Tagovi

Što oslobađajuća presuda je, a što nije?

Predsjedavajući Generalne skupštine OUN, Vuk Jeremić, ponukan oslobađajućim presudama generalima Gotovini i Markaču pred Prizivnim vijećem Haaškog suda, usprkos hrvatskom žestokom protivljenju, ali i protivljenju nekih zapadnih zemalja, zakazao je za 10. 04. 2013. “tematsku debatu” o ulozi međunarodnih ad hoc kaznenih tribunala u procesu pomirenja među ljudima i narodima.
Poziv za sudjelovanje u debati upućen je i na adrese međunarodnih sudova i tribunala.

U međuvremenu održana je u organizaciji Brookings Institution, prve američke političke institucije, rasprava na temu “Kako haaški sudovi i tribunali štite ljudska prava”.

http://www.brookings.edu/events/2013/04/04-hague-human-rights-tribunals

U raspravi je sudjelovao i Theodor Meron, Predsjednik ICTY, koji je prvo naglasio da se predstavnici haaških sudova i tribunala neće odazvati pozivu na “tematsku debatu” koju je Jeremić sazvao “kao reakciju na određene presude i to postavlja fundamentalno pitanje poštovanja suda i vladavine prava”, a potom objasnio stvarni značaj i domete oslobađajućih presuda koje ne samo da se krivo tumače, nego se i zlorabe:

''Takva odluka suda ne znači da zločini nisu počinjeni, već samo da nije dokazana krivica osumnjičenih. Mi ne presuđujemo da li je netko nevin nego samo da li je netko kriv za neki konkretni zločin i to samo na osnovi činjenica predmeta. Ograničeni smo dokazima i procedurom i ne možemo imati nikakvu širu agendu.”

A to znači da euforiji, kako je oslobađajuća presuda izrečena Gotovini i Markaču zapravo negiranje postojanja UZP-a i protjerivanja dijela srpskog stanovništva, jednostavno nema mjesta, jer presuda samo kaže da TIM optuženicima tokom suđenja nije, izvan razumne sumnje, dokazana krivnja za zlodjela za koja su bili optuženi.

Dakle izricanjem oslobađajuće presude sud nije negirao postojenje zločina niti je optužene proglasio nevinima, on je samo rekao da tužiteljstvo tokom dokaznog postupka, nije podastrlo dovoljno dokaza temeljem kojih bi optuženicima mogla biti dokazana nedvojbena krivnja i izrečena osuđujuća presuda.

Oslobađajauća presuda ne znači ni “oslobađanje” Hrvatske, jer Hrvatska nije bila ni optužena, niti joj se sudilo. kolikogod da su je nedotupavne vlasti gurale na optuženičku klupu.

S druge strane i Gotovina i Markač mogu biti silno zahvalni tužiteljstvu Haaškog suda zato što je, radi lijenosti ili komocije, a onda valjda i nerazumijevanja problematike, optužilo Gotovinu i Markača prema optužnicama pripremljenim za Tuđmana i Šuška.

Prema tim optužnicama bi vjerojatno bile izrečene osuđujuće presude i Tuđmanu i Šušku, ali vrlo vjerojtno i Červenku, dakle onima iz “prvog ešalona”, ali ne i onima iz “drugog ešalona”, kojemu su pripadali Gotovina i Markač.

U čitavoj priči je zanimljivo to, da je, sudeći prema ponašanju, svu “lomnost” oslobađajuće presude shvatio samo Gotovina, svijestan valjda činjenice da bi mu, da je optužen po zapovjednoj odgovornosti za žrtve stradale za vrijeme trajanja “Oluje” i neposredno poslije nje, bila izrečena osuđujuća presuda.
Markač djeluje kao da toga nije svijestan.

Eto sam sudac Theodor Meron nas podučava da oslobađajuće presude, koje je Žalbeno vijeće Haškog suda, pod njegovim predsjedanjem, izreklo Gotovini i Markaču, upravo nisu ništa od onoga u što su nas uvjeravale hrvatske vlasti na čelu s onim “vrhunskog pravnog obrazovanja” s Pantovčaka.

Komentari

Evo početka Feniksovog govora

Evo početka Feniksovog govora na Jeremićevom UN skupu:

"Drugovi i drugarice, pomoz' bog junaci! Keriofašistička vatikansko-kominternovska ustaška guja u njedrima nas pravih Hrvata, zapadnog srpskog plemena, podmitisala je Haški sud, bre, poništila presudu za Tuđmanovo genocidisanje u "Oluji" nad našom srpskom ugroženom nenaoružanom nejačadi, i nema nam više naše Velike Sr... pardon, mile Titine Jugoslavije, šmrc, oprostite, svladalo me ganuće od samog pomena..."

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

..."S druge strane i Gotovina

..."S druge strane i Gotovina i Markač mogu biti silno zahvalni tužiteljstvu Haaškog suda zato što je, radi lijenosti ili komocije, a onda valjda i nerazumijevanja problematike, optužilo Gotovinu i Markača prema optužnicama pripremljenim za Tuđmana i Šuška.."
Ovo je dobro uočeno i vrlo vjerojatno nije daleko od istine!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

svjesno - nesvjesno

@Feniks
Kolega Feniks. Često se znam upitati vršite li vi svoje upise svjesno ili nesvjesno. Bolje rečeno s nekim ciljem ili bez cilja. Oprostite mi ali ja vidim da je vaš jedini cilj izazivanje svađa i netrpeljivosti. Objasnite mi kako ovaj vaš dnevnik može biti doprinos boljitku Hrvatske? Pričate priču koja je davno završena. Pričate ju na način kao da ste bili sudionik događaja, ili neposredno na mjestu događaja. A vi i ja znamo da nije bilo tako.
Ukoliko svoje frustracije liječite objavljivanjem dnevnika a u posljednje vrijeme je to jako često, dođe mi da vas upitam. Imate li vi svoj život ? Obitelj, prijatelje ? Prema učestalim objavama na pollitika. com čini mi se da komunicirati možete jedino sa tipkovnicom.
Vi svaki minus dodijeljen od strane neistomišljenika doživljavate kao „emocionalni mazohizam“. Razumijem da su vas mnogi istomišljenici ostavili i otišli u ropotarnicu povijesti ili preko Drine. Ne razumijem jedino to što još niste shvatili da povratka nema. Propinjali se vi do neba „Juge“ više nema.
A ovi naši frontovci, skorojevići, i lezilebovići nestat će kao što su i došli.
Voljom Hrvatskog naroda.

Tko je glasao

@boltek

A o čemu ti to laprdaš, nesretniče, meni se nikakva "Juga" ne vrti po glavi, ona se vrti tebi i tebi sličnima, zato je tako često i spominjete.
Jel' istina koju ja svjedočim izaziva svađe i netrpeljivost?
Iskreno, puca mi kurac!

Svaka istina doprinosi bpoljitku Hrvatske!

Ja sam bio, radi čiste netrpeljivosti prema meni, onemogućen u pisanju gotovo dva i pol mjeseca, a za to vrijeme sam ipak pisa, pa ...

Dakle, jel' Vuk Jeremić, kao predsjedavajuć GS OUN, za 10. 04. 2013. zakazao/sazvao/stavio na dnevni red "temarsku debatu" o radu Haaškog tribunala?
Je!
Jel' u Brookings Institution održana rasprava na temu doprinosa međunarodnih sudova i tribunala poboljšanju ljudskih prava?
Je!
Jel' u radu toga skupa učešće uzeo i Predsjednik ICTY Theodor Meron?
Je!
Jel' Theodor Meron na tom skupu rekao (i) ono što sam ja naveo?
Je!
Jesam, li ja u mojem dnevniku igdje spomenuo ili promovirao nekakvu Jugoslaviju?
Nisam!

Pa u čemu je onda, nesretniče, moj problem?
Nema ga, ti imaš problem!

Tko je glasao

fini gospon

@Feniks
To kaj tebi puca može biti neki prištić ili čir. Eventualno kakav čvarak.

Jel' istina koju ja svjedočim izaziva svađe i netrpeljivost?
Iskreno, puca mi kurac!

U nedostatku argumenata naviru prostote. O kojoj istini govoriš
Vuka Jeremića ?
jeeeee
Brookings Instituta ?
jeee
Feniksova istina ?
jeeee

Ja sam bio, radi čiste netrpeljivosti prema meni, onemogućen u pisanju gotovo dva i pol mjeseca, a za to vrijeme sam ipak pisa, pa ...

Pa zar te nigdje drugdje ne žele objavljivati. Zar ne žele tvoju istinu. Možda ti i plate tvoju istinu. Probaj. Vraga cmoljiš za pollitika.com kad te ne plaćaju. Pročitao si pravila i znaš kada i tko potopi napisani blog.

Tko je glasao

@boltek

Ne, nesretniče, istina vas, koje je "Građanska akcija" tako lijepo opisala kao one "s rukom na srcu i govnom u glavi", je ono što se konta, jel'da?
Meni nedostaju argumenti'
A što si ti to, jadniče, argumentirano demantiro, od navod u mojem dnevniku?

Naravno da ja pišem i drugdje, ali mi je uz moj blog s vremenbom ovo postalo kao nek baza.

Tko je glasao

@pacijenti

Zanima me kome vi to dijelite minuse, Brookings Institution, Theodoru Meronu ili meni?

Ili ipak Vuku Jeremiću?
Pa strpite se malo, uskoro će vam najveći praznik, vidjet ćemo ishod "tematske debate".

Tko je glasao

Samo za one koji

plusiraju @Feniksa izdajicu

http://www.youtube.com/watch?v=0glQzxyxnMg

sve dobro...

Tko je glasao

Budaletino...

Četničkom si pjesmom časti bivšeg komšiju s kojim ždereš i ločeš u republici srpskoj, sa samokresom pored jaja, a ne zagovornike procesuiranja ratnih zločina.

Evo ti minus, a rado bih ga dala i istim takvim budalama koji su ti dali plus, samo na žalost nema takve tehničke opcije, pa moram ovako "usmeno".

sve dobro...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

I ti si meni

draga @Bigi.

Zagovornici procesuiranja ratnih zločina ti i @Feniks. Moš si mislit.

Volite glumiti partizane na špranci da su svi koji ne misle kao vi ili ustaše ili četnici.

Feniks je izdajica i protivnik ideje države Hrvatske. Svi koji se slažu s njim, a što reći- s kim si takav si.

Moj dojučerašnji protivnik ,obična sirotinja kao i ja kojem je netko gurnuo pušku u ruku mnogo mi je draži od ovakvih farizeja . S njim i takvima čovjek zna na čemu je , dok takvima poput tebe ,@Feniksa i sl. čovjek nikad ne smije okrenuti leđa.

Znači ,Poturice gore od Turaka.

sve dobro...

Tko je glasao

Trula jabuka...

Koliko god se trudio uzgojiti imidž narodskog čovjeka, jednostavnog i poštenog, ti si samo jedna trula jabuka koja se prošvercala u košaru onih "običnih, jednostavnih i poštenih" i pravi se da je "još rumenija". Što znači odabrati krivu jabuku, znamo još iz vremena Snjeguljice.

Ujedno te pere sindrom partijskog aparatčika iz omraženih vremena, u stilu - "ako ne možemo argumentom, onda ćemo etiketom". A nema danas takvima poput tebe slađe etikete nego nekoga proglašavati četnikom.

Tako da si svoje pjesmice što se mene tiče lagano možeš nagurat..., a o tome tko je turčin a tko poturica raspravljaj sa sebi sličnima na sljedećem sijelu...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nisam jednostavan

nadam se da sam pošten ,trudim se biti a za imidž me nije briga. Niti sam javna osoba niti se borim za neku političku poziciju.

Zadovoljan sam jer imam svoju državu koju narod voli. Ti ,@Feniks i sl.ste nesretni i puni mržnje i frustacija. Žalim vas.

Nikad nisam bio aparatčik ,nego radnik u proizvodnji koji je bio politički aktivan.

Dobiti neku apanažu i biti "aparatčik" u onom sistemu A U MOM KRAJU nije bilo dovoljno biti sin partizana ,dobar drug i komunista ,napredni omladinac i udarnik. Trebao si biti ili Srbin ili Jugosloven popute tebe i Feniksa.

sve dobro...

Tko je glasao

Muljator i falsifikator - trula jabuka

U tvom kraju, a kako si se sam nekoliko puta "hvalio", svi su mislili da si Srbin, pa su te možda diskriminirali na nacionalnoj osnovi :P

Za svakoga s imalo soli u glavi, malo je ostalo od onih buncanja, od toga da "sva lova ide u Beograd", kako nam se kradu sve devize te kako su na svim ključnim položajima Srbi. Prije rata direktori svih najuspješnijih i najvećih hrvatskih firmi, banaka, javnih poduzeća bili su Hrvati. Jedini Srbin kojeg se mogu sjetiti bio je Veljko Knežević, a ako ćemo pravo u periodu njegovog direktorovanja telka je na nešto i ličila, dok ga nije demokratski smijenilo 90te...Čak je i zadnji predsjednik Juge bio Hrvat - tako da te svoje priče ostavi za svoja sijela i to tek za one trenutke kad vam percepcija jako otupi...

Uglavnom, jadan si i bijedan i pojma nemaš kome si linkao četničke budnice, tupoglavi... I umjesto da se pametno povučeš, ti nastavljaš jesti govna...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Znala si ti i bolje

@Bigi
Nešto istine i više laži ,neke stvari nikad nisam tvrdio što mi imputiraš (npr. "svi").

Prije 70. u željezari Sisak je od 43 direktora i šefova pogona bilo 42 Srbina i 1 Musliman.
Kad su komunisti Hrvati počeli prigovarati tomu ,progonilo ih se i zatvaralo zbog "prebrojavanja".
U Hrvatskoj su Srbi bili nesrazmjerno prezastupljeni u nekim strukturama i to je notorna činjenica.

Zemlja se oduzimala Hrvatima ,parcelirala se i za male pare davala doseljenicima Srbima s Banije i Korduna ,Srbima iz Bosne,te su im se davali inflatorni krediti za izgradnju kuće. Tako se moglo dogoditi da 90% hrvatskog stanovništva Petrinja dođe do devedesetih na 50%.

Sa stanovima je bila još gora priča. Istovremeno su Hrvati išli u gastarbeitere.

Govna ne jedem jer sam alergičan na yugonostalgičare ,četnike i Srbe po profesiji ,ovdje recimo na @Bigulice ,Fenikse i sl.

Evo ,uživaj

http://www.youtube.com/watch?v=cB85oa_bJNE

sve dobro...

Tko je glasao

Ne čudi tvoje dobro poznavanje četničkih pjesama

Svaka krpa nađe zakrpu...

Sedamdesetih, kad je bilo tih puno srba i jedan musliman, bila sam još mala, krajem osamdesetih je bilo kako sam rekla.

Devedesetih su pak sve preuzeli Hrvati a pomogli su i muslimani - sad je Sisak jedna ekološki sve poželjnija sredina, a postat će i više nakon što ugase i rafineriju, niti željezara više ne zagađuje, što je sve rezultat neimarnih govnoždera tvoga kova, onih koji se dobro razumiju u četničke hitove i tumače povijest...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Gledaj

nadasve pristojna @Bigi.

Umjetno se napuhavala socijalistička industrijalizacija a u pozadini se naseljavalo neautohtono stanovništvo. Starosjedioci su se ,nešto puškom iza 45 ,nešto zatvorima i nepogodnim okolnostima iza 70 ,te otvorenim napadima iza 90. iseljavalo.

Danas nema te politike. Narod koji je bio ukorijenjen u tu sredinu tisuće godina ,neki lakše neki teže solidno podnosi nedaće kapitalizma.

Međutim ,oni koji su došli s jugoistoka ,a priličan ih je broj ,nemaju ovdje korijene i teže im pada nestanak Yuge .
Oni su ovdje "repa bez korijena". Neki će se snaći neki neće. Želim im svima sreću.

Sisačku industriju treba svesti na razumnu mjeru. Danas u vrijeme robotizacije nema potrebe da dimnjaci budu između obiteljskih kuća. Industrija se može izmjestiti.

Ne bi pisala kako pišeš da ti na dječje pelene koje se suše ( prije pampersa) pada čađa.

Glede "govnoždera" ,draga i nadasve pristojna @Bigi ,evo male epizode:

Godine 1992 izviđao sam neprijateljske položaje u jednom selu u Posavini.

Prošao sam s još dvojicom kroz naše pa kroz njihovo minsko polje. Između Čekpoint UNPROFORa koji sam zaobišao puzeći potrbuške.

Uz samu vodu rijeke Save došao sam 20 m do njihovih položaja i bunkera.

Slušao sam ih (domaće teritorijalce mještane ) kako razgovaraju gore na nasipu-cesti.

Uglavnom ,bili su u qrcu ,defetizam na kvadrat.
Pošto ratnici isto imaju fiziološke potrebe ,ovi su momci silazili na obalu-srati.

Puzeći potrbuške kroz granje i travu napuzao sam na hrpe govana.

Pipajući s bajunetom ispred sebe u pijesku tražeći "paštete" mine ,nisam doslovce zabio nos u govna ,ali malo je falilo- nedostajalo.

Znaš li čime su brisali guzicu. S novinama Exspres politika-ćirilično izdanje. ( inače nisu imali ni autana za komarce ,kave, o WC papiru da ne pričamo).

Ležimo i čekamo. Interesantno nam je slušati ih kako pričaju. Silazi jedan bez oružja ,samo na opasaču ima nož od "vlajne".
Raskopčava se ,čučne i sere. Moj me stisne za list noge. Ja sam ga naučio raditi to što radimo. Pogledam ga.
Pokazuje palcem na svoja prsa ,a onda kažiprstom na grlu pokazuje znak klanja.

Traži da ga pustim da ga zakolje. Odmahujem glavom. Nije taj čas bilo vojno oportuno . Da je bilo svrhovito osobno bih ga zaklao i uvukao u Savu i pustio nizvodno . Ovi njegovi bi mislili da je dezertirao ,napio se ,otišao kod neke ženske i sl.
Zašto ovo pišem.

Zato da ti dočaram da sam tada bio spreman za slobodu svoje domovine i- jesti govna.

Uostalom ,kao što i danas činim raspravljajući se s tobom ,Feniksom i sličnima.

sve dobro...

Tko je glasao

iju...

ili sa 20 godina potpisati pristupnicu - ne znajući, naravno, što potpisuješ - i ostati tamo do... samog kraja :)

Tko je glasao

Zap ,neznalice

za prijem u članstvo komunista te trebao netko predložiti ,mene je moj kapetan fregate ,a nije bila pristupnica nego se pisala molba. On ju je napisao a ja potpisao. Nisam ja tamo napisao da nisam znao što potpisujem ,a napisao sam da sam partiju napustio prije nego se raspala.
Kad ideš iz vojske dobiješ tzv.poveznicu s kojomse javi sekretaru u mjestu od kuda si ili u poduzeću gdje radiš.

Malo mi pokušavaš podmetnuti ,valjda jer se podrepašiš @Bigulici ,ali neka,neka ne zamjeram ti.

Morate se vi drugovi držati zajedno po onoj ,ma da je i govno naš (a) je.

sve dobro...

Tko je glasao

UZP

"Petočlano Žalbeno veće preglasavanje tri prema dva poništilo nalaz prvostepene presude o protivpravnom artiljerijskom napadu na krajinske gradove kao glavnom uzroku deportacije srpskih civila za vreme i nakon operacije "Oluja" i zaključilo da udruženi zločinački poduhvat sa ciljem proterivanja Srba iz Krajine - nije postojao "

Link:
http://www.sense-agency.com/tribunal_%28mksj%29/sudije-podeljene-gotovin...

Tko je glasao

Točno tako

Čirilica je samo smokvin list ne bi li se u zamjeni Gotovine animirao Markač kao zastavnik desnice. To ne znaći da tzc ljevica koja to nije radi išta smisleno glede funkcije države!
Naravno da za UZP ne mogu odgovarati drugi i treći ešaloni... problem je što i ovi "21" misle da UZP-a nije bilo i shodno tome se ponašaju!

Tko je glasao

Memento

Na žalost i na sramotu ovoga društva, otkako su 16. XI. 2012. Gotovina i Markač oslobođeni odgovornosti po optužnici, nisu stigle vijesti o procesuiranju zločina koji su se dogodili mimo Oluje.

Tko je glasao

Argus

Bilo bi dobro da argumentiraš da nema procesuiranja zločina koji su se dogodili mimo Oluje.

Ovdje imamo priopćenje državnog odvjetništva:

Predstavnici Državnog odvjetništva Republike Hrvatske održali su u srijedu, 21. studenog 2012. sastanak s predstavnicima Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i predstavnicima županijskih državnih odvjetništava koja rade na predmetima ratnih zločina, tijekom kojeg je razmatrano ostvarivanje Strategije za istraživanje i procesuiranje ratnih zločina počinjenih u razdoblju od 1991. do 1995. Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske i akcijskog plana državnog odvjetništva, posebno u vezi napretka u predmetima ratnih zločina koji su označeni kao nacionalni i regionalni prioriteti. (22. 11. 2012.)

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je upoznalo prisutne sudionike i policiju da je 21. studenog 2012. od Ureda tužiteljstva Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Den Haag-u zatražilo iz postupka tog Ureda protiv Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka dostavu cjelokupnih materijala spisa tog predmeta za potrebe daljnjeg državnoodvjetničkog postupanja u predmetima zbog kaznenih djela ratnih zločina na kojima već postupaju nadležna županijska državna odvjetništva.
Na sastanku je posebno ukazano kako je nužno zatražiti od drugih agencija i imatelja arhiva dostavu svih podataka koji se odnose na pojedine slučajeve, a također je zaključeno da će se, u svjetlu novih saznanja, kroz suradnju na temelju Sporazuma o suradnji zatražiti dodatni podaci putem međunarodne pravne pomoći. Također je naglašena potreba pojačanog angažmana policijskih službenika i državnih odvjetnika na otkrivanju počinitelja kaznenih djela i prikupljanju podataka.

Link:
http://www.dorh.hr/DrzavnoOdvjetnistvoRepublikeHrvatskePriopcenje08
Ranija priopćenja:
Postupanje u predmetima ratnih zločina - ažurirani podaci
Podaci o prijavama, procesuiranim slučajevima i žrtvama kaznenih djela ratnih zločina i postupci u vezi kaznenih djela za vrijeme i nakon operativne akcije "Oluja"

Državno odvjetništvo potpuno odbacuje primjedbe da se ne procesuiraju ratni zločini počinjeni tijekom operacije Oluja i nakon nje, te da, nakon što je Haaški sud oslobodio generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, nitko nije odgovoran za zločine koji su pratili akciju oslobađanja okupiranog hrvatskog teritorija. Kao argument iznosi precizne podatke o svemu što se do sada radilo te što se još poduzima radi otkrivanja i procesuiranja ratnih zločina.

Samo je u vezi s kaznenim djelima počinjenima za vrijeme Oluje i neposredno nakon nje podneseno bilo 6390 prijava protiv poznatih i nepoznatih osoba, a među njima prijavljeno je 439 pripadnika oružanih snaga. Do sada je osuđeno 2380 osoba. Većina postupaka odnosi se na djela protiv imovine, masovne paleži, te za ubojstva, a u manjem broju odnose se na ratne zločine.

Za ratne zločine podnesene su tri kaznene prijave protiv ukupno deset poznatih osoba. Radi se o slučajevima ubojstva šestero srpskih civila u Gruborima u sklopu akcije Oluja – Obruč. Slučaj je bio sastavni dio haaške optužnice protiv generala Markača. Pokrenut je postupak protiv pet osoba, pripadnika Specijalne policije MUP-a. Trenutačo se sudi Frani Drlji i Boži Krajini, dok je protiv Berislava Garića postupak obustavljen, kao i protiv Igora Benete koji je izvršio suicid. Protiv Markačeva ratnog zamjenika Željka Sačića još se vodi istraga.

U ožujku 2012. podignuta je optužnica za ratni zločin u Prokljanu i Kistanju. Za ubojstvo troje ljudi sudi se Boži Bačeliću, Anti Mamiću, Luki Vuki i Jurici Ravliću.

U rujnu 2001. za ubojstvo troje civila u Laškovcima i Dobropoljcima bila je pokrenuta istraga protiv Mate Šindije, ali je obustavljena jer svjedoci i ostali dokazi nisu potvrdili dovoljno osnova za sumnju da je upravo on počinio to kazneno djelo.

No, u odnosu na Oluju vode se još 24 postupka zbog ratnog zločina, i to za ukupno 159 žrtava. Svi su slučajevi u fazi izvida, a počinitelji su i dalje nepoznati. Riječ je o ubojstvu 20 civila u Plavnom i okolici, zatim ubojstvu osmero srpskih civila u Kovačiću, Golubiću i Žagrovcu, ubojstvo četvero civila u Mokrom Polju i Očestovu. Tu je i nedovršen slučaj zločina u Varivodama. Iako je slučaj godinama na sudu, traju i izvidi za ubojstvo 17 civila u Varivodama i Gošiću, a slučaj spada pod prioritete. Istražuje se i tko je odgovoran za ubojstva 4 civila i ratna zarobljenika u Drnišu i Siveriću, za ubojstvo civila u Orliću i ranjavanje u Markovcu, zatim za ubojstvo 11 ljudi u Vrbniku i Uzdolju, za ubojstvo 6 civila u Donjem Skradu i drugim mjestima. Posebna istraga vodi se o ekshumaciji 27 žrtava pokopanih na groblju Gradina–Korenica te napadu na izbjegličke kolone.

Nužna politička volja

Za sve ratne zločine u Domovinskom ratu pokrenuto je 3495 postupaka. U tijeku je 121 istraga, 87 istraga je prekinuto, a 1249 ih je obustavljeno. Optuženo je 1947 osoba, osuđeno 576, dok ih je 713 oslobođeno.

Mladen Stojanović iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava kaže da u pravosuđu ima kapaciteta da se procesuiraju ratni zločini, ali upozorava da je za to, jednako kao i u Srbiji, nužna i politička volja.

Hrvatska je, za razliku od Srbije, našla snage suditi za zločine generalima

Nadalje, Hrvatska je imala snage za ratne zločine suditi i najvišim časnicima svoje vojske (generalima Norcu, Ademiju, Glavašu), a neki od njih osuđeni su na dugogodišnje kazne zatvora. Srbija, pak, nije sudila ni jednom generalu JNA, niti kasnije bilo kojem generalu Vojske Srbije za zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH ili na Kosovu.

Na dan 13. veljače, 2012.
Od kraja 1991. kazneni postupak za ukupno 490 ratnih zločina pokrenut je protiv 3432 osobe od čega je 2999 nepoznatih počinitelja; pravomoćno su osuđene 554 osobe i hrvatske i srpske nacionalnosti. Nakon provedene istrage postupak je obustavljen protiv 1213 osoba.

Što se tiče same Oluje na odgovarajuće kazne osuđene su 1492 osobe hrvatske nacionalnosti dok za ratne zločine postoje 24 prijave protiv za sada nepoznatih osoba.

Argus to pitanje o procesuiranjuu od 16.XI.2012 godine možeš slobodno postaviti DORH-u.
Ja sam siguran da će ti oni odgovoriti.

Tko je glasao

Priopćenja i usporedbe

Hrvatska je, za razliku od Srbije, našla snage suditi za zločine generalima

Ja ne uspoređujem pravosuđe RH s drugim pravosuđima, niti ga definiram prema drugim pravosuđima. Ona me ne zanimaju više nego što me zanimaju na općeljudskoj razini, bilo u kojoj zemlji.

A ovo je moja zemlja, moje društvo i moja država, i ne želim da na cesti pored mene hodaju ožalošćene obitelji žrtava i nekažnjeni zločinci, i da na taj način žrtve budu još jednom ponižene i ubijene.

Pravosuđe se ne svodi na jednu stranu u postupku. Za brojne zločine koje navodi DORH još nije suđeno ni presuđeno. Pa ni za one za koje je trebalo čekati dopunski materijal iz Haaga, a od tada je prošlo pet mjeseci. A od Oluje 18 godina.

Procesuiranje ne znači "izvide" ili "podizanje optužnice". Procesuiranje znači sve to, ali i suđenje i kažnjavanje ili oslobađanje.

Tko je glasao

Argus, A šta misliš o onim

Argus,

A šta misliš o onim ratnim zločinima koji su počinjeni na okupiranom području i o vlastima ondašnjih tih područja.

Dali bi njih trebalo procesuirati?

Tko je glasao

Skviki,

Pitaš me što ja mislim o ratnim zločinima? Zar ti to nije jasno iz mojih dosadađnjih postova da se zalažem za vladavinu prava?

Pa naravno da svi ratni zločini moraju biti procesuirani, tko god ih počinio i bilo u koje vrijeme.

Nego, kad smo već kod pitanja, zašto si gore dao minus? Mehanički, čim si vidio moj nick, ili se upravo ti ne slažeš s time da se zločini procesuiraju?

Tko je glasao

Ja tebe ne pitam šta misliš o

Ja tebe ne pitam šta misliš o rarnim zločinima.

Pital sam te:

Šta misliš o onim ratnim zločinima. Malo glasnije da bolje čuješ, O ONIM RATNIM ZLOČINIMA.

Ne iz tvojih napisa se ne vidi da se zalažeš za procesuiranje svih ratnih zločina, jel Srb ijance nisi do sada nikad spomenuo, a svako njihovo spominjanje napadaš.

Ne umišljaj si da ja tebi dajem minuse zbog tebe, gore si izneo ne istine i zbog njih si dobio minus.

Tko je glasao

Ne iz tvojih napisa se ne

Ne iz tvojih napisa se ne vidi da se zalažeš za procesuiranje svih ratnih zločina, jel Srb ijance nisi do sada nikad spomenuo, a svako njihovo spominjanje napadaš.

Vjerujem ti da u mojim postovima ništa ne vidiš. Niti iz njih išta razumiješ. Pročitaj više puta, možda shvatiš.

Tko je glasao

Molim te, ukaži mi na jedan

Molim te, ukaži mi na jedan takav tvoj post. Pomno ču ga proučit i kod ne shvačanja, ču te pitat za razjašnjenje.

Tko je glasao

Pročitaj npr. jutrošnji moj

Pročitaj npr. jutrošnji moj post od 09:22, prva dva pasusa.

Tko je glasao

Argus

Dakako da je točno što govoriš i meni je upravo zadovoljstvo da je naše sudstvo išlo dalekoo naprijed od naših agresora.

Pravosuđe će nastaviti raditi svoj posao, a ulaskom u EU to će biti mislim i brže i učinkovitije pa ćak i prema onima koji su radili zločine za vrijeme Jugoslavije, a koje je do sada štitila R.H.

Tko je glasao

dvaput je dvaput, ali sto je previse je previse

a kaj buju sad ove "aktualne" po dvaput?

ono, da nam ne pofali tvojih umotvorina... u nedostatku lanjskosnjeznih umotvorina, nove x2..

bravo!

dvaput je dvaput, ali sto je previse je previse

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

luno, ne trudi se danas...

nitko te od "ovih" ne čita jer se spremaju za sutrašnji dernek :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci