Tagovi

Što znači biti siromašan u Americi

Biti siromašan je gadna stvar.
Pa eto, nedavno me iznenadilo kad je Zoran Šprajc u svom Dnevniku govoreći o toj temi izbacio podatak da je (službeno) u Hrvatskoj 11 % siromašnih. Koliko se sjećam, Britanija je bila na 16 % (sve ovo je po sjećanju, pa me ispravite ako griješim) a i ostale navedene zemlje (sjećam se još Italije i Francuske) su bile tu negdje.
Opala !!! Pa nismo ni tako loši.
ALI, kao što bi rek'o Einstein (iako ja sumnjam da je on to ikada baš tako rekao :-) „SVE JE RELATIVNO“. A negdje u isto vrijeme sam na blogu Free Exchange naletio na istu tematiku, ali ovaj put vezano uz Ameriku.
I evo što kažu podaci njihovog Census Bureau-a (što bi mi rekli Državni zavod za statistiku :-):

  1. 46 % svih siromašnih kućanstava posjeduje svoje kuće. Prosječna kuća osobe koja je klasificirana kao siromašna ima tri spavaće sobe, jednu i po kupaonicu, garažu i trijem
  2. samo 6 % siromašnih kućanstava je prenapučeno. Više od dvije trećine ima više od dvije sobe po osobi
  3. 76 % siromašnih kućanstava ima klimu
  4. gotovo tri četvrtine siromašnih kućanstava posjeduje automobila, 30 % posjeduje dva ili više automobila
  5. 97 % siromašnih ima televizor u boji, više od polovice imaju dva ili više televizora
  6. 78 % ima video ili DVD player, 62 % ima kablovsku ili satelitsku televiziju
  7. 73 % ima mikrovalne pećnice, više od polovice ima stereo liniju, a trećina ima strojeve za pranje posuđa

I završni komentar, prenesen s Free Exchange bloga odakle sam sve ovo i pokupio (a koji mi se ne da prevoditi na engleski :-):
. . . Overall, the typical American defined as poor by the government has a car, air conditioning, a refrigerator, a stove, a clothes washer and dryer, and a microwave. He has two color televisions, cable or satellite TV reception, a VCR or DVD player, and a stereo. He is able to obtain medical care. His home is in good repair and is not overcrowded. By his own report, his family is not hungry and he had sufficient funds in the past year to meet his family's essential needs. While this individual's life is not opulent, it is equally far from the popular images of dire poverty conveyed by the press, liberal activists, and politicians.
Što reći na ove podatke ???!!!
Kad sam ovo gore krenuo pisati (prepisivati s engleskog :-), krenuo sam tako da sam boldao najfascinantnije podatke. Ali, kao što vidite, odustao sam – JER SU SVI APSOLUTNO FASCINANTNI.
Diskusija se može pokrenuti u mnogim pravcima, ali razlog zbog kojeg ovo pišem je sasvim jednostavan. A to je razbijanje mita koji je danas prevalentan u hrvatskoj (i evropskoj) javnosti a koji bi se mogao sažeti kao „jebo ti taj crni nehumani kapitalizam – vidi kako je u Americi loše“.
Bome, stvarno je loše :-).
Naravno, jasno je da bi kopiranje krivulje distribucije dohotka s SAD-a na recimo Hrvatsku završilo puno lošijim ishodom za hrvatske siromahe zbog drastične razlike u apsolutnom iznosu BDP-a po stanovniku (iako sam prilično siguran da trenutna krivulja distribucija prihoda u Hrvatskoj pokazuje čak i veću nejednakost nego ona u SAD-u).
Stoga se, alas, problem siromaštva u Hrvatskoj (koji je u stvari PUNO gori nego od onoga u SAD-u, koliko god mediji s osobitim zadovoljstvom pljuvali po američkom sistemu) ne može riješiti direktnim kopiranjem američkog modela. Nažalost, morati ćemo biti puno puno inventivniji u organizaciji resursa našeg društva kako bi uopće došli u poziciju (recimo 30.000 $ BDP po stanovniku) da možemo birati između različitih postojećih modela (recimo: američko-britanski ili njemačko-francuski).
A ovo naše muddle-through koje se svodi na malo kapitalizma, malo socijalizma, malo patriotizma, pa onda jopet nanovo ne vodi nikamo.
Možemo li bolje ? Nisam optimističan :-(.
A kad to kaže netko čija je razina pesimističnog pogleda na svijet takva da se još uvijek nada da se Irak može izvući iz građanskog rata (ako niste shvatili ;-), to oće reći da je Zvone Radikalni nepopravljivi optimist), onda mislim da doista nije dobro.
A kad su država i političari tako nesposobni, onda nama Hrvatima nema druge nego zasukati rukave i sami se pobrinuti da nam bude bolje. Još samo kad nam u tome država ne bi smetala ...

Komentari

Bez obzira na podatke,

Bez obzira na podatke, ovakve ili onakve, dovoljno često sam bio u Amerisi(USA) da znam jedno: ne bih želio ni pod koju cijenu tamo živjeti.

Tko je glasao

Potpuno se slažem sa

Potpuno se slažem sa zaključkom :-)

Simun.info

Tko je glasao

a mene su zanimale

a mene su zanimale poljoprivredne statistike, pa između ostalih: prosječan amerikanac zaprehranu troši 9,9% svog dohotka - http://tinyurl.com/3bc6vp

Tko je glasao
Tko je glasao

Prosječna situacija u

Prosječna situacija u sklopu naselja Kozari bok - Kozari - Bogdani - Struge bitno nadilazi ove američke podatke, količina casha takva da Amerikanci mogu sanjati o tome kao i o studiranju djece iz takvih uvjeta, u svakoj ulici bar nekoliko jačih menadžera i poduzetnika koji su u izravnoj poslovnoj vezi do vrhova i još su desetljećima veoma zanimljivi svim političkim elitama, koje se zato trude održati tako bogom dano stvoreno stanje.
S druge strane u najboljim srednjim kvartovima je stanje veoma nategnuto, tako da su kod nas neke druge relacije, sasvim različite i od onih koje prikazuju rezultati naših istraživanja.

Tko je glasao

stanje ponekda nije bas ono

stanje ponekda nije bas ono kaj se da iscitai iz teskta...

1. prosjecna americanska kuca s 3 sobe i trijemom je stara cca 20 godina, i radi se o nekoj jeftinoj drvenoj montaznoj gradnji... i ima cca 80 kvadrata sveukupne povrsine...

2. to s napucenoscu je isto relativno.. ak mjeris koji im je prosjek osoba po kvadratu i kojom metodologijom se izracunava onda mozes doci do fakta da familija od pet clanova je prevelika za kvadraturu koju koristi, pa je stoga prenapucena....

3. klima je u americi ono nesto vulgaris, standardna oprema... valjda kao dzezva u bosni :o)), piutanje je koliko sve te klime utjecu na okolinu . kyoto sporazum i zasto ga americani ne zele potpisati...

4. s autima je isto relativno.. neku porsjecnu pilu staru cca 4 godine dobijes za par dolara (hipotetski receno) tak da ti to nije bas neka cinjenica siromastva ili bogatsva...

5. kyoto energija.. ak pogledas i kod nas novi telkaci su jeftini, pitanje je koliko su stari telkaci, gdje dse nabavljaju (zalogajnice i slicno)

6. konzumenizam ok za dvd mozda ne ali za video da, kabel je najcesci pristup telki u americi, tak da je to nalogija koliki postotak pucanstva kod nas dobica tv signal svih hrvastkih telki (ne lokalnih vec onih koje imaju oncesiju za cijelu drzavu)...

7. isto kao s klimom, video, autima ...

jedna velika vecina americana radi za minimalac.. koji im omogucuje zivot, ali im ne omogucuje neku stednju, poboljsanje standarda i slicno... tesko je raditi tablice koliko je netko siromasan i bogat. recimo kod automobila nije navedena starost istih... moras racunati da u states dobijes nekog 5-6 godina starog tutaca za relativnu sicu i jos na rate, druga je stvar kaj galon benzina (cca 4litre) kosta ispod dolara (ak se ne varam) pa se mozes voziti od jutra do sutra za bagatelu... racunaj koliko raje zivi u onim prikolicarskim naseljima i da te sve prikolice imaju i struju, i mikrovalnu, satelis, klimu....

tak da te usporedbe su lose i ne kazuju bas realno stanje....

p.s. sory za hrpetinu tipfellera

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Malo sam začuđen čak i

Malo sam začuđen čak i ako stvar relativiziramo na način koji si naveo.

Nigdje u tekstu nije naveden ključni podatak o godišnjem prihodu koji određuje prag siromaštva.

Svojevremeno sam svakodnevno putovao na posao u Varaždin i u vremenu od 06.30 do 07.00 slušao emisiju Glas Amerike. U jednoj od emisija je bio prilog o siromaštvu u Americi, a urezana u pamćenje mi je ostala brojka od 12.000 USD.

Uspoređivao sam je s tadašnjom Clintonovom godišnjom predsjedničkom plaćom od malo preko 200.000 USD.

Naravno da sam brojke pokušao usporediti s odnosom istih prihoda u Hrvatskoj. I došao do zaključka kako je u Hrvatskoj preživljavanje vrhunsko umijeće.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci