Tagovi

Stovana Dame i Gospodo: Eksluzivan Tekst "HRVATSKA U INSTITUCIONALNOJ I USTAVNOJ KRIZI" (reviz. verzija, Eng. na kraju teksta)

Hrvatska u institucionalnoj i ustavnoj krizi !!

(Uvodna slika u kompletnom pdf dokumentu na divshareu )

1.0. UVODNI OSVRT

"Optužujući, siguran sam da sebe izlažem mogućnosti optužbe za klevetanje. Ali to nije važno. Prava svrha moje akcije je ta potaknem širenje „istine i pravde“ Neka prosuđivanje počne nadanjem svjetlu. Ja čekam! ( "Emile Zola u aferi Dreyfus ")

Naglašavajući gornju izreku mi vas molimo da pročitate ovaj tekst pažljivo bez obzira na njegovu neuobičajenu dužinu (uključujući i pridodane linkove na druga mišljenja i članke), budući da oni raspravljaju o jednom izuzetno važnom predmetu. Ovaj tekst je nastao na osnovi drugih sličnih postova na Pollitika.com-u uz suglasnost autora!!Tekst smo pojednostavnili i materiju pojasnili na najbolji mogući način. Mi svakako moramo biti uvjereni da se Hrvatska nalazi u kritičnoj prijelomnoj fazi. Nedemokratska praksa i lažni standardi bi jednom trebali prestati za sva vremena.

2.0. IZBOR VEZANIH VIJESTI:

Naslov članka na Hrvatskom News Portal Index.hr (http://index.hr/) pollitika 12. prosinca, 2007.:
"Parlamentarni izbori održani 25 studenog su bili nezakoniti!

(Članak iz Jutarnjeg Lista: ( 10 prosinca, 2007
„Iako su izbori nezakoniti, prošli su regularno i neće biti ponavljanja jer se nitko na tu činjenicu, kojom je prekršeno ustavno načelo jednakosti građana i njihova glasa, nije žalio Ustavnom sudu.”

Tekst iz istog članka u Jutarnjem Listu - 10 prosinca, 2007:
" Time je izravno prekršen članak 36. Izbornoga zakona koji propisuje da se broj birača po izbornim jedinicama ne smije razlikovati više od plus/minus pet posto. Razlike u broju birača između pojedinih izbornih jedinica, na izborima 25. studenoga, narasle su međutim i do dvanaest posto! Najveće razlike su između dvije dalmatinske izborne jedinice i onih na sjeveroistoku Slavonije. Tako je, primjerice, u četvrtoj, osječkoj izbornoj jedinici broj birača iznosio 335.091, dok je u zadarskoj devetoj izbornoj jedinici bilo čak 428.590 upisanih birača! To je razlika čak 93.499 birača! Za jedan mandat u Dalmaciji trebalo je osvojiti 3600 glasova više negoli za jedan mandat u Slavoniji.."

Tekst iz istog članka u Jutarnjem Listu - 10 prosinca, 2007: - izjava Mate Arlovića navodnog najvećeg Ustavnog stručnjaka u Hrvata:

„U tijesnoj situaciji, gdje su u brojnim izbornim jedinicama neke stranke “visile” na rubu praga, drukčiji izgled i veličina izbornih jedinica zacijelo bi utjecali i na konačni rezultat izbora. Moglo se postaviti pitanje neregularnosti izbora, no kako se nitko nije žalio nadležnom tijelu, Ustavnom sudu, tako ta nezakonitost nije ni ustanovljena“

Članak u Jutarnjem Listu: (10 prosinca, 2007):
" GONG je utvrdio i da je na ovim izborima u inozemstvu bilo “glasovanja” mrtvih ali, tvrde, nije bilo tako masovno. Njihova je procjena da na popisima birača “dijaspore” ima još najmanje 20 posto umrlih. Ako je ta procjena točna, to bi značilo da od 400.000 birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj njih 80.000 više nije živo“
.

Članak u Jutarnjem Listu 10 prosinca, 2007: Izjava Predsjednika Mesića:
"A ako nekome treba dati prigovor onda je to Izborno povjerenstvo, a ono može dati Vladi, parlamentu", rekao je Mesić ponovivši da on to ne može komentirati jer ne zna činjenice. U povodu tvrdnji udruge GONG, izrečenih na današnjoj konferenciji za novinare, da je analizom biračkih mjesta u dijaspori utvrđeno da su mrtvi glasali na izborima, Mesić je rekao kako "mrtvi, u principu ne bi smjeli glasovati".

3.0. DA LI JE HRVATSKA DEMOKRATSKA ZEMLJA??:

3.1. Neke indikacije:

Već vrlo rano, u predizborno su se događale neke neugodnosti. Što se potom produžilo i za vrijeme izbora a nastavilo u poslijeizbornom razdoblju, što je sve doživjelo svoj vrhunac u raznim političkim trgovanjima:
3.1.1. Poznati Stipe Gabrić - Jambo (prije nezavisni danas HSS-ov zastupnik ), je za vrijeme predizborne kampanje upozoravao javnost o masovnim zloupotrebama. On je npr. opisao poseban slučaj u njegovom gradu gdje je u jednom domaćinstvu za izbore prijavljen ogroman broj građana susjedne države Bosne i Hercegovine a građana hrvatske nacionalnosti gdje su prijavili svoje mjesto stalnog boravka??!!
3.1.2. U vrijeme prve poslijeizborne večeri, dok su sve ankete pokazivale loše rezultate za HDZ njen Predsjednik je javno objavio pobjedu. On je to vrlo rano spoznao samo na osnovi činjenica izlaska građana na izbore, jer je jedino mogao pretopiti poraz ako odziv na izbore bude masovan a to je izostalo (a oni su znali ono što mi tek sada saznajemo – organizirano napuhavanje glasova iz susjedne države).
3.1.3. No i pored toga, u vrijeme dok su se glasovi još brojali, stvari se nisu baš najpovoljnije odvijali za HDZ pa su upregli „lojalne snage“ iz Vrhovnog suda i DIPa koji su donosili vrlo „neobične odluke.
3.1.4. GONG i druge NGO su opetovano objavljivali kako su opet u dijaspori glasovale „mrtve duše“. Nažalost nisu obraćali pažnju na ono što se događalo u domovinskim izbornim jedinicama.
3.1.5. Neki hrvatski mediji (prema naznakama u glavi 2.0.) su počeli upozoravati da su izbori neregularni. I pored toga Vlada, kao najodgovornija institucija za provođenje izboram kao i Ustavni Sud (kao čuvari ustavnog poretka) nisu učinili ništa.
3.1.6. Danas, neki "časni narodni predstavnici" se utrkuju kao "pilići bez mozga“ da potpišu "koalicijske ugovore". (Počelo je od onog Romskog, koji još nije bio ni potvrđen kad je potpisan, do posljednjeg žuto-zelenog).
3.1.7. Najžalosnije što se moglo dogoditi jest prihvaćanje takvog neregularnog stanja od „gubitničke“ strane (tj. stranaka koje su postigle manje mandata nego su očekivali) pa su na taj način postali suučesnici i „tihi partneri“ izbornih prijevara. Žalosno, ali nisu ništa učinili da bi hrabro obznanili da Hrvastka tone u institucionalnu i ustavnu krizu !!!

3.2. Brojčani pokazatelji:

Posebna napomena: Svi ovdje navedeni podaci Hrvatskom izbornom sustavu i rezultatima su uzeti sa službenih stranica DIP-a (za 2007) i jedino dostupne Wikipedijine podatke (za Izbore 2003). Sumirajući izborne rezultate u Hrvatskoj 2007 te uspoređujući ih s onima iz 2003 stječe se sljedeća slika:

3.2.1. Izborni rezultati 2007

Parlamentarni izbori su se održali 25 Studenog 2007 u svim domovinskim izbornim jedinicama (I - X) i XII Jedinici (nacionalnih manjina), a u XI jedinici (takozvanoj "Dijaspori" ustvari najvećim dijelom među hrvatskim građanima u Bosni i Hercegovini) su se održavali dva dana ( 24. i 25. studenog 2007). Vidjet ćemo poslije razlog za ovakvim produženim glasovanjem „dijaspore“, ali je imalo značajne posljedice na ukupne izborne rezultate.

Prema Izbornom zakonu iz 1999 ( donesenim pod HDZ-ovom vlašću), Hrvatska je podijeljena u 10 izbornih jedinica s približno istim brojem glasača prema spiskovima iz vremena donošenja zakona, a svaka Izborna jedinica je birala 14 saborskih zastupnika (mandata).

Prema istom zakonu XI Izborna jedinica (zvana "Dijaspora"), je također imala pravo birati određen broj zastupnika, ali je taj broj ovisio o tzv. ne-fiksnoj kvoti, tj. od ukupnog broja izišlih na izbore u domovini i u dijaspori. U prethodnim izbornim pravilima dijaspora je imala pravo na fiksnih 15 zastupnika. Budući da je ta XI izborna jedinica bila kreirana uglavnom za BiH državljane s dvostrukim državljanstvom, bilo je jasno da takav „strani faktor" ima previše utjecaja na hrvatske unutarnje odnose i trebalo ga je promijeniti. Za vrijeme parlamentarnih izbora 2003, zahvaljujući malom broju izišlih na izbore u dijaspori a velikog odziva u domovini, broj zastupnika po ne-fiksnoj kvoti je bio 4 mandata. Na izborima 2007, "dijaspora" iz Bosne i Hercegovine bila je posebno motivirana da glasuje, a u domovinskim jedinicama je bio slabiji odziv pa je "dijaspora" osvojila 5 mandata.

U izbornoj jedinici XII (manjinska), koja se odnosi na manjine s prebivalištem u Hrvatskoj pripada po fiksnoj kvoti 10 Mandata, ali ti mandati ne ovise o broju glasača, pa u Saboru imamo njihove predstavnike koji osvajaju mandate s vrlo malim brojem glasova (i sa 300 glasova kao već spomenuti Rom).

Dakle, ove izborne jedinice (XI – dijaspora i XII jedinici - manjine) stalno su osporavane, posebice ova iz dijaspore. Naime, apsolutno najveći broj glasača „dijaspore“ su građani Bosne i Hercegovine, koji stalno prebivaju i plaćaju poreze u stranoj zemlji, pa je posve logično da građani Hrvatske, koji stalno prebivaju u Hrvatskoj i plaćaju poreze, ne prihvaćaju da takvi mandati presudno utječu na unutarnje stvari Hrvatske. Sve političke stranke su suglasne s takvim stavovima osim HDZ-a koji dominira u glasovima i mandatima u „dijaspori“.

Tablica 1. Izborne jedinice– prema izbornom zakonu 1999. - u pdf dokumentu na divshareu

Prema službenim izvješćima DIP-a, sljedeća tabela (bar 2) prikazuje stanje osvojenih mandata po političkim strankama i izbornim jedinicama (uključujući i onu „dijaspore“ a bez manjinske XII jedinice).

Tablica 2.– Mandati osvojeni na izborima 2007 (prema strankama i izbornim jedinicama): u pdf dokumentu na divshareu

3.2.2. Trenutačno demografsko stanje:

Gore spomenuto povećavanje broja birača ukupno i po izbornim jedinicama koje se dogodilo uoči ovih izbora se ne može objasniti demografskim razlozima, budući da je vrlo dobro poznato kako ono u Hrvatskoj nije nimalo dobro. Populacija u Hrvatskoj se drastično smanjuje računano na godišnjoj osnovi i to već dugo vremena. Zato ovakav „boom izborne “populacije) je svojevrsni „mit“ što je uočljivo iz tablice 3 niže u tekstu

Tablice 3. Hrvatski demografski trendovi od 1968-2002 u pdf dokumentu na divshareu

Ali postoje i konkretni podaci u relevantnim demografskim tekstovima o demografskim gubicima, od kojih neke niše navodimo:

Demografska katastrofa iz godine u godinu - rođenih sve manje, umrlih sve više: Hrvatska umire u 15 godina nestao je grad veličine Osijeka :
„Crno nam se piše prema dosad neobjavljenim podacima državnog zavoda za statistiku, u 2005. godini prirodni je prirast bio u minusu za 9.298 stanovnika. Umrlo je 51.790 osoba, a novorođeno 42.492. Nastave li se dosadašnji demografski trendovi, Hrvatska će do 2050. Godine imati 900 tisuća stanovnika manje, a krajem 21. Stoljeća u njoj će živjeti tek 2,9 milijuna ljudi.“

U Hrvatskoj zabilježen negativan prirodni prirast Nacional 10.08.2004:
„U Hrvatskoj je lani stopa prirodnog priraštaja iznosila -2,9 posto, piše u izvješću Državnog zavoda za statistiku objavljenom na internetskim stranicama te ustanove. Prema podacima spomenutog izvješća, lani je broj rođene djece u odnosu na 2002. godinu smanjen za 1,1 posto, odnosno rođeno je 426 manje djece nego godinu prije, a broj umrlih istodobno je povećan 4 posto. Veći broj rođenih nego umrlih stanovnika u prošloj je godini zabilježila samo Splitsko-dalmatinska županija u kojoj je rođeno dvadeset troje djece više od broja umrlih u istoj godini. Negativni prirodni prirast lani je zabilježen u čak 85,3 posto od 538 hrvatskih gradova i općina. Od 1991. godine Hrvatska je izgubila 370.000 stanovnika, a demografi predviđaju da će, nastavi li se taj trend, do 2011. godine Hrvatska izgubiti još toliko stanovnika.

Demografkinja Alica Wertheimer-Baletić iznijela porazne prognoze : Slobodna Dalmacija: 22. 03. 2001.:
Doseljenici iz Albanije spasit će hrvatsku od izumiranja! Hrvatska je zašla u duboku demografsku starost, a prosječna je starost u većini županija 39 godina, u nekima i više od 40 - Hrvatska će problem depopulacije rješavati imigracijama, odnosno uvozom stanovništva iz susjednih zemalja, a najviše iz Albanije!

Prirodno kretanje stanovništva Hrvatske - Geografija HR 16.1.2004 :
Jedna od vrlo aktualnih tema u hrvatskoj u posljednje vrijeme je demografska situacija u državi, a rasprave su se posebice pojačale nakon popisa 2001 kojim smo dobili uvid u trenutnu demografsku sliku hrvatske i intenzitet promjena od prethodnog popisa.

• Evidentno boom na izbornim listama nije u rezultat demografskog boom-a u Hrvatskoj, nego se jedino može raditi o nekim neznanim i misterioznim migracijskim efektima. A nije ni radi prevelikog doseljavanja u zemlju obećanog blagostanja, jer se iz Hrvatske, koja je na samom Europskom dnu, iseljava još uvijek veliki broj mladih ljudi, što također izvještava Slobodna Dalmacija: 22. 03. 2001.:
U posljednjih deset godina Hrvatsku napustilo 140 tisuća mladih ljudi

3.2.3. Kršenje hrvatskog Izbornog Zakona

U članku 39. Izbornog Zakona (Narodne novine No. 116, Nov. 1999.) predviđeno je da Izborne jedinice u Hrvatskoj po broju registriranih glasača ne smiju se razlikovati više od +/- 5 % od prosjeka. No u Tablici 4, je uočljivo da su na ovim izborima postojale velike disproporcije u broju upisanih glasača po pojedinim izbornim jedinicama, (od 335.091 u IV jedinici do 428.590 u X jedinici, - što predstavlja raspon od čak 93.499 glasača ili povećanje od čak 28 posto).

Tablica 4. Broj birača u pojedinim izbornim jedinicama za Izbora 2007 - u pdf dokumentu na divshareu

Budući da je Vlada prethodnog saziva bila isključivo odgovorna za pripremu izbora, i zakonitost provođenja, samom zakonskom i operativnom logikom bila ISKLJUČIVO odgovorna i za pripremu izbornih lista. Stanje izbornih lista, u koje je ona jedina imala uvide, i za koje je morala mnogo ranije vidjeti da odstupaju od propisanih zakonskih normi je nažalost prešutjela javnosti i Saboru, kao zakonodavnom tijelu, s čime je direktno odgovorna za kršenje Zakona i time ozbiljno utjecala na konačne izborne rezultate. Odgovornost za takvo stanje se mora zatražiti u Saboru, kao jedinom mjerodavnom mjestu.

Koje su nelogičnosti nastale u izborima vidi se po izrazitoj nejednakosti građana- glasača u izbornom procesu. Tako npr. za zastupnika u IV jedinici je predviđeno 23.935 birača po zastupniku, a zastupnički mandat se ostvarivao već s 15.079 glasova. Nasuprot tome, u X izbornoj jedinici je bilo predviđeno 30.614 birača po zastupniku, a zastupnički mandat se morao ostvarivao čak s 19.287 glasova ( ili čitavih 28 % više).

Kad se ovakvim disproporcijama pribroje mandati manjina osvojeni i s po 300 do nekoliko tisuća glasova, vrlo jasno se ukazuje problem reprezentativnosti ovako izabranog sastava novog Hrvatskog sabora (poslije izbora 2007 godine), pa samim time i legitimnosti svega onoga što Sabor mora potvrditi (od konstituiranja saborskih tijela do Vlade i ostalih institucija Republike Hrvatske koji o tome ovise). Time se ponovno vraćamo na one koji snose direktnu odgovornost za objektivnu nereprezentativnost Sabora, koje se dodatno komplicira kroz „političko trgovanje“mandatima” onih zastupnika koji su posebice sporni i nereprezentativni (mandati manjina i dijaspore).

3.2.4. Sumnjiva povećavanja brojeva na spiskovima birača

Međutim, glede legitimiteta se daleko problematičnijim pokazuju prevelike razlike u broju glasača na izbornim listama po pojedinim izbornim jedinicama uočljive iz donje tablice 5:

1. U razdoblju koalicijske vlasti lijevog centra (razdoblje od 2000-2003) , broj birača se ukupno nije mijenjao, dok su razlike među jedinicama postojale mada ne toliko izražene.
2. U vremenu HDZ-ove vlasti (2003-2007) biračko tijelo je naglo naraslo za 133.795 birača (što je prosječna vrijednost skoro čitavih 10 mandata).
3. Posebno značajnim se pokazuje neobičan i neobjašnjiv rast u nekim izbornim jedinicama, što se HDZ-u bogato vratilo u mandatima (izborne jedinice VI, VII, IX I X).
4. Neobična je pojava u IV I V izbornoj jedinici, gdje su bile prisutne jake oscilacije ( kad je u razdoblju 200-2003 došlo do pada broja birača, da bi se pred ove izbore (u razdoblju 2003-2007) taj broj naglo povećao.

Tablica 5. Promjene brojeva birača (u razdobljima od 2000-2003 i od 2003-2007)- u pdf dokumentu na divshareu

Ako obrađujemo samo deset domovinskih izbornih jedinica (budući da za ovu raspravu XI i XII zasada nisu značajne) nalazimo neke neugodne tendencije. U 2000 godini je u svih deset izbornih jedinica bilo 3.686.378 upisanih birača, na izborima 2003 godine ih je bilo 3.690.993. (skoro isti broj) – dakle izborne liste su bile stabilne u vrijeme koalicije lijevog centra. No u vremenu od , 2003-2007, kad je HDZ ponovno bio na vlasti broj birača je odjednom na 3.824.731 upisanih birača (dakle uz opće prosječno povećanje od 4%). Iz svega dakle proizlazi da se stvorio neplanirano veliki broj novoupisanih birača na domovinskim listama od 133.795 (a s onima u XI jedinici više od 246.000 birača).

Povećavanje „novo-registriranih” birača je bilo različito raspoređeno po domovinskim Izbornim jedinicama, negdje manje a negdje i pretjerano (čak preko 12 postotaka od zakonski predviđenih limita): To se lijepo uočava u prikazu Tablice 6 . (Prekoračivanje zakonskih limita po izbornim jedinicama na Izborima 2007)

Tablica 6.– Prekoračivanje zakonskih limita po izbornim jedinicama na Izborima 2007- u pdf dokumentu na divshareu

Iz gornje tablice 6 jasno proizlazi da je kršenje zakonskih obveza bilo više nego ozbiljno, više od +/-12% od prosječne vrijednosti).

Dakle, situacija je više nego jasna – Zakon nije ispoštovana, a razlike koje su nastale (i koje su najvjerojatnije planski poticane) ostavile su ozbiljne negativne posljedice na Ustavom zagarantirana prava o jednakosti birača, kao i sve drugo što iz toga proizlazi.

4.0. GDJE SE ZAPRAVO DOGODILA PRIJEVARA?

4.1. Inženjering ili manipulacije s glasačima iz XI izborne jedinice.

Izgleda da se radilo o najvećoj izbornoj manipulaciju u recentnoj povijesti moderne hrvatske države. I to počinjene masovnim prebacivanjem legalnih birača iz XI izborne jedinice („Dijaspora“) u domovinske izborne jedinice (I. - X.), što je sasvim logično proizvelo potpuno lažne izborne rezultate. Nitko ovdje sebi ne pridržava pravo da osporava glasovanje dijaspore, dokle god su ustavna kategorija, ali oni svoja biračka prava moraju upražnjavati u svojoj, XI jedinici, dakle tamo gdje imaju legalno utvrđeno mjesto stalnog boravka, dakle u Bosni i Hercegovini. Stvarna izborna krađa se dogodila kad su birači iz te jedinice se masovno i vjerojatno organizirano prijavljivali u Hrvatskoj unutar I-X izborne jedinice, a da nitko nije provjeravao njihov stvarni status nego ih nabijao u izborne liste.

Tablica 7. Faktor korelacije (usporedba prekobrojnih birača s postotkom glasova) – Izbori 2007. - u pdf dokumentu na divshareu

U gornjoj tabeli se vidi izračun suglasnosti između ukupnih izbornih rezultata i prirasta glasova novo-pridošlih birača u pojedinim izbornim jedinicama – tzv. faktor korelacije (koji ide od +1.0 do -1.0 gdje je +1.0 potpuna suglasnost a - 1.0 potpuna suglasnost ). Iz faktora navedenih u tablici br. 7 je vidljivo da su ovi „nenadano“ pridošli glasači svojim glasovima uglavnom pripomagali HDZ-u, što potvrđuje tezu, da je“operacija” preseljavanja glasača iz “dijaspore” na domovinske biračke spiskove više nego statistički značajna i politički znakovita, pa ostaje obveza da se taj problem službeno preispita.

Ovakvo stanje stvari je zabrinjavajuće i zahtijeva temeljitu provjeru. Naime, izborne liste se sačinjavaju na osnovu podataka o mjesta stalnog boravišta, i to je vrlo ozbiljno pitanje. Ni u kojem slučaju se ne može imati dva mjesta stalnog boravišta. Provjera biračkih lista bi iskristalizirala pravu sliku stvarnog stanja, u kojem bi se vjerojatno ustanovilo da su točne bile gore spomenute indikacije da si mnogi od ovakvih novo-upisanih birača ustvari neregularno prijavljeni u Hrvatskoj, da imaju razna „falša“ prebivališta adresama, i da bi mnoge trebalo brisati s izbornih spiskova.

Pravu istinu je potrebno ustanoviti, i to odmah i na neutralan način, npr. jednom međustranačkom saborskom komisijom, koja bi uz pomoć nevladinih udruga, a obvezno MUP-a i Uskoka, trebali ustanoviti nepravilnosti, koje se ne mogu niti smiju samo tretirati kao zloupotreba postupka određivanja boravišta, nego kao namjerno i nasilno mijenjanje predstavničke strukture u Saboru, a time i u svemu što proizlazi iz Saborskih odluka. To predstavlja kriminal i protuustavno djelovanje „par excellance“ i nitko nema pravo se na ovakve neugodne detalje oglušivati, bez obzira na pojedinačne sudbine i budućnost institucija koji su u tome učestvovali. Dakako, nekima bi to bio zadatak da imaju društvene i osobne savjesti.

4.2. Posljedice uočenog izbornog inženjeringa:

Već je rečeno da je broj “novopridošlica” sam po sebi značajan prirast glasačkog tijela jer se radi o 133.795 novih glasača (što je samo po sebi vrijednost od cca 10 mandata). No ovdje je očito da su se „novo-pridošli“ birači usmjeravali, negdje manje a negdje više, u sve izborne jedinice, što je u ukupnom zbrajanju rezultiralo neutemeljenim „osvajanjima“ većeg broja mandata.
S druge strane, ako se doista radilo o organiziranom akcijama, onda je vjerovati da je njihovo participiranje na samim izborima bilo bliže stopostotnoj participaciji na izborima, pa je i iskrivljavanje izbornih rezultata bilo tim značajnije.

Ako uzmemo postotke povećanja izbornog tijela u pojedinim jedinicama kao moguće sporan, onda se lako mogu već i aproksimativno sagledati posljedice takvog inženjeringa.
U četvrtoj izbornoj jedinici kod 2 % -tne „prenapuhanosti“ birača je trima strankama (HSU 4,89, HNS 4,64 i HSP 4,04%) trebalo samo 1,43 % glasova da prijeđu prag pa bi HDZ vjerojatno imao 2 mandata manje (4 umjesto 6) a SDP 1 mandat manje (4 umjesto 5).
U petoj izbornoj jedinici kod 3 % -tne „prenapuhanosti“ birača mandate bi vjerojatno bili osvojili HSU (4,44 %) i dodano mjesto HSS/HSLS (8,27%) što bi značilo barem 2 mjesta manje za HDZ i SDP.
U šestoj izbornoj jedinici kod 4 % -tne „prenapuhanosti“ birača mandate bi sigurno bili ostvarili HSU (4,44 %) i HSP (3,44 %). a to bi značilo po jedan mandat manje HDZ-u ( 5 umjesto 6) i SDP-u (5 umjesto 6).
U sedmoj izbornoj jedinici radi 6 %-tne „prenapuhanosti“ mandate bi sigurno bili ostvarila HSU (4,53 %) i HSP (3,25 %). Što bi značilo po jedan manje za HDZ (5 umjesto 6) i SDP (5 umjesto 6)
U osmoj istarskoj izbornoj jedinici postoji 3 % -tna „prenapuhanosti“ biračkih spiskova pa bi isključivanjem „stranog“ faktora prouzročilo preslagivanje mandata.
U devetoj izbornoj jedinici radi 10 %-tne „prenapuhanosti“ prag bi zasigurno bilo prešlo nekoliko kandidati kao HNS (3,79 %), SDSS (3,58 %), HSP (3,42 %), HSU (3,37 %), a možda čak i HSLS (3,29) jer njima zajedno je trebalo samo cca 7% glasova da pređu izborni prag. To bi praktički značilo 4 mandata HDZ-u (6 umjesto 10 mandata).
U desetoj izbornoj jedinici radi 4 %-tne „prenapuhanosti“ mandate bi sigurno ostvarila HNS (4,83 %) a možda i HSP (3,49 %) te Tonći Tadić (3,24 %), što bi značilo 3 mandata manje HDZ-u (6 umjesto 9)
U svim jedinica bi inače svakako došlo do preslagivanja mandata među najjačim strankama, što radi usmjerenosti prenapuhanog glasačkog tijela, što popratnih efekata d'Hondtove metode.
Sa svim ovim bi se posve drugačije izračunala i nefiksna kvota u XI jedinici, jer bi posve drugi odnosi bili uspostavljeni o izlasku na izbore, a kako postoji realna vjerojatnost da su izbori lažirani radi premještanjem birača iz XI izborne u domovinske jedinice, a u dijaspori su izbori trajali 2 dana, postoji jaka vjerojatnost da su svi ti putujući „glumci“ igrali dvostruke uloge.
I konačno, ne može se zapostaviti procjena Gonga da je među skoro 400.000 izišlih na izbore u dijaspori bilo dosta „mrtvih duša“.

4.3. Institucionalna i Ustavna kriza ?

"Izbori je proces donošenje odluka u kojem populacija bira osobe za javne funkcije.. To je uobičajeni mehanizam pomoću kojega moderna demokracija popunjava službe u zakonodavnim i izvršnim organima, te sudskim , regionalnim i lokalnim upravama.“
To je jedna dobra definicija izbora. (Wikipedia):

Zasnovano na gore utvrđenim podacima možemo zaključiti da postoji ozbiljna, utemeljena sumnja da su Parlamentarni izbori u Hrvatskoj 2007 bili neregularni, nezakoniti i nedemokratski. Ako je to zaista tako Hrvatska je potonula u duboku institucionalnu krizu, jer ima sastav u Parlamentu koji ne zrcali volju naroda u Hrvatskoj. Kako će se 11 siječnja 2007 godine konstituirati novi Sabor uza sve osnovane sumnje treba ili iskoristiti to zasjedanje da se sve ovo odmah na kvalitetan i neutralan način provjeri. Ukoliko se to ne dogodi, onda se može reći da je Hrvatska zašla i u Ustavnu krizu, jer se institucije vlasti zasnivaju na neregularnom sastavu hrvatskog Parlamenta, pa su takve i sve odluke koje budu donosili.

Ukoliko se ne razjasni na jedan korektan i neutralan način, a sve ove sumnje ostanu neriješene i kako se planira unutar „pobjednika“ i njihovih koalicijskih partnera, može se zaključiti da bi na vlasti u Hrvatskoj kroz naredno razdoblje bila neka vrsta Oligarhijske diktature, tj. formira se vlast u kojoj mala i nereprezentativna grupa kontrolira kroz nereprezentativni Sabor a protiv volje narodne većine. I to ona koja je ostala dužna mnoge korupcijske odgovore u prethodnom mandatu.

4.4. "Neprincipijelna" koalicija

U ovo postizborno vrijeme se među raznim strankama događaju pregovori, kao da se ništa značajno nije dogodilo (mada se u građanskoj i političkoj javnosti o ovim događajima zna mnogo). Što je najgore, i oni koji prisiljeni otići u opoziciju, ponašaju se kao da su suglasni s takvim stanjem stvari, ne trude se čak ni inzistirati provjere. To je rezultat mentaliteta stvorenog među političkim ljudima koji se biraju na visoke pozicije (u Sabor), pa ih to ni ne interesira (jer saborske sinekure su više nego primamljive i zamamne, budući da članovi hrvatskog parlamenta, unatoč lošoj gospodarskoj situaciji, uživaju velike beneficije i primanja, veće čak i nego u mnogim zemljama EU).

Tako se unatoč vrlo jasnim znakovima neregularnosti političke situacije u Hrvatskoj, među njima odvija sve kao da se ništa nije dogodilo. Razloge takvom neodgovornom i sebičnom ponašanju treba potražiti u definiciji poznatog (nažalost pokojnog) hrvatskog akademika, politologa i sociologa Josip Županova , koji je svojevremeno definirao relativno stabilne društvene odnose u tzv. “samoupravnom socijalizmu” tzv. „neprincipijelnom koalicijom“: On je tada objasnio da je ta“neprincipijelna koalicija” funkcionirala tako da su radnički slojevi osiguravali legitimitet političkoj oligarhiji, a ova im je zauzvrat garantirala osobnu egzistencijalnu sigurnosti!

Slična tome “neprincipijelna koalicija” postoji danas u hrvatskom društvu na razini političke elite, koja jedna drugoj osiguravaju legitimitet bez obzira na legalitet. Danas izgleda da je unutar novonastale političke oligarhije (bez obzira na ideološke predznake) prisutan i rasprostranjen prešutni konsenzus "političkih ljudi" da se ne „talasa“, a sve radi prešutnog prihvaćanja podjele saborskih i inih sinekura, u kojima vlada ugodna atmosfera, jer ne postoji elementarna odgovornost za javne potrebe i interese. Kao opći zaključak može se reći da postoji vjerojatnost da se stara Vlada, kao najodgovornija za zakonitost i korektnost izbornih procesa, te i vladajuća stranka, se poigrali s hrvatskim narodom kao s maloumnim djetetom, i izigrali ga. Ali i svi oni koji u postizbornim aktivnostima sudjeluju, jer sve ovo treba hitno raščistiti na civiliziran i zakonit način. Prešućivanje je nešto što nam je najmanje potrebno.

Zato ovu analizu ne treba shvatiti kao rezultat bilo kakve sklonosti prema bilo kojim strankama, nego je izrazito usmjerena protiv „neprincipijelne koalicije“ u kojoj prednjače najjače stranke. U njima postoji tzv. centralistički „teror“ stranačkog vrha, gdje se unutar uskog kruga odabranih kreiraju kandidacijske liste i podjele funkcija, na osnovu toga se skupljaju mandati, pa postoje više nego minimalne šanse da hrvatski politički sustav postane demokratskiji i kadrovski prohodniji, a da se na odgovornim pozicijama nađu pojedinci odgovorni pred vlastitom savješću i svjesni vlastite političke i društvene odgovornosti, i da se kao takvi nametnu u političkom prostoru! U Hrvatskoj je nažalost na djelu politički sustav koji reciklira čisti klijentalizam kao masovnu pojavu u političkom sustavu Hrvatske. A iz takvog stanja proizlaze i sve druge nesreće hrvatskog tranzicijskog trenutka.

5.0. SAŽETAK:

-U poglavlju 2.0. – smo zabilježili
• Da su glavni hrvatski mediji odmah poslije izbora naglasili da postoji vjerojatnost kako su izborni rezultati nezakoniti, jer su bili u suprotnosti s odredbama Izbornog zakona.
-U poglavlju 3.0. – dali smo brojčane podatke u pogledu izbora
Pod točkom 3.1. – naveli smo indicije u pogledu izbornih neregularnosti;
Pod točkom 3.2. – dali smo brojčane podatke glede izbora 2007;
Pod točkom 3.2.1 – predstavili smo izborna pravila u Hrvatskoj i rezultate postignute na izborima 2007, godine;
Pod točkom 3.2.2. – predstavili smo trenutnu demografsku situaciju u Hrvatskoj kroz duže vremensko razdoblje. Jedina istina jest da Hrvatska ima negativne demografske trendove, i da ne postoji nikakav razlog da se izborno tijelo povećava na izbornim listama, kao što smo to imali priliku vidjeti za vrijeme ovih izbora;
Pod točkom 3.2.3. – dokazali smo da postoje velika odstupanja u brojevima registriranih birača ukupno i po pojedinim izbornim jedinicama, koji predstavljaju ozbiljna prekoračivanja izbornih gabarita preciziranih Zakonom o izborima, koji su se reflektirali na jednakost birača na izborima. Vlada kao jedina odgovorna za zakonitost i korektnost izbornih procesa, a naročito sastavljanja izbornih lista je znala dovoljno unaprijed za odstupanja ali je prešutjela i javnosti i Saboru, s čime snosi odgovornost za neregularnost izbornih rezultata;
Pod točkom 3.2.4. – upozorili smo na postojanje utemeljene sumnje o namjernom i planiranom napuhavanju izbornog tijela u Hrvatskoj, budući da su u razdoblju prošle Vlade (od 2003-2007) biračke liste su se skoro u svim izbornim jedinicama neobjašnjivo povećavale. Kako ne postoje demografski razlozi (povećanje stanovništva) niti ekonomski razlozi (ekonomska useljavanja) jedino suvislo objašnjenje je da smo u Hrvatskoj upravi doživjeli jaki izborni inženjering;
-U poglavlju 4.0. – istraživali smo moguće razloge spomenutim manipulacijama.
Pod točkom 4.1. – zaključili smo da je izborni inženjering bio rezultat prebacivanja birača iz XI jedinice (dijaspore) u domovinske jedinice (o čemu je bilo jasnih indikacija u javnosti i medijima). Kako liste birača ovise o mjestu stalnog boravka to znači da se dogodila gomila masovna nezakonita registracija građana susjedne države (s dvostrukim državljanstvom) radi postizanja što više glasova i mandata na izborima 2007- što se samo može imenovati lažiranjem izbora;
U tablici 7 (Pod istom točkom 4.1.) – izračunali smo korelaciju između gomile novoupisanih birača i izbornih rezultata u domovinskim izbornim jedinicama, pri čemu je ustanovljena visoka i statistički značajna naklonost „novopridošlih“ birača u korist HDZ-a (faktor korelacije od + 0.75 (pri čemu je +1.0 maksimum), a visoka nekonformnost s SDP- ovim izbornim rezultatima (faktor korelacije – 0.45 gdje je krajnji minimum – 1.0).
Gore spomenute činjenice potvrđuju ozbiljnu sumnju u organizirani Izborni inženjering.
Pod točkom 4.2. – učinili smo kratku procjenu kako se mogao ovako ustanovljeni inženjering reflektirao na osvojene mandate u pojedinim izbornim jedinicama.
Pod točkom 4.3. – naglasili smo da rezultati izbora 2007 ne predstavljaju volju hrvatskog naroda, da se ta volja ne preslikava ispravno na Sabor pa su tako i sve odluke koje se donose u Saboru neispravne – a to znači da je Hrvatska potonula u Institucionalnu i Ustavnu krizu koju treba hitno riješiti na civiliziran i legalan način;
Pod točkom 4.4. – diskutirali smo neprihvatljivo i nerazumljivo ponašanje svih visokih institucija Hrvatske, a naročito tzv. izborne gubitnike (tj. stranke u opoziciji) koji prihvaćaju neregularnu situaciju nekritički bez verificiranja i provjere vjerodostojnosti što neriješeno i prešućeno može prouzročiti teške posljedice u hrvatskom društvu i državi.

(Kompletan dokument s tabelarnim prikazima nalazi se u pdf dokumentu na divshareu )
Engleska verzija:

Tagovi

Komentari

Jedan mali doprinos

Jedan mali doprinos točnosti ovog dokumenta:

3.2.3. Kršenje hrvatskog Izbornog Zakona
U članku 39. Izbornog Zakona (Narodne novine No. 116, Nov. 1999.) predviđeno je da Izborne jedinice u Hrvatskoj po broju registriranih glasača ne smiju se razlikovati više od +/- 5 % od prosjeka.

Ako je ukupno bilo 3.824.731 glasača to znači da ih je, u 10 izbornih jedinica, bilo prosječno 382.473,1

No u Tablici 4, je uočljivo da su na ovim izborima postojale velike disproporcije u broju upisanih glasača po pojedinim izbornim jedinicama, (od 335.091 u IV jedinici do 428.590 u X jedinici, - što predstavlja raspon od čak 93.499 glasača ili povećanje od čak 28 posto).
Pošto zakon kaže da odstupanje ne smije biti više od +/- 5% OD PROSJEKA (382.473,1) to znači da je došlo do sljedećeg odstupanja:
I -5,55%
II +4,49%
III -4,31%
IV -12,39
V -2,7%
VI -6,77%
VII +5,58%
VIII +0,82%
IX +12,06%
X +8,77%

Bilo bi dobro, kada se piše ovako osjetljivi dokument, baratati sa savršeno točnim podacima jer inače svaka banalna pogreška, kao ova, dovodi u pitanje točnost svih ostalih navoda.
Molim da se ovo tumači kao dobronamjerna kritika u smislu poboljšanja dokumenta a ne kao polemika po svaku cijenu.

Tko je glasao

Attila, zahvaljujem Vam na

Attila, zahvaljujem Vam na Vasoj dobronamjernoj kritici te svakako Vasem doprinusu tocnosti ovog dokumenta.

Prije nego sto se taj tekst posalje domacim i medjunarodnim, medijskim i politickim entitetima, on ce jos biti jos jednom analiziran jer ste u potpunosti u pravu kada tvrdite kako svaka banalna pogreska dovodi u pitanje tocnosti svih ostalih navoda.

Live Free or Die !

Live Free or Die !

Tko je glasao

Hanhan je pogriješio u

Hanhan je pogriješio u citiranju članka Zakona o izbornim jedinicama. Članak glasi:
Članak 39.
Izborne jedinice određuju se Zakonom o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora tako da se broj birača u izbornim jedinicama ne smije razlikovati više od +- 5 %.
Pri određivanju izbornih jedinica mora se koliko je to najviše moguće voditi računa o zakonom utvrđenim područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj.

Znači, nigdje se ne spominje prosjek niti točno definira na šta se odnosi +-5%. Detaljnije objašnjenje u odgovoru na dobro postavljeno pitanje sarlia.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

U potpunosti se slazem se s

U potpunosti se slazem se s Atillom. Tu se ne govori o jabukama ili o kruskama nego o %. Medjutim ako i budu postojale neke tendencije da se Clanak 39 ide iterpretirati na razlicite nacine, to ce onda biti i sasvim jasan dokaz da se izbori nisu mogli legalno, a niti ni legitimno i odrzati cim je postojala i najmanja trunka nejasnoca u svezi izbornog zakona. A to bi pod automatski dovodilo u pitanje vjerodostojnost parlamentarnih izbora.

Svi mi bi ispale velike ovce i budale ako im i to pustimo da to tako lako prodje i to pod izlikom" nazalost to je tako i bilo, ali na tome cemo detaljno proraditi kroz sljedecih 4 godine". A to je upravo i bio krajnji cilj HDZovskih pijuna poput bigdona i bijesdrugoga na pollitika.com portalu.

Zanimljiva je pak cinjenica da se niti ni oni nisu znali argumentirano postaviti oko ovog teksta. Medjutim,pojavilo se nesto sasvim drugo o cemu cete ubrzo i doznati.

Live Free or Die !

Live Free or Die !

Tko je glasao

Znači, nigdje se ne

Znači, nigdje se ne spominje prosjek niti točno definira na šta se odnosi +-5%.
Hvala, nisam imao vremena sam provjeriti točnost citata. U svakom slučaju ne mislim da se odstupanje može primjeniti na išta drugo osim na prosjek.

Tko je glasao

Ne znam za druge, al' moj

Ne znam za druge, al' moj problem je uvijekprisutno - ne stignem!

Ovo je ozbiljna tema a ja, štreber po vokaciji kakav jesam, takvim temama pristupam ozbiljno...i čekam vikend da posvetim dužnu pažnju i vrijeme.

Kako sam se relativno kasno uključila, tako nisam u realnom vremenu popratila temu i argumente, pa sad moram ponovit zadaću!

Valjda stignem??

Statistička pogreška

Tko je glasao

Zašto 'sad svi

Zašto 'sad svi šute'?

Možda je u pitanju 'institucionalni strah', da parafraziram, spremni smo brbljati, ali kad dođe do konkretnoga onda 'povlačimo ručnu'. Sigurno je da ima i toga dosta.

Ali, s obzirom da se tema provlačila kroz 5-6 dnevnika, ne znam koliko se ukupno sakupilo komentara, sigurno više od 100, možda je i tu dio odgovora na pitanje.

U jednom trenutku sam se i sam uključio jednim dnevnikom na ovu temu (Institucionalna kriza II), osobni prilog nije bio osobito velik, ali prenio sam jedan blog na tu temu s bloga dijaspore, pa je i to 'dodalo štofa' čitavoj priči.

I glas potpore je tu.

>em>K vragu i torpeda, punom parom naprijed!

ragusa

Tko je glasao

Žurba, pa greška - a

Žurba, pa greška - a popravak ne radi.
Trebalo je biti ovako:
K vragu i torpeda, punom parom naprijed!

ragusa

Tko je glasao

zanimljivo, zašto sad svi

zanimljivo, zašto sad svi šute? čovjek je napravio posao i šta sad....?? gdje je podrška, gdje su konkretni komentari (mimo mojeg o potrebnim ispravkama...). I, zašto me to NE čudi?

hanhan, kako ti to tumačiš? taj muk?

CC

Tko je glasao

CC već smo prokomentirali -

CC već smo prokomentirali - a little funny! Greške i nisu toliko važne, a budu se i popravile.

Ova komedija je već stvar koja se jedino može raspraviti na subotnjoj kavici kod Charlija!! Morti o njoj više govori 20 ocjena i 50 downloada u manje od 24 sata.

Dodaj bod da se barem popne na naslovnicu

Tko je glasao

kliknula sam strelicu up,

kliknula sam strelicu up, lijevo od slova pored naslova, i kad pređe iz sive u oker boju to je to? like a test za trudnoću, ehehe..

btw. zašto ne mogu više puta dat' bod? i zaš' onda piše gore da sam JA zaradila 1 bod ? ma ne, zaboravi, zapraff me ne interesira...

CC

Tko je glasao

ma znam da jesmo, ali..ja

ma znam da jesmo, ali..ja sam se ponadala da će netko još nešto možda dodat, predložit, itd. sad kad se ima cijeli text na hrpi, i tak..btw. najkomentiraniji dnevnici imaju i preko 100 comments,, etc. npr. glupo pušenje..a ova tema je jedva 46 skupila..

no, dobro, to je valjda tek početak ?

ajd' dodat ću bod, ali se moram sjetit kak to ono ide, znaš da je ne dajem ocjene, ak' mogu izbjeć' suvišne gnjavaže u životu, tu sam prva :))

CC

Tko je glasao

ja znam zašto ja nisam

ja znam zašto ja nisam osobito zainteresiran za cijelu priču (iako ću je pozorno pratiti)

naime smatram da je metoda i osnovna teza u cijelosti pogrešna

Tko je glasao

U potpunosti se ne slazem s

U potpunosti se ne slazem s tobom!

Kao prvo, kada sam ja jos nakon prve postizborne noci naglasavao da su izbori bili neregularni i nelegitimni, ti si cisto sumnjao da je uopce mogla i postojati ta mogucnost hvatajuci se pritom za cinjenicu da je bilo negdje oko 2.500 - 3.000 nezavisnih izbornih promatraca. A takvo tvoje razmisljanje mi je zvucalo dosta prenaivno.

No, nakon par Frederikovih i Ragusovih clanaka te ujedno i mojih ustrajenja u svezi postojenja Institucionalne i Ustavne krize u HR, poceo si polako shvacati zalosnu realnost da KRADEZE krade zapravo sve, ukljucujuci i Parlamentarne Izbore. A ja se osjecam kao da mi je netko dusu ukrao s tim cinom, moje pravo glasa, moje najosnovnije gradjansko pravo. Pa upravo sam se zbog i konacno odlucio da zapocnem s poduzimanjem konkretnih mjera.

Mozda ti i direktno pripadas Milanovicevom ratnom stozeru te mozda imas neke informacije s kojim ne mozes izaci pred javnost. Medjutim cinjenica je da se tvoj "Poglavica" priklonio "Neprincipijelnoj Koaliciji" kao i uostalom svi ostali "Gubitnici" i "Pobjednici" na ovogodisnjim izborima, te na taj nacin postao saucesnikom u stvaranju Institucionalne i Ustavnopravne krize. A za to ne postoje ama bas nikakva opravdanja, bez obzira sto je on uspio postici odlican izborni rezultat za SDP.

Od danas zapocinje proces stvaranja Oligarhijske Diktature u HR. A kao sto sam vec i prije najavljivao, ovaj tekst odlazi u vanjski i unutarnji politicki i medijski svijet, a vjeruj mi lista je zaista dugacka!

Zato se nekima ova konkretna akcija, ukljucujuci sve clanove "Neprincipijelne Koalicije" ne dopada jer ce mnogi shvatiti o cemu se zapravo tu radi, a to je pocetak rusenja kredibiliteta svih onih politickih stranaka koji su se toliko zalagali za "Demokratsku" i "Pravednu" RH. Svi clanovi se ionako vec i znaju.

Live Free or Die !

Live Free or Die !

Tko je glasao

ja tvrdim slijedeće; a) da

ja tvrdim slijedeće;

a) da izbori nisu ukradeni; nemamo dokaza da je bilo značajnijih nepravilnosti prilikom glasanja, dakle nema dokaza da je 500.000 nepostojećih glasova izišlo na birališta; sama činjenica da ima 500.000 birača koja se nama sada čine nepostojećima ne znači da su izbori ukradeni; izbore je nagledao gong i elekta, s ukupno oko 5.000 promatrača

b) znamo i tu ću se složiti da su izborni zakon i zakon o izbornim jedinicama u ozbiljnom raskoraku, no isto tako nadam se da nije sporno da je na izbore izišlo xy tisuća glasaća (ne mogu sada naći točan podatak), a oni su svoje glasove nekome dali i ako znamo da ti glasovi nisu ukradeni ti glasovi moraju dati legitimitet onima kojima su dani

mislim stoga da je inicijativa promašena i da neće naići na odaziv, ali, dio u kojem se slažemo da treba napraviti korake kako se ovako nešto više nikada ne bi ponovilo i ja imam plan na tu temu i imam namjeru po njemu djelovati

Tko je glasao

Ne znam otkuda tebi cifra od

Ne znam otkuda tebi cifra od 500.000 biraca popracenih s oko 5.000 promatraca medjutim cifre koje se nalaze u Tabelama su oficijalne. Ali ako baratas s pouzdanim informacija sto se samih brojki tice, tada je situacija puno gora.

Osim toga, ovdje se uopce ne radi o problemu postojanosti nepostojecih glasova. Svaki glasac je postojao (ukljucujuci i zombijevske horde) i proceduralno glasovao. Regulativa sto se tice same procedure glasovanja se ispostovala. Ali, neosporna je cinjenica da je doslo do teskog krsenja izbornog zakona, a ujedno i samog Ustava RH i to putem masovne pojave izbornog inzenjeringa.

Stoga Izbori i jesu ukradeni jer je doslo do kradje "ukupnog" izbornog rezultata, a zbog toga se ja osjecam prevarenim i pokradenim!

Po sadašnjem zakonu biraci Hrvatskog drzavljanstva s legalnim stalnim prebivalistem u Bosni i Hercegovini ZAKONSKI mogu glasati samo u XI Izbornoj Jedinici !!! Ionako je sve vec pojasnjeno u argumentiranom tekstu "Hrvatska u Institucionalnoj i Ustavnoj Krizi"

Zanimljivo je kako se z00ey ide dovoditi u kontradikciju s njegovim sljedecim komentarom:

"Izbori i jesu i nisu provedeni sukladno zakonima, tj jesu prema zakonu o izbornim jedinicama ali nisu prema zakonima o izborima"

Pa zar se vec na temelju i samog takvog komentara ne moze logicki zakljuciti da su Parlamentarni Izbori 2007 prosli nelegitimno i nelegalno te da od dansas stupa na snagu vladavina "Neprincipijelne Koalicije" iliti "Oligarhijskae Diktature"???!!

Osim toga ta inicijativa uopce nije promasena i vec sa samim time sto se kod nekih na pollitika.com probudila svijest, a istovremeno je kod nekih zavladala "griznja savjesti", a kod nekih se cak pojavila "strepnja i strah". A sto se tice odaziva, vrijeme ce pokazati svoje.

Live Free or Die !

Live Free or Die !

Tko je glasao

Što se tiče nepostojećih

Što se tiče nepostojećih glasača, tu se slažem s mrakom.

Što se tiče dvostrukog glasovanja (u diaspori pa onda na državnim listama običnim prijelazom granice) tu postoji dosta pokazatelja da su se takve stvari događale (npr 23 registriranih prebivališta na jednoj adresi u Metkoviću itd). No po zakonu to je dozvoljeno i to je tako dok se ne promijeni. No svi ti navodi nisu mjerljivi jer ne postoji modus da se to provjeri (namjerno ili?).

Npr mene već godinama krivo imenuju u biračkom spisku. Prezime dobro, ime krivo. JMBG OK. Bio sam u općini tri puta, a zadnji put što sam bio je gospođa predamnom promijenila ime na računalu... I opet ništa. Svaki put me identificiraju na biračkom mjestu i napišu napomenu u spisku radi ispravke... I ništa...
U isto vrijeme od vojnog odsjeka i porezne uprave (ista općina) sve u redu... Naravno, tu oni trebaju mene!

No o izbornim jedinicama se podaci mogu mjeriti. Što opet ne znači da su izbori nelegitimni i da smo u institucionalnoj krizi.

Izbori i jesu i nisu provedeni sukladno zakonima, tj jesu prema zakonu o izbornim jedinicama ali nisu prema zakonima o izborima. Makar je zakon o izborima zakon višeg ranga, prošla dva saziva Sabora nisu promijenila zakon o izbornim jedinicama. Nisu niti pokušali, već su pokopane inicijative za promjenom sveukupnog zakona o izbornima (koji je u svojem sastavu imao i odredbe zakona o izbornim jedinicama, te bi taj bio ukinut) i to od strane Vlade (nedavanjem mišljenja). Osim toga, ovakav zakon o izbornim jedinicama u biti je najviše štetio relativnom pobjedniku tj istom onom koji je (iz drugih razloga - dolje navedeni) opstruirao raspravu u Saboru (bačeni višak glasova u velikim jedinicama direktno od HDZ-a).

Zašto je HDZ opstruirao raspravu? Pa zato jer bi otvaranjem teme zakona o izborima vjerojatno došlo i do traženja drugih promjena a ne samo formalnih i regulacijskih.

A opozicija pak nije željela otvoriti samo temu promjene zakona o izbornim jedinicama, jer bi takovom regulacijom (bez zadiranja dublje u izborni sustav) novim razgraničenjem izbornih jedinica prelila višak HDZ-ovih glasova iz većih (9 i 10) u manje jedinice i time izgubila još par saborskih mjesta.

Da su bili pragmatični onda bi gurali obje promjene - zakon o izborima s korjenitom promjenom, ali i zakon o izbornim jedinicama s korekcionom promjenom. Ali nisu, jer im ovo drugo nije odgovaralo!

znači, nekakva neprincipjelna koalicija postoji. ili to ili sveobuhvatni nemar u obje strane. ja u ovo drugo ne vjerujem, a vi?

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Sve što kažeš je u redu

Sve što kažeš je u redu ali jedno nije:

Upis na birački spisak ovisi o prijavi stalnog boravka, a on može biti samo na jednom mjestu - to je u skladu i sa sadašnjim zakonima - pa "nemar" oko biračkih spiskova nije slučajan.

Vidiš jednu stvar sam se sjetio - npr. naš Ivanišević je prijavljen u Monaku radi plaćanja poreza, i on mora biti u Monaku više od 6 mjeseci godišnje, pa tamo ima i kuću. Možda i ne stoji tamo stalno ali ima prijatelje koji to srede - jer Monako se toga ne drži. No formalno i pravno Ivanišević je tamo stalno prijavljen i on bi trebao biti izbrisan iz hrvatskih evidencija i premješten iz biračkih spiskova u dijasporu. A ako je to privremeni rad u inozemstvu onda bi iamo problema s porezom. I eto ti gužve.

I ona braća Kovač također, ako drže pare negdje u europi a ne na kajmanskim otocima.

Tko je glasao

Bojim se da nisi u pravu. To

Bojim se da nisi u pravu. To cu ti dokazati svojim primjerom. Ja zivim u Muenchenu vec vise od dvadeset godina. Imam kuću i u Hrvatskoj, te sam na toj adresi i prijavljen (ne krijući od nikoga da živim u Njemačkoj). Kada sam se prošle godine, pred izbore, išao registrirati u konzulat malo sam popričao sa službenikom o tome što se to događa jer registracija nikada prije nije bila potrebna. Rekao mi je da se, zbog mogućnosti zloupotreba, promijenio propis, pa mi, koji imamo adresu boravka u Hrvatskoj (utvrđuje se tako da se vidi koja adresa piše u putovnici) u Konzulatu možemo glasati samo ako se na vrijeme registriramo, inače to pravo možemo realizirati samo u hrvatskom "mjestu boravka". Ja sam se registrirao i bez problema glasovao u konzulatu za listu svoje izborne jedinice, a ne na listi dijaspore. Veliki broj ljudi koji se nisu registrirali je ostao pred konzulatom, neki svađajući se neki klimajući glavama i kriveći "Milanoviće i njemu slične". U stvari im nitko nije kriv nego oni sami jer nisu slušali ni čitali brojne pozive da se registriraju.

Oni članovi dijaspore koji u putovnicama kao svoju adresu imaju upisanu adresu u inozemstvu glasaju za listu dijaspore (famoznu 11. izbornu jedinicu). Ja, i pored bujne mašte, ne vidim kako se, obzirom na ove vrlo precizne regule i ograničenja, moglo glasovati i na listi dijspore i na listi iz prebivališta u Hrvatskoj.

Pred par dana sam sreo prijatelja iz Splita koji se, kao i ja, registrirao u konzulatu u Muenchenu. Zbog bolesti oca morao je, dan prije izbora, otputovati u Split. 25.11 je pokušao glasovati u Splitu ali su ga odbili i kazali mu da se ne nalazi na listi. Kaže da nisu znali zašto i da su se malo čudili ali popustili nisu i njegov glas (Sanaderu) je propao.

Stoga se slažem s Mrakom i svima onima koji misle da su izbori bili legalni i uredni, te u skladu sa zakonom i mislim da je potpuno nepotrebno na to gubiti vrijeme.

Došlo je vrijeme za ozbiljnije teme i kritike nove vlasti.

Tko je glasao

Bigdon, katkad je bolje

Bigdon, katkad je bolje svašta pojesti nego reći. Ovdje si odzvonio kao Bigben da te cijeli London čuje, jer ovo što si rekao tek potvrđuje problem o kojem Hanhan govori, a rekao si doslovno sljedeće:
Rekao mi je da se, zbog mogućnosti zloupotreba, promijenio propis, pa mi, koji imamo adresu boravka u Hrvatskoj (utvrđuje se tako da se vidi koja adresa piše u putovnici)
Putovnica se vadi jednom u 15 ili 20 godina i više, i to nema veze s promjenama mjesta boravka. Isto se može reći i kad dođeš s osobnom koju vadiš svakih 10 ili dvadeset godina. Ili čak u domovnici koju vadiš jednom u životu! Ti dokumenti nemaju veze mjestom stalnog boravišta, apsolutno ništa. Možeš u 15 godina promijeniti 15 puta mjesto stalnog boravišta a uopće ne mijenjati putovnicu. I pritom postojke pripisi o proimjenama koje bi trebalo provesti u MUP-u.

Ne samo to - rekao si nešto još gore! Ja sam za svoju rodbinu iz Boke Kotorske u ono kritično ratno doba sređivao hrvatske domovnice samo na osnovu "krsnog lista" Kotorske biskupije. Na osnovu domovnice su dizali i putivnice a sve je bilo na mojoj adresi. I još ih imaju, jer smo to činili samo radi osobne sugurnosti ali njima nikada nije padalo na pamet napustiti rodni kraj- i ne pada im na pamet dolaziti glasovati u našu izbornu jedinicu i na naše biračko mjesto. Jer su korektni ljudi, časni Hrvati i građani druge zemlje.

Ako je ovih 130.000 "prekobrojnih" došlo u Hrvatsku i registriralo se na osnovi podataka iz putovnice upravo si nam svima pokazao i dokazao što se radilo. A to je nevjerojatno i nedopustivo. Kćer mi svake godine za studiranje u Zagrebu treba par potvrda o mjestu stalnog boravišta, radi kojih moram stalno odlaziti u policiju i uzimati potvrdu, i čekati red, i platiti taksu - a ona ima i osobnu, i putovnicu i domovnicu i rodni list - i na svim tim dokumentima piše adresa - ali treba potvrda policije. Ne samo to, nego adrese čak nisu ni točne adrese jer su na ulici dva puta mienjali ime a jedan put čak drugačije brojali brojeve, ali to policija uredno registrira pa imamo osobne karte u istoj kući a na drugačijim adresama.

Mi tebi bigdon možemo zahvaliti na ovom dragocjenom podatku, kako si ti uspio glasovati u Njemačkom konzulatu za svoju jedinucu u Hrvatskoj, a da ti nitko nije tražio relevantnu potvrdu gdje pripadaš!

Ovakvo "ho-ruk" glasovanje mora prestati i nadam se da si i ti tome ovim doprinio. Jednom davno sam radio u turističkoj agenciji koja je istovremeno bila i sjedište švedskog konzulata pa smo za njih često radili potrebne poslove oko glasovanja. Šveđanin koji se u Hrvatskoj zadesio a želio glasovati se morao prijaviti gdje se nalazi, ali su im i iz Švedske slali dokumente svakome na njegovo ime, i taj je sam otvarao kuvertu, sam popunjava i sam lijepio no-name kuvertu koja se unutra nalazila i to smo slali u Švedsku. (I to se radilo u vrijeme kad nije bilo kompjutera koji mogu u tren oka provjeriti kako stvari stoje, a Šveđana je bilo i sada ima mnogo više od nas).

Tko je glasao

Zbilja ne vidim što si ti

Zbilja ne vidim što si ti iz moga teksta ovim pobio. Ja sam se uključio u diskusiju jer sam potpuno uvjeren da je sustav dovoljno dobro postavljen da spriječi dvostruko glasovanje (na listi dijaspore i na listi mjesta boravka), te da su zadnji izbori bili pošteni i dobro organizirani. Ti to nisi nićim pobio. Za ovu argumentaciju je nevažno dali se putovnica vadi jednom u 15 ili 50 godina (btw vadi se najmanje jednom u deset godina). Ono što je važno je to da ti:

1. U hrvatskom diplomatskom predstavništvu dokazuješ svoj identitet važećom putovnicom i registriraš se za izbore

1.a Ako je u putovnici navedena adresa u Hrvatskoj onda glasuješ za listu pripadajuće izborne jedinice
1.b Ako je u putovnici adresa iz inozemstva onda glasuješ za „jedanaesticu“

2. Nisi se registrirao za izbore u konzularnom predstavništvu – ne možeš glasovati
3. Registrirao si se za izbore u inozemstvu ali si se slučajno ipak našao u Hrvatskoj, u svojoj izbornoj jedinici, isto ne možeš glasovati.

Ni u kom slučaju ne možeš glasovati i na jednoj i na drugoj listi, niti svoj glas možeš dati dva puta.

Ponavljam, niti jedna relevantna institucija, niti u zemlji niti u inozemstvu, nije stavila niti jednu ozbiljnu primjedbu na kvalitet i poštenje zadnjih izbora u Hrvatskoj, a i moje vlastito iskustvo je više nego pozitivno. Stoga mislim da je potpuno deplasirano gubiti vrijeme na dokazivanje nećega što se jednostavno ne može dokazati i što je, nakon što su sve relevantne institucije ovim izborima izdale odličnu svjedodžbu, davno arhivirano. Čisti pluskvamperfekt.

Da me se nebi krivo razumijelo moram navesti da ni ja ne mislim da je naš izborni zakon dobar. Sigurno bi bilo potrebno o tome diskutirati i pokušati naći neko riješenje ne isključujući dijasporu. Ali bi i famoznu „jedanaesticu“ svakako trebalo ukinuti. Još bi bolje bilo potpuno ukinuti izborne jedinice tako da cijela Hrvatska bude jedna izborna jedinica. Ali to bi, zbog izbornog praga, značilo zbogom za regionalne stranke. To je međutim zadatak za daleku budućnost – u ovom mandatu se to sigurno neće dogoditi.

Kada smo već na ovoj temi osjećam potrebu da još jednom napomenem nešto što me strašno čudi. Naime veliki broj (čak i kompetentnih) ljudi na ovom forumu i inače u Hrvatskoj pravo glasa povezuje sa plaćanjem poreza. To je potpuno pogrešno, nema nikakve veze niti sa Europskom, niti sa bilo kojom demokratskom stvarnošću i praksom, te ne postoji primjer u svijetu da se to koristi kao kriterij. Jedini kriterij jest i mora ostati – državljanstvo. Kao u Americi, kao u Njemačkoj, kao u Italiji (Talijnska dipl. predstvaništva u NJemačkoj a vjerovatno i drugdje svojim državljanima plaćaju put u Italiju da bi mogli glasovati), kao u ……cijelom demokratskom svijetu.

Tko je glasao

Ne ni ja ne vidim razloga da

Ne ni ja ne vidim razloga da ne bi dijaspora glasovala, ne samo dok su sada uneseni u Ustav nego smatram da moraju i ostati, na ovaj ili onaj način i politički zastupljeni, ima takvih zemalja dosta i u Europi i u svijetu i to nije problem.

No minimum je poštenja i korektnosti političkog sustava i demokratske svijesti da se o tome vode evidencije, i da te evidenciju budu dostupne, ne opće javnosti (recimo na internetu radi zaštite osobnih podataka jer bi se moglo zloupotrebljavati) nego tijelima društvene kontrole (da li na saborskim ili drugim razinama).

Nije problem ni poreza, primjer Gorana Ivaniševića sam spomenuo radi toga što u Monaku mora dokazivati da je prisutan više od 6 mjeseci godišnje da bi imao stalno boravište i zaštićeni porezni status. Ali ako je tamo onda nije ovdje.

A sad oko evidencija - ja ću to pojasniti s dva primjera:

1. Moja kći studira u Zagrebu a ovdje ima mjesto stalnog boravišta. Nisam ju ja posebno prijavljivao (tek je stekla pravo glasovanja) na biračke spiskove nego - to je došlo automatski na biračke spiskove iz PU koja vodi registracije građana. Dakle, uoči izbora smo dobili svi doma (a i u susjedstvu i svi građani u Hrvatskoj) službenu obavijest o provjeri kod nadležnih službi u upisu na svoje biračko mjesto. Njenu obavijest smo joj poslali u Zagreb, jer je trebala s osobnom kartom i u dogovoru sa nadležnim institucijama u Zagrebu dogovoriti se za glasovanje, ali samo s tim listićem i osobnom kartom. Nije glasovala jer se nije stigla prijaviti.

2. Ti u Njemačkoj si to ostvario samo na osnovu adrese u putovnice, i bez ikakvih drugih dokumenata i provjera. Ja naprosto ne vjerujem, iako je danas to moguće napraviti, da su konzulati i ambasade povezani u jedinstvenu bazu podataka, koja bi te odmah izbacili iz sustava (ako daješ krive podatke, ili ako si negdje drugdje ubilježen, ili bi te isknjižili na jednom a upisali na drugom mjestu). Samo putovnica nije dokument s kojim se možeš preregistrirati u biračkim popisima, ako se vodi prava evidencija, a ti nam upravo dokazuješ kako se to tako radilo. Nisi uopće spomenuo da si dobio od svoje izborne jedince obavijest i da si se s tim papirićem, osobno i putovnicom se javio u konzulat da ti se dozvoli glasovanje. Samo si im pokazao putovnicu i sve je bilo u redu – a to nije u redu. Mi nismo ravnopravni jer ja moram imati kontrolirani prijelaz iz jedinice u jedinicu a tebi je dovoljno putovnica i ništa više.

Birački spiskovi su jedni od najvažnijih dokumentacija demokratske države i svaka aljkavost u njihovim evidencijama je kriminal. Ti nam si pokazao da se to baš tako radilo u Muenchenu.

3. A sad da se usporedimo, (slučaj moje kćerke i tvoj - ili građanin ove zemlje u zemlji i izvan zemlje).

3.a. Moja kćer nije mogla nigdje glasovati jer je imala vrlo strog režim promjene i premještanja mjesta glasovanja, i s time je stvar bila riješena. Nije se puno ni bunila ali je žalosno da ni 36 posto upisanih građana nije to napravilo (što također nije u redu i što se u nekim demokratskim zemljama sankcionira).

3.b. Ti si mogao glasovati bez ikakvih problema 3 puta. Kako? Pa evo: Npr. Ti si Hercegovac s dvojnim državljanstvom (ništa osobno ovo je samo primjer) :
Prva mogućnost: Prijavljen si u Bosni i Hercegovini jer ti je to prva i prava domovina, i tamo imaš pravo glasa.
Druga mogućnost: Prijavljen si u Hrvatskoj (recimo u Splitu) na nekoj adresi, da bi kao i mnogi drugi imao hrvatsku putovnicu - to si davno napravio.
Treća mogućnost: napravio si kuću u Omišu, gdje si se prijavio i imaš osobnu kartu na toj adresi. Nitko nije pa ni mijenjao putovnicu radi te sitnice.

Na radu si u Njemačkoj pa si se na vrijeme i unaprijed prijavio u konzulatu u Munchenu s putovnicom i splitskom adresom na kojoj već odavna nisi. U subotu 24.11. rano si lijepo glasovao u konzulatu u Muenchenu i krenuo na vikend automobilom u Hrvatsku. Navečer si bio u Omišu doma. U nedjelju 25.11. Dakle na dan glasovanja si pošao na svoje biračko mjesto s osobnom kartom (jer je to jedino čvrsto kontrolirano), i glasovao kao ponosni stanovnik Omiša. Popodne si skočio recimo do Posušja o kao ponosni Posušak glasovao u dijaspori. I to je to. Ne kažem da si to učinio ali je to moguće i takvo nešto su novinari dokazivali u praksi za vrijeme nedavnih predsjedničkih izbora.

Dakle, onaj koji te je upisao na spisak u Muenchenu samo na osnovu putovnice učinio je prekršaj – i za njih, i za nas i za tebe bi trebali važiti ista pravila kao i za moju kćer kojoj je Hrvatska jedina domovina.

Hanhan ovdje samo traži da se svi spiskovi stave na raspolaganje međustranačkoj saborskoj komisiji, da se uz stručnu pomoć (u prvom redu informatičara), MUP-a kao nadležnog za evidencije, USKOK-a radi ocjene zloupotreba kojih je svakako bilo, i NGO (nevladinih udruga za prava građana) napravi istraga, i da se objave rezultati i da se, radi zdravlja nacije i međusobnog povjerenja takav sustav ukine.

Ja se tom zahtjevu priključujem. Ako si korektan građanin ove zemlje onda bi i ti trebao to isto podržati. U demokratskoj praksi su procedure i kontrole procedura posve normalna stvar i treba ih se podržavati. A red u tako važnom segmentu kao što su izborni spiskovi je više nego potreban - jer demokracije bez toga nema. Ako se pokaže da nije bilo zloupotreba tim bolje i svi ćemo biti zadovoljni. Ako bi se eventualno našle zloupotrebe neki bi se našli na čudu ali bi velika većina bili zadovoljni. Zašto ostaviti u praksi neregularnu praksu i još k tome izbjegavati kontrole.

I zaista ne mislim na ovakvoj raspravi dalje inzistirati.

Tko je glasao

Paranoja (grc. pored,preko i

Paranoja (grc. pored,preko i duh,um) je psihoza kod koje su dominantne sledece fiksne ideje:
ideja velicine,ideja posmatranja i ideja proganjanja.
Uz cvrstu uverenost u sopstvene fiksne ideje intelignencija je kod paranoje ocuvana te se
ova bolest ponekad naziva i razumnim ludilom

luka

Tko je glasao

Zvucite mi poput Generalnog

Zvucite mi poput Generalnog Konzula Vladimira Duvnjaka sa sjedistem u Minhenu, no necemo sada o tome.

Da Vam i ja sad malo odgovorim na Vas sljedeci komentar:

"inače u Hrvatskoj pravo glasa povezuje sa plaćanjem poreza. To je potpuno pogrešno, nema nikakve veze niti sa Europskom, niti sa bilo kojom demokratskom stvarnošću i praksom, te ne postoji primjer u svijetu da se to koristi kao kriterij"

Kao prvo, glasovati mogu svi Drzavljani RH gdje god se nalazili u Svijetu i tu nije nista sporno. Problem koji postoji i koji Vi (ne)namjerno presucujete su Izborne Jedinice koje su propisane zakonom. Procitajte si jos 100 puta tekst pod naslovom "Hrvatska u Institucionalnoj i Ustavnoj krizi" pa nam se tek onda javite s malo inteligentinijim argumentiranim komentarom.

A sto se tice ovog Mandata, Neustavan je pa prema tome se s pravom kaze da u Hrvatskoj zapocinje vladavina Oligarhijske Diktature.

P.S. Frederik, iako je ovaj odgovor bio upucen direktno tebi, nisam se mogao nikako suzdrzati a da mu ne odgovorim.

Live Free or Die !

Live Free or Die !

Tko je glasao

No, eto i ja sam pripremao

No, eto i ja sam pripremao odgovor Bigdonu, ali sam učinio neke druge poslove pa sam zakasnio i poslao poslije tebe iako sam planirao prije.

Jedno gore nisam somenuo. Ngdje postoji podatak da imamo oko 500.000 prekobrojnih ljudi, onih s dvostrukim državljanstvom. Vjerujem da neki ipak žive korektno u Hrvatskoj i to je OK oni su državljani Hrvatske.

No mi smo ovdje ustanovili da ih je odjednom pred ove izbore u hrvatske jedinice upisano 130.000 novih. Meni je jeziva spoznaja, da postoji jedna pogolema gomila ljudi koji čine to što čine, čine to kriomice mada znaju da ne čine stvari u redu, glasuju skrivećki i opet skrivećki odlaze natrag, a sve to da bi ovdje nekoj korumpiranoj grupici osiguirali vlast, koji njima zauzvrat daje nekakve mrvice iz državnog proračuna kojeg mi punimo. Jeziva je spoznaja o postojanju još jedne neprincipijelne koalicije.

I još k tome trijumfalno u sebi razmišljaju kako Hrvatsku čuvaju od nas Hrvata u domovini koji se ne uklapamo u njihove "švercerske vizije" (jer je ovo šverc kao i svaki drugi).

Tko je glasao

Slažem se u potpunosti,

Slažem se u potpunosti, krivo sam prikazao što je legalno u gornjem tekstu: naime, legalna je prijava boravišta u broju od 23 osobe na jedan stan u Metkoviću, jer su te osobe imaoci Domovnice, tj državljanstva. A od njih se NE TRAŽI odjava u drugoj državi - i to je legalno ali nije normalno (vidi se i iz tvojeg primjera vrhunskih sportaša u smislu obveze plaćanja poreza ako su prijavljeni u RH).

Osim toga legalno je da u trenutnom sustavu biračkih spiskova nije moguće izvršiti provjeru u normalnom vremenskom roku, jer nisu međusobno kvalitetno povezani, tj nije moguće JAVNO pretraživanje duplikata.

Naravno, baza podataka postoji, ali je jednako dostupna kao i baza podataka o hrvatskim braniteljima. Drugim riječima, nikako...

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Varaš se da nije

Varaš se da nije moguće
danas se sve radi u bazama podataka i bez ikakvih problema se u nekoliko dana mgi izlistati sve adrese gdje je u jednom domaćinstvi u ih prijableno recoimol 20 a može oj biti npr 3. To prosječan operatovac na kompjuterima bi riješio a tim u toku od 7 dana.

Liste se više ne pišu ručno - znam to po zahtjevima koje morma za djecu uzimati - sve je u kompjterima

Tko je glasao

Pa i velim da je moguće, no

Pa i velim da je moguće, no nije JAVNO dostupno. Ne možeš bez institucionalnog naloga takvo što napraviti, a za taj institucionalni nalog moraš podastrijeti te podatke... Catch 22!

Isto tako se može odmah napraviti revizija registra branitelja, kad bi bila JAVNO DOSTUPNA. Ovak ti ne možeš javiti da netko npr nije bio branitelj jer niti ne znaš da li je ili nije na tom popisu.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Vidis Frederik, kako je lako

Vidis Frederik, kako je lako izmanipulirati masu ljudi s tvrdnjom da smo "kompjuterski" hendikepirani te da takvo nesto je bilo "nemoguce" i provjeriti u kratkom roku??!! To su stvarno price za malu djecu.

Live Free or Die !

Live Free or Die !

Tko je glasao

3.1.3. No i pored toga, u

3.1.3. No i pored toga, u vrijeme dok su se glasovi još brojali, stvari se nisu baš najpovoljnije odvijali za HDZ pa su upregli „lojalne snage“ iz Vrhovnog suda i DIPa koji su donosili vrlo „neobične odluke.
Ja tu vidim najveći problem. Ako Vrhovni sud (ili Upravni sud ?) i DIP nisu bili objektivni, u ono malo vremena za žalbu/prigovor se nije moglo puno napraviti. Sada su stvari završile na "ad acta". U mandatu nove vlade ne treba očekivati popravljanje listi birača već suprotno.

Još za razmisliti: HDZ je uspio mobilizirati prilično veliki broj ljudi iz dijaspore i preseliti ih u druge izborne jedinice. Sviđalo se to nekome ili ne, ne možemo tvrditi kako to nije bilo po zakonu (na žalost!).

Sada imamo dva izbora: ulica ili slijedeći izbori... Vjerojatnije je ovo drugo.

PS Jako dobar uradak, kapa dole.

Tko je glasao

hanhan, prvo malo sredi

hanhan, prvo malo sredi stil, gramatiku i to...pa ćemo onda razgovarat' bene?

CC

Tko je glasao

Checkpoint Charlie,

Checkpoint Charlie, priznajem da je bilo malih gramatickih pogresaka zbog kojih se ispricavam jer sam istovremeno radio i na prijevodu s HR na Engl te s Engl and HR. Te pogreske ce ubrzo biti ispravljene i cijeli tekst u HR i ENG verziji ce biti lansiran u domace i medjunarodno medijsko i politicko podneblje kao sto je bilo prije i najavljivano.

Medjutim u potpunosti je zalosna cinjenica da nakon cijelog ovog procitanog teksta, koji uistinu prikazuje stvarnu sliku nase tragikomicne politicke danasnjice u kojoj se nalazimo, Vi idete davati jedan takav nedorasli komentar.

Osim toga, vrlo lako je zakljuciti poantu cijelog ovog teksta. Poruku koja je odoslata putem ovog Posta netko bude u potpunosti shvatio, ali netko i ne. Netko ce je uzeti za ozbiljno, ali netko i ne. Netko ce jos i dalje igrati besmislenu igru, a u netkoga ce napokon svijest proraditi. Medjutim, ovo je tek pocetak.

Vidite, ja sam se tek od nedavno nasao na ovom portalu, a vec poduzimam neke konkretne akcije. Lako je kritizirati i lajati,a nista poduzimati. I upravo tu zapravo lezi najveci problem zasto se u HR nista ne mijenja' bene?

Live Free or Die !

Live Free or Die !

Tko je glasao

gle, sunac, okani se

gle, sunac, okani se ponašanja curice u pubertetu, to nije dobitna kombinacija:))

krivo si shvatio moju opasku - ona je bila dobronamjerna! ako krećeš u nešto tako ozbiljno onda to treba biti bez greške (pogotovo ako ideš van s time, dakle, i prijevod treba biti besprijekoran); i ne trebaš se ti MENI ispričavat zbog pogreški, nego gledati da ih ispraviš, ako želiš prihvatiti moj savjet, a i ne moraš. to je TVOJ projekt. da imam vremena sama bih ispravila te pogreške....

inače, kako sam ti već napisala, malkice sam skeptična oko cijelog plana (pogotovo da se s time ide van) ali moram priznat' da cijenim tvoj napor, trebalo je sve to napisati i posložit' ...to je već big deal...

CC

Tko je glasao

Moja opaska je takodjer bila

Moja opaska je takodjer bila dobronamjerna posto sam uvidio da Vi uzvracate na jedan tako krajnje ozbiljan tekst poput "curice u pubertetu".

Osim toga, ta isprika nije bila upucena samo Vama, nego svim korisnicima pollitika.com portala.

Uostalom, zahvaljujem na Vasim dobronamjernim kritikama i to zaista bez ikakvog cinizma. Covjek se uci dok je ziv :)

Live Free or Die !

Live Free or Die !

Tko je glasao

ja uzvraćam poput curice u

ja uzvraćam poput curice u pubertetu ?? ajd' dobro, ak' tebe veseli, šta da ti više kažem?

glupo je ako ti misliš da je "smrtno" ozbiljan ton garancija nečije serioznosti i ozbiljnosti, općenito u životu..moj komentar ničim ne dovodi u pitanje "krajnju ozbiljnost" tvojeg teksta

CC

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci