Tagovi

Što nas čeka u sljedeće 4 godine ?

Nemam blage veze.

Ma, u stvari, imam neke ideje, ali ovo nije post (samo) o tome. Ovo je post o „4“ (ČETIRI) godine HDZ-ove vlasti koje nas očekuju :-(

Skeptični ste ?

I ja sam bio. Čak sam i razmišljao o otvaranju nove kladionice – „Koliko do prijevremenih izbora“ (je znam, triba najprije učiniti konat na staroj – ali još nemamo Vladu, pa imam fore ;-).

A onda me neki dan „prosvitlilo“ !

Onog trena kad Friščić i Đurđa potpišu „đavolji ugovor“ (čitaj, koalicijski sporazum) s HDZom, oni postaju najvjerniji Sanaderovi igrači !!!

Jer, NEMA ŠANSE da nakon takvog čina oni ruše vladu i ucjenjuju Sanadera zbog nekog „nepoštivanja koalicijskog sporazuma“ ? Novi (prijevremeni) izbori vode u anihilaciju, a da odbace Sanadera i priklone se Milanoviću – hm, da, cute idea :-).

Postoji li za njih pobjednička strategija ? Morala bi postojati, pa nisu budale.

Kako ja vidim – Friščić se nada sa 6 milijardi godišnje nadoknaditi prirodno odumiranje svog biračkog tijela (tu bi se mogli postaviti i neki debeli rekordi po parametru kuna/glas, a ni mogućnost „negativnog povrata“ nije nezamisliva ;-), a Đurđa se nada da će se HSLS i ona „pokazati“ u „odrađivanju posla“.

I jedno i drugo – NULA bodova !

Friščić te pare dobiti neće, a i ono što dobije neće znati pametno potrošiti, Sanader će ga, uz svesrdnu „pomoć“ EU izmajmunirati oko ZERP-a (a što će opoziciji pružiti goleme količine besplatne municije ;-) i pa, pa HSS ...

Đurđa i ekipa će se pokazati uspješnim jedino u „foteljašenju“ (pardon, „stoličarenju“, credits to Whatever ;-), a od silnih ideja i zamisli (regionalni razvitak, obrazovanje, radno zakonodavstvo), te famozne „kontrole“ HDZ-a će biti ... štrć-brć, papala maca.

I kad sve to skupa (za, recimo godinu dana) postane evidentno i kristalno jasno, Joža i Đurđa će se prikucati uz skute Sanaderu ko mali kučići, hvatajući dobačene mrvice (fotelje ;-), busajući se svojom „veličinom“ i „značenjem“ („naše ruke su važne !“), a doma se u tišini zimske noći i pucketanje vatre prisjećajući „dana slave“, uz tu i tamo jedan „HRKLJUŠ ! Što smo to napravili krivo ! Hrkljuš, hrkljuš – ajde sad malo ti Joža ...“

Briljantna situacija za dočekati ekonomske probleme koji se valjaju iza globalizacijskog horizonta ... o pristupnim pregovorima za EU i teškim kompromisima koji nas tamo čekaju da ne pričamo.

A ako kažete da sam preveliki pesimista, da to neće baš biti tako i da će Đurđa i Joža zauzdati Sanadera i HDZ, ili, još bolje, da će kroz Vladu stvarno djelovati programski, odrađujući posao i reforme a kad se u tome sudare s HDZ-ovskim way of doing things („It's inevitable !“) da će imati hrabrosti (a i rezultata svoga rada) da „prekinu suradnju“ i kažu „Ajmo na izbore pa da vidimo“ ...

Eeee, toliko vjere bi bilo malo previše tražiti od Zvone Radikalnoga ...

Jer, moja „vjera“ u ljude da će odraditi ono što kažu je doživjela gadna razočarenja u ne tako davnoj prošlosti. Od toga kako mi je Bush zajedno sa svojim neokonzervativcima prodao plan za „demokratski Irak“ se moj „analitičarski ego“ i dan danas oporavlja.

Da ne pričam kako sam „vjerovao“ da nema šanse da HDZu prođu sva sranja koja je napravio u zadnje četiri godine. „Ma nema šanse – sredit ćemo ih ko beba zvečku – KIM, Brodosplit, Verona, satovi, ...“

Znamo kako je to završilo ...

A ko zna, možda me Đurđa i Joža ugodno iznenade :-). Uvik postoji prvi put ...

Komentari

Ne mislim da si pesimist,

Ne mislim da si pesimist, već sam sigurna da jesi. Ali u pozitivnom smislu! Jer pesimst zapravo znači realni optimist.
Sve teze si u svom članku postavio kako treba i kako stvarno jesu. Tu se više nema što ni dodati ni oduzeti.
Činjenica jest da je situacija pesimistična i ako je čovjek realan, onda zaista mora biti pesimist. U ovom trenutku. A i pomalo zlurad kad pomisli na Đurđicu i Jožu za 4 godine. I na veselje, jer ih više nećemo vidit. Baš kao i Budišu.

Tko je glasao

Izgleda da je od 1971.g.

Izgleda da je od 1971.g. Budiša glavni hrvatski političar.

Od 1971.g. do 1990.g. je bilo u znaku čišćenja i sprječavanja hravatskog proljeć / nacionalizma.

Onda je devedesetih Budiša bio ... a i baba mu je bila Srpkinja.

Onda je 1999.g. sklopio koaliciju sa Račanom, što je smjenilo HDZ i dovelo sve ostale snage sa zadatkom sređivanja stanja i promjena.

Onda je krajem 2003.g. i 2007.g. to vjerojatno bilo bitno da HDZ i dalje igra.

Nema racionalnih objašnjenja kako je taj, sada povrtlar, tako značajan. Bez takve analize se vjerojatno ne radi o njemu, čak i 1971.g., čak je i čuvena Milka Planinc nedavno rekla da nije trebalo hapsiti, nego o iznimno dugoj, uspornoj i sustavnoj infekciji "dovođenja stanja u red".

U strankama HDZ, SDP, HNS-LD, HSP, poslovnom, medijskom, špijunskom, birtijaškom i drugom životu je cca 99,2 % snaga Saveza komunista. Te snage su navikle da može biti bilo kako i bilo šta, dosljedne politike ni u čemu nikad nije, nije se ni prezalo od bilo čega, samo da je stvar pod kontrolom. Bilo što što nije pod kontrolom očigledno moćno uzbuđuje te snage.

Tito je umro, Kardelj i Bakarić također. U Bregani je Schengen. U Berlinu ... U Rumunjskoj ... U Bugarskoj ...

Tko je glasao

Složit ću se s većinom

Složit ću se s većinom konstatacija, ali bih dodao samo jednu stvar: HSS odumire zahvaljujući tome što seljaštvo više nije odlučujući faktor na izborima, a državno pitanje je završeno. U zlatno doba HSS-a, najveći broj glasova dobivao je u Srijemu, a izgleda da će morati podijeliti sudbinu Srijema, tj. umrijeti.

Taurunum

Tko je glasao

S rezultatima izbora ja

S rezultatima izbora ja osobno nisam zadovoljan, međutim to ih ne može promijeniti. :) Jedino me strah da se Friščić ne prepadne mogućeg ulaska HNS-a u vlast te da skine gaće i prestanu uopće imati mogučnost ugodnog iznenađenja. Iako bi scenario ulaska HNS-a u vlast pružio vjetar u leđa mom konstatnom dokazivanju gluposti glasača te kvazišatro menađerskograđanskosocijalne stranke, a u stvari čiste interesne skupine.

Tko je glasao

Ja mislim da bi za RH bilo

Ja mislim da bi za RH bilo bolje da se idućih dana stvori ta koalicija HDZ-HNS/LD, koju zagovaraju Puhovski i Pukanić (vjerojatno Mesić). HDZ je dobio najviše mandata a HNS-LD furiozno zagovaraju sve "elitne i napredne snage". Tako bi to bio dream team, nešto što je Čačić u početki kampanje za premijera i najavljivao - zamisli samo Sanader predsjednika Vlade, Čačić za gospodarstvo i razvoj, Nikica Valentić za sve ostalo, Vesna Pusić za sve vanjske poslove, Marina MD za osnove napretka i bagere, Kuštrak za genijalnost (obnovu SFRJ sa Todorićem, financijske igre), Fižulić za igračke, Žužul za specijalne zadatke, Pupovac za eu integracije ... u kooperaciji sa Mesićem, Pukanićem, Puhovskim i svim "elitnim i naprednim snagama". Kako se stvar razvija to možda morali podržati i Bandić, Jambo, Jakovčić ...

Već nakon prvih minuta igre bi beskrajna očekivanja bila zadovoljena, igra pročistila i na nivou i više nikada ne bi imali problema sa defetizmom i idejnim skretanjima.

Tko je glasao

Ap, Bemti ti si glavom i

Ap,
Bemti ti si glavom i bradom Lončarić ili Mesić.

Tko je glasao

Skviki, čitaj još jednom

Skviki, čitaj još jednom jednom pa se javi, znam da si se davno vrnuo iz Zagreba ali nemoj nam sada sa tim švapskim forama.

Tko je glasao

Ap, Čital sam još par puta

Ap,
Čital sam još par puta i ddošel do zaključka: Moram napravit pauzu na ppollitika.com.

Tko je glasao

A ja se upravo tog

A ja se upravo tog zadovoljenja beskrajnih očekivanja najviše i bojim.

Tko je glasao

Sva ta maglaa se i vuče od

Sva ta maglaa se i vuče od inercije straha da će izmaći kakva davež a svima je poznato da davež neće izmaći i da za to nema straha. Baš zato, kada pijanka traje tako dugo i u svim oblicima, treba malo pustiti i one zadnje nijanse nezadovoljstva da se izigraju.

Tko je glasao

Ocekujem pocetak ozbiljnijeg

Ocekujem pocetak ozbiljnijeg stizanja racuna za sve ove dugove i nesto zescu krizu u drugom dijelu 2008. godine.Stovise vrlo nervozno se vec nazire jak pritisak za opci rast cijena i prijetecu inflaciju.A to je nesto sto ce biti tesko rijesivo za bilo koga pa i HDZ.Kao i SDP u Zagrebu. Jer ako je Zagreb najprofitabilniji, a prakticno u bankrotu, strah me i pomisliti sto se zbiva u drugim sredinama.Upravo gradska srebrnina ( lokali i stanovi) ide na rasprodaju. Uz nove kredite i poskupljenja komunalnih usluga, te rekordni prirez od 18%!
I to sve jos ne daje nadu za poslovanje na pozitivnoj nuli. Sasvim beznadezno...Ali i logicno.

Tko je glasao

G-news, svi znaju da sam

G-news, svi znaju da sam dugo suzbijao defetizam. Imaš jake argumente pa uz njih samo naznačavam nešto u vezi s tim - Pukanić: Veliki izazov - S HNS-om u igri svi pobjeđuju.

Šta misliš može li nas vrhovništvo svojim vezama i snalažljivošću izvući iz te provalije ?

Tko je glasao

Novosti koje daju naznake da

Novosti koje daju naznake da još ništa nije jasno:
- SDSS Stanimirović najavili zahtjeve;
- HNS-LD novosti.

Tko je glasao

Još malo ideologijske

Još malo ideologijske zabave Koalicija SDP-HDSSB u Osijeku.

I pitanje, bi li se ipak mogao dogoditi obrat ?

Varijanta 1 = HDZ 66 + HNS-LD 7 + HSU 1 + SDSS 3 + Memedi i ostale manjine + Đapić 1 = cca 83 + Mesić, Ivo Pukanić i razno.

Varijanta 2 = SDP 56 + HSS-HSLS 8 + HDSSB 3 + IDS 3 + SDSS 3 + manjine = cca 78.

Tko je glasao

SDSS previše traži, HNS-LD

SDSS previše traži, HNS-LD hvata posljedni "voz", a HSS stoji na životnoj prekretnici jer ne misle svi isto... ulazimo u dramatičnu završnicu:)

Tko je glasao

Slijedeća strategija za

Slijedeća strategija za trku sigurno uspjeva u takvim maratonima - odmah ih pustiš sve ispred sebe i tjeraš u sve veće forsanje, toptanje nogaama i slično, zatim ležernim hodom teče dugo preticanje za kratku pobjedu.

Tko je glasao

A ko zna, možda me Đurđa

A ko zna, možda me Đurđa i Joža ugodno iznenade :-). Uvik postoji prvi put ...

A što ako Đurđa i Joža budu neugodno iznenađeni? Možda i prije službenoga početka 'slijedeće četiri godine'. Zna se da se još puno toga ne zna. A zna se i to da se još puno toga kuha.

ragusa

Tko je glasao

Ja mislim da ovo pitanje ide

Ja mislim da ovo pitanje ide od Zvone Radikalnog jer do sada se nije našao političar koji bi gledao tako dalekovidno i dugoročno (čak 4 godine).

Tko je glasao

Ma kako možete biti takvi

Ma kako možete biti takvi pesimisti. Žuto/zeleni ne samo da su spasili državu, ulazeći u stabilniju vladu, nego će još i pomoći HDZ-u u preobrazbi u sposobnu i relativno poštenu političku stranku. Kladim se da ćemo svi 2011 glasati za njih.

Ako oni u koaliciji s HDZ-om stvarno žele zadržati kredibilitet..............moraju kao prvo inicirati provođenje istrage ( porijeklo imovine, utaja poreza, primanje mita i namještanje natječaja, utjecaj na sudstvo, krađa državnog novca.........i šta ti ja znam šta još) o pola HDZ-a uključujući i Sanadera.................ma mislim, nemam nikakvih daljnih komentara.

Tko je glasao

Zaostalo mi je negdje u

Zaostalo mi je negdje u malom mozgu da je osnovni cilj svake stranke doći na vlast i realizirati „svoje“ ciljeve. Kad bi cilj stranaka bio društveni prosperitet i razvoj situacija bi bila puno drugačija.

U tom slučaju Friščić nebi od Sanadera pravio m . . .una postavljajući zahtjeve koji nemaju veze sa zdravim razumom jer nisu provedivi. I Sanader zna da su zahtjevi neprovedivi pa će na sve pristati jer će za njihovo neispunjenje biti drugi krivi od EU, MMF – a, nedostatka sredstava i tako redom. I Friščić i Adlešič znaju da će od toga malo ostati, ali bore se da prežive početnu fazu konstituiranja vlasti. Što će biti za 4 godine, ili prije, sad je zamagljeno stolicama ma što o tome netko mislio ili izjavljivao /Đurđa čak kaže - "časna riječ"/.

Sanader bi u interesu normalnog funkcioniranja mogao reći: nema mjesta megalomanji „malih“ stranaka i pojedinih zastupnika. I bi, kad se nebi bojao da će izgubiti vlast koja mu garantira da će mirno uživati u rezultatima minulog „rada“ i da će se pružati i nove prilike.
Sve više postajem svjestan da je i kod nas na sceni „putinizam“ u najgorem obliku.
Problem je što ni u oporbi /izgleda ipak SDP, s kime još se nezna/ nema odlučnosti da se stvari stave na svoje mjesto.

Zamislite si što bi se dogodilo da su Sanader i Milanović rekli gospodi iz HSS – a i HSLS – a da svoju megalomaniju i ucjene objese mačku o rep. Tek u takovim uvjetima valorizirali bi se programi i programska podudarnost, a ne fotelje ili stolice.

Dakle 4 godine koje su pred nama obilježit će nešto teža, ali ipak „uspješna „ vladavina Sanadera /namjerno kažem Sanadera/, a nakon toga bit ćemo još dublje u krizi – ekonomskoj i institucionalnoj - nego smo sada.

Ipak iskoristit ću i ovdje svoje pravo na zeru optimizma i nade u drugi scenarij koliko god mi je teško zamisliti kako bi to izgledalo odnosno kako bi se to moglo dogoditi.

Tko je glasao

Zamislite si što bi se

Zamislite si što bi se dogodilo da su Sanader i Milanović rekli gospodi iz HSS – a i HSLS – a da svoju megalomaniju i ucjene objese mačku o rep.

DrSki (doktor skijanja ?), oprosti ali prenaivno:
- ovaj put predjednik Mesić odlučno traži uspjehe, vraćanje dugova, rast, eu i nato integracije, sređivanje stanja oko onoga što je maznuto, sređivanje pravosuđa, dostojan život svih građana, poboljšanje odnosa sa svim prijateljskim zemljama a ne samo zapadnim i rješevanje svih ratova;
- Todorić i Fižulićev krug, rotarijanci i lionsi, slobodni zidari i cestari, sve crkve i sve akademske i npaaredne snage traže konačno stabilan napredak;
- U Zagrebu Bandiću gori za desetak milijardi, Čačiću hitno treba toliko ... gori svuda, a tek su krenuli Stanimirović i ostali, i tu ne gibe bar 10-tak mlrd kuna;
- s kojim autoritetom i snagama da Sanader i Milanović udare šakom o stol i kažu dosta tim ... bolje da ne spominjem zeleno-žutima, možda pomoću zajedničkog im ex ministra favorita trke za predsjednika Mate mirogojskog i veleposlanika Žužula. Lijevo desno nigdje moga stana ...

Tko je glasao

Lijevo desno nigdje moga

Lijevo desno nigdje moga stana ...

I ovce i novce...Vjerujem da ce EU vrlo skoro i u javnost izaci sa zahtijevom da se krene sa ozbiljnijim provjerama podrijetla novca i ozbiljnijim mjerama za sprijecavanje pranja novca.Na taj se nacin zeli izbjeci artizam na trapezu pravosudja u pojedinim aferama i cudnim presudama kad lova ispari.Polaziste od ljudi koji su nesrazmjeno potkozeni u odnosu na deklarirane prihode je vec 70 godisnja praksa poznata od vremena Al Caponea.U slucaju kad su ti novopeceni genijalci sraslis a politikim, postoji opcija da ih se svede u realnije okvire, pritiskom radi monopola, duopola i protekcionizma, pa onda isplati, da ne bi destabilizirali gomilu.Odnosno kad shvate da ce biti isplaceni 5000 puta vise nego su imali prije 1990. da se s tim zadovolje bez intrigiranja i uznemiravanja javnosti.Ionako su izvan Macelja nemocni bez svojih politickih sponzora...
Osim toga sto se tice transparentnosti, Rumunjska i Bugarska su prije ulaza radile neke napretke, a pogotovo Rumunjska, medjutim nakon ulaska u EU stvari su naprasno stale.Ovi su iz toga izvukli neke zakljucke i mislim da cemo biti u nesto tezem polozaju po tom pitanju.Ovo je zapravo esencijalno vazan korak, a da se malo o tome i govori.
Konkretno vece tvrtke ne zele kupovati ili investirati u nove
poslove ili raditi akvizicije sa dosta nasih vecih igraca, jer im je nejasno podrijetlo njihovog novca.Uz sve idu i sasvim egzoticne gruntovnice i katastri.Treba npr. samo pogledati primjer Hvara koji se vec vise godina nalazi u top 10 najboljih turistickih destinacija, ali zanimljivo da nema navale velikih i poznatih hotelskih lanaca koji bi tamo pokrenuli business.A bez stranih investitora ovdje ce kriza biti dosta neugodna.Drzava se ne moze zaduziti sa vise od 3% BDP po uvjetima za pristupanje euro-zoni i odrzavanju ovog kreditnog ratinga, dopustenih minusa i dr. carolija...Okrenutost banaka krediranju gradjanstva u najgluplje investicije ( automobili, plovila i sl) je krediranje dobara koje trajno gube vrijednost.500 automobila x 30.000€ = 15 mil€ od koje ce naknadno 2-3 autoservisa izvuci nekakakav sitan profit.Dok je ulaganje 15 mil.€ u otvaranje 50 radnih mjesta, jacanje mirovinskog, socijalnog i fiskalnog dijela drzavne uprave.Uz dodatne pratece poslove za obrtnike, logistiku i sl. A najpozeljnija je prednost manja nezaposlenost i izgledno manja porezna davanja na koja nas sve glasnije upozoravaju. Kad vec ne pratimo konkurenciju oko sebe.

Tko je glasao

G-news, sve se to dešava

G-news, sve se to dešava jer nisi bio brutalan u upozorenjima. Imao si previše milosrđa, a mijesta za milost odavno nema, i davno davno prije 1990.g. a nakon toga je iščezla i teorijska mogućnost.

U zadnje dvije petoljetke, od 2000.g., po nesreći su te naše "elitne divizije" zajedno sa njima partnerskim "elitnim divizijama" dobile neke vjetrove u jedra o kojima čuveni Al Capone kojeg spominješ nije mogao ni sanjati - on i njegovi nisu mogli ni glavne ulice u Chicagou krojiti po volji niti kada su imali svog gradonačelnika. Ovdje je od promjene DEM u EUR iz "čarapa" od prijašnjih cca 30 godina intenzivnog hapanja ušlo hrpe milijradi a zatim se je na to nastavila oluja od najmanje 60 mlrd dolara jeftinih kredita. Već kad je iu siječnju 2000.g. izvjesni Pavić odjelio priznanja, to se je shvatilo kao početak nove zabave, sjeti se Fižulića, Čačića i Linića, dok Crkvenac kao i osamdesetih nema pojma o 4 mlrd dolara gore dolje. U 2004. g. se ulazi dovoljno je reći Vukelić gospodarstvo pod krivičnom istragom radi osnovane sumnje oko takvih stvari, Marina MD, Žužul ...

Sada, dok se tvoje riječi nedovoljno čuju, "napredak" je zatečen nenadnim događajima u punom trku dalje, do osvajanja Turske i beskrajnih područja davno propalog ruskog carstva, Balkan koji nestaje se je smatrao već pod nogama a gotovom stvari povećanje i konsolidiranje prelijevanja iz proračuna - hup/rotary/lions ekipaa s igračkama treba udvostručenje, slobodnozidarsko-cestarska ekipa bar utrostručenje, Čačić sam hitno bar 4 x više nego prije, Bandić ne za sebe nego za sve njih bar 3 x više nego ikad, u Splitu i Dubrovniku strašni "uzleti" ...

I onda nisu shvatili povjesni događaj dvorana Osijek, koji je odnio takve veličine kao Đapić, Kramarić, Arlović ... i ništa nije pomagalo, maoizam je bio u punoj formi, i dalje pokušava u istom ritmu.

Ne vjerujem da su u EU tako iskusni i tako marljivi da će i ovaj put to biti pokvareno nekom borbom protiv korupcije i sređivanjem - tu to tako ne ide nego pravilom obratam, koji je krenuo, a te borbe i sređivanja su poznate mjere Saveza komunista i ostalih udruženih snaga kojima se zamažu oči da bi se "igrice i igre" mogle nastaviti na isti i još uspješniji način. Ovaj put je krenulo to nešto drugo, obrat, na malo pouzdaniji način, fizičkom dozrelošću i obrnutom taktikom - karikirano, vulkan Jakuševec kuha a ja upravo idem dati odlučnu "podršku" na nekim točkama gdje se je maoizam postavio čvrsto u poznatu pozu "može a ne može" (kad im dam podršku znaju da je kraj takvim igrama).

Tko je glasao

Baš sam se slatko zasmijao,

Baš sam se slatko zasmijao, :))), zamisli Đurđu i Jožu u polučučnju kako utabavaju i udaraju se u glavu:"HRKLJUŠ" :))

Tko je glasao

Onog trenutka kad zastupnici

Onog trenutka kad zastupnici sjednu u klupe Sabora neće ih se moći maknuti ni s viljuškarom. Glasati će za sve pa ako treba i za veliku koaliciju. Samo da osiguraju 4 godine dobre plaće i dobru mirovinu.

Tko je glasao

zastupnici, oni koji

zastupnici, oni koji odrađuju tek prvi mandat, moraju odraditi 2 godine i jedan dan mandata jer moraju u zastupničkim klupama odsjediti više od pola mandata da bi ostvarili pravo na povlaštenu mirovinu. tako da ako bude potresa u Saboru, teško da će ih biti prije kraja 2009. a zanimljivo je da sredino te godine imamo i lokalne izbore na kojima će se prvi puta izravno birati općinski načelnici, gradonačelnici i župani. to će biti prva prava i ozbiljna ocjena bilo koje koalicije koja bude na vlasti. a još je zanimljivije da početkom 2010. imamo predsjendičke izbore. a nije loše zapitati se tko će, ako ostane u oporbi, imati dovoljno vremena za pripreme kako bi osvojio 5 godina predsjednikovanja?! naš drIvo, ako se želi natjecati za PRH, maora se odreći mjesta premijera. a vidjeli smo kako je prošla Jadranka "kažu bit će Predsjednica" Kosor. ona je potrošena. koga HDZ može ponuditi osim našeg drIve Sanadera.

Novo vrijeme
novo.vrijeme@gmail.com

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

recimo Šeksa, ili nekog

recimo Šeksa, ili nekog drugog političara pred penziju.

Tko je glasao

Moj komentar je dala grupa

Moj komentar je dala grupa Elemental s spotom "Zašto te imam" : http://www.youtube.com/watch?v=DfNU7rU41jo

Tko je glasao

Prvo, nemoj bit Zoran i

Prvo, nemoj bit Zoran i odugovlačit, oću pare, pošteno san uplaćiva na kladionici.

Drugo, rezultat koji sam polučio na kladionici daje mom analitičkom egu dovoljno snage da ustvrdi da ti je ova analiza šuć-muć pa prolij.
Situacija bi bila identična da su se Joža i Đurđa priklonili SDP-u, a to šta bi tebi takva bila draža, ah, to je drugi par postola. Ali oni bi i dalje bili stoličari, i dalje bi ih SDP asimilirao i sve ostalo... Za njih je ovo ili win-win ili lose-lose situacija. To za sad ne možemo znat jer nismo toliko vidoviti. Ali imamo 4 godine pa ćemo vidjet (jer mislim da će se održat, svi gube prijevremenim raspadom).

I dalje mislim da koalicija HSS/HSLS jednostavno nema drugog izbora nego da igra na programe i da se nada da će u njima uspjet i da će to birači za 4 godine nagradit. Vidi se i po tome koliko očajnički odbijaju sve pomisli na stoličarenje i ja im tu stvarno vjerujem (a ponešto i znam). To bi im trenutno bilo preriskantno.

Šoma dela šoma, već sam negdje napisao da su se ljudi (čitaj razočarani glasači za promjene) previše okomili na seljo-liberale iz čistog razloga što nisu išli s SDP-om. I to ih kao činjenica onemogućava u objektivnoj analizi.

Tko je glasao

Slažemo se u potpunosti

Slažemo se u potpunosti !

Jedino što ja mislim da HSS/HSLS uz HDZ neće baš imati priliku nešto odraditi (a da se tu vide i njihove zasluge) i da je to njihova kriva procjena. Ali, vrijeme će pokazati ...

Tko je glasao

Ma previše vi idealizirate

Ma previše vi idealizirate taj HDZ i Sanadera :) Nije da im se uz svu njihovu bahatost i kult vođe ne može stat na rep. Samo je tragedija da SDP i HNS isključivo svojim greškama to nisu uspjeli napravit. Što je Čičak pametno rekao "Dobili bi izbore uvjerljivo, samo da su šutjeli".

Neš ti Sanadera i HDZ-a, to pušta na sve strane, ja bih se više brinuo na ljevici kako je takav Sanader još uvijek najsposobniji odnijet izbore.

Tko je glasao

Mislim da nije u pitanju

Mislim da nije u pitanju sposobnost Sanadera da kontrolira situaciju, nego više nesposobnost zeleno-žutih za to.

Tko je glasao

Moram, jednostavno moram

Moram, jednostavno moram dati još jednu četvorku.
EVO TI JE ****!!!!
Moraće Mrak nama uvaženima, jeli, omogućiti dupliranje četvorki. Ovako nešto lijepo (a kratko i jasno) izrečeno, jednostavno te izbaci sa stolca :)

Tko je glasao

Situacija bi bila identična

Situacija bi bila identična da su se Joža i Đurđa priklonili SDP-u

S ovim se apsolutno slazem. Ako ne bi bila i jos gora po hss/hsls. Npr, moj je tata hadezeovac brojao glasove u podravskim selima i bio je izrevoltiran sto se vecina seoskih glasova prebacila sdp-u, tj, mnogi koji su glasali prije za hss, u ovim izborima su dali glas sdp-u. Kada se kod mene pak raspadao hsls, osnovan je hns. Apsorpcijska, destrukcijska ili kakvavec moc sdp-a ( i hns-a) je vjerojatno jednaka onoj hdz-a, ako ne i jaca. Lakse je ispasti dobar (cak i posten?) politicar ako si u koaliciji s sanaderom. Uz to u boljem su ucjenjivackom polozaju nego u sarenoj koaliciji. Joža i Đurđa slute da im je ovo vrlo vjerojatno labudji pjev, zato se trude da im izvedba izgleda tako velicanstveno, odnosno:
I dalje mislim da koalicija HSS/HSLS jednostavno nema drugog izbora nego da igra na programe i da se nada da će u njima uspjet i da će to birači za 4 godine nagradit.

i ja bih radije kao i Zvone R, ali stasemoze :)

Rosie

Tko je glasao

Situacija bi bila identična

Situacija bi bila identična da su se Joža i Đurđa priklonili SDP-u

Ja se s tim ne bih suglasio. Već su bili u koaliciji sa SDPom i još uvijek žare i pale... Ili se varam ?! :-)

Za HDZove koalicione partnere se to ne može tvrdili... Ili se opet varam ?! :-)

Tko je glasao

Bojim se da se varaš :) HSS

Bojim se da se varaš :)

HSS je prije Tomčića i koalicije sa SDP-om bio treća stranka u Hrvatskoj, izrazito jaka u Slavoniji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, čak i u Dalmaciji. Nakon toga slijedi jaki pad, Tomčić je maknut da se bavi građevinom, a od tada stranka luta po bespućima hrvatske političke zbiljnosti. Tako da SDP svakako nije bio blagotvoran za HSS.

Tko je glasao

Pad HSS-a je počeo

Pad HSS-a je počeo unutarnjim sukobima još devedesetih. Pogotovo u ograncima u Dalmaciji. Pa danas postoji u Dalmaciji i A-HSS koju vodi bivši HSS-ov zastupnik(zaboravio ime).

Lagani uspon je HSS doživio pristajanjem uz tadašnju oporbu protiv HDZ-a. U koaliciji "četvorke" je sebi izborio mjesto predsjednika Sabora i neka ministarstva.
Pad se nastavio pred izbore 2003. Tomčićevim izbjegavanjem o eventualnim koalicijama poslije izbora(sjeća li se netko njegovog otvaranja izborne kampanje točno u ponoć spuštanjem balonom). Bio je u vladajućoj koaliciji i nije smogao snage reći s kim će poslije izbora i ta kalkulacija je kažnjena na izborima.
Nakon toga je Tomčić maknut s mjesta predsjednika kluba zastupnika HSS-a, a nakon toga i s mjesta predsjednika stranke. U njegovom svrgnuću je prednjačila Ljubica Lalić , koja je sada i sama maknuta.

Friščić je malo bolji igrač od Tomčića. Jučer sam čitao kako je HSS odlučio zamjene za zastupnike koji odu u izvršnu vlast poslati u Sabor ne po redoslijedu na listama nego po tko zna kojem kriteriju. A kriterij bi mogao biti opredijeljenje za desnu ili lijevu koaliciju. To bi mogao biti znak da Friščić još nije donio konačnu odluku.

Inače, HSS jeste trenutno u gadnim problemima na terenu.
Po Murteru kruži priča da je Markov, koji je bio drugi na njihovoj listi i sa čijim imenom se kao budućim ministrom turizma kalkulira, vrbovao predsjednike lokalnih organizacija HSS-a da pozovu članstvo da glasaju za HDZ.
Dan-dva nakon izbora je Stanko Zrilić koji je potpredsjednik HSLS-a na televiziji optužio koalicijskog partnera da je radio kontra svoje liste.

HSS-u slijede potresi i sukobi ako se okrenu na bilo koju stranu. Samo je pitanje koji potres će ih više uzdrmati. Lijevi ili desni?
Možda da uskrati potporu ikome?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Pad HSS-a je počeo

Pad HSS-a je počeo unutarnjim sukobima još devedesetih. Pogotovo u ograncima u Dalmaciji. Pa danas postoji u Dalmaciji i A-HSS koju vodi bivši HSS-ov zastupnik(zaboravio ime).

Je li to Joško Kovač (kao frontman)? Mislim da je on. A tu je neizbježni Marinko Filipović, siva eminencija. Sve je to bilo 'piši propalo' i prije nego su se osnovali.

A što se HSS-a tiče, gadni problemi su na sve strane. Čini mi se da je krenulo osvještavanje, i to ne samo 'običnoga' članstva.

ragusa

Tko je glasao

Je li to Joško Kovač (kao

Je li to Joško Kovač (kao frontman)? Mislim da je on. A tu je neizbježni Marinko Filipović, siva eminencija. Sve je to bilo 'piši propalo' i prije nego su se osnovali.
Je, bravo, to je ta ekipa, a nikako se nisam mogao sjetiti imena.
A to "piši propalo" je točno, ali sam samo htio reći da je HSS davno još počeo sa raslojavanjima i nije im prvi put da se dijele ko amebe.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Da li je ovakav način

Da li je ovakav način odabira zamjenskih zastupnika legitiman? Da li se time dokazuje sposobnost Friščića?
Bojim se da se ovakvim izborom zamjena izravno vara biračko tjelo, jer je ono, na nivou teorije, dalo glas baš toj i takvoj listi. Time samo učvrščuje partitokracija, gdje predsjednig stranke postaje gospodar života i smrti, ne baš doslovno, i vrata su širom otvorena poltronima. A znamo gdje nas je taj stil doveo. Podsjećanje, HSLS, Budiša i njegovi.
Nema tu nikakve sposbnosti, osmi golog nesnalasženja. Imali su, a sad svakim danom prokockavaju fenomenalnu poziciju. Na kraju će ostati isluženi, i zaboravljeni.

Tko je glasao

Da li je ovakav način

Da li je ovakav način odabira zamjenskih zastupnika legitiman? Da li se time dokazuje sposobnost Friščića?
Ovo ne bi bio prvi takav slučaj, a do sada nitko nije osporavao legitimnost tako da...
A Friščićeva sposobnost se ogleda u tome da će povući u Sabor one ljude koji mu odgovaraju za opciju s kojom će koalirati(pa ako mu se i rascijepi stranka, bar će klub zastupnika ostati zajedno), a usput je to i poruka HDZ-u da on još uvijek nije definitivno za HDZ.
A i Đurđino komešanje(jesmo dali potporu, nismo dali potporu) nakon Mesićevog uručenja mandata Sanaderu ukazuje na to da neće Sanader tek tako dobiti potrebnu većinu u Saboru.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Da, može biti, ali sad opet

Da, može biti, ali sad opet žare i pale ... :-) Doduše ne u takvom broju kao prije (sad su četvrta stranka). Što je opet bolje nego jedan ili nijedan zastupnik u saboru.

Tko je glasao

Dosadašnji ritam

Dosadašnji ritam napretka.

Ritam povećanja vanjskog duga je 10 mlrd EUR-a godišnje + minimalno 5 prodaje i povećanje unutrašnjeg duga + min 3 nova i 3 stara zapuštenost prostora i infrastrukture = min 21 mlrd EUR za 4 godine = 140 milijuna EUR / zatupniku = 1 mlrd kuna po zastupniku.

Tome treba pridodati značajno povećanje minusa te nova i stara zapuštenost da lokalnim razinama, neiskazanaa u bilancama, na 100 mlrd kuna godišnje, 400 u 4 godine, napravi se poprilično napretka.

Koliko povećanje minusa toliko se prelije i ulaže u daljnji napredak istog, koji napredak napaja i nama prijateljske zemlje, sada nakon istoka, bliskog istoka, juga te zapada (osim što se iznosi cash sada su i naši povrtlari a Austrijanci i uzgajivači svinja za nas, naši svinjari) po prvi put stremi u prijateljsku Tursku.

Sve snage naprijed, u nove pobjede !

Tko je glasao

Moram priznati da mi se ovo

Moram priznati da mi se ovo striganje ovaca (čitaj proračuna) sa strane HSS-HSLS-a po pitanju "programa" (koje su složili ekonomski nEUčenjaci nimalo ne sviđa. Draže bi mi bilo, koliko god mi se to gadi, da se samo nabacuju foteljama.
Puno bi jeftinije mi svi prošli - dva tuceta fotelja od 25.000 kunića brutto mjesečno, uz 5-6 afera od prosječno 2 mil € kroz četiri godine nas dođe samo 15-20tak miliona eurića.
A ova traženja i rovanja po proračunu u smislu iskupljenja prema (seljačkom) biračkom tijelu će nas doći mnogo mnogo više... pogotovo što će biti uzaludno trenutkom ulaska u EU.

I tako nam ostaje u nasljeđe od HSS-a da si spijemo po gemišt i za volan bez straha! Niš drugo ni nebumo mogli...

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

To bi bilo fantastično, ali

To bi bilo fantastično, ali ako pogledaš pažljivije gornji minuciozni pregled, kad bi se provelo na svih 150 i nešto zastupnika, cca 5.000 dužnosnika i cca 44.500 prilično teških povezanih igrača u interesima, biznisu i na lokalnim razinama.

A. Njih 50.000 x 25.000 x 12 mj. x 4 god. + cca 10 mlrd kuna = 70 mlrd kuna za 4 godine.

B. Dosadašnji ritam napretka cca 21 mlrd EUr-a minusa za 4 godine = 150 mlrd kuna.

C. Pod pretpostavkom da ništa ne rade, samo 25.000 kn mjesečno na ruke + božićnice i druge prigode + troškovi stalnog unaprijeđivanja u akademike i slično + razno UŠTEDA = B - A = 80 mlrd kuna u 4 godine.

Realizacija. G-news za 10 mlrd kuna angažira izvejsnog McTigue-a from Nju Ziland i ostane nam 70 mlrd + veliki dobici u smanjenju daveži i otvaranju inicijativa ...

Ili isto, samo ne prosječno, maknuti za početak samo krupne kapitalce, one koji za 4 godine vežu po 10 i više mlrd kuna i dođe na isto. na postu kod Attile iz Iatlije, onaj njihov komičar sa velikim građanskim skupom utvrđuje da je najmanje 1 od 10 njihovih zastupnika do grla u hapanju i slično, dok u najproblematičnijom kvartu Bronx u New Yorku to dokazano jest 1 od 15. Dakle, talijanski parlament je bitno gori od Bronx-a a oni su za nas diletanti, kod njih raste panika kad mafija i politika prijeđu 5-6 % udjela i raspada se sve a kod nas se nitko ne osvrće na 30-40 %. Romano Prodi, veoma ugledni ekonomist, je zaradio prošle godine 80.000 EUR-a bruto, toliko kod nas referenti potroše na ljetovanje i zimovanje.

Tko je glasao

Ova vlada nece izdrzati 4

Ova vlada nece izdrzati 4 godine. Po tom pitanju se mozemo kladiti bez obzira na koeficijent.

Puno je tu nezadovoljnih usta koja prijete i razdorom HSSa, nesto cega je Friscic svjestan i nesto sto si Friscic nece moci dozvoliti, ako do toga dodje (a tu SDP ima izniman utjecaj ). Zato ce ovo biti ples na iglama diktiran prije svega katarzickim potecnijalom SDPa, kao formalne snage koja time daje alibi HSSu za rebalans odnosa snaga.

U cijeloj prici, Friscic moze puno toga postic. A sve do sada je cisto prihvatljiva igra.

U svakom slucaju, jedina koza u kojoj definitivno ne bih bio jeste Sanaderova.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Ništa još nije gotovo. ne

Ništa još nije gotovo. ne treba radit ražanj dok zec trči u šumi:)) Još uvijek može doći do obrata i match lopte u korist Milanovića, jer ne znam zašto bi HDZ davao skrivene signale HNS-u..Ne vidim sjaj u očima da je gotovo, jer ništa se još ne zna..Markovu i Pankretiću sprema se odstrel u stranci..a na Friščićevo mjesto mogao bi zasjest netko drugi. Onaj tko se želi dugoročno baviti politikom i biti čista obraza morat će dobro razmisliti prije nego što digne ruku..moje skromno mišljenje.

Tko je glasao

Previše povjerenja imaš u

Previše povjerenja imaš u Seljake i ekipu.. Misliš da će se principijeno držati svog programa? Nema šansi. Čim dobiju kakvu lovu, i kad ih krene, već ih krene smišljanje dobrih izgovoera za kompromise, jer, Bože moj, kompromis je temelj svake uspješne koalicije.
a zapravo ona židovska, Dao Bog da imo, pa ne imo, najbolje opisuje stanje stvari, i HDZ, odnosno Drivo to jako dobro zna. Navuće ih na lovu, a poslije ka odluče glumit principe, zavrnut će pipu. Pa da vidiš kompromisa.
Oni su fakat u situaciji da mogu puno postoći. Ali ova situacija nadilazi njihove sposobnosti, a oni će se ponašati u okviru svojih mogućnosti. Pankretić ml. je ovih dana upravo pokazao svoje domete, lokalnog referenta nabave.

Tko je glasao

Oni su fakat u situaciji da

Oni su fakat u situaciji da mogu puno postoći. Ali ova situacija nadilazi njihove sposobnosti, a oni će se ponašati u okviru svojih mogućnosti.

Ove dvije rečenice su najbolja definicija žuto-zelene koalicije i situacije u kojoj su se našli koju sam do sada pročitao. Jednostavno su se našli u situaciji kojoj nisu dorasli.

Meni Joža izgleda kao lokalni samouki izumitelj, koji je igrom slučaja postao najveći dobitnik u povijesti igara na sreću, pa mu veeeelike korporacije nude visoke funkcije radi svojih reklamnih kampanja. On jadan bi, ali on baš i nema nekih izuma, pa mu više odgovara tvrtka koja mu nudi mjesto potpredsjednika za ništa, nego tvrtka koja mu nudi mjesto direktora R&D-a.

Tko je glasao

Radi razvoja rasprave - a

Radi razvoja rasprave - a tko ti na sceni iz bilo koje stranke "izgleda" bitno bolje od Friščića.

I meni je do prije neki dan bio potpuno nepoznat i izgledao kao netko o kome su se u HSS-u pro forme dogovorili, da se ne svađaju. Tvoj komentar me je podstakao da malo na brzinu provjerim dojam o drugima, i nikako da mi netko uvjerljiv iskoči.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci