voljeti Hrvatsku,svoj dom,onda sam ja nacijonalista i ognjištar i ne sramim se toga,dapače ponosim se time.

Tko je glasao

Dijelatnik sam u školstvu,

Dijelatnik sam u školstvu, ....
Zanima me samo kako su pismeni oni koje ti domoljublju učiš?
Ne može se ne poznavati hrvatski jezik i biti djelatnik u školstvu, hrvatski domoljub pače.

Tko je glasao

Dovoljno da prepoznaju govor

Dovoljno da prepoznaju govor mržnje i onoga koji nevoli ni sam sebe.

Tko je glasao

Dovoljno da prepoznaju govor

Dovoljno da prepoznaju govor mržnje...
Ma di si se, sestro draga, uhvatila termina govora mržnje?
To ti koriste oni koji ocjenjuju ovu tvoju izjavu:
Ako je nacijonalizam voljeti Hrvatsku,svoj dom,onda sam ja nacijonalista i ognjištar i ne sramim se toga,dapače ponosim se time.
upravo kao nazadnu i ognjištarsku.
P.S. Nisi politički korektna ako se tako izjašnjavaš, jer onda, za pretpostaviti je, mrziš homoseksualce, a to danas nije društveno prihvatljivo (ni demokratski, već ksenofobično pače...) te bi morala na robiju ili u najmanju ruku na psihoobradu kod gđe. Krizmanić :)
Ipak je ona građanka godine ili što već u Zagrebu te stoga i najbolje zna što je ispravno razmišljanje ili, ponoviti ću, politički korektno.
Svako drugo odstupanje, automatizmom, podliježe krivičnome gonjenju... tu je M. Bajić 'zakon' :)

cogito ergo sum

Tko je glasao

Sanja1968, ne poznajem jednu

Sanja1968, ne poznajem jednu jedinu osobu koja ti za ovo ne bi dala plus. I domoljublje i nacionalizam NISU ISTA STVAR.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

-gale- Nacijonalist

-gale- Nacijonalist nisam,ali domoljub jesam,a vi očito niste razumjeli zadnju rečenicu teksta.

Tko je glasao

I tako kažeš, dragi

I tako kažeš, dragi prijatelju @rmarino69, Sova se nešto uspaničio kada mu je Rade Pejić sasuo one letke na vrle mu sabornike!
Dokaz je to kako jedan jedini odlučni čovjek može "gradu i narodu" pokazati kako se točno, precizno i pravilno kojekakav šljam može dovesti "pred zid."

P.S. Moja zamolba je, onima koji znaju kako to tehnički izvesti, da na Pollitika.com uredimo mogućnost pojedinačnog izjašnjavanja potpisane podrške Radi Pejiću za slučaj da neki "lumen" pokrene prekršajni postupak protiv gospodina Pejića.
(Uopće me ne zanima postoji li zakonska osnova za prekršajni postupak protiv gosp. Pejića! Ako i postoji - taj Zakon ili članak Zakona treba odmah mijenjati.)

Ili ćemo svi sjediti skrštenih ruku gledajući kako mrcvare Čovjeka po sudovima?
E, oa onda ovaj blog mora mijenjati ime!

Tko je glasao

Jučer sam zvao Pejića da

Jučer sam zvao Pejića da mu čestitam ali da ga i upitam o cenzuri koju spominje jer mi je jednom nešto govorio o autocenzuri u bivšoj Jugoslaviji. Palo je slučajno i pitanje i časopisa "Zatvorenik" i zašto oni, bivši robijaši ne koriste taj list za artikulaciju svojih stavova i problema etc.,i eto đavola otuda od kud ga nismo očekivali. Kaže Rado: taj list je i osnovan da bi kontrolirao, usmjeravao i prigušivao političke zatvorenike, te ga iz dvostruke zapovjedne linije kontrolira čovjek koji se je u Jugoslaviju vratio 1986 godine kad je završio zadatak u emigraciji! Ako je ovo istina onda je puno stvari od danas jasnije. Inače urednika toga lista koji ima u svakom slučaju sumnjivu zadaću, je izvjesni odvjetnik Tomislav Jonjić.

Tko je glasao

Kakve bedastoće

Prije nego napišeš takvu bedastoću daj malo provjeri neke stvari.
Prije svega tko je Jonjić, tko mu je otac, što radi i slično.
Pogledaj Tomislavove Web stranice pa prosudi. Ima materijala!
Ili je ono što veli Rade sveto pismo?

Tko je glasao

Kaže Rado: taj list je i

Kaže Rado: taj list je i osnovan da bi kontrolirao, usmjeravao i prigušivao političke zatvorenike, te ga iz dvostruke zapovjedne linije kontrolira čovjek koji se je u Jugoslaviju vratio 1986 godine kad je završio zadatak u emigraciji!
Nije to ništa čudno!
Dati ću par podataka (možda nije usko vezano za tematiku dnevnika, ali će dobro doći onima koji ne znaju...)
Dakle, Irfan Kuburaš , udbaš kodnoga imena Sana, kojega je švedska policija osumnjičila za ubojstvo hrvatskoga emigranta Stipe Mikulića , danas živi u Rovinju u Omladinskoj 11 gdje je stan zamijenio s onim u Banja Luci.
Vinko Jurkić koji je radio za sarajevsku udb-u, a njemačka policija je sumnjala da je ubio Iliju Vučića , preselio je u Zagreb, dobio stan u ulici Prilaz Đure Deželića, a danas radi kao taksist na vrhu Preradovićeve ulice kod Cvjetnoga trga... tek toliko na znanje i ravnanje.
Koga zanima odakle mi podaci neka se ne nada da ću ih objaviti javno.
Jedino 'privatnom porukom' i to ne svakome.

cogito ergo sum

Tko je glasao

nista cudno rush,a pogotovo

nista cudno rush,a pogotovo sa poznatog aspekta da su najekstremniji pripadnici politicke emigracije cesto bili suradnici udbe i kos-a..i da su tim svojim ekstremizmom jednostavno zauzimali bolje pozicije u toj emigraciji, te da su je na taj nacin bolje kontrolirali,te cinkarili udbi i kos-u!

Tko je glasao

Edi3, Točno tak, mogu

Edi3,

Točno tak, mogu potvrdit, a kolko ljudi je nasjelo na njihove priče i poslje imali poteškoča zbog toga.

Tko je glasao

Ne vidim nikakav prekršaj u

Ne vidim nikakav prekršaj u djelu bacanja letka. To je sloboda govora o nečem o čemu se on ne slaže. Pa SDP-ovci su isto nosili majice u saboru s kojekakvim natpisima a koji put se ne primjerno ponašaju.

Pejić je to sve kulturno obavil.

Tko je glasao

Eeee, moj dragi Skviki, dugo

Eeee, moj dragi Skviki, dugo si Ti meni u demokraciji; 40 godina Njemačke je ostavilo traga na tebi:)
Ovo Ti je tvrdi Balkan, a i ono što je dozvoljeno SDP-u pitanje jel dozvoljeno gosp. Pejiću!

Tko je glasao

Naši arhivi puni su

Naši arhivi puni su izvornog materijala koji je nastao da se komunistički sustav opravda,održi i drugima nametne.To uključuje i sustavno blaćenje onih koji su drukčije mislili.Onome, koji danas želi pisati znanstvenu povijest,nude se ti izvori i ta literatura.Mnogi koji su znali kako je bilo,nisu smjeli pisati,njihova istina nije imala šanse da bude mjerodavna.Kritička mišljenja o vlasti i ideologiji bila su kažnjiva,a oni koji su se usudili nešto reći završili bi u zatvorima.Veliki dio građe koja otkriva pravu istinu je uništen,nažalost i nakon uspostave samostalne hrvatske države. Uključenje udbaša u pokret za samostalnu Hrvatsku i danas skupo plaćamo.Danas je predsijednik Društva bivših političkih zatvorenika Radomir Pejić bacio s galerije u sabornici papiriće sa porukom potpisanom "Zatvorenici savijesti" Živi bili pa vidijeli,kakav će i dali će, toimati odijek u hrvatskoj javnosti.

Tko je glasao

Vladajući će to

Vladajući će to profesionalno ignorirati da padne u zaborav u bujici kriznih vjesti, sapunica,bik brodersa. Šou za jedan dan, ali onaj Pejić je lukav, kaže smislio je novi šou kojim će drmnuti vlast još jače.

Tko je glasao

Nego, zbog cega nam se Pejic

Nego, zbog cega nam se Pejic glavom i BRADOM ne pridruzi u raspravi? Nema sta kriti, imun je na razne oblike progona s obzirom na sve sto je prosao, a vjerujem da je itekako upoznat sa svim manipulacijama koje tajne sluzbe koriste da bi pomutile um i volju.

Ovako dodje Pejic, dodje ekipa koja je kako tako (mirise mi tako, mozda grijesim, jeli) vjerodostojna i koja onda moze kroz direktnu javnu raspravu, bez ikakvog postranicnog palamudjenja, posrednika u obliku medija i manipulacije njihova urednistva, ama direktno i javno progovoriti o svemu i upoznati onaj dio hrvatske javnosti koja je kako tako senzibilizirana na ovaj problem.

Jer realno govoreci, sve ovo sto se godinama radi, ukoliko nastavi istim tempom i istim metodama, bojim se da nikad nece biti nista od toga. Zato, mozda mrvicu promijeniti pristup i pokrenuti jednu javnu raspravu u koju ce biti ukljuceni upravo ti ljudi koji su zasluzili da dobiju svoju moralnu satisfakciju.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Čuo sam da piše studiju o

Čuo sam da piše studiju o ulozi udbe i kosa u Domovinskom ratu. Navodno, drži da je to ključ za razumjevanje svih modernih htvatskih pitanja.

Tko je glasao

Fino. Mozda s tom studijom

Fino. Mozda s tom studijom ekipa bude imala vise goriva da pokrene pricu iz mrtve tocke.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

E,čovjeće.Dosadniji si od

E,čovjeće.Dosadniji si od svih komunjara u Hrvatskoj zajedno.Netko vam mora reči da ste užasno glupi ako ste nastradali u onom vremenu.Tada je sve bilo jasno.Komunisti su ozakonili svoju vlast i napisali što neće tolerirati i koliko će kažnjavati.Jedino glupani i pijani primitivci su odlazili u kazamate.Treba vam ponovo suditi danas ali sa optužbom da ste glupi primitivac i sramotite Hrvate kao prosječno vrlo pametne.Ali ne pred sudovima nego ovako.Kao sada.

Tko je glasao

dup

dup

Tko je glasao

Pejić u

Pejić u akciji:
http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=426067

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Izvrstan primjer neslobode

Izvrstan primjer neslobode hrvatskih medija. Tema o političkim zatvorenicima je tema od javnog interesa, a mediji imaju odgovornost lansirati teme od javnog interesa u sferu javne rasprave. No da bi politički zatvorenici dospjeli u medije prisiljeni su na aktivizam odnosno zasipanje sabornice lecima

Divan primjer kako su sloboda govora i odgovorna medijska scena u Hrvatskoj još uvijek budućnost.

Opinioiuris

Tko je glasao

Cini mi se da sam u

Cini mi se da sam u predinfraktnom stanju. Ipak, nastavit cemo, mozda ce i infrakt nastupuiti.

Tko je glasao

Pavao, njih treba dovesti u

Pavao, njih treba dovesti u predinfarktno stanje. Ti se drži!
Trebati ćeš, itekako!

Tko je glasao

godina su u ondasnjem Saboru

godina su u ondasnjem Saboru i CK SRH-e zaiskrile iskre o potrebi demokratizacije politickih odnosa na tlu okupirane Hrvatske. Kad upotrijebih rijec okupirane, tvrdim da je ona to bila, jer je njezin okupator odlucivao o svim bitnijim procesima koji su se zbivali u njoj. I iskre koje su zaiskrile vrcnule su do golobradih studenata i njihovih profesora, a oni ce ih pretvoriti u luci da bi ih potom hrvatske mase prihvatile i pronosile duz Hrvatske. S tim rasplamsanim lucima se osvjetljavao put k demokraciji, slobodi, drzavnosti i samostalnosti Lijepe nase. Medjutim, ni okupator nije bio macji kasalj. Uz jake policijske snage dopremljene iz Zemuna i Nisa energicno se angazirao na gasenju luci. Cim ih je pogasio nastavio se, uz pomoc hrvatskih degenerika, surovo obracunavati s luconosama. Konacni rezultat obracuna je bio kaznjavanje (sto prekrsajno sto krivicno) oko seest tisuca osoba. Nije zgorega napomenti da je medju ovim brojem bio i prilican broj takvih koji nisu ucinili bas nikakva krimena, no on im je pripisan, jedino radi njihova iskonskog hrvatstva. "Antifasisti" predvodjeni Fumicem su imali bistro oko kojim su u njima pronalazili fasizam. Zahvaljujuci toj raboti, stvorio se ogroman uznicki korpus. Visina odmjerenih kazni je bila od godinu do sedam godina strogog zatvora.
Tendenciozno i neistinito prikazivanje događaja ne bistri sliku o njima. Prvo, Hrvatska nije bila ni od koga okupirana, ona je odlukom svojeg predstavničkog tijela, ZAVNOH-a, prvo uspostavljena kao nacionalna država hrvatskog naroda i nositelj izvornog suvereniteta, a potom se odlukom tog istog tijela odrekla dijela tog suvereniteta i zajedno s drugim nacionalnim državama udružila se u saveznu državu, koja je tako postala subjektom međunarodnog prava.
Da ja Hrvatska bila država dokazuje i dokument koji se dobivao za potvrdu državljanstva SFRJ koji je nosio naslov "Izvod iz knjige državljana SRH", jer se državljanom SFRJ postajalo temeljem republičkog državljanstva. Nadalje nikom relevantnom u političkim i državnim strukturama SRH na kraj pameti nije bilo nikakvo osamostaljenje Hrvatske, službeni zahtjevi su bili politika čistih računa odnosno decentralizacija federacije u smislui donošenja odluka. Sve to što je hrvatski partijski i državni vrh tražio pretočeno je u amandmane na ustav SFRJ a kasnije u Ustav SFRJ iz 1974. Zahtjeve hrvatskog političkog vrha je u startu podržao i sam Tito, koji se počeo hladiti kad su u tokove pokreta, a pogotovo među studente počeli penetrirati ustaški i neoustaški elementi, što je dovelo do studentskih demonstracija za suzbijanje kojih nisu dovođene milicijske snage iz drugih republika. I pokojni Tripalo i Savka svjedočili su o tome da ih je Tito upozorio i na Brežnjevljevu depešu i potrebu smirivanja studenata, što je prenešeno studentskom vodstvu, koje se na pozive oglušilo. Hrvatskom vodstvu bilo je jasno da se studentski bunt mora suzbiti, da se može suzbiti samo represijom, a među njima nije bilo nikoga tko bi naredio upotrebu sile, pa je taj "posao" odradio Tito.
Pametni ljudi su znali da se u ono vrijeme nije smjelo niti pomisliti na razgradnju Jugoslavije već i radi Brežnjevljeve doktrine "ograničenog suvreniteta" prema kojoj je "najstarija zemlja socijalizma" imala pravo intervenirati u svakoj socijalističkoj zemlji ako bi ocijenila da je u njoj socijalizam ugrožen. A s druge strane razgradnja Jugoslavije mogla je biti predložak za razgradnju SSSR-a.
Dakle ponavljam, ondašnjem hrvatskom poltičkom vrhu na kraj pameti padalo nije tražiti otcijepljenje od SFRJ, nije bilo jednog jedinog pametnog razloga za takvo što.
S druge strane svaki onaj tko je izlazio s takvim zahtjevima narušavao je ustavno-pravni poredak SFRJ, pa nije ni mogao očekivati da će za to proći lišo. Ne može se svakoj zemlji, subjektu međunarodnog prava i članici UN, priznati pravo na zaštitu ustavno-pravnog poretka, samo SFRJ to pravo odricati. U ime čega?

Tko je glasao

Sama ideja da se bunt mora

Sama ideja da se bunt mora "suzbiti" pokazuje duboki nedemokratski karakter tadašnje države, budući da je bunt bio vrlo miroljubiv, nije tu bilo nikakvih nereda, demoliranja, paljenja a kamoli ubijanja.

Istina je da Hrvatska nije bila okupirana. Ali nije bilo ni slobodnog izražavanja volje naroda, a ZAVNOH je bio predstavnih tek dijela stanovništva.

Tko je glasao

Tendenciozno i neistinito

Tendenciozno i neistinito prikazivanje događaja ne bistri sliku o njima.

Eh, ti prokleti revizionisti !. Opet proviruju iz kojekakvih Hudih jama u koje smo ih zazidali za onih slavnih vremena...
Ali, ne mogu oni nista protiv ISTINE koja je bistrila sliku cijelih 45 godina. Stvaranu jednoglasno i jednoumno od dokazanih neimara objektivne, nepristrane i slobodne historiografije na nasim prostorima.

Prvo, Hrvatska nije bila ni od koga okupirana, ona je odlukom svojeg predstavničkog tijela, ZAVNOH-a, prvo uspostavljena kao nacionalna država hrvatskog naroda i nositelj izvornog suvereniteta, a potom se odlukom tog istog tijela odrekla dijela tog suvereniteta i zajedno s drugim nacionalnim državama udružila se u saveznu državu, koja je tako postala subjektom međunarodnog prava.

I da odmah sprijecimo mozebitan prigovor (desni revizionisti nikad ne spavaju !) na to "predstavnicko tijelo" moramo nadopuniti:
- ZAVNOH je bio izabran na slobodnim, demokratskim i tajnim izborima, na jednom opcenarodnom referendumu kojeg su nadzirale sve priznate svjetske demokratske institucije ( za razliku od Tudjmanovih namjestaljki na koje nisu smjeli nazociti nikakvi neovisni promatraci, zar ne?),
- za razliku od ove danasnje crnokosuljaske, hrvatski narod je taj svoj izvorni suvernitet bratski podijelio sa svojom srpskom bracom. Stovise, poklonio mu je i vise nego je zadrzao za sebe.Toliko je tog "izvornog suvereniteta" u izobilju imao da je i ostatak udruzio sa "bratskim narodima" a za sebe zadrzao samo simbolicno emitiranje himne u 5 minuta prije ponoci...

Da ja Hrvatska bila država dokazuje i dokument koji se dobivao za potvrdu državljanstva SFRJ koji je nosio naslov "Izvod iz knjige državljana SRH", jer se državljanom SFRJ postajalo temeljem republičkog državljanstva.

Da. I to je bilo i vise nego dovoljno. Zato su se, sa punim pravom !, i brojila rebra onima kojima ni to nije bilo dosta nego su jos i "Vilu Velebita" pjevati htjeli. Pfuj !, takvima.

Nadalje nikom relevantnom u političkim i državnim strukturama SRH na kraj pameti nije bilo nikakvo osamostaljenje Hrvatske, službeni zahtjevi su bili politika čistih računa odnosno decentralizacija federacije u smislui donošenja odluka. Sve to što je hrvatski partijski i državni vrh tražio pretočeno je u amandmane na ustav SFRJ a kasnije u Ustav SFRJ iz 1974.

A da su dobili sto su trazili moglo se vidjeti i cuti po onoj grobnoj tisini koja je zavladala u Hrvatskoj nakon 1974 (1972 ?). Uz svu politicku i duhovnu slobodu te su godine poznate i po materijalnom blagostanju sretnog i zadovoljnog hrvatskoga puka. O Felix Croatia !.

Zahtjeve hrvatskog političkog vrha je u startu podržao i sam Tito, koji se počeo hladiti kad su u tokove pokreta, a pogotovo među studente počeli penetrirati ustaški i neoustaški elementi, što je dovelo do studentskih demonstracija za suzbijanje kojih nisu dovođene milicijske snage iz drugih republika.

Da, srecom nasom, nasa budna i socijalisticki svjesna samoupravna radnicka klasa je rekla odlucno NE ! tim i takvim porazenim snagama tako da nismo morali ni trazitu pomoc nasih bratskih naroda. Hrvati su jos jednom dokazali sa kakvim samoprijegorom sredjuju nered u svojim redovima !.

I pokojni Tripalo i Savka svjedočili su o tome da ih je Tito upozorio i na Brežnjevljevu depešu i potrebu smirivanja studenata, što je prenešeno studentskom vodstvu, koje se na pozive oglušilo. Hrvatskom vodstvu bilo je jasno da se studentski bunt mora suzbiti, da se može suzbiti samo represijom, a među njima nije bilo nikoga tko bi naredio upotrebu sile, pa je taj "posao" odradio Tito.

Korektno. I Mika i Savka su se odlucno ogradili od tih neofasistickostaroustaskih protuhrvatskih elemenata. A sto se "Breznjevljeve depese" tice,

Pametni ljudi su znali da se u ono vrijeme nije smjelo niti pomisliti na razgradnju Jugoslavije već i radi Brežnjevljeve doktrine "ograničenog suvreniteta" prema kojoj je "najstarija zemlja socijalizma" imala pravo intervenirati u svakoj socijalističkoj zemlji ako bi ocijenila da je u njoj socijalizam ugrožen. A s druge strane razgradnja Jugoslavije mogla je biti predložak za razgradnju SSSR-a.

pametnim ljudima je bilo jasno da je "Ljubicica bijela" one cuvene "godine Cetrdesetosme" svoje povijesno NJET ! Staljinu rekla samo zato sto se jednom dokazanom "estetu" (kakav je Tito nepobitno bio) nisu svidjali oni njegovi primitivni, seljacki brkovi !. Ni kod Adolfa ni kod Josifa. Thats the Point, folks !.

U zabludi su oni koji vjeruju u to da je njihov razlaz bio posljedica ideoloskih neslaganja.

Dokaz da se radilo samo o Josifovim brkovima je upravo to da Leonid takvo nesto pod svojim nosem uzgajao nije. Zato je i mogao slati "ultimativne depese" neustrasivom borcu za slobodu i nesvrstanost, politickom gorostasu u ciju su slavu u dalekom Mexiku, Brazilu... itd. mlade majke davale ime svojim prvorodjenim sinovima.

"Ograniceni suverenitet", nego sto ?. Oni koji brbljaju o nekakvoj "podjeli interesnih sfera u Jalti i drugdje" samo tendeciozno zamagljuju bistru sliku ondasnjice.

Dakle ponavljam, ondašnjem hrvatskom poltičkom vrhu na kraj pameti padalo nije tražiti otcijepljenje od SFRJ, nije bilo jednog jedinog pametnog razloga za takvo što.

Tocno. Da odcjepljenje nije bilo pametno dokaz su i ovih 18 godina neoustaskog desnog terora i progona neistomisljenika. O opcoj bijedi stanovnistva i svagodnevnom umiranju od gladi da ni ne govorimo...

S druge strane svaki onaj tko je izlazio s takvim zahtjevima narušavao je ustavno-pravni poredak SFRJ, pa nije ni mogao očekivati da će za to proći lišo. Ne može se svakoj zemlji, subjektu međunarodnog prava i članici UN, priznati pravo na zaštitu ustavno-pravnog poretka, samo SFRJ to pravo odricati. U ime čega?.

Tako je. A druga stvar je bilo i jeste ono sa komunistima. Oni jesu narusavali i terorom rusili/ruse ustavno-pravni poredak, ali, njihova borba je pravedna !.

I zato mi na kraju tvojega posta nedostaje ono sto mu i prilici:

SMRT FASIZMU - SLOBODA NARODU !.

(Cemu ga se stidjeti ?. Pa taj nas poklic je odzvanjao svojedobno i po raznim Kocevskim rogovima, Hudim jamama i slicnim fojbama. Taj poklic nas je vodio pobjedama !.)

A ja na kraju kazem: In vino veritas, Grasevino !. (Zanimljivo je to da "desnicari" izbjegavaju reci: CRVENO VINO, govore: CRNO vino... Znakovito, zar ne ?.)

Tko je glasao

Hrvatska je bila u

Hrvatska je bila u federaciji i to kak ti veliš dobrovoljno. Kak je do te dobrovoljnosti došlo se danas vidi u Hudoj jami.

Kak je dobrovoljno ušla u tu federaciju tak može i istupiti iz te iste a po ustavu jugoslavije je to i mogla.

Tko je glasao

Hrvatska je bila u

Hrvatska je bila u federaciji i to kak ti veliš dobrovoljno. Kak je do te dobrovoljnosti došlo se danas vidi u Hudoj jami.
Nema se tu što "veliti", povijesne činjenice to govore, to što te činjenice ustaše, neoustaše i prousatše ne priznaju, ne mijenja ništa na stvari, one tvrdoglavo ostaju onakvima kakve su bile. Prije nego je odlukom ZAVNOH-a Hrvatska uspostavljena kao nacionalna država hrvatskog naroda, hrvatske države nije bilo, nećemo valjda okupatorsku tvorevinu na teritoriju okupirane unitarne države smatrati državom!? To kao da netko smatra tzv RSK državom i uporno se poziva na nju. Neću tvrditi da među Srbima takvih nema, ali su sve malobrojniji.
A Huda jama, pa što s njom, tamo su posmrtni ostaci poginulih u bitkama u "ratu poslije rata".

Kak je dobrovoljno ušla u tu federaciju tak može i istupiti iz te iste a po ustavu jugoslavije je to i mogla.HZrvatska je imala legitimno pravo na otcijepljenje, ali se ono nije moglo legalno provesti, zato jer o tom procesu nije bilo riječi u normativnom dijelu ustava niti su postojali zakoni prema kojima bi se otcijepljenje provelo.
Dakle, legitimni čin, ali provedba nelegalna, nasilna.

Tko je glasao

Takve kao ti je najbolje

Takve kao ti je najbolje nabiti na nj. Ili, ako hoces skinuti s njega.
Prva Hrvatska drzava je nastala 10. travnja 1941-ve. Necu o tomu pricati kakva je ona bila, ali, ponavljam, bila je Drzava Hrvatska.
Na Prvom saboru HDZ-e odrzanom 25. veljace 90-te Tudjman je to lijepo rekao: "NDH nije bila iskljucivo produkt Sila osovine, nego i plod volje hrvatskog naroda."

Tko je glasao

Prva Hrvatska drzava je

Prva Hrvatska drzava je nastala 10. travnja 1941-ve. Necu o tomu pricati kakva je ona bila, ali, ponavljam, bila je Drzava Hrvatska.

Poštovani g-dine Jeloviću,

nesumnjivo je da ste Vi za Hrvatsku mnogo patili. A i iz osobnog iskustva znam da su jugoslavenski zatvori bili surovi (iako nemam takvo iskustvo kao Vi) i da se u dijaspori teško živjelo, samo zato jer smo bili odvojeni od naše Domovine. No, ako ću biti potpuno iskren, malo me čudi ova vaša izjava u vezi te NDH.

Smatram da istinu treba reči i iza nje čvsto stati: u Drugom Svjetskom Ratu Hrvatska nije imala državu. Hrvati kao narodnosna jedinica nisu imali svoju državu.

Naime, NDH je stvorena 10. travnja 1941. od strane ustaškog pokreta. Ustaški je pokret ipak bio vezan uz fašističke i nacističke sile. Hrvatska je tog 10. travnja možda bila oslobođena od monarhističke jugodiktature, ali je nisu oslobodili Hrvati, nego Nijemci i Talijani, i ustaški je pokret odmah pohitao da Hrvatsku iz jedne diktature prebaci u ruke druge diktature.

Ona pak ZAVNOHova Hrvatska se ni ne može zvati državom, jer nije imala narodnu potporu.

Treba jasno i glasno reči, ma koliko se to nekome ne sviđa: suvremena je Hrvatska nastala 1990. , 30. svibnja, kada je konstituiran prvi Hrvatski slobodni Sabor; 25. lipnja 1991., kada smo proglasili nezavisnost od mrske nam Jugoslavije, i 8. listopada kada je ta nezavisnost stupila na snagu.

Prije Republike Hrvatske, hrvatski narod nije imao svoju vlastitu samostalnu državu sve od vremena hrvatskih kraljeva, a nije imao svoju državu od 1918. nakon uvođenja jugodiktature.

S poštovanjem,

Kazimir

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci