Tagovi

Stilske vježbe (koje to baš i nisu)

Već smo tisuću puta uzaludno konstatirali kakvi su nam i Vlada i politika (za razliku od pollitike). Pitali smo se znaju li što žele i znaju li kako to ostvariti. Zaključili smo da je ZERP bogomdan za prikrivanje posvemašnje nesposobnosti ove i prethodne vlade (i istog nam premijera) da provedu potrebne pripreme i obećane reforme. Javna je tajna da gotovo ništa od preuzetih obveza nismo ispunili, prihvaćena mjerila čekaju neka bolja vremena i neke bolje ljude. Nije mi jasno kako našim pregovaračima nije neugodno odlaziti na nove pregovore na kojima se opetovano konstatiraju iste stvari.

Sve je više očigledno da ova vlada osim što je jaka na riječima i deklarativno se zaklinje u čim brži ulazak u EU u stvarnosti ne zna što bi poduzela s državom a da njoj kao zainteresiranoj skupini pojedinaca to ne ide na uštrb. Sjetimo se samo verbalnih okršaja Sanadera s Rohatinskim, gdje je veliki vođa išao na kartu da običan puk uopće neće razumjeti što to Rohatinski tamo muca, pa mu je ovaj vrlo uspješno odgovorio.

Još nisam saznao komu je bilo dosta svega, Mačeku ili pak Ivu, ali njihova ljubav je „pukla“ - „veliki“ spin-maher je nestao s horizonta (što li je to veliko u bezočnom laganju?). Novi glasnogovornik je ili odveć pošten ili se još nije snašao: u svakom slučaju očito ne uspijeva kontrolirati medije jer mu se dogode ovakve pogreške: dolje su citirane dvije agencijske vijesti koje je objavila HINA s razmakom od 28 minuta. Prva vijest govori o telefonskom razgovoru Sanadera i Janše a druga o telefonskom razgovoru Janše i Sanadera. Da pojasnim, riječ je o istom telefonskom razgovoru, a ostalo prosudite sami.

I za kraj, u pravim Stilskim vježbama u kojima glume legende Lela Margetić i Pero Kvrgić u svakoj prepričanoj verziji imamo uvijek iste elemente: tramvaj, poštu, šešir, konop i sl., u ovim stilskim vježbama dolje, složit ćete se, nedostaju neki bitni detalji. Poznati teatrolog Dr. Ivo Sanader odlučio je malo drugačije obraditi čuveno djelo Raymonda Queneaua, možda umjesto Lele budemo gledali Petru, tko li će biti umjesto Pera?

Sanader i Janša odnosno Janša i Sanader

Sanader i Janša telefonom dogovorili da povjerenstva intenziviraju rad
ZAGREB, 5. ožujka 2008. (Hina) - Predsjednici hrvatske i slovenske vlade Ivo Sanader i Janez Janša u utorak su u telefonskom razgovoru dogovorili da oba zajednička povjerenstva, ustanovljena u Hrvatskoj i Sloveniji nakon sastanka u Bledu u kolovozu prošle godine, intenziviraju rad i da se prvi zajednički sastanak održi što prije, priopćeno je iz hrvatske Vlade.
"Jutros su telefonom razgovarali hrvatski i slovenski premijeri Ivo Sanader i Janez Janša. Razmotrili su stanje bilateralnih odnosa i nastavak provedbe Bledskih dogovora. Dogovoreno je da oba zajednička Povjerenstva, koja su ustanovljena u Hrvatskoj i Sloveniji nakon sastanka u Bledu, intenziviraju rad te da se prvi zajednički sastanak održi što prije. Premijeri drže kako treba izbjegavati sve aktivnosti koje bi mogle ometati rad Povjerenstava", stoji u kratkom priopćenju vladinog Ureda za odnose s javnošću.
Na sastanku održanom 26. kolovoza prošle godine u Bledu Janša i Sanader dogovorili su kako će granične sporove između Hrvatske i Slovenije rješavati Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), pri čemu će odluka Suda biti obvezujuća i za Hrvatsku i za Sloveniju, dok će se ostala otvorena pitanja rješavati bilateralno, pri čemu će se nastaviti dijalog na ministarskoj razini.
Tada je usuglašeno kako će okvir za arbitražu pripremiti dva međudržavna povjerenstva, a prije upućivanja sudu potvrdit će ga parlamenti dviju zemalja. Dogovoreno je da će se obnoviti rad mješovite diplomatske komisije koja je devedesetih godina već radila i identificirala neusklađene granične točke na kopnu, te će se sastaviti popis spornih kopnenih točaka, a budući da ne postoji suglasnost između dviju država ni oko granice na moru, ta bi se pitanja onda iznijela pred ICJ.
Druga mješovita komisija, sukladno dogovoru, donijela bi pravni okvir o čemu će ICJ raspravljati i donijeti odluku koja bi nakon toga bila obveza za obje strane.
Slovenski premijer Janša nakon sastanka je izrazio očekivanje da bi dva mješovita međudržavna povjerenstva pravni okvir za predaju pitanja granice sudu mogla napraviti do kraja prošle godine, što se, međutim, nije ostvarilo.
(Hina) xdam ydv

Janša prosvjedovao kod Sanadera zbog prodaje zemljišta uz Dragonju
LJUBLJANA,5. ožujka 2008.(Hina) - Prodaja poljoprivrednih parcela na za Sloveniju "spornom" području južno od rijeke Dragonje u suprotnosti je s Brijunskim sporazumom o izbjegavanju graničnih incidenata koji su dvije vlade potpisale 2005. godine, iznio je u srijedu na konferenciji za novinare slovenski premijer Janez Janša dodajući da je zbog toga prosvjedovao kod hrvatskog premijera Ive Sanadera.
Na konferenciji za tisak, na kojoj je govorio o aktualnim temama, Janša je rekao da je o tom pitanju u srijedu telefonom razgovarao s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom te mu izrazio prosvjed zbog takvog postupka.
"Radi se o povredi vlasničkih prava nad parcelama na lijevoj obali Dragonje. To je ozbiljna stvar i time se krši Brijunska izjava o izbjegavanju incidenata iz 2005., te naš dogovor s Bleda iz prošle godine", rekao je Janša na konferenciji za novinare.
Prema Janšinim riječima, premijer Sanader u razgovoru mu je rekao da je prodaju zemljišta izvršila općina Buje, dok je slovenski premijer upozorio da je u akciju bilo uključeno i hrvatsko ministarstvo poljoprivrede.
Grad Buje u studenome 2006. odlučio je ponuditi na prodaju odnosno u zakup nekoliko parcela južno od Dragonje, koje su bile uknjižene u vlasništvo Republike Hrvatske. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva dalo je svoju suglasnost u lipnju 2007. za prodaju i za zakup te zemlje, a nakon toga Buje su 2007. potpisale ugovore o prodaji odnosno zakupu tih parcela s nekoliko privatnih osoba s područja Buja.
Janša je rekao da je na hrvatskog premijera apelirao pozivom da hrvatska strana poštuje Brijunski dogovor o izbjegavanju incidenata, te pozvao da se što prije, prema njihovu dogovoru iz Bleda prošle godine, sastane mješovita komisija za identificiranje spornih graničnih točaka.
U suprotnom slučaju slovenska vlada mogla bi odustati od lanjskog načelnog dogovora dvaju premijera prema kojemu bi se rješavanje spornih graničnih pitanja prepustilo "trećoj strani", odnosno presudi neke međunarodne ustanove ili suda.
Na pitanje što će njegova vlada konkretno napraviti u vezi sa zemljištima na lijevoj obali Dragonje i znači li sadašnje stanje da se Slovenija njih odriče, Janša je rekao da je riječ o parcelama koje su u vlasništvu slovenskog državnog fonda za poljoprivredna zemljišta i šume, a koje su dane u najam.
"To zemljište je slovensko, a raspolaganje s njim od strane neovlaštenih subjekata ništavno je i nema pravnih posljedica", rekao je Janša. Prema njegovim riječima, u vezi sa spornim zemljištem u praksi za sada ništa nije promijenilo, jer zemljištem i dalje raspolaže osoba kojoj je zemljište dano u najam.
"Ako bi se sadašnje stanje nasilno promijenilo, vlasnik će zaštititi svoje vlasništvo", rekao je Janša, odgovarajući na novinarsko pitanje o prodaji spornih zemljišta uz rijeku Dragonju od strane općine Buje.
Upitan da li je o hrvatskom potezu u vezi sa spomenutim zemljištima obavijestio Europsku komisiju, Janša je rekao da nije i da će njegova vlada stvar urediti sama.
"To je parcela u slovenskom vlasništvu i to ćemo rješavati sami, to nije stvar Europske komisije", izjavio je Janša na konferenciji za novinare na kojoj je uz odnose s Hrvatskom komentirao i druga pitanja s područja unutarnje i vanjske politike.
(Hina) xfl ybr

Komentari

Nije mi jasno kako našim

Nije mi jasno kako našim pregovaračima nije neugodno odlaziti na nove pregovore na kojima se opetovano konstatiraju iste stvari.

A na koje su to nove pregovore nakon izbora odlazili naši pregovarači, molit ću fino?

Čak ni u medijski uljepšanoj stvarnosti na stranicama tiska gotovo da nema ministra (?!?) Jandrokovića, tek nešto novoustoličene i samoinicijativne predsjednice Nacionalnog odbora koja je i sa svojim izletima daleko eksponiranija od "pregovarača" Jandrokovića.

A kojih to "novih pregovora" uopće ima kad je znano da su isti "zamrznuti"...ili "prekinuti"...ili "usporeni"...ili "blokirani"...ili "obustavljeni"...ili kako nas vlast želi uvjeriti..."pred novim zamahom" (peta brzina)?

Ne bih dalje stilski vježbao. :)

B-52

Tko je glasao

Ma samo ti stilski vježbaj

Ma samo ti stilski vježbaj (trebat će ti vremena da stigneš Margetičku i Kvrgića).

Možda se nisam najbolje izrazio (gripa!): htjedoh pitati kako ih nije (bilo) sram odlaziti na naredne sastanke (nakon prvog odnosno onog na kojem su preuzeli neku obvezu) i ponavljati kako ono što je prethodno dogovoreno odnosno obećano nije i ispunjeno. Sve promatraj u pluskvamperfektu, prezent je zbog prodora fronte hladnog zraka sa sjevero-zapada smrznut.

Sinoptička situacija je neizvjesna. Vidjet ćemo da li će danas sin-optičar Olli Rehn donijeti zatopljenje sa zapada.

Tko je glasao

Jesi li ti posve siguran da

Jesi li ti posve siguran da je bio sam jedan razgovor. Ili su bila dva monologa i svaki je prenio svog.
Ovo je pre strašno. A zapravo i nije.
Sve se slaže i ideu prilog snimki razgovora o usklađivanju incidenta na moru. Sad Sanaderu hitno treba podrška i evo je, odma h je i dobija.
To što neki tamo elementi odmah nešto čačakju i ruše, je druga priča, i tu SOA fakat mora nešto napraviti, ako mislim brzu ući u EU.

Tko je glasao

Najbolje bismo riješili

Najbolje bismo riješili odnose sa Slovencima kada bi dogovorili da izbore održavamo u isto vrijeme, onda znaš da obje strane imaju predstavu za lokalnu uporabu u određenom trajanju i nakon toga barem 3,5 godine mira.

Tko je glasao

Hrvatski političari su

Hrvatski političari su majstori "ključnih riječi".Važna je forma i naslov.Kao u nedavnom intervjuu M.Furlan."Prosječan" Hrvat je mješavina J.Onjegina i Maje Šuput.Multitalentiranost puca iz svake pore,iz svake riječi.Ako nema senzacionalno,moš se slikat.Jedini je problem što većina nema pojma što te riječi ustvari znače.Sjećate se čuvene "Subpoene"?Pa zatim,Gotovine i Carle D.Ponte koju su više spominjali od samog sexa.U zadnje vrijeme jako je bio popularan "Spin".Sad je ZERP.A Zerp je spin.I tako unedogled...

Tko je glasao

Nije mi jasno kako našim

Nije mi jasno kako našim pregovaračima nije neugodno odlaziti na nove pregovore na kojima se opetovano konstatiraju iste stvari.
Na prednjoj razini//ekranu/programu se ne napreduje ali na onima iza se napreduje, i te kako, gdje je drugi film.

Pregovori RH sa EU su malo specifičniji od prethodnih a i od ostalih koji su iza nas, koje naši već podučavaju (BiH, Crna Gora, Srbija ...). Mi smo ex SFRJ nastavak, u čemu dominira iznimna praksa i iskustvo sa raznim beskrajnim promjenama svega u i onako složenom, uključujući kardeljsitičko napredovanje iz etape u etapu sa kamionima raznih svježih dokumenata. EU je na neki način slijedi taj put a nakon primanja zadnje velike grupe zemalja slično slijedi još više.

Tako da oni neiskusni sa toliko toga i usklađivanja a nevični s takvom materijom sve više tonu a naši preiskusni sve više se od izvršitelja koji nisu napravili ovo i ono pretvaraju u ono što nepopravljivo jesu, iskusne kardeljističke majstore raznih napredaka i baratanja sa beskrajnim, sve jednosatvnije i sa sve većim gardom. Po dugom pravilu sve naoko stoji i sve je bez smisla i bez pokrića. Ali iza toga teče impresivna iskusna industrija, koja na svakom djeliću te bogate riznice nove materije, preuzimanja besrajnih propisa bez autorizacije i prijevoda pa i objave da preuzima, okreće lovu kao nitko nikad nigdje i bez ičega, bez da se je išta napravilo, a ujedno podiže pozicije i cementira ih na tko zna kojoj razini visoko, pa taj već napredniji kardeljizam odavno treba nekako drukčije zvati, možemo radno nazavati maoizam, obzirom da je sličan maoističkoj varijanti "kulturne revolucije".

A kako se lako rješavaju neke naoko nemoguće stvari. Npr. desetljećima stvarani nered ulica i cesta sa infrastrukturom, u čemu je sve fizički, vlasnički, tehniči, pravno ... sve nadnaravnije i nemoguće. Iskusne snage, nakon duge tradicije nezvaničnih igri, to rješe jednom rečenicom - kada nešto trebaš to treba biti sređeno, i točka. To bi trebali gradovi/općine i nedgje država, ali ako stignu. Kako nikad ne stignu osim ako u slučajevima kada se sa to sa vlastitog računa da iskrcati puno toga, to se prepušta onome tko prvi treba. prvi ne uspije ništa ide drugi ... i tako dalje, popuštanja nema. Sve sređeno što se tiče EU a i sve duge priče su dobile jednostavnu sintezu. A radi se o nečemu što nadilazi razvikane probleme stanja pravosuđa, nešto što se traži puno više novaca a i pravno se teže rješava (imovinsko-pravno rješenje gradskih ulica gdje desetljećima nitko ništa nije napravio, pola suvlasnika umrlo, desetine i desetine puta preprodavano, otimano i slično).

Kao što se je sedmadesetih znalo da će se kamioni i kamioni toga odmah baciti na smetlište, svi su na tim poslovima okretali novce. To je valjda najprofitabilnija izdavaačka, predavačka i slična djelatnost, Harry Poter i Maove crvene knjižice su za to mica maca.

Tko je glasao

Evo, za kompetentnije

Evo, za kompetentnije prosuđivanje kvaliteta izvještavanja i link na magnetogram konferencije za novinare, koju je danas, 05.03. održao Janez Janša (6 stranica, slovenski jezik):

http://www.kpv.gov.si/fileadmin/kpv.gov.si/pageuploads/datoteke_dinamika...

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Već smo tisuću puta

Već smo tisuću puta uzaludno konstatirali kakvi su nam i Vlada i politika (za razliku od pollitike). Pitali smo se znaju li što žele i znaju li kako to ostvariti.
Mislim da je pollitika u još gorem stanju od politike. Političari naime, vrlo dobro znaju što žele ostvariti. Jedino što se to ne slaže baš s onim što bi narodu koristilo.
Što sudionici pollitike žele, to meni baš nije najjasnije. Ali to može biti zbog mojih moždanih problema :)

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Bitno je da ti znaš što

Bitno je da ti znaš što želiš i zašto si ovdje (usprkos "tvojim moždanim problemima"), ostali će se već snaći...

Tko je glasao

Ti se natječeš za novog

Ti se natječeš za novog Sanaderovog spin doktora? Samo naprijed...

Koliko ja uspijevam primijetiti (sa svojim skromnim mogućnostima) da se ni ostali baš nisu snašli. Osim ekipe koja je u gazdinoj milosti :)
Mi ostali smo pod posebnom prismotrom, udba je naša sudba :)

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Živo bi me zanimalo što si

Živo bi me zanimalo što si ti htio novoga s ovim dnevnikom poručiti?

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci