Tagovi

Strah od revolucije, strah od svijeta

Iznenadilo me, kako riječ "revolucija" — po mom sudu danas bezazlena pa čak i izlizana — može izazvati paniku, agresiju, čak možda i (privremenu?) neubrojivost.

djevojcice-za-revolucijuImam u vidu medijsku olujicu prije nekoliko dana, potaknutu fotografijom s jednog malog igrokaza, objavljenoj na fb profilu i na mrežnom sjedištu Libela - portal o rodu, spolu i demokraciji: dvije djevojčice drže transparent s parolom »učimo djevojčice da umjesto kuće spremaju revolucije«. Meni izgleda zabavno; zgodno, ali ne bih tome posvetio više od par sekundi. I u djelatnostima libele, to je bilo periferno.

Ali jedan se odrasli muškarac, nekadašnji BBB-ovac, danas direktor agencije za odnose s javnosti, našao ponukanim da objavi kako je uznemiren: »curice učit da spreme revolucijicu, dvije, malo sjeku glave, šalju ljude u gulage i konclogore, ekspropriraju i nacionaliziraju privatnu imovinu...«

Idesh! Mene u glavi stvorila slika: s jedne strane skupina Bad Bue Boysa s bokserima i palicama, s druge skupina curica s transparentima — i da ova druga grupa izaziva strah prve. :-)

Odgovorio sam ironično: »Ma daj, smiri živce, ni tak strašno. E sad, da ti dođu ovakve nekakve iz "ružičaste revolucije" s batinama, bogme, imao bi se razloga zabrinut.« Nakon toga me blokirao na fb-u.

Na drugoj slici su indijske žene iz Gulabi Gang, koje su započele "direktnu akciju" tako, što se okupi njih pet-šest, naoružane bambusovim štapovima, pa premlate muškarce koji tuku svoje žene. One su, kaže osnivačica, »banda za pravdu«. (U jednoj epizodi indijske sapunice "Mala nevjesta", prikazivane i kod nas, veća grupa žena upala je na svadbu gdje su udavali djevojčicu – što je vjerojatno protivno i indijskim zakonima – te su štapovima rastjerale svatove, otele mladu i odvele u "sigurnu kuću".)

Bivšem BBB-ovcu pridružila se i jedna žena, znanstvenica, također prilično poznata u široj javnosti. Žene iz "Libele" nazvala je »krapljače« i da jedva čeka tu revoluciju, pa da u redakciju "Libele" upadne s AK-47. Ona je međutim dan kasnije izjavila da je pretjerala, da je to bila loša šala i da se ispričava.

gulabi-gandNjen sarkazam prema feministicima, koji se pokazao u prvoj spontanoj reakciji, po mom sudu primjer je (među inim) tzv. "amazonskog paradoksa", koji glasi: "Amazonke nisu feministice". ("Amazonka" je žena koja je uspješna u društvu kojim još uvijek dominiraju muškarci; u homersko doba to je značilo biti ratnica, danas su načini drugačiji. Amazonke iz grčkih mitova, a često i uspješne žene kasnije i u moderno doba, često ne pokazuju solidarnost s manje uspješnim ženama: "ja sam uspjela svojim sposobnostima, a vi ste smiješne kad se žalite da to ne možete".)

Bivši BBB-ovac i današnji PR-ovac ostao je pri svojoj retorici, postavivši se u ulogu žrtve i najavljujući dalju bitku, u javnosti i na sudu. Ponaša je kao da je stvarno ugrožen, kao da mu stvarno prijete »isfrustrirane femiNAZI glupačetine«.

Riječ "revolucija" koristi se zaista u puno različitih smislova; isto kao i "reforma". Među njima nema oštre razlike, jer revolucionarne promjene mogu se postići i malenim koracima, bez imalo nasilja. Proguglajte npr. "culinary revolution", pogledajte zanimljiv sajt fashionrevolution.org.

Danas rijetko tko sanja o "revoluciji" koja jednim udarcem mijenja svijet. O tome sam pisao prilikom prvog studentskog zaposjedanja fakulteta, prije sedam i pol godina: »Ne - neće biti "juriša na zimski dvorac"; ovo je nešto drugo, dublje. Da - to je "festival", između ostalog, jedan "performance". Revolucionarni zanos, baziran na formulama velikih teorija, uz koji su marširale precizne formacije revolucionarnih brigada, postaje per-formativna mreža, u kojoj svatko može sudjelovati i svoj dio saga tkati. (Što je, također, bio bitni sadržaj 1968. - tadašnja revolucija nije pobijedila, pa ipak je svijet revolucionarno promijenila.)«

Tijekom posljednjih nekoliko generacija dogodila se revolucionarna promjena u odnosu među spolovima, a da sufražetkinje i feministice nikog nisu izrešetale kalašnjikovima, poslale na giljotinu ili u gulag.

Na sajtu "Libela" više se puta spominje riječ "revolucija" u raznim smislovima. Ovdje je recimo u naslovu "tiha revolucija" i hvale liberalni ideal - britansku vladavinu prava.

Ali znate, kako god smiješno zvučalo, treba, mislim, takve fenomene i ozbiljno shvatiti. Mislim da nije slučajno, nego je izraz društvenog sindroma, da je riječ "revolucija", u benignom okružju, jednog miuškarca i jednu ženu asocirala na jakobinski ili boljševistički teror. To je strepnja i tjeskoba, usađena negdje u dobine onoga što nazivamo "duša", što u trenutku nekog vanjskog šoka (što može biti jedna slikica) izbija na površinu u spontanoj reakciji.

Mislim da je to ozbiljan problem, jer se svijet dramatično mijenja i u tijeku je nekoliko revolucija (npr. četvrta industrijska revolucija). Revolucija traži korijenitu promjenu, promjenu temelja. A to ugrožava naše shvaćanje samoga sebe - naš identitet. Moramo u svoj identitet biti sigurni, da bismo ga mogli mijenjati.

To je paradoks epohe, koja ide iz revolucije u revoluciju. Još uvijek smo, 150 godina nakon Marxovog "Kapitala", u epohi kapitalističkih revolucija, a ne komunističkih. Prilagodi se, ili umri. Postani netko drugi, da bi ostao isti. Treba se suočiti sa svojim strahovima, dapače sa svojom tjeskobom, sa užasom negacije, da bi se kroz njih prošlo na suprotnu stranu, sačuvalo svoj identitet promijenivši ga, i prosperiralo u svijetu gdje stalna samo mjena jest.

Komentari

Opijum

Revolucija je bila opijum za intelektualce. Danas više nema intelektualaca, pa nema niti potrebe za revolucijom.
Inače, revolucija je jedan do dva načina na koji se zbiva samorazvoj bića. Drugi je evolucija. Oni se zakonomjerno izmjenjuju.

Tko je glasao

pojam

"Revolucija danas predstavlja nešto pozitivno što dava mladima želju za promjenama sistema. Mi moramo prisvojiti taj pojam tako da on predstavlja pozitivne promjene unutar kapitalizma" - Ovo ti je bio zaključak sjednice američkih sigurnosnih agencija prije negdje 60 godina kada su bili izluđeni željama mladih za rušenjem kapitalizma i stvaranjem "pravednijeg društva".

Danas što predstavlja pojam revolucija ? Da li on ikoga više motivira ? Odgovor bi bio NE.

Budimo realistični i gledajmo da ovi događaji u Siriji, Iraku, Libiju predstavljaju nasilnu sunitsku revoluciju, ali nitko ne koristi pojam revolucija.

Da se vratim na tematiku. Što je 4 industrijska revolucija i općenito kako je došlo do nastanka ovog pojma ?
Čitajući wikipediju otkrio sam da je 4 industrijska revolucija pojam koji je izmislila Njemačka vlada i tiče se kompjuterizacije proizvodnje i internet povezivanja svega ??

Ako je istina da je Njemačka vlada izmislila ovaj pojam tada automatski imam problem s njim i smatram ga propagandnom glupošću.

Tko je glasao

@zlatni:

Čitajući wikipediju otkrio sam da je 4 industrijska revolucija pojam koji je izmislila Njemačka vlada i tiče se kompjuterizacije proizvodnje i internet povezivanja svega ?? Ako je istina da je Njemačka vlada izmislila ovaj pojam tada automatski imam problem s njim i smatram ga propagandnom glupošću.

Hm, zanimljiv mi je taj automatizam. :-) OK, recimo da "imaš problem" i da si nagonski nepovjerljiv. Ali je li tu nužno kraj?

Naravno da njemačka vlada nije izmislila pojam Industrie 4.0. Ali ga je prihvatila i učinila jednim od osnova strategije razvoja za slijedećih nekoliko desetljeća. Kao i Energiewende, termin koji su izmislili antinuklearni frikovi prije 30+ godina. :-) Također i "cirkularna ekonomija" (Kreislaufwirtschaft). Dapače, čak i pojam "održivost" (što onda ide kao pridjev uz "upravljanje" ili "razvoj") izmislili su Prusi (Nachhaltigkeit). (Vidi tekst Održivi razvoj : pojam koji potječe iz 17. stoljeća, 12. siječnja 2014.)

Što god zamjerali njemačkoj vladi, ona je jedna od najboljih vlada na svijetu. A priori, ako njemačka vlada nešto zastupa, moja je reakcija da to zaslužuje pažnju.

Tu sam nastavio pisati podrobnije objašnjenje, ali se proširilo, pa ću objaviti kao poseban dnevnik

Tko je glasao

Revolucija? Hm, kažu da je

Revolucija? Hm, kažu da je akcija ona duboka provalija što čovjeka razdvaja od njegovih snova:
Obavijest Suverenog O Putovanju Planetom Zemljom Vlastitim Privatnim Putnim Pomagalom

Tko je glasao

Ako sam dobro shvatio, Aljoša

Ako sam dobro shvatio, Aljoša ne želi plaćati registraciju svoga automobila. Što je sasvim u redu i ima opravdane razloge ako njime ne izlazi iz svoga dvorišta i nitko ga u tom slučaju na registraciju niti ne može prisiliti. A za svaki izlazak i putovanje planetom Zemljom, isti bi trebao izvoljeti voziti se po oranicama i livadama i pri tome paziti da to ne radi preko tuđe privatne imovine ili si sam graditi i održavati cestu.

E ovakvu bedastoću dostojnu Živog zida već odavno nisam pročitao.

Tko je glasao

Revolucija i evolucija

To je paradoks epohe, koja ide iz revolucije u revoluciju. Još uvijek smo, 150 godina nakon Marxovog "Kapitala", u epohi kapitalističkih revolucija, a ne komunističkih. Prilagodi se, ili umri. Postani netko drugi, da bi ostao isti. Treba se suočiti sa svojim strahovima, dapače sa svojom tjeskobom, sa užasom negacije, da bi se kroz njih prošlo na suprotnu stranu, sačuvalo svoj identitet promijenivši ga, i prosperiralo u svijetu gdje stalna samo mjena jest.

To ti je evolucija, a ne revolucija - evolutivni, a ne revolutivni razvoj.

Pogledaj moj članak dijalektika. Imaš ga i ovdje na Politika com- u

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci