Tagovi

Što nam donosi koalicijski sporazum (1): ZERP i NATO

Evo potpisan je konačno, i objavljen, dugo pripremani i pompozno najavljivani Koalicijski sporazum između HDZ-a, HSLS-a i HSS-a. Želio bih potaknuti diskusiju o tome. Svaki je prilog dobrodošao! To, naravno, nije nešto što moramo "odraditi" za par dana.

Program ima ukupno 119 stranica. Puni je naziv: Koalicijski sporazum o formiranju parlamentarne većine i sudjelovanju u Vladi Republike Hrvatske 2007.-2011.. Naziv može zbuniti, jer se uopće ne spominje program buduće Vlade; no on je ipak najobimniji dio Sporazuma.

Sporazum je podijeljen na šest nejednakih dijelova.

I. Uvod (4 stranice)
II. Organizacijsko-metodološke postavke rada (3 stranice)
III. Realizacija koalicijskog sporazuma i koalicijsko usklađivanje (3 stranice)
IV. Prijedlog ustroja koalicijske vlade i pitanja funkcioniranja Sabora (3 stranice)
V. Programski dio (103 stranice)
VI. Završne odredbe (2 stranice)

Prvi utisak: u uvodnom dijelu pobrojani su svi lijepi i dobri ciljevi, od povećanja BDP-a i smanjenja nezaposlenosti uz makroekonomsku stabilnost, preko borbe protiv korupcije, maksimalnog razvoja modernih komunikacijsko-informacijskih tehnologija i maksimalne zaštite okoliša, do očuvanja dostojanstva hrvatskih branitelja i interesa Hrvata u BiH.

Ali daj da vidimo ključne stvari o kojima se tako strasna polemika u javnosti vodila.

ZERP. Utipkavam kraticu u pretraživač pdf dokumenta... Molim? Nula rezultata!? Eh, probajmo puni naziv... Nula!!?? Ću da puknem na živce... :puknucu:

Utipkao sam "pojas" i ustanovio da se "širokopojasni pristup internetu" spominje pet puta, a ZERP samo jednom, i to usput u poglavlju Oružane snage i obrambeni sustav!

Hrvatsku ratnu mornaricu opremit ćemo novim ophodnim brodovima čime će se
osigurati nastavak vojne pomorske tradicije i time osigurati sposobnost nadzora nad teritorijalnim morem i zaštićenim ekološko-ribolovnim pojasom u Jadranskom moru.

Aha. Fino. A koje će to godine, prosim fino, biti?

Daj da vidimo što je s NATO-om. Referendum? Nema te riječi... U uvodu, na str. 4., privlači mi pažnju razlika u spominjanju Europske unije i NATO-a. Naime, u EU ćemo ući uz očuvanje državnih, nacionalnih, političkih, kulturnih i gospodarskih samobitnosti te uz njihovu ravnopravnu suradnju i prožimanje a u NATO preuzimanjem i ispunjavanjem obveza koje proizlaze iz potpore i članstva u ovoj integraciji Ej, što se dogodilo sa samobitnostima i ravnopravnošću u potonjem slučaju!?

Saznajemo da će se "nastaviti reforme i prilagodba obrambenog sustava za ulazak u NATO", što se očekuje najkasnije do travnja 2009. (str. 109) I sad pazite, ovo mi je osobito milo: Nastavit ćemo informiranje javnosti o prednostima ulaska u članstvo NATO saveza radi jačanja podrške građana za ulazak u NATO savez. (str. 110, i onda ista rečenica na str. 115)

Ma da, ne bi to Sanader mogao bez žućkasto-zelenkastog dvojca obavit'.

Fino, sve će nas informirat' preko širokopojasnog interneta, koji ćemo pak moći koristiti da koordiniramo anti-NATO demonstracije sa aktivistima pokreta za globalnu pravdu i protiv militarizma širom svijeta! Heh, trebamo se oboružati sposobnošću sagledavanja dobre strane... Trebat će nam.

Komentari

Sanader tvrdi da je ZERP

Sanader tvrdi da je ZERP proglašen i da se provodi a EU da je jako dobro što se ZERP ne provodi iako je proglašen.

Incidenata nema pa je moguće samo jedno od ovoga:

a) Talijanski, slovenski i drugi ribari su poslušali upozorenje svojih prestrašenih država da ne ulaze ribariti u naš ZERP jer tamo patroliraju naše jake pomorske snage koje će ih bez pardona privesti, naplatiti im kazne i zaplijeniti ribarski pribor

b) Talijanski, slovenski i drugi ribari se zajedno sa svojim državama ne bune jer dijele zadovoljstvo EU što se ZERP ne primijenjuje i ribare sve u šesnaest, kao što su i do sada.

Dva su sad pitanja:

a) Zašto Sanader ne reagira na tvrdnju EU da se ZERP ne primijenjuje (skočio je kao oparen kad su tvrdili da se Hido u ime Hrvatske potpisom odrekao prava na primjenu ZERP-a)?

b) Zašto Hrvatska ne skoči ako je očito da nam premijer laže u lice?

Ima li neki istraživački novinar koji je dovoljno neovisan da istraži stvar i s rezultatima upozna domaću javnost?

B-52

Tko je glasao

Ima li neki istraživački

Ima li neki istraživački novinar koji je dovoljno neovisan da istraži stvar i s rezultatima upozna domaću javnost?

Ima.
No nema neovisnog medija preko kojeg bi javnosti predstavio svoj rad.

Tko je glasao

Koalicijski ugovor između

Koalicijski ugovor između CDU/CSU i SPD-a ima 226 stranica. Dvaput više od ovog kojeg razmatramo. Ha, ipak su to Nijemci... :)

Jučer sam jednom Amerikancu pokušavao prevesti i objasniti "ZERP je stupio na snagu, ali se ne provodi". Nikako nije mogao shvatiti. Baš su glupi ti Ameri! ;->

Bloger Nažigač ostavio je jetki komentar, koji mi se svidio pa ga ovdje prenosim:

Fino, sada imamo vladu koja je donijela zakon o ZERP-u, a obećala je susjedima da ga se u stvarnosti neće pridržavati. Molim lijepo, zašto bismo se mi, građani Hrvatske, pridržavali zakona? Recimo onih o nepušenju u javnim prostorijama, ili onih o uzgoju marihuane ili onih o švercu ljudima, ili onih o silovanju ili zašto bismo uopće plačali porez? Hej, tko je ovdje lud?!

O ZERP-u, piše danas Ivo Jakovljević u Novom listu, uspoređujući ponašanje predstavnika Hrvatske i predstavnika EU: Ovi, naime (kao i predstavnici NATO, u koji ulazimo bez rezervi!), zastupaju neke svoje strateške interese - dok predtavnici buduće koalicijske vlade o strateškim interesima pričaju samo za domaću upotrebu, a prema van ušute čim ih mrko pogledaju. :((

Za razliku od hrvatske vlasti, vlastu Europskoj uniji žestoko reagira na prvu loptu: ZERP je svjedok, kako se to radi, čak i u slučaju kad ZERP postoji samo na papiru, jer više ni HSS ne traži da se provede. ZERP je svjedok plus, što će koalicijska vlada uraditi kad stupi na dužnost jer - kad su se uoči Božića u Splitu okupili najbolji stručnjaci međunarodnog prava i poslali javnosti jasnu poruku - s njima nije bilo nikog ni iz tehničke niti iz buduće vlade, pogotovo ne iz HSS-a. Budući da se ni iz šire javnosti nitko ne buni, Hrvatska zaslužuje da se s njom radi sve što je Uniji i NATO-uj u strateškom interesu.

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Priznajem da sam i sam

Priznajem da sam i sam lagano preletio kroz Koalicijski sporazum. Nedovoljno za ozbiljniju analizu ili smisleniji tekst, ali nisam si mogao pomoći a da ne citiram par rečenica koji su me slatko nasmijale:

Stranica 16.

"Naše su stranke osluškivale težnje naših građana; stisnuli smo mnoge ruke i saslušali brojne sudbine. Kroz pokušaje do sada i kroz buduća nastojanja, izvukli smo pouke, a učit ćemo i dalje nove političke pouke, nadogradili smo političke programe, učinili ih modernima i opipljivima – oni mijenjaju lice Hrvatske, vode je k Europi i čine ju prepoznatljivom."

"Hrvatska socijalno liberalna stranka pripada velikoj obitelji liberalnih europskih stranka i kao takva zauzima značajno mjesto u europskoj politici i u gradnji moderne Hrvatske."

Kod ovog drugog citata prisjetio sam se jedne vijesti koju sam čuo prije par mjeseci i malko sam se potrudio pronaći link na istu.

Tko je glasao

Hm, link ne vodi ni do

Hm, link ne vodi ni do čega... :(

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Čudno, jer se na mojem

Čudno, jer se na mojem računalu otvara bez problema. S druge strane daleko sam od informatičkog gurua, pa je lako moguće da sam negdje zabrljao.

Link je: http://dnevnik.hr/bin/article.php?article_id=29920

Tko je glasao

Što bi o ZERP-u i moglo

Što bi o ZERP-u i moglo pisati u sporazumu? Ovaj koalicijski sporazum će u narednim godinama biti često čitana i citirana literatura (čitanija od jamstvene kartice), a ZERP se u njemu ne spominje jer je sada već očito da se ništa slično tome neće provoditi pa bi to bio samo podsjetnik na neispunjena obećanja izbornim bazama, i to nakon samo par dana od potpisivanja.

Što nam donosi koalicijski sporazum? Zapravo ništa konkretno, prepun je općenitih fraza i lijepih obećanja. Ali ima i nekih zanimljivih stvari. Čini se da je ekipa postala svjesna da se s više strana počela dizati prašina oko legalnosti izbora i ispravnosti popisa birača, što bi, uz sada već prilično čvrste argumente i inicijative), moglo dovesti do toga da se do idućih izbora u iste uvede reda. Dolaskom težih vremena za građane, izvjesno je smanjivanje podrške birača. U tom smislu, osobno mi je zanimljivo nešto što se spominje na dva mjesta u sporazumu:
Poticat ćemo uključivanje mladih u suodlučivanje na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te ćemo poduzeti sve pripreme za spuštanje dobne granice za aktivno pravo glasa na 16 godina....Test odgovornosti mladih ljudi za svoju, ali i širu sudbinu bit će inicijativa spuštanja dobne granice za pravo glasovanja na izborima na 16 godina.U uvjetima eventualne smanjene mogućnosti manipulacije, a budući da su već ovi izbori bili neizvjesni sve do samog kraja; gubitkom dijela svojih razočaranih birača treba pronaći nove, slične. I to iz redova onih koji nemaju iskustveno znanje, prilično su nesvjesni okruženja i lako se ponesu "Idemo dalje"parolama. Čini se da je Sanader već sada počeo razmišljati o budućnosti i sljedećim izborima.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci