Tagovi

Stipe Mesić o slučaju Peratović

O hapšenju istraživačkog slobodnog novinara Željka Peratovića pisao sam prije nekolikog dana. To me je pogodilo iz tri razloga: osobno sam godinama radio kao novinar (i to "slobodni", tj. ne u radnom odnosu) i cijenim načela te profesije; Peratovića osobno poznam i uvjeren sam da je tim načelima odan, te sam zagovornik političke opcije koja zastupa načelo "aktivne demokracije" (Nema ekologije bez demokracije!), koja uključuje punu slobodu informiranja, pravo na informaciju, zaštitu novinarske profesije.

Eh da, pa kako smetnuh s uma, ima naravno i četvrto: Peratović mi je danas kolega kao bloger, i u ovom slučaju internetska, a osobito blogerska zajednica, ovdje i na pollitika.com, pokazala je uzornu solidarnost, i pokazala, da je politički čimbenik s kojim valja računati! Prekrasan primjer "aktivne demokracije"!

Nego, započeo sam ovo da bih kometira jučerašnji istup predsjednika Stjepana Mesića: Optužbe Peratovića na moj račun su besmislene
Naravno da Mesić demantira optužbu da ima nešto s tim hapšenjem. Ima pravo na to, i nevin je, dok mu se ne dokaže krivnja. Ali i novinar ima pravo reći nešto na temelju indicija. Sumnjam, međutim, da Mesić zaista nije čuo za čovjeka koji ga argumentima (pa makar bile samo "indicije") povezuje s problematičnim radnjama i osobama. U svom stilu, Mesić ide u osobni protunapad:

Istaknuo je da "ne želi demantirati neke koji ga napadaju, poput Dujmovića, Ivkošića, Margetića". "U te likove valjda i ovaj spada", kazao je."

Poznam Ivkošića i Margetića (sreo sam ih kao novinar), čitam povremeno i Dujmovića. Postoji jedna vrlo bitna razlika: oni su komentatori jasno profiliranog (desnog) političkog svjetonazora, dok je Peratović istraživački novinar vjeran svojoj profesiji. Objavljujje dokumente, a ne svoja mnjenja.

Uvjeren sam da i Mesić razumije tu razliku, ali je odličan demagog, pa Peratovića nastoji omalovažiti u društvo u koje ne spada. Glede mene, ta mi je razlika važna. Dakako da svatko ima pravo na komentiranje svih društvenih događaja (pa i ja to radim), ali istraživanje je stoput teže (radio sam i to, pa znam).

Komentari

Dujmović nosi isto ime kao

Dujmović nosi isto ime kao i određena vrsta prdca .Toliko o njegovom liku i djelu

Tko je glasao

Dragi Zorane, štos je u

Dragi Zorane,

štos je u tome da su naručitelji torture nada mnom računali da će me javnost doživjeti kao Margetića, pa ako će i biti reakcija sve će se svesti na to: lud čovjek, teoretičar urota, nesposobnjaković, željan samopromocije. Čak su mi poslali iste polcajce koji su obrađivali Margetića tako da su dečki mislili da ću urlati, skakati s balkona, rezati si žile na nadlanici, uzet dijete i staviti ga ispred sebe (kao Glavaš)... No, sama policija se ubrzo uvjerila da sam ja sasvim netko drugi, pa su me oslovljaval s gospodine, ispričavali se itd... No, stalno im je za vratom visio "generalštab", pa su me morali i odvesti i uhititi i gnjaviti da gledam kako kopiraju stvari koje su morali uzeti...

To je Mesićeva taktika. Lako bi on samnom da sam ja njegov ideološki neprijatelj ili da ga zbog bilo čega mrzim. Lijepo je rekao pokojni Račan: Mesić je nasmiješeni Tuđman. S tim, da se naš Stipe sve manje smije ;)

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Biti pristojan još

Biti pristojan još funkcionira? Baš mi je drago! :)

sama policija se ubrzo uvjerila da sam ja sasvim netko drugi, pa su me oslovljaval s gospodine, ispričavali se itd...

Naime, mene su privodili 1980-ih više puta zbog mojeg tadašnjeg djelovanja. I ja sam uvijek bio nadasve fin s njima, pa su i oni sa mnom. Kada sam klince (anarhiste i slične) uvjeravao da su policajci u duši ;-> uglavnom pristojni ljudi, gledali su me kao malko ishlapjelog. :( Treba razlikovaiti uniformu i čovjeka. No, finoća iz zbuni, naprosto nisu navikli. Treba i njih razumjeti, uglavnom se natežu s raznom bagrom, a za sitnu plaću. (To ova temeljna; specijalci su druga priča.)

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Mali detalj. Margetic nije

Mali detalj. Margetic nije kolumnist (bar ne iskljucivo), vec je "novinar istrazitelj". Ovo je pod navodnicima, s obzirom na stvarno znacenje fraze "novinar istrazitelj" u Hrvatkoj. Za one koji eventualno ne znaju, znaci imati nekog u vrhu koji preko tebe prosljedjuje kompromitirajuce dokumente radi razbijanja politicke konkurencije.

Eh sad. Moguce je da je i Peratovic slican slucaj. Ja to ne mogu znati, ali znam da je bilo vrlo jednostavno Margetica marginalizirati, s obzirom na Margeticeve psihicke poremecaje i upitnu inteligenciju. No, Peratovic je ipak za koji red jaci igrac, tako da Mesicev pokusaj marginalizacije ne prolazi.

I BTW, Mesic je tuzio Miksica za klevetu, a njegova kleveta je bila daleko benignija od vrlo konkretnih stvari koje mozemo procitati na Peratovicevom blogu. Pametnome dosta.

Tko je glasao

MEsić je rekao da on nema

MEsić je rekao da on nema ništa protiv da i on završi na obavjesnom razgovoru ...ali kad mu završi mandat.
Nije ni njemu baš svejedno ma koliko se on to trudio prikazati.
Predsjednik države koji kaže da nema pojma o čovjeku i djelima koji su vezani za "odavanje državne tajne" a s druge strane zna da je Zagorec Tuđmanov izvanbračni sin je sumnjiv.
Ja bi mu preporučio da se upozna sa tematikom o kojoj piše Peratović i poduzme da se stvari riješe.Ima još vremena i stigne.
Ako pak ne želi.....onda treba na obavjesni razgovor itd.

Tko je glasao

Neznam tko je Dujmović, ali

Neznam tko je Dujmović, ali znam tko su Ivkošić i Margetić. I to mi je dovoljno. A da Mesić o svemu tome znade više, u to nema sumnje.

Tko je glasao

Hehe. Nisi puno propustio

Hehe. Nisi puno propustio :-)

Tko je glasao

Tihomir Dujmović je

Tihomir Dujmović je komentator Večernjaka, nacionalistički desničar, često mu je Mesić "na zubu", pa onda "liberali" raznih boja, "četnici", oni koji blate Domovinski rati itd. Političkim mi je odiozan (i zato mi Mesić bude simpatičan, jer takve strašno iritira!) :), a profesionalno: voditi takvu kolumnu je vrlo lukrativno, dobro si plaćen, a rada najviše dva sata dnevno. Također je voditelj talk-showa na OTV, još jedna lukrativna pozicija. Pa onda ima još dosta vremena landrati okolo sa šovinističkim prijateljima.

Evo i jedan Peratovićev komentar na tu temu:Udarni tandem OTV-a Tihomir Jurčević i Josip Jurčević zamagljuje istinu o Vukovaru. Pročitaj, odlično prikazuje licemjerno "domoljublje" takvih tipova"

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci