Tagovi

Šteti li Josipović pristupu Europskoj uniji?

Smatram da u Hrvatskoj eurofilski ili euroskeptični stavovi imaju ograničenu vrijednost.

S obzirom na svoj geografski položaj, na svoje humane, ekonomske i vojne resurse i svoju povijest, mislim da je jedino imalo praktičnoga smisla zauzeti stav "euro-nema-drugoga-izlaza" i o tome voditi raspravu, umjesto eurofilije i euroskepse, dakle, pojednostavljeno, navijanja za ili protiv.

Drugim riječima, voditi raspravu o tome kako definirati nacionalne interese Hrvatske u Europskoj uniji, identificirati prednosti i mane za Hrvatsku u Uniji, kako pronaći potrebna rješenja i kako ih racionalnom vanjskom politikom realizirati unutar zajednice u kojoj je borba za vlastite nacionalne interese zemalja članica permanentna, gruba i nesmiljena, premda medijski prigušena i ne uvijek lako vidljiva.

Danas mi se čini da je danas više nego ikad korisniji takav pogled na Europsku uniju, razdiranu krizom.

Nažalost, ne vidim da se rasprave o pozicioniranju Hrvatske u Uniji vode ni danas, kad je ulazak Hrvatske neusporedivo bliži nego što je to bilo kad su eurofilsko-eurskeptične rasprave počele. Ne čudim se tome, jer ne vidim ni da se vode ozbiljnije i promišljene rasprave o unutarnjepolitičkim nacionalnim interesima, ni da se definiraju strateški ciljevi i sektorske politike koje bi omogućile njihovu realizaciju.

Kako bilo da bilo, postupak kandidature je pregovorima završen i Hrvatska je dobila datum ulaska u Europsku uniju, pod uvjetom da članice ratificiraju Pristupni ugovor do sredine 2013. godine.

Pristupni je ugovor EU-Hrvatska do sada ratificiralo 11 zemalja, a nije ga ratificiralo 16.

Europska je unija ugradila i dodatne kontrolne mehanizme Hrvatskoj, kako bi izbjegla probleme što su ih izazvale nedovoljno pripremljene članice u prethodnom krugu proširenja. To je prvenstveno monitoring, naročito nad preuzetim obavezama iz Poglavlja 23. pristupnih pregovora, "Pravosuđe i temeljna prava". Riječ je o jačanju pravosuđa, njegove neovisnosti i profesionalnosti, čuvanju i pomnom ostvarivanju zaštite ljudskih prava i, onom što je za ovu temu posebno zanimljivo – očuvanju visokih standarda prava manjina.

Radi zaključenja pregovora u tom poglavlju, Vlada je u listopadu 2009. godine usvojila Akcijski plan za provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, za čiju je provedbu odgovorna. Posljednji izvještaj o stanju na tom području je Izvješće o provedbi Akcijskog plana za provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, za razdoblje od 2011.-2013. godine, za 2011. godinu (usvojen na sjednici Vlade od 19. VII. 2012., pod petom točkom dnevnoga reda: 41. sjednica Vlade).
Izvještaj je pozitivan, premda navodi i poteškoće do kojih dolazi ne zbog nedostatka političke volje, nego zbog objektivnih okolnosti.

Zašto je to važno? Pa zato što je Josipović pred tri tjedna – dakle nakon spomenutog izvještaja - nasrnuo na Pupovca političko-medijskom hajkom u kojem upravo on sam negira taj izvještaj i tvrdi da u srpskoj manjinskoj zajednici vladaju mafijaški odnosi i reketarenje, da manjinski model ne valja i da on traži da se reformira, da srpska manjinska zajednica nije adekvatno reprezentirana, da ne valja njeno financiranje, itd.

Drugim riječima, predsjednik republike, opovrgava Vladu, izjavljuje da manjinski model prema Ustavnom zakonu ne samo da ne valja, nego i da nije funkcionalan, i pokušava se miješati u stvari za koje predsjednik republike nije ustavno ovlašten.

I potom pokušava podmetnuti Pupovcu da on, Pupovac, tobože šteti pristupu Hrvatske Europskoj uniji.

A pristupu Hrvatske Europskoj uniji šteti upravo on sam, Josipović, izlaskom iz ustavnoga okvira dužnosti koju obnaša i osobnom harangom na Pupovca, napadom na medijsku slobodu, uopće, igranjem nekakve čudne uloge neprimjerene funkciji predsjednika republike, posve neprimjereno demokratskim uzusima, od koje se ne vidi ikakva moguća korist.

I sve to samo da ne bi odgovorio na pitanja o pogodovanju prijatelju u "slučaju Emporion" i otklonio sumnje da i sam ima interes od golemih, nimalo fiktivnih profita toga poduzeća.

Pitanje na koje nemam odgovora jest koliko će država sad naći odličan pretekst za otezanje s ratifikacijom? Pa ako sam predsjednik republike tvrdi da Hrvatska ne poštuje obaveze koje je preuzela u Poglavlju 23, zašto bi one tvrdile da je monitoring pokazuje pozitivne rezultate?

Komentari

Ovaj je još bolji

http://www.lupiga.com/vijesti/index.php?id=7150

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Ovaj je još bolji. Jeste. No

Ovaj je još bolji.

Jeste. No šteta što nije naveo taj naslov, kako je objavljen i kako je htio biti objavljen.

Tko je glasao

Josipović - Družijanić

Hvala Predsjedniku što me "navukao" pa sada subotom kupujem Novosti :) Odlična satira iz pera Ivančića osvježila mi je sparno jutro. "...novinar HTV-a Danko Družijanić staloženo sjedi u salonu za goste. U pravilnim razmacima srče kavicu sa šlagom, popravlja kravatu, vrhom jezika uklanja niti teletine što su se izdajnički zalijepile uz gornje nepce. Pita se usput jesu li to ostaci od ručka ili od onoga koji je ručao. "- “Mi na HTV-u držimo se gesla da novinar i političar trebaju najotvorenije razgovarati o onome o čemu neće javno pričati.”
“Budite sigurni da u večerašnjem razgovoru nećemo ulaziti u stvarnu pozadinu vaše polemike s Novostima i Miloradom Pupovcem.”

“Siguran sam”, osmijeh. “U stvarnu pozadinu će mi ulaziti novinar HTV-a.”
http://www.novossti.com/2012/09/televizijska-demisija/

Stvarnost ili fikcija?

Tko je glasao

Novosti ocito nisu prve

a cini mi se ni posljednje....

http://www.index.hr/vijesti/clanak/procitajte-kako-je-josipovic-isao-mij...

Ocito se Jospovic tesko nosi s kritikom ma od koga dolazila.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Naravno, nažalost Novosti

Naravno, nažalost Novosti nisu ni prve ni posljednje.

Usput, zašto Hrvatsko novinarsko društvo nije reagiralo na dio Josipovićeveva nasrtaja koji se odnosi na Novosti i njihove novinare? Očekivao bih izjavu, protest, osudu, bilo što osim šutnje.

Tko je glasao

Zato jer je HND takodjer

Zato jer je HND takodjer sastavjen od novinara koji su po defaultu navikli ici po misljenje u CK / HDZ / SDP
Da nije tako, da li bi novinarstvo bilo u ovakvom glibu u kakvim je danas?

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Znam da su novinari u teškom

Znam da su novinari u teškom položaju, da ih je mnogo nezaposlenih, da oni u EPH-u, Hini, HRT-u, Styriji..., itd. moraju vezivati konja kamo gazda kaže (što god ja o tome mislio), da naprosto ne dobiju nogu, no ipak mislim da bi osnovna zadaća HND-a morala biti da štiti nezavisnost novinara, bar deklarativno, kad već ne može pravno. Ako već ne mogu novinari individualno, sami, suprotstavljati se novinskim i političkim mogulima, u HND-u bi se morali okupljati oni koji imaju na umu korporativne, društvene i individualne interese novinara i novinarstva - pa HND bar nitko ne može izbaciti s posla, a dati izjavu od pola kartice zaista nije teško.

Tko je glasao

Argus, a sto ocekujes od

Argus, a sto ocekujes od organizacije koja ni u jednom tezem slucaju nije staal uz novinare.
Da ne trosim vrijeme sad na istrazivaje, sjecam se slucaja Natase Skaricic & Slobodna u kojem su i sindikat i HND pokazali koliko imaju volje i hrabrosti biti stvarni zastitari zanata.

Da oni svi nisu jos na nivou "svinjskih polutki" i ostalih bezvezarija ne bi ni novinarstvo kao profesija bilo na razini na kojoj jeste.....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Stara, nisam dakako više

Stara, nisam dakako više dovoljno naivan da mislim kako će HND ustati, osim povremene deklarativne obrane, u ozbiljniju obranu novinara i novinarske profesije.

Sistematsko uništavanje institucija ovoga društva posljednjih dvaju desetljeća, pa među njima i HND-a, dovelo je do toga da imamo ono što se jedino i moglo očekivati: imamo potpuno zapušteno društvo i njegove institucije, uključujući i političke institucije.

Ali svejedno, ne uspijevam razumjeti da profesionalna udruga ne reagira na grubi političko-medijski nasrtaj predsjednika republike na njihove kolege u Novostima, samo da ne bi odgovorio na - legitimna - novinarska pitanja o njegovoj ulozi i možebitnoj koristi u ZAMPORION-u.

A ako već HND šuti, ne mogu razumjeti da ne reagiraju oni brojni i dobri nezaposleni novinari, koji nemaju više što izgubiti. Bar peticijom, zajedničkom izjavom, bilo čim, kvragu. Ili da ne nastave s istraživanjem o Josipoviću, ZAMP-u i EMPORIONU.

Tko je glasao

To je posljedica sustavne

To je posljedica sustavne pasivizacije društva koja je, po mom skromnom mišljenju, jedina stvarno pogubna posljedica socijalizma, a koji od uspostave samostalnosti obilato koriste sve vlasti do sada.

Pasivizacija društva se manifestirala u svim segmentima, počevši od mirnog radničkog prihvaćanja pretvorbe, preko višemjesečnog, a pokatkad i višegodišnjeg rada bez plaće pa do potpunog odsustva solidarnosti po bilo kojem pitanju.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Recimo u Njemačkoj

njegova bi ga stranka natjerala na odstup, svinja bezobrazna.

sve dobro...

Tko je glasao

Da, kao sto se to ovog

Da, kao sto se to ovog proljeca dogadjalo s njemackim predsjednikom za puno manje pizdarije.
Koliko se sjecam, sporno je bio to sto je uzeo kredit od nekog biznismena, tj ood njegove zene, a cijelu stvar je iskopao Bild objavivsi da je predsjednik letio avionom u prvoj klasi, no taj let je platio 3000 € jeftinije.
Onda je predsjednik (isto kao i nas) javno lagao sto je samo motiviralo novinare da iskopaju i podatak o kreditu.

I onda se dogodila ono sto je kod nas nezamislivo:
Oporba se dohvatila tih podataka dajući im politički kontekst i podigavši ih na razinu političkog skandala prisilila tužiteljstvo da istraži podatke a nakon što je tužiteljstvo zatražilo skidanje imuniteta CDU je bio prisiljen zahtjevati njegovu ostavku.

Ono za što se Wulf-a teretilo je postojanje indicija o neprimjerenoj povezanosti Wulff-a s velikim njemačkim poduzetnicima.

U vezi Josipovića i ZAMP-a ni jedan političar oporbe se nije oglasio, kao daih se to ne tiče, Mladen Bajić ionako radi samo ono što se njemu hoće balansirajući da se ne zamjeri nikome na vrhu osim onih odstrijeljenih, naši političari su po defaultu povezani s Todorićem, premijer besple boravi u vili Tedeschi-ja i svima je to sabvršeno normalno.

A sto radimo mi?
Svadjamo se oko partizana, ustasa, poticaja, nastavnika, generala, udbe - umjesto da izadjemo na ulicu i pobacamo te nametnike koji nam ujedinjenim snagama gule kozu.

Sutnja HDZ-a o ZAMP-u je dovoljan dokaz kako u Hrvatskoj stranke postoje samo formalno dok prakticki sve djeluju u istom interesu.
Da sacuvaju status quo pljacke u pretvorbi i sprijece svako ugrozavanje trenutnih hrvatskuh centara moci koji su pretvorbom i uz pomoc politike stekli tu moc.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

u njemackoj ga stranka tjera

u njemackoj ga stranka tjera na odstupanje jer da to ne napravi bila bi i sama kaznjena na izborima od svojih biraca.

u hrvatskoj cak i kad premijer zavrsi na sudu ima mnogih koji ga tapsu po ramenima, zele raditi s njim i posebna im je cast kad zajeno u javnosti piju kavu. to su njegovi glasaci.

dakle stranke kod nas, za razliku od onih njemackih ili bilo kojih.. nemaju razloga na bilo kakvo tjeranje jer su biraci jasno rekli da ih ni lopovluk, kriminal, pronevjera, pogodovanje ne smetaju... pa sto bi im onda takva sitnica kao ovo sa novinarima trebala znaciti?

nije problem u strankama vec u onima koji biraju na svoju sliku i priliku.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao
Tko je glasao

Nova stara HTV

U pokušaju da novom šminkom u vidu pozivanja u emisiju Pupovca prekrije staro i izborano lice ponekad i degutantnog poltronstva prema najvišim nositeljima državne vlasti, ne treba se čuditi što Stanković nije bio aktivniji i nije obavio osnovni novinarski posao.

Odnosno, u najboljoj profesionalnoj maniri karakterističnoj samo za režimske medije, propustio je informirati javnost zbog čega je sve počelo i odrediti se prema pisanju Novosti tj. ocijeniti jedan njihov navod i povezati ga sa samim sobom budući je baš njemu, Stankoviću, Josipović lagao o visini profita koje u poslovanju sa Zampom ostvaruje njegov prijatelj Vojković.

Stanković je tu notornu činjenicu morao spomenuti i dati za pravo Novostima koje su, kad već nije on, Josipovića uhvatile da laže na javnoj televiziji.

B-52

Tko je glasao

Očito je iz ove, ali i iz one

Očito je iz ove, ali i iz one emisije u kojoj je bio Josipović da je Stanković u ovom slučaju pokušao biti jeben i pošten.
Napravio je emisije forme radi, no u tim emisijama nije pokazao ništa što mu je, čini mi se, i bio cilj.

Budući je Stanković svoj uzlet doživio secirajući HDZ vlast uzduž i poprijeko (sjetimo se: jeste li vi peder gospodine Sanader?) što mu je dalo epitet vrlo cijenjenog i hrabrog profesionalca, ovo otupljenje oštrice koje se dogodilo paralelno sa smjenom vlasti najviše govori o njegovoj profesionalnosti.

Nije u tome Stanković jedini, ima još "hrabrih i principijelnih profesionalaca" čije je djelovanje danas sasvim suprotno od onoga prije promjene vlasti :)
No, to najviše govori upravo o tim "profesionalcima".
U konačnici ispada da se može vjerovati samo onim marginaliziranim novinarima kojima je onemogućen pristup velikim medijima - neovisno o tome tko je na vlasti....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Naravno da šteti

i ne samo on.

Postoje i u vladi ljudi koji su pokušavali povući neke poteze pa su dobili od EU po prstima (Ostojić u MUP, nadzorni odbor INE i sl.).

Ima njih na vlasti koji sanjaju Tuđmanove ovlasti i vlast, ali avaj, Franjo je bio jedan , a oni su piksibneri.

Neki bi nas htijeli usporiti , ne samo za EU nego da sačekamo još neke.

Stvar je višeslojna, različiti interesi.

Primjerice, EU ipak ne dopušta muljaže i krađe , naročito ako se radi o zajedničkom novcu.

Teže tamo prolaze Emporioni,Zlatice, dvostruka farbanja tunela ili mostovi preko ničeg za nikud.

Zato mnogi naši, Ivo J. također do dolaska na vlast -puna usta EU , a kad zasjednu u sedlo , smeta im.

Iako javno i deklarativno prosipaju fore.

sve dobro...

Tko je glasao

ovo je preljigavo

čak i za lignju....

http://danas.net.hr/hrvatska/josipovic-zakljucio-da-su-svi-shvatili-da-j...

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

odličan komentar

dr. Mirjane Kasapović (s nekim podacima o tome kako su manjine uređene u EU, a što neki ovdje možda i ne znaju)

http://www.vecernji.hr/vijesti/povijesni-voda-srba-hrvatskoj-izmisljena-...

a glede prepucavanja između dotura Ivele i Pupija (na stranu sad prikriveni motiv kojeg svi znamo, iako to nije JEDINI motiv nego trigger...) ipak je nešto i dobro izašlo iz toga (mislim na to da se prestane financirati SNV na način na koji se financirao do sada).

mislim da je to pošteno, tj. da sve manjine imaju više manje jednaka prava na lovicu. Pupi si je naslagal nešto nekretninica, malo terenca i još možda koji autić pride...i...sad je bilo dosta, jel tak? na koncu konca, profa je na faksu ,plus sad bere lijepe dnevnice a conto toga što se svako malo prošeta do Bruxellesa, i to bi mu trebalo bit više nego dovoljno za easy living. a na koji je očito navikao..kao i svi ti igrači na i pri vlasti.

CC

Tko je glasao

Nevjerojatno

Zaista nevjerojatno. Prvo je doveo na javnu scenu "zdrave snage" poput Džakule, potom napao Pupovca da piše Đikiću tekstove oko Emporiona koje ustvari Novosi ni ne bi smele objavljivati jer su manjinsko glasilo koje ne smije uživati medijske slobode, nadalje ustvrdio da manjinski model ne valja jer nije reprezentativan a i loše se provodi, iza toga je napao Pupovca da zbog "monopolizacije" i "manipulacija", "reketarenja" i "etnobiznisa", pod zadnje ustvrdio da je riječ o "principijelnoj raspravi", a danas smo doznali da su se, eto, svi složili kako je on pravu oko načina financiranja SNV-a i da je to otpočetka bio njegov cilj.

Zaista neprimjereno predsjedniku republike.

Tko je glasao

Josipović i Pupoljak

Ne mogu Josipoviću zamjeriti što pokušava biti i Predsjednik Srba u Hrvatskoj, no, netko je drugi Srbima dao mogućnost da imaju svog "Predsjednika" i poseban status super manjine, koja ima više i prava od ostalih manjina, pa čak i od Hrvata. Dokazivo. No, Josipović ne može naškoditi ulasku Hrvatske u EU. Znaju meštri iz EU preko svojih veleposlanika kakav je i tko je Josipović, mislim čak da su i Oni kadrirali tog čovjeka za to mjesto.Dobro im je počeo služiti u podilaženju vlasti u Srbiji da ne bi Srbi k Rusima, no, Srbi kao Srbi okrenuli ploču na svoju štetu, a na korist građana Hrv atske, jer bi im ova današnja vlast već oprostila tužbu za genocid.A o Pupovcu ne treba trošiti riječi, jer na kilometar se vidi da jaše na produbljivanju jaza između većinskog naroda i njegove manjine. Ponoviti ću: Jedan je bio Srećko Bjelić.

Tko je glasao

Dokaži

dokazivo, tj. tvrdnju kako Srbi imaju veća prava od ostalih manjina, pa čak i Hrvata.

Potom, dokaži "A o Pupovcu ne treba trošiti riječi, jer na kilometar se vidi da jaše na produbljivanju jaza između većinskog naroda i njegove manjine. " tj. potroši nešto riječi... Ne bi trebalo biti teško, ako se vidi na kilometar...

Ili misliš da je dovoljno jednostavno seruckati?!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bugulica-Špigulica

Pa evo draga moja: Moj pokojni otac(u mirovini) je imao stanarsko pravo u Rijeci, a počeo je na Rabu graditi kuću zajedno sa suprugom. Nisu bili u Rijeci i to više vremena od 6 mjeseci i grad im je oduzeo stanarsko pravo i pravo na otkup stana, a u Rijeci su od 1947. godine sa stanarskim pravom. Srbi koji su otišli iz Rijeke, a u Rijeci nije bilo izbacivanja iz stanova, otišli su svojevoljno i po istom su zakonu kao i moji roditelji Hrvati, izgubili stanarsko pravo. E sad čitam da je država u Viškovu kupila stanove i nekim Srbima dodijelila te stanove, a imali su stanarsko pravo. Pa, što je to Bigulice?

Tko je glasao

Nakopako...

Svakako mi je žao što su tvoji roditelji prošli kako su prošli. Samo, ne razumijem zašto su im krivi Srbi... Osim po logici da su Srbi krivi za sve...

Ljepotu povratka i stanarskog prava povratnika možeš pročitati ovdje - http://www.novossti.com/2012/06/stranci-u-vlastitoj-drzavi/

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigulice-Špigulice

Nisam naveo moje roditelje da bi Tebi bilo žao, već sam naveo moje roditelje kao dokaz da Srbi u Hrvatskoj imaju povlašteni status i veći od Hrvata. I nisam napisao nigdje da su Srbi krivi za sve naše probleme u Hrvatskoj, ali mogu napisati da su učinili mnogo zla, i umjesto da izaberu predstavnika koji će prednjačiti po suživotu s Hrvatima, diče se ljudima koji to ne rade, a neki ni ne zavređuju da ih predstavlja. Tragedija je za Srbe u Hrvatskoj da ih predstavlja jedan Džakula, a još je veća podvala da Josipović kadrira u srpskoj manjinskoj zajednici.A inače kad ja napišem da imam dokaz, onda je to istina, jer ne radim od jezika lopatu.

Tko je glasao

A što da ti kažem...

na ove lopatom nabacane rečenice...

Inače, baš mi se sviđa ovo Bigulica-Špigulica - razmišljam da si to stavim u sig ;)

Bigulica-Špigulica

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

bingulica

ti sve okreces onako kako se tebi svidja, svako pitanje, svaku cinjenicu!
nije stvar u tome da su u ovome slucaju krivi srbi, nego su krivi oni koji srbima, cesto i onima koji su digli oruzje na hrvacku i njene gradjane, podilazi, daje im, tj. poklanja prava koja drugi gradjani hrvacke nemaju itd. itd.

Kitz

Tko je glasao

anus, tj. stipe, ti meni

anus, tj. stipe, ti meni minus za minusom! nemoj, bre, vise, keve ti, skroz me dekoncentrises!

Kitz

Tko je glasao

Kako neobično!

ti sve okreces onako kako se tebi svidja, svako pitanje, svaku cinjenicu!

Meni se isto čini i kad je riječ o "vama" ...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ucjena svetih krava

Ako tko dosad nije razumio na što je kuhana noga mislio kad je Pupovcu napisao "reketarenje", kladim se da mu je sada kristalno jasno.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Vidi sad ovo

@Argus
Nick od genijalnog novinara Borisa Jankovića - Argusa ili iz Grčke mitologije pastira sa 100 očiju. Ne znam kojeg si izabrao za uzor, ali ga noisi opravdao. Ovaj dnevnik je totalno jednosmjeran i u potpunosti promašen. O tome smo na ovom portalu razglabali više nego previše.
Bez obzira što mi mislili o privatnimposlovima obojice, Josipoviće je unazad nekoliko dana rekao nešto što je trebao odmah. Hrvatskoj ne trebaju dva predsjednika. Predsjednik Srba (Pupovac) i predsjednik svih građana Hrvatske - Josipović. Mudrom dovoljno da iz te izjave shvati bit sukoba. Što se tiče EU i Hrvatske, na to u najmanjoj mjeri utiču Josipović i Pupovac. Veći i glavni utjecaj je na Markovu Trgu.

Tko je glasao

Boltek,

Ovaj dnevnik je totalno jednosmjeran i u potpunosti promašen. O tome smo na ovom portalu razglabali više nego previše.

Mislim da bi bilo korisno da napišeš u čemu je "totalno jednosmjeran" i zbog čega smatraš da je "u potpunosti promašen", jer ta tvoja ocjena nije sama po sebi razumljiva.

Također, da navedeš gdje smo to "razglabali više nego previše" o mogućim vanjskopolitičkim reperkusijama Josipovićeva nasrtaja na Pupovca.

Tko je glasao

Tako je boltek!

Josipović se tako jako osjeća predsjednikom svih građana, da se POSEBNO počeo osjećati predsjednikom svih Srba, na način da detronizira Pupovca i postavlja Džakulu...ili onog drugog, kak se već zove.... A sve sa ciljem da se ušutkaju Novosti, zapravo ne čak niti Novosti, nego pisanje o ZAMPORIONU. Mora da ga je stvarno stislo...

Da bi se to vidjelo, ne treba imati 100 očiju, dovoljna su dva...

Ako se EU bavi pizdarijama kao što su žarulje, lako je moguće da bi ih moglo zanimati uplitanje predsjednika na legitimno izabrane predstavnike nacionalnih manjina, kao i pritisak na nezavisno novinarstvo.

Pitanje je samo hoće li se dovoljno mudro Milanovićeva Vlada uspjeti distancirati od predsjednika i političke štete koju nanosi Hrvatskoj.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

cuj ak neka drzava ne potpise

cuj ak neka drzava ne potpise zbog josipovicevih i pupovcevih eskapada i to nam sprijeci ulazak u uniju... nikakve stete..

jer ako to ovisi od ovog seoskog prepucavanja dvojica sa putrom na glavi i gomilom zaiteresiranih oko njih koji se ne vide ... bolje da ni ne ulazimo..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

jer ako to ovisi od ovog

jer ako to ovisi od ovog seoskog prepucavanja dvojica sa putrom na glavi i gomilom zaiteresiranih oko njih koji se ne vide ... bolje da ni ne ulazimo..

to "seosko prepucavanje", kao sto je Argus naveo je nepostivanje preuzetih obveza.
Poglavlje 23. uskladjivalo se zakonskom regulativom cime je definiran i odnos prema manjinama, monitoringom se provjerava kako i na koji nacin se ti zakoni provode u praksi i nesumnjivo je da ovim nacinom Josipovic, ne samo da opstruira te zakone vec ih izravno sam krsi.

Druga je stvar sto danas vecinu gradjana boli klinac hocemo li uci u EU ili ne (a dobar dio navija i da ne udjemo), ali ovo ponasanje Josipovica pokazuje da nismo prekinuli s specificnom hrvatskom politickom praksom: jedno pricam, drugo mislim, trece radim.
U EU to ne prolazi, a nije bas da EU umire od srece da u nju udje jos jedna problematicna, lazljiva drzava.

Pa sad, usli mi u EU ili ne, Josipovic i takve metode argumentacije na otvorena pitanja o njegovim malverzacijama, politickim pogodovanjima i maznjavanju love ostaju nama na grbi.
No mi nismo ni zasluzili bolju vlast niti boljeg predsjednika. On je samo slika nase svijesti, pameti i moralnih vrijednosti.....
Jer u pravoj drzavi - Josipovic bi bio davno zatvorena prica a neki novi predsjednik bi znao da mu nece moci proci slicna pizdarija
Onda bi smo hladno, u posve novim uvjetima u kojima se zna da je glavni "gazda" narod, mogli prijeci i na Pupovca kao i na ostale koji to zasluzuju.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

bas mi je super taj

bas mi je super taj monitoring ak mu je ova svada preokupacija... i ak to moze biti razlog da monitoring ne prode..
pored svega ostalog sto stvarno trebaju monitorirati.. montirati.. razmontirati..

cuj, dosta mi je i ovih nasih sa budalastinama, ak buju ti novi iz EU veliku vaznost bedastocama posvecivali.. daj da si nadu neko svoje igraliste.. ovo nase je prenapuceno..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@luna, vid´ ovo.

ak buju ti novi iz EU veliku vaznost bedastocama posvecivali.. daj da si nadu neko svoje igraliste.. ovo nase je prenapuceno..

Tko je glasao

Luna, manjinska prava nikako

Luna, manjinska prava nikako ne mogu biti bedastoca. Tj mogu, ali u banana drzavama i drzavama bezakonja.
Hajka na legalno izabranog predstavnika manjine, koji je izabran u skladu sa zakonima koji su uskladjeni s pravnom stecevinom EU takodjer nije bedastoca.

Monitoring, ako se sjecas, uveden je zbog nasilja na Split pride-u koje za neke diskutante moze biti daleko veca bedastoca od medijske hajke koju bez relevantnih dokaza i mimo institucija na bilo koga pokrece predsjednik drzave.

Evo ti izvjesce o poglavlju 23:
http://www.mvep.hr/custompages/static/hrv/files/pregovori/5/p23.pdf

To je poglavlje koje smo najteze prosli, a u njemu manjinska prava zauzimaju vazno mjesto.

I, sto god ti (i ja) mislile o Pupovcu, on jeste legalan i legitiman predstavnik srpske manjine u institucijama i njega ne moze predsjednig drzave niti birati, niti smjenjivati, niti i bez dokaza optuzivati u medijima za reketarenje svih vlada pogotovu sto su se barem dvije od vlada (Kosor i Milanovic) ogradile od njegovih optuzbi.
To jeste ozbiljno krsenje poglavlja 23. i toga je svjestan bio i Milanovic kada se na TV Nova nije htio izjasniti o stranama.

Monitoring ukljucuje provedbu prihvacenih obveza, a ako krsenje te provedbe dolazi sa samog vrha vlasti onda je i provedba vrlo upitna.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

pupovac je prvenstveno politicar, dakle javna licnost

ma daj molim te.. hajali smo sanadera kosor roncevica pa generale kruljca z anekaj pa krsticevica za msan pa onda sad neki tam predsjednik privatizacijskog fonda, pa pljuvali po pasalicu.. mesicu, karamarku, pusicki, cacic je redovno na tapeti.. .. a sad ovoga iz istog tabora i sa istom karijerom ne bi zato sto ga je izabralo 15000srba u hrvatskoj.. pa gdje je tu logika?

ja ti nekako ne razlikujem ljude po naciji.. za mene je on samo jedan iz plejade politicara .. i definitovno nema nikakvih razloga da ne bude hajkan ako postoje razlozi za to, kao i bilo koji drugi politicar makar bio i srbin.. uostalom to mu je i profesija vise nego nacija.. pa se ne bi trebao ni osobno naci pogoden..

mislim da se pretjeruje sa tim zastitama manjina .. tj. ne manjina nego guzicara koji su eto odim sto ih politika debelo stiti sa dodatnim alibijem nacije..

zabole me da li je srbin, cigo ili hrvat... ako je los moze se prozivati ma tko god da ga je odabrao.. nije mu naredeno da bude javna licnost nego si je sam to odabrao.. pa sad ima i negativne strane svog polozaja pored terenca, love, dnevnica, place, banke, i svega ostalog sto si je priskrbio..za se i za okolinu koja ga podrzava a on im vraca pogodnostima..

pupovac je prvenstveno politicar, dakle javna licnost... imunitet mu nije zadan nacijom kao ni nikom drugom.. i ne smije mu sluziti kao zastita jer to naprosto nije u redu.. ako se zeli baviti politikom neka odgovora za svoje postupke i nek izlozi javnosti sve sto ima reci.. za i protiv

ne vidim razloga koji opravdava prozivanje josipovica ali ne i pupovca.. pa gdje ti je logika? kakve veze ima sto je srbin?

nitko tj. josipovic nikad ama bas nikad nije prozvao srbe vec pupovca.. cak nije ni rekao srbin pupovac..

to sto ni josipovic nije cvecka ne smanjuje njegovo pravo prozivanja ako ima razloga.. a ima..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ma daj molim te.. hajali smo

ma daj molim te.. hajali smo sanadera kosor roncevica pa generale kruljca z anekaj pa krsticevica za msan pa onda sad neki tam predsjednik privatizacijskog fonda, pa pljuvali po pasalicu.. mesicu, karamarku, pusicki, cacic je redovno na tapeti.. .. a sad ovoga iz istog tabora i sa istom karijerom ne bi zato sto ga je izabralo 15000srba u hrvatskoj.. pa gdje je tu logika?

Logika je u tome sto nije isto ako nekoga hajamo mi - gradjani i ako ga haja institutcija predsjednika drzave
Jer, da prostis, mi predstavljamo pluralizam gradjana koji mogu misliti sta hoce i nase misljenje nije odraz sluzbenih drzavnih institucija

Predsjednik drzave je sluzbena drzavna institucija i njegovo misljenje se tretira kao sluzbeno drzavno misljenje.
Ti meni sad navedi jedan jedini primjer od samostalnosti na ovamo u kojem je bilo koji visoki drzavni duznosnik, dakle predsjednik drzave, predsjednik vlade ili ministar pokrenuo protiv bilo koje druge javne licnosti takvo hajanje u ovih 22 godine samostalnosti.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

a kak je zavrsil sanader?

a kak je zavrsil sanader? zato kaj sam ja kao gradanin digla hajku?

ili gotovina? ili kad su institucije hajkale ovog i onog tko je ostao bez karijere ili je cak zavrsio u zatvoru?

uostalom josipovic je rekao mnogo toga i o jadranki kosor.. pa nitko da bi rijec rekao.. cak je rekao i da potezi vlade i ove i one bivse nisu promisljeni.. kako mi se cini sazivao je i neke konfernecije o sigurnosti..

tome i sluzi predsjednik, da prica... pa pobogu sto bi trebao drugo raditi kad ni nema druge ovlasti?

nije to bas tako kako ti tvrdis.. i mesic je imao one protiv kojih je govorio pa nikom nista..

osim tog azasto se nisi bunila kad se usudio nesto reci o bandicu, koji je predsjednik zagrepcana na isti nacin kao sto je i pupovac srba u hrvatskoj (a cak je i veci broj glasao)
http://www.vecernji.hr/vijesti/josipovic-iz-bandicevog-je-blata-batina-k...

pa onda kritika upravljanja vlade.. http://www.business.hr/ekonomija/uloga-drzave-u-hrvatskoj-ekonomiji-prej...

ma nadi si sama.. taj pristup koji je izgleda primjenjiv samo ako se radi o nekoj manjini... za jedne.. onda je nekom drugom tabu tema branitelji.. pa netko treci ima neku trecu temu.. a sve bez veze..

uostalom sve te donacije i dotiranja treba ukinuti.. a predsjednik nek prica sto hoce. ako prica krivo nece biti izabranponovo, ako prica ispravno hoce... a ako mu oduzmemo pravo da prica o izmisljenim osjetljivim temama onda ni nece imati o cemu pricati jer je ionako sve drugo dosadno.. i bespotrebno..

dakle apsolutno se ne slazem da je neka stranka zato sto je manjinska oslobodena kritike kao i njen celnik, sto vrijedi i za novine i za udruge uostalom i za sve ostalo pa makar bilo i vecinsko

pogotovo ako ziove od drzavne love..

uostalom ako si malo razmislis shvatiti ces da je za josipovica glasalo puno vise pripadnika srpske manjine nego za pupovca pa ako cemo primitivnom argumentacijom (i bespotrebnom) on itekako ima pravo kritizirati, stranku, udrugu i novine koje su financirane iz drzavnog proracuna

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Luna, hvala ti na ovim

Luna, hvala ti na ovim primjerima koji samo potvrdjuju ono sto sam ja napisala, a nadalje dezavuiraju tvoje argumente i dokazuju koliko je tvoje pisanje nerealno i navijacki obojano:

primjer 1
Josipovic - Bandic
legalno je i legitimno u predizbornoj kampanji napadati protukandidata - pa cak i ako se radi o tvrdnjama koje nisu potkrijepljene dokazima jer je predizborna kampanja proces kojim se na izborima verificira koji je od kandidata u tom procesu bio uvjerljiviji.
Ovaj primjer, a osobito odsustvo ikakve inicijative prema Bandiću od strane Jospiovića nakon izbora, svakoj normalnoj odrasloj osobi trebao bi biti dokaz laganja Josipovića u predizbornoj kampanji u kojoj je obećavao pravednost.
To nadalje odaje da se radi o osobi koja je spremna manipulirati "slucajevima" u svrhu osobne koristi a bez ikakve zelje da neki "slucaj" za kojim je posegnuo i dokaze te doprinese rasciscavanju sitzuacije.
Nadalje, to pokazuje da se radi da je sklon olako se razbacivati rijecima iza kojih ne stoji nista - osobito ako od toga ima osobnu korist.
Ako ti nemas problem vjerovati takvom covjeku, sta da ti kazem, imas predsjednika kakvog zasluzujes.

primjer 2
Josip Paro, izaslanih predsjednika Ive Josipovića, smatra da država sputava poduzetničku ekonomiju te da je njezina uloga u hrvatskoj ekonomiji prejaka.
legalno je i legitimno da predsjednik kritizira rad vlade kao kolektivno izvrsno drzavno tijelo. No i u tome Josipović nije dosljedan, jer se svi koji imaju barem dva bajta memorije u glavi sjecaju da je vladu Jadranke Kosor cesto kritizirao, no te kritike su nesto utihnule otkako je kukuriku na vlasti.
No u ovom primjeru nikoga imenom i prezimenom ne prpoziva za reketarenje, etnobiznis i ostalo sto je vec upotrijebio.

Protiv Sanadera ni Mesić ni Jadranka Kosor, al bogme niti i jedan ministar u vladi pa čak nitko ni od oporbe nisu javno u medijima pokretali hajku dok DORH nije zavrsio istragu i podigao optužnicu.
Naprotiv, svi su se ograđivali govoreći da institucije trebaju raditi svoj posao.
I to je jedini legalan i legitiman put, a ne prosipanje tračeva bez ikakve volje da se isti dokažu.
Mesić, iako je znao tko stoji iza afere kamioni - nikada nije izgovorio Rončevićevo ime već je pustio da institucije podizanjem optužnice, znači na temelju dokaza optuže konkretnu osobu.

Ne, neću ja tražiti argumente za tvoje nedokazive tvrdnje.

ja tvrdim da NITKO u 22 godine nije sa visoke državne funkcije napravio takav blam optužujući imenom i prezimenom konkretnu osobu iz javnog života za reket svih vlada što su i te vlade DEMANTIRALE, a ti izvoli dokazati konkretnim primjerom da to nije istina

Visoka državna funkcija podrazumjeva kao što sam rekla: predsjednika države (a ne kandidata), predsjednika vlade i ministre
Dakle tko i kada i koga - s linkom naravno.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Zanimljivo...

Josipović je "hajkao" i Bandića tek kad ga je ovaj prozvao za Zlaticu i Komercijalnu banku, inače se u gradskoj skupštini pravio da "nije on odavde"...

Poslije je, dakako, "hajkanje" prestalo... i to baš kad bi i imalo nekog smisla jer bi dolazilo od predsjednika, a ne od predsjedničkog kandidata u tijeku (prljave) izborne kampanje...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

akaj sam vam ja kriva kaj

akaj sam vam ja kriva kaj josipovic ne govori svakome kaj ga ide neg samo onima koji mu se i privatno zamjere?

meni bi bilo logicnije da trazite od njega hajku na sve koje smatra krivim za nesto umjesto zaustavljanja ove hajke.. sa tako glupim opravdanjem.. pupovac je srbin, je.. pa kaj onda.. to sigurno nije razlog josipovicevog napada niti on ima ikakve nacionalne antagonizme da bi se tako nesto moglo stavljati u prvi plan..

a osim toga i istina je ono sto josipovic rekao o pupovcu. sto ne umanjuje niti ponistava razlog koji ga je naveo da se bavi tom temom.

pupovac radi na stetu nacije koju zastupa i ciji je politicki predstavnik, a u korist ljudi koji s njim cine grupu, stranku ili kako god hocete zbog zajednicke koristi te opstanka na vrhu srpske zajednice radi dalje grupne koristi.. reketario je HDZ koji je debelo placao podrsku i sutnju za sve svinjarije svojih clanova, kao i podrsku vladi te ih je na neki nacin odrzavao bar 6 mjeseci dulje na ustrb svih gradana hrvatske..

na koncu i mene je pupovac reketario odrzavajuci hdz na vlasti i sve one za svu lovu koju su maznuli u 2011 a ta nije mala... kao i za dosta love ranije, koja je isla njegovoj stranci i njegovim podrzavateljima, a ne srpskoj zajednici.

to sto josipovic nije ono sto je trebao biti ne umanjuje pupovcevu ljigavost, i reketarenje koga stigne za povlastice i lovu svoje stranke ili grupe podrzavatelja..

i nek mu je rekao. i nek j epupovac nejmu rekao. sto vas pobogu to smeta kad je sve istina. i jedno i drugo sto govore o drugom je istina. samo o svojim pobudama lazu, no to smo znali i prije.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Cuj Luna, sta da ti kazem.

Cuj Luna, sta da ti kazem. Argumenti su ti na nivou piljarice a takva argumentacija mi nije izazov za daljnju raspravu.
Ti imas pravo na svoje misljenje, no vrijeme ce pokazati koliko je to tvoje misljenje ispravno (kao sto i sada pokazuje koliko je bio pametan izbor "manjeg zla")
Ja cu svoje misljenje i dalje zasnivati na konkretnim argumentima a ne na temelju svidjanja ili nesvidjanja aktera u odredjenim situacijama.

I kao sto sam rekla - imas predsjednika upravo onakvog kakvog zasluzujes.....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

nasa politika je na manjem

nasa politika je na manjem nivou od svade piljarica. i to godinama. ne svida mi se jospivicevo ponasanje opcenito jer ni 1% od obecanog nije ispunio. pupovac mi se nikad anije ni svidao jer mu je politika identicna hdz-ovoj i medu te dvije stranke nema nikakve razlike samo sto je jedna srpska a druga hrvatska.

ne smatram da nitko zato sto je izabran na neku funkciju moze svoje djelovanje skrivati iza svoje nacije i na taj nacin ga pravdati. to su radili mnogi u proslosti na racun hrvatsva oprvdavajuci sve i svasta drzavotvornoscu obarnom nekih imaginarnih nacionalnih interesa a na koncu samo peljeseci drzavnu i drustvenu imovinu. pupovac radi to isto godinama samo se skriva iza imaginarnog lika srpskog pravednika i potpuno lazne slike o obrani ... e sad ne znam cega bih rekla .. hrvatske bi mogla, da nije trcao tadicu kad god mu netko nije ispunio zelju, ili po novom u europsku uniju. srpske manjine.. e pa ne znam ni da li bi to mogla reci jer je vrlo ogranicen broj skupine kojoj je on kao predstavnik pomogao uglavnom uvjetujuci to podrskom svojoj stranci.

da se razumijemo, pupovac je samo predsjednik jedne stranke, ni u kom slucaju stranke vrijedne postovanja po do sada ucinjenom. ta stranka ima zaista najvecu podrsku medu onih 7,5% gradana hrvatske koji su odlucili biti srpska manjina u politickom izjasnjavanju. no to je sve. samo stranka i samo hrvatski stranacki vozd. pupovac nije nsita drugo.

isti kao kosor, kao milanovic, kao jadranka, karamarko ili furio radin, jakovcic..

sto je to srpsko narodno vijece? udruga gradana ili ? najvjerojatnije neka udruga gradana koja dobija drzavne novce zbog svog programa. koliko clanova ima ta udruga? sto ona opcekorisnog radi? ja to nista ne znam i mislim d anije ni predmet ove rasprave, no svakako je duzna prikazivati i opravdavati svoje troskove kao i sve druge udruge.

pupovac ako je politicar, saborski zastupnik, predstavnik hrvatske u eu parlamentu, predsjednik udruge gradana SNS.. ipak nema pravo financirati iz prihoda koje je po bilo kojoj osnovi dobio sto on zeli nego samo namjenski. ako mu je to i predsjednik rekao, nista u tome nije krivo.

j anemam nista protiv srpskih novosti. dapace, tamo ima stvarno zgodnih clanaka. no ako su to novine koje su financirane sa odredenom namjenom onda bi se trebale i baviti tim poslom. ako su to novine koje ostvaruju svoje prihode mimo namjene i iz toga financiraju svoje druge aktivnosti takoder je u redu. no izgleda da ipak nije sve kako treba, jer cemu inace uzbuna na zelenom vrhu? od kud toliki novci za te novine sa opce politickom tematikom kad vjesnik nije imao produ i kad smo takav drzavno financirani list ugasili? tko podupire novine i od kuda se one financiraju za sve sto nije pokriveno financiranjem aktivnosti kulturno socijalnog aspekta srpske zajednice?

a to je upravo ono sto je i josipovic rekao..

ako cemo pricati o legitimitetu pupovca kao predsjedniku srba, pa on to naprosto nije. ne postoji predsjednik srba u hrvatskoj. postoji samo predsjednik svih gradana hrvatske i to je josipovic.

a pupovac je predsjednik samo jedne parlamentarne stranke i to sa slabom podrskom clanstva i predsjednik jedne gradanske udruge. cemu tolika uzbuna i pitanje povreda ovog ili onog prava?

reci mi sto je krivo u tome sto je josipovic rekao? sto nije istina od svega nabrojenog? (osim njegovih stvarnih razloga z akacenje sa pupovcem i osobnih obracuna, u koje mozemo sumnajti ali ih ne mozemo kao takve dokazati)

na koncu nemam potrebu braniti nista od onoga sto je pupovac rekao josipovicu, jer je i to istina. pupovac je kao gradanin hrvatske, kao predsjednik jedne politicke stranke prozvao predsjednika za melverzacije i pogodovanje i to preko novina koje su financirane od njegove udruge a udruga drzavnim novcem. i sve je istina. jospipovic zeli zaustaviti pisanje o zampu i pupovac s punim pravom to kazuje. no ukazivanje na malverzacije je njegova obaveza kao stranackog celnika i politicara, zar ne?

e p aonda sto su prava i obveze jospovica? to isto ili jos malo vise jer je ipak i stvarno neki predsjednik?

i jedan i drugi imaju pravo i duznost prozivati i optuzivati ako misle da je doslo do malverzacija, ali kao javne licnosti, kao hrvatski politicari mogu biti i prozvani od bilo koga iz tog politickog kruga ili od gradanstva. takav su si posao odabrali. onaj koji bi nuzno trebao biti transparentan i posten. pri tome nemaju imunitet na prozivanje, ni zbog polozaja ni zbog vlastite nacionalnosti ni zbog drzave ili nacije koju kao predstavljaju za odredena podrucja..

ja podrzavam i josipovica u njegovim izjavama i pupovca i mislim da se imaju pravo prozivati i da nemaju pravo glumiti uvele pupoljke i zalosne sove jer je posao koji rade takav, javan, podlozan i pohvali i kritici pa od kud da ona dosla pogotovo ako je istinita.

josipovic je isao sam u ovaj okrsaj, a da je do kraja lignja mogao je poslati malog pedra, kao sto je pupovac poslao svoje novinarcice za to isto samo sa drugim subjektom. meni se osobno vise svida kad netko ima muda i sam se prihvati svog okrsaja kod OK korala a ne salje placene revolverase..

onako kako mesic sada salje malog pedrica pupovca sa jos manjim placenim novinarcicima. nakon pupovca je na redu mesic. samo pocekaj malo i doci ce i to na red. voljela bih vidjeti pravi revolveraski dvoboj glavnih likova ovog filma, umjesto starog stocara koji placa revolverase da se bore u njegove ime sa doc jospovicem.. samo izgleda da je i mesic aprimila tajnosluzba i nema vise muda na otvoreni megdan.. a pupovac ih niakd nije ni imao i kad god je zapeo u ispunjenju svojih zelja, bilo pozitivnih ili negativnih postao je placipi... koji je odmah zatrazio pomoc Velikogzastitnikaodnegdje i sav nekako skrusen.. brate ljigavo da ne moze biti ljigavije.. makar josipovica zovu lignja..

ovo sve zajedno ce na zalost zavrsiti sa gomilom prolivene tinte i nista iz tog okrsaja pozitivnog nece izaci van.. jer je previse putra na glavi obojice ai veliki igraci u pozadini svega cuvaju strazu i svoj polozaj.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Odakle li samo početi s

Odakle li samo početi s ispravljanjem tvojih krivih tvrdnji pa i postavki samih?

Hajdemo od legitimiteta. Tvrdiš da Pupovac nije "predsjednik" Srba već da jedino postoji predsjednik svih građana. Formalno je to točno jer ne postoji predsjednik Srba, nije to Pupovac ali nije ni Josipović, ma koliko se takvim nastojao prodati. Srbi su u Hrvatskoj politički organizirani kroz stranke sa srpskim predznakom ali još više kroz SNV kojeg je, gle čuda, predsjednik baš Pupovac a ne Josipović.

Na kraju krajeva, kome su "predsjednici" bilo koji od čelnika političkih stranaka u Hrvatskoj? Kome predsjedaju biskupi? Ima još društvenih skupina koje imaju svoje čelnike koji nisu predsjednici u smislu koji namećeš. Hoćeš li i svima njima osporavati legitimitet zbog toga što je Josipović predsjednik svih građana? On formalno jest predsjednik svih građana ali ni izbliza niti može niti zastupa interese svih tih građana. On to ni ne pokušava, jer je jasno da ne može ni teoretski, ali voli istaći svaki puta kad mu je politički oportuno. Kao sada u napadu na Pupovca.

Nadalje, zašto jedino kod Pupovca ti i predsjednik uvjetovanje političke podrške nekim od ustupaka skupini koju predstavljaš nazivate reketarenjem ili blaže, političkom trgovinom? Pa nije li to osnovni oblik političkog djelovanja, davati političku podršku u zamjenu za ostvarenje nekog političkog cilja? Ne radi li to svaki od onih čija je ruka bitna za odlučivanje? Ne budimo baš toliko licemjerni.

Uostalom, radikalnija si od Josipovića kad tvrdiš da Pupovac za srpsku manjinu nije učinio ništa. Ako to doista misliš, mora da nisi posljednjih 22 godine živjela u Hrvatskoj ili te opasno puca selektivna amnezija. Prisjeti se prvo položaja Srba u Hrvatskoj na početku rata i danas a odmah zatim i onih koji su se borili da taj položaj danas bude bolji nego je bio tada. Zaprepašćuje lakoća s kojom se oko toga prosipaju floskule.

Razumijem da Pupovac nekome može biti antipatičan ili da ga se ne voli iz bilo kojeg razloga, to je stvar ukusa i prava na vlastitu ocjenu, ali ne razumijem zaslijepljenost zbog koje se ne vide ili namjerno prešućuju činjenice.

A činjenice jesu, Pupovac jest Politički lider Srba u Hrvatskoj, jest i bio je u proteklih 22 godine i, Pupovac jest učinio mnogo da se politički i društveni položaj Srba u Hrvatskoj mijenja i promijeni na bolje.

I još je nešto činjenica, Josipović je u ovaj okršaj krenuo isključivo zbog toga da se prekine pisanje Novosti, odnosno propitivanje njegove uloge u poslovnom odnosu Zampa i Emporiona.

Činjenica je i to da je on u tom okršaju izgubio, mada toga još nije svjestan. Neke se stvari, srećom, ne mogu zaustaviti nikakvim spinovima. Istina će neminovno izbiti na vidjelo i onda će se neki opet zgražati nad prostituiranim i ulizivačkim novinarima koji o nekome danas pišu laude a sutra se na njega obrušavaju kao na zadnjeg klošara.

B-52

Tko je glasao

Sorry, to sto si ti, nakon

Sorry, to sto si ti, nakon svih ovih rasprava i tekstova u medijima, u stanju napisati:
josipovic je isao sam u ovaj okrsaj, a da je do kraja lignja mogao je poslati malog pedra,
kao i ostale netocnosti koje si, kako rece Bigulica "nadrobila u ovom postu", potpuno ignorirajuci mnoge relevantne i dokazane cinjenice poput onih da su u okrsaju ucestvovali i dokazani cetnik Veljko Dzakula, kao i Milan Rodic koji je dijelio oruzje Srbima 90-te, meni samo govori da nisi osoba koja uopce ima zelju i namjeru diskutirati na temelju stvarnih cinjenica, vec diskutira na temelju svojih predrasuda s kojima se ja stvarno nemam motiv boriti.
Jednostavno - neda mi se vise pobijati pizdarije koje se, kako rasprava s tobom traje, samo umnozavaju.
Jednostavnije mi je ostaviti te u uvjerenjima koja imas jer ce vrijeme ionako uciniti svoje i pokazati ti koliko si bila u pravu.
Da li ces ti pri tome shvatiti neminovni slijed uzroka i posljedica ili ne, sorry al to je tvoj problem.
Zivot je skola u kojoj zestoko placamo svatko svoje zablude, a ja se nemam namjeru vise bakcati s tvojima.
Moram se posvetiti svojima - cisto da samoj sebi ne nabijam troskove....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

pokusala sam naci kako se

pokusala sam naci kako se bira celnistvo SNV... i ovo je jedino sto sam nasla:

po onome sto bi trebalo:
Srpsko narodno vijeće

Srpsko narodno vijeće je izabrano političko, savjetodavno i koordinativno tijelo koje djeluje kao samouprava Srba u Republici Hrvatskoj u stvarima u koje pripadaju pitanja njihovih neotuđivih ljudskih, građanskih i nacionalnih prava, te u pitanjima njihova identiteta, njihove participacije i integracije u hrvatsko društvo.

Srpsko narodno vijeće je osnovano na temelju Erdutskog sporazuma, koji Srbima jamči lokalnu manjinsku samoupravu, te posebno točke 9. "Pisma Vlade Republike Hrvatske o dovršenju mirne reintegracije područja pod prijelaznom upravom" - kao vijeće srpske etničke zajednice u Hrvatskoj, odnosno kao institucija manjinske, etničke samouprave Srba u Hrvatskoj i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

Vijeće je osnovano i na temelju višestoljetne tradicije srpske samouprave koja seže u vremena prvih crkveno-narodnih sabora, preko zakonodavnih i političkih akata kojima se regulirao položaj Srba u Hrvatskoj tijekom 18. i 19. stoljeća, do dokumenata Zemaljskog antifašističkog vijeća. Konstituirajuća sjednica Vijeća održana je 19. jula 1997. Godine u Zagrebu na inicijativu Saveza srpskih organizacija i njegovih članica: Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, Srpskog demokratskog foruma, Zajednice Srba Rijeke, Zajednice Srba Istre te Zajedničkog vijeća općina istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.

Osim inicijatora osnivanja, članovi osnivači bili su i Samostalna demokratska srpska stranka, Baranjski demokratski forum, Udruženje izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske, predstavnici dijela crkvenih općina Srpske pravoslavne crkve, saborski zastupnici srpske nacionalnosti i ugledni pojedinci.

Vijeće je utemeljeno na vrijednostima demokracije, civilnog društva, tolerancije, multikulturalnosti i interkulturalnosti, i kao takvo se protivi bilo kojim vrstama etničke, vjerske ili političke isključivosti kojima se ugrožava tolerancija razlika, narušava priznavanje različitih identiteta i njihovo integriranje u cjelinu nacionalne kulture.

i po onome sto kazu da jest:

Niti se SNV spominje u nekome međunarodnom ugovoru, niti je registriran kao nacionalna koordinacija na temelju Ustavnog zakona, niti se konstituira i djeluje na temelju rezultata izbora u srpskoj zajednici.

e sad mene zanima na koji se nacin bira UPRAVA SNVa... po zakonu i kako se to provodi u praksi... jer lijepo pise u ugovoru o osnivanju da se SNV bira u manjinskoj zajednici..

inace SNV je i politicka stranka koja kao takva izlazi na lokalne izbore jer to manjinci kao stranke ne mogu.. e pa sad jel to stranka ili nije stranka.. ajd ti meni to objasni..

u stvari sto je to SNV i koja je STVARNA svrha tog vijeca?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Luna šiljiš bez veze kao da

Luna šiljiš bez veze kao da te josipović plaća.
Registar udruga kaže:

SRPSKO NARODNO VIJEĆE - NACIONALNA KOORDINACIJA VIJEĆA SRPSKE NACIONALNE MANJINE U REPUBLICI HRVATSKOJ
Registarski broj 00001366
Datum upisa 09.04.1999
Naziv SRPSKO NARODNO VIJEĆE - NACIONALNA KOORDINACIJA VIJEĆA SRPSKE NACIONALNE MANJINE U REPUBLICI HRVATSKOJ
Skraćeni naziv SNV
Sjedište Zagreb, Ilica 16
Djelatnosti razmatranje i zauzimanje stavova o zakonima i drugim propisima kojima se uređuju nacionalna prava, osnovne slobode čovjeka i građanina i ostvarivanje građanskih, osobnih, ekonomskih, socijalnih, kulturnih i drugih prava i sloboda Srba iz Republike Hrvatske i njihove pune ravnopravnosti u Republici Hrvatkoj, davanje prijedloga, mišljenja, predstavki i inicijativa Hrvatskom državnom saboru, Predsjedniku Republike, Vladi Republike Hrvatske, Ustavnom sudu, Pučkom pravobranitelju i drugim tijelima i institucijma Republike Hrvatske.ZAŠTITA OSTALIH ETNIČKIH MANJINA
Osobe MILORAD PUPOVAC - PREDSJEDNIK
OIB 29873902790

SNV nije nikakva stranka već koordinacija na bazi NGO. I ne učestvuje na lokalnim izborima, iako se trudi (kao i sve NGO koje se trude ispuniti svoje ciljeve) da u okviru važećih zakona ciljeve propisane statutom....

Kako se bira uprava i općenito statut po kojem rade (ali i ostale dokumente) imaš ovdje:
http://www.snv.hr/snv/dokumenti/snv-dokumenti/

Zakonodavni okvir imaš ovdje:
http://www.snv.hr/snv/dokumenti/zakoni-sporazumi-odluke-i-deklaracije/

Ovdje ti se nalaze ostali dokumenti kao i struktura SNV-a:
http://www.snv.hr/snv/dokumenti/ostali-dokumenti/

Ali, kad sam ti već dala te sve linkove, ako nisi do sada, trebala bi pročitati ovaj intervju:
http://danas.net.hr/hrvatska/ivo-josipovic-mozda-moj-osjecaj-za-humor-ni...

pa ako i dalje budes siljila na SNV-u a zanemarilava da Josipović i OVDJE laže o svojim vezama s Vojkovićem i milijunima kuna u privatnom džepu - onda šta da ti radim.
Obrati pozornost na Josipovićeve izjave vezano za Pupovčevu imovinu, etnobiznis, Veljka Džakulu, Đikića i slično, pa ako ti je ikako stalo do realnosti sjeti se koje je izjave plasirao u proteklom razdoblju i koliko one odudaraju od ovoga sad.
Mislim, ako ti ovoliko argumenata nije dovoljno - doista mi se ne da vise o tome diskutirati jer ne vidim smisla.
Jer mi je lakse ostaviti te u uvjerenjima koja imas.
Pa ako tebi ne smeta da imas predsjednika za kojeg se vezuju afere koje stoje, te inzistiras na rasciscavanju afera koje ne stoje samo zato jer ne mozaas prihvatiti da te Josipovic zajebao - a sta da ti radim.

I gradonacelnik Nove Gradiske je jos uvijek na svom polozaju, izdrzat cemo i Jospiovica.
Ima ovaj narod jos resursa koje mu gamad moze popljackati pa nek pljackaju....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci