Tagovi

Stjepan Mesić na "seoskom derneku" u Sinju

Alka

Svečana tribina: SREDIŠNJE MJESTO - Predsjednik Stipe Mesić i čelnik VAD-a Stipe Jukić PRVI RED - Vladimir Šeks, dr. Ivo Sanader, Darko Milinović, Jadranka Kosor, ministri Biškupić, Rončević i Kalmeta, Mesićev savjetnik Šprem, nadbiskup Barišić, gradonačelnik Tomašević, župan Sanader, provincijal Tolić, gvardijan Vuleta i general Lucić DRUGI RED - Mesićevi savjetnici Vučković, Cvrtila i Perković, general Obradović, ministri Kirin, Vukelić, Šuker, Ljubičić i Lovrin, papinski nuncij Lozano, biskup Košić, ravnatelj policije Benko, otac Mirka Norca Ante i Jerko Buljan, čelnik sinjske Udruge obitelji poginulih. TREĆI I ČETVRTI RED - Ostali uzvanici, veleposlanici, te Dražen Pavlović, šef sinjske Hvidre

Kako moji preci potječu iz Rame kao i većina Sinjana (fra Andrija Peratović Ripčan bio je jedan od fratara koji su poveli narod Rame u Cetinsku krajinu) i obzirom da sam "služio Predsjedništvu SFRJ" 1986. u Sinju, ne mogu se ne osvrnuti na jučerašnju Alku.

Nakon smrti Gojka Šuška, Mirko Norac se pobojao za svoju sudbinu, svjestan da su brojni dokazi o njegovom nečasnom sudjelovanju u Domovinskom ratu završili u Haagu. Preko prijatelja Mire Lace angažirao je, tada novinarku Nacionala Jasnu Babić da mu na Alku dovede neke od čelnika oporbe kako bi pronašao zaštitnike u slučaju da umre Franjo Tuđman, a HDZ izgubi izbore. Babićka mu je osigurala dolazak predsjednika zagrebačkog SDP-a Milana Bandića i potpredsjednika HSLS-a Joze Radoša.

U vremenu do izbora 2000-e, Mirko Norac je bio glavna krtica u MORH-u koja je doturala podatke oporbi o zbivanjima u tom zloglasnom ministarstvu.

Na ovogodišnjoj Alki nije se spominjalo Gojka Šuška jer ju je prvi put pohodio predsjednik Stjepan Mesić. Predsjedniku se nije skandiralo "Cigane", a ni on nije ponovio da je Alka "seoski dernek". U svečanoj se loži nije našlo mjesto za čelnika SDP-a Zorana Milanovića, porijeklom Sinjanina, ali je s državnim vrhom natjecanje promatrao Ante Norac Kevo, otac Šuškovog i Tuđmanovog miljenika osuđenog za ratni zločin, kojem Vrhovnik Mesić još nije skinuo generalski čin.

Predsjednik Stjepan Mesić nije se pojavio ni na SDP-ovoj fešti u kući pokojnog Ante Mike Tripala. Alkarski vojvoda Ivan Čikara jasno je dao do znanja da će Sinjani na predstojećim izborima glasati za HDZ u znak zahvalonosti Sanaderu što je dao lovu za Alkarske dvore. Predsjednik Mesić svoj glas već je dao HDZ-u. Pitanje je tek hoće li pomilovati Mirka Norca za zločine u Gospiću dobije li "vojvoda sužanj" još jednu presudu "kriv je" za zločine u Medačkom džepu?

 

P.S. Jel' vidio tko u Sinju Milana Bandića?

Update1:

Na feštu je nakratko svratio i predsjednik Mesić. Taj posjet u stranci smatraju dokazom da je odnos Mesića i SDP-a podjednako idiličan kao i odnos s predsjednicima Vlade i Sabora.

Evo demantirala me Gordana Grbić.

Update2:

Zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović ističe da SDP mora osvojiti birače konkretnim i jasnim programima koje će onda podržati i Mesić.
U SDP-u su, osim toga, uvjereni da je, unatoč uglavnom dobroj kohabitaciji Mesića s premijerom, građanima jasno kako je Mesić ipak “njihov”.

Ne očekujem da se SDP sukobljava s Mesićem, ali sam "odvalio" na ovu izjavu Željke Antunović.

Mesić je podržao konkretne i jasne programe i HDZ-a kojima je Sanader 2003. osvojio vlast. Sanader je istaknuo Kosoricu koju Mesiću nije bio problem pobijediti na predsjedničkim izborima. Svi su se ujedinili protiv Borisa Mikšića, koji, daleko od toga da je moj favorit, je ipak predstavljao volju dijela birača za nečim drugačijim. I što to znači da je "građanima jasno da je Mesić SDP-ov". Pa ne natječe se valjda SDP zadobiti povjerenje Mesićevih birača ili preoteti HNS-u i HDZ-u Mesića?

Usput:

Slika u Jutarnjem koja bi trebala dokazati da Mesić podržava Milanovića, po svemu sudeći je skenirana iz Nacionala (autor Josip Regović) i lagano obrađena u PS-u (skinut je potpis na slici da je Mesić deset minuta odvojio i za druženje sa SDP-om).

Komentari

Si vidio današnji Jutarnji

Si vidio današnji Jutarnji - panika - HDZ: Mesić mora biti neutralan u kampanji
Mesićevi potezi za SDP
* 1 ‘Milanović je nova kvaliteta na političkoj sceni’
* 2 ‘U vrhu SDP-a ima manje bivših članova SK nego u nekim drugim strankama, sada SDP-ovcima nitko ne može prigovoriti da su “komunjare”’
* 3 'Jurčićev gospodarski program najbliži je mojem predsjedničkom programu’
* 4 ‘SDP-ovo razdvajanje funkcije premijera i predsjednika stranke je demokratski iskorak’
* 5 Dolazak u Sinj na feštu SDP-a
* 6 Nova kritika HDZ-ovih ministara zbog afere u Hrvatskom fondu za privatizaciju

Tko je glasao

@Potjeh, Antunovićkin citat

@Potjeh, Antunovićkin citat pod Update2 je iz Jutarnjeg kao i slika Milanović - Mesić.

SDP-ov izvor koji je brifirao Jutarnji zaboravio je napomenuti da je Mesić prvi zamjerio Jurčiću što je zaboravio u interviewu Globusu oca partizana, te da je u prvom komentaru Milanovićeve pobjede pored suzdržane čestitke napomenuo kako bi novi predsjednik sad trbeoa nastaviti suradnju sa svojim dojučerašnjim protukandidatatima, misleći pritom na Željku Antunović i Milana Bandića.

Već sam pisao da će Mesić početi pružati ruku SDP-u dok istodobno mora odrađivati za HDZ jer ga sa Sanaderom veže dosta "tuđmanovskog mulja" - korupcija, organizirani kriminal...

Pitam se samo zašto predsjednikov omiljeni novinar Ivo Pukanić na čijem je rođendanu Stipe Mesić na pet minuta sreo
Hrvoja Petrača (točno pet minuta se više družio sa Zoranom Milanovićem u Sinju) u novom broju Nacionala ne spominje ni jednom riječju slučaj Žužić? Ne računam bezveznih par rečenica Srećka Jurdane koji dvoji je li se Mesić uopće pojavio na nekom otvorenju "Soliduma". Jest pojavio se i ja sam svojedobno linkao sliku s HRT-a, al je trenutno taj link pukao. Idam guuglati sliku.

Da li bi pisanje o ubojstvu koje je skrivio sin Mesićevog finacijera moglo naštetiti Predsjedniku koji će podržati program SDP-a?

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

A bio si brži ili smo išli

A bio si brži ili smo išli paralelno:-) Nisam vidio ove zadnje promjene - zadnje mi bilo ono s Grbićkom... Iako ovaj sistem s updateovima možda ispada bolje, nego dodavati u komentare jer se često izgubi u komentarima kasnije.

Mesić, bar je moj dojam, uz sve što ti pišeš, nije bio sklon Jurčiću kao premijerskom kandidatu jer to definitivno miče Čačića iz utrke i mislim da je dio pritisaka uoči Jurčićeva nominiranje dolazio i od tuda (zar nije Šprem održao govor o kvalitetama koje mora imati kandidat za premijera ističući antifašizam, aludirajući na Jurčićeve ujake ustaše?). Sada se i on priklanja javnosti, odrađujući dealove sa Sanaderom - i tu se slažemo... Iako budući da mu je zadnji mandat, ima puno veći manevarski prostor, kojega očigledno ne želi koristiti...

Tko je glasao
Tko je glasao

update teksta resetira flag

update teksta resetira flag koji stavlja tekst na naslovnicu ako ima dovoljno bodova

trenutno jedini način da se taj problem riješi je da nakon korekcije teksta daš glas samom sebi (ili ako si ga već dao, da prebaciš glas na negativni pa potom opet na pozitivni)

Tko je glasao

Evo ti malo o vezama Stipe

Evo ti malo o vezama Stipe Mesića i Željka Žužića:

Bankrot Mesićeva zeta

Jesu li poslovno povezani Žužić, Petrač i Mesić?

A pazi ovo: Mesićev bratić Zlatko je još 2001. uzgajao ovce, da bi prošle godine ušao u Nadzorni odbor Slavonijahrasta d.d. za proizvodnju i trgovinu panel parketa i surađivao sa Željkom Žužićem:

Radnici traže svoj novac, inspekciju rada i sirovinu za proizvodnju

Kad je u svibnju ove godine Žužić otvarao svoj trgovački centar Solidum u Jankomiru, na domjenak, koji ga je stajao 580 tisuća kuna, došao je i predsjednik Stipe Mesić. Prije nekoliko godina Mesić je prisustvovao i otvorenju velikog Žužićeva proizvodnog pogona u Petrinji. Prvi pogon Žužić je kupio davne 1992. u Velikoj Gorici, dok je sjedište njegova poduzeća Solidum Žužić uvijek bilo u Petrovoj ulici u centru Zagreba. U poslovanju ga prati Hypo-Alpe-Adria banka.

Prati li Hypo i Pašalića i Zagorca? Koja je razlika između njih dvojice i Žužića? Nisu Mesićevi prijatelji ;)

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Sve me to podsjeća na

Sve me to podsjeća na Siciliju, kum do kuma. Kada to društvo gledam i slušam mene je strah i trepet.

Tko je glasao

Pa ne bih rekla da su stvari

Pa ne bih rekla da su stvari tako jednostavne. HDZ je u Sinju bio na vlasti sve do posljednjih izbora. Kad su došli na vlast, u VAD-u su smjenili dotadašnjeg vojvodu g. Tomaševića, današnjeg gradonačelnika. Imenovali Norca. Prvu grešku su napravili kad su za počasnog građanina prograsili Šuška, a ne Tuđmana, mislim da je to bilo 1995.g. To im Tuđman nikad nije oprostio. I zaista kad je Šušak umro, ostali su bez zaštite.
Drugi put su pogriješili kad su držali stranu Pašaliću u internim HDZ borbama. Ali inakn izborng poraza. To im Sanader nije nikad oprostio.
Mati Jukiću koji je vodio lokalni HDZ i grad i VAD je sve to jako odgovaral, i Alku je sve na jedan otužan seoski dernek. S obaveznim majicama i plakatima za Norca i Gotovinu.
Sam VAD i Alka su skoro uništeni. Teško je bilo regrutirati tolike Alkare brzinom kojom ih je on bacao van. Ove godine je bilo očito koliko je novih mladih alkara, samo par starih. I ovo su svi alkari kopljanici. Na provama, kako kažu Sinjani, nije bilo drugih alkara, što je uobičajeno.
Jedan od razloga što je došlo do smjene vlasti je i stanje u VAD-u i Alci. Nova vlast je tek ove godine uspjela napraviti izmjene, ali uz puno kompromisa. Jedan od tih kompromisa je i isti vojvoda Čikara, a drugi Norac stariji u loži.
Čikara je HDZ kadar i bilo bi čudno da je rekao išta drugo od onog što je rekao. Ne bih rekla da njegov istup predstavlja mišljenje Sinjana. Taj dio bi ostavila otvoren. Što se karata tiče, one su uvijek nabavljene u nekoj kombinaciji "preko veze", rijetko kad u klasičnoj slobodnoj prodaji. Ove godine se kao i predhodnih pazilo ko će dobiti kartu. A sami Sinjani i ne idu na Alku, njihova je Čoja. Lokalne priče kažu, s druge strane da zapravo fratri i gvardijan kapu kroje.
I mala trivija, današnji Alkarski dvori su u rodnoj kući Mike Tripala.

Tko je glasao

Osobno mislim da se ta tzv

Osobno mislim da se ta tzv desničarska halabuka ispuhala i da neće HDZ dobiti toliko koliko misli u Sinju. Samo sam htio pokazati kako Mesić diše.

P.S. A glede Tuđmana i Norca, pa zar "sužanj" nije rekao Petru Stipetiću kad ga je trebao smijeniti u Gospiću da on ne priznaje partizanske generale, samo Maksa Luburića!

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Osobno mislim da se ta tzv

Osobno mislim da se ta tzv desničarska halabuka ispuhala i da neće HDZ dobiti toliko koliko misli u Sinju.
Sanader je u Sinju dočekan pjesmom:
Sanaderu glas ćemo ti dati,
kad se Ante iz tamnice vrati!

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ili u prijevodu... zaboravi

Ili u prijevodu... zaboravi na naše glasove u studenom.

Tko je glasao

Tko da zaboravi? Sanader?

Tko da zaboravi? Sanader? Vidi malo bolje tko je i gdje to pjevao. A pogledaj da je Sanader poslao Primorca na zabavu u Čavoglave.


Pitam se hoće li na to reagirati Slavko Goldstein?!

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Pa Ante se neće tako skoro

Pa Ante se neće tako skoro vratiti iz tamnice, a Primorac i onako nije ADZ... bar službeno.

Tko je glasao

Haha. Nije ni Jurčić bio

Haha. Nije ni Jurčić bio službeno u SDP-u. Ni Kalinić nije bio u SDP-u, pa je u Saboru postrojavao koaliciju kad je trebalo glasati za Vladine prijedloge.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Ma dobro... moj point je da

Ma dobro... moj point je da Ante neće iz pritvora tako skoro. Nikad nije bio problem organizirati nekoliko autobusa iz Bosne s "prigodnim programom događanja naroda", ali dok je Ante u pritvoru sve ostalo je uzalud.

Tko je glasao

Ma Ante sad više nije tako

Ma Ante sad više nije tako bitan. Eno Pukanić proziva Kotromanovića da di je bio dok su on i Mesić pomagali Anti 2003. Šuti i odvjetnik Mišetić. Sanader će dati lovu. Da je Ante otišao u Haag kad je trebao danas bi se branio sa slobode i uštedio bi nam par godina života. Barem meni.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Ne bih se složio da Ante

Ne bih se složio da Ante nije bitan. Jedna od glavnih stvari što se zamjera HDZ-u je upravo izručenje Ante. Svi oni koji su bili na SpPlitskoj rivi sjećaju se jako dobro svega što je Sanader govorio. To mu je kamen oko vrata koji će ga stajati gubitka izbora.

Tko je glasao

Znači Kotromanović bi

Znači Kotromanović bi više trebao putovati u Haag i o tome obavještavati novinare, a Milanović produbiti spiku o optužnici protiv Ante?

Nema to više veze. Kažem ti.
Stanujem u malenoj ulici koju zatvara zgrada ministarstva branitelja (susjedi su mi Ivan Račan, Vice Vukojević...) i svaki dan sam na ovaj ili onaj način suočen s braniteljskim spikama. Pitam se kako SDP misli rješavati braniteljske probleme (ne Gotovinine ili Norčeve) i što po tom pitanju Kotromanović misli poduzeti kao njihov eventualni ministar.

Nastavljanje s pričom kako nije SDP izručio generale već HDZ
moglo bi postati degutantno. To što Željka Antunović na pogrebu Milana Levara nije bila u stanju održati govor jer je prema riječima Marka Ercega, koji je stao uz nju, Levar dobio kredit od HDZ-a (što nije bilo točno, a i da je, kakve veze ima s njegovim ubojstvom) bio mi je jasan znak da će se SDP postaviti nemušto prema tim gorućim problemima.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Ne... ne treba apsolutno

Ne... ne treba apsolutno ništa raditi po pitanji Gotovine. HDZ je sve napravio.

Braniteljski problemi se jedino mogu riješiti revizijom statusa branitelja i ukidanjem neborbenog sektora. Sve ostalo je zamagljivanje.

Kotormanović je po meni čisti promašaj.

Tko je glasao

Problem je samo u tome što

Problem je samo u tome što je Ivo jedno govorio, a drugo radio. To je ono što ne može nikako opravdati koliko god se on trudio. Jedno je kad ti izjaviš da ćeš smanjiti porez u predizbornoj kampanji pa to ne napraviš, jer svi znaju da je to bila kampanja, pa i nije tako strašno ako je lagao, ali kad pozoveš skoro na revoluciju, pa onda napraviš ono protiv čega si htio dizati revoluciju, onda je to neoprostivo. Nema goreg osjećaja nego kad shvatiš da se tobom manipuliralo.

Tko je glasao
Tko je glasao

Desničari su 2000-te

Desničari su 2000-te između Budiše i Mesića birali Budišu.

Tko je glasao

Kad je palo prvo brdo,

Kad je palo prvo brdo, proširio se glas bolje Stipe na drugom, imat ćemo barem nekakvu ravnotežu i bi Stipe - odglasao HDZ. Strah od velike čistke je sve ujedinio protiv Budiše. A i on tome naravno doprinjeo...

Tko je glasao

Jeste. Moram potražiti

Jeste. Moram potražiti izvještaje s njegove inauguracije. Sjećam se da su mu došli čestitati Ljubo Ćesić Rojs, Josip Perković i brojni slični, te da se sa svima njima izljubio. E, sad kasniji razvoj događaja diktirao je kog je štitio, a kog g.... (al' nikad do j...) ;)

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

To ti piše u Jutarnjem, a

To ti piše u Jutarnjem, a dogodilo se u samostanu Čudotvorne Gospe Sinjske, a pjevale su narodne pjevačice iz Grubina i Rame. Rama je u BiH, a selo Grubine u imotskoj općini (800 stanovnika). Organizirao ih je fra Bože Vuleta.

Bitno je da je mons Marin Barišić (blagosivljao optuženike za ratni zločin iz Lore) na Sanaderovoj strani.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Da. Vrtio sam u glavi sve

Da.
Vrtio sam u glavi sve što sam danas pročitao pokušavajući se sjetiti gdje sam to vidio i nisam se sjetio da je to u Jutarnjem bilo.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Pazi bitno je. Slobodna pazi

Pazi bitno je. Slobodna pazi što će pisati o Sanaderu. Tamo se Sanadera ne napada. Jesi vidio kakav tekst o Andriji Popoviću i Anti Bakoviću u Slobodnoj iako njih dvojica dolaze iz sfere kojom se bavila Jasna Babić? Nisi.

Sorry!

Zeznuo sam se baš u ovom primjeru. Sad je Potjeh iskopao Babićkin tekst o Popoviću. To bi sad moglo značiti da ga se Sanader potpuno želi riješiti. A tekst je kompilacija onoga što je više nas davno prije pisalo.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Čini mi se da se Jutarnji

Čini mi se da se Jutarnji jedini odvažio napisati:
"pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Mirka Norca".

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Podatak koji smo jučer

Podatak koji smo jučer čuli na TV da su ulaznice dijeljene i da ih nije bilo u slobodnoj prodaji sve govori.

cvjetići

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci