Tagovi

Što Vi očekujete od EU ?

****************************************************************
Podržite nas i posjetite Otvoreni Blog i na Facebooku
*****************************************************************

Šta vi očekujete od EU ?
Naletio sam na forum gornjeg imena na Poslovnom.hr i pronašao sam najkonkretniju raspravu o očekivanjima i željama, o perspektivama EU i RH, prije nego sam primjetio kako su postovi stari od tri do pet godina. Aktualniji su od svega što možete čuti od ove Vlade, pregovaračkog tima ili ne daj bože „oporbe“. Što bi oni radili ne bolje, već drugačije ?

Neke od njih vrijedi ponoviti. A volio bih čuti i vaše mišljenje. Što vi očekujete od EU ? Kako će izgledati RH za deset godina ?
Evo mojih 10 točaka:

13.03.11. | 09:45 esseker
1. Očekujem NOVE poreze običnim građanima koji imaju kuću, vikendicu, zemlju ili obrt kako bi se platili 600 milijuna eura članarine.
2. Očekujem subvencije i kapitalne investicije Todoriću, Jambu, ADRISU i Žitu. Mali seljaci i škverani ostaće bez poticaja, kao "neproduktivni".
3. Očekujem potpunu komercijalizaciju fakulteta na kojima će se školovati siromašniji stranci iz EU, a Hrvati će zadržati postojeće plaće, tri puta niže od EU prosjeka sa kojima neće moći školovati svoju djecu.
4. Očekujem komercijalizaciju zdravstva što će, uz veći stres i duže radno vrijeme (ukidanje polusatne pauze unutar 8 satnog radnog vremena) dovesti do kraćeg životnog vijeka.
5. Očekujem useljavanje milijun stranaca iz EU, u pravilu umirovljenika koji će trebati poslugu (Hrvate). Oni će imati pravo glasa na izborima. Najjača stranka biće "Europska stranka malih poreza."
6. Očekujem da će Hrvati morati dići hipoteke na stanove koje su otkupili devedesetih koje neće moći vraćati, jer će kamate ostati veće od EU prosjeka. Banke će postati najveći vlasnici nekretnina u RH. Hrvati će ostati vlasnici samo trećine (sada dvije trećine) nekretnina.
7. 10 puta sporiji i pet puta skuplji internet od EU prosjeka onemogućiti će domaćim tvrtkama i web poduzetnicima razvoj internet ekonomije u Hrvatskoj. Mladi školovani informatičari, liječnici, medicinske sestre, inženjeri iselit će iz Hrvatske u stotinama tisuća.
9. Nestašica visokooobrazovanih biće kompenzirana useljavanjem Srba, Bošnjaka, Bugara, Rusa, Ukrajinaca.
10. Arapi i Kinezi će postati vlasnici europskih i hrvatskih banaka i osiguravajućih društava.
_________________________________
09.02.07. | 14:18 strateg

panda
Ja ocekujem od EU to da cu moci otici u zemlju u kojoj cu biti siguran da kada se razbolim necu doci u situaiji da moram pronalaziti tisuce EURA kako bih se operirao. Takodjer da kada dodjem kod ocnog, moja ocna doktorica me nece uputiti u Ilicu kod "Brune" da mi on napravi naocale "jer nitko osim njega mi nece napraviti naocale kako se spada"... eto to ocekujem od EU.
pozdrav

Ovo sto je boldano samo govori da nemate pojma o cemu govorite, EU ne ide prema socijalnoj drzavi nego prema neoliberalizmu!!!
Slobodno zaboravite da ce lijecenje (besplatno) i druge socijalne beneficije (danas normalne u hrvatskoj !!!) u buducnosti biti iole dostupne, europa ide prema neoliberalnom modelu, sto je tome razlog, o tome bi se dale napisati studije, no europa da bi bila konkurenta USA -i (odnosno NAFTA-i) mora smanjiti (i to cini) socijalnu drzavu (welfare state)
welfare state je proslost, nikada vise nece biti onakvih socijalnih davanja kao sto ih je bilo, a da ne govorim o socijalnim drzavama (danas su jos skandinavske drzave na celu sa svedskom, ali one su ionako raritet, i nisu relevante za obradu, preostaju jos postsocijalisticke u kojima jos uvijek ima elemenata socijalnog davanja, ali i oni se posredstvom MMF-a i svjetske banke iz godine u godinu smanjuju i reduciraju), a da ne govorim o mirovinskoj reformi koja ce se dogodititi sredinom 20- tih godina (2020-tih), jer natalitet je mali i nece biti koga da financira ove tzv solidarne mirovine, a po svojoj prirodi (mislim na nas europljane opcenito) smo ksenofobicni i ne odlucujemo se na "uvoz " mlade radne snage iz neeuropskih zemalja
Sama ideja ujedinjenja europe jest bila da se vise nikada ne vodi rat u europi, a danas je ona projekt stvaranja tzv. meta drzava u buducem globaliziranom i neoliberalnom svijetu, europa se ujednjuje jer pojedinačno nijedna drzava europe nije relevantan faktor u medjunarodnim zbivanjima, samo zajednickim nastupom moze zadrzati pozicije u svijetu koje ima
pozdrav
11.01.08. | 21:42 Dejavue
U cast kolegi Mreichu: bez straha, pohlepe i sentimentalnosti
Sto ocekujem od EU?
Nista sto bi meni osobno moglo koristiti...
Zadnju gresku sam napravio kad sam zbog parcijalnog interesa glasao za HDZ.
Osjecao sam se kao da sam silovao sam sebe...kako je rekao jos jedan kolega koji je napravio isto... dodje mi da se tusiram cijelu vecer...
Vise ne...iskreno...boli me briga oce li burza gore zbog EU, hoce li mi to kratkorocno donjeti korist. Protiv sam EU.
Razloga ima stotine...a osnovni je...sto je EU u svojoj biti? Na to pitanje nema odgovora...
U umjetnoj tvorevini (politickoj) smo bili...ne treba nam vise to...


Pisao sam na temi korekcija post... evo ga: " Ja sam totalno protiv ulaska u EU. Dio razloga sam naveo, a ima ih jos naravno. Dio svoga radnoga vijeka sam proveo u velikoj korporaciji ( mozemo je poistovjetiti sa EU) i gledao kako najbolje zive male firme koje su se specijalizirale i rade proizvod za korporaciju koji korporaciji treba, a jeftinije joj je kupovati od male firme, nego da pokrece vlastitu proizvodnu jos i te "sitnice" u nabavi za megafirmu. Mala firma je imala samostalnost u inovaciji, maximalizirala je troskove reklame i slicnih stvari, jer ima siguran plasman i ugovor...pod uvijetom da je vlasnik inovativan, ima dovoljno vremena i resursa pronalaziti 2 ili 3 strateska proizvoda ili partnera i raditi sa njima... Osnovno je pravilo ne siriti se vise nego se sire korporacije za koje radis. Taj model bi trebala slijediti HR. Turizam, poljoprivreda, voda su prve tri stvari koje su mi pale na pamet da mozemo "raditi" za veliku korporaciju EU. I to vrlo efikasno ako budemo van EU, a ako budemo unutar, ugusit ce nas totalno sa pravilima igre... Energija? Pa nama je dosta jedna (mozda i nije, ne znam...ali vjerojatno je) NE, a mi cemo morati graditi stotine ili tisuce vjetrenjaca i furati se na neke obnovljive izvore energije. Pa cijeli Dinaridi nece biti za turizam zbog zujanja vjetrenjaca u daljini. O estetici drvene kuce i moderne vjetrenjace na obzorju da ne govorim.
Najbolji dio zemlje cemo zasaditi uljaricama da vozimo aute koje smo kupili u EU, a istovremeno cemo uvoziti hranu iz EU, jer ce je se proizvoditi u kvotama i planski, kao i izlov ribe. Pazi foru! Ako neces sam pohvatati svoju ribu, raspisi tko ce je umjesto tebe!?!!?!?
Alo, jel meni to treba? Odite susjedu pa mu recite da ukoliko on nece potrositi svoju cijelu placu, da nek rasporedi na vas dio koji nije potrosio!
Ono sto u Hr treba napraviti je prestati da se regije jedne prema drugoj ponasaju kao EU prema nama. Tu najprije mislim na Zagreb prema Slavoniji. Za to nam ostaju susjedne drzave. Imamo 56000 km2 povrsine, sa morem i dosta vise...a imamo regije koje svaka moze nositi jedan dio projekta, zajedno ce biti prava mala firma koja ce moci sama nastupati prema EU i drzavama u okruzenju. Cime nas drze u saci da je to sad tesko (ne i nemoguce) ostvariti? Banke, monetarna politika je osnovni problem...nema je od 93 godine. Hvala drugu Valenticu na tome...najveca moguca glupost! Ljudi nisu imali maste, pa su odlucili da ce raditi iskljucivo fiskalnom politikom regulatorne mjere! Pa to je ludost, to rade pasivne vlade, gospodarstva koja su u recesiji cijelo vrijeme... Dajte mi drzavu na 2 godine...samo 2 godine...a onda idite u EU ako vas jos bude volja...
"Naucio sam…da dobre prilike nikada nisu izgubljene: netko ce se uvijek posluziti onima koje ti propustis."
28.07.06. | 15:40 obiwan |
Ja očekujem više šansi za napredak.
Dobri govore: ja ću imati 100 puta veće tržište.
Loši: ja ću imati 100 puta veću konkurenciju.
26.09.06. | 00:57 ivana7
Očekujem poreze na trgovinu dionicama.
Sada ga nema i s tim sam potpuno zadovoljan.

Komentari

http://www.e-novine.com/index

http://www.e-novine.com/index.php?news=45635
U drugom svom letku studenti se bave jednom od najčešćih pojedinačnih tema na ovim prosvjedima, ulaskom Hrvatske u EU. Kako stvari sada stoje, naime, sistemska korupcija same Unije kao organizacije, npr. u odnosu kapitala prema radnicima, veći je problem negoli su primitivni vidovi korupcije u Hrvatskoj. Na sličan način, stanje demokracije ili socijalna politika mogli bi nam ulaskom u EU postati još većim problemom negoli se to čini danas, a zbog čega se i prosvjeduje.

Tko je glasao

Copy-paste politika

Brojček, moraš dati barem 1 rečenicu svog komentara bez obzira kaj se stav isčitava iz priloženog - loš primjer novim (i mladim) blogerima.

Tko je glasao

sve više ostajem bez teksta

a onda se sjetim jednog vica koji Otprilike ovao ide:
Paša pošalje agu da vidi što se o njemu priča po ćaršiji
aga veli: uuh, jako puno pričaju, čujem poneku primjedbu
paša: sve je dobro
nakon pola godine ga ponovno pošalje
aga veli, uuh, sada malo pričaju o općem a puno o tebi lošeg
paša : sve je dobro
nakon par mjeseci opet paša pošalje agu u ćaršiju
Paša: što prića raja
Aga: nitko ništa ne priča
Paša: nije dobro, sedlaj mi konja

Tko je glasao

Bio bih potpuno neiformiran bez ovakvih znalaca

Ovaj idiot tvrdi da smo bili krmeljavi u pola dvanaest. E mamicu mu njegovu, i njegova rit bu došla na šakret - kad, tad...

http://www.index.hr/vijesti/clanak/horvatincic-treba-raditi-a-pola-onih-...

Tko je glasao

(no coment)

taj naslov nudi ovaj program kada staviš u komentar samo sliku (koja govori sama po sebi)
meni se niti ne sluša tog idiota i njegove umotvorine, mogu mislit koje bljuzgotine je u stanju izjaviti
ali nije on kriv, sve je podešeno za takve. Normala je izložena genocidu. Zakoni su takvi.
bilo je jasno da se napokon nešto pokreće kada je krenula blokada ff, demokracija je doselila na ovo podneblje one straašne noći kada je stotinu specijalaca spremno stiglo u obranu takvog zakonitog poretka od desetak ljudi zasjelih u bljuzgu u Varšavskoj.
krizetina pomaže
cca 1/3 društva koja izlazi i bira ove, sada je u strahu, spremno obrće kaput ponovo, a 2/3 genocidu izložene većine se probudilo. Da li šuti ili je na ulici, manje je važno. Važno je da su karte na stolu i da su to ovi prosvjedi vrlo artikulirano pokazali. Licemjerje je prokazano svakome po zasluzi.
Još jednom hvala studentima na smijeru i načinu.

Tko je glasao

Koji čoban!

Uvijek kad prođem pored ulaza u njegovu garažu, pomislim kako bi ga zapravo lako bilo zatrpati!

Kao "boljitak", posebno u smislu pješačko biciklističke zone, najavljuje se prenamjena jednosmojerno-jednotračne Gundulićeve u dvosmjernu-trotračnu - http://www.vecernji.hr/zagreb/grad-zagreb-vraca-automobile-srce-grada-cl...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Potpisujem. Ti stvarno kao da

Potpisujem. Ti stvarno kao da mi čitaš misli. Jedino što zamjeram studentima je da bi se u svojoj borbi morali solidarizirati sa penzićima, nezaposlenima, radnicima bez plaća, itd., dakle, ne sami svoji , nego svi zajedno. Malo mudrosti pojedinih starijih nije naodmet poslušati.

No, svaka čast, samo naprijed mladi!

Tko je glasao

Solidarnost i zajednički ciljevi su svakako potrebni i poželjni!

Ali ne mogu se ne sjetiti kako su studenti ostali na suhom kad su se zalagali za svoja prava.

Sindikati, penzići, seljaci, branitelji, zaposlenici, nezaposlenici - svi su se pravili mutavi, uz poneku posprdnu o studentima drogerašima i hipicima.

Sad bi studenti i općenito omladina trebali nadići sami sebe i solidarizirati se s ostatkom mutavog puka, koji već godinama drži lojtre sustavu koji im urušava budućnost. Nadam se da će uspjeti pregristi taj gorak zalogaj!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nisam ja problem, nego ovo

Nisam ja problem, nego ovo što sam rekla rekla sam jer se o tome razgovaralo i znam da su pojedinci pokušali s pojedincima, ali nije išlo bez obzira na iste ciljeve. A to nije dobro. Sada bi trebalo biti manje bitno tko je kome što u prošlosti i početi se omasovljavati...

Tko je glasao

Slavonci kao najnerazvijenija

Slavonci kao najnerazvijenija regija sto je dobrim djelom uzrokaovano agresijom a dobrim dijelom kaosom u poljoprivredi bez strategije, najvise mogu ocekivati kao regija od EU.
Inace od same EU ne ocekujem da ce dugo opstati kao cvrsta drzava vec ce se pretvoriti u konfederaciju.No dok traje traje i valjda nesto naprave od uzajamne koristi za njih i nas istodobno.
Paranoja od neoliberalizma je sasvim imaginarna kao i strah od stranih banaka koje nas od bankrota nasih i hrane na kredit.
Mi za te nekave svoje banke kao prvo nemamo ni para ni kadrova. Da ih kojom nesrecom imamo sad bi bila cca 1 godina da su bankrotirale.
Da svi plasmani Unicredita u RH propadnu, radi se o gubitku na nivou grupacije od 3-4%.
Bez 5 mld € pocetng kapitala svaka banka ovdje je prinudjena na suludo visoke kamate i izuzetan oprez pa uglavnom sluze kao trezori novca ili mijenjacnice.
Prica o strancima koji preplavljuju Europu je passe.
veci je problem unutrasnja migracija visoko obrazovanih strucnjaka u drzave koje su poduzeom socijaldemokracijom otjerale vlastite tehnoloske kadrove u SAD.
Konkretno vise Nijemaca iseljava iz Njemacke, nego sto se stranaca doseljava. Lijecinici narocito u Svedsku koja je uranilovkom desetkovala medicinski kadar pa sad placaju strance daleko vise nego sto bi to svoje da se nisu bavili socijalnim eksperimantiranjem.
Iz Austrije bjeze u Njemacku, iz Slovenije u Austriju, iz Hrvatske u Sloveniju itd.
Ako Obamina zdravstvena reforma ozvi nase ce bolnice i domovi zdravlja opustjeti.
Mozda se pretvore u shopping centre travara, shamana i sl. znalaca kojima se daje silan medijski prostor...
Strucnjaci van EU inace NE ZELE u EU nego u SAD a mladi europski strucnjaci pokazuju najveci interes za zaposljavanjem i sve vise studiranjem u Aziji.
Od EU ocekujem prije svega uvodjenje kakvih takvih standarda o kvaliteti hrane, zastite okolisa i sl.
Sasvim je izvjesno pretvaranje Jadrana u neku vrstu Floride gdje ce stari i umirovljeni stranci provoditi zadnje dane. Mozda i podosta klinika gdje ce mozda raditi i dio nasih potplacenih lijecnika.
Hoteljerstvo mora platiti konobare po 20.000 kuna a kuhare po 100.000 kuna jer ce dobiti samo 3 place godisnje dok su ostatak godine hoteli u mirovanju.
uz uredjenje i odrzavanje kvalitete jos treba i ponuditi u silnoj konkurencije te kapacitete za konkurentnu cijenu.
Pa nema izgleda za to ni 0,1%!
Ocekujem i od EU financiranja procistaca vode i zbrinjavanja otpada jer kod nas se iza svakog naseg malog mista u zaledju nalazi divlje odlagaliste svega & svacega.
Ta bi se nasa autohtona navada mogla izroditi u nesto gadno u slucaju zagadjenja obale, ili izvora vode.
A tek prica o nasim vodama je komicna...
Ni jedna drzava u EU ne pokazaju toliku nebrigu za vodu. Pocevsi od propale nase metropole koja nije u stanju sagraditi posteni procistac ni obnoviti kanalizaciju koja je voljom europske austrougarske napravljenja i nekako po inerciji funcionira u samom centru Zagreba od 1870 godine valjda.
Koliko su zasticena gradska vodocrpilista ne zelim ni znati.
Planina smeca Jakusevac ( nedaleko vodozastitnog podrucja!) iako se stalno sabija neumoljivo ce visinom nadmasiti Sljeme kao najvisi vrh u ili uz grad.
Ma ima toga jos sto bi se dalo uz pomoc EU.
Ako ne ispadne nista, opet OK. Mozda se trgnemo i sami, tko zna.

Tko je glasao

@G-news Dakle, svi problemi

@G-news

Dakle, svi problemi koji tište Hrvatsku će se riješiti ulaskom u EU.

Od EU, očekujem, vjerujem... znakovito izražavanje bez potkrepljenih činjenica, koje ionako ne znače da će vrijediti i u hrvatskom slučaju.

Mogao si odmah reči, kako će uspješan i talentiran pojedinac najviše profitirati ulaskom u EU, zapravo i sada se uspješan pojedinac može probiti u inozemstvo na temelju svojeg znanja a ima i onih koji bi rado ostali živjeti u Hrvatskoj od svojeg rada ali ne mogu, jer se većinom sve odvija po partijskoj podobnosti, nepotizmu i korupciji. Probleme koje si naveo sa Njemačkom, Švedskom su pokazatelj da njihove zemlje vode kratkovidni idioti kao i naši.

Slavonci kao najnerazvijenija regija sto je dobrim djelom uzrokaovano agresijom a dobrim dijelom kaosom u poljoprivredi bez strategije, najvise mogu ocekivati kao regija od EU.

Znači PIK-ovi su bili neuspjeh... sva sreća da imamo poduzetnika, kakav je Ivica "ne znam za žito" Todorić.

Od EU ocekujem prije svega uvodjenje kakvih takvih standarda o kvaliteti hrane, zastite okolisa i sl.

Što sprečava sadašnje zdravstvene institucije da provode takve kontrole i standarde o kvaliteti hrane, zaštite okoliša i sl?

Bez 5 mld € pocetng kapitala svaka banka ovdje je prinudjena na suludo visoke kamate i izuzetan oprez pa uglavnom sluze kao trezori novca ili mijenjacnice.

Jadne banke koje moraju poslovati u Hrvatskoj, not. Sanacija 15 milijardi kuna poreznih obveznika, prodaja za milijardu, dovoljno rečeno.

Ma ima toga jos sto bi se dalo uz pomoc EU.

Samo za financijsku pomoć treba imati osmišljene programe, kao i obično, oni koji su za to zaduženi, nisu pokazali znanje i sposobnost.

Ako Obamina zdravstvena reforma ozvi nase ce bolnice i domovi zdravlja opustjeti

Bit će uspješna kao i zapošljavanje "minoritya" u policiju:
http://abc.daytonsnewssource.com/shared/newsroom/top_stories/videos/wkef...

The Dayton Police Department is lowering its testing standards for recruits.

Mogu se zamisliti posljedice po sigurnost građana, takvom odlukom.

It's a move required by the U.S. Department of Justice after it says not enough African-Americans passed the exam.

Pitam se, zašto me to neodoljivo podsjeća na razne slične kvote koje se moraju uvesti u Hrvatskoj po pitanju manjina ili pitanju "spolne jednakosti".
Nije bitna sposobnost, nego podobnost, prema određenim kriterijima.
Čim se počne provoditi takva politika, to je pokazatelj raspada sistema, prije ili kasnije.

Prica o strancima koji preplavljuju Europu je passe.

Pitaj Talijane.
http://en.rian.ru/world/20100417/158629466.html

Tko je glasao
Tko je glasao

Vidi vraga - EU!

Esseker , jesi li to ti ?!

(Navikla sam od tebe čitati bolje argumentirane postove...)

Prvo navodiš 10 spornih točaka, za koje ne nudiš nikakav argument (zar su samorazumljivi?), a potom ih braniš na posve (meni) neuvjerljiv i neuspješan način, naime:
- navodiš loše primjere iz Srbije (koja, vidi vraga, nije u EU)
- navodiš dobar primjer iz Estonije (koja je, eto vraga, u EU)
- rekapituliraš razne primjere lopovluka i pogrešnih odluka iz perioda kad smo još (zamisli vraga) bili daleko od EU

Kako te nitko od diskutanata nije nimalo uspio razuvjeriti, možda da se obratiš samom Drobnjaku? Evo, recimo ovdje - http://www.eu-pregovori.hr/files/PREGLED-STANJA-PROCESA-PREGOVORA-M_1012... - tu će ti na razumljiv i običnom čovjeku prihvatljiv način, sve učas biti pojašnjeno!

Ako te ovo nije zadovoljilo - možeš i ti ali i svatko koga muče takva i slična pitanja postaviti ta pitanja Drobnjaku i ekipi - njihova ti je adresa Trg Sv. Marka, a preporuča se odlazak u grupama manjim od 20 ;) E-mail im ne možeš poslati, jer uz najbolju volju nisam uspjela pronaći niti jednu e-mail adresu za kontakt i upite na njihovoj stranici (http://www.eu-pregovori.hr/default.asp). Izgleda da naši pregovarači više cijene osobni kontakt, a ne taj dehumanizirani... internetski i štatijaznam...

Tvoje bojazni kako ćemo mi pristupiti EU usprkos kataklizmičkim predviđanja poput tvojih sasvim su bez osnova - datum potpisa je praktički pred vratima, referendum isto tako, a euroskepticizam nikad veći! Što će ti boljeg od toga?!

Po svemu sudeći, ne moraš strahovati da će netko možda početi u 5do12 lobirati u javnosti za EU, ili da će Drobnjak i ekipa sastaviti neki FAQ/ČPP dokument kojima će pokušati barem ublažiti tvoje strahove, a kamoli npr. napraviti servis za on-line chat s građanima gdje bi stručnoodgovorni odgovarali na pitanja zainteresiranih.

Kako ulazak u EU zagovaraju većinom političari čiji kredibilitet svakim danom pada, narod ovoga puta neće nasjesti na njihove floskule i uletjeti u EU kao guske u magli - ostat će guske u magli Hrvatske.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Što ja očekujem od EU

1. Očekujem više posla - iz mnogo razloga. Brojni prijatelji koji su nešto između obrta i mini-tvornica me uvjeravaju da jedva čekaju da uđu u EU iz vrlo jednostavnih razloga. Svi oni imaju pogone koji rade s proizvodima malih kapaciteta i serija - što u EU ne postoji, razvojem industrije došlo je do prekapacitiranosti - mogu jeftino napraviti milion nekog proizvoda (a sve je manje takvih narudžbi) ali teško mogu isplativo napraviti tisuću tog proizvoda. Njima već i sada uspijeva izvoziti u EU, ali uz mnogo teškoća - uglavnom tu očekuju procvat - zbog uklanjanja mnogih barijera.

2. Mnogi domaći proizvođači koji su sada preskupi očekuju procvat iz jednog čudnog razloga. EU ne subvencionira direktno mnoge grane, ali snažno subvencionira izvoz izvan EU-zone. Oni očekuju poskupljenje mnogih stvari koje uvozimo iz EU čime će oni najzad početi raditi isplativo.

3. Da barem pola EU-a kupi nekretnine ovdje, i da barem lokalne uprave smisle načine kako oporezivati kuće koje služe samo za odmor. I da barem ti isti vlasnici trebali domaći živalj za čišćenje tih kuća. Pola starijih žena Istre i Rijeke sada na crno radi u Italiji upravo na takvim poslovima, inače bi kopale po kontejnerima.

4. Očekujem veću kontrolu nad našim državnim aparatom - kao i građanskim pravima svih vrsta. Poboljšanje mogućnosti obrazovanja, putovanja i slično da ne spominjem.

Možemo pričati o tome kako dobiti što bolje uvjete od EU-a u mnogim područjima, možemo biti mudri i zaštititi mnogo toga - ali mislim da ulasku u EU nema alternative.

Tko je glasao

Meni je apsurdna situacija da

Meni je apsurdna situacija da nitko nije napravio jedan otvoreni FAQ sa ustekanom javnom raspravom o elementima pro et contra EU. Istovremeno vidim da velika vecina onih koji su za EU otkrije neku svoju partikularnu caku, najcesce BIJEG IZ ZEMLJE (mladja ekipa) ili olaksanje poslovanja ( mali poduzetnici) i od tog trenutka na dalje i ubuduce vise ih nista ne interesira, vec im je stav zacementiran.

U svakom slucaju, VLADA i ETABLISHMENT su odabrali neinformiranje javnosti kao metodu pristupa EU sto je po definiciji neprihvaljtivo, kao sto je neprihvaljtivo ne povesti jednu siroku javnu raspravu prije nego sto se je raspisao referendum za EU, a to opet prije nego sto su uopce poceli predpristupni pregovori.

Takvim pristupom po definiciji mi kao građani isto tako po definiciji mozemo samo zalupiti vratima, a oni koji su oportuno odlucili prodati zemlju (ne razmisljajuci o punoj slici) radi svojih uskih interesa, neka razmisle jos jednom prije nego sto pocnu agitirati za nesto u sto objektivno nisu niti mogu biti dovoljno upuceni.

Tko je glasao

vlast i EU

Meni je još uvijek nejasno da se pripremamo za ulazak u nešto o čemu ćemo provesti referendum valjda četiri minute prije možebitnog ulaska - bez da doma svi imamo knjižicu s vizijom kako bi mogao izgledati život van EU-a i unutar EU-a - kao i što bi to donijelo/oduzelo pojedinim grupama stanovništva.

OK, znam da je napredak uopće pričati - za razliku od ulaska u NATO koji se stavio kao OK bez apsolutno ikakve rasprave.

Ako inputiraš partikularne interese - to baš i nije fer. Ovdje je malo teže u par crta opisati pro et contra EU-u.

http://www.delhrv.ec.europa.eu/?lang=hr&content=2850

Tko je glasao

Samo primjecujem tipicnu

Samo primjecujem tipicnu shemu. NHF, jeli.

Imamo onu ekipu koja je po definiciji protiv svega pa i EU, imamo one kojima je dosta Hrvatske, pa onda misle da cemo pristupom EU postati odjenom nesto drugo i to je sto se tice generalnog stava to, jer nam Vlada i establshment nisu nikada niti pokusali gurati nesto drugo, a pogotovo ne objektivno informiranje.

Sto se tice linka, zahvaljujem, ali ne mozemo graditi stavove na temelju jedne strane i druge koja je sotonizirana i neartikulirana.

Tek kada se ovome procesu pristupi suvislo, tek tada cu uopce poceti razmisljati o EU kao izboru.

Tko je glasao

@gale

Kao što me nerviralo serviranje tipa "ukrast će nam vrhnje i sir!" tako me nervira i guranje u EU bez argumenata... pogotovo kada to radi jedna te ista ekipa - takoreći.

Ali ja ne mogu odrađivati državni posao, zar ne? Do prije nekog vremena je bilo lakše - ulasku u EU se pristupalo skoro ideološki. Lijevi - ZA, centar - sumnjičav, desni - protiv. Od zadnjeg mandata HDZ-a sve se svima pobrkalo.

Ja osobno mogu reći da EU promatram kao društvo sređenije od našeg - i to me privlači. Naravno da ima gomila pro et contra. A i ovo što sam opisivao sam saznao sam ili od prijatelja, a ništa od države. Ja bih, osobno,itekako volio znati što me očekuje kao građanina, kao muškarca, kao turista, kao poduzetnika, kao ovono... a teško je naći sažete a suvisle informacije.

Tko je glasao

U takvoj situaciji, gdje je

U takvoj situaciji, gdje je izmedju ostalog glavni pregovarac bio glavom i bradom kriminalac Sanader (wtf cijeli proces onda?), razumljivo je cijeli proces odgoditi na neodredjeno vrijeme, dok se ne popravi situacija u zemlji i dok se cijelom procesu ne pristupi na suvisao nacin.

To je generalno govoreci moj stav od samog pocetka. Ali sta jes, jes, nit sam ljevi, nit sam desni, cudan svat, pa tako i po pitanju EUa.

Tko je glasao

PS. Jos mi uvijek zvoni u

PS. Jos mi uvijek zvoni u ushima Antunovickina izjava tamo negdje 2001e kada izjavljuje da je glasanjem za SDP glasano za NATO i da tu nema rasprave, jer narod je svoje rekao. E. To je djir koji nas je odveo tamo gdje jesmo i koji ce nas kostati vise od najgore izolacije. Pa tako, cini mi se da trebamo poceti rjesavati prve probleme prvo, a ne si stvarati dodatne bez potrebe.

Tko je glasao

P.S.

Jel si možeš izmaštati recimo da nismo zemljopisno tu gdje jesmo... nego da samo negdje gdje je Makedonija.

Možeš li zamisliti kako bi izgledali bez toga da se već više od deset godina ne pripremamo za EU i poštovanje njihovih zakona i procedura - a s istom političkom garniturom?

Tko je glasao

Mogu izmastatati svasta, kao

Mogu izmastatati svasta, kao i posljedicu dodatnog politickog oportunizma koji bi u takvoj situaciji vladao. Krvavu revoluciju i slicno.

Tko je glasao

http://www.youtube.com/watch?

http://www.youtube.com/watch?v=YzF3oMBJFNk

imamo li uopće nekakvu alternativu osim ulaska u EU?
imamo li uopće nekakvu alternativu osim ulaska u Austro-Ugarsku, Jugoslaviju, EU, Jugosferu...

Imamo. Biti svoj na svome a za to je prvo potrebno maknuti nesposobne idiote s vlasti koji imaju višak ambicija a manjak sposobnosti. Ako ipak želimo u EU, trebamo imati jasno zacrtanu strategiju i što dobivamo i gubimo ulaskom tamo bez
farbanja i spuštenih gaća. Austrija je točno znala što želi, kada se odlučila za ulazak u EU.

Kakva smo mi to zemlja, ako uvozimo hranu koju možemo sami proizvesti? Ovisiti o tuđoj milosti i moći, pogotovo u ova nemirna vremena je suludo.

Da se nadovežem na Chrisa Hedgesa:

http://www.bug.hr/vijesti/kineski-procesor-superracunala/107245.aspx

Prema navodima glavnih dizajnera čipa, Kina je do sada ovisila o stranim tehnologijama, no njihova informacijska industrija treba i vlastiti procesor. No također navode kako će trebati proći još deset godina prije nego kineski procesori zadovolje potrebe domaćeg tržišta, te još toliko prije nego će vlastite čipove prodavati u SAD-u kao što sada prodaju odjeću i obuću.

Dakle, Kinezi ne žele ovisiti o zapadnjačkoj tehnologiji i proizvodima, a zapadnjaci (SAD, Kanada, EU) se odriču svojeg znanja i tehnologije radi profita (zapravo njihove matične kompanije) i sami sebi rade konkurenciju gradnjom high-tech tvornica u Kini.

Eh kako je lijepo kad si na vlasti, a Vlasta je dobra... (Hladno Pivo)

Pips, Chips, & Videoclips - Nogomet :)
http://www.youtube.com/watch?v=o33EXWxJn4I

trebaće puno kuhara i konobara :)

http://www.youtube.com/watch?v=e_FUsu3U8o8

Što se tiče Todorića, jel on na vrijeme podmiruje svoja dugovanja dobavljačima?

Tko je glasao

očekujem da ću kao građanka

očekujem da ću kao građanka EU moći na postdiplomski studij u preko pola država EU, i to na neki od 10 puta više postdiplomskih, na neki od 50 puta kvalitetnijih postdiplomskih nego što su naši, i to sve za doslovno 8 puta manju cijenu u odnosu na onu koju bih platila za postdiplomski u RH.
eto ti ujedno i odgovor na tu famu o komenrcijalizaciji školstva.

također, kao i svaki potrošač, očekujem da ću moći otići u drugu državu i kupiti nešto uračunavajući trošak puta i sl i i dalje proći povoljnije nego ovdje (klasičan primjer: rabljeni automobili ili gume po koje se ide u sloveniju itd itd), a sve to bez da me naša država dere zato što nisam kupila isti taj, ionako uvezeni proizvod, u Lijepoj Našoj, po još višoj cijeni.
ako sam ja potrošač koji kupuj na tržištu, želim imati na raspolaganju maksimalno tržište s minimalnim nametima.

nadam se da će milijun stranaca, umirovljenika, prepoznati RH kao idealnu državu za dočekati kraj života, da će u njoj trošiti svoje penzije, u dućanima, kafićima, slastičarnama, pekarama, da će prepoznati RH kao uređenu državu u kojoj će željeti investirati ili barem trošiti pa da se samo za njih mora otvoriti još jedan shopping centar, jer, ovako kako je, to nam je najveće otvaranje radnih mjesta (žalosno, ali istinito; jednino otvaranje stotina radnih mjesta jednim rezanjem vrpce je upravo otvaranje još nekog shopping centra).
istina, njihove male penzije u RH bit će malo bogatstvo, ali svaka kuna koju potroše istovremeno znači za onoga kojem ju daju komadić profita, komadić radnog mjesta, komadić prihoda državnog proračuna. koliko god strani penzioneri bili omraženi.
ipak, to da će imati pravo glasa je čista glupost. znaš li uoopće koji su načini i uvjeti stjecanja državljanstva?

NE, NISU NI BANKE NI MONETARNA POLITIKA OSNOVNI PROBLEM; osnovni problem je Hrvat koji ima stav kojeg nije izgradio na činjenicama, nego na mitovima,
osnovni problem je Hrvat koji piše po internetu, ali nije zainteresiran vidjeti sve te činjenice koje su na istome dostupne,
osnovni problem je želja za održavanjem statusa quo, unatoč tome što se vidi da je loše,
osnovni problem je što ne želimo pogledati svojoj državi u lice i priznati probleme koje imamo, nego je uvijek kriv netko treći, onaj koji nas proganja, želi oduzeti našu grudu zemlje, želi oduzeti naše novce, itd itd,
a sve bez obzira na osnovni problem iz prve rečenice.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

@griotta Što se babi htilo,

@griotta

Što se babi htilo, to se babi snilo.

osnovni problem je Hrvat koji ima stav kojeg nije izgradio na činjenicama, nego na mitovima

Osnovni problem je što neki Hrvati imaju stav o EU koji nije izgrađen na činjenicama nego na mitovima koje si ti pokazala u svojem komentaru.

Bilo bi pošteno od političara, intelektualaca, kada bi objasnili manje upućenim ljudima uključujući i mene koji smo ovce koje trebaju voditi sposobni pastiri kakva je Jaca i oni iz oporbe i oni najbolje znaju što je za nas dobro (živimo relaksirano a da toga nismo ni svjesni), o pozitivnim i negativnim učincima ulaska Hrvatske u EU baziranim na istinitim činjenicama a ovako se tapka u mraku i pričaju se razne teorije čime se zamagljuje situacija i stječe se neki osjećaj već viđenog srljanja kao guske u maglu.

Tko je glasao

Nabroji 5 problematicnih

Nabroji 5 problematicnih detalja koji bi mogli biti shvaceni lose pristupom Hrvatske u EU. Cisto da vidim jesi li i ti informirana ili su te kupili uskim interesom, a gdje ti onda nije bitna ukupna slika.

Tko je glasao

sanjali smo

Prije 30-40 godina sanjali smo Europu i neka njena dostignuća,danas kada smo se riješili komunizma,javljaju se neke ideje i razlike ideja.

Neki bi se j......, a da im ne uđe.

Mi jednostavno moramo ispotpisivati sve te birokratske ugovore i formalno se pridružiti tamo gdje već faktički jesmo.
Evo nekih prednosti od samog procesa približavanja.
Misli li netko da bi Sanader i još neki bili u zatvoru da nije bilo signala iz vana.
Smanjuje se korupcija a to je,složiti ćemo se-dobro.
Eto,liječnici već manje očekuju plave koverte,sada se zadovolje i sa bocom rakije ili pršutom.
Recimo,ne bi kupovali od nas osim jeftinije naše proizvode i ne bi nam prodavali osim skuplje,svoje proizvode.
Stalno bi nam podgrijavali sukobe sa susjedima (istočnim i zapadnim).

U EU biti će nas navodno o,98 %. Yebiga,kako ostalima tako i nama.
Usporedbe sa Grčkom ne stoje jer se sjećam kada se prije 30 godina govorilo:dužan kao Grčka.
Kod njih je kriva politika,kao uostalom i kod nas za mnogo štošta.

Ništa mi nećemo imati umanjen suverenitet,to je laž kad netko kaže. Pa i sada ti je suverenitet umanjen ako moraš postupati prema nekim konvencijama koje si potpisao (UN,Ženeva).
Ovi,što nas plaše da će nas pokupovati bogati stranci,te da ćemo im biti sluge su zlonamjerni. Pa i sada NEKE naše žene rade kao dadilje,njegovateljice u Italiji i sada NEKI naši idu raditi u Njemačku ,Austriju.
Što je sa oko 800 000 Hrvata koji su bili na "privremenom" radu u inozemstvu ,kada je Tito malo popustio šezdesetih.
Dok su nam se istovremeno naseljavali na industrijska područja ljudi kojima smo mi bili ZAPAD (iz Bosne i sl., bez obzira na nacionalnost).
Znači,sve one koji ne žele da Hrvatska uđe u EU djelim u nekoliko kategorija:
1. neupućeni,koji krivo tumače suverenitet
2.oni koji se boje da će izgubiti neke privilegije za koje smatraju da će ih uz pomoć korupcije (političke i dr.) ovdje moći zadržati,
3.jugonostalgičare,koji žale za "dobrom starom Yugom" po navici su protiv Zapada,
4.Četnici,koji ne žele da budemo u okrilju i oni žale što smo u NATO-u jer njihov san je odrezati dio Hrvatske i pripojiti ga Srbiji,

Znači, u EU nam neće biti ni gore ni bolje nego što si sami izorganiziramo,jedino što ćemo ipak morati igrati po nekim utvrđenim pravilima.

Ako se EU raspadne,pa što-kako svima tako i nama.

sve dobro...

Tko je glasao

Tito i EU

3.jugonostalgičare,koji žale za "dobrom starom Yugom" po navici su protiv Zapada,

Drugo mišljenje:

Da je Tito poživio '90-e Europska unija bi se priključila Jugoslaviji. Jedino bi Hrvati bili protiv primanja EU.

Tko je glasao

@drvosjek Misli li netko da

@drvosjek

Misli li netko da bi Sanader i još neki bili u zatvoru da nije bilo signala iz vana.

Dakle, EU je uzrok tom iznenadnom buđenju svijesti protiv korupcije, jedino što je za to buđenje trebalo 20 godina...
Sanader je u austrijskom, ne hrvatskom zatvoru a netko mu je iz Hrvatske omogućio bijeg. Ostala njegova ekipa je još na slobodi, neki na vlasti itd.
Pravosuđe i institucije i dalje ne funkcioniralju osim ako misliš da će EU riješiti problem pravosuđa.
Tko zna, kome se Sanader zamjerio da su ga gospodari odbacili kao staru krpu, kada je poslužio svojoj svrsi.

Mi jednostavno moramo ispotpisivati sve te birokratske ugovore i formalno se pridružiti tamo gdje već faktički jesmo.

Misliš, mi se jednostavno moramo odreći ZERP-a i dijela mora prema Sloveniji?
Moramo se odreći brodogradnje, da ne budemo konkurencija nekima iz EU koji imaju vlasničke udjele u brodogradnji J. Koreje?

Da li moramo ugasiti "višak" šećerana?

Naši političari samo potpisuju sve te birokratske ugovore bez pogovora, niti ne pregovaraju, niti misle svojom glavom, pogotovo ne vode računa o hrvatskom interesu.

2.oni koji se boje da će izgubiti neke privilegije za koje smatraju da će ih uz pomoć korupcije (političke i dr.) ovdje moći zadržati,

Za ovu tvoju floskulu najbolji je govor Nigel Farage-a

http://www.youtube.com/watch?v=vLlqQXQCxyc

3.jugonostalgičare,koji žale za "dobrom starom Yugom" po navici su protiv Zapada,

Svaka ti čast, ovo je u rangu HDZ-ove propagande.

4.Četnici,koji ne žele da budemo u okrilju i oni žale što smo u NATO-u jer njihov san je odrezati dio Hrvatske i pripojiti ga Srbiji,

Od četnika smo se obranili u domovinskom ratu a zaboravljaš da nam je ta EU dala sankcije na uvoz oružja. Jadan je argument tobožnja prijetnja od Srbije kao ulazak u NATO bez referenduma.

ovi,što nas plaše da će nas pokupovati bogati stranci,te da ćemo im biti sluge su zlonamjerni.

http://limun.hr/main.aspx?id=685252&Page=1

Pa i sada NEKE naše žene rade kao dadilje,njegovateljice u Italiji.

8. kat: 100. emisija, 10.3.2011.

15:31

http://www.hrt.hr/?id=enz&tx_ttnews[cat]=384

Tko je glasao

Nema bilance stanja

Dakle, EU je uzrok tom iznenadnom buđenju svijesti protiv korupcije, jedino što je za to buđenje trebalo 20 godina... A to si zaključio po čemu - po primjerima iz Italije, možda Francuske (koja je skrivala Gotovinu a istoivremeno pritiskala Hrvatsku u pregovorima), možda Englesku koja je kuhala na Balkanu i još uvijek kuha...
Ima nekaj kaj se u ekonomiji zove bilanca stanja - nek daju građanima tu bilancu glede pristupa EU, građani će odlučiti. Ovako načelno, izražavam protivljenje.

Tko je glasao

Golgota:A to si zaključio po

Golgota:A to si zaključio po čemu

Pitaj drvosjeka i razloge "iz vana".

Golgota:A to si zaključio po čemu - po primjerima iz Italije, možda Francuske (koja je skrivala Gotovinu a istoivremeno pritiskala Hrvatsku u pregovorima), možda Englesku koja je kuhala na Balkanu i još uvijek kuha...
Ima nekaj kaj se u ekonomiji zove bilanca stanja - nek daju građanima tu bilancu glede pristupa EU, građani će odlučiti. Ovako načelno, izražavam protivljenje.

Iz raznih razloga, 20 godina se vrši negativna selekcija političkih kadrova (podobnika), nepotizam, korupcija i pljačka ("prvobitna akumulacija kapitala") u Hrvatskoj dok se na sva zvona pričalo o "jednom kada uđemo u EU" kao o nekoj mitskoj zemlji kojom teče med i mlijeko, u rangu mitova o Skandinaviji i socijalnoj politici, koja sadašnjom nekontroliranom imigracijom ljudi iz zemalja trećeg svijeta posebice izraženoj u Švedskoj radi veliku štetu samoj sebi, kako u demografskom tako i ekonomskom pogledu i socijalnoj politici koja je bila odgovarajuća u prijašnje doba, samo to nije politički korektno govoriti. Kao što ni zapadnim i Kineskim korproracijama ne smeta stanje korupcije u banana afričkim državicama (lakše se lovi u mutnom) tako su i ovdje zapadne tvrtke, primjerice Deutsche Telekom i banke lovile u mutnom i koristile politički kadar (Mudrinić, Gaćina, Škegro, Prka...) za svoju korist i nimalo im nisu smetala pravila ponašanja i igre u banana republici zvanoj Republika Hrvatska, a na štetu hrvatskog naroda. Naravno uz neizbježno, "stranci znaju voditi poduzeća".
Dakle, poruka iz EU glasi, nemojte više hapati tako očito, radite kao mi u rukavicama primjerice kao vaš Ivan Mijatović, inače vas čeka sudbina Sanadera.
Pitanje je da li bi Sanader završio u austrijskom zatvoru a još manje u hrvatskom, da njegovi austrijski igrači nisu zeznuli austrijsku državu, za banana republiku ih nije briga, kao ni bilo koga drugog u Europi, jedino ih zanima interes, profit i resursi koje mogu iscijediti od neke članice koja ne spada u krug odabranih i jakih (Velika Britanija, Njemačka, Francuska) a Hrvatska ih ima.

I dalje se ne zna razlog Sanaderove ostavke, gledajući njegove bankovne račune, nije mi jasno zbog čega bi imao potrebu ponovno se ubaciti u političke vode (onaj igrokaz u saboru je dno dna i apsurd izbornih zakona i pravila) ili to ima veze sa taštinom i moći, nije ni prvi ni zadnji kojega je moć opila i pobrkala mu percepciju.

Golgota:nek daju građanima tu bilancu glede pristupa EU

Neka vele, što pojedinac i nacija dobiva i gubi. Crno na bijelo, pozitivno i negativno, narod neka na referendumu odluči na temelju tih činjenica.
Najbitniji od svega je hrvatski interes i koliko dobivamo ulaskom u EU. Ukoliko ulaskom više gubimo nego profitiramo, ulazak nema smisla.
Ovo što naši rade nije pregovaranje, nego spuštanje gaća. U pregovaranju trebaju biti korektni odnosi dviju strana sa pretpostavkom ravnopravnosti u suprotnom se radi o odnosu gospodara i podređenog, čime se gubi smisao pregovaranja.
Niti ne očekujem od sadašnje ekipe mogućnost kvalitetnog pregovaranja.

zaphod :Možeš li zamisliti kako bi izgledali bez toga da se već više od deset godina ne pripremamo za EU i poštovanje njihovih zakona i procedura.

Što su te pripreme? Kao da se priča o visinskim pripremama za penjanje na Mount Everest. Osim što se u našem slučaju radi o mentalno hendikepiranim i moralno upitnim osobama kojima je povjeren taj zadatak "pripremanja" za EU.
Slijepo prepisivanje normi i zakona EU bez prilagođavanja uvjetima i specifićnostima hrvatskog naroda i zemlje nije pripremanje za EU, nego birokratski kretenizam.

Možeš li zamisliti kako bi izgledali da nije bilo kriminalne pretvorbe i privatizacije i da su umjesto podobnog političkog kadra bili birani dokazani stručnjaci za svoja područja djelovanja pa makar ih uveli izvana ako bi bilo potrebno i pošteno ih platiti?

Foma Fomič:"Možete li zamisliti gdje bismo bili danas da je hrvatski novac bio u hrvatskim bankama, pa da je bivši premijer mogao narediti što će se raditi s njime...?"

Slabo opravdanje Škegro, pokušaj smisliti nešto bolje.

Tko je glasao

TOP 10

1. Ova točka je totalno suprotna točci 5. Inače - porez na imovinu već postoji - pitaj ljude koji plaćaju porez na kuću za odmor, na vozila. U obrtu postoje porezi. I što su ti to zaboga "obični građani"?

2. Ne postoji Todorić već Agrokor. I on kao proizvođač već sada dobiva ogromne poticaje. Poticaji postoje i unutar EU, pogotovo u pripremnom roku, a pogotovo za izvoz izvan EU-a.

3. Stvarno skaćeš sam sebi u usta. Ti "komercijalizirani fakulteti" postoje već i sada. A postoje i besplatni studiji. Brkaš kruške i jabuke.

4. Komercijalizacija zdravstva se već događa, i bez EU-a. Zdravstvo je skupo. Srećom će doći milioni što siromašnih studenata, što ovih koji su kupili kuću i dobili glasačko pravo. što visokoobrazovanih Rusa - pa će oni uplaćivati doprinose.

5. Koji je ovo milion po redu? Milion studenata, milion stranaca. Milion onih kojima treba posao. Možda će oni biti "sluge" Hrvatima. Mi smo preponosni za posao? Otkad se to kupnjom kuće dobivaju glasačka prava? Aha, i smanjiti će poreze na svoje kuće? A u točki 1. će ih povećati?

6. Ček, ti nemaš hipoteku na stanu? Ja ne znam čovjeka koji vodi svoj neki posao ili nešto slično, a da nema hipoteku na stan. Uključujući i mene. Rijetki sretnici ih nemaju.

7. Prema posljednjem istraživanju - prosječna internetska brzina u RH je 2,2 Mbps. U EU je 22. 1 GB u RH prosječno košta 100 kn. U Danskoj 18. Koje to veze ima s EU?

9. Fakat si ksenofob. Kada naš visokoobrazovani čovjek ode u Njemačku - tamo je cijenjen. Zašto ovdje ne bi bio cijenjen visokoobrazovani Ukrajinac?

10. Mi imamo banke i osiguravajuće kuće? Ehm, gdje ti živiš? Neki dan je bila sitna vijest da je jedan arapski ulagački fond u jednom danu postao vlasnik 7% cijele UniCredo grupe.

Jako površno, nekoncentrirano, i zlonamjerno - s totalno krivim argumentima.

Tko je glasao

1. Porez na imovinu je

1. Porez na imovinu je poseban porez koji mediji, banke i tajkuni forsiraju već godinama.
Moj argument je da mi već imamo puno poreza poput poreza na vikendice, promet na nekretnine isl.
Ovaj porez ti ide od 0,4 do 4 % na vrijednost tvog stana i to ti je oko 1000 do 2000 eura godišnje dodatnih poreza. Nitko ne planira ukinuti ili smanjiti druge poreze. (Proračun je prevelik za 20 Bkn, nema masovnih otpuštanja, rezanja plaća i mirovina od 20 % kao u srbiji, Mađarskoj, Britaniji, Grčkoj).
Ovo se već desilo u Srbiji i prijeti masovnim iseljenjem siromašnih (onih sa manje od 1000 eura mjesečno prihoda p članu obitelji). Informiraj se, a ne lupetaj.

2. Ovo nije znanstveni traktat, a Todorić ti je puno veći od Agrokora, tu su i svi brendovi i gomila gotovog novca i utjecaj koji ima na politiku. Koliko je samo članova vlade, državnih tajnika i službenika došlo ili otišlo u njegovu firmu. On je najveći primatelj poticaja u Hrvatskoj !

3. Školarine od 3 000 kn za sve nisu isto što i godišnje školarine od 30 000 kn !!! O tome govorim. Država više neće imati utjecaja na upisne kvote (iako ga ni sad ne koristi), niti na cijene studija. a sve u ime "nezavisnosti" sveučilišta (koja bi zapravo se trebala očitovati u pravu na izbor u zvanje, ali to je druga priča).

4. Komercijalizacija zdravstva još nije tu. Zamisli da se ukinu subvencije za djecu, umirovljenike, nezaposlene, socijalne slučajeve. Zamisli da sve osim hitne službe prebace u dobrovoljno privatno osiguranje. Strani (EU) osiguravatelji već su tražili da RH prvo ukinu dopunsko zdravstveno (80 i 130 kn) u korist privatnog 250 do 400 kn. I naravno privatizaciju Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke. Ovo mi je struka, pa znam o čemu govorim.

5. Ne razumiješ politiku otvorenih vrata. Hrvatska će morati dozvoliti europljanima sva prava iako će stare članice moći ograničiti pravo boravka i rada hrvatskim državljanima (britanska klauzula). Pogledaj prosječnu gustoću stanovništva u EU, prosječne troškove života i sjeti se koliko ih dolazi na našu obalu. Nije to potpuno loše, trebaće puno kuhara i konobara :)
Na našim otocima početkom XX. st. živjelo je oko 450 000 ljudi, a danas samo 150 000. Zemlja je u EU skupa (do 20 000 eura hektar poljoprivredne, do 800 eura kvadrat građevinskog), misliš da neće pokupovati kod nas za desetinu cijene. Evo opet pogledajte primjer Srbije, njihov Todorić Mišković najavio da će kupiti "pola" Vojvodine.

6. Nemam, jedva sam se izvukao iz nje i sad želim zadržati svoje vlasništvo. Imaš problem ? :)
Mnogi umirovljenici nemaju kredit na stan, a ne plaćaju porez na rad i porez na imovinu bi ih uništio ! Ova država nikad nije imala milosti, pa je nemoj ni očekivati ni za njih.

7.Zar zbilja mislite da najveće svjetske državne kompanije ne vode interese o nacionalnim interesima ? Niste gledali svjedočenje direktora General Motorsa pred Senatom kad je na pitanje zašto da ih spašavaju kad Kinezi i Japanci prave jeftinije aute pitao njih zašto im oni ne bi pravili i tenkove ?
Mislite da je Boing slučajno dobio ugovor, a ne EADS. USA je opet odbila prodati Kinezima naftnu kompaniju zbog nacionalnih interesa, ali vi mislite kako je to "slobodno tržište".
Internet je temelj razvoja svake države kao nekada željeznice, usporedite nas sa Estonijom koja je upravo organizirala internet izbore i sve će biti jasno. A kod nas se ne zna ni tko je vlasnik DTK mreže ni nakon 20 godina ! Pa razlog je isti kao i neuvođenje gospodarskog pojasa. Smeta interesima Njemačke i njemačkog telekoma. A tko su najveći financijeri stranaka u RH ?

9. "Ksenofob" je izgleda svako tko ima oči. Možda je i svatko tko razmišlja o pravima Hrvatske i Hrvata nacionalista ? Ideš ad hominem i to sa starom velikosrpskom optužbom. A možda ti se ne sviđa tko sada živi u Hrvatskoj i misliš da će uvođenje siromašnije radne snage bez kulturne i socijalne povezanosti biti lakša za manipuliranje. Misliš da ljudi žele otići iz svoje zemlje i odreći se svoga jezike, kulture i povijesti, izložiti se brojnim rizicima sukoba kultura i gubitka obiteljske tradicije jer im je ćef ? Ako sam ja ksenofob, onda si ti pravi internacionalistički elitist.

10. Nije neki dan, već godinama stara vijest da je Gadafi suvlasnik Unicredita koji je vlasnik ZABA-e koja financira kreditima građevinske poslove "naših" tvrtki u Libiji, a u jednoj od kojih je u Nadzornom odboru i bivši predsjednik Mesić. Sukob interesa, namještanje poslova i kredita ? Haalooo ?

Da mi imamo HPB, CO i ogroman štedni kapital u ostalim bankama i osiguravajućim društvima. Slovenci nisu dozvolili ulazak stranih osiguranja dok nisu ušli u EU, potpuno su zatvorili tržište za Triglav i Merkator različitim propisima, kreditima i natječajima. Ali njihova vlada nije ovisna o stranim bankarima zbog katastrofalne privatizacije kao naša.

Eh kako je lijepo kad si na vlasti, a Vlasta je dobra... (Hladno Pivo)
Sit gladnom ne vjeruje.
Nego što je, ne čujem ništa o "dobrim" stranama spuštanja gaća pred EU ?

Ali dobro, barem si se potrudio oko argumenata. Mnogi samo vrijeđaju..

Tko je glasao

Mnogi samo vrijeđaju :)

- Informiraj se, a ne lupetaj! (tvoj citat)

:) Ajd sad stani lijepo na kočnicu. I sa što manje vrijeđanja.

Napisati ću svoje mišljenje i o dobrim stranama ulaska u EU.

A najveći prigovor tvom tekstu je to što 99% ovoga što zamjeraš EU-u - naša država već dobrano radi. Da kojim slučajem imamo sređene zemljišne knjige (tj. da ikako možeš povezati Ante pok. Ivana s OIB-om) - porez na imovinu bi bio davno uveden. Želim reći - niti je EU ikada tražio (niti traži) smanjivanje zdravstvene zaštite, niti plaćanje fakulteta niti išta od toga - to smo si - u kroničnom nedostatku novaca, gramzljivosti i odsutnosti ikakve strategije - priredili SAMI!

Tko je glasao

Da, Eu "samo" traži oko 600

Da, Eu "samo" traži oko 600 milijuna eura godišnje članarine, slobodnu kupovinu nekretnina, zatvaranje brodogradnje i sve "neekološke" industrije, smanjenje subvencija u pojloprivredu (DA, smanjenje) uvođenje kvota za proizvodnju i ograničenje izvoza u vaneuropske zemlje (vidi kvote).

Zauzvrat dobijamo što ???
12 mjesta u euROBskom parlamentu ? Koga je za to briga osim političku elitu koja se potpuno odvojila od običnih ljudi ! Kakve poticaje će dobiti nezaposleni, umirovljenici, studenti i ostalih četiri milijuna Hrvata koji ne rade u privatnim tvrtkama koje će ostvariti neke poticaje.

EU je i sama u bankrotu i kazan je prazan. Od nas se očekuje samo da ga punimo.
Učimo od Mađarske i Poljske, ne trčimo kao guske u maglu !!!
Prvo reforme i brzi razvoj, pa u EU tek ravnopravno sa ostalima.

PS "Obični" su oni koji žive od svojeg rada i koji su njime možda stekli neku malu imovinu.

A ono "ne lupetaj", to je bilo onako dobronamjerno...Jesi pogledao link ?

Tko je glasao

Link sam pogledao. No nije mi

Link sam pogledao.

No nije mi jasno zašto se žestiš. Mi sve krivo radimo - to je evidentno :) Nas nitko NE TJERA da uđemo u EU. To je navodno naša želja.

A EU vrlo lijepo kaže - ako želite biti dio našeg kluba - ovo su vam pravila. Ako ne želite - sve je OK, voljet ćemo se i ljubiti kao dobri susjedi.

Hoću reći - ako želiš "lobirati" protiv ulaska u EU - koncentriraj se na to - a ne na to što EU traži od nas totalno legalno - kao od zemlje članice koja želi ući. Kužiš razliku?

Meni je samo jasno sljedeće - ako se naša država ovako ponaša prema svojim građanima a traži članstvo u EU, kako bi se tek ponašala da smo davno odbili EU. Majkomoja, to bi tek bilo predivno.

p.s. Mislim da su ti mali "obični" puno bolje zaštićeni unutar EU, negoli kod nas. Zašto bi se inače naši obični mali ljudi obraćali europskim sudovima, nakon što ih naši lokalni suci zavlače i po 10 godina za sporove iz radnog prava. Ne kužim da toliko stvari vidiš kao greške EU-a, a ne smetaju te od vlastitog državnog aparata.

Tko je glasao

"Nedjeljni jutarnji", 13. 03. 2011.

"Ne znamo što hoćemo, ali to hoćemo odmah" - Nenad Bakić

"Možete li zamisliti gdje bismo bili danas da je hrvatski novac bio u hrvatskim bankama, pa da je bivši premijer mogao narediti što će se raditi s njime...?"

"Sjeća li se još itko Dubrovačke banke?"...

"Uglavnom: možda možemo i zaključiti da su nas strani vlasnici banaka spasili od nas samih."

"Teoretski, bilo bi bolje kad bismo mogli biti kao Švicarska, i bez Europske Unije. Ali praktično, čini se da nas oni trebaju spasiti od nas samih."

:)

Tko je glasao

Sta nisi ranije napisao kako

Sta nisi ranije napisao kako zivis u podstanarskom smjestaju?

Tko je glasao

@gale ???

Jesam - da, podstanar sam. Živim sam.

Firma je obiteljska i hipoteka je na maminom stanu. Zašto?

Tko je glasao

Ja ne znam čovjeka koji vodi

Ja ne znam čovjeka koji vodi svoj neki posao ili nešto slično, a da nema hipoteku na stan. Uključujući i mene. Rijetki sretnici ih nemaju.

Ovo se nije uklopilo u izjavu kako si u podstanarskom smjestaju. Sve pet.

Tko je glasao

@gale :)

Da te ne smatram u suštini vrlo dobronamjernim i JOT - nikada ti ne bih odgovorio na ovo pitanje jer je to kao ipak intima :)

Ali - istina - nespretno sam napisao. Što ćeš kad mamin stan ipak vidim i kao svoj :) Ali znam da gazda ovog stana koji sam unajmio ima bankarsku hipoteku - tako da opet nisam lagao :)

Tko je glasao

Treba se nadati da prosječni

Treba se nadati da prosječni hrvatski gradjanin ima više znanja, sposobnosti logičkog razmišljanja i zdravog razuma od autora ovog posta. Jer, njegovih deset točaka u kojima izražava svoju viziju Hrvatske u EU primjer su neznanja, manjka logike i zdravorazumskog zaključivanja: sve do jedne, ovih deset točaka ili su u sukobu s činjenicama, ili ne zadovoljavaju najjednostavniji logički test ili su jednostavno nesuvisle. A moguće je i da se radi o običnom, ali lošem spinu, gdje je najvažnije plasirati nesuvislosti u memoriju interneta i nadati se „pozitivnom“ učinku, bez obzira na sadržaj.

1. Očekujem NOVE poreze običnim građanima koji imaju kuću, vikendicu, zemlju ili obrt kako bi se platili 600 milijuna eura članarine.

Nije točno. Hrvatska će, kao i sve novoprimljene članice, imati pozitivnu bilancu u novčanim tokovima prema i iz EU. Prema tome, nikakvi novi porezi neće biti potrebni da bi se platila „EU članarina“. No, kako stvari u hrvatskom gospodarstvu stoje, nije isključeno da se kao dio rješenja problema goleme proračunske rupe netko sjeti povećati postojeće ili uvesti nove poreze. Katastrofalno bi bilo kada bi to bili porezi na rad i kreativnost koje treba nužno smanjivati, dočim povećani porez na rentijerstvo i ekstraprofite u nekim sektorima uopće ne zvuči bogohulno.

2. Očekujem subvencije i kapitalne investicije Todoriću, Jambu, ADRISU i Žitu. Mali seljaci i škverani ostaće bez poticaja, kao "neproduktivni".

Subvencije komercijalnim poduzećima su u EU zabranjene. I to uopće nije loše, ako ništa, a ono da se natjecanje odvija na fair osnovama. Ili bi bilo bolje da mi možemo varati? Ne može se očekivati da hrvatska država nastavi punjenje vreće bez dna kao što su veliki škverovi-gubitaši, ako to ne radi poljska, danska ili njemačka država. Da je taj problem riješen ranije, svima bi danas bilo bolje. Budućnost hrvatske brodogradnje je u jednom manjem volumenu, u gradnji specijalnih brodova i sportskih polovila (npr. Salona Yachts), čijoj proizvodnji nikakve subvencije nisu potrebne. Bacanje krivice za sudbinu hrvatske brodogradnje na EU je isto kao kriviti kirurga koji ti reže gangrenoznu nogu za gubitak noge.

Subvencije poljoprivrednim proizvodjačima u EU su kontroverzno pitanje i vječna tema diskusije, ali su tu i nema izgleda se u dogledno vrijeme u tome nešto promijeni. Jednake subvencije dobivaju oni koji nešto proizvode, bez obzira radi li se o malim ili velikim proizvodjačima. „Mali seljaci“ neće izgubiti subvencije zato što su „mali“, nego možda zato što ništa ne proizvode. Ne vidim ništa sporno da se ukinu subvencije nekome to ništa ne proizvodi. Takav treba socijalnu pomoć.

3. Očekujem potpunu komercijalizaciju fakulteta na kojima će se školovati siromašniji stranci iz EU, a Hrvati će zadržati postojeće plaće, tri puta niže od EU prosjeka sa kojima neće moći školovati svoju djecu.

„Komercijalizacija fakulteta“, valjda u vidu plaćanja školarine, nema apsolutno nikakve veze s EU. To je pitanje opredjeljenosti svakog društva, pa tako u EU vidimo postojanje različitih modela, gdje dominira besplatno školovanje na javnim sveučilištima. Ono gdje u EU dolazi do harmonizacije je u pitanju usporedivisti i medjusobnog priznavanja obrazovanja. Što se tiče stranih studenata (i nastavnog osoblja), kamo sreće da ih je više, jer upravo internacionalizacija čini sveučilišta boljima i spremnijima za obrazovanje kadrova za budućnost.

4. Očekujem komercijalizaciju zdravstva što će, uz veći stres i duže radno vrijeme (ukidanje polusatne pauze unutar 8 satnog radnog vremena) dovesti do kraćeg životnog vijeka.

Slično kao i obrazovanje, pitanje javnog zdravstva utemeljenog na solidarnosti, nema ama baš nikakve veze s članstvom u EU. I tu se radi o sredstvima koje je društvo spremno uložiti. Jedini realan način da se sačuva dostojna zdravstvena usluga svim gradjanima je povećanje društvenog bogatstva i solidarno opredjeljenje. A šanse da se bogatstvo Hrvatske poveća su znatno veće kao članice EU.

Očekivano trajanje života u uskoj je korelaciji s bogatsvom naroda (uz neke druge faktore, npr. prehrana, navike, itd.) . Tako se u svim „starim“ članicama EU očekivano trajanje života dulje nego u Hrvatskoj, a u „novima“ je u brzom porastu. Nije jasno zašto bi onda učlanjenje Hrvatske u EU dovelo do pada trajanja života. O produljenje radnog vremena nema ni govora, jer se u svim bogatijim članicama EU radi kraće nego u Hrvatskoj.

No, drugo je pitanje trajanja radnog vijeka, jer u Hrvatskoj se je razvila neodrživa situacija s relativno velikim brojem (mladih) umirovljenika u odnosu na broj zaposlenih. Tu će, kao dio neizbježnog zaokreta, morati doći do radikalnih promjena.

5. Očekujem useljavanje milijun stranaca iz EU, u pravilu umirovljenika koji će trebati poslugu (Hrvate). Oni će imati pravo glasa na izborima. Najjača stranka biće "Europska stranka malih poreza.

Moguće je da Hrvatska učlanjenjem u EU postane interesantnija kao imigracijska zemlja. U kojoj mjeri će imigranti biti radna snaga ili umirovljenici, teško je prognozirati, ali i u jednom i u drugom slučaju biti će to na korist Hrvatske.

Apsurdna je tvrdnja da će doseljenici (strani državljani) svojim glasovima direktno utjecati na hrvatske zakone – za to se treba biti državljanom.

6. Očekujem da će Hrvati morati dići hipoteke na stanove koje su otkupili devedesetih koje neće moći vraćati, jer će kamate ostati veće od EU prosjeka. Banke će postati najveći vlasnici nekretnina u RH. Hrvati će ostati vlasnici samo trećine (sada dvije trećine) nekretnina.

Nije jasno zašto bi se MORALE dizati hipoteke ( i to takve koje ne mogu vraćati), na stanove otkupljene devedesetih. Jasno je da će neki vlasnici dizati kredite (kao i danas) u kojima će nekretnine koje posjeduju mehanizmom hipoteke koristiti kao zalog, kako bi došli do casha za različite potrebe. Jedan manji broj od tih će se precijeniti i neće moći vraćati kredit, pa će doći u situaciju da moraju prodati nekretninu. Ali, to je normalna svakodnevnica u svakoj ekonomiji baziranoj na tržištu.

Ne znam što bi banke s tolikim nekretninama – scenarij koji ocrtavaš mora da je bankarska najveća noćna mora jer kad banke posjeduju stanove, znači da se krediti ne vraćaju i da stanove nemaju kome prodati. A to je samo korak do proasti banke.

Kamate će u Hrvatskoj biti s ulaskom u EU pasti, jer će Hrvatska postati dio zajedničkog ekonomskog prostora, i kao takva postati manje rizična za ulaganja. A hoće li kamate biti veće of EU prosjeka, ovisiti će o relativnoj solidnosti hrvatske gopodarske politike u odnosu na druge članice.

7. 10 puta sporiji i pet puta skuplji internet od EU prosjeka onemogućiti će domaćim tvrtkama i web poduzetnicima razvoj internet ekonomije u Hrvatskoj. Mladi školovani informatičari, liječnici, medicinske sestre, inženjeri iselit će iz Hrvatske u stotinama tisuća.

Nevjerojatna je glupost da je EU ta koja sprečava hrvatsku vladu da osigura internet uistinu širokog pojasa hrvatskim gradjanima i poduzećima. Ili da odredjuje cijene. Prije će biti da je to hrvatska glupost, gdje npr. CEO najvećeg telekomunikacijskog monopolista sjedi u državnoj komisiji za konkurentnost. Najlakše je za vlastitu glupost tražiti krivce izvana, a EU je za to vrlo zahvalna meta.

Odljev visokokvalificirane radne snage, posebno mladih, već je itekako prisutan. Članstvo u EU će tome dati tek manji poticaj, ali ništa presudno se neće desiti, kao što se nije desilo niti u drugim nedavno uključenim zemljama.

9. Nestašica visokooobrazovanih biće kompenzirana useljavanjem Srba, Bošnjaka, Bugara, Rusa, Ukrajinaca.

Kamo sreće da se Hrvatska nadje u situaciji da mora uvoziti visokoobrazovani kadar, a ne pastire i betonirce kao danas. To bi značilo da je visokoakumulativnom gospodarstvu napokon krenulo. To će naravno smetati onima koji kod ljudi broje njihova krvna zrnca, a ne ljudske i poslovne kvalitete.

10. Arapi i Kinezi će postati vlasnici europskih i hrvatskih banaka i osiguravajućih društava.

Možda hoće, ako kupe matične kuće tih banaka i osiguravajućih društava, kojima hrvatske banke i osiguravajuća društva pripadaju. Nije samo jasno zašto bi se to dogadjalo tek nakon prijema u EU, a ne već danas.

Sve u svemu, u potpuno iskrivljenoj optici, prikazuju se posljedice dogadjaja koji s EU nemaju veze i koji i se u najboljem slučaju mogli pripisati (neizbježnom) uključivanju Hrvatske u svjetske tokove. A najvećim dijelom su posljedica lošeg snalaženja hrvatskih gradjana (i njihovih političkih vodja) samih u upravljanju vlastitom državom

The Observer

Tko je glasao

Tvoji postovi su obični

Tvoji postovi su obični napadi ad hominem i otvoreno iznošenje neistina.
Porezi na nekretnine, dionice, štednju, ukidanje poreznih olakšica, viši PDV, ukidanje 0 stope PDV (navodno nema u EU)...
Poticaji ne idu komercijalnim proizvođačima, ma nemoj, pa ti stvarno misliš da su čitatelji ovog bloga budale !
Tvoji postovi obična su kombinacija propagande i vrijeđanja, zato sam ih i ignorirao do sada, a tako ću i dalje.
A zašto su INA, HT, a uskoro i HEP prodani Njemačkoj i Mađarskoj VLADI !!!
Zašto nas ne bi guzili i namjerno uništili konkurenciju, onemogućili investicije u telekomunikacije isl.
T-com je odustao od investicija od 10 milijardi kuna u brzi internet. To se ne bi usudio napraviti ni u jednoj normalnoj zemlji, jer time ugrožava nacionalnu sigurnost i slobodu poduzetništva !

Vidim da pušiš priču o potrebi uvoza pastira. Izgleda da jedino to još vjeruješ Jaci.

A najbolje da se riješimo te iritantne demokracije i tebi damo vlast.
Ako već nisi na njoj, bog nam pomogao.

Tko je glasao

Gdje ti to vidiš ad hominem

Gdje ti to vidiš ad hominem napad? Sve što sam ja napisao, moj je komentar na "argumente" koje si iznio i tu sam jasno iznio što o njima mislim: da se kose s logikom i da odražavaju nepoznavanje ove tematika. A ako ti ne trpiš kritiku onoga što pišeš, onda najbolje nemoj ništa niti pisati, pa ćeš se poštediti truda da svje stavove obraniš.

Od svega što si nabrojao u vezi s porezima, ništa nije točno, odnosno nema veze s članstvom u EU. Bilo bi bolje da prije nego iznosiš neke "činjenice" da ih provjeriš, pa da ne budu "navodno" (nije istina da nema 0 stope PDV-a, moguće je da uskladjivanjem dodje do potrebe da se nulta stopa PDV-a ukine za neke proizvode i usluge, jer u EU nije dozvoljeno).

Koji su to poticaji (osim poljoprivredi) dozvoljeni u EU? Ako do toga i dodje, radi se o izuzecima, ali u pravilu ako neka država to prekrši ide na sud i plaća ogromne kazne.

Moji postovi su temeljeni na provjerljivim činjenicama, za razliku od tvojih koji se temelje na mitovima. Ja ti ne mogu pomoći ako tebe vrijedja kada ti se ukaže da pišeš neistine - ili iz neznanja ili namjerno. Molio bih da opovrgneš bilo koju od mojih tvdrnji.

A zašto su INA, HT, a uskoro i HEP prodani Njemačkoj i Mađarskoj VLADI !!!

Nitko na Svijetu ne može prisiliti jednu suverenu državu da proda nešto drugoj državi. Prije će biti da se radi o dealu "nešto za nešto", što je bit svake trgovine. Jel ti uistinu misliš da je Njemačka priznala Hrvatsku iz ljubavi? Računi za to su došli kasnije - možda ih se je moglo izbjeći, a možda i nije. I sasvim je drugo pitanje je su li naši vrli političari pri tome ostvarili za hrvatsku povoljan deal ili su zbog nesposobnosti i/ili za relativno malu osobnu korist iznevjerili ulogu koja im je povjerena i sve prodali za siću. A sve to nema nikakve veze sa članstvom Hrvatske u EU, osim ako tako ne kupujemo podršku naših "prijatelja".

T-com je odustao od investicija od 10 milijardi kuna u brzi internet. To se ne bi usudio napraviti ni u jednoj normalnoj zemlji, jer time ugrožava nacionalnu sigurnost i slobodu poduzetništva !

Je li T-com "kriv" što je političkom odlukom hrvatskih političara stavljen u poziciju monopolista koji suvereno diktira razvoj telekomunikacija u Hrvatskoj? T-com se ponaša savršeno racionalno: najveći profit uz najamanja ulaganja i nije na njemu da se brine hoće li Hrvatska zaostati ili će napredovati. To je zadatak političara, koji su morali spriječiti takvu situaciju i omogućiti ravnopravnu konkurenciju.

Vidim da pušiš priču o potrebi uvoza pastira. Izgleda da jedino to još vjeruješ Jaci.

Pastire sam spomenuo samo kao primjer iz medija. To je marginalna grupa (ako uopće i postoji), ali u stvarnosti se radi o konobarima, sobaricama, zidarima, betonircima, itd.

A najbolje da se riješimo te iritantne demokracije i tebi damo vlast.

Ja nisam taj koji zaziva napuštanje demokracije. Upravo suprotno, jer je manjak demokracije a višak najprimitivnijeg populizma doveo do ovog stanja u Hrvatskoj. Za zdravu demokraciju nije dovoljno biti spreman u njoj učestvovati, za to je potrebno i nekakvo znanje.

I ja nisam niti blizu vlasti, niti imam i najmanju ambiciju da joj se približim. Samo pokušavam u diskusiju ovdje unijeti malo realnosti.

The Observer

Tko je glasao

rasprava @esseker

Bilo bi zanimljivije kada bi si dao truda - kao i sugovornici - argumentirano pojasniti točke od 1. do 10. a ne ovako zbrda zdola.

HT je nedavno izjavio da ODUSTAJE od investicije vrijedne 6 milijardi kuna u RH i to zato što nakon dvije godine nije uspio ostvariti da mu lokalna samouprava izlazi u susret, niti u tome da im komunalna gradska poduzeća javljaju kada se vrše iskapanja. HT nije jedini davatelj internet usluga u Hrvatskoj.

PDV - hm, ili nemaš pojma o sustavu PDV-a ili pričaš totalno napamet. Većina EU zemalja ima nekoliko stopa PDV-a. Najnižu obično primjenjuju na knjige, osnovnu hranu, sve kulturne potrebe i sl. Nulta stopa se izbjegava jer je to zapravo davanje poticaja (sve te tvrtke primaju ulazne račune s recimo odbitnom stavkom od 23% pdv-a, a obračunavaju izlazne s 0% - u praksi je ispalo da je pdv od 5-7% zapravo neutralan).

Tko je glasao

T-comova konkurencija je u

T-comova konkurencija je u brojnim tužbama protiv njih. Ne sjećaš se kako su rezali kablove konkurentima ? Izgleda da ljudi ovdje pamte kao zlatne ribice. Baš me briga za Mudrinićevu "ispriku" do koje je došlo nakon što mu Jaca prvi put nije izašla u susret (nabila im krizni porez), odbila upis DTK mreže u vlasništvo T-coma jer istu traže gradovi. Iako je odustala od formiranje alčternativnog nacionalnog operatera (sjećate se dumping cijena koje je T-com ponudio državnim službenicima ? I zato će biti na sudu. Pa svi znaju da mi namjerno kaskamo za EU standardom oko 5 godina u telekomunikacijama i bankarskim kamatama. Vidi vraga, eto što dobiješ kad prodaš zemlju...

PDV od 0 % i PDV od 5 % nisu isto. Lako je firmama odbiti PDV, ali sirotinji je to najveći porez, jer ga plaćaju na sve i to svi članovi obitelji. PDV bi mogao biti snažan motivator izvoza i usluga, ali on je namješten da pogoduje uvoznicima i trgovcima. Samo se sjetite da se naplaćuje obračunati, a ne naplaćeni PDV (čimese izravno udara na proizvodnju). Trgovci su čak dobili i zakon o potrošačkom kreditiranju, tako da više ne trebaju ni banke za prodaju svoje robe na rate.

Tko je glasao

@Esseker

Gledaj - ako ćeš samo ponavljati svoje stavove - bez i minimalne korekcije... onda će ovo biti dugačka rasprava.

Ajmo o PDV-u. Prvo - PDV na izvoz ne postoji. Znam jer sam - izvoznik :) Malecki - ali ipak. A najveća kočnica recimo mom izvozu je odredba da kada firma izvozi - minimalan špediterski papir košta 220 kn po fakturi, a poštu imamo tri puta skuplju od Slovenije ili Češke. Dakle - kada recimo Austrijanac vidi moj proizvod na web-u od 200 kn i poželi (naivno jedan) - ja mu pošaljem predračun na: 200 kn proizvod + 220 kn špediterske usluge + 80 kn poštarina. Vrlo poticajno. Napominjem da je državna naknada i Hrvatska pošta u ingerenciji države. A ne EU-a.

Drugo - naplata PDV-a po obračunatom PDV-u a ne po naplaćenom nije tako loša. Na početku stvaranja države postojao je 10%-tni neodbitni porez na promet koji se obračunavao po naplaćenom jedno vrijeme - i u praksi je ispao katastrofalan. Vrlo je lako napraviti sestrinske firme koje si nikada ne naplate fakture i samim time nikada ne plate porez. Ovo je za državu puno sigurnija naplata. A to što trgovci plaćaju račune sa 270 dana kašnjenja - to je opet kriva država zbog vrlo lošeg sudstva.

Treće - sirotinja i porez na dodanu vrijednost nisu uopće povezani. Država ima mehanizme (kao što su odbitak koji imaš u plaći i slična socijalna davanja) - da to vrlo lako regulira. Ali to ne čini.

Četvrto - sve priče u vezi DTK mreže ... pa ako je to u državnoj ingerenciji, a t-com kao EU-firma pokušava podići stupanj iste... pa tko je onda tu kriv što se stvar ne miče s mjesta?

Tko je glasao

1. PDV poreznu stopu od 10%

1. PDV poreznu stopu od 10% su tražili svi koji se bave turizmom ili prodaju robu (hranu) turistima. Ništa od toga. Kako da išta proizvedeš uz tako visoke ulazne troškove energenata i transporta ? Nikako. Kako je USA osigurala svoj ekonomski razvoj ? Jeftinom energijom. Hrvatska ima ogroman problem sa gubitkom energije (transport, grijanje) umjesto da se investicije građana i tvrtki odbijaju od poreza, na sve moraš platiti PDV. Qui bono ? Kome koristi ?, Ciceron.

2. Naplata PDV po sjedanju novca na račun nije nikakav problem. Imaš FINU, OIB isl. To je bilo obećanje još Račanove vlade, koje su tražili mnogi poduzetnici. Jednostavno ne možeš sve prebaciti na sudstvo. Kad ti je jedini kupac monopolist on te može ucjenjivati kako hoće. Pogledaj Agrokor ili ADRIS (U Hrvatskoj daju 2 % rabat, a u Srbiji 8 %). Ravnopravna i slobodna utakmica ? Taman posla !
Zašto država ne rješava problem neefikasnog pravosuđa, lažnih tvrtki idr.? Pa ona se je već naplatila od tebe i mene i baš ju briga šta ćemo mi. A da ona prima novac POSLIJE nas, imali bismo najefikasniju poreznu službu na svijetu.

3. Opće je poznato kako porezi na potrošnju (PDV) u postotku koštaju najviše one koji imaju najmanje. I bogati i siromašni trebaju jednaku količinu hrane, grijanja, odjeće. Problem je u tome što EU je osmišljena isključivo kao servis političarima i tajkunima, za razliku od USA koja je ipak razvila kontinentalnu socijalnu mrežu. Za EU ljudi su trošak, ona nema takve programe, njih "prepušta" državama, ako za njih ostane. Pitajte Grke ili Irce.

4. Tko se tu pravi lud ? T-com desetljećima nabija cijene, onemogućuje razvoj konkurencije (maloprije sam naveo kako su spriječili osnivanje novog državnog telekoma) i pokušava otuđiti DTK mrežu koju nikad nije platio !!! Zar su gradovi trebali darovati mrežu ? Vjeruješ Mudriniću ? Svašta !

Tko je glasao

odgovor po stavkama

1. Turizam ima stopu od 10% za usluge smještaja u fiksnom kapacitetu, koliko je meni poznato. Kategorija "turista" ne postoji u niti jednom zakonu niti jedne države. Oporezuje se određena roba ili usluga - nebitan je primatelj. Odakle ti ideja da primatelj određuje porez??? Polubijeli kruh ima stopu 0%. Bijeli ima stopu 23%. Nema veze tko ga kupuje. I koje to veze ima s EU?

2. Fina nema nikakve ingerencije nad tim, ali baš nikakve. Isključivo Porezna uprava (preko JMBG-a, MB-a ili OIB-a - sasvim svejedno). I ne uspijeva po godinu dana shvatiti da Kamensko ne plaća doprinose. Zato je i uvela porez po ispostavljenoj fakturi, a ne po naplati, jer je shvatila da nema kapacitete kontrolirati naplatu.

2a. Koje sad zaboga veze ima Adris grupa s ičim? U Srbiji daju velike rabate kako bi se probili na to tržište, bore se sa stranim firmama. Ovdje promet domaćim cigaretama predstavlja 90% prometa pa si mogu dozvoliti niže rabate. Svaka privatna tvrtka ima pravo razviti svoju poslovnu politiku, nitko te ne tjera da radiš s njima.

3. Imaš neki dokaz za tu tvrdnju? A uspoređivati EU - koju stalno napadaju da je "presocijalna država" i USA koja još nema niti obaveznu osnovnu zdravstvenu zaštitu je smiješno. A ovo s porezima je donekle istina, zato i postoji progresivno oporezivanje - a ne samo oporezivanje istim postotkom. Hrvatska ima progresivne stope i u porezu na dohodak i ostala primanja, kao i neke druge progresivne stope (u plovilima, automobilima i sl.).

4. Ti opet po svome - je li nas EU možda natjerala da privatiziramo t-com? Jesu li nam oni pisali zakone što sve pripada PTT-u tadašnjem, a što lokalnoj samoupravi ili državi. Ponavljam, opet ne razumijem zašto se ne ljutiš na vlastite političare koji su napravili nešto - a ne na neki imaginarni EU.

Tko je glasao

1. Zahtjev EU da ukinemo PDV

1. Zahtjev EU da ukinemo PDV od 0 % je dovoljan za najmanje milijun (opet taj broj) ljudi da glasa protiv EU. Ne smatraj ljude budalama, oni znaju prepoznati svoje interese. Ako država želi, ima vremena smisliti alternativne porezne i socijalne mehanizme. Ovako, žrtvovat će ulazak u EU.

2. FINA je postala središnja služba za SVE ovrhe u RH od 01.01.2011.! To je opće poznato.
Porezna uprava ima trenutni internet uvid u stanje svih žiroračuna. Kad bi htjeli mogli bi.

2.a. Jel razumiješ riječ "monopol". Njihov proizvod izaziva ovisnost i ljudi nemaju izbora kad ga kupuju. U USA su takve tvornice platile preko 200 milijardi dolara odštete, a kod nas primaju poticaje ! I sustavno uništavaju male trgovce, čime opet škode države.

3. Navedi mi neki "socijalni" program EU. Ne miješaj europske države, posebno skandinavske i Francusku sa EU. Ne glasamo o anekciji Francuskoj, iako je zadnji put to bilo najproduktivnija uprava Hrvatskom od svih koje smo imali (Marmont).

4. DA ! Zar si tako naivan. Možda misliš i da Haag ne sluša političare i špijune iz USA,UK,FR ?
Hoćete u EU ? Prodaj HT. Prodaj INU. Prodaj banke. Odustani od ZERP-a. Odustani od tužbe protiv Srbije....Očekuješ da to piše u ugovoru ?

EU kao ideja bio je dobar, ali ovo u što se pretvara postaje noćna mora cijele Europe !
Bivši zagovornik EU

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci