Tagovi

Što je "status quo"

U komentarima teksta “Kako je počeo štrajk na mom otoku”, pročitala sam i ovaj:

Ako je štrajkačka kultura u Hrvatskoj na niskim granama, to ne znači da ne treba podržati štrajk. Smatrati štrajk proizvodom koji se kupuje samo ako ima lijepu ambalažu je neozbiljno i nezrelo. Pozivati na reforme u Hrvatskoj danas ne znači ništa drugo nego podržati status quo. Apsurdno i potpuno točno.

Anonimni korisniče, nije u tekstu naglasak na ambalaži i na štrajkačkoj kulturi. Ono što je pisac želio reći jest - ne mogu podržati nešto što ne razumijem a niti se mogu praviti da razumijem nešto što ne razumijem. Toliko neozbiljna i nezrela nisam.

Stoga bih zamolila vas (i sve ljude dobre volje što kuže tko tu koga) da mi pojasne sam status quo. Ili bar svoje videnje istog. Glupo je gubiti vrijeme mješajući jabuke, kruške i ino voće a pritom ne kuhati marmelade i pekmeze. Mada ova priča dolazi iz kuhinje.

Za početak, ovaj dokument. Ako je u pitanju plaća, držimo se plaće i brojaka. No petljati tu još mnogo drugih pitanja što nas muče nije u redu. Ponavljam, veća plaća neće ih riješiti.

Na stranicama SHU se takodjer moze pogledati jedan test, svojevrsni poziv na štrajk. Budući da je u .doc formatu, dio prenosim:

1. Možete li i dalje normalno raditi u sadašnjim uvjetima u školi (količina posla, oprema, vlastita materijalna ulaganja, potrebno vrijeme itd)?
2. I dalje se želite više brinuti i posvećivati tuđoj djeci učenicima), a svojoj samo koliko stignete?
3. Želite li i dalje biti bez dovoljno slobodnog vremena za sebe, svoje uzdizanje i svoju obitelj?
4. Možete li svojoj djeci osigurati sigurniju budućnost bez dodatnog vlastitog rada?
5. Jeste li zadovoljni statusom koji imaju zaposleni u obrazovanju u našem društvu?
6. Je li Vam plaća dovoljna za normalan život?
7. Podržavate li djelovanje našeg ministra, MZOŠ i Vlade prema obrazovanju (najnovije: jednima daju, drugima ne)?
Ako ste na većinu pitanja odgovorili NE, razmišljate isto kao i naši sindikati, udruženi iz cjelokupnog obrazovanja. Oni upravo iz razloga navedenih u pitanjima, a zbog odbijanja našeg poslodavca, Vlade RH, da pregovaraju i dogovore se o svim, posebno materijalnim uvjetima i plaćama svih zaposlenih u obrazovanju, organiziraju ŠTRAJK u vrijeme rasprave o državnom proračunu za 2007. godinu. Znamo da novaca ima, samo nije dobro raspoređen. Zato:
- priključimo se, sudjelujmo
- pokažimo nezadovoljstvo tretmanom učitelja (i drugih u školi, obrazovanju) od strane vlasti i javnosti
- ne dozvolimo podjele među nama udjeljujući mrvice jednima, drugima niti to
- ne nasjedajmo demagogijama, prijetnjama poslodavca otkazima (na to nema zakonsko pravo), krivim, neprovjerenim informacijama iz medija
- učinimo da nas roditelji učenika, kao i prijatelji, rodbina, javnost shvate, prihvate naše argumente, podrže rječju i djelovanjem radi dobrobiti njihove ali i naše djece

Eto, priznajem, ne kuzim i zato podržavam štrajk samo u mjeri koja se odnosi na povećanje primanja a ona je naspram drugih problema skoro pa zanemariva.
Bojim se da ni oni sami ne znaju što žele. Javnost još i manje. Zanima me hoće li ti isti učitelji sutra, kad im porastu plaće, obustaviti nastavu na par sati ili dan u znak protesta radi npr pitanja broj 1. Zanima me kako će to objasniti javnosti kad su ovih dana to isto pitanje broj jedan uspješno ugurali u zahtjev za povećanje plaća. Voljela bih znati hoće li ih podržati narod ili će reći nešto poput - ma vidi ti tih nezadovoljnih učitelja, svako malo štrajkaju – i kako će se to odraziti na djecu. Zanima me jer se naježim slušajući kako roditelji pred djecom govore loše o učiteljima. Hej, pa ti klinci s mojim sjede par sati u školi svakodnevno! (Tko će biti kriv? Samo javnost ili bi dio odgovornosti trebali snositi i učitelji budući da su zakazali i zakazuju sa informiranjem i djece i javnosti.)

Zanima me kako će se za njih povoljni rezultati ovog štrajka odraziti na rješavanje pitanja broj tri, dva... Zanima me, žarko me zanima, i zadnja rečenica. Jer sam roditelj, prijatelj, rodbina i javnost. Jer me i te kako zanima dobrobit naše djece. Jer želim da mi se dijete u školi osjeća dobro; da uključen u školske aktivnosti bude dio te zajednice.
Zanima me jer imam dojam da ova podrška javnosti ni sada nije ono što bi i ja i vi htjeli -stvarna podrška učiteljima, već svojevrsni otpor sadašnjoj ekipi na vlasti. Ili kao što rekoh, skupljanje političkih poena. I mučno mi od toga. Otkud mi to? Pa gotovo nitko ne piše i ne priča o učiteljima i njihovim problemima; sve je svedeno na pljuvanje ministra, kabineta, vlade.. učitelje, pokretače teme, spominju samo uz plaće.
A zašto je to tako? Well, teachers, pitajte svoje sindikalne vođe.

I da, kakve veze pitanje broj 7 ima s potplaćenim učiteljima?

Ps. Svi odgovori su dobrodošli. Zahvaljujem.

Komentari

Radnike koji štrajkaju

Radnike koji štrajkaju treba podržati. Nitko ne štrajka iz objesti.

Tko je glasao

Nemojmo tu sad kao mala

Nemojmo tu sad kao mala djeca čudit se nad slikovnicom.

Naravno da su skoro svi sindikati u Hrvatskoj puni govana. Naravno da sve upućuje na to da je sve ovo uspješan Sanaderov manevar u kojem je on ispao čovjek koji rješava probleme. Naravno da plaće neće riješiti probleme u obrazovanju. Naravno da je "Hrvatska društvo znanja" totalna demagogija. Naravno.

Ali isto je tako točno da učitelji i profesori imaju stvarno male plaće. Točno je i da je učiteljski posao sve teži jer je nastava sve složenija, djeca su sve zahtjevnija, a izderavanje i šamaranje se na sreću sve manje tolerira. Niske plaće uzrokuju negativnu selekciju zaposlenika, pa će još malo samo najveće budale htjet radit u školi. A to ima neke veze sa efikasnosti cijelog sustava.

Točno je i da je bilo u povijesti više štrajkova koji nisu tražili veće plaće, nego više brige za sustav obrazovanja. Rezultat tih štrajkova bi obično bio goli k***c ili eventualno povećanje budžeta za školstvo od kakvih 1,5%, što ga dođe na isto.

Plaće u obrazovanju zaslužuju da budu veće, ma koliko sindikat i vlada kenjali fraze tome. Zato ne podržati štrajk i tražiti sistemsko rješenje u zemlji u kojoj sistemska rješenja ne postoje ne znači ništa drugo nego podržati status quo.

Žao mi je ako to ne razumiješ.

Tko je glasao

gledam vijesti; nasmijesenog

gledam vijesti; nasmijesenog ribica i premijera. i mislim da je sasvim jasno tko je pobjednik a i najbolji strateg sapunice "sve za drustvo znanja."

jjiiiha, i like it.

Tko je glasao

Ja ne vidim kakve veze s

Ja ne vidim kakve veze s plaćom imaju pitanja 1, 2, 3, 5 i 7 ...

Kao i toliko puta do sada (a evo čitam da je štrajk završen) važne su samo plaće. Sve ostalo bi se valjda trebalo srediti samo po sebi ...

Dobro, bilo bi možda previše očekivati da će nastavnici krenuti u štrajk zato što im škole nemaju dovoljno projektora, lopti, uređene kabinete za kemiju fiziku i biologiju ili glazbene instrumente.

No, ako zbog toga ne bi štrajkali - zašto onda to uopće navoditi?

Jednostavno, ni sa povećanjem plaća od 60% - ili koliko god da se one povise:

1. Količina posla, oprema, vlastita materijalna ulaganja, potrebno vrijeme itd - neće se popraviti
2. I dalje će se trebati posvećivati tuđoj djeci (inače tkogod da je smislio ovo pitanje trebao bi biti protjeran zauvijek iz učiteljske profesije)
3. I dalje neće biti dovoljno slobodnog vremena (wellcome to real world)
5. Status zaposlenih u obrazovanju u društvu neće se nimalo promijeniti (osim ako plaću ne proglasimo jedinim mjerilom statusa u društvu, ali onda ZET-ovi vozači imaju sasvim solidan status u društvu ...)?
7. Djelovanje ministra, MZOŠ i Vlade prema obrazovanju ogledat će se u svemu onome navedenom u pitanju jedan a ne u plaćama učitelja...

Dakle, ispada da su učitelji spremni sve zaboraviti samo za veću plaću što je isto ljudski, ali se onda ne bi trebali praviti zabrinutima za stanje u obrazovanju

neutrino

Tko je glasao

Ako su se penzioneri prodali

Ako su se penzioneri prodali za 100 - 350 kn bozicnice zasto se ne bi prodali i profesori, pa dobivaju puno, puno vise.

http://zombix.net

Tko je glasao

Kažem ja da je prodati se

Kažem ja da je prodati se ljudski, ali je nemoguće pri tome i dalje ostati na nekakvim pozicijama zabrinutosti za stanje u prosvjeti.

Kužiš?

Lijepo veliš - "mi smo ovdje samo zbog para" i ne prodaješ demagogiju.

neutrino

Tko je glasao

Zatvoreni krug. Kad bi

Zatvoreni krug. Kad bi profesori tako razmisljali ne bi nista postigli. Oni su naucili kako funkcionira demokracija. Nabacas kao hrpu jakih pitanja na papir, pocnes se boriti za ... hm... ideoloske stvari. I kad ljudi popuse spiku i daju ti povjerenje/glasove lijepo sve to dobro unovcis.

To ti je ta demokracija o kojoj svi pricaju i koju svi hvale. To je i jedini cilj i svrha izbora... prodaja demagogije i zauzimanje pozicija blize kasi iz koje curi lova.

Pa sta bi politicari prodavali kad ne bi
prodavali demagogiju? Gdje bi bilo bez PR agencija tipa GONG koje odrzavaju tu floskulu kako se izborima nesto rjesava i nesto mijenja. Ali... neka im... moraju i oni nesto prodavati da opravdaju place.

http://zombix.net

Tko je glasao

Po običaju

Po običaju pojednostavljuješ stvari do karikature...

Prosvjetari prigovaraju društvu da ne cijeni njihov rad i da ih ne cijeni onoliko koliko bi trebalo. Mole za razumijevanje i podršku.

Sad, jednom je normalno dati podršku - zašto ne? Ali kad ispadne da je jedini cilj borbe bio povisiti plaću i NIŠTA DRUGO onda se svaka buduća akcija kompromitira.

neutrino

Tko je glasao

Bas kao i sve ostalo sto se

Bas kao i sve ostalo sto se "spontano" pocelo desavati i sto ce se jednako tako "spontano" desavati u slijedecih cca godinu dana tako i ovaj strajk treba sagledati u predizbornom svijetlu i zapitati se kome se u politickom sistemu u kojem de fakto postoje samo dvije stranke ide na ruku pljuvanjem po vlasti (koja BTW nije zasluzila samo pljuvanje nego i pokoji kamen ako ne i nesto gore). Moj glupi i neinformairani odgovor bi glasio da je sve postavljeno za preuzimanje vlasti od SDP-a, cak bi onak blesavo mogao primjetiti da mi se sad vec cini da Sanader sam zeli otici malo s vlasti jer mu je postalo prevruce u premijerskoj foteljici koju ce spremno zamijeniti sa onom Sabroskoj u cekanju na povlastenu ponziju.

I SDP i HDZ se slazu u onim najbitnijim pitanjima, a ta pitanja su ujedno i jedino sta interesira krupni kapital i mafijase koji kontroliraju i jedne i druge pa je krupni kapital zakljucio da je HDZ izrauban u glumljenju demokracije i da je vrijeme da sad malo SDP odrzava privid demokracije. Narod voli rotiranje, ima totlano osjecaj da se nesto mijenja. Svaka slijedeca rotacija se ostvaruje uz najave o konacnom pokretanju ili o konacnom razracunavanju sa kriminalom ili (evo nove parole) "Sa SDP-om dalje"

Ali ja ionako nemam pojma. Za mene je sasvim svejedno sto Mudrinic i ekipa u stvari podrzavaju i jedne i druge samo raznim pritiscima korigiraju njihovo ponasanje da odgovara njihovim planovima i ulaganjima. Sasvim mi je svejedno jer ionako nemam pojma i samo lupetam gluposti i mlatim praznu slamu, a narod ce ionako, opet izabrati tocno ono sta ce im biti servirano kroz medije. Narod ne vjeruje da se mediji kontroliraju i nece nasjesti mojim fantazijama i provokacijama i spremno ce izabrati "alternativu" postojecem stanju u vidu zlog patuljka Ivice koji ce zamjeniti dr. Evila Ivu. Ljudi jos vjeruju u viljenjake i patuljke. I neka, tako stvari funkcioniraju godinama pa nema razloga da ih sad mijenjamo. Zar ne? ;-)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci