Tagovi

Što je više objeda i laži Ivo nam je miliji i draži

Što preostaje skromnom pjesniku i prvoborcu ovoga kišnog dana nego gledati televiziju. Na 2. programu HTV-a prijenos sjednice Sabora. Pitanje povjerenja Vladi. Upravo je premijer, dr. Ivo Sanader, završio sa svojim izlaganjem te se krenulo u beskrajne ispravke netočnih navoda. Za to vrijeme, kao što je i najavio, Sanader je otišao u dom umirovljenika "podijeliti" treću ratu duga umirovljenicima. Pri tome je naglasio kako ostavlja svoje ministre da odgovaraju na "ove objede" te nestao.

Riskirati ću da me se opet prozove kao mrzitelja Vlada, te lika i djela omiljenog nam dr. Ive. Neću se osvrtati na argumente HNS-a, SDP-a, HDZ-a, Vlade i inih zastupnika u parlamentu. Ono što me smeta je ponašanje doktora, poduzetnika, kazalištarca i ljubitelja satova koji se odaziva na ime Ivo.

Na kraju svojeg izlaganja, bolje rečeno "odgovora" na oporbeni prijedlog pokretanja pitanja (ne)povjerenja, Sanader je nonšalantno pozdravio okupljene i uputio se dijeliti novac umirovljenicima. To jasno pokazuje što su prioriteti dr. Ive i na koji način HDZ percipira trodiobu vlasti. Ne želim da me se pogrešno shvati, jer se i ja veselim povratu onoga što su mi uzeli kada mi je najviše trebalo. Ono što me brine je na drugoj (višoj?) razini.

Samo je Bog iznad Sabora (a samo je Tuđman iznad Boga). Svi smo čuli ovu maksimu o ovom ili onom obliku. Pratimo li dr. Ivu izmjene su nužne. Ustav Republike Hrvatske i načelo trodiobe vlasti jasno ukazuje da je Vlada odgovorna Saboru. Kod nas je situacija drugačija. Ministri dolaze u parlament kao u krčmu. Predsjednik Vlade odlazi iz Sabora kada se raspravlja o povjerenju njemu osobno i njegovoj ekipu. ON koji ODGOVARA parlamentu ODLAZI promovirati svoj lik i djelo... pardon uspješnost Vlade RH. Toliko o odgovornosti. Toliko o poštovanju institucije parlamenta (na stranu tko u njemu sjedi i kako se tamo radi). Toliko o principijelnosti. U konačnici Sabor je predstavničko tijelo SVIH državljana Republike Hrvatske, a dr. Ivo ga vidi kao mjesto gdje se "treba" pojaviti, održati kratki monolog a zatim otići za važnijim poslom... fotografirati se sa umirovljenicima i novcem. Omalovažavajući Sabor dr. Ivo omalovažava sve nas, pokazujući tako kako je posložen njegov sustav (tro)diobe vlasti. Država to sam ja!

U Saboru se nastavlja verbalno šamaranje, dr. Ivo se šminka za kamere pred domom umirovljenika, potpredsjednica Vlade još uvijek nije pustila suzu, a ja se sve nešto razmišljam o prolaznosti života. Sinoć je umro Dragutin Tadijanović, ne dočekavši povratak treće rate duga. Nadam se da neće doči moje vrijeme prije nego dočekam premijera koji dolazi u parlament sa dužnim poštovanjem i koji neće nastupati bahato i sa pozicije "Bogomdane" moći. Nadam se...

Neka ti je laka zemlja Tadija.

Komentari

Gledao sam nešto od

Gledao sam nešto od rasprave jer više bi bilo previše.

- Možda sam najodgovorniji pred sobom jer nisam naredio sveobuhvatnu istragu o odlukama koje su donošene prije mandata ove Vlade, što se nisam bavio prošlošću, nego sam gledao naprijed - “pokajao” se Polančec pred zastupnicima i pozvao nadležne institucije da na osnovu liste “spornih” slučajeva, koje je danas iznio u Saboru, nastave istragu u tome smjeru.
(Citirano je naglasak iz JL - boldirao ja)

Kontradikcije Polančeca su se nastavile i ovdje. Kako se "gledanje" u budućnost poklapa s time da je ranije govorio da nije znao što se radi, navodno njemu iza leđa.
Što je onda gledao? Zamišljao jahte, vile, rast bankovnog konta...?

Ostalo neću komentirati jer je nesvrhovito. Zajedničko današnjem je da Sanaderova i bahatost ministara nema granica, a ni HDZ-ovi zastupnici ne zaostaju. Čak je izgledalo da se takmiče tko će biti bahatiji. I sve pred očima hrvatske javnosti.

Oni izgleda zaboravljaju da su pitanja oporbe ista ona koja postavlja i narod koji je zgranut ponašanjem vlasti, a drski odgovori zastupnicima oporbe kao da su upućeni tom istom narodu u lice.

Podsjetilo me danas, više nego ikad, da je slična situacija bila `99.godine kad je HDZ također ispoljavao istu dozu drskosti, bahatosti i podcjenjivanja "stoke sitnog zuba" koja se usudila pitati zašto toliko kradu i izbjegavaju odgovornost i kad je svima jasno da su uhvaćeni.

Tada su, a to čine i danas, narodu u lice poručivali "Pa što ako krademo i što smo bahati? Što nam možete? Ništa, mi smo HDZ."

Tada im je narod pokazao što može i gdje im je mjesto. Trećeg ih je siječnja poslao u oporbu.

Nadam se, za dobrobit svih, da će se najesen dogoditi isto i da će HDZ otići u oporbu, a na novoj vladi će biti zadaća da ih jedan dio, po mjeri dokazane krivice za sve ovo (i ostalo o čemu se kroz afere govorilo zadnjih godina), iz oporbe pošalje tamo gdje su već trebali biti.

U zatvor.

Možda im tada prezrivi osmjeh bude nestao s lica.

B-52

Tko je glasao

Radi se o bolesnoj sljedbi

Radi se o bolesnoj sljedbi pokojnog bolesnog vođe, koji je patio od ozbiljnog duševnog poremećaja. Čas bi mislio da je Tito, čas da je Maček, a čas da je sam Radić. U jednom trenu je čak povjerovao da je George Washington. Njegova sljedba patila je i pati od, također, neizlječive bolesti da za sebe vjeruje da je upravo ona sama hrvatski narod.

To što su danas demonstrirali u Saboru nije bilo ništa drugo nego puni spektar simptoma ozbiljne socijalne patologije. Kad se tome dodaju i indikacije teške sociopatije pojedinaca i pojedinki, dobija se vrlo jasna slika ogromnog bremena s kojim ovo društvo pokušava ući u zajednicu civiliziranih zemalja.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

A sveprisutno pučanstvo,

A sveprisutno pučanstvo, čeka i navija:"Vidiš , jesam ti
rekal da će ga za...i".Pa korpupcija je ovdje postala model svakodnevnog življenja.
Dvoličnost zasnovana na oprostu, jer to je "navodno kršćanski".Širina poimanja sposobnosti. Univerzalni znalci koji su izumrli poslije Leonarda da Vincija, ponovno se rađaju ovdje.
A pučanstvu uzmeš pa ponovno daš njegovo, i sreći nigdje kraja.
I tako ovdje polako ali sigurno, korupciju pokrivaju šoferi, jer pleme je uvjereno da je poglavica bezgriješan.Ali ja ipak vjerujem prijatelji da je vrijeme za razmišljanje. To iziskuje napor, ali dobro dođe.

Tko je glasao

Kad bi unutar oporbe

Kad bi unutar oporbe stranačku inicijativu preuzeli neki drugi ljudi (kao što ponekad radi Pančić) to bi bilo nešto drugo, i prava je tema zašto do toga ne dolazi bar povodom ovako uzbudljivih tranzicijskih pitanja.

Iako je načelno bolje drukčije ponašanje a i stvarno bi bilo bolje da se hrvatska poltika ponaša urednije, u zbilji kakva jest je bolje što je Sanader u točki o nepovjerenju Vladi nakon očitanja otišao djeliti umirovljenicima lovu. Pitanje je šta bi u RH donijelo cca 3 dana minucioznog sučeljavanja oporbe s premijerom?

To je dobro radi novog predsjednika SDP-a, koji vrda po raznim točkama. Šta bi za politički život kakav jest značilo da je uredan i zaglibi odmah, pa da ga beskrajna uhodana detaljna praksa tranšira svatko po svom ćeifu?

Kako takva praksa bitno postupa? Točka je po prijedlogu HNS-a, koji traži da se to ne brka s drugim. Npr. s činjenicom da su predsjednica i stranka u vrijeme vlasti u Zagrebu doslovno spriječila bilo kakvu skupštinsku raspravu o najbitnijim pitanjima (GUP itd.) i dodatno čitanjem knjige i izjavama sustavno izvrjeđala i stručnu i medijsku javnost te npr. s činjenicom da najuspješniji ministar te Vlade i stranka nisu uvažavali ni Vladu a Sabor su potpuno ignorirali te i sada, i čelnici i stranka kažu da ih bezvezni Sabor i bezvezna ministarska mjesta ne zanimaju nego mjesto premijera, ključna mjesta i eliminacija tih trlji brlji demokratskih fora. Kako npr. takva stranka sudjeluje u istim pretvorbenim pitanjima. Bez procedure samo stavi svog čovjeka na čelo INA-e, kojim je potom bitni akter pretvorbe i svega drugog, te o tome ne da raspraviti.

Kako uspjeti ignorirati im kod bitnijeg SDP-a da je sve to od njih omogućeno i podržano HNS-u i njegovim čelnicima, pa je SDP za to odgovoran, a i u istom (smjene na čelu HFP zbog problema u koalcijskoj vlasti) je javno spriječen bilo kakvi oblik demkoratskog uvida i sudjelovanja, čak i kad su to inzistirali ministri i istaknuti političari iz iste stranke?

Kako ignorirati Zagreb, koji je također krupni kontinuitet poltičkog biznisa, gdje su svi izredani otprilike tako da je normalno da se u kontinuitetu muljavina raspravlja kao o nečem samom po sebi a ono što je vrijedno rasprave su stranačke i osobne finese, kao da je sve u vaukumu, pa je Bandićevo nedemokratsko ignoriranje tipa "idem delat" i demokracija to sam ja korak naprijed od tako načelno ispravne demokracije, koja je počevši od izbora 1990.g. uspjela pogaziti ama baš svaku točku.

Dakle, netko ima vjerodostojnost a netko nema i to daje različite rezultate u istom, i za javni interes, bar u štednji ili dobrom ulaganju živaca i vremena.

Tko je glasao

"Točka je po prijedlogu

"Točka je po prijedlogu HNS-a, koji traži da se to ne brka s drugim. Npr. s činjenicom da su predsjednica i stranka u vrijeme vlasti u Zagrebu doslovno spriječila bilo kakvu skupštinsku raspravu o najbitnijim pitanjima (GUP itd.) i dodatno čitanjem knjige i izjavama sustavno izvrjeđala i stručnu i medijsku javnost..." napisao je uvaženi ap. Obzirom da sam u tom mandatu neko vrijeme sjedio u klupama Gradske skupštine, među ostalim i kada su se zbila dva navedena događaja (donošenje GUP-a i čitanje knjige gospođe Pusić) želio bih ,istine radi, demantirati ovo što ste napisali. HNS su u to vrijeme jedini zalagao za donošenje novog GUP-a, nemajući podršku niti od tadašnje oporbe, niti od koalicijskog partnera. Obzirom da je SDP držao resor koji se bavio izdavanjem lokacijske i građevinske dozvole, njima je bilo u interesu da stvar ostane kakva je i bila, odnosno da Zagreb nema usvojena pravila igre koja bi regulirala upravljanjem prostorom, već da se sve rješava slučaj po slučaj, točkasto ("impresionistički" kako je to rekao Bandić). Gospodin dogradonačelnik je popustio nakon silnog pritiska s Iblerovog trga, i nakon što je dobio po ušima od Račana, slavodobitno izjavio da Zagreb konačno ima GUP, i počeo ga prezentirati kao svoju zaslugu.
Što se tiče čitanja knjige, naravno da se time nije ignorirala stručna i medijska javnost, već govornici koji su za govornicu izlazili samo da bi vrijeđali (najustrajniji je bio gosp. Ivanković, kasnije nagrađen glasnogovorničkom funkcijom u Bandićevom Holdingu. Bilo je tu još nekoliko neodgojenih igrača (sjetimo se Rorinih komentiranja veličine stražnjice), tako da čitanje knjige dok nastupaju takvi zastupnici meni izgleda sasvim prihvatljiv protest protiv načina na koji se tada raspravljalo u Gradskoj skupštini. Naravno da Vi možete misliti drugačije, ali opaska o predmetu ignoriranja je činjenično netočna.
Vaša opaska o primjerenijim tražiteljima odgovornosti Vlade (uz spominjanje Pančića) malo mi je digla desnu obrvu, ali naravno da svatko ima pravo na svoje viđenje i sviđanje.

Tko je glasao

Poštovani kosta, u vezi

Poštovani kosta, u vezi GUP-a i s time povezanog se situacija razvija tako da je sve više neznanja oko toga. Najveći nedostatak shvaćanja pokazuje Vesna Pusić, dok iskusni Čačić šuti.

Taj GUP Zagreba je prvi novi nakon onog mjenjanog i krpanog iz 1988.g., pevi "demokratski" (ljudi lude na to), kojem prethodi dugi kontinuitet od negdje skoro sredine devetnaestog stoljeća, pri čemu je najslavniji evropski tridesetih godina 20. stoljeća, kad su postavljene osnove današnjeg Zagreba (ad Pusić i drugi - konačno smo donijeli GUP kojeg nitko drugi nije uspio donijeti). GUP Zagreba i drugih gradova se donosi u najsloženijoj proceduri (npr. bitno složenijoj od Ustava), pri čemu je donošenje u skupštini završni čin, koji se uvijek odvijao uz duge rasprave osim predmetnog slučaja. U predmetnom slučaju je cijela javnost intenzivno, najintenzivnije dosad, sudjelovala u donošenju GUP-a i sa najvećim zanimanjem dosad očekivala finale (da se radi samo od odnosu među strankama je zabuna i demokratski deficit).

Završni čin donošenja GUP-a u skupštini je tekao na slijedeći način:
- u vezi više nego izraženog zanimanja i interesa javnosti, za veoma brojan i raznovrstan broj točki i ukupnu strategiju, sa puno toga spornog, najviše do sada, i dio vjećnika vladajućeg SDP-a imenom i prezimenom izjavljuje da će inzistirati na sadržajnoj raspravi;
- Bandić završava u bolnici;
- HNS bjesomučno ubrzava GUP radi POS-a u vojarni Prečko i na "farmi svinja" te radi nekih drugih svojih privatnih projekata. To i niz drugih lokacija su mogli realizirati i bez toga, kao i razni diletanti i početnici, ali su Košiša, Čačić i Pusić i drugi, takvi kakvi jesu, to organizirali da se sve obavi u krugu njihovih tvrtki i proizveli luksuz proceduralne probleme i zahtjeve te GUP-om i dodatno sa "sukob interesa" uplatama od cca 1,5 i 1,8 milijun kuna Arhitektosnkom fakultetu i HKAIG mislili i uspjeli to elegantno rješiti na svoj način;
- sjednica s toškom GUP počinje zahtjevom HNS-a za prekidom za konzultacije. Skupštinom predsjedava Tomac, iako se prethodno kao razišao sa SDP-om. Nakon konzultacija Tomac-Pusić, Tomac objavljuje, kao u slučaju Komercijalna banka, da je su se dogvorili da je najbolje da se ne otvara rasprava, da se glasa o tome i GUP-u i tako bi, uz sveopće javno zgražanje.

Nakon toga se stvari oko toga i niza drugog razjašnjavaju. Izjave HNS-a je bolje ne iznositi niti analizirati a ama baš svatko, uključujući profesionalne strukture i simpatizere HNS-a je u reakcija bio zgranut HNS-om, većina do danas. HNS je sam najurio tadašnjeg i idućeg svoga čelnika za prostorno uređenje, tako i u prosjeku po 2 x drugog svog čelnika na pojedinim pozicijama, naravno osim bezgrešnog čelništva. HNS je desetkovan na izborima potom. POS vojarna Prečko je nastavio realizaciju kao pojam hrvatskog profesionalnog dna i s dokazanim sukobom interesa, a sve je objašnjeno i motivirano da bi se dobili puno bolji rezultati u prostoru. Svi mogu prošetati i vidjeti da su ti rezultati bitno lošiji od prosjeka, uz praktički 2x veću cijenu, štete po sam HNS i Čačića i druge pojedince a GUP Zagreba i javni interes jako trpe.

I da, Bandić i koga je sve skupio i šta je prethodilo je problem. Građani su isprobali sve i dali sve od sebe ali je uspješni politički slijed doveo nezadrživo do toga. Ad političkih aktera je dirljivo da su u zadnjoj izmjeni GUP-a svi sudjelovali preharmonično, tako da su samo dodadavali i dodavali želje i sve su se ispunile. Najdirljiviji je bio trenutak kad su glatko prošli i prijedlozi izmjena HNS Košiš i Paliković perjanica nesebično za druge, u vezi čega se same ograđuju da nisu znale tko stoji iza toga a da su one samo nesebično pomagale građanima. Dakle, HNS i bandićevci sada i više nego harmonično, pri čemu HNS gura ono što je ostalima ipak malo nezgodno. Biti će zanimljivo sada dalje, slijedi Cvjetno-Varšavska II i razne druge pobjede.

Tko je glasao

Dva puta sam pažljivo

Dva puta sam pažljivo pročitao Vaš odgovor na ono što sam nazvao ispravljanjem netočnih činjenica u vašem prvom komentaru. Sad vidim da bi to moglo ići u nedogled - Vaše nove tvrdnje i moji ispravci faktičkih netočnosti (Pusić-Tomac konzultacije, ustvari pauza za sjednicu HNS-ovog kluba, 2x veća cijena POS-ovih stanova, iako najmanje dvostruko manja za slične lokacije, HNS i bandićevci više nego harmonično, iako oni jednostavno ne stanu zajedno u rečenicu koja ne nosi opreku i sukob...). A to je, nadam se i Vama, jako zamorno.

Tko je glasao

Slažem se, komuniciramo o

Slažem se, komuniciramo o zamornoj zbilji i dovoljno je oko činjenica. Razumljive su razlike među raznima - ja govorim iz deformiranog profesionalnog miljea koji predugo rješava složene projekte ovisne o tim varijacijama, pa nam je to sve drugo prekomjerno sporedno.

Ali, ta zamornost napreduje i sve više je naša budućnost, evropska osnova. Da ne bi ovdje ulazili u to, o tome preporučujem Eurokaz ovih dana u Zagrebu na političke teme, ima veze i sa miljeom Vesne Pusić. Uz tribine (Žižek, Banac i Puhovski), političko nasljeđe obrađuju i predstave, preporučujem "Zeleno, zeleno", svaku večer u 22.00 u dvorištu Studentskog centra (vide se razlike na lijevom i središnjem frontu).

Tko je glasao

Koja glupost i bahatost,

Koja glupost i bahatost, "idem umirovljenicima vratiti dug".
Ne poštivanje Sabora pokazuju i ministri, Kalmeta je zadnji puta drsko optuživao Pančića ali nije odgovorio na pitanje.
Nemam druge rijeći osim "fuj", to nije država za koju su ljudi ginuli. Da nas vlast ponižava i vrijeđa mogli smo ostati i u Jugi. Ovo više boli, to su "naši"

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci