Tagovi

Što se to događa u Brazilu?

Posljednjih nekoliko dana svjetske televizije i novine donose vijesti o demonstracijama u velikim brazilskim gradovima, pod motom "Brazil se budi".

Stižu najrazličitije vijesti, od onih o paljenju guma, suzbijanju nasilja i suzavcu, do onih podmuklijih, o navodnom odbijanju pripadnika državne policije da ograniči i suzbije nasilje u protestima, na što je, kažu novinarski mudrijaši, vlada u savezne države uputila "vojsku", a zapravo su guverneri naprosto kao pojačanje policiji angažirali žandarmeriju.

Kap koja je prelila čašu bilo je poskupljenje javnoga prijevoza.

Javljaju se različiti glasovi potpore ili neslaganja s prosvjedima. Npr. Pelé, koji u Brazilu ima status poluboga (ili ga je bar imao do ove svoje izjave, pa ju je ubrzo povukao), pozvao je na odustajanje od prosvjeda, a legendarna prznica Romário, koji je dao najviše golova u službenim utakmicama u povijesti nogometa, njih 1003 -, ali je u reprezentaciji po golovima tek na trećem mjestu, iza Peléa i Ronalda, pa je na njih i kivan - sada zastupnik Brazilske socijalističke partije u Predstavničkom domu Kongresa, poručio mu je odmah da "začepi gubicu".

Za sutra, 21. lipnja, najavljene su manifestacije u 24 glavna grada Saveznih Država.

Što se to događa u toj velikoj zemlji, na čiju površinu stanu 122 Hrvatske, veoma bogatu prirodnim i humanim resursima, koja posljednjih godina polako ali sigurno izlazi na svjetsku scenu?

Brazilsko je društvo veoma složeno, s različitim realnostima, za (hrvatske) poglede nevjerojatnim razlikama, premda je u posljednjih desetak godina postignut fantastičan socioekonomski napredak. To je dovelo do rasta i jačanja srednje klase i pridonijelo da se Brazilcima otvore oči kako više nisu "zemlja budućnosti", kako je Brazil bio nazvao Stefan Zweig (a De Gaulle poslije otrovno dodao "i uvijek će biti.").

Možda je i taj rast, koji se činio nezaustavljivim, dok brazilska privreda u posljednje vrijeme posustaje, inducirao ovu frustraciju kod omladine kod koje su se stvorila očekivanja što će teško moći biti ostvarena.

Partido dos Trabalhadores (PT), Radnička stranka već se izgleda pomalo istrošila i brojni sektori u njoj više ne vide u njoj sredstvo za promjene za koje je bila birana i nade koje su se na temelju toga stvorile, prvenstveno nade u ublažavanje golemih socijalnih razlika. U prvih deset godina mandata i sam je karizmatični predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva, skraćeno zvan Lula, poticao sve veća očekivanja, zbog kritičkoga odnosa prema uspjesima vlastite vlade ("Da, ali možemo još više!"). Brazilci su ga zvali "nezadovoljnim predsjednikom", u doba kad je kvantitativno i kvalitativno brže rastao standard. To mu je pomoglo i da politički preživi korupcijski skandal (mensalão) koji je u dugogodišnji zatvor poslao povijesne vođe PT-a i njegove najbliže suradnike.

Danas su došla druga vremena. Predsjednica Dilma Russeff (upravo je zbog demonstracija otkazala posjet Japanu) uživa velik politički ugled, ali nema karizmu kao njezin prethodnik. Došla je na čelo zemlje kad su ekonomski ciklusi već pokazali da prethodni ritam rasta neće moći biti očuvan. Brazil se također neizbježno susreće s plaćanjem svoga dijela svjetske krize, što također ne može povoljno utjecati na raspoloženje kako stanovništva tako ni ekonomskih i političkih faktora.

Zbog dijela svjetske štampe, gladne senzacija i glupih usporedbi, treba reći da je besmislica smatrati tamošnje demonstracije "arapskim proljećem" ili "baršunastom revolucijom". Brazil je danas velika i čista demokracija, besprijekornoga i tehnički modernoga izbornoga sistema (glasaju elektroničkim kutijama), potpuno slobodnih medija i uopće slobode izražavanja kao rijetko gdje u svijetu. No imaju atipičan federalan model (26 Saveznih Država i Savezni Distrikt Brazilija), s ovlastima država koje katkad potenciraju egoizam i stimuliraju različite kontradiktorne agende, s okoštalim političko-stranačkim sistemom, što kod neupućenih promatrača može izazvati zabunu.

Prekjučer je neki demonstrant nosio transparent s natpisom "Ne ubijajte moje snove". Vjerojatno je to i najjasnije definiran razlog za demonstracije. Brazilski će političari dakle morati brzo naći načina da se nađu na strani nade, pogotovo nade mlađih naraštaja.

Komentari

Vrlo dobar članak Jedan

Vrlo dobar članak Jedan Brazil za sve, s vrlo dobrim uvidom u probleme, premda neke njegove postavke vidim drugačije.

Tko je glasao

Rasplet krize na pomolu?

U ponedjeljak, 24. lipnja, predsjednica Dilma Rousseff, nakon sjednice s guvernerima saveznih država i gradonačelnicima velikih gradova, najprije se osvrnula na porast inflacije, pripisujući je međunarodnoj financijskoj krizi i najavila pojačanu fiskalnu odgovornost koja bi zajamčila stabilnost privrede i kontrolu inflacije.

Potom je predložila je sazivanje referenduma kako bi se ustanovila posebna ustavotvorna skupština kojoj bi zadaća bila provedba političke reforme u zemlji zahvaćenoj društvenom krizom. Političkoj reformi cilj je širenje narodne participacije i horizonata civizma.

Založila se da korupcija postane teško kazneno djelo, tj. kazneno djelo za koje su zaprijećene dugogodišnje kazne zatvora za kršenje vrijednosti štićenih Ustavom.

Predložila je i pet paktova tj. mjera u socijalnoj, ekonomskoj i političkoj sferi.

Jedan od njih je povećano ulaganje u javni zdravstveni sustav. Za ulaganja u sektor javnoga prijevoza najavila je oko 128 milijardi kuna. Zatražila je da Kongres prihvati prijedlog zakona koji će 100% prihoda od nafte (royalties) i 50% prihoda od eksploatacije nafte pronađene u pre-salt layeru usmjeriti u prosvjetu. Vlada će za 11 tisuća povećati upisne kvote za studij medicine i odobriti zapošljavanje inozemnih liječnika.

Na reakcije nije trebalo dugo čekati. Među prvima se javio bivši predsjednik Fernando Henrique Cardoso koji je ocijenio da je riječ o prijedlogu autoritarnoga režima, jer zaobilazi ustavni postupak za izmjene i dopune Ustava.

Opozicija je također odmah reagirala. Aécio Neves, čelnik Stranke brazilske socijaldemokracije i jedan od vjerojatnih kandidata na idućim predsjedničkim izborima, tvrdi da je sazivanje referenduma isključivo u nadležnosti Kongresa i da Dilma pokušava prebaciti vruć kesten iz izvršne u zakonodavnu vlast.

Opozicija izjavljuje da je sklona plebiscitu, no ne slaže se s održavanjem Ustavotvorne skupštine samo za raspravu o političkoj reformi, jer za nju i sada postoji potreban pravni okvir. Opozicijski čelnici uglavnom izjavljuju da Dilma pokušava na Kongres, guvernere i prefekte prebaciti ono što je u ovlasti njezine Vlade.

Predsjednici Zastupničkoga doma i Senata još se nisu izjasnili.

Opozicija je također izašla s manifestom kojim predlaže mjere što bi ih Vlada trebala usvojiti da udovolji zahtjevima demonstranata. Jedna je od njih osnivanje Kongresne istražne komisije koja će provjeriti rashode u vezi sa Svjetskim prvenstvom u nogometu i provesti auditoring. Između ostalog, opozicija traži da se smjesta opozove uredba koja zabranjuje objavljivanje troškova Predsjedništva Republike na međunarodnim putovanjima, uvid u troškove učinjene službenim karticama i objavljivanje podataka o poslovanju BNDES-a, Nacionalne banke za ekonomski i socijalni razvoj i Petrobrása, nacionalne naftne kompanije.

Tko je glasao

Brazil = Turska?

Turski je premijer Recep Tayyip Erdoğan usporedio proteste u Turskoj s protestima u Brazilu te izjavio da je Brazil cilj istih konspiracija koje, kako kaže, nastoje destabilizirati njegovu zemlju.

Kaže da se ista igra sada igra u Brazilu. Simboli su isti, transparenti su isti, Twitter i Facebook su isti, svjetski mediji isti. Oni (demonstranti) vođeni su iz istoga centra".

"Pokušavaju uspješnije u Brazilu ono što nisu uspjeli postići u Turskoj. To je ista igra, ista zamka, isti cilj.

"Tko je dobio u ovih tri tjedna prosvjeda? Lobby kamata, neprijatelji Turske.

Načelno sam skeptičan prema teorijama zavjere. No to ne znači da one ne postoje! :-)

Tko je glasao

Turkish Yaca Man,

Argus,

mislim da se PMinistar Turske,
(hvala za citate),
pokušava opravdati za shits koja je učinio vlastitom narodu,
ordinary SOB.

Ovo me jako podsjeća na veljaču 2011.
kada je El Špija Karamuljko
šetao na remote control naše jadne policemene
da trče od lokacije do lokacije,
naredio im da pretuku sve živo niz onu ulicu u Gornjem gradu,
a sve kako bi sada ex kradezenjarka Yaca
potpisala onaj famozni contract at Brussel.

"Sic transit gloria mundi"
rekoše davno stari Rimljani.

Sve teorije zavjere uvijek prihvaćam sa skepsom,
a naročito onu kako George Soros vodi specijalni rat protiv RH,
koje se sjećam iz Hrvatskog slova devedesetih,
a sada sam je u promijenjenoj verziji
pročitala na desnožutom ili obrnuto
dnevno.hr.

Pozdrav iz Rijeke
Mirtaflora

Tko je glasao

Mirtaflora,

Naravno, vjerojatno je i Erdoğanu krivo što nema tamo Sorosa, pa da stvari budu lijepo "razjašnjene" turskim građanima, onako kako treba: ono što je dobro u vođenju zemlje, vođeno je dobro zbog Erdoğanove sposobnosti, naravno, a za ono što ne valja, kriv je naravno netko drugi.

No imajući na umu mentalitet brojnih vlastodržaca, nije isključeno ni da on iskreno vjeruje u to što kaže, na temelju pogleda iz svoje paralelne realnosti.

S druge strane, s obzirom na mobilizacijski kapacitet društvenih mreža, zaista je pitanje u kojoj mjeri one mogu biti zloupotrijebljene, ukoliko neki centar moći, domaći ili inozeman, ima interes da potakne događaje.

Pozdrav iz konačno ne prevrućega Zagreba.

Tko je glasao

Zavjerine zavjere zavjera...

Zavjera... možda... samo čija?

Naime, često se pitam koliko kao političar moraš biti glup da dozvoliš eskalaciju protesta i nasilja zbog jednog parka? Nije li bilo jednostavnije popustiti tom benignom zahtjevu mase, toj kapljici u moru represije, korupcije i pljačke na svim drugim poljima?

Ne, Erdogan, kao i ostala politička elita, nije glup, već je lukav i podmukao. Vidio je on da se nagomilao gnijev i problemi i da treba pod hitno i pod svaku cijenu stezati uzde, dok ne bude prekasno. Nisu bez razloga žrtve protesta baš aktivistički lideri, a ne nasumični kolateralni slučajni prosvjednici. I nije slučajno da nakon "proljeća" nastupaju još represivniji i nazadniji režimi.

Politička elita sama sebi glumi "zavjeru", to je moje mišljenje...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Teorije zavjera sadržajno ne postoje kao fakt

Načelno sam skeptičan prema teorijama zavjere. No to ne znači da one ne postoje!

Teorije zavjera kao verbalni izraz su kovanica kojom se odvraća pozornost od sadržaja obrasca Problem - Reakcija -Rješenje kako bi se diskvalificiralo pojedinca ili grupu koja ukazuje na sadržaj zavjere kao fakt. Sadržajno ne postoji objašnjenje te teorije i stoga ju ne treba rabiti u kontekstu kada sadržajno zavjera postoji ili zavjere jednostavno nema. Primjer ubojstvo Kenedija, Gadafija, 9/11...

Tko je glasao

Protestometar

Protestometar

Folha de São Paulo objavila je "protestometar" ("prosvjedomjer", za čistunce) s temama koje mogu mobilizirati nove prosvjede.

Prema protestometru, teme imaju sljedeće šanse:

Veliki izgledi

Poboljšanje javnoga prijevoza - Zahvaća sve ljude i riječ je o već započetoj javnoj raspravi

Troškovi Svjetskog prvenstva u nogometu - Riječ je o konkretnoj temi pri kojoj je moguće govoriti o mogućoj korupciji koja je već u toku

Prijetnja slobodi demonstriranja - Ta je tema već izvela stotine tisuća ljudi na ulice posljednjih dana

Mali izgledi

Korupcija - Tema koja nema toliko mobilizacijske snage, ako ne kovori o konkretnim slučajevima

PEC 37 (prijedlog zakona koji oduzima dio ovlasti za istrage Javnom tužilaštvu i prenosi ih na policiju) - Tu temu većina ljudi dobro ne poznaje i viđena je kao previše specifična

Agrarna reforma - Ima malen odgovor u urbanim centrima gdje dolazi do prosvjeda

Tko je glasao

Molim neku dobru dušu da mi

Tko je glasao

Riješeno, hvala Zoranu

Tko je glasao

Datafolha - razlozi za demonstracije

Datafolha, agencija za ispitivanje javnoga mnijenja grupe Folha de São Paulo, objavila je rezultate istraživanja demonstranata koji su izašli na ulice São Paula 20. VI.

Razlozi za demonstracije:

67% - protiv povećanja cijena karata za javni transport
38% - protiv korupcije
35% - protiv političara
27% - za bolji javni prijevoz
20% - za više sigurnosti
18% - protiv nasilja/policijske represije
14% - za besplatan javni prijevoz

Tko je glasao

Datafolha - profil demonstranata

Datafolha, agencija za ispitivanje javnoga mnijenja grupe Folha de São Paulo, objavila je rezultate istraživanja demonstranata koji su izašli na ulice São Paula 20. VI.

Profil demonstranata je sljedeći:

Ideološka skupina:

32% - krajnji liberali
29% - liberali
20% - konzervativci
17% - umjerenjaci
2% - ostali

Politička pripadnost:
22% - ljevica
14% - lijevi centar
31% - centar
11% - desni centar
10% - desnica
12% - neopredijeljeni

Tko je glasao

Obraćanje Dilme Roussef

Predsjednica Dilma Rousseff obratila se javnosti u povodu aktualnih događanja i izjavila sinoć (petak, 21. VI., u 21 sat, subota 2 sata po hrvatskom vremenu), u govoru od 9 minuta i 58 sekundi koji su prenosile sve nacionalne tv i radijske mreže, da snaga manifestacija treba biti iskorištena da budu izvršene promjene u korist stanovništva. Dilma je izjavila da će pozvati guvernere (predsjednici saveznih država, izvršna vlast, direktno izabrani) i prefekte (predsjednici općina, izvršna vlast, izabrani direktnim izborima) većih gradova da se sačini velik pakt oko poboljšanja javnih usluga.

"Žarište će biti: prvo, izrada Nacionalnog plana urbane pokretljivosti, koji će poboljšati javni transport. Drugo, 100% prihoda od nafte bit će usmjeren na prosvjetu. Treće, smjesta dovesti tisuće liječnika iz inozemstva da poboljšaju zdravstvenu uslugu SUS-a (nacionalan javni zdravstveni sistem)", najavila je Dilma, koja je još izjavila da će primiti lidere mirnih demonstracija, sindikalne predstavnike i predstavnike radničkih pokreta.

Prema Dilmi, potrebno je "prozračiti stari politički sistem" i pronaći mehanizme koji će institucije učiniti transparentnijima, otpornijima na nepravilnosti i propustljivijima za utjecaj društva. Još je naglasila da je pogrešno misliti kako se bilo koja zemlja može lišiti stranaka i pučkoga glasa, koji je, kako kaže, temelj bilo kakvoga demokratskog procesa.

"Moramo učiniti napor da bilo koji građanin ima učinkovitije mehanizme kontrole nad svojim predstavnicima. Veoma su nam potrebni, ali zaista veoma potrebni, efikasniji mehanizmi suzbijanja korupcije. Zakon o pristupu informacijama, koji je donijela moja Vlada, mora biti proširen na sve vlasti ove Republike i na sva savezna tijela", istakla je.

Svjetsko prvenstvo

Kad je o SP-u riječ, Dilma je istakla da novac koji se investira u izgradnju stadiona dolazi od vlasnika ili poduzeća koja će upravljati stadionima. Još je zatražila da sportaši i studeni koji su sada u zemlji, na Kupu konfederacija, budu dobro primljeni, kao što su to bili i brazilski igrači kad su se natjecali u drugim zemljama.

"Nikad ne bih dopustila da taj novac dođe iz saveznoga budžeta i ošteti prioritetne sektore kao što je zdravstvo i prosvjeta. U stvarnosti, mi smo povećali rashode za zdravstvo i prosvjetu. I povećavat ćemo ih i dalje. Vjerujem da će savezni Kongres prihvatiti prijedlog koji sam već podnijela, da svi "royalties" od nafte budu potrošeni isključivo na prosvjetu."

Tko je glasao

čisti populizam!

čisti populizam!

Tko je glasao

Na putu prema putu . . .

Veoma su nam potrebni, ali zaista veoma potrebni, efikasniji mehanizmi suzbijanja korupcije.
Ma ovakve "pričam ti priču" govori su mi najdraži, pogotovo kad nitko ne misli suprotno. Dakle što je dotičnu sprečavalo da pronađe i pokrene te "efikasnije mehanizme za suzbijanje korupcije" prije cijele ove gungule i zapravo je još bolje pitanje kakvi su to konkretno mehanizmi ili je to samo šuplje brbljanje u logici "trebalo bi riješiti glad u svijetu"?

Vjerujem da smo se svi naslušali tih milozvučnih govora u kojima se ne kaže ništa osim blesave floskule da "treba težiti da stvari budu bolje" što očito narodu predstavlja svaki put veliku novost i iz čega se može iščitati nevjerojatna kvaliteta govornika u smislu društveno-ekonomske inovacije.

Ne pratim djela spomenute Dilme i možda ona stvarno misli i žali najbolje, no trebamo se se pitati što nju ili bilo koga koji je na nekom vladajućem mjestu sprečava da se neka poboljšanja stvarno i dese, a ne da sve ostane na nivou "pozdrava i želja"? Trebamo se također pitati da li su posljedice ovakvog baratanja javnim novcem bile predvidive i tko je taj koji je tu donio takve odluke?

Puno važnih pitanja na koja se nastoji dati odgovor u vidu magle računajući da će populus progutati takvu retoriku kao što to i redovito guta. Jasno to tako ide dok ne nastane neka ovakva tumba koja opet ne napravi ništa obzirom da je to refleksija "onog što nećemo", a ne "onog što hoćemo".

P.S. Možda su Hrvati tu izuzetak obzirom da su uspjeli složiti logiku "hoćemo što nećemo" i strastveno se naelektrizirali oko pederskih brakova prepoznajući tu najvažniji problem nacije. Stvarno smo pederi, oni u prenesenom smislu, 700.000 "and still counting"!

leddevet

Tko je glasao

Suština

Kad je o SP-u riječ, Dilma je istakla da novac koji se investira u izgradnju stadiona dolazi od vlasnika ili poduzeća koja će upravljati stadionima.

Ovo mi govori da Dilma još nije shvatila suštinu problema.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Komentar Dilminoga obraćanja javnosti

Predsjednica je svoj govor centrirala na sljedeće probleme koje vidi kao razloge za urbane nemire koji već desetak dana potresaju Brazil :

- nezadovoljavajući urbani javni prijevoz

- nezadovoljavajuće stanje u javnom školstvu

- nezadovoljavajuće stanje u javnom zdravstvu (javno zdravstvo veoma je skromnoga opsega u Brazilu)

- nedovoljna prohodnost političko-administrativnih tijela (tj. okoštali politički i upravni sistem)

- korupciju

Tko je glasao

Bivša ministrica zaštite okoliša, istupila iz vladajuće stranke

.... daje podršku demonstracijama.

Evo sjetih se, tko zna što me podsjetilo, moje frendice Marine, pa prenosim njen posljednji tekst.

Marina - a cara do BrasilU članku objavljenom u novinama "Folha de S. Paulo", redovna kolumnistica Marina Silva komentira aktualne prosvjede koji se događaju u Brazilu, slični tolikima drugima širom svijeta zadnjih godina.

Silva je aktivistica za okoliš, bivša senatorica i bivša ministrica okoliša u vladi Lula de Silve. Istupila je iz vladajuće Radničke stranke zbog neslaganja s njihovom politikom prema okolišu. Godine 2010. bila je kandidatkinja zelenih za predsjednicu, te dobila 20% (odnono 20 milijuna) glasova.

Postoji zajedničko svojstvo svih ovih prosvjeda, kaže Silva. Počinje s nekim jednostavnim simbolskim zahtjevom, 20 centavosa u Brazilu, stabla na trgu u Turskoj... Ali ono što je u pitanju je "demokratizacija demokracije". "Ljudi ne žele biti samo gledaoci, ne žele ulogu u koju ih guraju stranke koje drže monopol političkoga"; žele biti protagonisti, žele utjecati na promjene.

"Mnogi su brzi u tome da odbace ove pokrete", koje ona naziva graničnim pokretima, koje vode sami aktivisti a ne stranke ili karizmatski lider. "Danas sam vođa, sutra sam vođena, danas sam luk, sutra sam strijela", opisuje Silva. "Ne spasitelji/ce nacije, samo muškarci i žene koji rade zajedno."

"Brazil može naučiti da radi stvari drukčije: ni vječna tranzicija ni iznenadni izlivi, nego produktivni dijalog i kreativno proširenje demokracije. Bojite se vandalizma? Radite, gajeći kulturu mira."

Tko je glasao

Izbori

Marina Silva u veljači je pokrenula osnivanje nove stranke koja će se zvati Rede Sustenabilidade "Mreža održivost", a na izborima nastupati samo pod nazivom "Mreža".

Administrativni postupak je u toku, čekaju da Viši izborni sud izvrši registraciju stranke. Kažu da će biti moderna stranka, koja neće prihvaćati donacije ako novac dolazi iz poduzeća koja imaju veze s alkoholom i naoružanjem ili uopće ekološki neprihvatljivom djelatnošću.

Kandidat na idućim predsjedničkim izborima nastoji ponovo biti Marina Silva, koja ulazi u koaliciju sa Strankom brazilske socijaldemokracije (PSDB) i Brazilskom socijalističkom strankom (PSB) protiv Partije radnika (PT) na vlasti.

Izbori će biti krajem 2014., a idući predsjednički mandat počinje 1. siječnja 2015.

Sve izjave brazilskih političara o aktualnim demonstracijama i uopće o aktualnim događajima valja promatrati u svjetlu činjenice da je u toku neformalan postupak "predkandidature", u kojem sudionici nastoje za iduće izbore izboriti status kandidata unutar svoje stranke ili koalicije.

Tko je glasao

Sori, tipfeler: nova će se

Sori, tipfeler: nova će se stranka zvati Rede Sustentabilidade.

Tko je glasao

Lovely Dilma,

Organizacije Care2care, Awaaz i druge

skupile su na internetu dva milijuna potpisa protiv uništavanja
Brazilske prašume,

no to nije Dilmu spriječilo da potpiše taj zakon.

Znam to dobro jer sam potpisivala danima peticije koje su mi stigle na email adresu.

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

Oprez

S davanjem podrške grupama "protiv uništavanja" Amazonije valja biti oprezan.

Proglašavanje Amazonije "plućima svijeta", razni igrači, prvenstveno SAD, žele primijeniti teoriju ograničenoga suvereniteta na Brazil, pravdajući je ekološkim razlozima. Ako je Amazonija "pluće svijeta", onda dakako treba izvući Brazilcima suverenitet nad tim dijelom zemlje, većim od površine Europe, jer, ako je Amazonija svjetska vrijednost, onda je međunarodna zajednica mora i kontrolirati - a slučajno SAD tamo ima najčešće odlučujuću ulogu.

Tko je glasao

Organizacije,

Awaaz.org je skupio 13 milijuna pisama američkim kongresmenima i senatorima
iz cijelog svijeta

protiv PIPa zakona.

Saznala sam za to jer je Mrak
(hvala Mu)
ugasio pollitiku.com iz solidarnosti.

Ponosno ističem da sam promijenila šprancu za pismo,
kako bih dala točne podatke o sebi
i dobila odgovor američkog senatora, tj, nekog iz njegova ureda.

Care2care bavi se zaštitom ljudskih prava i prirode.

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

dogadja se .......

...... Turska, Grcka, Amerika, Njemacka, Engleska,.......

......... dogadja se narod !!!!

Simptomi su razliciti, bolest je ista.

Vlade/politicari se odvajaju predugo i predaleko od temeljnih nacela koje trebaju cuvati i zastupati. Najosnovnije nacelo je moral, a moral je skup vrijednosti kojom se vecina jednog drustva moze identificirati.

Posto je drustvo u cijelini zbog svoje unutarnje razlicitosti dosta inertno, to odvajanje politike se produbljuje i produzuje. U tom periodu se umanjuje broj onih koji takav stav zastupaju ili presutno toleriraju. Jednom dodje trenutak kada se na suprotnoj strani stvori "kriticna masa" (bar tolika da se izgubi strah podici glas), i onda zbog "autobusne karte" ili "nekoliko drveca" nastanu mega-protesti. Ali razlozi su mnogo dublji i ozbiljniji.

................. Simptomi su razliciti, bolest je ista !!!

Ja vjerujem da stojimo na pocetku globalnih promjena. Cekaju nas zanimljiva vremena.......

" Onaj koji se zeli obogatiti u danu, bit ce objesen za godinu."

Leonardo Da Vinci

Tko je glasao

ne pratite situaciju

Naroda na žalost mogu samo konstatirati da ne pratite situaciju. Od početka njene vladavine je svima postalo očito da se njena politika temelji na izdaji prethodnika koji ju je stavio u predsjednički ured to jest Lule.

Da skratim priču njena ekonomska politika se temelji na masovnim privatizacijama počevši od prodaje 7.500 kilometara cesta, 10.000 kilometara željeznice, luka i aerodroma.

Facing headwinds, Dilma changes course

S jedne strane ona prodaje (ili poklanja) državnu imovinu jer država nema para, a s druge strane razbacuje se gradeći stadione i druge bedastoće.

Ja sam siguran da bi čuvena Hrvatska šutnja to prešutjela, ali vatreni Brazilci to ne mogu prešutjeti !?

Tko je glasao

...razorne insinuacije...

She is the first woman to hold the office.[1] She was previously the Chief of Staff to President Luiz Inácio Lula da Silva from 2005 to 2010.[2]
The daughter of a Bulgarian entrepreneur, Rousseff was raised in an upper middle class household in Belo Horizonte.[2] She became a socialist during her youth, and following the 1964 coup d'état joined various left-wing and Marxist urban guerrilla groups that fought against the military dictatorship. Rousseff was eventually captured and jailed between 1970 and 1972, where she was reportedly tortured.[2][3]

@Kvarner, to nije moguće, jednostavno nije...tako se ne odnose prema državnoj imovini drugovi socijalisti, pače Marxisti...to nemere biti po defaultu, nigdje,,,
...što bi ostalo od svijeta da je to tako? kome bi smo mogli vjerovati?
Ne mogu doći sebi...(apaurin)

Tko je glasao

Drugovi socijalisti koji se

Drugovi socijalisti koji se tako odnose prema državnoj imovini su socijalisti kao što su antialkoholičari koji piju antialkoholičari...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

problem terminologije

A čuj, otkako se maleni čovječuljak crne kosice proglasio vođom "nadljudske gorostasne plavokose rase"... stvarno imamo problem s terminologijom.

Tko je glasao

he, he,

...srećom, bio je to prvi i posljednji koji je okaljao časni naziv "socijalista"
I dovoljno davno da iz njegovog primjera svi sljedeći izvuku pouke.

Tko je glasao

Sport i tko to more platit?

Postoji jedan segment koji je ovdje bio povod ovim prosvjedima, a to je nevjerojatna rastrošnost koja stoji iza velikih sportskih manifestacija. Sulude investicije u velebna sportska natjecanja kojima pojedine države nastoje pokazati svoju moć otišle su daleko iznad onog što si i najbogatije države mogu priuštiti.

Možda je napokon došlo vrijeme da se sport reducira u svoje normalne okvire, a ne da cijele države moraju taj bahatluk godinama otplačivati, ako ga ikad i otplate.

leddevet

Tko je glasao

Legalizacija i u Brazilu

Sulude investicije u velebna sportska natjecanja kojima pojedine države nastoje pokazati svoju moć otišle su daleko iznad onog što si i najbogatije države mogu priuštiti.

Baš sulude. No ta su natjecanja davno prestala biti sportom i postale važni političko-markentinški projekti, pri čemu po svoj prilici i gigantska peračina love igra važnu ulogu.

Indirektna posljedica tih velebnih planova natjecanja jedan je, mislim, važan element u cijeloj brazilskoj priči: nastojanje vlasti da, za potrebe tih velikih sportskih natjecanja, "ušminkaju" gradove, nastojeći riješiti ne samo problem javnoga prijevoza nego i problem favela, a on zahvaća stotine tisuća ljudi na obodima ili čak u centrima brazilskih megalopolisa.

Jedan dio demonstranata sigurno se regrutira i iz tih krugova.

Tko je glasao

Konacno da se dogodio i

Konacno da se dogodio i prosvjed protiv velebne nepotrebne izgradnje sadrzaja za te razlicite sportske manifestacije. Da se barem dogodio u Hrvatskoj prije rukometnog prvenstva. Mozda bi danas splitski proracun bio puniji, a glavna preokupacija gradskog poglavarstva ne bi bila sto napraviti i kako platiti odrzavanje jedne ogromne prazne i neupotrijebljive zgradurine. Ili u grckoj prije Olimpijade. Zanimljivo je povezati i ove proteste s londonskim neredima prije Olimpijade koji su bili potpuno neartikulirani, ali iz razgovora koje su kasnije vrsili istrazivaci sa sudionicima nereda bila je vidljiva misao- ogromne pare se lupaju u nesto pored nas sto mi necemo nikad koristiti, dok si mi ne mozemo priustit i neke najjednostavnije stvari.

Tko je glasao

Izgleda da će prije nogomet

Izgleda da će prije nogomet doći u nemilost u zemlji prijestolnici nogometa, nego kod Bandića :)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ništa nije onako kako izgleda

Argument No 1;
Brazil je jedan od po snazi ekonomije JA najjačih utemeljitelja paralelnog financijskog sustava kroz banku BANCO DEL SUR.
Treba napomenuti da taj sustav baca out MMF i svjetsku banku te ako napusti US dolar kao sredstvo plaćanja "petrodolar" nastupa smak svijeta po Wall street i City. A to gospodari Bilderberga neće dozvoliti. Predsjednica Brazila nije kormilar višepregradnog broda jer te pregrade imaju svoje kormilare koje nemaju veze s istinskim interesima svih članova posade - dapaće postoji realna mogućnost da u trenutku ako i kada dobije prevagu svojeg stava u vladi da bude smaknuta. Jer, ovo nije pitanje samo Brazila - ovo je pitanje opstanka postojeće agende svjetskog parazitskog financijskog sustava koji isisava sve što vrijedi u svijetu.
Ovih dana je predsjednik kompanije Monsanto dobio svjetsku nagradu za hranu - ha, ha, mislite da to nije znakovito u kontekstu povlačenja konaca iz pozadine - pa i u Brazilu.
Zavjera, naravno - to što ljudi to ne žele tako vidjeti je razlog zašto će onih 1% i dalje vladati svijetom po cijenu da se potamani 6 milijardi duša na zemlji. Puzajući fašizam do totalne diktature - dotle neka rvati slave ulazak u novu "kraljevsku jugoslaviju"!!!

Tko je glasao

...u sklopu općeg valutnog

...u sklopu općeg valutnog rata među velikim ekonomijama svijeta, Brazil je prošle godine oslabio svoj Real prema $US za oko 24%, štiteći konkurentnost svog gospodarstva...
...i time su uvozni proizvodi poskupjeli, inflacija od prihvatljivih 3% - 3,7% prešla u ozbiljnih 6,45% prošle godine, paradajz poskupio 96% kroz godinu, luk 70%, piletina 23%,
...od 2007e u Riu prosječne najamnine narasle za 118%
Kao zemlja s brzim ekonomskim rastom trpi Brazil i bez valutnog rata ubrzanom inflacijom svih vrijednosti, ali 2011e je taj rast drastično usporen na 2,7% godišnje a 2012e na neobično skromnih 0,9%...dok je u isto vrijeme dotadašnjim dobitnicima prosperiteta, srednjem sloju, inflacija anulirala napredak posljednjih godina.
Izgleda nelogično da poskupljenje prijevoza od 6,7% može potaknuti nerede tih razmjera, ali, u svijetlu ostaloga, ima logike da će se gradski živalj okupiti na temi koja se tiče zajedničke svakodnevnice, prešutno i bez potrebe organizacije...
Dok se je radilo o cijeni piletine, vegetarijanci se nisu nešto posebno osjetili potaknutima, cijena luka nije zasmetala onima što jedu ćevap bez luka (u Riu),
....ali osjećaj da kao sloj građanstva gube dobivene pozicije posljednjih godina? to je dobar razlog za pobunu.
http://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Brazil
...korupcija kojoj su svjedočili svih ranijih godina sada se utjelovljuje u pripremama za Svjetski nogometni kup i Olimpijske igre...sada u masi i konformisti prozivaju koruptni sustav...uz osjećaj osobne ugroženosti dolazi na red i pojam nejednakosti, neefikasnost javnih službi, odvojenost elita od naroda, nepravednost svjetskog poretka...
Ako im politika ne osigura rast, naći će se još tema kojim će ju stiskati.
Za sada ih stranke kroz riječi Predsjednice Rousseff pokušavaju držati pod kontrolom riječima: "Ovi glasovi, koji idu mimo tredicionalnih mehanizama, političkih stranaka i samih medija, trebaju se čuti." "Veličina jučerašnjih demonstracija je bila dokaz snage naše demokracije". Koliko su dobili na vremenu i kako će to vrijeme iskoristiti? i imaju li za ponuditi novi održivi optimizam?
...kako rekoh na početku, nije samo do njih, ...nastavi li se nestabilnost u okolnim ekonomijama skupa s američkom i evropskom, teško da će i sedma svjetska ekonomija imati što za ponuditi svojim, već naviklim na prosperitet, ljudima.

Tko je glasao

Sekeli gulaš

razlog za pobunu.
http://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Brazil
...korupcija

Ne znam koja je to metodologija koju upotrebljava Numbeo, no te brojke većim dijelom nisu realne. Postoje goleme razlike u cijenama između cijelih regija (npr. Sjeveroistok prema svim ostalima), od jedne do druge Savezne Države, između grada i sela, itd.

Tko je glasao

....desno je raspon cijena

....desno je raspon cijena koje daju median...bar mislim.
,,,,,,,
...i mislim da znadem koji je secret project iza protesta.
Repka im je slaba pa će rađe sjebat prvenstvo nego da ih doma nabiju Argentinci ili Nijemci.
...nema racionalnijeg objašnjenja...

Tko je glasao

..nema racionalnijeg

..nema racionalnijeg objašnjenja...

Ima! Boje se Sammira! :-)

Tko je glasao

fb

Brazil je jučer od svojih struktura zatražio blokiranje facebooka na barem 24 sata :)

Tko je glasao

Nijedan od dvaju vodećih

Nijedan od dvaju vodećih političkih dnevnika (Folha de São Paulo i Estado de São Paulo) ne donosi tu vijesti, tako da ona vjerojatno nije istinita.

Tko je glasao

moguće

Vijest je prenijela grupa Occupy Gezi, koja je održala skup podrške s Riom, provjerim pa javim, ako nađem nešto pametno...

Tko je glasao

Facebook - američki proizvod

Facebook - američki proizvod za nametanje svojih mišlenja... Kada sam ja dolazio na njihove stranice podržati Ocuppy Wallstrett pokret banirali me i cijeli grad Vinkovce :) ... Ironija je da i preko proxy-a nisi mogao doći na stranice njihovih foruma. Vjerovatno nije odgovaralo mi da ljudi podrže pokret koji bi urušio njihov bolestan sustav.

Justice for all !

Tko je glasao

...ipak građanski

...ipak građanski prihvatljivije od zahtjeva generalima i admiralima da preuzmu odgovornost ...itd, itd,...

Tko je glasao

Na sreću, to više u Brazilu

Na sreću, to više u Brazilu nije moguće.

Tko je glasao

...po onome što znam o toj

...po onome što znam o toj zemlji, rekao bih da je to jedna od najzrelijih demokracija koju poznajemo.
...ali, nikad´ ne reci nikad´, stare navade se usljed okolnosti mogu učiniti kao jedine moguće...posebno što još žive oni kojima su donosile benefite...
...a retoričke figure u pravom trenu na pravom mjestu lako nadomjeste sliku stvarnog stanja i stvarnih namjera...

Tko je glasao

...po onome što znam o toj

...po onome što znam o toj zemlji, rekao bih da je to jedna od najzrelijih demokracija koju poznajemo.

Apsolutno. Potpuno se slažem s tom ocjenom.

Tko je glasao

zanimljivo. Ja bih rekao

zanimljivo. Ja bih rekao upravo suprotno od toga, zemlja klasičnog latino američkog populizma, kao i Argentina, Venezuela, Ecuador, Bolivija, s jakom tradicijom uniformi i vojnih vlasti, katoličke crkve, obilatih prirodnih resursa, i za razliku od kvazi lijevih " revolucionarnih" režima pd kineskim utjecajem, Brasil ima vrlo razvijene inustrijske i bankarske veze s USA. To objašnjava snagu i veličinu brazilske ekonomije i lakoću pristupa na američko tržište.

Brzi rast ima svoju cijenu - eksplozivne razlike u bogatstvu između poduzetničkih i financijskih grupacija i ostalog stanovništva, i ta se razlika povremeno mora miroljubivo redistribuirati u interesu ostanka političke klase na vlasti i u interesu industrijskih i bankarskih profita, i to će s u Brasilu ubrzo i dogoditi.
Dosta zavisi i od federalnih provincija i njihovog interesa za poštivanje federalnih okvira, jer su neke od njih turbo bogate i vrlo ne rado učestvuju u redistribuciji federalne torte.
Vremena se mijenjaju. Tko bi rekao da nogometno prvenstvo u Brasilu može biti okidač nemira i promjena.

Tko je glasao

Ja bih rekao upravo suprotno

Ja bih rekao upravo suprotno od toga, zemlja klasičnog latino američkog populizma, kao i Argentina, Venezuela, Ecuador, Bolivija, s jakom tradicijom uniformi i vojnih vlasti, katoličke crkve, obilatih prirodnih resursa, i za razliku od kvazi lijevih " revolucionarnih" režima pd kineskim utjecajem, Brasil ima vrlo razvijene inustrijske i bankarske veze s USA. To objašnjava snagu i veličinu brazilske ekonomije i lakoću pristupa na američko tržište.

Žao mi je što tako misliš, uvjeren sam da imaš posve netočnu predodžbu o toj zemlji.

Ajmo po redu. S navedenim zemljama Brazil danas ima veoma malo zajedničkoga, osim što su nakon drugoga svjetskoga rata i velike svjetske krize koju nisu ratom mogle prevladati bile pod diktaturama.

Populizma nema ni izdaleka toliko koliko ti se čini. Brazil je veoma zrela demokracija i jeftin je populizam davno prestao biti politički produktivan.

Brazilska katolička crkva ni izdaleka nema mjesto koje se odavde katkad čini da ima. Uostalom, upravo je ona bila jedina koja je - za razliku od Argentine i Čilea npr. - oštro osudila uvođenje diktature i nikad nije uz nju pristala. Valja se prisjetiti da je upravo u okviru brazilske Katoličke crkve nastala "teologija oslobođenja", struja proizišla iz lijevoga krila koja se inspirirala dobrim dijelom socijalnim naukom marksizma. Leonardo Boff, dominikanac iz Rija, to jasno i kaže u kod nas objavljenoj knjizi.

Prirodni resursi su naravno golemi. Brazil je autosuficijentan u svim energetskim izvorima, npr. nafti i ugljenu. O ostalim rudama da se i ne govori, kao ni o vodnim resursima.

A humani su resursi naprosto izvanredni. Brazil npr. lansira satelite iz vlastite svemirske baze Alcântara, ima avione Embraer bolje od sjevernoameričkih (u Europi ih u floti ima Luxemburg), no teško probija lobi Boeinga i Bombardiera.

Sveučilište McKenzie u Riju jedno je od najbolje rangiranih uopće, a sličnih ima još desetak.

Maoizam nije imao dominantan utjecaj u formiranju revolucionarne ljevice nakon uvođenja diktature i bio je ograničen na studentske grupice. U revolucionarnoj je ljevici dominirala Komunistička partija Brazila, od šezdesetih godina prošloga stoljeća pod prilično snažnim utjecajem ideja jugoslavenskoga društvenoga i političkoga modela.

Pristup sjevernoameričkom tržištu za Brazil je težak i veoma su česte frikcije s SAD zbog različitih modela sprečavanja brazilskoga pristupa na sjevernoameričko tržište (SAD + Kanada).

Tko je glasao

kad je sve to tako dobro, da

kad je sve to tako dobro, da ponovimo onda tvoje pitanje: Što se to događa u Brazilu?

Tko je glasao

Najjednostavnije, brazilski

Najjednostavnije, brazilski je rast od 2002. do prije godinu-dvije omogućio ljudima socijalnu i ekonomsku promociju, no tako i generirao očekivanja koja sada više nisu realna, zbog više razloga, što je dovelo do nezadovoljstva kod jednoga dijela stanovništva. Mislim da sam to i napisao u dnevniku.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci