Tagovi

Što smo dobili smjenom Linića?

Interesantne su razne diletantske „analize“ smjene ministra Linića sa mjesta ministra financija. Pritom su osnovna polazišta tih takozvanih „analiza“ jednostavne kalkulacije tipa što dobiva ili gubi Milanović, što dobiva SDP i kako će se ponašati esdepeovci iz Rijeke. Analize su na nivou trećerazrednih laprdanja uz šank i čašicu pića.
Svatko smatra (pogotovo razna novinarska piskarala) da je analitičar i da je pozvan da svoja „dubokoumna“ razmišljanja naziva analizom.
O čemu se zapravo radi. Svakodnevna događanja kojima smo svjedoci, a često i direktni ili indirektni učesnici tek su kockice u mozaiku društvenih procesa koji se odvijaju . Tako i smjenu ministra Linića moramo promatrati u sklopu društvenih procesa koji se događaju i koji će se tek dogoditi a uvjet su društvenih promjena ako želimo bolju Hrvatsku.
Premijer Milanović pokazao je do sada dosta nesnalaženja u rješavanju društveno - ekonomskih problema koji muče Hrvatsku a čije rješavanje je uvjet izlaska iz ove društveno - ekonomske situacije (krize) u kojoj se nalazimo. No, smjena ministara Linića sigurno mu je do sada daleko najjači potez bez obzira na motive kojima se rukovodio (politički, pravni, osobni…)

Tko je dobio smjenom ministra Linića? Odgovor je jednostavan HRVATSKA.
Podsjetimo se da se iza ministara Linića vuku odavno razni neraščišćeni repovi: tržnica Rijeka, privatizacije hotela, sredstva za ceste (Bizjak)… a i noviji slučaj Šegon te najnoviji o Spačvi i 27 milijuna kuna.
Osoba sa ovakvim blago rečeno mutnim poslovima iza sebe teško da i u jednoj civiliziranoj zemlji može biti ministar financija.
Biste li lisici dali da vam čuva kokoši?

Gospodin Linić nije nikakav vrhunski ekspert (ekonomijom se ne bavi dvadesetak godina) već prosječan operativac koji o makroekonomiji i makroekonomskim problemima Hrvatske , pogotovo o problemima raspodjele i preraspodjele doslovce nema pojma. Takav tip „ekonomiste“ kakav je Linić a takav je bio i Šuker ekonomisti kolokvijalno nazivaju „haračlijama“. A posao ministra financija daleko prelazi posao „haračlije“ i sakupljanja poreza.
A sada da se malo osvrnemo na SDP i stanje u stranci te takozvani „riječki SDP“. Gospodo iz Rijeke zapamtite jedno: nije glavno pitanje da li je Slavko Linić „naš kadar“ iz Rijeke i da ga zato treba po svaku cijenu braniti.
Glavno pitanje je kako je on radio posao i može li i dalje biti ministar financija?
Pitanja tipa „naš“ i „vaš“ je pitanje na nivou kolektivne svijesti a dokle god će u Hrvatskoj dominirati kolektivna svijest nemamo nikakve šanse da počnemo rješavati društvene interese i zajedničke probleme - probleme Hrvatske.
I na kraju da zaključim. Ako želimo izaći iz krize moramo početi drugačije razmišljati. Moramo početi stjecati društvenu svijest. A društvena svijest nam kaže što je dobro za Hrvatsku, za sve nas.
I tek kada se počnemo odvajati od kolektivne svijesti: što je dobro za SDP, što je dobro za riječke političare… i počnemo razmišljati o tome što je dobro za sve nas, za Hrvatsku moći ćemo krenuti dalje.
Tipičan primjer kolektivne svijesti je most Pelješac, daj meni taj most i baš me briga za prometni sustav Hrvatske i koliko most košta.
Je li dobro za Hrvatsku da nam ministarstvo financija vodi osoba blago rečeno sumnjivih kvalifikacija i prošlosti ili su važnije razne spletke unutar SDP-a i jeftine političke kalkulacije pojedinaca ili grupa.
Kada ćemo se uzdići iznad jeftinih balkanskih interesa koji dominiraju hrvatskom društveno - političkom scenom.
A zbog tih kolektivnih interesa „naši“ dečki bez obzira kakvi su glavno da su „naši“ sa kaznenim prijavama, kriminalci, lupeži i vucibatine sjede u Saboru, biraju se za gradonačelnike, na političke funkcije… oni su „naši“. I zato ćemo po svaku cijenu braniti „našeg“ Linića. Nije bitno kakav je, on je „naš“.
Tko „šljivi“ Hrvatsku.
Premijer Milanović bez obzira na motive smjene povukao je potez u interesu svih nas, u interesu cijele Hrvatske ne obazirući se na „naše“ i „vaše“, na sitne interese i kalkulacije. I zato konačno zaslužuje pohvalu. A žuti karton zaslužuju SDP - ovci iz Rijeke kao i svi sitni politički špekulanti.
Nikola Bezerić, ekonomski analitičar

Tagovi

Komentari

Što smo dobili smjenom Linića?

Povratnika u kokošinjac na Markovom trgu!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Frazetine...

Evo pročitah ovaj dnevnik i nikako da skužim šta si ti ovdje proanalizirao... Osim navedenih generalnih udžbeničkih fraza tipa:
- ... moramo promatrati u sklopu društvenih procesa koji se događaju i koji će se tek dogoditi a uvjet su društvenih promjena ako želimo bolju Hrvatsku.
- ... pogotovo o problemima raspodjele i preraspodjele doslovce nema pojma.
- ... je pitanje na nivou kolektivne svijesti a dokle god će u Hrvatskoj dominirati kolektivna svijest nemamo nikakve šanse da počnemo rješavati društvene interese i zajedničke probleme
- I na kraju da zaključim. Ako želimo izaći iz krize moramo početi drugačije razmišljati. Moramo početi stjecati društvenu svijest. A društvena svijest nam kaže što je dobro za Hrvatsku, za sve nas.

Bogami kao da slušam prijenos sjednice vlade. Zato nitko ništa ne razumije, iz nerazumljivih frazetina se nemože ništa razumljivo niti napraviti.

Evo i naš Ministar Vrdoljak me u zadnje vrijeme oduševljava s 'ugljikovodicima', pa sam mu htio dojaviti moju opsesiju i jedno opće iskustvo, da se nakon kolektivne konzumacije graha, pojave veće količine plinovitih ugljikovodika, što bi svakako trebalo biti prezentirano stranim investitorima u 'data room-u'

I na kraju moj jednostavni zaključak: Ako želimo pobijediti ne smijemo izgubiti.

Kada se sve postavi jasno i jednostavno, tada je lako sve promatrati, vrednovati i ocijeniti. Političari i vlast prosipaju frazetine koje ni sami ne razumiju, sipaju maglu, a u magli se sve vidi zamagljeno.

Da nismo dovde stigli, daleko bi dogurali.

Tko je glasao

Nekoliko tzv nacrta proracuna

Nekoliko tzv nacrta proracuna gdje se grubo nasalio sa zdravim razumom planirajuci ih na poptuno promasanim stopama rasta (kad je i malom djetetu bilo pove jasno da je to neodrzivo) Linic je zapravo trebao davno biti smijenjen po tim kriterijima. Kad uzmemo u obzir o cemu se tu zapravo radi, tj. da unatoc kakti silnim naporima za obuzdavanje potrosnje ona prema rastu duga zaparvo nikad nije bila veca. Zbog te opsjene davno je trebao biti bivsi. Ono sto je skandalozno da mu to mnogi uzimaju kao dobro.

Tko je glasao

NISTA

linic mora u zatvor a za njim i njegov sef milanovic nemoguce da nije znao za pljacku stoljeca PREDSTECAJNU NAGODBU.................... u buvaru svi cjeli sdp zlocinacka organizacija

Tko je glasao

slažem se

@JPeratović

u buvaru svi cjeli sdp zlocinacka organizacija

Tak je. Ali nema mjesta. Sva su zauzeli HDZ-ovci.
I kaj bumo sad? Prilika da se pokrene građevinski sektor. Pod hitno gradit nove čuze, revitalizirat Goli Otok, Gradišku, i zlu ne trebalo čak i Jasenovac.
Često puta se pitam kak vi morete doći do tih dokumenata kojima optužujete sve, a ja ne mogu. A kaj kad bi sud rekel da pokažete te papire, ili ste jaki samo na jeziku ?
Bogme u pravnoj državi nakon ovakvih javnih optužbi, mnogi bi završili na sudu.
To se odnosi i na one koji optužuju HDZ za slične stvari.
Nepojmljivo mi je optuživanje bez dokaza.

Tko je glasao

Neki kuže suštinu hrvatskih zala

Retorika izričaja ne prati sadržaj problema te stoga ovaj tekst ne pogađa srž bolesti. Moram ovom prigodom pohvaliti Lignnju koji je svojom opservacijom dokazao i pokazao kako se participacijom na ovom blogu mnogo toga može naučiti i isto upotrijebiti u daljnjem produktivnom shareu. Dakle Lignja je usprkos jakom izričaju veoma blizu detekciji uzroka hrvatskog jada;

Tako i smjenu ministra Linića moramo promatrati u sklopu društvenih procesa koji se događaju i koji će se tek dogoditi a uvjet su društvenih promjena ako želimo bolju Hrvatsku.

Smjena Linića uopće nije dio suspektne društvene misli o potrebi promjena, smjena Linića je isključivo odraz borbe za nadmoć klanova u politici, jer da nije tako Linić bi odavno morao biti smijenjen kao i mnogo njegovih pajdaša u sadašnjoj garnituri kao i onih što glume oporbu a samo pasivno škilje kroz špijunku i čekaju svoj trenutak.
Problem je sustav u kojem su stranke ukrale narodu biološku egzistenciju i dostojanstvo, a što je veoma zorno oslikao kolega Golgota u svojem dnevniku o političkom sustavu. Dakle, nema promjena i nema djelatnih društvenih procesa jer 70% građana ostaje van ovih režija u kojima ne žele sudjelovati jer im se ne dozvoljava direktna participacija već samo klimanje što tamo neki Milanovići i druge slične kuhinje godinama fakturiraju klonovima koji se kunu u domoljublje. A Hrvatska doslovno umire i biološki i ekonomski, a kao država umrla je odavno kad je mućki ustupila svoj suverenitet svjetskim jebivjetrima...

Tko je glasao

Milanović

Milanović je učinio dobar potez, ali ga treba odigrati do kraja i izbaciti Linića iz SDP-a, jer će Linić pokušati skinuti Milanovića, a i vrijeme ide u prilog Liniću. Znači, prva opstrukcija i izlazak iz SDP-a, a ako riječki SDP, kao produžena ruka Linića galami rasformirati ogranak.

Tko je glasao

premijer

milanović je pička, a s nazalnim bi se u ozbiljnoj državi već odavno pozabavilo sudstvo.

sdp je stranka ko i svaka druga, to je stratište svega ljudskog i moralnog. njihove visoke političke odluke i program se svode na klansko tračanje i sitne izdaje. njihova vrhuška je hrpica častohlepnih lezilebovića koji nikad ništa teže od žlice nisu digli, a sad su se siroti, ni krivi ni dužni, našli u ulozi spasitelja hrvacke.

ako će nas takvi spašavat, nema od nas ništa. a to se i vidi svakodnevno.

kad bi države iz krize izvlačili pr pamfleti i hinjenje eskpertize, onda bi mi bili švicarska, ovako smo goli kurac i dno dna europe u koju su nas pripustili.

milanović, da nije pička kakva jest, je mogao odmah izbora počet s ozbiljnim reformama i čak možda i ne bi izgubio puno glasova jer su građani ove države bili spremni na sve nakon parcijalnog odstranjenja onog tumora zvanog hdz. ono simpatija šta bi i zgubio u početku, vratio bi do kraja mandata kad bi se počeli osjećat učinci.
samo za provest takve mjere treba imat muda, a prije svega znanja i vizije. svega toga je ozbiljan deficit u sdp-u i našoj politici općenito.

problem je šta netko tko je iznikao iz političkog gnojara ne može isti sanirat jer su mu korijeni u njemu i njemu duguje svoju karijeru i "uspjeh".

naše ministarstvo financija donosi proračun na "što se babi snilo" gospodarskim projekcijama, ne konzultiraju se s nikim, ni s HNB-om, ni s ekonomskim faksom i institutom, s nikim. oni jednostavno donesu svoju računicu koja nema veze s mozgom i onda to fino rebalansiraju zaduživanjem vani na naš račun. znači proračun države donosi ekipa koja je instalirana po ko zna kakvim kadrovskim križaljkama i filtracijama, a ispaštamo svi. oni glume stručnjake, a mi se tješimo da to stvarno i jesu, unatoč tome šta realnost vrišti drugačije.

znam da je šekspir rekao da je cijeli svijet pozornica, da ona "fake it till you make it" filozofija donekle i pali, ali ova gluma stručnosti i znanja od strane partijskih degenrika je prešla svaku mjeru. ako je cijeli svijet pozornica ne mora značit da je žanr travestija. kao što neznalice ne mogu glumit neurokirurge, tako i u politici i ekonomiji ima granica dokle se može kamuflirat nesposobnost. a sdp-ova i hdz-ova je ne samo razotkrivena, već se njome paradira. oni se praktički ponose svojom glupošću i bezobrazlukom.

nismo mi odlaskom linića dobili ništa, samo smo s njim izgubili dvije godine, kao što ćemo i idućih deset s njegovim nasljednikom i nedajbože hdz-om koji bi se moga vratit na idućim izborima.

o svakoj važnijoj odluci na državnoj razini se moraju napravit ozbiljne studije s dugoročnim projekcijama koje onda moraju proć peer review i javnu raspravu. mora se doć do konsenzusa, šta hoćemo, kako ćemo to postić, koliko vremena i novaca nam za to treba. na tome moraju radit stručnjaci s praktičnim iskustvom i nekim rezultatima iza sebe, ne eksperti poput npr. zmajlovića, koji je s faksa postao direktor. i šta je najvažnije, kad se nešto odabere, onda se toga treba držat i to provodit temeljito i do kraja, a ne selektivno, nauštrb boranije, a na korist svojih pajdaša kronista šugavih. tu bi korektiv trebala bit javnost, mediji, civilno društvo, štajaznam. ali šta očekivat od društva u kojem je jedina profitabilna novina zapravo prilog od desetak stranica žutila koji dobiješ uz medaljone svetaca.

kod nas su gospodarske strategije politički pamfletići, ko plan 21 ili on smiješna hdz-ova konferencija o vađenju iz krize. to je jadno.

evo moj program za izlazak iz krize: treba oporaviti industriju, ojačati izvoz, privući strane investicije, poboljšati poduzetničku klimu i pojačati apsorpciju sredstava iz eu fondova. jesam li ja sad kurčev stručnjak na osnovu tih izlizanih floskuletina? nisam, ali da sam dvadeset godina smrdio u nekoj partiji na raznoraznim "uglednim" sinekuricama, onda bi bio. te fraze bi onda dobile težinu u medjima, na dnevniku bi gledali reportaže s mog predstavljanja revolucionranog plana za izlazak iz krize, HUP i HGK bi drkali na moje laprdanje.

gadi mi se ova država i svi njeni degenerični građani, gadim se sam sebi jer sam dio toga. ja sam dio jebenog problema, ja sam onaj jebeni lik koji ludi u prometnoj gužvi, a ne kuži da on sam jest ta prometna gužva na koju se ljuti. povraća mi se na dane od svega.

Tko je glasao

evo moj program za izlazak iz

evo moj program za izlazak iz krize: treba oporaviti industriju, ojačati izvoz, privući strane investicije, poboljšati poduzetničku klimu i pojačati apsorpciju sredstava iz eu fondova. jesam li ja sad kurčev stručnjak na osnovu tih izlizanih floskuletina? nisam, ali da sam dvadeset godina smrdio u nekoj partiji na raznoraznim "uglednim" sinekuricama.....
zašto to ne učiniš? pa imaš potencijala....ja ću prvi glasati za tebe...
tvoj program je sasvim dobar bez šale, samo ga treba malo nadopuniti:

- treba oporaviti industriju (koju?)
- ojačati izvoz (čega?)
- privući strane investicije (privatne ili državne?)
- poboljšati poduzetničku klimu (kako?)
- pojačati apsorpciju sredstava iz eu fondova (za koje projekte?)

to je to, dobar program
i budi još malo jasniji (to važi i za Rebela, i sav mlađi kadar na pollitici)...starčići u penziju
sada smo stvarno došli u smiješnu poziciju da naričemo nad odlaskom dedeka od 65 kvrgi, koji je po svemu apsolutno zreo za penziju

howgh

Tko je glasao

Hitac s boka - otvoreno za diskusiju

- treba oporaviti industriju (koju?)

- Energetiku (nafta i plin, uključivo LNG terminal i transport)
- Poljoprivredno- prehrambenu, najmanje do uravnoteženja trgovinske bilance prehrambenih proizvoda, a može i dalje
- Drvnu: moderan i kvalitetan dizajnerski namještaj, niskoenergetske kuće (zašpošljava i niz drugih pratećih industrija)
- Odredjene vrste strojogradnje (ono gdje već imamo iskustva i reference – transformatori, brodski motori, turbine, šinska vozila)

- ojačati izvoz (čega?)

- Brendirana kvalitetna hrana (non-pesticide, free range...)
- Finalni, visokovrijedni drvni proizvodi
- Određeni specijalni strojevi i oprema

- privući strane investicije (privatne ili državne?)

Obje:
Npr. državne :
- Željeznički koridor Rijeka – madžarska granica, uklj. nizinska željeznica od Karlovca do Rijeke
- Širenje luke Rijeka
- Dugoročni leasing državnog poljoprivrednog zemljišta

Npr. privatne:
- To neka zainteresirani strani i domaći partneri odluče, ali uz razumnu državnu zaštitu prostora

- poboljšati poduzetničku klimu (kako?)

- Svesti pošast neplaćanja na razinu ekscesa, tj. na "europsku normalu"
- Nastaviti nemilosrdnu borbu protiv korupcije na svim administrativnim i političkim nivoima
- Zavržiti proces konsolidacije imovinsko pravnih-odnosa
- Objediniti i maksimalno olakšati javni pristup dokumentima svih natječaja
- Eliminirati nepotrebne administrativne prepreke, smanjiti broj ”papira” i ubrzati procese
- Restrukturirati porezni sustav – prebaciti težište s oporezivanja rada na potrošnju resursa i općenito, te na neproduktivni kapital
-Stvoriti uvjete za povoljno kreditiranje povećanja proizvodnje

- pojačati apsorpciju sredstava iz eu fondova (za koje projekte?)

Riječka luka – željenica
- LNG terminal
- Male prehrambene industrije

The Observer

Tko je glasao

šteta što ovaj komentar nije

šteta što ovaj komentar nije dnevnik, možda bi potaknuo nove generacije na produktivniji stav prema svojoj okolini, od vječnog cendranja o liberalizmu i neoliberalizmu.

Tko je glasao

ništa se ne zna

u zadnje vrijeme dosta priča kako se zna što treba napraviti samo nema odlučnosti samo nikako da se napravi.

u biti ništa se ne zna i ljudi nemaju pojma što napraviti jer da znaju već bi to i napravili. paralizirani smo i u srahu za budućnost pa se nekako trudimo da bar ne bude gore ako ne može biti bolje, bar da sve ostane po starom.

što se tiče prijedloga to je tako mutno.
industrija, pa danas i turizam zovu industrijom sve može bit industrija, dakle na samo koju industriju treba oporaviti nego i zašto i kako i kada i što je industrija je pitanje. 1990 je bilo 1,6 mil zaposlenih danas ih je 1,4 mili zaposlenih nije to velika razlika.
mi smo preobrazili privredu i izgubili se u industrijama, i obrazovanja i financije i turizam i poljoprivreda sve to postaje industrija ili nešto što se zove industrijom.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Industrija evo tu je definicija industrije. znači po ovome bi ona isključivala obrtnike samostalne proizvođače. treba li onda ojačati poljoprivrednu industriju na račun obiteljskih gospodarstava. ili u turizmu da resorti zauzmu individualne proizvođače.

zašto baš industriju a nešto drugo.

kad smo kod investicija pa još i stranih investicija podsjetio bih da su kupovina ine, plive, ht-a, banaka, železare sisak, dalmatinke nove, lamjane... bile inveesticije i to strane.
pa onda ima i dosta tih poduzetničkih zona ili kako se zovu, znači nije da nema mjesta gdje bi se moglo proizvoditi i gdje je država osigurala mjesta za proizvođače i njihove pogone.
pa onda čemu investicije ako imamo već pogone i infrastrukturu koje se ne koristi, tvornice koje stoje, škverovi koje stoje, koteli koji su pola godine prazni, prazne štale.

ojačati izvoz, je li to najbolje rješenje, puno je lakše prodati doma nego vani. zašto ne povećati domaću potrošnju, nije da ljudima ne treba stvari i usluga...
kad nešto proizvedeš i prodaš doma onda zaposliš i domaćeg trgovca i zadovoljiš potrebe građana i ubereš i poreze od plaće i potrošnje. ovo ne znači da ne treba izvoz ali zašto se njega stavlja a ne nešto drugo.

zašto poboljšati poduzetničku klimu i što to znači? zašto ne neke druge klime, zašto ne i radničku klimu ili političku klimu ili građansku klimu ili neku stotu. zašto bi poduzetnička klima bila toliko važna da se druge izbacuju iz prioriteta.

apsorpcija sredstava iz eu fondova, pa ako oni znače da će se kratkoročno dignuti pare a onda ćemo imati dugoročne gubitke zbog održavanja i neracionalne potrošnje onda možda bolje i ne povući sredstva.

dosta se spominje reforma lokalne samouprave ali tu su na tapetu samo općine i županije a što je s gradovima. kad bi općine zapošlčjavale onoliko radnika u odnosu na broj stanovnika kako to zagreb radi u općinama bi trebalo zaposlilti još par desetaka tisuća ljudi. otkud ideja da je veća jedinica lokalne samouprave znak i da se bolje upravlja i racionalnije troši. zašto okrupniti općine? da svaka ima za fontane, nogometne klubove i zahode od zlata, ta se zaposli još par tisuća kontrolora parkinga.

a priče o smanjenu državne potrošnje i poreze i otpuštanjima u javnom sektrou su tako smiješne da ih neću ni komentirati.

uglavnom sve je površno i ništa se ne zna, ništa nije jasno ni sigurno.

Tko je glasao

Kao i kod karcinoma, treba odstraniti sve do zdravog tkiva!

@hlad, sve pet, ali prvi i odlučujući korak da bi sve to funkcioniralo je iz procesa oporavka eliminirati sve dosadašnje "stručnjake" i političku gamad koja je u tomu sudjelovala! Bez tih radikalnih zahvata, sve bi bilo puka kozmetika!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

ok, to je uloga i zadatak

ok, to je uloga i zadatak tridesetgodišnjaka Lignje i rebela. Pa vidiš da su postali šampioni u cendranju i bacanje puške u kuruzu.
"eliminirati sve dosadašnje "stručnjake" i političku gamad ", kako ti kažeš, nije jednostavno. Rebel i lignja im moraju "pomoći" da siđu s konja, a da po treći put ne uništimo ovu našu malu državicu. Vjerujem da postoji aktivan, ne rušilački način, smjene upravljačkih elita, način koji poštuje znanje, sposobnost, strane jezike, hrabrost, samopouzdanje u zastupanje naših nacionalnih intersa u europskoj uniji. Sve ovo što starci ili nemaju, ili više ne mogu imati jer su stari, a mladi imaju kad žele imati.
Takav zadatak, je po mom uvjerenju namijenjen rebelu, lignji i legijama mladih hrvatskih dečki i cura, a zadatak se, jasno ne može izvršiti, ako počnemo s izmišljanjem stotinu valjanih razloga, zašto nešto ne možemo učiniti, a ni jedan kako treba nešto učiniti.

Tko je glasao

pa

u tome i je problem, u nadopuni. kako se ono kaže - vrag je u detaljima. svaki moron, uključujući mene, može načelno znat ili naučit šta bi trebalo napravit. ali onda to treba razradit, proučit, testirat, raspravit, doradit i realizirat. a to je već pravi posao za koji ti trebaju stručnjaci, a ne laprdala opće prakse. kad prijeđemo sa teoretskog na konretno, dolazi do problema.

iako je po meni i sve to manje bitno. prva i osnovna stvar koja se mora dovest u red je pravosuđe. pravosuđe, pravosuđe, pravosuđe.

ove sve detalje bi se dalo dovest u red da mi nemamo fundamentalnih problema. naš problem je šta u praksi nemamo funkcionalno podjelu vlasti, onu famoznu trodiobu na zakonodavno, izvršnu i sudbenu. kod nas je sve to isprepleteno partijskim pripuzništvom i nepotizmom od pamtivijeka. zakonodavna vlast je 150 dizača rukica instaliranih na liste od strane izvršne vlasti koja će im u četiri godine mandata predlagat zakone ko na traci. zaboravio sam koliko je zakona sabor donosio godišnje, ali neka apsurdna cifra je u pitanje, ne bi čovjek sve to stigao ni pročitat u godinu dana da se 24/7 prihvati posla. ali nije ni bitno, uvijek imaju onaj "nisam znao šta potpisujem argument" u rukavu. to kod nas prolazi, nisu oni tu da misle već da dižu ruke kako partija odredi.

o pravosuđu su već ispričane priče i priče, pa u ustavni sud biramo suce tako da se mulja s uvjetima natječaja i životopisima. jel treba dalje? moš mislit kako je onda na nižim razinama.

pogledaj nam popis glasača, to je tragikomedija da u digitalnom dobu, kad npr. teleoperateri znaju da si u inozemstvu poslao sms i skidaju ti instantno kune s računa ma gdje bio:) mi još ne znamo koliko glasača imamo, koliko ljudi se plaća iz proračuna, a sve to jedna omanja informatička firma može dovest u red u roku od par mjeseci i za malo para. kod nas se na "informatizaciju" godišnje iz proračuna izdvaja milijarda kuna.

mediji su nam priča za sebe, kao ekskluzivu i vrhunac istraživačkog novinarstva objavljuju informacije koje dobiju od kojekakvih izvora bliskih koječemu, a zapravo se sve zna. imamo par mafijaša vlasnika koji u dogovoru s kompanjonima iz "visoke" politike usmjeravaju artiljeriju na nepodobne, koji su usto obični i politički mrtvi, kako to vole nazivat nounari. mediji su samo oruđe, čast iznimkama koje su rijetke, ali tim više vrijedne.

mi smo karikatura države i to je naš vrhunaravni problem, a sve ovo oko čega se svakodnevno svađamo i šta gledamo i čitamo je samo posljedica toga. ne može se popravit ništa dok ne uklonimo te ukrivo nasađene fundamente, a to sigurno neće uklonit isti oni koji su ih tako postavili jer im to izravno ide u korist. promjene koje se moraju dogodit da stvari istinski počnu mijenjat nisu još niti na vidiku. ja odgovorno tvrdim da se ništa u ovoj državi neće popravit još desetljećima. tješim se da će i tada, ali i to je upitno. jedino neki deus ex pička materina može doć pa nas spasit od samih sebe. ali polagat nade u to već graniči s religijom čiji fan baš i nisam.

vjerovatniji scenarij je da će opet doć neko fabricirano doba konjukture na krilima bogtepitaj kakve muljaže s virtualnim novcima i dugovima, a onda ćemo se i mi s našom malom kronističkom farsom šlepat na račun toga koju godinu dok se opet činjenično stanje ne ogoli i ne suočimo se s vlastitim jadom. naše stvarno stanje je da smo propalo društvo i država, neko to treba priznat javno, u lice građanima i onda možemo počet radit na liječenju. ovim pretvaranje i hindbom da se rak može izlječit andolima se samo zavaravamo dok nam to srani kreditori dopuštaju.

Tko je glasao

ovo je trebao biti dnevnik a

ovo je trebao biti dnevnik a NE komentar, jer dnevnik možemo dići na naslovnicu pa ja se nadam i facebook pollitike

Ne zbog tvoga ega, od kojeg očito ne patiš, nego da što više ljudi pročita ovu rafalnu paljbu koha peče i boli, kao uostalom što istina i inače radi

Kako god, ja ću podijeliti komentar putem sbog profila. Ne zaslužuje biti u zapećku.

Tko je glasao

bogami

mogu ti reć da mi itekako gode egu ovi plusevi i komentari. samo ne znam koliko vajde ima od čitanja ovog šta sam napisao i što velika većina ljudi već zna. malo njih to baš ne kuži, a veći broj kuži ali slegne ramenima jer im takvo stanje ide na ruku. najviše me brine šta ramenima sliježu i oni kojima je to na direktnu štetu, a taj sam i sam.

djeluje terapeutski malo olakšat dušu pišući ili čitajući ovako nešto, ali ništa se konkretno ne mijenja. jebajiga

Tko je glasao

me mijenja se? griješiš,

me mijenja se?

griješiš, mijenja ali puževim korakom i moja generacija osamdesetih neće dočekati te promjene, ja sam se pomirio s tim, ne treba nam ni zamjerati previše, degenerični nakot koji je ostaje nakon rata je ipak prevelik zalogaj za šaku mulaca

tvoj tekst je koncizan, direktan i brutalno istinit, te kao takav itekako mijenja puno toga, prekasno za nas ali možda na vrijeme za generacije koje dolaze

Tko je glasao

amigo,que pasa contigo?

... tvoja generacija (osamdesetih) neće dočekati promjene, prekasno je za vas tridesetgodišnjake, ali možda nije za generacije koje dolaze, ne treba vam previše zamjerati i ne treba sami sebi zamjerati.... itd
oprosti što pitam, ali kakve ti to promjene očekuješ i od koga?
tridesetgodišnjaci su generacija koja dolazi, to ste ti i lignja, tko bi drugi bio, kako može za vas biti prekasno?

Tko je glasao

Htjedoh reći da smo mi

Htjedoh reći da smo mi generacija koja se našla u nezahvalnoj poziciji mamurluka koji je neminovno došao nakon opijanja znanog kao "samostalna Hrvatska".

E sada, dok mi pokupimo boce i dočekamo da se većina otrijezni ili pokrepa, onda možda mogu krenuti stvari na bolje sa nekim novim klincima manje opterećenima od nas.

Naravno, obrazovni sustav tu igra ključnu ulogu, jer ako se nastavi generiranje mržnje, ni budućnost neće promijeniti ništa. O tome puno bolje govori ovaj tekst kojeg valja pročitati:

http://pescanik.net/2014/05/kako-uciti-o-srebrenici/

Tko je glasao

Na balkanu svaka generacija

Na balkanu svaka generacija ima osjećaj da se našla u nezahvalnoj poziciji mamurluka.
I svaka generacija rađa u svojoj glavi ideju da MORA postojati netko, Država,Partija, Vođa, Vlada, tko će se brinuti o nama, "otvarat će radna mjesta", brinuti će o nama u starim danima, voditi će računa o istini, pravdi, i društvenoj jednakosti.

Kad se takav ne nađe, jer ga ni nema, onda mi pokušavamo taj deficit rukovodstva supstituirati beskrajnim nizanjem apstraktnih pretpostavki jednog dobrog, efikasnog i pravednog društva.
Pa onda, umjesto da se primimo učenja i posla, sada opet ne možemo ništa jer nas priječi neoliberalizam, manjak participativne demokracije, partitokracija, nedostaci u pravosuđu, nedovoljna uloga javne televizije, neuređeni birački spiskovi, nedostaci u odgojnom i obrazovnom sustavu.....
Krug neefikasnosti se zatvara, zavlada paraliza djelovanja i Vlade i Sabora, i to onda dovodi do fenomena da tridesetgodišnjaci smatraju da je predstava za njih završila.

Tko je glasao

PS Lignja, ne dezinformiraj

PS Lignja, ne dezinformiraj javnost!!

https://fbcdn-photos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1.0-0/10309710_10...

Počet će vješati čokoladice o retrovizore Mece 190D

Tko je glasao

jebiga, sad već pričam sam sa

jebiga, sad već pričam sam sa sobom

Uglavnom, vidim, podijelila pollitika komentar na facebooku još prije 8h

Cool, ipak nisam toliko na facebooku da uhvatim svaki news feed :D

Tko je glasao

@lignja kompletni hrvatski

@lignja kompletni hrvatski parlamentarizam je stratište svega ljudskog i moralnog. Tu spadaju ne samo oni koji zahvaljujući stranačkom potpuzništvu, klanskom tračanju i izdaj volje birača, općeg dobra i zajednice četiri donose političke odluke, već i onja šljam, lupeži i politički profiteri u saboru koji četiri godine glume ures demokraciji i žive kao crvi na crkljotini zvanoj oporba.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

zahvalan

Lignja, hvala ti na ovom tekstu. Kompilirao si praktički sve što čini ovu državu banana demokracijom i to riječnikom koji zaslužuje.
Kapa dolje

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

uvijek

je zadovoljstvo prolit žuč pred kolegama supatnicima. hvala tebi na čitanju.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci