Tagovi

Što to Grčka ima protiv Makedonije (Grčka verzija)

Već i ranije, ali posebno nakon osamostaljenja Makedonije, jedne od republika bivše SFRJ, Grčka je otvoreno izražavala nezadovoljstvo nekim okolnostima oko postojanja te države. U prvi plan uvijek je gurano pitanje imena nove samostalne države, pri čemu se Grčka protivila upotrebi imena Makedonija (Macedonia), za koje smatraju da pripada povijesnom nasljeđu Grčke. Iako ostale europske zemlje od početka nisu pokazivale puno razumjevanja za Grčki „kapric“ i otvoreno izražavale nezadovoljstvo stvaranjem krize iz ničega, Grčka je uspjela izboriti da se osamostaljena Makedonija nazove dugačkim hibridnim imenom FYROM (Former Yugoslavian Republic of Macedonia). Od tada su se Makedonci borili za povrat imena svoje države za koje misle da joj pripada – Makedonija.

Taj jedistveni konflikt gotovo je pao u zaborav, da bi opet izbio na površinu ovih dana u vezi s summitom NATOa u Bukureštu, gdje bi Makedonija, zajedno s Hrvatskom i Albanijom, trebala biti pozvana u članstvo NATO alijanse. Uz ostale pukotine u jedinstvu alijanse, Grčka je pridodala još jednu, otvoreno se protiveći pozivanju Makedonije u članstvo NATOa i prijeti ulaganjem veta na poziv, dokle god se politički konflikt izmedju dviju zemalja ne riješi.

Pod američkim pritiskom, pregovori su intenzivirani i živa diplomatka aktivnost vodjena je do pred sam početak NATO summita. Na stolu se našlo nekoliko prijedloga imena, od kojih se je najdalje došlo s imenom Makedonija (Skopje), s kojim je Makedonija zadovoljna i koji je namjeravala diskutirati u nacionalnom parlamentu. Ali, Grčka to ime ne prihvaća. Koliko je autoru poznato, do početka summita u Bukureštu jučer 1. travnja, nije nađeno definitvno rješenje i ostaje da se vidi što će se dogoditi.

U vezi s ovim političkim problemom, percepcija šire europske a i hrvatske javnosti se uglavnom zaustavlja na iracionalnom i gotovo djetinjastnom inzistiranju Grčke na problemu imena susjedne države. Da bi promjenili dominirajuću perspektivu u javnosti, Grčki političari i diplomati nastoje objasniti poziciju Grčke, za koju naravno smatraju da je ispravna i da predstavlja legitimnu zaštitu grčkih interesa bez imalo iracionalnosti. Jedan od grčkih veleposlanika u EU, Dimitris Contoumas, tvrdi da pitanje imena jest glavni problem, ali da iza njega stoje neke znatno važnije implikacije. Ovdje prenosimo njegovu punu argumentaciju grčkog stava prema makedonskom problemu:

Teritorij FRYOM nikada kao cjelina nije bio dijelom povijesne Makedonije, koja predstavlja zemljopisno područje koje se prostire unutar granica Grčke, Bugarske i FRYOM. Za vrijeme Osmanlijskog perioda (sve do balkanskih ratova 1912-13), Skopje je bilo glavni grad provincije Kosovo. Nakon balkanskih ratova, provincija je nazvana Južna Srbija a poslije Vardarska Banovina.

Nakon Drugog Svjetskog rata, Tito je osnovao Makedoniju, kao republiku u sastavu Federalne Republike Jugoslavije. Tito je u suradnji sa Staljinom pokušao iskoristiti gradjanski rat koji se je vodio u Grčkoj da osigura izlaz Jugoslavije na Egejsko More, kroz ujedinjenje Makedonije. „Oslobodjenje“ Makedonije i teritorijalne pretenzije predstavljale su važan element u vezi s osnivanjem Republike Makedonije.

Nažalost, ta ideologija dominira i nakon osamostaljenja FRYOM. Nove generacije u FRYOM hrane se idejom og makedonskom ujedinjenju, koje makedonskom narodu onemogućuju zli susjedi Grčka i Bugarska.

Uz to grubo se falsificira povijest, predstavljajući Aleksandra Velikog u FRYOM predstavlja kao „jedog od naših“, iz čega se izvlače zaključci da su današnji slavenski Makedonci potomci antičkih Makedonaca, usprkos činjenici da su Slaveni na taj teritorij došli 900 godina kasnije, u 6. stoljeću. Takvi povijesni falsifikati služe da bi se stvorilo potrebno povijesno utemeljenje za „nacionalna prava“. Kada se zna da je Aleksandar Veliki govorio grčki i širio grčku kulturu, krajnje neuvjerljiva je tvrdnja da je to zajedničko kulturno nasljeđe modernih Grka i slavenskih Makedonaca.

Pitanje se postavlja, čega se jedna „velika i jaka“ Grčka ima bojati od jedne „male“ zemlje kao FRYOM? Na Balkanu je oduvijek, a i sada, razvoj situacije bio i jest izuzetno nepredvidljiv.Tko bi mogao i pomisliti prije 20 godina onako krvav raspad Jugoslavije i potrese koji su ti dogadjaji stvorili na Balkanu?

Što se tiče članstva FRYOM u NATOu, treba podrcrtati da je NATO jedna obrambena alijansa, sa dvostrukom crtom ispod riječi alijansa. Svi se slažemo da svi članovi trebaju imati medjusobno dobre odnose. Usprkos tome što je Grčka najveći trgovinski partner i strani ulagač u FRYOM, ta zemlja nastavlja upotrebom imena Makedonija svoju teritorijalnu ideologiju "oslobodjenja" i time prijeti sigurnosti regije. Grčka se nada da će nacionalistički krugovi u FRYOM uskoro uvidjeti da im definitivno ne koristi kada u školama uče djecu da su Thessaloniki, Halkidiki, Olympos i druga Grčka područja „pod grčkom okupacijom“.

Od čitave argumentacije, kulturno-povijesni dio se čini najprihvatljivijim: Naime, ako su današnji stanovnici Republike Makedonije slavenskog porijekla, jasno je da nikakve veze nemaju s antičkom makedonijom i Aleksandrom Velikim (Makedonskim) . Ali, u ambasadorovoj argumentaciji nije baš sasvim jasno kako to mala Makedonija može ugroziti sigurnost regije, ako stanovništvo Makedonije u Bugarskoj i Grčkoj ne pokazuje nikakvu spomena vrijednu želju za ujedinjenjem u zajedničku državu u granicama povijesne Makedonije. Nije čak sasvim sigurno u kojoj su mjeri navodne nacionalističke i teritorijalno ekspanzionističke ideje s makedonske strane raširene i koliko imaju podrške u makedonskom stanovništvu.

Vide li možda Grci rizik od sličnog zahtjeva Albanskog naroda za ujedinjenje na svom povijesnom teritoriju koji obuhvaća, osim države Albanije i Kosova, jedan veliki dio Makedonije i sjeverne Grčke. U svakom slučaju, očigledno je da se svim sredstvima želi spriječiti čak i započimanje bilo kakve diskusije o granicama u regiji, što implicira da se priča o granicama na Balkanu još uvijek smatra Pandorinom kutijom i nipošto se ne smatra završenom.

Komentari

Aleksandar i njegova

Aleksandar i njegova familija jesu bili grčkog porijekla, no kroz brakove su se izmiješali s epirskim , makedonskim i ostalim obiteljima. Sami antički Makedonci nisu bili Grci, nego helenizirani barbari koje antički Grci nisu prihvaćali, pa ih se zapravo ne može smatrati Grcima ništa više nego što se Bošnjake može smatrati/nazivati Hrvatima. Postavimo grčke zahtjeve u takvu relaciju, da se Hrvatska sjeti blokirati BiH tvrdeći da je to zapravo povijesni dio hrvatske države i da se Bošnjaci ne smiju zvati bošnjacima... Debilno!
Što se tiče makedonsko-bugarskih odnosa, također se može povući hrvatsko-bošnjačka paralela: nesumnjivo je jedan dio Bošnjaka hrvatskog porijekla, no to nije nikakav razlog da Hrvatska traži poništenje bošnjačke nacije.
Što se tiče Makedonije kao države i identiteta, Slovenija nikad nije postojala kao država, nego je bila razdijeljena na niz pokrajina, Slovačka također, da Estoniju i Latviju ne spominjemo (teutonski vitezovi, Šveđani, Petar Veliki).
K tome, današnji Grci s antičkim Grcima imaju samo nekakve daleke korijene, s obzirom da su mješavina Turaka, Slavena (da, Slaveni su bili naeslili i Grčku), Armenaca i drugih naroda. Svatko tko je pohađao program Klasične gimnazije mogao se upoznati sa svim tim povijesnim i etničkim razvojima.

Tko je glasao

Kako je prije Tita sam sebe

Kako je prije Tita sam sebe nazivao narod koji se sad naziva Makedoncima? To bi bilo bitno znati u cijeloj priči.

Postoji jedna anegdota iz početka devedesetih. Bili su neki pregovori oko imena tadašnje Makedonije i grčki predstavnik je predložio Republika Vardar(meni ne izgleda loše kao kompromisno rješenje). Prevoditelj je krivo čuo i preveo kao Republika Barbar nakon čega su pregovori prekinuti dok nije razjašnjen nesporazum.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Stvarno Makedonija (ili kako

Stvarno Makedonija (ili kako se već zove) ima priličan problem identiteta:

- Koriste kirilicu kao Bugari
- Makedonski jezik je zapravo bugarski (tako ovi tvrde)
- Makedonsku muziku (ritam) imaju Grci i tvrde da je njihova
- Makedonske kuće imaju Turci i tvrde da su njihove
- Makedonci nemaju veze s Aleksandrom Makedonskim
- Makedoniju svojataju Bugari, Grci, Albanci i naravno Srbi kad god je prilika
- U Makedoniji žive Albanci, Bugari, Turci i neki slaveni koji se žele zvati Makedonci ali im svi ovi prije nabrojeni nedaju.

Kad sam bio u Makedoniji gotovo svi su mi pokazivali i trudili se pokazivati elemente koje su smatrali tipično makedonskima i to "malo pretjerano".
Šteta za njih, jako su mi se dopali kao mentalitet. U vojsci (JNA) pretežno sam se družio upravo s Makedoncima, čak sam ih natjerao da igraju briškulu i trešetu u pomanjkanju morskih Hrvata (buso, strišo).

leddevet

leddevet

Tko je glasao

meni je apsurdno da netko

meni je apsurdno da netko tko je napravio modernu državu na mjestu na kojem se izmjenjalo toliko kraljevstva ide nekome drugome prodavazti spiku o "svom" kulturnom nasljeđu.

Od Aleksandra, preko Rima, pa Bizanta i Otomana nisam baš siguran tko to u grčkoj može sa 100% sigurnosti tvrditi da je "čist". koliko se tu kultura izmjenilo i izmješalo "grci" danas mogu jedino tvrditi da potječu od majmuna a sve ostalo je li-la.

Druga zanimljivost je da grčka sama sebe naziva Helenska republika sa očitom aluzijom na Aleksandrovu helensku grčku koja je najmanje bila grčka a daleko više bliskoistočna, i koja je osim grka obuhvaćala cijeli niz "nacija" diljem bliskog istoka pa i malo dalje. Postoji cijeli niz zemalja koje bi toj istoj Grčkoj mogle i trebale osporavati naziv na bazi "kulturnog nasljeđa".

Točno je da Aleksandar makedonski nije bio Slaven ali također nije točno da su slaveni koji su naseljavali jug balkanskog poluotoka protjerali i poklali potomke helena na tom području tako da se ne može govoriti i o "čistim" slavenima - Makedoncima.

Kad još malo zavirimo u povijest i upoznamo se sa etničkim čišćenjima koje je provela grčka tamo negdje oko 1915 kako bi osigurala "svoju" većinu na pojedinim dijelovima grčke i teritorijalne pretenzije na sjever prema jugoslavenskoj Makedoniji stvari dobivaju drugačiji kontekst.

Što se mene tiče ako se moderni grci mogu nazivati helenima onda se i ljudi koji žive na dijelu povijesne Makedonije mogu nazivati Makedonci pa barem "sjeverni Makedonci"

Tko je glasao

Ova grčka priča vuče malo

Ova grčka priča vuče malo na priču prije drugog svjetskog rata, kada su svi susjedi Makedonaca negirali njihovo postojanje. Iz prvog dijela citata, čini se kao da je Tito vještački stvorio Makednoce, samo da bi sredio Grke i izašao na Egejsko more, i oni nastavljaju dalje u tom smjeru.
Rekla bih da ipak malo pretjeruju. Ne doživljavam Makedonce tako agresivne, ali to je percepcija iz vjesti i medija.

Tko je glasao

Grčka i Albanija imaju

Grčka i Albanija imaju znatno zanimljiviji i "miroljubiviji" odnos nego što je to slučaj u odnosu Grčke i Makedonije. Čini mi se da su pronašli metu na kojoj mogu pokazivati "snagu".

Međutim ono što mi je zanimljivo, a o tome i ti pišeš je to "postupno svojatanje" povijesti (za razliku od nas Hrvata Makedonci izbjegavaju termin "od stoljeća sedmog"). Tako su ne tako davno svoju zračnu luku u Skopju preimenovali u Aleksandar Veliki (vidi: http://skp.airports.com.mk/default.aspx?ItemID=345)

Tko je glasao

eto, nešto sam naučio puno

eto, nešto sam naučio

puno hvala

nego, koja je sada makendocima alternativa, objektivno ako se složimo da su grčki argumenti ispravni, a u makedoniji imaš ljude koji 70 godina doživljavaju makedoniju kao ime svoje zemlje, mislim da je jasno da su otpori tamo ogromni, šteta što to nisu riješili odmah po izlasku iz jugoslavije kada se to moglo bezbolnije napraviti (iako i ne mora biti tako)

Tko je glasao

Strašno mi je kakvim se

Strašno mi je kakvim se argumentima Grci koriste. Makedonci zovu svoju zemlju tako kako jesu... Razmišljah, bi li meni smetalo da se Slovenija zapravo zove Istra, pa zaključih da ne bi. Dakle, problem je dubljeg karaktera.
Znam da će jadni Makedonci prihvatiti promjenu, jer će im ovi zakomplicirati život ako ne budu. Ali ipak mislim da to nije u redu - otkud pravo Grcima, pozivajući se na povijesne - i neke aktualne, ali krajnje nerealne - stvari, tražiti da se zemlja odrekne svog imena?

Tko je glasao

Ako malo baciš pogled na

Ako malo baciš pogled na činjenice navedene na engleskoj Wikipediji (po meni) grčki zahtjev ima smisla iz razloga kulturnog nasljeđa i radi toga što je većina Regije kao i glavni grad ipak u Grčkoj, gdje postoje istočna, centralna i zapadna Macedonia.

Ako hočeš nešto "realnije", probaj reći nekom grčkom makednocu kako si iz bivše Jugoslavije, pa ćeš vidjeti što je "pjena na ustima u roku odmah". Nisu agresivni, ali ne mogu nikako prihvatiti naziv makedonija.

Koliko sam uspio razumjeti, pregovori oko imena Gornje Makedonije (ili Sjeverne) su propali zbog nemira u Makedoniji. Nije mi jasno zašto se ne obnove ti pregovori, jer ipak je "FYROM" na tom prostoru, odnosno sjeveru.

Što bi im ja predložio bi bila internacionalizacija imena Makedonija (umjesto Macedonia) i makedonian (umjesto macedonian). Držim kako bi to bilo dovoljno po obje strane. No tko sam ja tu ...

Tko je glasao

Priželjkujem da nisam u

Priželjkujem da nisam u pravu, ali priznanjem Kosova i uvažavanjem veta Grčke na ulazak Makedonije u NATO, bojim se da počinju igre bez granica na tom teritoriju.

Tko je glasao

Ko je ikad bil na tim

Ko je ikad bil na tim djelovima Balkana zna dobro da balkanski ratovi nisu prošli. Bil sam u Nišu godinu i pol u vojski i bil svukud po brdima do Vranja i Bugarske granice.

Tko je glasao

istina! a i bugari makedonce

istina!

a i bugari makedonce smatraju svojima - zajednički jezik, goce delčev i drugi...
kažu kako su ih srbi zajebali.
to je smišno kako svi pikiraju na sve. luđe nego u bosni.

Tko je glasao

MAKEDONCI SU BEZ SUMNJE

MAKEDONCI SU BEZ SUMNJE BUGARI PO SVEMU SU ISTI:JEZIK,KULTURA,GLAZBA JE POMALO SLICNA GRCKOJ PA I SLOVENSKA GLAZBA JE SLICNA AUSTRIJSKOJ A NISU GERMANI.STO PAK SE TICE GRKA NEKA NEKO POKUSA OBIJASNITITKO TKO SU ZAPRAVO GRCI? ONI 1400g PR.KR KAD JE MIKENA VLADALA GRCKIM POLUOTOKOM JESU LI TO GRCI ILI SU GRCI ONI KOJI SU DOSLI 1000g PR.KR KOJI ZAPRAVO JESU GOVORILI GRCKIM JEZIKOM.SVE U SVEMU NITI SU MAKEDONCI BAS NEKAKVI LJUDI A GRCI DA NE PRICAN KOLIKO IMAJU KULTURE DOK HODAS ULICOM JE DOBRO ALI NESMIJES STATI NA TRAVU JER CES VJEROJATNO ZAGAZITI U DREK ZATO KAD HODAS GRCKOM HODAJ STAZOM!!!!

Tko je glasao

koja seljača. pa makedonci

koja seljača. pa makedonci postoje dulje nego grci blentačo. prouči povijest. jezik su bugari preuzeli od makedonaca jer su se slavenizirali (bugari inače nisu slaveni). grci nemaju nikakve kulture. to je helenska kultura. današnji grci su u stvari doseljenici iz turske koji poriču svoje podrijetlo. seljačo seljačka. ne mogu vjerovati da netko u našoj hrvatskoj ovako piše . sigurno si srpkinja.

Tko je glasao

hfala za istinu

da tako je. a sta se tice tita: on nije je izmislio makedonce, jer ko nije hteo da peva komunistice pesna je pio pracen u goli otok. ko je rekao da nismo juzni srbi je isto bio praten za goli otok. za to niko nas nije rekao ko sme ni, to smo znali i prije. ali hfala za tvoje podrske

Tko je glasao

A ti si sasvim sigurno neuki

A ti si sasvim sigurno neuki kreten kad koristiš diskvalifikacije na nacionalnoj osnovi za potkrepljivanje svojih budalaština.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci