Tagovi

Sto i pedeset pičkica na Trgu, kako god ga zvali...

Na početku, isprika zbog naslova, posebno ženama, ali danas smo svi robovi ekscentrika. Sve se manje zna što je „normalno“, a što „nenormalno“, svaki ekstremizam, svaka ludorija medijima je zanimljiva, samo loša vijest je dobra vijest, nije više bitna konstrukcija, bitna je dekonstrukcija, svejedno u kom smjeru vodila. Retrogradno može biti tumačeno kao progresivno, progresivno kao retrogradno, EGOIZAM postaje vrlina, ALTRUIZAM je naiva…POVJERENJA i VIZIJA, nedostaje elementarnog povjerenja i ostvarivih vizija!

Piše Domagoj Margetić na svom FB profilu negdje oko 15. 02. 2014.:

„E sad … danas popodne sam stavio ovaj status na svojoj fb stranici: “Građani Hrvatske zar ste tolike pičke da se nemate muda niti pobuniti? Sada ćete se pobuniti jer vas nazivam pičkama! Ali za ulicu nemate muda. Ajde jebite se kad ste stoka i ništa drugo!… Eto kakva ste vi govna.” … Mnoge je to uzrujalo i povrijedilo, naravno, pa me i neki bliski ljudi eto kritiziraju jer sam na ovaj način odlučio izraziti svoj protest protiv građanskog kukavičluka u Hrvatskoj. By the way – većinskog građanskog kukavičluka ..diplomatske finoće … “

Bujica misli.

KOJI JE NJIMA VRAG?

Hej, hej, 150 pičkica izašlo je buniti se na Trg bana Jelačića, u Zagrebu, čak 150 (sto i pedeset!) pružilo je podršku buni na dahije u Bosni i Hercegovini. Koji je njima vrag? Bune se na nekadašnjem Trgu Republike, i ne znam zašto ali i u ovoj kritičnoj situaciji za Hrvatsku, želja mi je da se vrati taj stari naziv Trgaču. Zagreb, beli grad ne bi postao bjeliji, tumačilo bi se to da bi postao crveniji. Iluzija je da bi se povratkom imena TRG REPUBLIKE vratili i dani i noći kada smo sanjali neki bolji, demokratski, slobodni svijet. Danas 24 godine poslije PREVRATA, da, baš PREVRATA, jer PREVRAT je bio u upotrebi i 1918., i 1941., i 1945, i 1991…počela je inventura, i što nalazi se oko nas? U Hrvatskoj, hvala na pitanju, nikada bolje: samo 383 000 nezaposlenih, samo oko milijun siromašnih ili na granici siromaštva, samo oko 45 % nezaposlenih, a mlađih od 30 godina, nema korupcije, nema mita, nema strančarenja, nema iživljavanja pseudoelite nema, njihove hipokrizije, njihove glembajevštine, sve je to jedan novi svijet, meni ipak – ružniji…Sve je više krezubih na TV ekranima, većinom su sugovornici TV novinarima nervozni, jecaju, a oni koji se smiju zapravo, rijetko se smiju od srca.

SMIJEH KAO PROVIDNA POZA

Taj smijeh je obična poza jer eto, naša pseudoelita je načula da američki osmijeh i smijeh obara sve s nogu… i zato je crni humor gledati naše politikante kako se nabacuju uvredama jedan na drugog i pri tome se smiju, od uha do uha. Nitko ne voli preozbiljne osobe na TV ekranu, ali osmijeh i smijeh tajkuna Vidoševića, županice Merzel – Lovrić, pa Čačića, pa… toliko je napadan i iritirajući da boli glava, ono malo preostalog šarma gubi se u tim namještenim smjehovima, usiljenim, neprirodnim, i osmijehu koji više prikriva nego otkriva. Čkalja, Mija Aleksić, građanin pokorni, Radivoje Lola Đukić, pa čak i Nela Eržišnik znali su nas nasmijati do suza, a danas zdravog humora ni za lijek!

Elem, ipak, svi ljeti uživaju u godišnjim odmorima, sav radni narod sada je na skijanju ili u Sočiju, industrija radi punom parom, sjajni su i INA, Varteks, Brodosplit, Jugoplastika, TAS, Prvomajska, Nada Dimić, Kamensko, Dalmacijavino, Borovo…Jel bila to zemlja koja je gradila atomsku elektranu Krško, branu i hidroelektranu Đerdap, avion Galeb, most kopno – Krk…? Tko još spominje Slobodana Miloševića, kongrese SK, jogurt revoluciju, upade u monetarni sustav, namještene nogometne utakmice, procvat sive ekonomije…?? Jugoslavenski model potonuo je prije Jugoslavije, u sprezi i uz pomoć štetočina bivšeg sustava, povratnika ostarjelih ustaša ili njihove djece, iz Kanade, Australije, Njemačke, Argentine… uz pomoć USA, Njemačke i Vatikana koji su saveznike pronašli u nacionalističkim liderima, samo zato da nestane komunizam i mrak, kojeg zapravo nikada od 1945. na ovom prostoru nije bilo u mjeri kako nas od 1991. uvjeravaju.

NALAZI INVENTURE?
Procjenjuje se da je “samo” oko 15 milijardi dolara izvučeno iz Hrvatske u zadnjih desetak godina, kažu, nema lažnih branitelja, nema lažnih ratnih vojnih invalida, nema sukoba interesa, svi imaju stanove, nove aute, nema političkih manipulacija, mediji su slobodni, najbolji i najumniji hrvatski sinovi su u Saboru i Vladi, nema onih koji nisu platili poreze, nema ksenofobije, pravna država radi kao urica, pravDA na sve strane, najnovija moda, kultura cvate, puna špica, guzičice se njišu, dilberi i baje vole snaše, snaše vole dilbere i baje, sveopća ljubav… I tih 150 pičkica sigurno mrze sve što je hrvatsko, to su huligani, udbaši, provokatori, plaćene Soroseve snage, jugonostalgičari, jugounitaristi, titoisti, djeca oficira, lezilebovići, ćiriličari, srbofili, cionisti, mlatimudani, tzv. intelektualci, rovatori, ljenčine, crveni, „feralovci“, ateisti, plaćenici stranih obavještajnih službi, plaćenici BiH, lijevi ekstremisti, apatridi, zavedeni… Eto, čak 150 pičkica, mamu im njihovu antihrvatsku…čak 150 pičkica!?? (Dobro, ne treba isključiti da je malom dijelu od njih samo do provokacija i tučnjave, ali…)

VEDRANA RUDAN I PRAVO NA LJUTNJU, BIJES…

Rugao sam se Vedrani Rudan, zamjerao joj prostačenje, ali danas mi se čini da je psovka, prostačenje, ludiranje… zadnja linija obrane, da zapravo živimo od pohvale ludostima, da se mediji takmiče tko će prije i više zabilježiti tih ludosti iliti ludorija. Ljut i bijesan čovjek ima pravo na psovku, ima pravo dvostruko biti ljut i bijesan, nego je sada.

Praznovjerje cvate, religije cvatu, rituali cvatu (imamo već legalno, sataniste!!), svaka varoš ima svog zaštitnika (sveca), a zapravo šerife, mi smo nezaštićeni, u vremenu formalne demokracije… Evo, vraćam vam pravo biranja između više stranaka, a vi mi vratite relativno dobar i pun konto, kada se živjelo ipak od znanja i rada, kada se gradilo, a manje živjelo od laktašenja i neprirodnih osmijeha … Pri kraju lagao bih vam ako bih ustvrdio da se ne bojim novog rata, diktatura ove ili one vrste. Vlast s previše autoriteta od ranije, danas je vlast bez malo ili s vrlo malo autoriteta, ili neutemeljenog autoriteta. Vlast koja ne počiva na volji građana i novostvorenim vrijednostima već na zaduživanju, zakonomaniji, birokraciji, na pendrecima ili vrhovima bajuneta kratkog je daha – takva vlast definitivno vodi u anarhiju, kaos, a iz kaosa se izlazi zna se kako – boljševički, male su šanse, diktatorski ala Hitler i Mussolini, velike su šanse.

OVA SILNA NESLOGA…!

Ova klasična mačekovština, ovo hrvatsko netalasanje, ova hrvatska šutnje, ovo kasno paljenje, ovo pometanje pod tepih zala i lopovluka, ova nesnosna nesloga, ovo laganje Bruxellesu i vlastitom narodu … ne slute na dobro. Ovih sto i pedeset pičkica na Trgu, kako god ga zvali, nisu dobar znak, nisu, baš nisu. Te pičkice, zapravo oni strahopetci ostali doma, su zaista znak kukavičluka, nojevsko guranje glave u pijesak, zavaravanje da uvijek nekak bu…I Sanaderu će se u nedogled suditi, političke stranke će se voditi iz zatvora, jedna i iz druge države…?

Možda ovaj tekst ne bih nikada objavio da nisam 17. 02. 2014.vidio izvještaj o poplavama u Hrvatskoj, gdje se po ne znam tko zna koji puta ponavljaju poplave u istim mjestima (Čička Poljana!) koja, opet, i opet plivaju. Gdje je taj silni novac koji ide Hrvatskim vodama, gradskim proračunima… da se ne mogu izgraditi odvodni kanali i nasipi? I da nam ova bahata ekipa iz Banskih dvora nije opet gurnula prst u oko – kupovanjem luksuznih službenih automobila!

Kako obično preokreti počinju s rušenjem spomenika ili vraćanjem imena ulicama i trgovima, zato, vratite nam – Trg Republike u Zagrebu!

Ban Jelačić?

Sorry, ali Trg Republike, res publica, javna stvar, bolje zvuči!

Kao što bolje zvuči, iako poznato, izboriti se za više sloboda, više rada, više znanja i više pravde!

Da ne ostanemo zauvijek – uplašene pičkice!?
----------------
Napomene:
1. Ovanj dnevnik objavljen je kao kolumna na www.tacno.net, 18.02. 2014.
2. Molim za komentare bez difamacija vezano za moj nacionalno-vjerski identitet i bez argumentacije "ad hominem". Svaki takav upis, mimo zamolbe, automatski ću biti prisiljen zarolati! HVALA!

Komentari

Muči Ljubo! Još nan samo

Muči Ljubo! Još nan samo fali, a pogotovu meni, da nan turisti počmu opet bižat. Nikakova pobuna ala ona u Bosni neće ovde ništa prominit na bolje, dapače. Zato jer je već odavno prekasno, lova je opelješena, nestala... Po meni bi učinkovitiji bija totalni bojkot izbora, ono da na izbore izađe 0% glasača. Kad se foteljaši zamislidu kako neće moć ispunit ono šta su ispotpisivali i usmeno obećali raznoraznin likovima te da će bit problematično vračat kredite koje su dobili na račun fotelje možda se nešto promini.

Tko je glasao

@Kurir

Iglu je moguće naći kada nestane, a kamoli ne brda opelješane love - samo kada se želi odnosno kada postoji čuvena "politička volja".

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Iglu je moguće naći u plastu

Iglu je moguće naći u plastu sijena, ali u ovolikom *govnima, treba deraterizacija štakora!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Vatra

Neš problema nać iglu u plastu sijena.

Zapališ sijeno i otpuhneš pepel.

Jedino što će igla biti kaljena.

Tko je glasao

još jednostavnije

zapališ sijeno i preko pepela pređeš magnetom, heheh

- tehnika narodu

sve dobro...

Tko je glasao

Bit će normalizirana, da bi

Bit će normalizirana, da bi je se zakalilo treba je brzo pljunit ispod pepela. :-)

Tko je glasao

Kradem

Bolje je zapišat.
Ne žensko.:):)

Tko je glasao

Zar smo tako daleko došli da

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

izboriti se za više pameti na pollitika.com

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

izboriti se za više pameti na pollitika.com

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Tema texta:Trg ili zenski spolni organi

Treba pogledati u rjecnik stranih rijeci"vulgarno". Nekada je to tisak izbacivao i smatralo se primitivnim. Crkva je te nazive spolnih organa smatrala grijehom.Imala je razloge i ima ih i danas. Danas je "cool" biti "liberalan".Nema granica. Erotica je pisala da oni imaju granice: ne fotografiraju unutrasnjost zenskih spolnih organa. Ali da se ne bavili anatomijom, vratimo se trgu i demonstracijama. Neki dobiju i batine,ako agresivne i ljute nazovu "uvredljivim "

Tko je glasao

Nazalost ili na srecu

ova moja hardware-naprava streika...

Tko je glasao

lud čovjek, gotova robija!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Nomen

"Iluzija je da bi se povratkom imena TRG REPUBLIKE vratili i dani i noći kada smo sanjali neki bolji, demokratski, slobodni svijet."

Naziv (ime je za živo) s time nema ništa (mada je trenutni naziv najbolji izbor za taj nezahvalni narod). Hrvati (etnički, politički) još se nisu priviknuli na svoje pravo glasa i mišljenja. Hoće li, ne zna se. Sve ovisi o tome koliko će uspješno napredovati kolektivni preodgoj.

"Ban Jelačić? Sorry, ali Trg Republike, res publica, javna stvar, bolje zvuči!"

Ponavljam, apsolutno sam protiv promjene Trga bana Josipa Jelačića i još jednog historicida (nakon kulturocida nad banom 1947.). Sorry, ali neće ići. :)

Tko je glasao

@Fraise

Sorry, uputio bih te na POVIJESNU LITERATURU VEĆINE EVROPSKIH AUTORA POVJESNIČARA! Ban Jelačić je u evropskim povijesnim okvirima izratito negativna osoba. U nama blizoj Austriji on je simbol kontrarevolcije, gušitelj građanskih revolicija 1848.
REPUBLIKA je semantički sto puta vrednija za naziv središnjeg trga u glavnom gradu Hrvatske, nego ban Jelačić!
S hrvatskog malograđansko-nacionalističkog aspekta mogao biti bi historicid sklanjanje njegovog konja s Trga (konj je ljepši dio tog spomenika), ali politološki gledano, eliminiranje Trga Republike je POLITIKOCID najgore vrste!
Tko hoće neka pjeva USTANI JELAČIĆU BANE, HRVATSKA TE ZOVE, ali to je odraz retrogradne svijesti 18-tog i 19-tog stoljeća u vremenu formiranja nacija!
I glavna tema mog dnevnika je pitanje ravnodušnosti, apatije, komocije, nedostatak elementarnog revolta... s obzirom na rasap Hrvatske koji je na djelu! Zaprepašten sam da se ne vidi da socijalni bunt u BiH se kanalizira u nacionalističke vode i da nije isključen PONOVNI rat na jugoistoku Evrope, samo 19 godina nakon završetka krvavog raspada Jugoslavije!!!
Raspadom BiH na tri entiteta, što je krajnji cilj politikanata s raznih strana, stvara se na jugoistoku Evrope potres od 8,5 stupnjeva po Richteru!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Vojska, koja siluje ipljacka

Na ORF je potvrdjena Ljubina tvrdnja.1848 je u Becu zapamcena kao godina u kojoj omrznuti crnokosuljasi (Jelaciceva vojska) cine silna zlodjela.

Tko je glasao

Ban Jelacic u Vojnom Muzeju u Becu

U HGM u Arsenalu je puno dokumenata o Banu Jelacicu: neki ga i ovdje vole, jer je ugusio pobunu radnika i spasio aristikraciju:sve je relativno

Tko je glasao

malo jugo, malo bura..

Josip Jelačić jedan je od hrvatskih pionira emancipacije Židova u Hrvatskoj, uz Bogoslava Šuleka, Narodne novine i dr.. Ban Jelačić nije zaboravio potporu hrvatske židovske zajednice za revolucionarnih kretanja 1848./49.. Bio je članom njihova Društva čovječnosti (Humanitätsvereina) koje je osnovao Židov Jacques Epstein.[7]Osobno je intervenirao u korist Židova kad su u nekim mjestima u Hrvatskoj izbili protužidovski ispadi u Hrvatskoj zbog pristajanja dijela mjesne židovske zajednice uz mađarsku revoluciju.[8] Zbog držanja Židova u Mađarskoj koji su stali uz mađarsku revoluciju, a poslije su još i proglašeni krivcima za revoluciju, svi protužidovski ispadi imali su korijene u hrvatsko-mađarskim razmiricama, odnosno u velikomađarskim idejama i netoleranciji prema Hrvatskoj koju su iskazali mađarski revolucionari (Lajos Kossuth i drugi).[8] Za sprječavanje progona hrvatskih Židova proglasio je Jelačić prijeki sud i izdao proglas u kojem je rekao "da nas sve bez razlike vjere mora ujediniti sloga i bratimstvo".[8
http://hr.wikipedia.org/wiki/Josip_Jela%C4%8Di%C4%87

Tko je glasao

@3103

Drago mi je čuti ove podatke o banu Jelačići i njegovu odnosu spram Židova (neke nisam znao), no, ne pišem o pojedinim povijesnim osobama po njihovu odnosu spram Židova, već o tome kako ih se tretira u povijesti općenito, odnosno u evropskoj historiografiji! I stvarno smo otišli daleko od ključne teme dnevnika!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Povijest nije hobi

Većina europskih autora nije nikakav argument (sam po sebi ne znači ništa jer ne sadrži ni jedno ime), a ako je za Vas negativna osoba ona koja je osobno intervenirala nakon ispada trgovaca u Varaždinu, koji su 1848. isposlovali izgon 26 židovskih trgovaca, onda ne znam kako se ponaša pozitivna osoba (ne reagira uopće ili?). Osim toga, Ban je bio član humanitarna hrvatsko-židovskoga Društva čovječnosti (u doba braće Epstein) i daleko od toga da je bio gušitelj nečega. S njegovom se politikom mogu slagati i ne moram (a mogu reći da znam relativno dobro taj dio povijesti, što zbog struke, što zbog osobna interesa), ali ne mogu jednostrano reći da je bio loš čovjek, vojnik, političar (za to treba dublji - stručni - uvid u srž teme). U Hrvatskoj se, nažalost, još uvijek previše amaterski pristupa tumačenju povijesti i nerijetko kreće s ideoloških pozicija (ne znam samo je li to do mentaliteta ili je posljedica jarma jednoumlja tijekom 20. st.).

Ne pjevam Ustani, bane!, ali ne vidim što je u tome retrogradno. Po tome su i sve religije svijeta retrogradne jer se stalno bave prošlim svršenim ljudima, vremenima i običajima (a takva svijeta više nema, mrtav je).

Trg bana Jelačića postojao je prije Trga Republike, a Banov je spomenik bio na Trgu sve dok malograđani, koji su preko noći iz opanaka uskočili u mokasinke, nisu odlučili (lopovski usred noći) rastaliti spomenik čovjeku koji im je raskmetio jednako primitivne pretke. Samo primitivci ruše spomenike (nadam se da se s time slažete). Ne, to nije malograđansko-nacionalistički aspekt gledanja na stvari (kao što to nije ni kada smo osuđivali talibansko rušenje Budinih spomenika u afganistanskom Bamijanu).

Kao građanin Zagreba i potomak rođenih Zagrepčana (koji su prije više od 100 godina šetali istim trgom) ne mogu prihvatiti mišljenje da je nametanje naziva Trgu (Trg Republike) pozitivno, a vraćanje (Trg bana Jelačića) negativno. Meni je takvo poimanje stvarnosti i kulture strano.

Svako pitanje i nemir u BiH su nacionalno obojeni i tome se pridružiti/solidarizirati se znači samo ostati ideološki umrljan. BiH neminovno čeka raspad (Srbi bi mogli prvi otići), samo je pitanje koliko će to stanje na aparatima potrajati. Tu zemlju, nažalost (ili na sreću; ovisno koga pitate), nitko ne može spasiti jer su je toliki razvlačili tijekom povijesti da te mrvice, što su ostale, jedino mogu tvoriti prašinu. A propos tri entiteta: ne vidim što je u tome politikantsko. Po kojim je to kriterijima pravičnosti u redu da dva naroda imaju svoje entitete, a jedan nema? Ili svi, ili nitko.

LP

Tko je glasao

kulturocid

Kako to da ne smatraš kulturocidom i činjenicu da je 1990. spomenik Jelačiću okrenut prema Jugu, a ne više prema Sjeveru? Po čemu je taj čin bolji od promjene imena i rastavljanja spomenika 1945.? I zašto se ne upitaš kome on to sad prijeti sabljom?

Kako to da ne smatraš historicidom da su Trgu republike promijenili naziv pošto se pedeset i pet godina zvao Trgom republike? I zašto baš u Trg bana J. Jelačića, a ne u Harmicu, što je ime toga trga koje je najduže trajalo?

Kad se uzima historijski argument, onda možeš svaki potez "dokazati", ovisno o dubini povijesnoga trenutka u koji posižeš. Pogotovo ako ti je cilj unošenje novih podjela u društvo, a ne njihovih smanjivanja.

Tko je glasao

Pa s obzirom na polozaj sad

Pa s obzirom na polozaj sad prijeti Dalmaciji:)
Inace, bas sad citam da su se zagrebacki gradski vijecnici bunili kad je spomenik postavljen, ali nisu imali izbora jer je dosla takva naredba iz Beca (!?)
Spomenici politicarima (ovakvim i onakvim) neumitno dijele narod. Ban Jelacic mozda jos i najmanje jer se radi o jednoj relativno minornoj licnosti, koja nekakvu vaznost ima samo u manjem dijelu drzave, ali bas i zbog toga ne zasluzuje spomenik na glavnom drzavnom trgu.

Tko je glasao

Pa s obzirom na polozaj sad

Pa s obzirom na polozaj sad prijeti Dalmaciji:)

A usput, kao slučajno, i hrvatskim Srbima.

Tko je glasao

,,,

ban jelačić je bio ološ, kao što je to uostalom i sva aristokracija...spomenik treba nekamo premjestiti, a trg preimenovati...npr. u trg žrtava pretvorbe i privatizacije ili u trg žrtava kapitalizma, a može i u trg žrtava komunizma...

;))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Koji interes itko u RH može

Koji interes itko u RH može imati u skrivanju nepobitne činjenice da je Republika u nazivu Trg Republike predstavljalo Jugoslaviju?

Propagiranje vraćanja tog imena u potpunosti jeste protiv nacionalnih interesa i svakako opet otkopava, nekad se činilo zauvijek, zakopane podjele u društvu.

Tko je glasao

ohoho, koja rezolutnost

Ja sam recimo odrasla u vrijeme kad je Trg bio Trg Republike i baš me bilo briga što se nekad zvao Jelačić plac (tako su ga zvali stari Purgeri) - uostalom, kako se Trg zvao prije nego što se zvao Jelačić plac... a još prije...? Zašto se Trg ne bi zvao Harmica?

Osim toga, što ima lošeg u tome da se Trg zove Trg Republike, koja je točno greška s tom republikom, pogotovo što živimo u zemlji koja se zove Republika Hrvatska?

Meni je drago da se vratio ban na Trg, jer što je jedan kip kriv? Istina, pokraj kipa i Manduševca, premalo je ostalo mjesta za Bandićeve šatore...

Uglavnom, kak bi Rebel lepo rekel - mudroserstvo...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postoji li danas u Zagrebu

Postoji li danas u Zagrebu uopce Trg Republike? Nekako je normalno u vecini drzava-republika da se glavni trg zove trg republike. Inace, ako se Zagreb jos i dalje smatra glavnim gradom cijele drzave, onda bi, ako bas ne zele trg republike, ime trga moralo biti po nekom tko spaja cijelu drzavu. Jelacic polovici drzave, kao i svi ti hrvatsko-madzarski likovi, ne znaci apsolutno nista.

Tko je glasao

Ne postoji Trg Republike u Zagrebu

onda bi, ako bas ne zele trg republike, ime trga moralo biti po nekom tko spaja cijelu drzavu.

hahahaha, imamo jedan takav trg, drvosjeku omiljen :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Cak su i komunisti bili

Cak su i komunisti bili toliko svjesni simbolike imena glavnog gradskog trga glavnog grada drzave da mu nisu dali ime po Titu (ili bilokojoj osobi) ili po revoluciji, vec su mu dali ideoloski potpuno neutralno ime- Trg Republike kao mjestu spajanja, a ne razdvajanja.
Je li ban Jelacic uistinu centralna licnost cjelokupne hrvatske povijesti, osoba koja spaja cijelu drzavu da glavni trg glavnog grada nosi ime po njemu?
Oni koji u Zagrebu odlucuju o imenima ulica i trgova bi morali imati u vidu da je Hrvatska danas poprilicno veca nego sto je bila krajem 19. stoljeca, kad se uistinu skoro pa cijela mogla vidjeti s vrha zagrebacke katedrale. Ako se vec zele igrati metropolizma, a ne purgerskog provincijalizma.

Tko je glasao

Cak su i komunisti bili

Cak su i komunisti bili toliko svjesni simbolike imena glavnog gradskog trga glavnog grada drzave da mu nisu dali ime po Titu (ili bilokojoj osobi) ili po revoluciji, vec su mu dali ideoloski potpuno neutralno ime- Trg Republike kao mjestu spajanja, a ne razdvajanja.
Ne znam da li se praviš blesav ili nisi shvatio. Simbolika je neopisivo velika i govori o Jugoslaviji, 23. novembru, bratstvu i jedinstvu, te o socijalističkom društvenom uređenju.

Ideološki neutralno poput urezanog U na čelu...

Tko je glasao

Znaci tebi je simbolika

Znaci tebi je simbolika republike 29. novembar i bratstvo i jedinstvo. Najbolje onda da i ime drzave promijenimo- jer nas ono republika u imenu podsjeca na 29. novembar, socijalizam, bratstvo i jedinstvo. Da su zeljeli ideologiju, dali bi mu ime Trg revolucije, kao sto su slovenski komunisti dali ime npr. glavnom ljubljanskom trgu, a cije ime je 1990. promijenjeno u Trg Republike- vjerojatno zato da simbolizira 29. novembar, socijalizam i bratstvo i jedinstvo. Ne znam postoji li glavni grad neke europske drzave- republike bez trga republike. Takvo ime moze biti ideolosko jedino u drzavi gdje postoje i monarhisticke tendencije (kojih u Hrvatskoj, ako izuzmemo ustaske burleske s talijanskim kraljem- al sto vise spada u rubrike vjerovali ili ne, uopce nema).
BTW, poprilican broj hrvatskih gradova ima i danas Trg Republike (u Splitu su to Prokurative, uz Pjacu- Narodni trg, se radi o najreprezentativnijem gradskom trgu) i meni je smijesno da ga Zagreb kao glavni grad te republike nema.

Tko je glasao

Kažem, smiješno ili blesavo,

Kažem, smiješno ili blesavo, nešto jest.

Trg Republike je imao enormnan simbolički značaj usmjeren na borbu protiv fašističke autokracije (NDH), te kao odmak od istoimene monarhije.

Republika ne predstavlja ništa pozitivno, moralno ili etično, dapače, to je blesav niškoristi naziv potreban samo u ideološke svrhe kao prokazivanje komunizma lufo narodnim ili kao ideološka borba protiv rojalista.

Naziv Trg Republike u Zagrebu se ne može povezati s nit jednom drugom republikom osim Jugoslavijom, te stoga ni pod razno središnji hrvatski trg ne smije opet dobiti to ime.

Tko je glasao

@kradem

Čak i onda kada se na Trgu Republike dočekivala Štafeta nisam pomišljao na Jugoslaviju, već na Zagreb, i Hrvatsku. Bio je to jednostavno "naš Trgač", dolazili smo na njega u vremenima kada smo kao provincijalci stizali na studij u Zagreb. tamo smo se okupljali mi iz Virovitice, oni iz Osijeka, ili oni iz Splita... Otkriće mi je bilo slušati rasprave među navijačima raznih klubova, a znale su grupe i politizirati, ali NIKADA nisam prisustvovao nekom grubom vrijeđanju, a kamoli nacional-šovinističkom iživljavanju. Satima se u grupama raspravljalo nakon utakmica u Maksimuru, satima... da je to bar netko snimio kamerom? Kako su godine prolazile, sve smo se manje nalazili na Trgaču, stvorio je svatko sebi novo društvo, na kraju studija moglo se proći Trgačem da ne sretneš jednog jedinog iz svoje nekadašnje varoši... Postojali su dečki iz Moce u prizemlju Nebodera, dvije odlične knjižare, ženskice u vrućim hlačicama, poznate face s TV nalazile bi se na Trgaču, Smotre folklora, pokoji miting... Novine "za sutra" prvo su dolazile na veliki kiosk na Trgaču... on je držao i mnoge novine i časopise na stranim jezicima.... Omiljena je bila Gradska kavana, vrtna restauracija Gradske kavane, pa Centralna ljekarna, pa restoran "kod Ive", Kraševa prodavaonica, Varteksova robna kuća...,Mala kavana, kavana hotela Dubrovnik, prodavaonica suvenira... Politiku jedva da sam vidio na Trgaču, sve dok se nisu počele valjati mase 1990 i 1991. godine... Ajd, malo je frke bilo na Trgaču 1971., netko je dobio i pendrekom po leđima, i to je to! Danas je Trgač vašarište kakvog nema ni u mojoj varoši! Možda i bolje da ostane Trg bana Jelačića, Trg Republike je uzvišen naziv za ovaj Bandićev kičeraj od Trgača. Najljepši je bio u vrijeme Univerzijade, temeljito renoviran!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ama ček

A za Trg Republike u Splitu ne vrijedi taj argument? Tamo "Republiku" povezujemo s Republikom Irskom?

Tko je glasao

Samo je jedna Republika, a

Samo je jedna Republika, a ona koja se pisala malim slovom je bila Francuska republika. Hrvatska nije smjela biti spomenuta bez atributa socijalistička.

U Splitu je problem riješen, odnosno problema nema jer se ionako koristi naziv kao i kod Mletaka.

Tko je glasao

Ako je istina da su hrvatski

Ako je istina da su hrvatski Trgovi republike nastali kao odmak od ustaskih rojalistickih tendencija (u sto ja uopce ne vjerujem jer je ustaski talijanski kralj samo jedna vise nego bizarna fusnota u hrvatskoj povijesti), ne vidim kako bi to danas to bio problem buduci da rojalisticke tendencije ne postoje kod nijedne politicke grupe, pa kako ekstremna bila. Vjerojatno je ime Trg Republike krajem cetrdesetih simbolicki oznacavalo obracun s Karadjordjevicima i jugoslavenskom monarhijom- sto opet u Hrvatskoj nitko ne dovodi u pitanje. Svi, pri spomenu republike, ne pomisle poput tebe na bratstvo, jedinstvo, socijalizam, Jugoslaviju i 29. novembar, nego nas ima i koji pomislimo i na Hrvatsku.
Trg bi se mogao i zvati Trg Republike Hrvatske da se izbjegne nesporazum kod starije generacije koja mozda ima i problema s jednacenjem same rijeci republika s Jugoslavijom.

Tko je glasao

NDH je bila fašistička

NDH je bila fašistička autokracija, a Kraljevina Jugoslavija monarhija. Jednim udarcem su se ubijale dvije muhe.

Svi, pri spomenu republike, ne pomisle poput tebe na bratstvo, jedinstvo, socijalizam, Jugoslaviju i 29. novembar, nego nas ima i koji pomislimo i na Hrvatsku.
Jest, tako ima onih koji misle da pičkasti tipovi tvore yin i yang s analnim tipovima, a da se od seksa umire kad se sjebe niz stepenice.

http://www.jutarnji.hr/smrtonosne-maratonske-orgije-je-li-ovo-najbizarni...

Tko je glasao

ako treba mijenjati

nazive nekih trgova i ulica onda bi valjda prvi na redu bio

https://www.google.hr/search?q=Trg+mar%C5%A1ala+Tita&oq=Trg+mar%C5%A1ala...

treba još više Hrvatske a ne manje kako ti sugeriraš, socijalni bunt treba kanalizirati u nacionalne , pače nacionalističke vode e da bi se othrvali ovom neolibaralnom fašizmu

znači, otprilike KUPUJMO HRVATSKO- ne doslovce ali da podebljam

pa valjda nisi propustio zamijetiti da nam je i mnogo korupcije došlo, uvezeno izvana, primjerice Austrija, Mađarska... Finska..Njemačka..

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Ne samo da će ostati Trg Maršala Tita, vratit će se nazivi ulicama i trgovima koji su u euforiji 1991. nestali. Trg žrtava fašizma u Zagrebu se vratio, vratit će se i mnogi drugi antifašistički nazivi. Ako bude konačnog i objektivnog suočavanja s prošlošću...
Ne kupujem hrvatsko, nego kupujem ma čije bilo, samo da je i KVALITETNO i JEFTINO!
Inače, što sde tiuče korupcije ona je vježbana još u Jugi, a mastodonstke, razorne razmjere je poprimila u Tuđmanovoj Hrvatskoj i traje sve do danas. Naravno, uz obilatu pomoć tzv. zapadnih kompanija (banaka i sl.) jer brutalni kapitalizam širi se uz kupovinu domaćih igrača... Ono što je u svemu najtužnije, mnogi domaći prodali su se mnogi za šaku eura ili dolara.. i još se busali, i busaju, u prsa domoljubna. Vratit lovu, zaplijenit imovinu, prodati, napuniti državni proračun, a ove vidoševiće, sanadere i sl.na Goli otok! Jedino tako se može uvesti red!
Je, al što moš učinit, uz milijune uplašenih pičkica!???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Nomen

"Iluzija je da bi se povratkom imena TRG REPUBLIKE vratili i dani i noći kada smo sanjali neki bolji, demokratski, slobodni svijet."

Naziv (ime je za živo) s time nema ništa (mada je trenutni naziv najbolji izbor za taj nezahvalni narod). Hrvati (etnički, politički) još se nisu priviknuli na svoje pravo glasa i mišljenja. Hoće li, ne zna se. Sve ovisi o tome koliko će uspješno ići kolektivni preodgoj.

Tko je glasao

"Amerika. Njemačka, Vatikan.."

sve dobro...

Tko je glasao

triba razlikovati psihopat od meteoropat

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

triba razlikovati psihopat od meteoropat

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Problem prosvjednika

Problem prosvjednika danas u Hrvatskoj protiv stanja u društvu je veoma lako shvatiti zbog čega ne povlači za sobom veći broj ljudi. Radi se o tome da prosvjede organiziraju i sprovode pojedinci koji nisu na dnu, već imaju kakvu takvu egzistenciju, a Oni kojima je i doista teško u ovoj zemlji više ne vjeruju takvim ljudima, jer su ljudi pomalo svijesni da bi se s njima manipuliralo u ime nekih skrivenijih interesa, koji pak nisu i interesi onih koji žive na dnu.
Inače ljudi koji vole ovu zemlju, nikad neće uspoređivati život u prošloj zajednici i ovaj danas, jer jedno je vlast lažnih komunista od 1990 do danas, i zemlja Hrvatska u kojoj smo rođeni mi koji volimo Hrvatsku, i u kojoj ćemo biti pokopani. Tu iskonsku povezanost ne može ogaditi niti jedna vlast.
Ova vlast i one prije su veća elementarna poplava od same poplave u Hrvatskoj, no, sve će to proći, ili izborima ili silom, tako je to oduvijek bilo, i biti će opet.

Tko je glasao

@Fantom47

Pišeš: ..Inače ljudi koji vole ovu zemlju, nikad neće uspoređivati život u prošloj zajednici i ovaj danas.... Sorry, glupost si ispisao. I dalje: Iskonska povezanost gladnih i razočaranih ljudi sa zemljom??
Što misliš, da li su i Francuzi koji su se digli i izveli Francusku revoluciju, voljeli Francusku? BAŠ ZATO ŠTO SU JE VOLJELI, UČINILI SU TO! JEDNAKOST, SLOBODA, BRATSTVO... iznad su svake povezanosti s krvi i tlom! Što ti znaš gdje ćeš biti pokopan? Ili ja? Možda i u Afganistanu!?
I malo loša vlast ogadi ti život u nekoj zemlji, a gdje neće KORUMPIRANA VLAST, EGOISTIČKA VLAST pa bila ona sto puta HRVATSKA!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ljudi koji vole ovu zemlju, nikad neće

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Dobro Ljubo

Znaš Ti veoma dobro što sam ja napisao u toj rečenici koju proglašavaš glupošću. To je Ljubo kritika Tvog pisanja za kojeg smatraš da je Sveto pismo. Jednostavno, spusti se malo Ljubo, budi tolerantniji za drugačija mišljenja. Ne možeš za svoje mišljenje o značaju onog što pišeš nametati kao štivo za proučavanje ili kao teze koje se ne mogu osporiti. Zbog toga i postoji ovaj portal, razmjeni mišljenja i ništa više.

Tko je glasao

@Fantom47

Ništa napisano 2014. nije Sveto pismo, pa ni moji tekstovi. Ti misliš tako, moja persona misli tako i problema nema. Pokušao sam obrazložiti zašto je tvoja teza glupost, ti ne prihvaćaš objašnjenja! I to je tvoje pravo!
(Ne)mirna Bosna!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Velebit

Mislim, a nadam se da ne griješim, kako Fantom govori o domovini (Hrvatskoj, geografski pojam), a ne državi (Hrvatskoj, administrativno-teritorijalni pojam). Države su nužna zla, a domovine su svetinja, rekao je moj profesor na fakultetu. I Mihanović piše o Horvatskoj domovini, a ne o državi i njezinim činovnicima. Njihovo će vrijeme proći, a Velebitom će nastaviti jurcati bura kao da se ništa nije dogodilo. I nije.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci