Tagovi

Što je Željka rekla, a Iva nije snimila 26.11.2007. u 22:10 !?

Kad se Gregor Samsa jednog jutra probudio iz nemirnog sna ustanovio je da se u svome krevetu pretvorio u golemog kukca. Franz Kafka: The_Metamorphosis

I. Sastanak kod Bage!

Prvu večer po izborima Bago je okupio u „Otvorenom“ (ovih dana centralnoj pozornici političkog teatra) nekoliko političkih „značajnika“, među kojima su najvažnije role igrali Gosp. Ivo Banac i gospođa Željka Antunović.

Naš virtualni prijatelj G-news je aktualni „irreality show“ u Hrvata usporedio s pomalo zaboravljenim Muppetima, gdje se lutke trude glumiti život, dok se par cinika ruga s balkona. Od svih tih Muppeta-Puppeta uvijek su mi najdraža bila ta dva stara mudraca– jer se s njihove pozicije najljepše vidi cijela glumačka družina, svi „glumatelji“, gledatelji ili redatelji u kafkijanskom "Puppet teatru". I čovjek tako može bezbrižno zavalliti u stolicu i uživati dok mu se brzinom Ivine rođendanske kamere pred očima readaju metamorfoze lutaka, lutkara i režisera.

Ivu ovdje shvatite u simboličnom značenju pažnje kojom se prate događaji (radi shvaćanje istine - što je možda i bila osnovna poruka autora filma). Tako sam se i ja te večeri, kao Iva s kamerom, popeo na Muppet-balkon, radi cjelovitog pogleda na scenu i iza nje, jer se tako najlakše shvati slijed događaja, i bez obzira na dramatične zaplete na pozornici ili natezanja lutkara iza kulisa, uvidi da se ustvari nemate zašto na bilo koga ljutiti , jer su to ipak samo lutke na koncu (osim možda redatelje - no ni ta naoko „konačna“ točka u beskonačnom nizu odgovornosti nije nimalo izvjesna).

Tako sam, gledajući s Muppet-balkona imao priliku zabilježiti dva biserna detalja u Baginoj predstavi, u kojoj su se pred našim očima noćnim kukcima atavistički privučenima svjetlicavom plamenu (vlasti) spržila krila, poslije čega obično ostane onaj odvratni smrad radi kojega obvezno treba provjetriti sobu. Dakle, u Baginom show-u su se dogodila dva znakovita događaja, koje Iva nije uspjela zabilježti, ali ih ja zato s vama želim podijeliti:

II. Metamorfoze po Kafki

U nedostatku pravog HDZ-ovog predstavnika, kod Bage je misteriozno lansiran gospodin Ivo Banac (nekada poznati znanstvenik – povjesnik, profesor na Yale univerzitetu, a danas propali političar i voditelj još propalijeg HHO-a- utopljenog u besparici do grla). Zaista poučno iznimna karijera strmoglavog srozavanja, čijoj završnici smo mogli nazočiti te povijesne večeri kod Bage. Gospodin, doktor i prof. Ivo Banac je u startu počeo vigorozno zastupati pravo HDZ-a na premijerski mandat, kojeg je Predsjednik države je svojevoljno uskratio unatoč demokratskim principima i pozitivnim običajima, širom svijeta etabliranoj političkoj korektnost i moralnosti. Na to je reagirala visprena Željkica brzinom svjetlosti, i onako od „šponde“ odvalila Bancu kako i ona doista poznaje neke „moraliste“, koji su ne tako davno isto tako beskrupulozno i uspješno istrgovali svoje mandate. Taj zasljepljujući bljesak toliko je ošamutio gospodina, doktora i profesora Ivu Banca natjeravši ga da do kraja večeri zašuti. Kako sam uvijek sklon stvari čitati više po skrivenim detaljima nego otvorenim govorom (ta zašto bismo ikome vjerovali na riječ), taj bljesak me je zaintrigirao, pa sam, kao zaboravan čovjek, potrudio se osvježiti pamćenje Googleom. I molim vas lijepo evo što sam pronašao pa pročitajte što je „famozni i sveprisutni politički komentator“ Davor Gjenero napisao na portalu ZaMirZine još 19. srpnja 2005 u svom članku Pouke iz slučaja Banac . Za potrebe ovog posta ću samo mali dio citirati:

Sustav diobe javnoga novca namijenjenog razvoju stranaka kao institucija ustavnoga poretka Sanaderovim je „lukavstvom uma“ pretvoren u medij korupcije. Javni se novac, naime, ne dodjeljuje samo strankama, nego i onima koji su postali „neovisnim zastupnicima“, i to bez obzira u kakvoj su konstelaciji osvojili zastupnički mandat.
U trenutku kad je bila formalno manjinska, izgubivši privremeno jednog zastupnika koji je podupire, vlada Ive Sanadera bez problema je kroz parlament provukla neke za nju važne dokumente, na primjer, čak i rebalans proračuna. Glasovanje o njemu pokazalo je da Sanaderovoj političkoj većini neformalno pripadaju i dvojica zastupnika koja su u Sabor ušla na listama vodeće opozicijske stranke - SDP-a. Jedan od njih - Zlatko Kramarić - već neko vrijeme priprema svoje birače za situaciju u kojoj će podupirati Sanaderove nacionaliste, a ponašanje drugoga - Ive Banca - za javnost je bilo prilično iznenađenje.

Eto, sve je jasno! Radi se o metamorfozi uvaženih slobodno-mislećih intelektualaca u pripuze vlasti, dakle ponašanju koje me odmah neodoljivo podsjetilo na Kafkinu priču o čovjeku koji se nakon nemirno prospavane noći pretvorio u ogavnog kukca golemih razmjera. . Nisu bivši liberali Ivo Banac i Zlatko Kramarić jedini postali žohari naše Muppet-Puppet scene jer ih ima posvuda, samo se treba osvrnuti i pažljivije osmotriti sve razine (u državi ili izvan nje, u institucijama ili izvan njih, u strankama ili izvan njih, u medijima ili izvan njih).

III. Metamorfoze po Željki

U daljnjem slijedu te „povijesne večeri“ kod Bage, odjednom je i Željka razotkrila tanane žoharske tragove (koje nepažljiva Iva opet nije na vrijeme snimila). Naime, u žaru rasprave Željki se omaklo da je „šesteročlana koalicija“ poslije preuzimanja vlasti 2000 godine napravila „audit“ (inventuru, reviziju) likova i djela svojih prethodnika, ali ih nije prezentirala javnosti, što joj je, kao i danas žao.

Zar i ti kćeri Željka? Ta mi smo znali da nam se u prethodnoj HDZ eri (prije novog Ive) svašta činilo, ali nismo znali detalje. Ali, narod kao narod, uvijek optimističan uvijek pretpostavlja da može bolje. Tako vam je povjerio vlast 2000-2003, uvjeravali ste ga da ćete popraviti sve „porkarije i monade“ koje su prethodnici napravili. Pa kako niste napravili što ste obećali, vlast je izmakla iz ruku! Ne zato što je narod volio one prve, nego zato što ga nisu drugima htjeli dati. I sada, „post festum“, onako usput se saznaje da ste vi sve znali, ali niste rekli! I tako otrkrivate da je i na vas je djelovala kafkijanska atmosfera, u kojoj ste se pretvarali u odvratne kukce.

Crna Željka!? Takvo što prešutjeti vlastitom narodu je veliki grijeh. Ne zato što bi narod bio neka „kuriozne babetina“ ili „kundurica“ koja na silu želi zaviriti u „velike tajne mali ljudi“, nego zato da se takve podvale i necivilizirana praksa ne ponavlja. Hrvati su uljuđen narod, koji prije svega želi pravdu i život dostojan čovjeka.

Ok, bilo vas je šestero! I nije bilo lako! Ali skriti jednu takvu krucijalnu stvar od naroda, koja je mogla promijeniti povijest??? Popeti se na vlast, a držati „fige u džepu“??? To je u najmanju ruku nepristojno, jer nema te tajne koju ovaj napaćeni i poharani narod ne bi smio saznati! Podnio je on i gorih stvari.

Možda baš zato se povijest ponavlja. Možda je baš zato prošla ona nova faca, jer narod još uvijek čeka, i traži kome može vjerovati.

Ali, Željka draga, možda još nije kasno, možda se još može objaviti! Možda je još na vrijeme da narod sazna što je bilo, ne toliko radi prošlosti, koliko radi budućnosti - da mu se prošlost više nikad ne ponovi?

IV. Kukcomanija

Tako je umjesto dezinsekcije u sferama politike „kukcomanija“ postala sveprisutna društvena pojava, poželjna karakterna crta, koja tako lako ljude pretvara u kukce, ali i kukce u ljude. Ako se u ovim napetima postizbornim i hladnim zimskim večerima želite malo ugrijati i zabaviti, preporučam vam da umjesto "Čovječe ne ljuti se" zaigrate novu društvenu igru prepoznavanja kukaca okolo nas. Naročito je impresivan i „strikomanski“ spektakularan pogled na golema jata kukaca, koji se ovih dana okupljaju oko magičnog plamena (zvanog vlast), na kojoj neki očekuju se trutovski udebljati, ali će većina izgorjeti ipak na plamenu, ostavljajući iza sebe onaj nesnošljivi smrad, pa će opet trebati provjetravati sobu.

Htjeli mi to ili ne kukcomanija je zavladala s raznih strana barikada. Umjesto da je Željka na vrijeme provela temeljitu dezinsekciju, u kojoj su se mogle odstranili svi ti kukci, žohari i bakule, koje su se nakotile u svim sferama vlasti - dogodila se najezda kukaca skoro biblijskih razmjera, koja brsti sve redom. A događaju se i pojedinačni komični zapleti, u kojima upravo sada pred našim očima dva sitna i beznačajna kukca drže u šahu cijelu naciju, a naročito one „najveće i najopasnije vele-žohare" (koji im sve daju samo da se slučajno ne napravi neka nova dezinsekcija, a potom - vidjet ćemo).

Ima ih svugdje okolo nas, no samo ilustracije radi, ovdje treba navesti dva izuzetna i blisko povezana slučaja: Dok je u javnosti zabilježen onaj od Mate Granića kao primjer izuzetno strmoglavog pada (koji se od uvaženog liječnika i poštovanog stručnjaka uspio transformirati u zadnjeg stajskog kukca), njegova kolegica Vesna se nasreću otela tim pogubnim procesima, pa danas predstavlja ohrabrujući primjer reverzibilnosti - tj. pretvaranja kukca u čovjeka.

Jedno m davno, promatrajući more kroz otvorena vrata ljetne kuhinje, spazio sam krajem oka kako ona velika osa (zvali smo je osinjak) nalijeće na muhu koja se bila usidrila na vratima. U običnom životu se insekti ne vide ali je ovo bio izuzetno dramatičan događaj. Nakon kratkog komešanja muha se uspjela otrgnuti, ali glupača jedna odmah se vratila otprilike na isto mjesto. Prateći sada pažljivo „osinjaka“ vidio sam ga kako kao avion hvata zalet i ponovno se obrušava na muhu, Ovaj put ju je čvrsto zgrabio. Nastalo je komešanje, u kojem sam najprije vidio kako od muhe otpada jedno krilo, pa onda drugo, pa jedna po jedna noga, a kad je tijelo ostalo bez ekstremiteta, osa je bezbrižno odletjela s plijenom.

Poučno, nema što! I već viđeno zar ne!

Komentari

Izvrsno štivo!Važno je

Izvrsno štivo!Važno je zvati se Ivo je naslov predstave koja ce izgleda još četiri godine igrati u vašem gradu.

Tko je glasao

Moram priznati da me dojmila

Moram priznati da me dojmila ova filozofsko-entomološka vizija naše političke stvarnosti , no ne bi se složio s tim da je žoharica Željica tu mogla i da je htjela provesti deratizaciju ops. deinsektizaciju. To je posao nas (mislim na narod u cjelini) birača koji nismo u stanju izači na izbore u dovoljnom broju i s vlastitim mišljenjem. Dok god budemo opijeni razno raznim opjatima koje ti kukci ispuštaju uzalud nam traženje nekog dobrog superkukca koji će nas spasiti iz nevolje.

svi smo mi samo duhovi na ruševinama nekih davnih civilizacija

svi smo mi samo duhovi na ruševinama nekih davnih civilizacija

Tko je glasao

Vesna Pusić je negdje isto

Vesna Pusić je negdje isto izjavila (ne da mi se sad tražit izvor) da imaju na papiru reviziju stanja kojeg su naslijedili od prošle HDZ Vlade, i koje je, kako kaže, toliko katastrofalno da se nisu usudili objavit da se plebs ne afanava (čitaj: uzruja i šokira). Je li to dovoljan razlog ili se tu radi o nečem drugom? Otkud im pravo da odlučuju u naše ime što bismo mi trebali znati a što ne? Kako se ona a i Antunovićka) usuđuje procjenjivati koliki je prag tolerancije hrvatskog plebsa? Mislim, hrvatski narod je VEĆ pokazao visoku rezistenciju na najgore moguće šokove i ne mislim da bi - štogod se novog saznalo iz tog reporta - plebs izašao na ulicu. Ako je to ono čega se boje?
Osim ako (a to sam pomislila kad sam bila pročitala tu izjavu Pusićke) to ipak nije sasvim točno, tj. možda uopće nemaju taj dokument, ili su pak posao napravili toliko ofrlje pa im je bilo neugodno izlazit u javnost s nedovršenim poslom? Ali im ta priča o reviziji dobro dođe da mašu s njom, prema potrebi?

Možemo li mi učinit nešto? Inzistirati da se ti nalazi/audit reports na koje se pozivaju, ipak objave ?. Mrak, što ti misliš, ti imaš connection u SDP pa bi možda mogao potegnut to pitanje?

CC

Tko je glasao

prvi puta čujem za tako

prvi puta čujem za tako nešto, mogu pitati da li tako nešto postoji

zalažem se za totalnu transparentnost javne vlasti kao jedne od najefikasnijih metoda borbe protiv korupcije na svim razinama, mislim da bi se tu čuda mogla napraviti

a glede gore spomenutog, vjerujem da je doista bilo svašta, baš kao što je vjerojatno bilo kreativnog sakrivanja i iza koalicijske vlasti, a proučavajući lik i nedjelo ivice sanadera siguran sam da ćemo najnovije dosege u kreativnim knjiženjima tek vidjeti

nego, jel ima netko jabuku?

Tko je glasao

čudi me da je TEBI

čudi me da je TEBI promaklo?? ali, je, sigurna sam, stoposto, izjavila je to za novine, nema tome davno; uostalom, vidiš da i Željka Mig :)) to spominje. Priupitaj ti Zokija što je s tim reportom, gdje je...i nek' izvole bacit' jedan publishing i to a.s.a.p. Ili nek' da tebi elektronski format, ubaciš ga ovdje pa onda možemo analizirat' - prije nego odlučimo koje akcije poduzet - a oni nek' se dotle tresu :))

CC

Tko je glasao

Ovdje željka treba shvatiti

Ovdje željka treba shvatiti takodjer simbolicki mislio sam na gornji sloj SDP i 6 clane koalicije koji su znali detalje a presutjeli su ih a mislim da nisu smjeli. Sada imamo dva clana te koalicije koji prgovaraju s HDZom koji se nije previse mijenjao u odnosu na rad ispod stola, pa su se izgleda nasli u kolu koji im odgovara

Tko je glasao

Željku u ovom smislu

Željku u ovom smislu shvaćam još šire, toliko da obuhvaća i Sanaderovu vlast. Kako je poznato, on se je tri godine izgovarao na prethodnu koalicijsku vladu a odustao nije čak ni u predizbornoj godini.

Za to sam da se zakonski uredi primopredaja vlasti i po tom pitanju. Zašto svojevrsna revizija stanja ne bi bila obvezna, regulirana po pokazateljima stanja, metodama za utvrđivanje istih i obliku izvještaja za javnost? Najbolje pred izbore ili barem neposredno iza.

Time bi spriječili da bilo tko se naknadno i po potrebi poziva na ovakvo ili onakvo stanje koje je preuzeo, odnosno javnost bi znala točnu startnu poziciju nove vlasti. Pridonijelo bi to objektivnijem sagledavanju uspjeha i "uspjeha" a vjerujem da bi bilo korisno i biračima.

Ovako, još pod svježim dojmom predizborne kampanje, možemo zaključiti da ocjena birača najviše ovisi o tome koliko tko uvjerljivo laže ili, tko hoće može reći "iznosi argumente".

Ovo nije ni jednostavno ni lako. Znamo da su još uvijek najveći problem podaci (previše je "kreativne" statistike).

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci