Tagovi

Što rade HRT i novinar Damir Matković??

Umoran sam i depresivan. Zašto??
Dana 8. 07. 2013. u TV dnevniku s početkom u 19 i 30 prikazana je TV reportaža koju je pripremio novinar Damir Matković, a u vezi događaja u Egiptu. Nekritički se prenosi jedna izjava pripadnika Muslimanske braće koji za kaos u Egiptu optužuje - Židove, u smislu da je sve to "kao zavjera Židova". Ocjenjujem, u svoje ime, da se radi o primitivnom huškanju gledatelja prema Židovima! Zar Damir Matković misli da nas nema više u Hrvatskoj??? Ili, da takvo neprofesionalno izvještavanje neće biti registrirano u židovskom svijetu i u Izraelu??? .... Pisao sam tako otprilike na svom FB profilu to večer ne vjerujući svojim ušima. Onda sam preko TV NA ZHTJEV još jednom pažljivo preslušao taj dio Dnevnika i pokazalo se da sam točno čuo. Nije mi bilo teško nazvati sutradan Službu gledatelja i prosvjedovati – usput, to ne radim, napravio sam to prvi put u životu, jer bi onda svaki dan zivkao tu istu službu budući da nema dana da se na HRT-u ne događaju takvi i slični propusti, vezano ne samo za Izrael, Bliski istok, židovstvo… Rečeno mi je da Služba registrira te primjedbe i da će vjerojatno ući u izvještaj primjedbi koji se radi za članove Programskog vijeća od sjednice do sjednice. Molio sam ipak da o prmjedbi obavijeste Damira Matkovića, koji, usput, i nije novajlija na HRT.
I što se dogodilo??
PONOVLJENA GREŠKA?
SINOĆ (12.07.2013.) taj isti novinar u Dnevniku 3 HRT-a objavljuje kratku reportažu u kojoj se prikazuju izraelski vojnici kako hapse malog dječaka i njegova oca, Palestince, jer je bacao kamen, ne zna se da li na vojnike ili na neku životinju.. mali neotesanko kaže da je gađao nekog psa, ali eto pogodio policijski auto…..Incident se stvarno dogodio i o njemu je na TV izvjestila i izraelska televizija. Činjenica jest da nije lijepo gledati da izraelski vojnici uhićuju oca Palestinca i dječarca od pet godina. Moguće je da su izraelski vojnici mogli i drugačije postupiti, nadam se da cijeli incident neće proći bez istrage! Međutim, priča ide dalje – sve važnije TV postaje u svijetu primile su tu snimku, ona je objavljena brzo na Al Jazzeri, i drugdje, i zaista snimka djeluje šokantno. Međutim, ostaju neka pitanja na koje nismo dobili odgovor.
U svijetu je prisutan jaki val antisemitizma: u Srbiji, u Subotici, počinjeno je vandalsko nedjelo na židovskom groblju, oskvrnuti su spomenici. Tim povodom oglasio se i izraelski ambasador u Srbiji, prosvjedujući i tražeći istragu, u Mađarskoj JOBBIK, desničarska stranka mjesecima divlja i širi antisemitizam, pojava antisemitizma ima čak u jednoj Švicarskoj, Norveškoj…U BiH, u Sarajevu, vidim prosvjeduju građani zbog svrgavanja Mursija s mjesta predsjednika Egipta, u Bosni i Hercegovini koja je puna problema, pa i ozbiljnih, političkih, kao šipak pun koštica! To nije, naravno, antisemitizam ali je nelagoda za sarajevske Židove, pogotovo ako su gledali prvi prilog Damira Matkovića.
UZ ANTISEMITIZAM, STALNO DELEGITIMIRANJE IZRAELA
Uz antisemitizam ide i kontinuirano delegitimiranje Izraela… Sve je to tužno i ružno: jedan kvazi prijatelj moje prijateljice Židovke-Jevrejke iz Novog Sada šalje joj snimku s Al Jazzere i pita voli li ona ikoga osim Židova-Jevreja, pitajući, zapravo, provocirajući zlurado…I dok Bliski istok vrije, dok postaje jasno da je arapsko proljeće mrtvo, i da stvarni problemi arapskog čovjeka nisu riješeni, odnosno da su ciljevi arapskog proljeća iznevjereni („ukradena revolucija“), dok se u Siriji vodi građanski rat u kojem je do sada oko STO TISUĆA POGINULIH, MILIJUNI Sirijaca RASELJENI kao izbjeglice i prognanici, dok je Egipat na rubu građanskog rata i gdje se mrtvi jedva broje, Damiru Matkoviću je jako važna vijest o hapšenje tog dječaka i njegova oca Palestinca I rječnik reportaže: DO ZUBA NAORUŽANI IZRAELSKI VOJNICI... dalje, diskriminacija palestinske djece u školama, svugdje u Izraelu se maltretiraju palestinska djeca… Pa navodi proteste organizacija, ali se ne navodi kojih odnosno njihove nazive,. I najvažnije: bez komentara predstavnika izraelske vojske! AUDIATUR ET ALTERA PARS?? To je neprofesionalan pristup delikatnoj temi i takve delikatne informacije ne puštaju se u eter olako… I moje sumnjičavo pitanje: otkuda TV kamere baš na licu mjesta u vrijeme kada se incident dogodio??
Prije oko tri godine na portalu Jutarnjeg lista pojavila se slična video snimka, i detaljnom analizom snimke došao sam do zaključka da je iz propagandne radionice militantnih palestinskih organizacija. Snimka je brzo povučena s portala, ne znam da li zbog moje analize ili je jednostavno istekao „rok trajanja“ informacije na portalu…
Još o Matkovićevu radu: svoj djeci nisu stalno zasjenjena lica, kao što je na profesionalnim TV kanalima običaj, vidi se da kamerman inzistira na detaljima koji, eto, da priznam i mene su iritirali i pobudili u meni simpatije za palestinskog dječarca i njegova oca. Sve dok nisam dobio TV snimku s ISRAEL NEWS gdje je opisan slučaj gdje jedna izraelska novinarka ne izvještava o jednoj trogodišnjoj djevojčici koja leži u izraelskoj bolnici već šest mjeseci pogođena kamenom… I povezao s nekim činjenicama od ranije.
ZLOUPOTREBA DJECE U POLITIČKE SVRHE
Naime. Palestinski militanti, (Hamas i druge organizacije) sustavno rade s djecom tako da im Izraelce prikazuju kao okupatore, agresore, ta agresivna djeca su proizvod te i takve “edukacije“… Djeca, živa ili ranjena, omiljeno sredstvo Hamasove propagande, sve do toga da su djeca u Gazi ili drugdje ponekad korištena kao štit u borbama s Izraelcima.
Za kraj prenosim informaciju iz Jutarnjeg lista objavljenu danas, 13. srpnja 2013., potpisane inicijalima V.V.:
„I dok se čini da se u Egiptu stanje polako smiruje, ili je to tek zatišje pred buru, mediji se bave nevjerojatnim slučajem u Aleksandriji gdje su tijekom prosvjeda pristaše svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija s krova bacili dvojicu mladića koji su slavili vojnu intervenciju. Mladi Amer Saleh (16) ispričao je za londonski „Independent“ kako su on i njegovi nesretni prijatelj, 19-godišnji Hamad Badre, bili izloženi napadu pripadnika Muslimanskog bratstva.
- Nikad neću zaboraviti lice čovjeka koji me napao mesarskim nožem – priča Amar.- Dok nas je napadao vikao je „Alahu Akbar“, prisjeća se Amer. Kad su ih uhvatili, bacili su ih s krova. . Moj dječak je imao 19 godina- utučeno kaže otac, poginulog mladića.
PRASTARA ŠKOLA MIRJANE RAKIĆ
Iskreno, padam u depresiju jer poimam da se to sve događa usred ljeta anno domini 2013. Hoće li Damir Matković pripremiti reportažu o ovom događanju u Aleksandriji??? Hoće li prastara škola Mirjane Rakić i sličnih nastaviti s radom?? Reporteri bez granica, Horizonti…prikazivali su priloge s Bliskog istoka ili o Židovima, bez komentara s druge strane barikade, sa židovske ili izraelske, ili su to činili i čine tako da Izraelce i Židove predstavljaju neki iz Australije ili minorne grupice i organizacije iz Izraela. Ne nudim se da mene išta pitaju, jer mogu pretpostavljati kakvo će mišljenje dobiti, ali u Hrvatskoj ima još kompetentnih Židova i drugih stručnjaka za međunarodne odnose(dr. Mirjana Kasapović, dr. Inoslav Bešker, dr. Boris Havel, Fran Višnar..), pa tu je, pored ostalih i izraelski ambasador Yossi Amrani!
Hoćemo li stalno prikazivati Izraelce i Židove odgovorne za sva zla ovoga svijeta, nacistima, stalnim kršiteljima ljudskih prava… ili i taj Izrael, najstabilnija država Bliskog istoka, ima pravo braniti se, a Židovi, nakon Holokausta, koristiti pravo da ne budu vječiti žrtveni jarci i krivci što se sudare - i dva tramvaja u nekom kutku svijeta..?
Umoran sam od zastupanja Židova/Jevreja/Izraelaca - zar trebam biti zamalo jedini odvjetnik Židova i Izraela u hrvatskoj javnosti???? Tko će mi reći bar hvala??? Još mi govore pojedinci: "Nemoj Ljubo...!!!" Gotovo 40 godina to radim, umoran sam...Jedna poznata novinarka mi poručuje, piši, nije se to smjelo pustiti u eter...Imam jedan nevjerojatan privatni problem, ne mogu ga riješiti...Svi imaju eces (savjet), svi imaju neku drugu instituciju na koju me upućuju, konkretne pomoći malo!!
Šabat je, i ne bih, po tradiciji, trebao raditi, pisati… To je dan odmora koji valja posvetiti Njemu.
Samo da je zdravlja i mira! Svima vama, i meni!

Komentari

Samoodbrana

Hajde nek neko baci kamen na policajca ili vojnika u Americi ili Rusiji, dobio bi metak u glavu. (samoodbrana)

The Lighthouse

Tko je glasao

OPA, OPA... ima da podivljaju naši hezbolaši!

Hoće li HRT i Damir Matković o ovome izvjestiti:

Netanyahu: Hezbollah political wing should be included in EU blacklist By JPOST.COM STAFF LAST UPDATED: 07/22/2013 18:26 Ya'alon lauds blacklist of "uncurbed terrorist organization".
Prime Minister Binyamin Netanyahu speaking at the Knesset on July 22, 2013. Photo: Marc Israel Sellem/The Jerusalem Post
Prime Minister Binyamin Netanyahu on Monday welcomed the European Union’s decision to include Hezbollah’s military wing on its list of terrorist organizations, though stated that Israel did not view any distinction between the organization's armed and political wings.

"As far as the State of Israel is concerned, Hezbollah is one organization, the arms of which are indistinguishable," Netanyahu said in a statement.

Related: •Netanyahu: EU momentum growing to place Hezbollah on terror list•Hezbollah TV: EU yielded to US, Israel pressure to blacklist armed wingHe added that Hezbollah "has imposed terrorist rule on wide sections of Lebanon, has converted them into an Iranian protectorate and is stockpiling tens of thousands of rockets there. These have been placed in the heart of civilian populations and are designed to be fired at population centers in Israel."

The premier thanked the leaders of the EU's 28 member states and expressed his hope that the decision would lead to "tangible steps against the organization. ...."
-----------------------------
Da li je Hrvatska članica EU??? Hoće li se i u nas agresivni, militantni Palestinci i drugi Arapi, pa i članovi Hezbollaha Iranci, staviti na "crnu listu"??? Ili ćemo, slično kao i do sada, igrati na dvije karte??? I što na ovu odluku EU kažu naši borci za palestinsku, arapsku stvar kojih ne manjka ni na ovom portalu????

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

U svezi nekih mojih komentara

U svezi nekih mojih komentara koji su potkrijepljeni linkovima na izvore informacija, a koje izvore Ljubo očigledno ne priznaje, što je naravno njegov, a ne moj problem Ljubo mi je poslao privatni PP slijedećeg sadržaja: "Prikazujem poruke 1 - 1 od 1
Sudionici: kukljica i Ljubo Ruben Weiss
Ljubo Ruben Weiss
21.07.2013 - 19:45
Novo
Do kada ćeš se služiti falsifikatima, psihopatu jedan! Navedi stranice Talmda odakle si naveo citate! Imam tri Talmuda ni u jednom ne piše ono što ti navodiš??? Huškaš ljude protiv Židova, i Izraela, služiš se govorom mržnje, što je u nas , posebno sada kada smo dio EU, KAŽNJIVO DJELO!
Moš pisati najveće idiotarije, ali za ubojstvo hjevojčice Zec znao je i Tuđman, ništa nije poduzeo...Prva Tuđmanova ulica pala je u Primoštenu, past će i ostale! Pljačka u privatizaciji, poharana BiH, a ima toga još. I nisi li ti osobno služio tom i takvom Tuđmanu..?? Poslije Mesiću...
Saberi se, čovječe! Cijela XXXXXX smatra da si psihički bolestan, nijedna stranka neće s tobom imati posla, jedostavno ti si nitko i ništa, hodajuće zlo koje mrzi sve drugačije misleće.. Jer, si Madžar, kompleksaš... i najgore, svi znaju da si se sudskim smicalicama domogao tuđe kuće...
Srami se, zlotvoru bijedni, antisemitu bijedni...!
Pa zar ne vidiš da te na portalu pollitike nitko živ ne zarezuje, da za mene ne postojiš??? Zaobilazim te u širokom luku, kao što se zaobilaze luđaci, popišana djeca i notorni pijanci! Nema više, i ne nadaj se bilo kakvom odgovoru! Čak mi se neda ni minus kliknuti, ni označiti tvoje sulude upise spamom.. Neka svi vide tvoje umne dosege, kao ovaj s falsificiranim Talmudom!!"

Naravno da bi Ljubu mogao tužiti zbog klevete i laži koje je napisao, ali to neću učiniti, a Ljubi preporučam da smiri hormone i u buduće blje razmisli što i o čemu piše.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Zgađena sam!

Ti JESI citirao falsifikate. Demonstrirao si najgnjusniji oblik antisemitizma.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

http://www.saff.ba/index.php?

http://www.saff.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=2664:izr...

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Blago budalama, ni brige ni pameti.

'Ajde što su ovi islamisti koje je Islam zatuk'o u pojam pojma, i koje su zaobišla sva normalna i pozitivna svjetska zbivanja u pješčarnicima njihovih šakalojebina bolesnici, al' što si ti bolestan to je za nevjerovat. Koji je tvoj izgovor za idiotizam?

The Lighthouse

Tko je glasao

"Što vrijedi galopirati ako se krećeš u pogrešnom pravcu"

Nakon vehabijsko-islamističkog linka dobro bi sjeo jedan sa stormfronta :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kako ameri kleće pred Mosadom

Valjda će jednom izrasti neki snowdeni koji će američkom narodu objasniti karakter židovskih elita diljem svijeta...

http://www.advance.hr/vijesti/velika-ekskluziva-lista-fp-agenti-izraelsk...

Tko je glasao

@LJ.R.W. Neću pisati što je

@LJ.R.W.
Neću pisati što je glavni arapski cilj ( osobito pristaša svrgnutog Mursija). Jest da je Mursi legalno izabran ali je isto tako nelegalno provodio politiku islamizacije Egipta za što nije dobio mandat. I sada njegove pristaše vode već poznatu politiku "islamskih revolucionara". Briga njih za Palestince ko za kantu pijeska. Uvijek su im služili kao sredstvo koje opravdava cilj. Podsjećaju me na Miloševića kojima su Srbi izvan Srbije služili za pokušaj stvaranja Velike Srbije.
Izrael je priznao Hrvatsku 16. travnja 1992. Isti dan kao i Egipat. Istina bilo je nekih prigovora na NDH-zijsku prošlost Hrvatske. Da li opravdano ? Da.
Pogledajmo danas. Mene brine jedna druga stvar. Tu kod nas na portalu.Komentari na upis dnevnika LJ.R. W. i negovo iznošenje viđenja aktualnih zbivanja na Sinaju, odnose se ne na situaciju na Sinaju, i provokacije Mursijevih pristaša, već na blaćenje jedne države koja ne čini ništa više ni manje nego ostale. Osim nekih koji otvoreno kažu da ne poznaju „ne kuže taj Izrael“ i onih 20 posto koji ga kuže, i pišu realno, na sceni su oni kritičari zbog kojih je Izrael izrazio zabrinutost. Desničarski orijentirani komentatori, oni kojima je poglavnik i NDH još uvijek u srcu. Nacionalisti kojima su puna usta Hrvatske , domoljubi, onoliko veliki koliko im kapne u lisnicu. Mržnja prema svemu što ima drugačiji način poimanja politike i međuljudskih odnosa je tolika da dovodi do zabrinutosti.

Tko je glasao

@boltek

Plus za tvoj upis nije dovoljnn - shvaćam ga kao poziv na toleranciju, realno sagledavanje događaja oko država i naroda, vjera... Bliski istok je neuralgična točka međunarodne zajednice više od 100 godina, bitke za Jeruzalem traju koliko i povijest tog grada (4000 godina), nema crno-bijelih slika! Izrael i Egipat, koji su tamo ratovali ČETIRI-PET puta u razmaku od pedesetak godina, nose ključ rješenja i palestinskog pitanja.
Tu smo da pokušamo svojim mišljenjima bistriti situaciju, ti to činiš trezveno i zato ti posebno HVALA!
Neka drugi kritiziraju, ali neka ne blate države i narode, i neka ne vrijeđaju mene kao autora, što neki uporno, opsesivno... čine. Ali, sve to ide u rok naših kratkih, često mukotrpnih, života!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo daj malo pojasni na

@Ljubo daj malo pojasni na koji ti to način "svojim mišljenjima bistriš situaciju"

Mislim da je to za jednog, kako reče jedan uvaženi kolega, mudrosera pollitike.com koji sam sebi udjeljuje pluseve za gomile izmeta od dnevnika, nemoguća misija.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

@MUDROSERU KU KLUX KLANU

Bigulica — Sri, 17/07/2013 - 10:10.
Imaš li ti igdje išta za reći
Imaš li ti igdje išta za reći ili ti je jedina uloga u životu tapkati za Ljubom?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo sam spamaš svoj

@Ljubo sam spamaš svoj dnevnik i onda se čudiš kada ti netko odgovara na istim način.

Zar si zaboravio da si po pitanju svog neprikoslovenog statusa mudrosera pollitike.com u privatnoj PP zatražio pojašnjenje od mene.
Dokaz: Prikazujem poruke 1 - 1 od 1
Sudionici: kukljica i Ljubo Ruben Weiss

dobar komentar, kratko i precizno detektirano djelovanje kako si napisao mudrosera pollitike.com koji sam sebi udjeljuje pluseve za gomile izmeta od dnevnika. (opodvukao Lj.R.W.)

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"
------------------------------------------
Kukljica, ne razumijem, tvoj upis se odnosi na mene??? Mudroser?? Gomila izmeta??
Bi li bio dobar da malo obrazložiš taj upis, ako je tvoj i odnosi se na mene????
Ljubo Ruben Weiss

Radi se o komentaru na zaključak jednog uvaženog kolega sa pollitike.com u kojem je taj kolega napisao:"Mislim da već dovoljno dugo komuniciramo putem svemrežja pa znate koja je moja razina komunikacije, stoga prosudite sami i molim Vas, ali stvarno Vas molim ostavite se proganjanja bizantizma jer Vi ste zadnji mudroser pollitike.com koji na to ima pravo nakon gomile izmeta koji ste tu istresli u ove tri godine koliko čitam pollitiku"

Nisam ti odgovorio na PP jer naprosto na zaslužuješ moj privatni interes, što sam ti u ostalim komentarima bezbroj puta ponovio. Neću ti ni u buduće odgovarati na PP,a ti kao mrakova sveta krava nastavi vrijeđati jer to je osim propinjanja na stražnje noge i busanja u tvoja promašenim životom frustrirana prsa i kako je kolega napisao pisanja "gomile izmeta" i svađalaštva ništa drugo nisi ni naučio.

Tvoje je pravo braniti svoje židovstvo i pljuvati po hrvatstvu, a moje takvim mudroserima parirati na svakom koraku, jer smatram da si ti zadnja osoba koja ima pravo spočitati bilo što vezano za hrvatsku politiku, hrvatske političare i hrvatske građanke i garađane zemlje koja ti je kako je Miljenko Jergović napisao: "Gdje god živio, Ljubo Weiss više nije odavde. Svaki komadić zemlje njemu je tuđina."

A ti si tu njegovu kolumnu s velikim ponosom i krupnim slovima SVIMA SVIMA SVIMA SVIMA širio po internetskim portalima kao orden i medalju, a sve to iako si u toj kolumni bio sasvim sporedna, samo uzgred spomenuti lik u Jergovićevoj priči.
http://www.virovitica.net/dva-becka-knjizara-ljubo-i-prst/21814/

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

neka čudna mjerila

@LJ.R.W.
Zaista je zanimljivo gledati i čitati pisanje protiv Izraela u obranu jadnih Palestinaca. Da nepovjeruješ da ti isti nikada nisu i ne žele dići glas protiv Katoličke Crkve koja je Muslimane tukla ognjem i mačem sve tamo do Saladina. To je bilo opravdano. Svi će žaliti jadno palestinsko dijete ( što je u redu) a nema ni slovca kad sud oslobodi Zimmermana zbog ubojstva mladog crnca na Floridi. Ubi Srbina, pedera, fučkanje tamnoputim igračima , najveći je intelektualni domet pojedinaca.
Pa kam ide ovaj svijet ? Ili ja više niš ne razmem.

Tko je glasao

Zimmerman nije židov već

Zimmerman nije židov već latino


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

@hatzivelkos

Hvala na informaciji! I posljednji američki ambasador u SFRJ Warren Zimmerman proglašen je Židovom, iako nikakve veze sa židovstvom nije imao. Inače, to je popularna igra u Hrvatskoj, ali i u svijetu da se negativci pa i sasvim normalne osobe u žiži javnosti proglase Židovima.
Kako je "Židov" ujedno oznaka i za vjeru i za narod, a kako se imena naroda pišu velikim početnim slovom, molim tebe i druge na portalu da pojam "Židov" pišu velikim početnim slovom!
(ovo zato što je vrlo rijetko da je pojam Židov mišljen samo u religioznom smislu jer su u vjera i etnicitet u Židova dio identiteta Židova). Naravno, postoje i Židovi ateisti, ali takvih je relativno neznatan broj!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo poznavajući tvoju

@Ljubo poznavajući tvoju sklonost laganju i petjerivavju u komentaru kojeg si proglasio spamom sam te samo upozorio pa pravilo 9. Blogeri se mole da da svaku napisanu tvrdnju osnaže činjenicama (i po mogućnosti linkovima na tekstove ili web siteove koji podržavaju te činjenice).

Umjesto dokaza tvojoj tvrdnji da netko u Hrvatskoj proglasio da je Warren Zimmerman židov, kao što nisi pružio dokaz o lažnoj tvrdnji je popularna igra u Hrvatskoj, da se " negativci pa i sasvim normalne osobe u žiži javnosti proglase židovima" ti komentar proglašavaš spamom, čime je jasno da nemaš dokaza za sramotne optužbe koje opetovano, a uz podršku mraka, iznosiš na pollitika.com.

Inače što se tiče isticanja židovstva pa upravo si ti Ljubo jedini koji svako malo "pali luntu" i stvara konflikte po toj osnovi.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

@Ljubo a da linkaš dokaz da

@Ljubo a da linkaš dokaz da su Hrvati proglasili Warrena Zimmermana židovom?

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Prema mojim saznanjima, to nije istina

Malo je doista religioznih Židova, premda je istina da je vjera dio njihovog identiteta, jednako kao što je kršćanstvo dio identiteta tzv. zapadnog svijeta.

Istina, radikalni Židovi su sve glasniji u Izraelu, što je u skladu sa svjetskim propadajućim trendom, gdje sekularizam kao demokratska i civilizacijska tekovina uzmiče pred raznoraznom "muslimanskom braćom", "tea partyjevcima", "grozdovcima" i inima, zbog kojih se s nostalgijom možemo prisjećati 70-ih i 80-ih kao godina procvata afirmacije osobnih sloboda, za razliku od zatucanog mraka prema kojem kročimo.

Bilo bi lijepo da malo spomeneš i takve rastuće trendove u Izraelu - uspon radikalnih Židova i desnice, od kojih se velika većina normalnih i običnih Židova u Izraelu ne samo distancira, već i aktivno suprostavlja. Nemoj postati neinformirana zatucana dijaspora :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica Povećati osobna saznanja!

Imaš loša odnosno netočna saznanja. Samo malo guglanja bi ti pomoglo da saznaš odnos političkih snaga u Izraelu (nakon izbora za Knesset početkom 2013.) i vidiš, usprkos nekih strahovanja, da je izraelska desnice ne ojačala, nego oslabila i da su centrističke stranke vrlo važan činilac danas u Izraelu. Nova zvijezda na izraelskom političkom nebu je Yair Lapid, trenutno ministar financija, liberalno-lijevi političar čiji otac, Tomy Lapid, potječe iz Novog Sada.
Radikalni Židovi odnosno pojedine grupice su glasne u Izraelu, ali bome ovih dana Knesset je donio upravo nevjerojatan zakon - obavezao je "heredim", vrlo pobožne Židove koji nisu služili vojni rok, da su obvezni, kao i ostali punoljetni građani Izraela, služiti ga. Usvajanje ovog zakona je snažan udarac ultraortodosksima i izraelskoj desnici!
I vodi brigu o mraku u Hrvatskoj, o propustima Damira Matkovića i HRT, koji bacaju sjenu na Hrvatsku, a Izrael, Izraelce i "zatucanu dijasporu" Židova pusti na miru!
Ili bar povećaj svoja saznanja!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Nijemci Izrael smatraju agresivnom zemljom

@Ljubo u pravi si treba malo guglati i pročitati da je izrael agresor i okupator kojeg većina država kao i Njemci smatraju agresivnom zemljom! http://www.index.hr/vijesti/clanak/druzba-je-druzba-al-sluzba-je-sluzba-...

A što se novih prisilnih regrutacija tiče pa svakoj je budali jasno da ona služi samo za nastavak demonstriranja vojne sile i prijetnje miru kojeg ugrožava upravo zločinački izraelski okupatorski režim.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Ovo boldano ti je totalna glupost...

Uopće mi se ne da o tome raspravljati...

Uglavnom, kad me već vučeš za jezik (kao da ti diskretan minus nije bio dovoljan), sad ću se i izjasniti da fala bogu da je makar Matković i HRT donekle osvjetlao obraz Hrvatske (politike) koja se tako pizdunski ponijela u vezi palestinskog pitanja..

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Hrvati i palestinsko pitanje

Palestinsko pitanje ne postoji dok je Hamas glavni "borac" za slobodu. Hrvatska se politika treba posve distancirati od pokušaja jedne šačice divljaka da stvaraju državu u državi: to su radili četnici pa smo ih nazivali okupatorima. Spomena povijesna radi, i u na tlu Hrvatske, kao i na tlu današnjega Izraela, Židovi su bili nastanjeni prije Hrvata, odnosno Palestinaca. Usprkos tome i jedni i drugi imaju slabo razumijevanja za svoje židovske susjede, nego stalno fantaziraju o nekim teorijama zavjere dok im pored zdravih očiju domaći prodaju budućnost za šaku povlastica.

Tko je glasao

neke čudne vijesti.. ili ni ja nis ne razmem i dalje

Pa ti sad reci tko prica istinu... i gdje je pravica..

Zimmerman accused the Sanford police of corruption more than a year before he shot Trayvon Martin, saying at a public forum the agency covered up the beating of a black homeless man by the son of a white officer. (Alex Jones)

The case was highly charged politically and exploited by the establishment as it maneuvers to disarm the American people and make self-defense illegal in the United States like it is in many other parts of the world. Alex covers the possibility of riots in the streets in response to the verdict after weeks of incessant propaganda weighted against Zimmerman and his defense. Jones looks at the likely political ramifications of the trial as the NAACP and other groups urge the Justice Department to pursue a “civil rights” lawsuit against Zimmerman. (Alex Jones)

i... i...
kaj je nama za misliti?
osim da je svet poludel, naravno..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof

Molim te, kada već navodiš neki citat na engleskom jeziku da ispod u jednoj - dvije rečenice napišeš na hrvatskom jeziku o čemu se radi. Mi jesmo dio u EU u kojoj dominira engleski jezik, to je moj drugi strani jezik, meni je uglavnom razumljiv, ali pretpostavljam da ima ovdje onih koji ne poznaju engleski jezik. Na kraju krajeva, hrvatski je jezik većini dio nacionalnog identiteta, kao što je hebrejski dio nacionanog identiteta Izraelaca!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

postmoderno zivljenje

eto.. vis ti to @boltek, ni ti vise ne razmes.. to ti je tak kad se sve nekak zokrenulo.. ne znas gdje je koja drzava, kaj ko sme, kaj ko ne sme.. gdo je cetnik i gdje je cetnik.. gdo sme pucati a gdo ne sme, i gde... kak i gde se moze hitati s kamenjem a gdje se ne mre.. i tko..

svakaj je tu cudnoga.. na koncu ne znas vise ni tko je revolucionar a tko kontrarevolucionar..

ja sam si razmisljala..... sve je to postmoderna umjetnost.. i tek kad bumo sve tak kak umjetnost promatrali, kak nekaj nestvarnog, razmisljajuceg, sporednog... bu nam lakse i bu nam se konacno cinilo da sve razmemo.. bas kak i metroseksualci sve razmeju i sve te novice sasvim mirno i pod normalno prihvacaju...

moral bus se malo skultivirati, po novom.. bu ti lakse i sve nekak razumljivije.. sto i sebi preporucam..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Tisuću Židova koje su

Tisuću Židova koje su Kanađani, Amerikanci i Kubanci odbili spasiti je samo naslov filma koji je snimljen po istinitom događaju a govori o svoj dvoličnosti političara i birokracije.

w. ;)

Tko je glasao

Istina boli Ljubo i glupacima je najlakše proglasiti je spamom

@Ljubo pa što sada odjedanput imaš protiv obožavanog ti Miljenka Jergovića i njegovog opisa tvoje persone!

u čemu je problem!?

U Istini koju je Miljenko Jergović napisao ustvrdivši da : "Gdje god živio, Ljubo Weiss više nije odavde. Svaki komadić zemlje njemu je tuđina."

Pa čovječe to se vidi i naprosto bode oči iz svakog tvog upisa kada su u pitanju pripadnost vjerskoj i nacijonalnoj zajednici, zbog čega se svaki puta uspinješ na stražnje noge i izgubiš kompas.

I koliko god se ti Ljubo trudio, da u svojoj opijenosti židovstvom dokažeš suprotno, upravo iz ovakvih postupaka školovanih ubojica prema civilnom stanovništvu i ovom petogodišnjem dječaku, ostaje nepobitna činjenica da je Izrael država čiji je cionistički režim sa svojim polu-fašističkih tendencijama u političkim i vojnim ustanovama, stalna prijetnja mira u tom dijelu svijeta.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Arapi su ubijali jedni druge

Arapi su ubijali jedni druge puno prije osnutka Izraela i glupo je misliti kako država veličine Slovenije pridonosi nekakvom kaosu. U Siriji i Egiptu su jedva dočekali da počne međusobno ubijanje. Svi razvlače po medijima namještene "skandale" za lakovjerne i/ili zlonamjerne novinare, no nitko ne radi reportaže o 1,5 - 2 milijuna Arapa koji žive u Izraelu i doživljavaju ga kao svoj dom. Štoviše, mnogi služe i vojsku, kako bi ga obranili od "braće" preko granice. Nije seksi izvijestiti o ljudskim pravima koje Arapi uživaju, nezamislivima u bilo kojoj arapskoj državi. Može li Židov, budist, kršćanin ili ateist postati ministar ili parlamentarni zastupnik u Iranu ili Saudijskoj Arabiji?

Tko je glasao

Iran, Egipat, Syria, Libija... Israel, Libanon

Democracy is not the objective of the “Arab Spring.”
It is about Iran.

Here’s how it works: for Israel to even have a chance of being on the map, it needs an umbilical cord to the United States, and to have unstable neighbours. Thus, we have the endless cycle of surprise attacks courtesy of Israel, kleptocrats like Saddam who think they can get even, bloody coup d’états and civil wars, and for colour – the target practice parties Hamas and the IAF organize on each other on a fairly regular basis.

So, how to prevent Iran’s regional hegemony?

First, confuse the ally system by messing it up. Stability in the Middle East is Israel’s biggest security problem.

Third, the timing is convenient too – after the American elections, President Obama would have no choice, but to pick a side. Israel is otherwise doomed on its own, so that’s a no-brainer. But, the price for that may be Egypt.

To conclude: we’re observing a chain reaction with a transparent objective – war with Iran. The American elections were the timing trigger, so regardless of the winner, the rapid deterioration of regional security would put the president in a bind, with no choice other than supporting Israel.

At least the Arab Spring had one positive outcome: all these people are going to be democratically killed.

zgodno za procitati
http://www.policymic.com/articles/19151/israel-war-with-iran-is-imminent...
http://abcnews.go.com/blogs/politics/2013/07/us-official-israel-launched...

To sto se na HTVu govori o umjesanosti Israela u Egypatsku situaciju je sasvim korektno. Mnogi pricaju o tome, ne samo HTV. Uostalom, logicno je da Israel ima svoje prste u tome. Osim @LJRW ideja o presucivanju svih losih stvari koje cine izraelske vlasti nema nikakvih drugih razloga da se ne bi javno o tome pricalo. Uostalom, intervencija vojske u Egyptu bila je iznenadenje za zapadni svijet, posebno EU zemlje koje su izgleda ocekivale sasvim drugaciji rasplet i nisu povukle diplomaciju na vrijeme. Nesto se ocigledno poremetilo u zapadnim planovima za tu regiju, da li zbog te insajderske intervencije unutar Egipta ili zbog sve vise aktivne politike Rusije na tom podrucju, ne znam... no ocito je sprijeceno jos vece krvoprolice i zaustavljen jos jedan sirijski scenario, koji cini mi se najvise pase Izraelskim vlastima.. Ratovi, proljeca i opcenito kaos su osnov odrzanja doticnih na vlasti u Israelu.. i jedini uvjet bezrezervne USA podrske.. na EU se ionako nikom pametnom nije za oslanjati.. Izraelu posebno. (posebna napomena: emisiju nisam gledala, odgovor je principijelan i na osnovu ostalih informacija o dogadanjima u Egiptu)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

HRVATSKO "BOLI ME BRIGA" VANJSKE POLITIKE,PA I STAVA GENERALNO

Gledao sam dotičnu reportažu Makovića i slažem se da je igranje na katu uloge Židova u Egiptu od strane Muslimanske braće providno i jadno, te da bi analitičari doista imali što za reći. Imajući to u vidu, valja napomenuti da je vanjska politika RH ,izbacivanjem nesvrstanih, a time i Egipta pa i Izraela s svoje agende do daljnjeg, postala marionetom SAD na ovim prostorima, nakon Rumunjske i Bugarske. Katastrofalna šteta,politička ali i ona znantno opipljivija-ekonomska, koja se pri tomu pravi, izgleda nikog i ne zanima. A i sam Izrael se s Bibijem usrećio, pa se oslanja samo na američke štake i nečinjenje u vanjskoj politici.Uostalom, kakav je to ćorsokak u politici, govori i činjenica da se sad tajno pregovara s tim istim Hamasom, kao nekad Irgun s britanskim vlastima u Palestini.
Porediti stanje u suverenoj državi Egipat, u kojoj su Muslimanska braća (sviđala se nama ili ne) legitimno na demokratskim izborima dobila većinu, i uz pomoć tog istog Zapada, i u okupiranim palestinskim terotorijima nije jedno te isto.
U vezi incidenta s bacanjem kamenja 5-godišnjeg dječaka, valja primjetiti da je prigovor i sam incident IDF-a prijavila izraelska organizacija za ljudska prava B'Tselem. Nije zgoreg podsjetiti da se incident dogodio na PALESTINSKOM tlu, gdje je IDF okupacijska vojska,a da je IDF povrijedio kako izraelski zakon (djeca mlađa od 12 godina ne mogu kazneno odgovarati) kao i međunarodne konvecije, čiji je Izrael potpisnik .
@Vn37, ispravak netočnog navoda "Prije desetak dana u Izraelu je na automobil Ronit Avrahamof Shapire bačeno kamenje. " Kamenje je bačeno doista u mjestu Samaria, opet PALESTINSKOM tlu (otetog u ratu 1967) ,kojeg većina država od 2013 priznaje kao dijelom države Palestine.
Kao kad bi netko rekao da je kamenje bačeno u Drnišu došlo iz RS .

Tko je glasao

Ispravak netočnog navoda:

Ispravak netočnog navoda: Samaria nije mjesto, već regija. Juedea i Samaria su drevne židovske pokrajine. Propalestinski nastrojene osobe vole nazivati to područje "Zapadna obala", aludirajući na jordansku okupaciju, praveći se da je prije nje tu bio vakuum. Drago mi je da koristiš židovski naziv. :)

Što se tiče što je čije, prema Balfourovoj deklaraciji cijeli današnji Jordan bi trebao biti Izrael. Sama činjenica da postoje Jordan (70+% britanskog mandata) i Izrael su pokazatelj da već postoji dvodržavno rješenje. Jordan je u biti "Palestina". Palestinska samouprava je nakaradna tvorevina bez budućnost, a najmanje je država.

Tko je glasao

@GLEMBAY Fakti???

Godine 1948. odlukom UN stvorena je država Izrael. Na prvi dan proglašnje države Izrael SVE su arapske zemlje napale tek rođenu državu. I tako do danas 3-4 puta htjele su "baciti Izraelce u more". (1948., 1956., 1967., 1973....) SVE ratove su Arapi izgubili...
Nije postojao palestinski teritorij, nego jordanski, egipatski, sirijski itd. Prostor predviđen za arapsku državu, planom UN, zaposjeli su većim dijelom Jordanci, manjim dijelom Izraelci u svom Domovinskom ratu! Palestina je zemljiopisni pojam, ne političko-pravni! Danas Arapi-Palestinci imaju svoju AUTONOMNO PODRUČJE u okviru Izraela, zapravo vrlo visok stupanj samouprave. Da su hrvatski Srbi imali takvu autonomiju, pretpostavljam, možda rata u Hrvatskoj nebi ni bilo?!!
Kojim dijelom države Palestine, kada ta država nije formalno-politički konstituirana. A nije većim dijelom i zbog SILNE NESLOGE Palestinaca, Izrael nema političku snagu s kojom može nastaviti predovore o formiranju palestinske držvae. Najmanje 50 % Izraelaca želi palestinsku državu, ali ako Palestinci priznaju državu Izreal, odrekne se nasilja, terorizma, prihvati nepodijeljeni Jeruzalem, kao glavni grad Izraela!
Dragi Glembay, držimo se fakata, i ne konfabulirajmo!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

GLEMBAY - nije duplić

Nije duplić, nego proširen tekst, bez tipfelera:
Godine 1948. odlukom UN stvorena je država Izrael. Na prvi dan proglašnje države Izrael SVE su arapske zemlje napale tek rođenu državu. I tako do danas 3-4 puta htjele su "baciti Izraelce u more" (1948., 1956., 1967., 1973....) SVE ratove su Arapi izgubili...
Nije postojao palestinski teritorij, nego jordanski, egipatski, sirijski itd. Prostor predviđen za arapsku državu, planom UN, zaposjeli su većim dijelom Jordanci, manjim dijelom Izraelci u svom Domovinskom ratu! USA u Domovinskom ratu Izraelaca nije bilo ni blizu, novu državu su pomagali SSSR i istočnoevropske zemlje (Čehoslovačka)... Oružje iz Čehoslovačke za Izrael tada išlo je i preko tadašnje Jugoslavije! Arapske zemlje su bile u vlasti reakcionarnih monarhija...
Palestina je zemljopisni pojam, ne političko-pravni! Danas Arapi-Palestinci imaju svoje AUTONOMNO PODRUČJE u okviru Izraela, zapravo vrlo visok stupanj samouprave. Da su hrvatski Srbi imali takvu autonomiju možda rata u Hrvatskoj nebi ni bilo?!!
Kojim dijelom države Palestine, kada ta država nije formalno-politički konstituirana??? A nije većim dijelom i zbog SILNE NESLOGE Palestinaca, Izrael nema političku snagu s kojom može nastaviti pregovore o formiranju palestinske države. Najmanje 50 % Izraelaca želi palestinsku državu, ali ako Palestinci priznaju državu Izreal, odreknu se nasilja, terorizma, prihvate nepodijeljeni Jeruzalem, kao glavni grad Izraela, odgajaju svoju djecu u smislu da im je Izrael domovina, a ne vječni neprijatelj kojeg treba uništiti.
Izrael je marljivim radom svojih stanovnika, bez nafte i plina, stvorio mukotrpnim radom i racionalnim gospodarenjem ( poticanjen znanosti i inovacija, turizmom, poljoprivredom, informatikom...) jednu od najrazvijenijih država svijeta.
Izraelci rade, puno rade i branit će svoj Izrael koji je i zadnja luka spasa za Židove u dijaspori! Pokušalo se raznim politikama Arape-Palestince odobrovoljiti, nema rezultata!
I reci mi, što bi učinio hrvatski vojnik u Kninu kada bi ga kamenom pogodio srpski dječak?? Pomilovao dječaka po kosi???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo nije duplić samo tekst, bez tipfelera

Ima ona narodna, "uzalud vam trud svirači", pa je tako i kod Ljube, koji je kako narod kaže, od one sorte kojoj je lakše utjerati metrar u neku stvar, nego milimetar zdravog razuma u mozak!

Osim toga, što zna Ljubo što je hrvatska zemlja i domoljublje prema Hrvatskoj. Nije li Jergović napisao o Ljubi:"Gdje god živio, Ljubo Weiss više nije odavde. Svaki komadić zemlje njemu je tuđina."

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

@Ljubo u čemu je problem u

@Ljubo u čemu je problem u istinitosti one narodne da za tebe vrijedi ona "uzalud vam trud svirači", ili u tome da je Jergović ustvrdio:"Gdje god živio, Ljubo Weiss više nije odavde. Svaki komadić zemlje njemu je tuđina."

No ni jedno ni drugo nije razlog da bježiš od samo tvoje istine, koju nam tako žarko želiš nametnuti.

Tu tvoju istinu narod naziva jednostavnim imenom kao prodaju muda pod bubrege!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

AUTONOMNA OBLAST IZRAEL I FAKTI O DRŽAVI

@LJRW- To o čemu pišete (AUTONOMNO područje u okviru Izraela) je floskula.AUTONOMNO područje pod OKUPACIJOM IDF-a je još veći nonsens.
Uzeti sebi kao narod za pravo da određujete što je pravo a što krivo i ravnati se po tomu,a ne priznavati međunarodne konvencije, zgodno je trenutačno, ali što dalje vrijeme odmiče, pošto ste izgubili moralno pravo, gubite uskoro i demografsko (diskutirali smo o tomu prošli puti). Po toj istoj logici i Arapi bi Izraelu mogli dati status AUTONOMNOG područja na osnovi povijesti i demografije.
A o dometima izraelske demokratije za sve njene građane i odnosima s Arapima, napose Palestincima, te diskrimirajućim zakonima i oduzimanju prava vlasništva, te "pomoći" pri uspostavi države Palestine od strane Izraela i SAD, upućujem na Noama Chomskog i dva izlaganja:

http://www.youtube.com/watch?v=dRu2mUcFXpg te http://www.youtube.com/watch?v=UdfzC5NNAew i Normana Finkelsteina http://www.youtube.com/watch?v=tyGo5CdHle8

Kako im Izrael "pomaže" pokazuje da je po ugovorima iz Osla morski pojas za Palestince (GAza) bio 20 milja, potom malo "pomoći" i spade na 12, eto još malo pomoći u Berlinu ,spade na 12, potom Izrael unilateralno proglasi 6 milja, a šlag na tortu je zadnje pomaganje u obliku 3 milje. Naravno, palestinski ribari ne smiju izlovljavati ribu, ali zato izraelski "pomažu" pljačkajući tuđu.Ovo me sve podsjeća na vic o Muji i Sulji ili onaj prizor u filmčiću "Home Alone 2" kad dečkić filuje ciglacama Joe Pesci-ja dok ga partner "brani".
Slično je i s zemljom, koja se otima vlasnicima (Palestincima) pri čemu Izraelski Vrhovni sud konstatira : "The Judea and Samaria areas are held by the State of Israel in belligerent occupation. The legal representative of the state in the area is the military commander. He is not the sovereign in the territory held in belligerent occupation. His power is granted him by public international law regarding belligerent occupation. The legal meaning of this view is twofold: first, Israeli law does not apply in these areas. They have not been "annexed" to Israel. Second, the legal regime which applies in these areas is determined by public international law regarding belligerent occupation."The court said most Israelis do not have ownership of the land on which they built their houses and businesses in the territory "They acquired their rights from the military commander, or from persons acting on his behalf. Neither the military commander nor those acting on his behalf are owners of the property, and they cannot transfer rights better than those they have. To the extent that the Israelis built their homes and assets on land which is not private ('state land'), that land is not owned by the military commander. His authority is defined in regulation 55 of The Hague Regulations. . . . The State of Israel acts . . . as the administrator of the state property and as usufructuary of it."

Hrvatski vojnik u Kninu je na svojoj zemlji, baš kao i srpski dječak. Izraelski vojnik je OKUPATORSKI vojnik u državi Palestini, koju je od deklaracije o neovisnosti 1988. godine priznalo 132 države UN-a, dakle 68,4 glasova UN-a (80 % svjetske populacije).A ne tako davno glasanjem u UN-u 29.11.2012. (ako se sjećate ,nije bilo baš tako davno) to je de facto i proglašeno, pa je Palestina doista država. Jedan od najsramnijih trenutaka u povijesti Hrvatske je bilo kukavičko bježanje s tog glasovanja ( u onih 40 sličnih) da bi se udovoljilo SAD i Izraelu (rezultat glasovanja 138 ZA: 9 PROTIV, uz 5 kupljenih glasova kasnije pravdanih, pa povučenih-e Marshall ostrva,Mikronezija,Panama Nauru, Palau). Za to sam da Hrvatska najzad nađe svoj obraz i kralježnicu i prizna Palestinu, baš kao što je priznala i Izrael.

Evo,predavanje završeno, vrijeme lijepo, odoh se bućnuti, ostajte mi dobro, pametnom dosta.

Tko je glasao

@GLEMBAY

Preporučam pogledati u dobru literaturu što državu čini državom! Da li rezolucuje ili slični papiri, ili pak mnogo više elemenata!??
Izrael je nastao na dijelu teritorija koji je i u biblijska vremena bio teritorij židovskih plemena, poslije židovskog naroda... koji je imao svoju državu, s narodom, vojskom, dinastijama itd.
Ima jedna lijepa pjesma. DAVID MELEH ISRAEL! Neda mi se ići po link na You Tube, zahvaljujem na "predavanju", rasprava je s tobom, na tu temu, završena!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

izrael je dokazao da se ne razlikuje Apartheid-a u Južnoj Africi

Citat o tome kakva je država Izrael: "U Izraelu, odgovornost za suprotstavljanje vrtoglavom padu u daljnje krvoproliće, stoji na radničkom pokretu, aktivistima demokratskih prava i socijalističkim intelektualcima. Svi oni koji su angažovani za mir sa svojim arapskim susjedima moraju shvatiti da je ovaj pokret neuskladiv sa podrškom za cionistički državni aparat ili nacionalističku ideologiju koja je to i stvorila. Kakve god da je zablude ovaj sloj možda gajio u prošlosti, ova izraelska država je dokazala da se temeljno ne razlikuje od režima Apartheid-a u Južnoj Africi. "
http://www.wsws.org/sh/2000/oct2000/isr-o16.shtml

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Ima ona narodna, "uzalud vam

Ima ona narodna, "uzalud vam trud svirači", pa je tako i kod Ljube koji je kako narod kaže od one sorte kojoj je lakše utjerati metrar u neku stvar nego milimetar zdravog razuma u mozak!

Osim toga što zna Ljubo što je hrvatska zemlja i domoljublje prema Hrvatskoj. Nije li Jergović napisao o Ljubi:"Gdje god živio, Ljubo Weiss više nije odavde. Svaki komadić zemlje njemu je tuđina."

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Prije desetak dana u Izraelu

Prije desetak dana u Izraelu je na automobil Ronit Avrahamof Shapire bačeno kamenje. U tom trenutku, u automobilu su s njom bili suprug i dvoje djece. Svi su završili s posjekotinama, ali srećom bez težih posljedica. Takvi napadi su postali svakodnevica državljanina Izraela i od njih svjetska javnost očekuje i zahtjeva suzdržanost i de facto prihvaćanje toga kao normalne situacije. Napadači su mahom maloljetni Arapi, a uslužno fotoreporteri nikada nisu daleko. Zanima me kako bi reagirali Amerikanci da na njihove automobile u npr. Los Angelesu kamenje bacaju maloljetni Meksikanci ili kakva bi bila reakcija hrvatske javnosti da se srpska dječurlija u Kninu odluči zabaviti razbijanjem auta u vožnji? Bi li se i tada samo slijegalo ramenima uz komentar "što ćeš, dječja posla"?

Davno su prošla vremena pravih novinara kojima je cilj bio izvijestiti o istini. Ovo danas, uz ispriku časnim izuzecima, su obična copy/paste piskarala koji više iz lijenosti nego zlonamjere bespućima interneta traže skandale kako bi popunili normu i strpali u džep koju kunu. Sjeća li se netko Mohameda al Dure? Iscenirana predstava za lakovjernu publiku, koju je prvo prenijela francuska televizija, a nakon toga cijeli svijet. Naknadno se dokazalo da je sve bila namještaljka, ali su se samo malobrojni posipali pepelom i priznali pogrešku.

Tko je glasao

Ja ne bih napadao novinara.

Zaista je nepotrebno da vojnici hapse dječurliju, ma koliko zločesta ili instrumentalizirana bila, djeca ispred vojnika pod punom ratnom spemom uvijek izazivaju simpatije i to se medijski koristi.
Makar taj kamen iz ruke petogodišnjeg dječaka pogodio kojeg vojnika u šljem ili pancirku, neka malo i pretrpe.

Druga stvar je što se njih 7 miliona nalazi ( ispravi me ako griješim ) opkoljeno sa dvadesetostruko više sebi nesklonih i izrazito militantnih susjeda, pa da nemaju tako jaku vojno-policijsko-obavještajnu komponentu bili bi odavno zbrisani s karte svijeta.

Preostaje im samo da se bore ili da odu. Otići neće, znači...

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Izrael ima u stanovništvu oko 6 milijuna Židova i 2 milijuna Palestinaca (Arapa) i drugih manjih etničkih i vjerskih grupa. U samom Jeruzalemu živi i relativno puno stranaca, kršćana, koji vode kršćanske misije iz brojnih zemalja svijeta. Štogod mislili o Izraelu, on jamči svim vjernicima pristup svim svetim mjestima u Jeruzalemu, Betlehemu, Nazaretu...Nisam posve siguran kako bi to izgledalo kada bi Jeruzalem bio muslimanski!??
U odnosu na okolne države, pa i širu regiju, Izrael je mali otočić u oceanu Arapa odnosno muslimana!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Jeruzalem i hamasovci

Nismo li nedavno mogli pročitati kako se palestinske kršćane silom preobraćuje na islam? Što na to kažu naši vrli domaći kršćani? Je li to ta sloboda koju žele svojoj braći po vjeri? Bi li oni prvi živjeli u takvoj nakaradnoj zemlji? Na što bi, doista, izgledao Jeruzalem kada bi pao u ruke hamasovaca? Lako je u naslonjaču mahati zastavicom i urlikati "free Palestine" ne znajući što to uopće znači kao što to ne znaju ni oni nazovi-krajišnici u egzilu koji čekaju obnovu zločinačke RSK.

Tko je glasao

Voda ne, vjerski objekti da ????

ne kuzim ja taj Izrael... ma ne kuzim ni gdje su mu granice.. jer ako slijedimo to tvoje pisanje i kazemo da su izraelske vlasti sasvim korektne spram vjerskih potreba svih ... nije mi ni najmanje jasno zasto nisu prema drugim ljudskim potrebama na isti nacin korektne..

ili jednostavno pitanje: Zasto ne daju pristup vodi Palestincima jednako kao i Zidovima?
onak laicki gledano, to mi se cini puno bitnije nego pristup vjerskom objektu, pa ne kuzim kako bi to mogli gledati jednu vlast kao korektnu, zbog tolerancije prema vjeri uz veliku netolerantnost prema osnovnim ljudskim potrebama, vodi?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Sram ih bilo, gamad jedna,

Sram ih bilo, gamad jedna, kako se usude objaviti istinu o izraelskim teroristima, pardon vojnicima koji treniraju strogoću na pobunjenom petogodišnjem palestinskom teroristi!

Ajmo Ljubo, piši žalbe na Pantovčak, prijave svim znanima i neznanim institucijama u zemlji i svijetu i ne zaboravi organizirati potpisivanje peticije za smjenu svega što diše i miće se na prisavskoj maloumnici!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Dnevnik nije podoban za ocjenjivanje

Kolega LJRW,
ja sam uvijek pravila razliku između Židova kao naroda i židova kao države (elite). Iz vašeg prezentiranog teksta jasno proizlazi da vi relativizirate fašizam koji židovska elita producira najprije na bliskom istoku a potom i u cijelom svijetu direktno ili putem svog satelita tj upraljačkih elita SAD-a - naravno da ta djelatnost ide na štetu židovskog naroda u cjelini. Dojam da je tome tako ostavlja i vaš tekst koji o dječaku govori kao o malom neotesanku i vojnicima koji su kao možda mogli postupiti drugačije. U ovom slućaju koje odražava opće stanje stvari glede jačanja antisemitizma u svijetu vi stajete na stranu vojske koja krši izraelski zakon o privođenju i odgovornosti djece i zbog toga izazivate odioznost ćak i onih koji u čitavoj priči pokušavaju biti neutralni. Izrael kao država (elite) godinama funkcionira uporabom fašističkih metodama i to sam narod koji živi u samoj državi Izrael te ostali istinski Židovi u svijetu moraju promijeniti ako hoće promijenu javnog mnijenja ka sveopćem razumijevanju. Vremena u kojima se smatralo kritičare židovskih elita nedoraslim i neinformiranim neotesancima kako vi nazivate jedno dijete su prošla i ne smiju biti primjer načina kako postići mir okupatora i okupiranih. Zato smatram ovaj tekst antipropagandom istinskih interesa židovskog naroda i zato smatram izneseni sadržaj nepodobnim za ocjenu.

Tko je glasao

@sjenka kada već spominješ

@sjenka kada već spominješ fašizam koji židovska elita producira najprije na bliskom istoku a potom i u cijelom svijetu direktno ili putem svog satelita tj upraljačkih elita SAD-a podsjetio bi na UDARNE VIJESTI iz izraelskih novina Haaretz od (11. 12. 2012.): “SAD prodaju municiju Izraelu kako bi OBNOVIO ZALIHE nakon operacije ‘Stub odbrane’. Sjedinjene Države će prodati Izraelu municiju u vrijednosti od 647 miliona dolara, kako bi se obnovile zalihe Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), nakon masovnih bombardovanja Gaze tokom operacije ‘Stub odbran’.”

Jesu li to Sjedinjene Američke Države potpuno skrenule sa pameti i dale svoju dušu Izraelu i njegovom židovskom lobiju? Jesu li to Sjedinjene Američke Države postale nesposobne pravedno i nezavisno razmišljati? Je li ova sila postala izraelsko štene ispranog mozga?

Amerika je izgubila svoj razum i moralni kompas, i opet nastavlja da vodi “rat protiv terorizma” kako bi u muslimanskom svijetu širila slobodu svakim izraelskim metkom, raketom, projektilom, bombom i ubojstvom.

Božanskim i međunarodnim zakonima, Amerika je podjednako kriva kao i Izrael u činjenju ovih ratnih zločina, i svih takvih zločina koje je Izrael činio od 1947. do danas.

Američki novac, američko oružje, američke obavještajne usluge i američki vetoi su ti koji su dali pokriće i poklonili nekažnjivost Izraelu kako bi činio ratne zločine.

No o takvim stvarima Ljubo na piše ni slovceta, ali ne propušta priliku da nam podmeće neku svoju istinu i da se propinje na stražnje noge, kada novinar HRT i novinar Damir Matković u reportaži objave svoja viđenja problema i uzroka sukoba i ratnog žarišta na bliskom istoku.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

@sjenka malo je onih koji su

@sjenka malo je onih koji su kao Nathan Chofshi, spremni pogledati istini i oč. Naime Nathan Chofshi je još davne 9. veljače1959. u Jewish Newsletter napisao: "Mi, Jevreli, natjerali smo Arape da odu... Ovdje je bio narod koji je na svojoj zemlji živio 1.300 godina. Onda smo došli mi, i pretvorili Arape – starosjedioce u tragične izbjeglice. I dalje se usuđujemo da ih klevetamo, da crnimo njihovo ime. Umjesto da budemo duboko posramljeni zbog onoga što smo uradili i da poništimo nešto od zala koja smo učinili tako što ćemo pomagati ovim nesretnim izbjeglicama, mi pravdamo svoja užasna djela i čak pokušavamo da ih veličamo"

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci