Tagovi

stega bye bye

Tisuće političara na svim razinama vlasti svakodnevno glasa. Mnogi od njih suprotno osobnim uvjerenjima. Jer su njihove odluke posljedica čvrstih stega društvenih grupa čiji su predstavnici, i zarobljenici. Njihov glas osobna je laž.

Tijelo javne vlasti donese akt natpolovičnom većinom verificiranom osobnim lažima glasača pozicije i opozicije. Lažne glasove izbrojiti ne možemo pa iza svake političke odluke možemo staviti upitnik, i postavljati mnoga pitanja. Sve do pitanja prakticiramo li „vladavinu naroda“ tj. je li se ona, kroz sve vragolije političkog sustava i druge društvene imperfekcije, uspjela realizirati u pojedinoj političkoj odluci. Stanje je tragično do mjere da se upitnici mogu stavljati i na odluke donesene konsenzusom, recimo; Koliko figa u džepu sadrži pojedina konsenzusom donesena odluka?

Svaka politička odluka ima upitnik, a političari lažu od jutra do sutra. Ako su nam to temelji, onda bi se od sriće morali lupati nogama u guzicu, jer bolje nam je nego bismo mogli očekivati. Upitnik i laž svakako su nam surova stvarnost, i čini se da nam je bolje nego će nam biti, ako se nešto ne promijeni.

Od koga očekivati inicijaciju pozitivne promjene? Svakako ne od velikih, oni su zarobljeni, zavezani, stegnuti. Od malih, slobodne misli, odlučnih u namjeri da stvari promjene, i sposobnih problem prepoznati, a koji će s lakoćom i veseljem usisati i jedinke iz velikih čim one požele okrenuti ploču.

Kakva je promjena potrebna? Trebamo iskrene političare. Ha, ha. Da iz njih lete iskre i da ne lažu. Ha, ha, ha. Šalim se, i ne šalim. Prvo, glasanje mora biti informirana odluka, to danas u pravilu i generalno nije slučaj. Ruke se dižu ali utisak je da se sadržaj ne poznaje u mjeri u kojoj bi trebalo, sve implikacije koje će proizaći iz pojedinog akta ni slučajno. Neinformiranost, nezainteresiranost, nerazumijevanje, kakvi odlični alibiji, nije mi blisko slušam one kojima vjerujem, ni slučajno ne lažem. Drugo, glasanje mora biti sasvim osobno i sasvim slobodno, bez stege. Tajno glasovanje za spas društva. Stege moraju nestati, a karakter rasprava koje se o sadržaju provode potpuno se promijeniti.

Koliko je praksa tajnog glasanja daleko? Gledano iz jednog kuta nedostižno je. Pita se velike, a veliki to neće dopustiti. Jer bi im se trenutno sve kule srušile. Iz tog kuta gledano ne vrijedi trošiti slova.

Ipak, tajno glasamo na izborima, držimo to značajnim demokratskim dosegom. Tajnim glasanjem biraju papu. Unutarstranački izbori SDP-a provode se tajnim glasanjem. Tajno glasovanje za ravnatelja HRT-a. Tajno glasovanje za dekana sveučilišta. Tajno glasovanje za članove DSV-a. Guglam dalje, nalazim na zahtjeve za tajnim glasanjem za gradonačelnika Splita, Sarajeva, Mostara, tajna glasanja u Sloveniji i Srbiji, Sekcija soboslikara-ličilaca tajnim je glasovanjem izabrala Antu Ljevara za člana u Skupštini Udruženja obrtnika grada Zagreba, itd. Itd. Kad biramo osobe ne ustručavamo se posegnuti za tajnim glasanjem, u čemu je problem da sadržaj zakona biramo na taj mnogo demokratskiji način. Ajmo vidit što piše u Poslovniku o radu Gradskog vijeća grada Splita:

Glasovanje na sjednici je javno, osim ako Vijeće ne odluči da se o nekom pitanju glasuje tajno.

Hm, hm. Dakle već danas moguće je prije glasovanja o pojedinom pitanju tražiti da Vijeće odlučuje hoće li glasovati javno ili tajno. I to za svako pitanje. Teško je vjerovati da bi glasačka mašinerija koja u javnom glasanju ima većinu odlučila tajno glasati. Ali tajno glasanje u splitskom Gradskom vijeću već nakon sljedećih izbora jest opcija. Moguća, nadam se, špekuliram;

Utisak je osobni da Pametni Marijane Puljak nezadrživo dnevno grabe birače velikih i slobodan sam prognozirati da će na sljedećim izborima proći puno bolje nego na prošlim. Koliko ja mogu procijeniti za svakog pametno zgrabljenog glasača vladajući ih dodatno nagrađuju sa još nekoliko nepametno izgubljenih, ostali tu i tamo u zbroj dodaju žuntu. Pametne smo već vidjeli kako u Vijeću glasaju različito. Izrazi lica i gestikulacija koji su pratili takvo glasanje jasno su pokazali da oni s tim nisu zadovoljni i vjerujem da će se truditi da toga bude što manje. Ne bih pisao ovaj dnevnik da ne očekujem baš suprotno, da će nužno i brzo okrenuti ploču, prepoznati da su različiti od ostalih, i stići do razine na kojoj će biti iskreno sretni zbog toga što glasaju različito, i to s osmjehom na licu petavajući roge stegnutima. Oni su svakako blizu, blizu. Čini mi se da je stretna okolnost što nemaju alternativnog puta. Poprimanje manira velikih što bi kao spas iz vedra neba smirilo očito drhtanje cijele lokalne političke scene pred budućim raspletom događaja očito nije njihov put, a nadam se da neću gledati niti njihovo rasplinjavanje kao posljedicu konfrontacija stavova unutar grupe. Potpuno smo se informirali, raspravili do besvijesti, pokušali jedne druge uvjeriti argumentima, raspravili smo i s užom i širom paletom osoba od kojih bismo očekivali doprinos u obogaćivanju naših vizura, što uključuje i naše i vaše i njihove, i nakon toga sa veseljem u srcu i s osmjehom od uha do uha glasamo slobodno po svojoj savjesti. O svim pitanjima. Sretni smo zbog toga i držimo to najsnažnijom razlikom između nas i vas. Vi to još dugo nećete moći, za vaš spas nudimo vam tajno glasanje. Oslobađamo vas, i očekujemo velike pozitivne društvene promjene kao posljedicu.
Nezavisna lista Visković-Boraska, također smo već gledali jedan za drugi protiv. Vijećnik SGEH-a Tomislav Alujević Grgas na svom blogu piše:

.... djelovat ću po osobnoj savjesti što će se manifestirati i u mojim aktivnostima unutar gradskog vijeća........
.........Pozivam još jednom sve one koji žele kroz moj mandat artikulirati svoje stavove u Gradskom vijeću da mi se jave jer mi moja pozicija omogućava da bez „stranačke“ stege po vlastitoj savjesti mogu djelovati i zastupati pojedine ideje.

Baš mi nije jasno kako će on ove tvrdnje spojiti s koalicijskim obavezama SGEH-a , ali me nije niti briga jer ovo što je napisao sasvim dobro oslikava bar njegovu želju da bude „slobodan“. Dakle, male grupe zriju, a veliki? Opozicijsku koaliciju već smo vidjeli kako glasaju različito. Kerumovo društvo jednom nogom je u poziciji, a drugom u opoziciji. Čvrsto i stameno izgleda samo SDP/ HNS blok, to je naravno samo izvana. Našlo bi se unutra oraha i raznog drugog voća što je dobro i također obećavajuće. Očekujem da će Pametni sazreti u ovom smislu kojem pišem, i da će im sljedeći izbori donijeti desetak vijećničkih mjesta. Je li realno očekivati još 7-8 ruku za tajno glasanje? Svakako nije nemoguće da se to dogodi.

A tajno glasanje u splitskom Gradskom vijeću bila bi revolucija. Fina, snažna, intelektualna, bez barikada, baruta i krvi. Vrlo brzo stiglo bi se do izmjena Poslovnika;

Glasovanje na sjednici je tajno, osim ako tajnim glasovanjem Vijeće ne odluči da se o nekom pitanju glasuje javno.

a još brže do tehničkog rješenja za brzu realizaciju tajnog glasanja o svakom pitanju. Izmjena jedne jedine rečenice do temelja bi poremetila uvriježene tokove političkog života grada, političari bi preko noći postali „iskreni“. Morao bi gradonačelnik dohvatiti iskrenu većinu glasova za svaku odluku. Morao bi uvjeriti i svoje u opravdanost pojedinog poteza. Teški zadatak, argumenti bi morali zaigrati za svaki potez, za svaku točku dnevnog reda. Pojmovi „stranačka stega“ i „politička trgovina“ otišli bi u povijest.......

Jedva čekam. Poseban užitak bit će pratiti širenje revolucije na druga gradska/općinska vijeća i šire, odnosno više. Danas, jako bi me razveselili povremeni zahtjevi za tajnim glasanjem o pojedinim točkama koji zasigurno ne bi ništa konkretno promijenili ali bi trasirali jasnu putanju u postizbornu revoluciju.

Komentari

https://www.facebook.com/1547

https://www.facebook.com/1547834282153752/photos/a.1547839645486549.1073...

Posebna vrijednost nezavisne građanske liste nalazi se u činjenici da ona predstavlja zajednicu u malom: ljudi različitih svjetonazora, obrazovanja i temperamenata, konstruktivnom raspravom i razmjenom ideja, uz savjetovanje sa širom i stručnom javnosti, dolaze do najboljeg rješenja za sredinu u kojoj i sami žive i rade.
Sušta je to suprotnost stranačkim stegama i nametanju stavova „odozgo“ koje vlada u političkom životu Dubrovnika i Hrvatske. Ovakvim se načinom rada uči, razvija se kultura dijaloga i stvara navika preuzimanja osobne odgovornosti te se na najljepši način oživljava slobodarski duh koji je naš grad proslavio u minulim stoljećima.
Ni za sve zlato ne bismo se lišili ovog velikog privilegija: biti slobodnim ljudima koji slobodno izražavaju svoje mišljenje.

Ne poznajem dobro dubrovačke prilike, i teško mi je bilo što o tome pisati. Ipak, ova iskrica, na koju sam pred desetak dana naletio, vrijedna je zapisa. Ne znam postoji li uopće odgovor na pitanje kako stvoriti društvanu grupu osoba najrazličitijih ideologija, svjetonazora, kultura, obrazovanja, temperamenta, a da to istovremeno bude grupa snažno povezanih osoba koje će u njoj postojati kao "slobodni ljudi". Ova iskrica na tom je tragu, po meni vrlo vrijedna, i odlična mi je satisfakcija dok slušam i čitam kako su gore spominjani Pametni krenuli u suprotnom smjeru te "već duže funkcioniraju skoro kao stranka, a uskoro će odlučiti hoće li se i formalno tako ustrojiti".

Ne poznajem niti prilike u Omišu, a pogotovo ne bilo kakve stavove pobjednika, želim ipak notirati novonastalu situaciju kao makar teoretsku mogućnost da Gradsko vijeće Omiša glasa u budućnosti tajno, tj. demokratski.

Tko je glasao

http://www.slobodnadalmacija.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleVie...

Članak me natjerao otvoriti Statut SDP-a. Što unutra piše? Glavni odbor u pravilu glasa javno. Glavni odbor o svakom pitanju može glasati tajno. Dakle gotovo identični sadržaj onomu koji piše u Poslovniku o radu Gradskog vijeća grada Splita. Bi li rezultati tajnog i javnog glasanja Glavnog odbora SDP-a o aktualnim događanjima bili isti ili bar slični? Vjerujem da ne bi. Je li važnije znati tko je kako glasao, uz sumnju u iskrenost svakog glasa i veliki upitnik na konačni stav Glavnog odbora, ili je važnije iz osobnih stavova članova Glavnog odbora ispravno derivirati stav Glavnog odbora? Nema tu dileme.

Tko je glasao

možda sam malo dosadan, ipak

možda sam malo dosadan, ipak lokalni sukob SDP/IDS komplicira se zahtjevom vjećnika SDP-a za tajnim glasanjem ...

http://www.ipress.hr/gradovi-i-opcine/pula/muzil-izigravanje-javnosti-na...

Tko je glasao

Ništa od tajnosti...

Bilo je interesantno jučer popodne ispred gradske vijećnice sve do velernjih sati. Solidno organiziran prosvjed uz neprimjeren broj uniformiranih i onih drugih policijskih snaga. Izglasana promjena GUP-a, što god to značilo.

http://www.glasistre.hr/multimedija/pula_istra/prosvjednici-blokirali-iz...
odlična foto-galerija

Tko je glasao

Eto...

Da je bilo tajno glasanje, nikad se građani ne bi sa sigurnošću uvjerili koliki su ovi Jakovčićevi pizde... Sad to bome imaju crno na bijelo i u koloru.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

http://www.hrt.hr/enz/hrvatsk

http://www.hrt.hr/enz/hrvatska-uzivo/243762/

upravo sam pogledao..

Na jednu stranu vage stavljaš želju da saznaš tko su pizde, a na drugu mogućnost da se ne stavi točka na Muzil. Što ćeš sada kada si se uvjerila, kakva je korist od tog saznanja? Novo vaganje, jesu li veće pizde oni koji su morali glasati za ili oni koji su morali glasati protiv, možda oni što nisu predložili tajno glasanje, ili četvrto.

Tko je glasao

...

Ovdje su jeftine bodove pokupili ovi iz tzv oporbe. Samo glasali protiv i skoro pa heroji :). Jedan samo malo hrabriji gradonačelnik iskoristio bi ovakvu priliku objeručke i predložio tajno glasovanje. Imao bi još poneki glas iz "oporbe" jer njih je više bilo strah glasa javnosti.
Inače, sam Muzil je jedan vrući krumpir koji već desetak godina čeka rješenje. Hyppo balon se ispuhao ( austrijska ekipa u zatvoru ) a grad i županija nemaju nikakvog potencijalnog investitora. S druge strane ekipa "za Muzil" nije definirala šro znači "ZA".
Slijedi desetak godina daljnjeg propadanja 180 ha zemljišta sa infrastrukturom i zgradama uz samu obalu mora. Samo grad sa posebnim potrebama može zanemariti takav potencijal.
Moj dragi prijatelj davno je napisao i odsvirao
"Koliki su spali na njejnin kušinu i brali pičurke po njejnin kršinu! Koliki su klekli ne njejni škalin, rigali natašće u njen lavandin! Misto nje su sinoć rekli: Addio Pola! Cosulich Patrizia, A a via Castropola."

http://www.youtube.com/watch?v=fk8Ut_nbISY

Tko je glasao

poslušao već Naravno tajno

poslušao već

Naravno tajno glasanje neće riješiti sve probleme. Ja pišem i u dnevniku i dole da je jednaki problem javnog glasanja i u glasovima za i u glasovima protiv. I stege nisu samo stranačke već postoje i mnoge druge (stega javnosti, stega malog mista,..) koje tajno glasanje rješava.

Tko je glasao

Pretpostavka možda kriva

Ti podrazumijevaš da bi, da su mogli tajno glasati, glasali protiv. Zašto? Zapravo, u manjoj sredini gdje gotovo svak svakoga pozna, "hrabro" je ispasti pizda javno.

Tajno glasanje možda relativizira stranačku stegu, ali ne adresira naš najveći problem, a to je korupcija. Evo, čisto hipotetski, zamisli da je, ako prijedlog prođe, svakome obećano po 5000 kuna... A naš bi se čovjek prodao i za manje...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

tajno glasanje ne bi rješilo

tajno glasanje ne bi rješilo slažem se veliki problem korupcije. Ali čak i u pitanju korupcije napravio bi se veliki korak naprijed. Jer se u korupciji nikad ne kupuje veliki broj osoba, a pogotovo ponude ne idu prema svim vjećnicima. U korupciji je meta uvijek osoba pojedinac koji može sam ili sa svojom grupom odraditi nešto. Hipotetski, kaže se "šefu grupe" ako prijedlog prođe dobiješ to, to i to. Onda on "odradi" da grupa glasa kako treba. Ako osoba pojedinac nije dovoljna traže se dvije tri osobe pojedinca.

Karikirano, čak i u situaciji da se svim vjećnicima obeća nagrada ako prijedlog prođe postojala bi realna mogućnost da prijednog na prođe. Jednome nagrada nije dovoljna, drugi sumnja da će je dobiti, treći i četvrti misle kako će prijedlog i ovako i onako proći,....

Ne podrzumjevam da bi glasali protiv. Bila bi otvorena mogućnost da glasaju protiv koju sada zbog stege svoje grupe nisu imali.

Tko je glasao

A gle...

Razumijem tvoje argumente i cijenim tvoju pozitivnu nakanu, ali u reprezentativnoj demokraciji anonimno glasanje jednostavno ne dolazi u obzir. Ono je OK jedino kod direktne demokracije.

Upravo javnost glasanja meni je recimo pomogla da bolje sagledam situaciju na nivou EU, EU parlamenta i da jasnije definiram svoje političke preferencije.

Uostalom, onako čisto bizarno, tajno glasanje još bi više omogućilo iznevjerivanje tebe kao birača jer nikad ne bi sa sigurnošću mogao znati kako je politička opcija koju si podržao zapravo u tvoje ime djelovala.

Po meni, ponašanje naših političkih predstavnika trebalo bi i moralo biti čim javnije. Ja bih svakome od njih uvela obavezno vođenje osobnog bloga, na kojem bi svaki dan pisali što su radili, jesu li i kako diskutirali, a posebno bi morali iznositi kako su glasali, uz obrazloženje.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

...u reprezentativnoj

...u reprezentativnoj demokraciji anonimno glasanje jednostavno ne dolazi u obzir

Mislim da itekako dolazi u obzir, ali ne samo teoretski već nam takva promjena kuca na vrata. Ako uđe bit će takve prirode da bi se mogla nazvati revolucijom. Živi bili pa vidjeli. Ja svakako navijam za jer nisam pobornik "pravih" revolucija, a naše društvo je do te mjere stegnuto, stranački, interesno, rođački, i na mnoge druge načine da je u potpunoj blokadi i bez revolucije ne vidi se rješenja ni napretka.

Ove moje političke simpatije javno će sa smješkom, nadam se, jednog dana glasovati različito, ali je to uskoro nerealno očekivati od jedinki iz velikih. Tajno glasanje samo je koračić koji im treba omogućiti glasanje po savjesti dok i oni ne sazriju. Ti ćeš na temelju njihovih programa i njihovih stavova u raspravama lako odabrati koji zaslužuju biti tvoji reprezenti na slijedećim izborima. Moji će biti oni koji će do besvjesti raspraviti sve argumente pojedinog političkog pitanja prije nego dignu ruke za ili protiv. Takve ću izabrati za reprezente, i moje će povjerenje imati dok u njihovim istupima budem mogao prepoznati da to dosljedno provode, sasvim mi je svejedno kako će u pojedinom pitanju glasati.

Blogovi "slobodnih" i "iskrenih" političara vrijede vremena potrošenog u čitanje. Blogovi političara koji su glasali suprotno svojim uvjerenjima su gomile laži.

Tko je glasao

Opet, po meni...

Onaj tko nije u stanju javno i jasno izraziti svoj stav i stajati iza njega imenom i prezimenom, tome nije mjesto u politici.

Više integriteta i hrabrosti imaju najobičniji prosvjednici, snimljeni okom kamera murje i kojekakvih žbireva.

Općenito smo nacija mizerne političke i građanske hrabrosti, još bi samo falilo da i političarima to i formalno omogućimo.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

he, he, buduće nejavno

he, he, buduće nejavno glasanje je najjači mogući način kako bi se političari natjerali da izražavanjem javnih i jasnih stavova dovedu na svoju stranu ostale glasače

Tko je glasao

Jesi naivan...

Vjerojatno polaziš od pretpostavke kako na političke pozicije dolaze dobri i moralni ljudi kojima je na srcu opće dobro, samo su malo prestrašeni, oni bi, ali se boje, oni žele, ali im ne daju... "Drž'te me da ga ne prebijem!" :P

Ja pak mislim da na političke pozicije u najvećoj mjeri dolaze uhljebi, s ciljem kapitalizacije vlastite pozicije, šansom za branje vrhnja za svojtu i vraćanje dugova onima koji su im to omogućili. Anonimnost bi im samo omogućila da još bezočnije krše obećanja, koja ionako, u svojoj bestijalnosti, krše i javno.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

nisam naivan, ne polazim od

nisam naivan, ne polazim od te pretpostavke. Polazim od pretpostavke da su i ti loši koji prevladavaju osobe koje imaju svoje osobne stavove pa će u sigurnosti anonimnog glasnja glasati u skladu s njima, a to znači različito nego "uhljebljivači/poslodavci/nalogodavci" od njih očekuju

ja štedim kako bih uskoro kupio najskuplji televizor da uz blagodati 3d tehnologije gledam kako uhljebljivači čupaju kose jer im i nakon brižno, teško i skupo posloženih piramida donošenje željenih političkih odluka zapinje, a sve u nemoći da otkriju koje kockice treba zamjeniti da bi se iste donijele

Tko je glasao

Uvođenje tajnog glasanja bi

Uvođenje tajnog glasanja bi samo rezultiralo još većom čistkom prilikom sastavljanja lista.

I drugo, ako bi se o svemu glasovalo tajno, kako bi javnost mogla znati tko je za što glasao? To bi trebao biti osnovni kriterij javnosti za ocjenu neke političke opcije ili pojedinca - način na koji glasa. Ukineš li tu razinu transparentnosti, dobiti ćeš političare koji se javno zaklinju u jedno, a poslije tajno glasaju drugačije. Ne vidim to kao pomak na bolje.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

"Uvođenje tajnog glasanja bi samo rezultiralo još većom čistkom

Kada vidimo tko su sve kandidati na izbornim listama, nikada dovoljno čistke!
"I drugo, ako bi se o svemu glasovalo tajno, kako bi javnost mogla znati tko je za što glasao?"
Političar koji ima muda i koji misli svojom glavom nebi smio imati problema nakon glasovanja izjaviti kako je glasovao. A za stranačke vojnika i ona govna od karaktera i onako znamo kako su glasovali!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Pokušat ću ti odgovoriti kroz

Pokušat ću ti odgovoriti kroz jedan primjer. Kad bi Ministrica Prostornog uređenja i graditeljstva želila donijeti radikalno izmjenjeni Zakon o prostornom uređenju, a ne bi istovremeno bila sigurna da će taj Zakon Sabor podržati, ona bi napravila brojne zahvate u proceduri donošenja tog zakona. Kada bi Zakon konačno stigao u Sabor a kada bi i dalje bilo neizvejsno hoće li biti usvojen nužno bi se razvila sasvim drugačija rasprava. Trajala bi danima, bila bi žestoka, pratili bi je mediji, struka i civilno društvo. Dakle tajno glasanje mnoge bi stvari temeljito promijenilo ja sam uvjeren pozitivno prije nego se tajno glasanje dogodi. Osim toga tajno glasanje vidim samo kao prvi koračić. Kad bi se tajno glasanje jednog dana postala praksa, slijedeći koračić je slobodan govor. Apsolutno je nezamislivo, da se recimo digne Branko Bačić i počne hvaliti neke dijelove ovoga Zakona, a nakon toga onaj vaš (koalicijski/inače HNS-ov) inžinjer ribarstva i počne kritizirati jedan članak zakona i pozivati zastupnike da ne izglasaju taj zakon ukoliko se ne usvoji njegov amandman. A ne bi trebalo biti.

Nitko ne bi strankama i pojedincima branio govoriti. Javnost bi morala reagirati na ono što oni govore, zapravo zagovaraju. A koliko bi im oni "lagali", pa samo onoliko koliko bi bili ograničeni u iznošenju stavova. Dakle kad bi mogli "slobodno" govoriti ne bi postojao razlog da lažu. A tada i tajno glasanje postaje sporedno. Političari bez stranačkih stega slobodno govore i javno slobodno glasaju. To je baš ono što očekujem i navijam da će se kod splitskih Pametnih dogoditi, desetljeće prije ostalih. Slobodno govore i slobodno javno glasaju, a javnost će to pratiti i vagati.

Tko je glasao

Razumijem ja tvoju

Razumijem ja tvoju motivaciju, ali u praksi to ne bi izgledalo tako. Stega bi se tajnim glasanjem samo pojačala, jer bi stranka puno više pazila kakvi su rezultati glasanja, i tko će uopće doći u priliku glasati, tj. biti na listi. Poslušništvo bi samo postalo još jači i važniji preduvjet prilikom kreiranja lista.

Drugo, ne pričam ja o strankama, već o političarima. Svi bi se tada mogli praviti blesavi, i reći "ja sam glasao PROTIV, pitajte drugu stranu". Javno glasanje između ostalog predstavlja način kontrole zastupnika od strane javnosti. Pitaj galeta, ajatolaha jota što misli o tajnom glasanju.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Široka javnost apsolutno nema

Široka javnost apsolutno nema pojma što u ovom zakonu piše, je li on u skladu s programom kukuriku kolalicije, tko je glasao za njega ili protiv, itd. Javnost se masovno isključila iz političkog života, osim vrućih tema. Javnost ne vjeruje niti jednu riječ niti jednom političaru, ne razlikuje političara od političara. Da nije ideologije i svjetonazora na izbore ne bi izašlo više od 2% birača.

Tko je glasao

Ideja o tome da situacija

Ideja o tome da situacija loša zato jer su siroti političari prisiljeni glasati protiv svoje savjesti zbog tehnologije javnog glasanja kojom se forsira stranačka stega jednako je besmislena koliko i teza da se države zadužuju zato što su moćni financijski centri prisilili sirote političare da zadužuju svoje stanovništvo.

Jako podcjenjuješ interesni aspekt političara. Poznato je, naime, da nitko neće promijeniti mišljenje ako je za njega dobro plaćen.

Stoga su i tvoja rješenja, premda moguća, u biti irelevantna. Jedino rješenje koje stvarno može promijeniti našu situaciju, a koje slažem se s tobom mora doći isključivo odozdo, jest izbijanje odlučivanja iz ruku politike. A to se ne radi promjenom tehnologije glasanja, niti direktnom demokracijom niti bilo kakvom drugom metodom preglasavanja i nadglasavanja, već smanjenjem dosega političkih odluka. A to opet znači odustajanje od prekomjernih zakonskih rješenja i odluka, odustajanje od socijalne i razvojne politike države, afirmaciju privatnog vlasništva i pravu odlučivanja pojedinca o svojoj sudbini.

Nažalost, s obzirom na stupanj indoktriniranosti stanovništva kojima je usađen strah od bilo kakvog rješenja u kojem ne sudjeluju isti ti političari koje (s druge strane) istodobno smatraju nesposobnima, rješenja koje sam spomenuo nemaju velike šanse. Stoga smo osuđeni na neprestano ponavljanje istih društvenih pogrešaka, nezadovoljni smo funkcioniranjem sadašnjeg sustava a opet ga ne želimo stvarno promijeniti.

Tko je glasao

Poznato je, naime, da nitko

Poznato je, naime, da nitko neće promijeniti mišljenje ako je za njega dobro plaćen.

da,da, ali nitko nije dovoljno bogat da kupuje masovno, deset glasova za točku 1., dvanaest drugih glasova za točku 2. , sedamnaesttrećih za točku 3..... U tome i jeste štos, u tajnom glasanju većina se na može kupiti niti na koji način osigurati. Jednostavno nema dosta novaca za kupovinu.

Tko je glasao

podcjenjuješ ulogu političkih

podcjenjuješ ulogu političkih stranaka. Stranka je vitalan element predstavničke demokracije, u Hrvatskoj, USA ili Europskoj uniji. Bez obzira koliko god se čini da su vladajuće političke strukture vrlo neefikasne u upravljanju državom, političke stranke su vrlo efikasni mehanizmi kad imaju jasno definiran cilj: pobijediti na izborima. One su homogene, centralizirane organizacije, s autoritarnom ulogom stranačkih šefova. Decentralizacija partijskog odlučivanja dovodi do gubitka izbora, to zna svaki prosječni član partije.
Zato izabrani članovi predstavničkih tijela ne glasaju kao osobe, nego kao članovi stranke, i glasat će isto bez obzira na tajnost ili javnost glasanja.
Naime, prvi filter koji se pojavi u glavi neke osobe koja mora donijeti neku odluku u predstavničkom tijelu je pitanje: što misli stranka, čitaj šef stranke?
pogrešno je zamišljati političku stranku kao skupinu jakih, autonomnih osoba, koje usuglašavaju svoja mišljenja i odluke u demokratskoj proceduri. Takve osobe nemaju šta tražiti u političkim strankama. Stranku čine članovi, kojima članstvo u stranci donosi određene privilegije, a privilegije treba sačuvati što je moguće dulje. Drugim riječima, treba što dulje ostati na vlasti, a za taj sveti cilj tajno glasanje više odmaže, nego pomaže.

Tko je glasao

Ne podcjenjujem ulogu

Ne podcjenjujem ulogu političkih stranaka. Špekuliram pokušavajući "izgraditi" situaciju u kojoj će se stvari promijeniti bez volje velikih ili samo uz nekoliko glasova njihovih članova. Stvari se očito mjenjaju ma što stranke o tom mislile i mislim da moć velikih gasne, bar u lokalnim okvirima,... Pogrešno je zamišljati političku stranku kao skupinu jakih autonomnih osoba, to prihvaćam dok gledam unazad. Ali u Splitu je nastala situacija u kojoj postoji društvena grupa jakih autonomnih osoba, koja jača i jača, i ne može se niti reći kakva je to grupa niti što će biti s njom. Grupa nezavisnih vjećnika, grupa građana, građanska inicijativa, vjerujem da niti oni sami nisu sigurni što su, a niti što će biti. Ja ih u mislima zovem političkim pokretom, ali samo zato jer bih ja želio da oni to budu, ili prepoznaju da su to. Politička stranka svakako nisu, a politička grupa svakako jesu.

Tajno glasanje mjenja filtere u glavama osoba. Nema straha od gubitka privilegija, čak niti kada su kupljeni ili ucjenjeni ne moraju glasati kako im je naloženo.

Tko je glasao

Da, ali s druge strane...

Vidiš kako javno glasanje ovu grupaciju, koja je tebi očito simpa i koja je glasnik nekih svježijih strujanja, ipak prilično kvalitetno diferencira.

Kod javnog glasanja isto tako nitko se ne može šlepati...

Ne znam, nekad sam bila pristalica tajnog glasanja u saboru, sad više nisam u to sigurna, naprotiv...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ne diferencira njih javno

ne diferencira njih javno glasanje, oni o jednom pitanju misle različito i prije i poslije glasanja. Klasično je postavljeno da jedna politička grupa mora stati iza jednog stava. To je toliko uvriježeno da se niti ne može misliti izvan toga. Suprotno bi bilo od političke grupe zahtijevati da svaka jedinka ima svoj stav, a da ih u grupu udružuje želja i potreba potpunog informiranja kroz kvalitetnu raspravu u kojoj su svi pojedinci otvoreni da korigirajuosobne stavove prema iznesenim argumentima.

Tko je glasao

Vuk sit koza cijela?

Mene bi u svakom slučaju zanimalo kako je glasala određena politička opcija. Možda bi hrabrosti predstavnika doprinjelo kad bi glasanje bilo anonimno po "grlu, a javno po pitanju pripadnosti pojedinoj političkoj opciji?

U svakom slučaju, političar treba djelovati javno i stajati iza svog stava, a problem stranačke stege, ispranih mozgova, poslušništva i sl. ne treba liječiti nadriljekarstvom...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

političar treba djelovati

političar treba djelovati javno i stajati iza svog stava

svakako, ali to je nedostižno, članovima velikih apsolutno nedostižno i nemoguće. Ovakve male grupe kao ovi Pametni koje pratim moguće možda možda možda u skoroj budućnosti stignu do toga da na sjednicama GV-a o svakom pitanju javno iznose svoje osobne stavove koji su možda čak međusobno konfrontirani. Baš zato tajno glasanje izvrstan je lijek koj može premostiti desetljeća koja nedostaju da javno iznošenje osobnih stavova postane svakodnevna praksa pripadnika političkih stranaka. Ne samo premostiiti jaz već otvoriti te procese.

Svjestan sam, a i komentari iznad i dijelom ispod govore tome u prilog, koliko je misao zarobljena postojećim stanjem, ali istovremeno i povijest čeka tko će je pisati.

Tko je glasao

Ako je ovo nekakva predstavnička demokracija

"oni" glasaju u moje ime, tj. ja u svakom trenutku želim znati kako ja glasam :)

Svjesna sam bolesti o kojoj pričaš, ali mislim da je tvoj način liječenja pojave homeopatski.

Sklona sam složiti se da bi možda i polučilo kratkoročne rezultate, kao i da bi ti kratkoročni rezultati mogli biti pozitivni. Ali, mogli bi biti i negativni, jesi li o tome razmišljao? Naime, čini mi se da ti polaziš od pretpostavke da tamo možda ima poštenih ljudi kojima manjka hrabrosti. A što ako je to samo hrpa bijednih moralnih likova koji bi postali još bijedniji pod okriljem anonimnosti?

"Da sam ja netko" - svaki parlamentarac bi na početku mandata dobio svoj blog/FBpage/whatever, u kojem bi bio dužan izvještavati biračku bazu o svojem radu, kako je glasao, uz obrazloženje...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

...

za pacijenta zvanog predstavnička demokracija nema lijeka koji može izliječiti njegovu bolest, jedino rješenje je eutanazirati ga mijenjanjem društvenog uređenja...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Da...

ili ga transformirati u originalnu ideju, a to je da su predstavnici osobe s integritetom i političkom hrabrošću. To bi između ostalog značilo da im sudbina ne ovisi o volji stranačkog vođe, ne samo njegova, nego i njegovih rođaka i prijatelja koje je na osnovu vjernosti i stege uhljebio ;)

(zakašnjeli aprilili)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

....a da se stranka ne

....a da se stranka ne pretvori u debatni klub

Tko je glasao

...

hehe...izvukao te zakašnjeli aprilili :)))

nema smisla popravljati nešto što se više ne može popraviti...jedino rješenje je mijenjanje društvenog uređenja i uključivanje kompletnog društva u proces donošenja odluka konsenzusom...ja vjerujem da je društvo zrelo za takvu vrstu demokracije, iako nam političari uporno trube kako mi nismo sposobni odlučivati u svoje ime, već da oni moraju odlučivati umjesto nas...a kakve "briljantne" odluke donose, svjedočimo svakodnevno...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

I ti si malko naivan

(a nema niti aprililija da te amnestira)

Kakva crna zrelost društva?! Jesu li ti poznati rezultati nedavnog referenduma i dviju peticija? Jel znaš da ovi zaštitari na Lamjani jurišaju na radnike za plaću od cca 2300 kuna, i to iskreno i zdušno? Ljudi su postali smeće - jedina je nada delegirati najboljima od nas da nas vode put nekakvog novog humanizma i solidarnosti...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

...

heh...znao sam da ćeš poteći referendum o braku :))

prije svega da bi se išta moglo od ovoga ostvariti, mora se ukinuti država, odnosno sve njene institucije i sve što državu čini državom... kada govorim o uključivanju kompletnog društva u proces odlučivanja onda ne mislim na referendumsko odlučivanje pregladsavanjem, već konsezualnim dogovorom skupina društva koje odlučuje o pitanjima koja su važna za tu grupu...ok, opet ćeš reći da sam naivan i da je to utopija, al' što mogu kad mislim daje to moguće :)))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

U nekoj sam poslovnoj gužvi

U nekoj sam poslovnoj gužvi pa vam nažalost moram odgovarati sa zadrškom, pokušat ću zbrojiti odgovor na ovih nekoliko kometara iznad;

Odlučivanje konsenzusom odličan je primjer kojim se mogu poduprijeti misli iz mog dnevnika. Tolike i tolike odluke donesene su i donose se konsenzusom da bi trenutno odletile u škafetine, zauvijek. Nitko ih ne želi provoditi i slijediti jer su donesene s figama u džepovima. Vjerujem da postoje i situacije kada baš svi donositelji imaju figu u džepu a odluka se donosi konsenzusom. U postojećim društvenim okolnostima i uz javno glasanje niti odlučivanje konsenzusom ne vrijedi pišljiva boba. Jedina vrijednost je da naivni glasači plješću onima kojima su dali mandate jer su glasali ispravno i odluku donijeli konsenzusom. Glasači tada znaju kako su oni kojima su dali mandate glasali, a oni bistriji znaju i da je ti isti sigurno ne žele provoditi.

Ja ne polazim od pretpostavke da će tamo biti poštenih glasača već od jednostavne misli da će svaka osoba glasati po svojoj savjesti ukoliko joj se jamči tajnost. Naravno da bi se i tada našlo neiskrenih glasača ali to bi vjerujem bilo minorno.

U situaciji kad je pacijent teško bolestan, a bolest neizlječiva ne može se odbaciti novi lijek koji bi možda mogao biti spas ili bar pomoć zato jer hipotetski postavimo da bi možda mogao biti i štetan. I kolikogod se stanje nekome činilo loše novi ljekovi će stići, kad tad. Za 50 godina ljudi neće više imati od čega umrijeti, živit će se prosječno 150 godina, tražit će se dozvola da se umre,...

Na svom blogu zastupnici bi pisali obrazloženja zašto su glasali tako kao su glasali. Kako bi ona izgledala; Glasao sam za jer sam morao, inače bi me izbacili, inače bi mi poslali inspekciju, inače mi ženu ne bi primili u radni odnos, inače bi rekli da sam ja jedini bio protiv konsenzusa,....... Ili bi gnjusno lagali one koji su im dali mandate, a oni bi gutali laži, pljeskali im i ponovo ih birali. Pa to već imamo.

Tko je glasao

Baš naprotiv. Proračunskih

Baš naprotiv.

Proračunskih novaca za kupovinu glasova ima na pretek, zapravo se uglavnom proračun na to i svodi. I to ne samo, kako ti pišeš, za kupovinu glasova političara već i za cijele kategorije stanovništva i razne interesne skupine stvarajući tako glasačku mašineriju na širokoj bazi. Obećaš jednima pare od drugih - genijalan sustav uspostave vlasti.

Pa ne propada ekonomija slučajno, ali dokle god svi ti paraziti mogu dijeliti novce među sobom ništa se bitno promijeniti neće. Bez obzira na model političkog odlučivanja.

Tko je glasao

Čak i kad kažemo da novaca za

Čak i kad kažemo da novaca za kopovinu glasova ima na pretek kupljeni glasači ne moraju glasati kako kupci zahtijevaju. Bez posljedica. Nitko ne zna tko je glasao protiv. Zamisli vlast koja bi pokušala kupiti 77 glasova u Saboru. Koliko bi je to koštalo? A sigurno ne bi dobili svih 77 glasova. pa za slijedeći akt isponova potraga za stotinjak kupaca kako bi se dobilo 77 glasova. Pa za slijedeću ponovo. Nemoguće, tajno glasanje šalje termin "političke trgovine" u povijest, vjerovatno bi poslalo i termin "političke koalicije" također,...

Tko je glasao

Kupovina ne ide

Kupovina ne ide tako.

Kupovina ide ovako: ti, ja i još nekolicina nas osnujemo stranku, obećamo interesnim skupinama da ćemo im ić niz dlaku jer je to u općem interesu i ako dobijemo od njih glasove, pazimo da ih ne uznemirimo. Naročito pazimo da ne uznemirimo javnu upravu, župane i načelnike općina jer smo onda izgorili. A ako nam se treba pridružiti neko iz konkurentskog tabora, pa uvijek ima nadzornih odbora, pozicija u agencijama, poslova za firme u vlasništvu njihovih supružnika i tome slično. Pa nije beg cicija kad nije njegov novac u igri, svi njegovi mogu umočit sjekire u javni med. :-)

Koalicija? Pa, nać' ćemo još kolega pa ćemo se fino svi lijepo udružit i zajedno djelovat u javnom interesu, jel' tako?

Nema ti sve to ama baš nikakve veze s javnim/tajnim glasanjem ili direktnim/indirektnim izborima. Sustav pljačke putem političke prijevare je daleko otporniji nego što misliš.

Tko je glasao

Sve ti to lipo posložiš i

Sve ti to lipo posložiš i staviš akt koji ti treba na glasanje i on ne dobije većinu. Neki "tvoj" te prevario, uzeo je kolač ali je imao figu u džepu. Nema ti druge već svima dati još. Pa akt opet ne dobije dovoljno glasova, sad je neki "tvoj" pojeo kolač i zaključio da bi rado još jedan,.......

Tko je glasao

NE

Tvoje riješenje je pogrešno.

Ako želiš stvarno vidjeti da političari rade u interesu glasača najbolje rješenje je direktan izbor zastupnika.

U tom slučaju on će osobno biti odgovoran svojim glasačima pa da vidimo da li će imati muda glasat u gradskom ili županijskom vijeću ili u Saboru protiv želja onih koji su ga tamo smjestili.

Tko je glasao

Niste slijedili moje misli.

Niste slijedili moje misli. Ja špekuliram kako će glasači uskoro izabrati političare koji će prema njima biti obavezni u kvalitetnoj raspravi stići do informirane odluke i slobodno po svojoj savjesti glasovati. Jedna od obaveza prema biračima bila bi preispitati vlastiti stav prije glasanja.

Tko je glasao

Italija

Jedan talijanski političar je ovu godinu izjavio nešto genijalno istinito:

"Najveće kurve sjede u parlamentu jer će oni učiniti baš sve kako bi tamo sjedili i nakon sljedećih izbora"

Pošto istina najviše boli automatski su ga izbacili iz stranke i smjenili s njegove dužnosti (on je bio lokalni dužnosnik).

Toliko o "preispitivanju stavova" kod glasovanja.

Tko je glasao

tajno glasanje

Ovakav prijedlog tajnog glasanja bi ubrzo doveo do pojave nove vrste političara - Političar s ugrađenom web-kamerom u čelo, kao i pojave - Stranačke mehaničke ruke, a bogami i - Olovke koja zaokružuje samo vlastitu stranku.

Slažem se da bi nas rezultati vjerojatno šokirali (možda i pozitivno), a pretpostavljam da bi došlo i do konačnog nestanka povjerenja građana u vlastite političare.

Opasna odluka, opasan dnevnik!! :)

Tko je glasao

nedavno mi se u jednom

nedavno mi se u jednom trenutku učinilo da su Pametni prepoznati kao opasna pojava na političkom nebu. Svakako su vanstandardni, izvan postojećih šablona, novi su i postoji "strah" od njihove buduće putanje

Tko je glasao

s ovakvim ljudima moglo bi se

s ovakvim ljudima moglo bi se dogoditi da i tajnim glasovanjem budemo imali istu situaciju i stegu. vidi tek onda razočaranja, nema više niti izgovora da rade to što rade zbog stranačke stege, već jer su ih "prisilili", jer su "žrtve" u stranci i "samo mali igrači".
moglo bi se pokazati da je stanje i gore nego što mislimo i da rade to što rade jer žele tako, a ne jer ih nadređeni ili središnjica prisiljavaju na poslušnost.

nekad je stranačka stega i dobar izgovor za političare na nižoj razini, ko oni su uz građane, ne bi oni protiv struke ali eto... stranačka mašinerija u javnom glasovanju služi da se ne glasovanjem ne zamjeri stranačkim kolegama i za vani pokaže jedinstvo sa strankom, ali isto tako možeslužiti kao sredstvo da se ne zamjeri gražanima i glasačima jer za vani se može prikazati kao narodni čovjek koji podnosi žrtvice a sve da bi drugi puta još i više pomogao svome puku, kod javnog glasovanja uvijek možeš namignuti i reći da ne misliš tako stvarno jego eto...

ali to ne znači da tajno glasovanje ne bi bilo dobro rješenje, treba vidjeti kakave bi to učinke imalo na dulji rok, kakve bi se političre regrutiralo, kako bi oni pokazali svoje mišljanje, je li problem baš u glasanju i stezi ili imamo neke druge probleme u društvu koji se rješavaju na druge načine.

Tko je glasao

Vjerujem da bismo se u mnogim

Vjerujem da bismo se u mnogim glasovanjima zaprepastili rezultatima, iako nas pojedine politčke odluke možda ne bi veselile. Ali bar bi bile zdrave i poštene. Gore je ne htjeti znati kakvo je stanje, nego saznati da je stanje loše ili gore.

Tko je glasao

slažem se i promjena treba

slažem se i promjena treba biti samo da se ne iznenadimo rezultatima promjena i maštovotosti onih gore da se istima prilagode.
koliko puta misliš da se nečime rješio problam a "mudraci" onda to tako izvrte da bude isto ako ne i gore, a često i sitne promjene ( a to može biti i tajno glasovanje, tko zna?) donesu velike i dalekosežne pozitivne stvari a mi to niti ne primjetimo.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci