Tagovi

Što bi bilo da smo 1991. u SFRJ …

… na mjestu saveznog sekretara za NO umjesto generala Kadijevića imali nekoga poput generala Jaruzelskog?

Ne mireći se s onim u što su, uz svesrdnu pomoć Ivice Račana, Hrvatsku pretvorili Franjo Tuđman i njegova HDZ sljedba sastavljena uglavnom od tobožnjih disidenta, a zapravo recikliranog komunističkog otpada i proustaške emigrantske fukare, kojima se pridružilo sve ono čvrstorukaško i staljinističko iz redova bivšeg SKH, uz maksimalni angažman katoličkog klera, poticanog od pape Ivana Pavla II, a opoganili su i uništili sve što se opoganiti i uništiti moglo, uništili su i samu dušu hrvatskom narodu, čovjek ne može ne razmišljati o tome što bi bilo da se Tuđmanu nije dopustilo da makar samo primiriše vlasti.

Da, jer današnja Hrvatska je po svemu daleko gora država od SRH u SFRJ.

Kod kuće smo posvađani uzduž i poprijeko, a u svijetu nas niti tko uvažava, niti nas tko cijeni.

Svojom izjavom: „Da je Jugoslavija bila i sto puta gora nego što je bila, još uvijek bi bila sto puta bolja od ovoga što je iza nje nastalo.“, poznati BiH pisac Abdulah Sidran natjerao me na razmišljanje o prošlosti i to ono najgore vrste, špekulantske, što bi bilo da je bilo.

A osnova špekulacija su napisi poznatih i priznatih svjetskih stručnjaka društvenih, političkih i gospodarskih analitičara, poznavatelja strukturalnih promjena, o bivšoj zajedničkoj nam državi.

Ta mišljenja su iznenađujuće pozitivna i idu od izricanja pohvala njenom društveno-političkom uređenju koje će Ichak Kalderon Adizes proglasiti demokratskim socijalizmom, pa sve do ocjene Michaela Parentija da bi Jugoslavija, da se održala, danas bila najutjecajnija država u Evropi.

A što je bilo jedino moguće, odnosno kako se SFRJ uopće mogla očuvati kad su od četiri integrativna faktora dva prestala postojati (Tito i SKJ), a treći (bratstvo i jedinstvo) je trpio teške nasrtaje prvenstveno agresivnog velikosrpskog hegemonističkog nacionalizma i razornog hrvatskog separatističkog nacional-šovinizma, posebno podržavanog od katoličkog klera u Hrvatskoj poticanog od pape Ivana Pavla II i ekstremne emigracije, albanski iredentizam na Kosovu jest bio na djelu, potpomagan prvenstveno s hrvatske i slovenske strane u cilju slabljenja Srbije, ali on sasvim sigurno nije bio odlučujući, bez obzira koliko se prstom upiralo u njega?

Dakle od jugo-integrativnih faktora preostala je jedino JNA.

Tako da je po meni jedini način da se Jugoslaviju očuva bio da je Veljko Kadijević imao hrabrosti, pa da je onda kad je de facto JNA ostala bez svojeg vrhovnog komandanta, jer onakvo predsjedništvo SFRJ, a pogotovo ono krnje, to nije bilo, izvršio vojni udar, preuzeo vlast, proglasio izvanredno ili ratno stanje i „očistio“ društvo i državne strukture od svih onih, ne tako malobrojnih, koji su rat željeli, rat zazivali i zdušno radili na tome da do rata dođe, internirajući ih ili sudeći im i „propraćujući“ ih u zatvore.

Na tom putu mu nije trebala ničija vanjska pomoć ni podrška, a najmanje maršala Jazova, koji ni sam nije znao što bi u SSSR-u napravio.

Ona pomoć koja mu jest trebala, bila je pomoć svih onih u SFRJ koji su bili protiv rata i čvrsto opredijeljeni za mir.

Ako već i nije bilo volje da se SFRJ očuva, bio bi spriječen rat.

Pa ako zaista više nikako nismo mogli živjeti zajedno, nismo morali, mogli smo se razići kao ljudi, kako je to rekao Ante Marković. Samo da bismo se mogli rastati k'o ljudi, trebalo je izvršiti neophodne promjene u tekstu normativnog dijela ustava kojima bi se legaliziralo razdruživanje, odnosno izdvajanje iz federacije i donijeti set zakona kojima bi se definirala prava i obaveze i propisala procedura razdruživanja.

Za to je pak bilo potrebno postići bar minimum konsenzusa u Vijeću republika i pokrajina Skupštine Jugoslavije, što očito u uvjetima u kojima se SFRJ tada nalazila nije bilo moguće, ali u uvjetima ratnog ili izvanrednog stanja bilo bi itekako moguće.

A možda bi po prestanku izvanrednog stanja odlučili i da se ne razilazimo, jer bi oni koji su nas na mržnju i rat poticali bili u zatvorima ili bismo kao Jugoslavija postali članica EU.

Na špekuliranje oko mogućeg rješenja problema odnosno očuvanja mira u bivšoj državi vojnim udarom ili uvođenjem izvanrednog ili ratnog stanja ponukao me je poljski primjer iz 1981. godine.

Na um mi pada naime kako je, kad je KC svojim čekićanjem pod vodstvom Karola Wojtyle, kasnijeg pape Ivana Pavla II, tobožnjim zalaganjem za demokraciju kroz agresivno, rigidno i nepopustljivo djelovanje sindikata Solidarnošć, dovela krajem 1981. NR Poljsku na ivicu građanskog rata ili bar reokupacije od strane SSSR-a ili snaga VU po uzoru na ČSSR 1968. godine, general Wojciech Jaruzelski proglasio ratno stanje, a sindikatu Solidarnošć zabranio rad, izbivši tako KC moćni alat destrukcije i nereda iz ruku. Ratno stanje potrajalo je dvije godine za koje vrijeme se situacija u Poljskoj bitno smirila, tako da je 1988. sindikat Solidarnošć mogao biti legaliziran.

Pod vodstvom generala Jaruzelskog su poslije rušenja Berlinskog zida u Poljskoj provedeni slobodni izbori i izvršen mirni prijenos vlasti.

NR Poljska preimenovana je u R Poljska, na izborima je Solidarnošć osvojila vlast a njen lider Lech Walesa postao predsjednikom države.

KC u Poljskoj, poticana od pape Ivana Pavla II, nije se mirila s takvim stanjem stvari, već je krenula u osvetnički pohod protiv generala Jaruzelskog, pokrenuvši protiv njega sudski spor, optužujući ga za gušenje demokratskih procesa, koji je ubrzo obustavljen tobože radi generalovog narušenog zdravlja, a zapravo radi toga što vlasti nisu imale odgovor na pitanje što bi se u Poljskoj i s Poljskom dogodilo da general Jaruzelski nije hrabro i odrješito djelovao onda kad je to bilo najpotrebnije.

Napomena:

Današnji poljski europarlamentarac Janusz Korwin-Mikke, koji se „proslavio“ onom podcjenjivačkom izjavom o ženama i digao ruku na nacistički pozdrav potiče iz onih struktura Katoličke države Poljske, koje su krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća htjele na ulice poljskih gradova izvesti kaos i nasilje, što je general Jaruzelski uspješno spriječio svojom pravodobnom intervencijom. S takvim „demokratskim“ snagama bio je suočen general Jaruzelski 1981. godine.

Za vrijeme predizborne kampanje uoči izbora 1999. poduže sam u više navrata razgovarao s generalom Špegeljom, koji mi je dosta pričao o svojim odnosima s Tuđmanom, o tom kako je Tuđman o JNA iz koje je izašao pred trideset godina „znao“ više od Špegelja koji je iz nje izašao jučer. O tome kako je ne samo Tuđman te 1991. bio spreman za rat, nego su i svi u Jugoslaviji bili spremni za rat, osim JNA, koja je bila spremna za rat, ali ne za tu vrstu rata koju su joj nametali.

Rekao je kako Tuđman u suštini nije bio zainteresiran za smirivanje ili okončanje srpske pobune, koju mu je Špegelj predočio, jer mu ta opcija nije omogućavala provedbu etničkog čišćenja.

Pa što bi bilo da je general Kadijević posegnuo za rješenjem jugoslavenske krize na način kao je to učinio general Jaruzelski 10 godina ranije u Poljskoj?

1. rata ne bi bilo
2. razdruživanje bi bilo ne samo legitimno nego bi se moglo provesti i okviru zakona
3. u punopravno članstvo tada EZ ušli bismo vjerojatno kao Jugoslavija, a potom bi se iz nje izdvojili ili ne bi
4. bismo li bili najutjecajnija zemlja u Evropi kako to kaže Parenti ili ne bi, ali da bismo bili vrlo utjecajni, to da
5. bili bismo pošteđeni bezočne pljačke kroz privatizaciju a la Tuđmaniana kao i Škegronomike, koja nas je ostavila bez industrije
6. bili bismo daleko više sekularna država i država vladavine prava nego smo to danas
7. sasvim sigurno ne bismo bili u dužničkom ropstvu kao što smo danas
8.Franjo Tuđman ustaštva na hrvatskoj javnoj i političkoj sceni ili ne bi bilo ili bi ga bilo puno manje, a slijedom toga hrvatsko društvo ne bi bilo tako ideološki raspolućeno niti beznadno posvađeno

Vjerujem, zapravo siguran sam, da bi velika većina Hrvata i svih hrvatskih državljana znala živjeti u takvim okolnostima, bila Hrvatska samostalna ili i dalje formalno u okviru Jugoslavije pod kapom EU.

Dakle šteta što na mjestu saveznog sekretara za NO SFRJ te 1991. nismo imali nekoga poput generala Wojciecha Jaruzelskog.

Komentari

propustio

Kako sam prespavao tekst koji je pretpostavljam izašao kod nas, čitao sam ga na talijanskom pošto ga je njihova državna agencija danas prenesla kao zanimljivost. Kako je ono išlo:
5 % Albanaca danas plače za Jugoslavijom
18 % Hrvata danas plače za Jugoslavijom

isto vredi i za 45 % Makedonaca, 63 % Crnogoraca i 68 % Srba.

Hej 18 % stanovnika Hrvatske. Dala bi se iz toga izgraditi jaka jugonostalgičarska stranka !?!?

Tko je glasao

@Zlatno doba kap...

Na koji navod iz mojeg dnevnika se odnosi ovaj komentar?

Tko je glasao

@Feniks

Niti jedan....

Jednostavno podatak me oborio s nogu kao i činjenica da to Talijanima predstavlja zanimljivost. Općenito govoreći ovaj podatak govori kako smo mi njima u Europi smješni s našim razmišljanjima o Jugi,a da ne spomenem što garant misle o našim svađama oko partizana, ustaša i četnika.

Tužno

Tko je glasao

@Zlatno doba kap...

Ovim te prevodim u klategoriju kretena, ti čak ni ustašuljak nisi.
Prije si fratrov kurac.

Tko je glasao

Tito

Vidiš kako ne zamjeram davam ti tekst na talijnskoj državnoj agenciji s povjesnom slikom.
Ex Jugoslavia: 71% rimpiange Tito

Ja znam što želim, a da li ti to znaš (osim zatvaranja ustaša) ?

Evo ovaj tjedan je de facto propao još jedan komunistički režim.
Bolivarska Republika Venecuela je ovaj tjedan nacionalizirala pekarnice jer kapitalistički vlasnici pekara troše brašno na proizvodnju kroasana i sličnog buržujskog sranja namjesto da proizvode kruh.

Tko je glasao

Misliš na ovo? ŠTO VAM ZNAČI

Misliš na ovo?

ŠTO VAM ZNAČI VAŠA NOVA DRŽAVA, A ŠTO BIVŠA JUGOSLAVIJA? U Srbiji se Jugoslavenima osjeća 31,8% građana, a u Hrvatskoj njih samo 2,8%

"...na prostoru čitave bivše Jugoslavije (bez Slovenije), Hrvatska je ostvarila najviši rezultat lojalnosti među novim državama regije, odmah iza Kosova, najnovije države sljednice bivše Jugoslavije. Drugim riječima, projektom izgradnje nacije u Hrvatskoj uspješno su prekinute povijesne i kulturne veze sa zamišljenom jugoslavenskom zajednicom..."

"...nigdje na prostorima nekadašnje SFRJ nacija nije tako snažno formirana kao u Hrvatskoj. Kao i da još samo na Kosovu postoji takav odium prema bivšoj državi. Dokaz su brojke koje pokazuju kako visokih 68% stanovnika u Bosni i Hercegovini žali zbog raspada Jugoslavije, i čak 71 posto u Srbiji, nasuprot niskih 18 posto u Hrvatskoj, te još manje na Kosovu..."

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao
Tko je glasao

Hrvatskoj danas i odmah treba

Hrvatskoj danas i odmah treba Jaruzelski!

Ostalo što si napisao su bljezgarije čovjeka koji je duhom i mozgom u vremenima Kominterne.
Nije vrijedno pažnje.

Tko je glasao

Stara narodna

Lud,
luđi,
najFeniks.

:)

Tko je glasao

The Warriors by Walter Hill

U tom filmu ima jedna mala gnjida, onaj jadni mali gangster što je ličio na Sinišu Cmrka sa HTV-a, a koji je ubio stanovitog Cirusa, potencijalnog velikana i ujedinitelja svih gangova u New yorku.

Taj mali držao se kao "velika faca". Kad su ga upitali zašto je ubio Cirusa, s tonom poruge je rekao da voli činiti takve stvari. Na kraju, kad je bio uhvaćen i svladan, cvilio je kao neko štene.

E, pa danas ima puno takvih koji na najrazličitije načine vole učiniti neko zlo. Neki bezočno psuju ili lažu, neki za novac, a neki "iz gušta" izvrću istinu, neki falsificiraju, neki psuju i vrijeđaju itd.

Repertoar je velik raznolik i opsežan.

Ako im se ponudi da mogu birati: učiniti neko izuzetno veliko dobro, po kojem bi bili zapamćeni za sva vremena, ili neko sitno zlo ... izabrat će ono drugo. Vole zlo i zle gospodare i vole im robovati.

Ima ih jako puno, i sve više i više. Došlo je njihovo vrijeme i neće se zaustaviti dok ih ne zaustave mitraljezi. Ja to odavno znam i protiv toga se pokušavam boriti otvarajući ljudima nove vidike, ukazujući na druge, dobre puteve, budućnost itd.

No nekako ne vjerujem da ću imati bilo kakvog uspjeha. Finale ove politčke drame, kako izgleda, ipak je rezerviran za višeglasne pjesme i arije mitraljeza. A onda će možda netko u sveopćoj tišina koja obično nastupa nakon velikih katastrofa, o sutonu, nad poljima posutim
bezbrojnim raspadajućim leševima početi naglas čitati neki od mojih radova.

Tako je obično bivalo do sada.

Glas proroka ljudi su obično čuti tek onda kad je već bilo kasno.

Tko je glasao

O Bože,

Strpljiv li si...

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Tužbalica sina velikosrpskojugoslavenskog komunjare

Dnevnik- tužbalica sina velikosrpskojugoslavenskog komunjare

Tko je glasao

gluposti

Iskreno govoreći trabunjaš gluposti.

Pročitao sam prvu rečenicu dnevnika i odustao. Ako se slučajno pitaš zašto odgovor bi bio pogrešna godina.
1991 godine više ti nitko nije mogao spasiti SFRJ.

Da si rekao 1989 onda bi ju netko tipa Jaruzevski mogao spasiti tako što bi maknuo Miloševića, ali 1990 (a da ne spominjem 1991) kada Milošević kontrolira pola Jugoslavije.....

Pošto ne znaš taj najosnovniji podatak onda pretpostavljam da je ovaj dnevnik najobičnija provokacija da nekima digneš tlak.

Tko je glasao

I ti, jednako kao i mnogi

I ti, jednako kao i mnogi drugi, manjak znanja i poznavanja materije obilnmo nadoknađuješ ordinarnim bezobrazlukom.

Da si rekao 1989 onda bi ju netko tipa Jaruzevski mogao spasiti tako što bi maknuo Miloševića, ali 1990 (a da ne spominjem 1991) kada Milošević kontrolira pola Jugoslavije.....
Da, baš zanimljivo, Milošević kontrolira, a nalazi se pred padom, na masovnim demonstracijama 9. ožujka 1991. u Beogradu traži se Miloševićev odstup, policija je nemoćna i demonstrante rastjeruje JNA.
I to bi bilo kratkog vijeka da Miloševića ne spašava Tuđman prihvaćajući sastanak s njim u Karađorđevu, čime je stvoren dojam da su stvari pod kontrolom i na taj način Franjo Tuđman relegitimira Miloševića. Njemu Milošević treba, jer bez Miloševića nema rata, nema izgona Srba iz Hrvatske i nema dijeljenja BiH, dakle nema svega onoga za što Tuđman živi.

Zato čitaj i uči, imat ćeš manju potrebu biti bezobrazan.

Tko je glasao

Želiš reći

Znači želiš reći da vojska koja je bez obzire na službene pozive republičkih i pokrajinskih rukovodstava odbila zaštiti Crnu Goru (dva puta), Vojvodinu i Kosovo od Miloševićeve agresije sada je 1991 godine trebala odbiti spašavati Miloševića ??

JNA je 4 puta pomogla Miloševiću i sada se napeto očekivalo što će se dogoditi ????????????????

Nemojmo se zezati, nemojmo izmišljati

ps. Zar misliš da bi bilo bolje da je Vuk Drašković postao srpski vođa ??

Tko je glasao

@Zlatno doba kap...

Ne razumijem zašto vi mislite da se vojsku izvan okolnosti izvanrednog ili ratnog stanja smije koristiti za policijske poslove?
JNA je i pala onda kad su je u te svrhe upotrijebili.

Bilo tko na čelu Srbije, tko ne bi surađivao s Tuđmanom, bio bi bolji od Miloševića ili bilo koga tko je surađivao.

Tko je glasao

@Feniks

Želiš reći da stanje nije bilo izvanredno kada je pokrajinsko rukovodstvo Vojvodine zatražilo pomoć JNA protiv demonstranata koje je iz Srbije Milošević poslao u Novi Sad ?

Također želiš li reći da stanje nije bilo izvanredno kada se isto dogodilo u Titogradu ?

Tko je glasao

@Zlatno doba kap...

Ne, nije bilo i nije bilo ništa što NM nije mogla riješiti, osim toga ništa nije prijetilo teritorijalnom integritetu SFRJ.

Tko je glasao

Narodna milicija nije smjela

Narodna milicija nije smjela ništa rješavati, a dokazali su 1988 na kampu u Biograd na moru.

Srbijanci su tak provocirali, a kad im se je skretala pažnja od drugih gostiju, vadili su se i noževi.

Si zaboravil napade kamenjem kod Knina na auto vlakove pune auta od turista.

Tko je glasao

@Feniks

Mi se moramo složiti da je osnovni zadatak JNA, UDBE, Milicije (i svih drugih čija imena ne znam) bila zaštita ustavnog poretka SFRJ. Naglasak je na ustavni poredak, a ne na teritorijalni integritet jer teritorijalni integritet predstavlja samo jedan dio ustavnog poretka.

Da skratim priču....

Jogurt revolucija u Vojvodini se dogodila s glavnom parolom:
"Oj, Srbijo iz tri dela, ponovo ćeš biti cela"

Bez obzira na to iz jugoslavenske komunističke perspektive očito proturevolucionarno djelovanje JNA, Milicija,a ako hoćeš i UDBA su odbile zaštiti ustavni poredak SFRJ.

Moj pogled na ovu situaciju nije niti najmanje čudan ili nešto gore od toga jer kao što možeš pročitati i u Srbiji imaš istoričare koji tvrde da je jogurt revolucija bila okidač za raspad SFRJ.

Godišnjica jogurt revolucije

Govoriti tko nas brate posvadi ili svi su jednako krivi za rat predstavlja samo ponavljanje srpske propagande. Slobodan Milošević je uz dopuštenje JNA još 1988 godine krenuo stvarati Veliku Srbiju (ili kako li ćemo to nazvati), a gdje je molim te bio i što je radio u ljeto 1988 Franjo Tuđman ?

Za kraj ću ti još reći da je i tadašnje rukovodstvo SR Hrvatske odgovorno za Miloševića jer kada je Stipe Šuvar u predsjedništvu SFRJ 17.10.1988. (zbog događaja u Vojvodini i Crnoj Gori) pokrenuo raspravu o smjeni Slobe zbog rušenja Jugoslavije, JNA, ali i SR Hrvatska su prvo glasovali za Slobu, a potom su izbacili Stipu Šuvara iz predsjedništva SFRJ.

Barem iz moje perspektive red je da završim našu raspravu jer mislim da ona dalje gubi smisao.

Uživaj

ps. Šuvar je bio predstavnik partije u predsjedništvu

Tko je glasao

@Zlatno doba kap...

Rasprava s tobom kao i sa svim drugim ignorantima ili ovim ustašuljačkim navijačima, govnjivim pobornicima tzv. NDH, je jednako produktivna kao dojenje jarca u rešeto.

Voliš docirati, a niti što znaš niti što razumiješ, a učiti nećeš.

Vojska nije dio represivnog aparata, zato je se nije smjelo koristiti za smirivanje stanja na Kosovu, nego je korišten Združeni odred saveznog SUP-a.
Da je pobuna kosovskih Albanaca bil oružana, onda bi se moglo koristiti vojsku.

SR Srbija je za promjenu svojeg ustava dobila suglasnost svih republika zato što su obje pokrajine gubile iz vida da su one konstitutivni dio federacije, ali samo kao konstitutivni dio SR Srbije, uzurpirale pravo republika i ponašale se kao države, a da je tko htio da one budu republike, onda bi ih tako u ustavu SFRJ riješio.
SR Srbija tko nije mogl funkcionirati zato jer su delegacije pokrajina u Skupštini SR Srbije izglasle jedno, a onda delegacije pokrajina u Skupštini Jugoslavije glasale protiv toga kad je to došlo na dnevni red na saveznoj razini. Da ne kažem da su često glasale protiv stavova, pa i interesa matične republike.

O ulozi SKj i ovlastima CK SKJ i njegovog Predsjedništva nemaš pojma jer da imaš znao bi da je i SKJ bio federaliziran, a ne unitaran.

Tko je glasao

ćufte u sosu

premda ti je zlatni odgovorio prilično argumentirano, držim da i zlatnom treba nadopuna, a to je jedan događaj prije jogurt revolucije koji je nagovijestio raspad mile vam zemlje, ili intervencija jna na kosovu 1981. godine. obzirom da sam sam bio u desantno jurišnom vodu kojeg su trenirali za ubijanje šipaca, bi li imalo smisla objašnjavati tebi o fenikse da je vojska itekako intervenirala na kosovu, i da nisu koristili "ćorke"...
"
Vojska nije dio represivnog aparata, zato je se nije smjelo koristiti za smirivanje stanja na Kosovu, nego je korišten Združeni odred saveznog SUP-a.
"
SUP je intervenirao kasnije, jer je NATO zaprijetio da će intervenirati ako JNA nastavi sa intervencijom.
već tada 1981. godine dok sam mlatio po
http://www.index.hr/lajk/poster/168618/uspomena-iz-jna-suhi-dnevni-obrok
i kopao tenkovski rov u nekoj srpskoj blatnoj vukojebini smo svi znali da je jugoslaviji istekao rok trajanja, baš kao ovim konzervama iz kutije...

Tko je glasao

@robot ti u glavi

E ovo je stvarno na razini jednog @Skvikija ...

Trenirali te za ubijanje Albanaca?

Nato bi intervenirao u SFRJ 1981.!?
A otac doktrine ograničenog suvreniteta bi to gledao skrštenih ruku?

A JNA bi na Kosovu sasvim sigurno koristio Tito da je poživio i nitko mu jednu riječ ne bi rekao.

Jadna budaletino!

Tko je glasao

Tvoja ignorancija uopće ne daje snagu pseudoargumentima

tipa: cite>Da ne kažem da su često glasale protiv stavova, pa i interesa matične republike.

Dakle Slobodane Salata Miloševiću, pokrajine nisu imale pravo glasa ili ako su imale onda je to samo onako kako bi im propisala Srbija, jel tako luda babo? To dakle retardi zovu "pravo glasa i autonomija, jel luda babo izgubljena?

Posljedice tvoje politike Miloševiću su svima znane, da nije nego to već mi trebao shvatiti nešto, ali glup ko stup feniks Milošević ne shvaća!

Inače se i ne javljam (osim kad zajebavam ovu poremećenu krvoločnu životinju) na temama ovog umobolnog četnika, jer je rasprava s njim kao sa Eichmannom ili Goebelsom, ali eto, nekad ne možeš da ne prokineš govno nogom.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Laganini, Osamdesetih sam

Laganini,

Osamdesetih sam svaki godišnji bio i koji tjedan u Beogradu.
Trebal si samo čuti razgovore među ljudima. Da se je tako razgovaralo o drugim nacionalnostima u Hrvatskoj, već bi nas onda napali.
Poznato mi je sve u vezi Kosova i Vojvodine.

Tko je glasao

@Skviki

Da ti išta znaš i da ti je išta poznato, ne bi pisao gluposti koje pišeš.

Tko je glasao

Feniks, Kad ti sve tak dobro

Feniks,

Kad ti sve tak dobro znaš, onda bi ti trebao znati da su se 1984 po Kragujevcu gimnazijalci šetali sa četničkim šubarama i drugim četničkim obilježjima po gradu.

Pisao je i Vjesnik o tome.

Tko je glasao

87. sam bio u JNA u Srbiji i četnik iz Vrnjačke Banje nosio

šubaru sa kokardom po spavaoni, to je svima bilo kao smješno, ali posljedice četničkog divljanja diljem bivše Jugovnoslavije svi znamo. Osim ove četničke nagužene fukare feniksa, po fukari je premalo Hrvata i djece pobijeno.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

@Skviki

I kud baš po Kragujevcu?
Pisao "Vjesnik" kod fra Duke u Sidelfingenu?

Tko je glasao

Feniks, što si ti tada radio

Feniks, što si ti tada radio u Kragujevcu? Kakvu si ti kapu nosio?
.... maaa znam... :):):):)

Tko je glasao

Zlatno doba te rastavlja na delove čedo

haha, baš te je izvozao, i meni neugodno... :D

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

@Zlatno doba kap...

Ne, nije bilo i nije bilo ništa što NM nije mogla riješiti, osim toga ništa nije prijetilo teritorijalnom integritetu SFRJ.

Tko je glasao

osim toga ništa nije

osim toga ništa nije prijetilo teritorijalnom integritetu SFRJ.
Greška, tj. grdi zajeb moj @Feniks!
... kao što je činjenično danas svima osim tebi jasno.

Tko je glasao

šetnja po Jugi

Kad su se predsjednici republika počeli šetati po Jugi i dogovarati se o budućem izgledu bilo je jasno da je Juga mrtva. Juga nije mogla opstati pokraj dvojice koji su htjeli biti drugi Tito, pokrj dviju republika koje su godinama lijepo cicale one razvijene i nisu htjele ostati bez tih sisa -a radilo se o tri sise. Jedna od tih republika i dalje više jednu a manje drugu sisu dok joj treća ostala zauvijek zatvorena. Još kad se toma kako su neki zalagači komunizma najednom postali veliki vjernici i nazovi nacionalisti onda nije čudo da se je Juga raspala. Firme koje suproizvodile a neke i izvozile su prešle putem takotvanik menađersskih kredita u ruke biših partijaca a sada velikih vjernika. Radi se o dobu kada građani nisu mogli dobiti krediti jedino su ga mogli dobiti kod lihvara uz lihvarske kamate od 10 posto .- a trebao je novac da se kupi oružje za obranu, za prehranu, za obleku ako se je išlo na bojišnicu. Prvo oružje hvatskih branitelja je bilo privatno - samo branitelji su ga kupili kao i municiju. Oružje se je kupovalo od švercera po cijeni 800-1000 maraka po komadu. Za metke ne znam cijenu, samo znam da se je u vježbanoni koju su držali tuđmanivi unuci metka plaćaio 1 DM. Radilo se je o mecima koje su naši iseljenici, znači prava dijaspora, a ne ona u susjednoj državi, kupili i poslali u Hrvatsku. Obleka je bila privatna. Jedino su Paraga i HOS davali oružje i obuku besplatno. Tek par mjeseci poslije toga hrvatski branitelji su dobili oružje i naoružanuje. Prve godine Domoivniskog rata oružje i naoružanje koje je kupila država je išlo u Hercegovinu.
Netko, pardon neki su se debelo oogatili na Domovinskom ratu i postali vlasnici malih poduzetničkih carstva.

w. ;)

Tko je glasao

Rekoše nojevi

Mi ćemo živjeti samo tamo gdje ima pijeska - rekoše nojevi - jer jedino tamo možeš gurnuti glavu u pijesak ako se suočiš s nečim traumatičnim.
A u Sudanu ljudi umiru od gladi.
Danas u Sudanu a sutra i u vašem stanu, oj nojevi.

Tko je glasao

Svima

Nekako, nikako da iziđemo iz prošlosti. Ako nedostaje one stvarne, može i hipotetska: "što bi bilo da je bilo..."
Nikako da se suočimo s stvarnošću.

Tko je glasao

Zijev

Tlapnje. Svaka Jugoslavija bila je i ostala samo manje ili više prikrivena Velika Srbija; znači automatski, neupitno, neminovno, neizbježno osuđena na propast. Samo je bilo pitanje vremena.

Kome to nije jasno, ništa mu nije jasno.

7. sasvim sigurno ne bismo bili u dužničkom ropstvu kao što smo danas

U ovo ne vjeruješ ni sam sebi. SFR Jugoslavija je pred slom, nakon 45 godina mira i "prosperiteta", bila notorno enormno zadužena, praktično višekratno bankrotirana zemlja, s preko 20.000.000.000,00 (slovima: dvadeset milijardi) dollara vanjskoga duga; od toga, Hrvatska je naslijedila oko 4,5 milijarde.

U vrijeme Tuđmanove smrti krajem 1999, nakon 5 godina rata i srpske okupacije trećine teritorija, nakon golemih ljudskih žrtava i materijalnih razaranja, bez ikakve strane pomoći (osim iseljenika), bez prihoda od turizma, hrvatski vanjski dug iznosio je manje od 10 milijardi dollara; Tuđmanova Hrvatska bila je uspješna, pobjednička, prosperitetna, nisko zadužena zemlja.

U današnje dužničko ropstvo uvalili su nas tvoji mesići, račani, sanderi, milanovići i ina kriptočetnička i jugoslavenska bagra.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

@ustašuljački idiot

Tlapnje. Svaka Jugoslavija bila je i ostala samo manje ili više prikrivena Velika Srbija; znači automatski, neupitno, neminovno, neizbježno osuđena na propast. Samo je bilo pitanje vremena.
Eto zbog tvojih stavova koji su podudarni s onim Maksa Luburića te ja smatram ustašuljačkim idiotom.
Ili mi ti reci, obzirom na okolnosti, koji je častan izlaz postojao za Hrvatsku 1945.? Osim Titove Jugoslavije?
Predsjednik države i partije i neupitni lider i najveća brana velikosrpskim presizanjima bio je Hrvat, 14 godina na čelu JNA su generali Hrvati (Gošnjak, Bubanj, Miškovići), tako da su se protiv toga čak i Makedonci bunili, kako je to u svojim sjećanjima napisao Lazar Koliševski, na čelu SIV-a (vlade) izmijenilo se najviše Hrvata ... a država velikosrpska?
Budaletino navijačka!

U ovo ne vjeruješ ni sam sebi. SFR Jugoslavija je pred slom, nakon 45 godina mira i "prosperiteta", bila notorno enormno zadužena, praktično višekratno bankrotirana zemlja, s preko 20.000.000.000,00 (slovima: dvadeset milijardi) dollara vanjskoga duga; od toga, Hrvatska je naslijedila oko 4,5 milijarde.
Ukupni vanjski dug SFRJ je u trenutku raspada iznosio oko 14 mlrd. USD uz devizne rezerve od oko 12 mlrd. USD,na Hrvatsku je otpalo 3,7 mlrd USD.
I kako je to moćna država sa 14 mlrd. USD vanjskog duga bila višekratno bankrotirana, a nikakva država Hrvatska sa 50 mlrd. USD duga, nije ni prezadužena ni bankrotirana, valjda zato što je vode ustašuljački gadovi i Stepinčeva crkva. Hajde recimo da je onih 14 mlrd. USD iz 1991. danas 30 mlrd samo i tih 30 mlrd otpalo bi na 24 milijun građana, a ovih današnjih ustaških 50 mlrd USD, na nas jedva 4 milijuna.
Pa nad čim ti to likuješ idiote luburićevski?

U vrijeme Tuđmanove smrti krajem 1999, nakon 5 godina rata i srpske okupacije trećine teritorija, nakon golemih ljudskih žrtava i materijalnih razaranja, bez ikakve strane pomoći (osim iseljenika), bez prihoda od turizma, hrvatski vanjski dug iznosio je manje od 10 milijardi dollara; Tuđmanova Hrvatska bila je uspješna, pobjednička, prosperitetna, nisko zadužena zemlja.Gdje se to ratovalo 5 godina, osim u tvojoj ludoj ustašuljačkoj glavi? Rat u Hrvatskoj trajao je oko šest mjeseci, od 01. 07. 1991. (ubojstvo Josipa Reihl Kira) do Sarajevskog sporazuma 02. 01. 1992. Prvo, Hrvatska se do mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja gotovo uopće nije mogla zaduživati, ono novca što je dolazilo od iseljeništva gotovo da i nije spomena vrijedno, preko 95 % oružja i vojne opreme HV poticalo je iz skladišta JNA. Vatikanska banka dala je oko 6 mlrd. USD, a ostatak je dolazio iz temeljito opljčkanih nbogatih mirovinskih fondova i brojnih hrvatskih poduzeća koje je Tuđmanova vlast pretvorila u parabudžetske institucije i isisavajući novac iz njih ih dovela na prosjački štap, najveće žrtve bile su INA i ASTRA, INA je dovedena u situacije da više nije imala ni za prostu reprodukciju, a ASTRA je prestala postojati kao i stotine drugih poduzeća kojima MORH nije plaćao robu i usluge. Toliko o Tuđmanovoj uspješnosti. I još nešto što će za mene ostati vječna tajna; koga ste vi to pobijedili uništivši i razorivši svoju vlastitu zemlju?
Najveća zla, pljačka i razaranje učinjeno je za Tuđmanova života i pod njegovim vodstvom, a najveće zlo su uništeno pravosuđe i državne institucije. Tuđmanovi apologeti su samo nastavili tabanati Tuđmanovim putem, osnova za Hrvatsku kao "muljevito dno Evrope" je Tuđmanova.

Tko je glasao

Gubitak vremena

Ukupni vanjski dug SFRJ je u trenutku raspada iznosio oko 14 mlrd. USD...

Tipično. Nemaš što reći, pa jednostavno izmišljaš.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Jadnik...

Jadnik...

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci