Tagovi

Stotine tisuća nezadovoljnih gledatelja HRT-a

Razina obilježavanja i medijskog praćenja nekog događaja je bitna i jasno svjedoči odnosu prema događaju koji se prati, obilježava ili komentira. Urednici na HRT-u to jako dobro znaju. A zna i javnost.

Razina kojom su urednici HRT-a pratili prvo komemoriranje i sahranu posmrtnih ostataka žrtava komunističkog antifašizma u Hudoj Jami, bjelodano oslikava njihovu/ našu tužnu, duboku nesigurnost, strah i nesnalaženje u demokratskom duštvu. Unatoč jasnim postulatima i nesumnjivim demokratskim slobodama, nisu smogli ni mrvicu stvarnog pijeteta. Ukoliko je u pozadini sramotnog pristupa komemoriranju nešto drugo, neki dublji ideološki uzrok, tada takav postupak mora i hoće, postati tema šire javne rasprave.

Odlučili su da događaj ne zaslužuje izravan prijenos, unatoč povijesnom značaju. Marginaliziranjem, opstrukcijom a time i zaboravom, žrtve su, ovaj put, ponovno ubili urednici HRT-a.
Činili su to 45 godina zločinački orjunaško-komunistički zapovjednici, operativci i društvenjaci, uspostavom zabrane sjećanja pod prijetnjom smrću. Njihov put su 26 godina morbidno podržavali ideološki sljednici, opstrukcijom institucionalnih pokušaja suočavanja s prošlošću, pronalaženja i obilježavanja grobišta. Civilizacijski grijeh još uvijek podržava nekolicina protudemokratski i protueuropski indoktriniranih kvaziintelektualaca.

Nažalost, i HRT je ovime minorizirao patnje i žrtve. Pri valoriziranju događaja nisu uvažili nazočnost cjelokupnog državnog vrha Hrvatske i Slovenije. Potrebno je naglasiti da u vrijeme komemoracije Jasenovca, HRT izravno prenosi čak i politikantske govore pseudoaktivista. Ovdje su govorili predsjenici dviju država, nazočili predsjednici hrvatskog Sabora i Vlade. Ignorirali su čak i matematičku snagu žrtve koja broji tridesetak a možda i više Srebrenica, dvostruko više od žrtava atomskih bombi u Japanu.

HRT je također potpuno ignorirao premijeru dokumentarnog filma Romana Ljeljaka, Huda jama-strogo čuvana tajna, dan uoči komemoracije. Najposjećeniju promocija dokumentarnog filma u posljednjih nekoliko godina.

Ako su strahom, naslijeđenim iz komunističkog mraka bili onesposobljeni adekvatno sadržajem pokriti 5 sati izravnog prijenosa, trebali su samo malo gledati oko sebe. Jednostavno je, uključi se kamera, u pozadini se pusti tihu glazbu, malo se prekopa bogata arhivska građa njihove/ naše?, medijske kuće i uz direktan prijenos puštaju se nizovi fotografija i dokumentarnih isječaka. Tako bi zbjegli bilo kakvu politizaciju prijenosa. Evo kako to radi hrvatski dragovoljac, branitelj Trpinjske ceste, zatočenik srpskih koncentracijskih logora i nadasve umjetnik, Marijofil Andrijanić.

Patetično? Tko bi to gledao? Reći ću vam tko bi to gledao. Bez daha bi prijenos gledale stotine tisuća, supružnika, braće, sestara, djece, unuka i praunuka ,bez suda pogubljenih žrtava. I vjerojatno bi se uz takav sadržaj ekrana, nakon 71 godine grča, prolilo mnoštvo olakšavajućih suza. Eter bi odisao dobrim, nagovještaj međusobnog uvažavanja patnji i stradanja, blagotvorno bi lijegao na rane.

Nažalost, HRT je nastavio politiku razdora. Podsjećam,pod SDP-ovom partijskom palicom ukida se saborsko pokroviteljstvo nad komemoracijom Bleiburga.
Komisija za istraživanje rata i poraća, kao neovisno i nepolitičko tijelo, ukinuta je 2000., odlukom SDP-a pod Račanom. Hebrang uspijeva nakon 12 godina opstrukcije iz raznih izvora, opet reaktivirati komisiju, da bi je nakon dvije godine Milanović sveo na minornu razinu unutar ministarstva branitelja. Kočenje rada monstruozno je nastavio Fred Matić uz obilatu pomoć pukovnika Grujića.

HRT je tijekom tog dana propustio adekvatno komentirati ovaj dijabolični slijed. Istraživačko novinarstvo je posrnulo pod naslijeđenim strahom i/ ili indoktriniranošću jugokomunizma. Nove ožiljke na hrvatsku suverenističku dušu nanio je Gordan Beus, prigodom gostovanja u emisiji Tema dana, navečer po komemoraciji. Lukavim, zmijskim konstrukcijama sugerirao je da su pripadnici „kvinsliških formacija“ pružali otpor nakon završetka rata, pa su po njegovom, komunistički satrapi skoro pa imali pravo na masovne egzekucije. Jadni akindžija Beusan je zaboravio civilne žrtve, zaboravio je da bi takvim, njegovim mjerilima, HV tijekom Oluje imala „pravo“ pobiti cjelokupno srpsko stanovništvo na okupiranom području Hrvatske. I takvog čovjeka, takvog kajafu je HRT pozvao komentirati takav dan! Nitko ga nije pitao zašto je ignorirao događaj. Zašto komemoraciji nisu nazočili predstavnici SDPa, gdje su bili saborski predstavnici manjina i gdje su se zagubili svenazočni Milan Bandić i predstavnici Pusićevog NGO sektora?!

Odgovornost za ovaj grubi civilizacijski prijestup leži na slijedećima:
1. ravnatelj programa Dražen Miočić
2. rukovoditeljica IMS-a Katarina Periša Čakarun
3. glavni urednici prvog i četvrtog kanala Miro Branković i Tončica Čeljuska
4. programsko vijeće: Maja Sever, Josip Jelić, Zdravko Kedžo, Bruno Kragić, Ivica Maštruko, Aleksandar Milošević, Arsen Oremović, Sanja Ravlić, Neda Ritz, Zoran Šangut.

A.G.Matoš im prije sto godina poručuje:

....Te korizme gladne, zulumćari škuri,
Mlakonje, mekušci, bezočni panduri,
Tuđem sluzi sluge, tuđe prirepine,
Mešetari moje — tvoje domovine!
Piljarice glasne, silom — barjaktari,
Ruševine svijesti, žbiri i hotkari,

Satrapi što puze, mudri idioti,
Uljezi, kajafe, lažni sankiloti
Što mjesto žetve
Žanju kletve:
Strpaše me u grob i to im još malo —
Hrvatske ih sise mlijeko razgubalo....

Nakon svih muka,prošlih i budućih, ipak nam ostaje nada u bolje sutra te istinsko poštivanje europskih i demokratskih civilizacijskih tekovina, među kojima i europske Rezolucije o europskoj savjesti i totalitarizmu, Rezolucije Vijeća Europe 1481 o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima, te hrvatske saborske Deklaracije o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990.

Komentari

Imena

Panonicus,
podržavam vaš dnevnik, a u njemu smatram najvažnijim što ste naveli imena onih koji su odgovorni za ovaj kolosalni propust. Kao bivši novinar Tanjuga odgovorno tvrdim da je danas poslušnost novih "društveno-političkih radnika", osobito na televiziji, veća nego što je bila u to doba. Ilustrirat ću to samo jednim primjerom. Kad sam i to kao Tanjugov zaposlenik ali samostalnim tekstom u "Slobodoj dalmaciji" 1984. godine branio Vedrana Rožića prilikom njegovog odlaska u Australiju gdje je igrao za sydnejsku Croatiju bilo je inicijativa da me se izbaci iz agencije i partijski kazni, ali sve je ostalo na tim inicijativama. Doduše to je bilo doba kad se Jugoslavija već počela raspadati.

Spomenuti drugovi "društveno-politički radnici" zaslužili bi da ih se smjesta smijeni sa njihovih dužnosti, a Programsko vijeće trebalo bi dati ostavku, jer je HRT prekršio zakon i pravilo objektivnog informiranja javnosti, a ono o tome šuti.

U članku 7. HRT-a jasno piše:
"HRT je dužan:trajno, istinito, cjelovito, nepristrano i pravodobno informirati javnost o činjenicama, događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu od javnog interesa."
To nažalost ne vrijedi za sadašnje vodstvo HTV-a koje odlaze po svoje mišljenje u sjedišta dvije vodeće stranke i zato imamo to što imamo

Tko je glasao

HRT i 21. stoljeće

Otkad nemam tv uređaj (sad već više od pet godina) mogu reći da sam bolje informiran, bolje spavam (ciljano gledanje), a ono što gledam je - kvalitetnije.

Mislim da ne postoji razlog zbog kojega bi danas netko (s internetom) uopće razmišljao na način da HRT, HTV ili tkogod uopće utječe na išta.

HTV je još bio gledljiv dok se trudio u smjeru u kojemu se ostale TV kuće niti trebaju niti trude - emisije o poljoprivredi i kulturi, narodnim običajima i slično - koje nisu "tržišne" ali su nacionalno bitne. Naravno - tu ide i informativni program.

Umjesto toga, nacionalna TV kuća više nema skoro nijednu emisiju tog tipa, bilo to Rakićkine analize, bilo to Bilićevo prešetavanje po svijetu - već gomilu smeća. A takva im je i gledanost.

U normalnom svijetu dobru emisiju pogledaš kad poželiš (pay per view ili neki drugi način). Mi "stariji" koji se još uopće pale oko ovakvih tema srećom polako nestajemo. I to je super.

Tko je glasao

Vidimo mi po tvojim

Vidimo mi po tvojim komentarima kak si informiran. Preveć gledaš dokumente pod stolom koji su bili tak važni da ih je neko bacil od taj stol.

Tko je glasao

tvoje komentare...

... bi trebalo skupiti na jedno mjesto, šteta je da ta zrnca mudrosti propadnu.

Tko je glasao

Moremo im se z riti vode napiti

@Panonicus
Ne kužim u kojim si godinama, ali kak malo starejši gospon bum te uputil zakaj i kak je došlo do te jebene pretplate.
15. svibnja 1956., televizijska slika iz Beča preko Graza i Slovenije stigla je u Zagreb!
Mali odašiljač na Sljemenu reemitirao je prijenose RAI televizije.
http://www.hrt.hr/326/povijest/povijest-hrt-a-2

Prvi TV prijenos uživo pratio je gala otvorenje Zagrebačkog velesajma a zbio se 7. rujna 1956. Izravni prijenos nogometne utakmice između Italije i Jugoslavije s maksimirskog stadiona, u svibnju 1957. bio je prvi prijenos sportskog događaja uživo. Jugoslavija je slavila 6:1 a utakmicu je komentirao legendarni Mladen Delić.

TV Beograd počela je delati 1958.
I sad dolazi ono glavno.
Prilikom kupovine TV ili radio prijemnika prodavač je odmah ispunio vaše podatke i posla ih tam kam treba. Trebalo je delati infra strukturu po Jugoslaviji.
Znali smo se dugo dugo šaliti da ne plaćamo progrem nego prijemnik. Sad bum vikal
TAK JE OSTALO DO DANAS. nEKA MI NEKO ODGOVORI: u ZAGREBU IMAM BENET A U JAMNIČKOJ mAX TV S PROŠIRENIM ŠPORTSKIM I FILMSKIM PROGRAMIMA.
zNAČI PRSTOJU VJEROVATNO PLAĆAJU BENET I NAX TV I NARAVNO OPET JA PUTEM TRAJNOG NALOGA NA 2 TV APARATA. Više ne bum vikal. Znači opet plaćam aparate. gledal ja to ili ne.
Zato sam u naslov del da im se moremo z riti vode napiti. I HDZ i SDP vole imati HRT na svoj strani. Svoje ljude na rukovodećim mjestima. No nekak ne bi šteli to platiti pak su nam ostavili da se i mi malo veselimo.

Tko je glasao

HRT treba raspustiti! Sve

HRT treba raspustiti! Sve istjerati na ulicu (otkazi) i na mjesec dana prestati/zabraniti rad te "septičke jame".
U tih mjesec dana, nakon rigorozne provjere, testoranja i itervjua sa svakim bivšim zaposlenikom prebrati (ako se uopće ima što?) novu i malu ekipu.
Dalje, HRT treba skinuti s proračuna i staviti na tržište.
Pretplata? Pa ona je i sada na rubu zakona da ne kažem protuzakonita.
A je.

To je jedini način da se dođe do nečeg suvislog i potpuno drugačijeg nego li danas imamo.

Inače, mene to uopće ne dotikavlje. Ja sam TV i radio ugasio u siječnju 2015. i do dana današnjega nisam uključio.
Niti ću! - dok se ne provede gornji prijedlog :):):):)

Tko je glasao

ugasio ili odjavio?

@otpisani
Velika je razlika ugasio ili odjavio tj zapečatio.
Odjava i pečaćenje je zakonom predviđena radnja. Ne samo da ne buš gledal HRT već da ne buš gledal ništa drugo. Gašenje je palamuđenje bez pravne vrijednosti.
Znači vračamo se na ono. Na plačamo HRT već prijemnik.

Tko je glasao

Hrt pretplata nije

Hrt pretplata nije nezakonita, dapace na nivou eu su dodatni pregovori oko raspodjele tako skupljenih novaca .. bla bla.. a sve ima veze s paketom zakona tipa zamp, javne usluge, novine, portali, internet...

Uglavnom gadarije

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

... I veliš nije

... I veliš nije nezakonita!!!:):):):)
Daj me nemoj @Luna, barem si ti pametna žena.

Tko je glasao

Hmmm... jutarnje mudre

Hmmm... jutarnje mudre misli:
Zakonita gadarija nije nezakonita.
HRT pretplata je samo jedna od gadarija u nizu zakonitih.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Zapravo je jednostavno:

Zapravo je jednostavno: Vlasnik HRT 1/1 je Republika Hrvatska. Vlasnik osigurava novac za rad (ubire i profit!!) i određuje "proizvod" i njegovu vrstu i kvalitetu,

Gdje ti tu vidiš moju obvezu da plaćam 80,00 HKN mjesečno?
Zakonsku, vanzakonsku? Kako svinjoliki mason 33 reda može, na temelju čega?, izvršiti ovrhu nad mojom imovinom ako ne platim to što uopće nisam dužan platiti?

Možda je vrijeme za onu:"... boj ne bije svijetlo oružje već srce u junaka...."

Tko je glasao

mogli bi do jutra

@otpisani
Država nije vlasnik Crkve, ja nisam vjernik, peneze mi zemeju bez pardona iako ja nisam nikakav ugovor sklapao.
Zašto plačaš isporučenu snagu za struju?
Zašto plačaš odvodnju kad nema kanalizacije ni jaraka?
Zašto pčačaš jednom registriran auto? U redu je tehički i dva puta godišnje.osiguranje s razme, ali što je rgistracija?Cestarina koju plačam u cijeni benzina?
Imma mnogo mnogo stvari uz RTV pretplatu

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci