Tagovi

Statut HDZ-a zavrzlame

Citajuci Statut HDZ-a namecu mi se neka pitanje kao:

(2) Članom stranke ne može postati osoba:
a) koja je isključena ili je istupila iz HDZ-a,
(3) Iznimno, osoba koja je istupila iz HDZ-a, može postati član stranke, uz suglasnost Visokog časnog suda.

Dakle svojevremeno je Karamarko istupio iz HDZ-a. Da li se sastavo Visoki clanski sud i dao suglasnost za ponovni prijem Karamarka u HDZ?

Nadalje culi smo kako se smatra da su pojedinci odgovorni no u Statutu pise slijedece:

(1) Predsjednik HDZ-a predstavlja i zastupa HDZ, odgovara za njegov rad, vodi politiku stranke u skladu s Programom stranke i odlukama središnjih tijela te ima pravo i dužnost provoditi sve mjere da bi u provedbi stranačke politike osigurao suradnju i odgovornost svih tijela i dužnosnika stranke.

No HDZ ima i nadzorni odbor kojem je zadaca:
Nadzorni odbor
Članak 50.
(1) Nadzorni odbor HDZ-a nadzire zakonitost materijalno-financijskog poslovanja HDZ-a te vođenje ukupnog arhiva HDZ-a (zapisnici i sl.) i o tome podnosi izvješće za cijelo mandatno razdoblje Općem saboru, a za svaku godinu Središnjem odboru HDZ-a.
(2) Nadzorni odbor HDZ-a vlastan je nadzirati i materijalno-financijsko poslovanje svih ostalih organizacijskih oblika u HDZ-u.
(3) Nadzorni odbor HDZ-a sastoji se od 5 do 7 članova.
(4) Predsjednika i članove Nadzornog odbora bira i razrješuje Opći sabor HDZ-a.

Sto je nadzorni odbor nadzirao i kako izgledaju financijska izvjesca nadzornog odbora i da li je predsjednica stranke smijenila nekog iz nadzornog odbora zbog grubih previda?

Da vidimo financijsko poslovanje:
(1) HDZ je politička stranka, a posluje kao neprofitna udruga čija sredstva služe isključivo ostvarivanju njezinih političkih ciljeva.
(2) Na prijedlog Predsjedništva HDZ-a, Središnji odbor donosi Financijski statut kojime se reguliraju sva pitanja vezana uz stranačke financije.
(3) Financijsko poslovanje HDZ-a propisuje Predsjedništvo HDZ-a, uz uvjet da osigura zakonitost te javnost prikazivanja podrijetla i namjene sredstava tijekom svake kalendarske godine.
(4) Neposredne poslove glede financiranja i ostaloga financijskog poslovanja vodi rizničar HDZ-a koji sudjeluje u radu Predsjedništva HDZ-a.

Znaci za HDZ vrijedi zakon o neprofitnim organizacijama i knjigovodstvu neprofitnih organizacija. Da li je i jedna kontrola u zadnje vrijeme dosla provjeriti financijsko poslovanje HDZ-a?

Kako vidimo iz slijedeceg clanka HDZ se moze i ukinuti:
(1) HDZ prestaje postojati odlukom Općeg sabora HDZ-a.
(2) Odluka o prestajanju valjana je samo ako se donese većinom od 3/4 ukupnoga broja punopravnih članova Općeg sabora.

No ne znam sto cemo s ovom odredbom u zakonu o ustavnom sudu?
Ustavni zakon o Ustavnom sudu koji u članku 85 kaže: „Ustavni sud nadzire ustavnost programa i djelovanja politič­kih stranaka, te zabranjuje njihov rad ako utvrdi da su se za to stekli Ustavom i zakonom utvrđeni uvjeti.”, a u članku 86.: “Zahtjev za zabranu rada političke stranke, odnosno njezina dijela mogu podnijeti predsjednik Republike Hrvatske, Hrvatski sabor, Vlada Republike Hrvatske, Vrhovni sud Republike Hrvat­ske, tijelo koje obavlja registraciju stranaka i Državni odvjetnik Republike Hrvatske.”

Tagovi

Komentari

Pruzelo tvoje dvojbe

Evo nam u Večernjaku a prenio je i Nacional, poput tebe dvoje o legalnosti Karamarkovog ulaska u HDZ. Spominju i Vesnu Škare Ožbolt i Ćesića Rojsa.

To je još jedan dokaz da se Pollitika.com čita i da zna potaknuti mainstream medije.

Baš me zanima hoće li ustrajati a i to da li će HDZ pružiti objašnjenje koje sam ja dao, da Karamarko nije isključen niti istupio.

Ako i daju za njega, ono za VŠO i LJĆR ne vrijedi jer je prva istupila i učlanila se u novu stranku dok su bagerista izbacili.

B-52

Tko je glasao

Kakvu vjerodostojnost moze

Kakvu vjerodostojnost moze imati stranka koja ne postuje proceduru koju si je sama propisala?

Tko je glasao

Spam poruke

Tema ovog dnevnika ponavljam nije ucesce srba u vlasti, dovodjenje srba autobusima i svasta nesto sto dezurni kradezejski trol krekani pokusava nametnuti nego statut HDZ-a i neke nedoumice oko statuta. Stoga sam kao spam oznacio sve poruke koje su imale veze s preganjanjem krekanog oko nametnute teme iako je bilo nekih kvalitetnih odgovora.
Iz dosadasnje diskusije dade se iscitati kako nije najjasnije da li je Karamarko istupio iz stranke ili je izbrisan te na koji je nacin ponovno primljen u stranku. Nadalje sa web stranica ne znamo tko je nadzorni odbor stranke koji mora voditi brigu oko financija ove neprofitne organizacije te tko predstavlja visoki casni sud stranke.
Smatram kako nadzorni odbor snosi odgovornost za financijsko poslovanje stranke te kako su svi u HDZ-u uvjereni kako je stvarno lopovluka bilo samo smatraju kako je to stvar nekih pojedinaca koji su napravili paralelni sustav vodjenja stranke tako bi trebao nadzorni odbor bar biti raspusten a vjerojatno bi trebao i snositi odredjene stegovne mjere jer nisu primjetili lopovluk niti su ga sankcionirali.

Tko je glasao

Ja sam za OBZNANU ! Naravno,

Ja sam za OBZNANU !

Naravno, suvremenu, prilagodenu 2011. Mislim da bi to rjesilo vecinu problema koje imamo danas..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Nasjedanje na provokatore

Ne znam kakve veze sa statutom HDZ-a ima tko dolazi galasati i s kakvim namjerama. Krekan je otvorio raspravu o tome kako bi se snage lomile oko pitanja koja nemaju vezu s temom koju sam postavio. Osnovno pitanje na koje se treba odgovoriti je da li je Kara marko izisao iz HDZ-a ili je bio obrisan zbog neplacanja clanarine. ako se radi o prvom ostaje pitanje da li se sastao visoki casni sud i da li je dao suglasnost za ponovni primitak u stranku Kara Marka? Nadalje kako smo vidjeli po ustavnom zakonu o ustavnom sudu stoji mogucnost ukidanja stranke ali kako vidimo toga u statutu stranke nema. Pored toga da li je tko u predjsdnistvu HDZ-a snosio sankcije jer nisu ostvarili slijedeci uvjet da osigura zakonitost te javnost prikazivanja podrijetla i namjene sredstava tijekom svake kalendarske godine. Nadalje da li su u HDZ-u podnijeli stegovne mjere protiv clanova nadzornog odbora jer nisu nadzirali zakonitost materijalno-financijskog poslovanja HDZ-a te vođenje ukupnog arhiva HDZ-a (zapisnici i sl.) i o tome podnosi izvješće za cijelo mandatno razdoblje Općem saboru, a za svaku godinu Središnjem odboru HDZ-a. Znaci obzirom na otkrivene zlouporabe pojedinaca koje nisu sankcionirane unutar stranke svakako da bi clanovi predsjednistva Predsjedništvo
Jadranka Kosor
Darko Milinović
Vladimir Šeks
Petar Čobanković
Andrija Hebrang
Ivan Jarnjak
Božidar Kalmeta
Ivan Šuker
Branko Bačić
Luka Bebić
Gordan Jandroković
Katarina Fuček
Jasen Mesić
Davor Stier
Martina Banić
Marina Matulović-Dropulić
Branko Vukelić
Petar Selem
Ivanka Roksandić
Ante Kulušić trebali podnijeti odredjene konzekvence jer su dopustili protupravne rednje nekolicine iz vrha stranke, jer nisu nadzirali rad predsjednika stranke te nisu javno i transparentno objavili podatke o prikupljenim sredstvima. Na stranicama HDZ-a nema podataka o nadzornom odboru, niti o visokom casnom sudu te ne znamo da li su uopce ustrojene ove institucije koje su propisane statutom stranke. I zbog tog previda bi trebao netko odgovarati.

Tko je glasao

Statut HDZa i / ili pak SDPa

predstavllja formu koja je maskirana sadržajem olitiga postoji jer postoji zakonska obaveza da postoji. U praksi se krši premnogo puta, a za što nitko ne snosi nikakvu Odgovornost osim eventualno "sitne ribe" ( običan član koji se zamjerio nekome s vrha - baš poput " Pravde jednake za sve " u svakodnevnim nam pravnodržavničkim - da ne velim novopravedničkim - životima... ) ...
Mislim da je ključna riječ Odgovornost jer se ista ne propisuje gotovo nigdje i nizašto osim što se itekako ažurno vodi briga oko neodgovornih članova vulgaris koji nisu uplatili članarinu ... Pa i to čak nije za sve jednako jer ako si " moj glasač " onda ne moraš platit članarinu, ali ako si " tuđi čovjek " onda ćemo učiniti sve da te eliminiramo iz glasovanja ...
O znatno važnijim stavkama tog organizacijskog akta ovom prilikom ne bih trošio riječi jer sam dojma da rasprava zajedno s Dnevnikom sadrži previše parcijalnosti pogodne za razvodnjavanje, a te se rak rane društvenih nam zbivanja grozim ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Visoki časni sud HDZ-a

meni se jedino namece pitanje tko je u Visokom časnom sudu HDZ-a?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Na nametnuta pitanja se

Na nametnuta pitanja se jednako nameće i logičan odgovor, da Karamarko svojevremeno niti je istupio niti je isključen iz HDZ-a. Njemu je članstvo prestalo s jednog od nekoliko preostalih osova reguliranih Statutom:

Prestanak članstva
Članak 13.
(1) članstvo u HDZ-u prestaje:
a) istupanjem iz stranke,
b) isključenjem,
c) upisom u koju drugu stranku, registriranu u Republici Hrvatskoj,
d) ako iz neopravdanih razloga ne plati članarinu duž e od 6 mjeseci,
e) kandidiranjem na izborima bez suglasnosti stranke,
f) podnošenjem ostavke na članstvo ili dužnost u predstavničkim,
izvršnim i drugim tijelima vlasti, bez prethodne suglasnosti nadležnog
tijela HDZ-a,
g) u slučaju smrti,
h) brisanjem iz članstva stranke.
(2) član ima pravo istupiti iz HDZ-a podnošenjem pisane izjave o istupanju.
(3) član HDZ-a može biti isključen ako teže povrijedi članske obveze.
(4) O isključenju odlučuju časni sudovi županijskih organizacija i Grada Zagreba,
protiv čijih je odluka dopušten priziv na Visoki časni sud.
(5) članu HDZ-a koji se upiše u drugu stranku registriranu u Republici Hrvatskoj,
članstvo prestaje trenutkom upisa.
(6) član HDZ-a može biti brisan iz članstva stranke u slučaju nanošenja štete
političkim interesima ili ugledu stranke.

Neplaćanje članarine je svojevremeno poslužilo i kao osnov za prestanak članstva obitelji Tuđman i mnogim drugima koji su se pasivizirali ili na drugi način pokazali neslaganje s vodstvom stranke. Ako je dakle zbog toga prestalo članstvo i Karamarku, a najvjerojatnije jest, nikakvi sudovi časti ne moraju odobriti njegovo ponovno učlanjenje. O tome odlučuje temeljni ogranak a obzana se, kako smo vidjeli, može izvesti pred TV kamerama kako bi se skupio neki politički bod.

Inače, prema mojim saznanjima su statuti dvije najveće stranke među kvalitetnijim uratcima te vrste, ostale stranke imaju manje ili više slične ali manje razrađene, i sasvim solidno prikrivaju činjenicu da im neće biti očito suprotna bilo koja odluka stranačke vrhuške. Točnije, što god odlučio uži stranački vrh, naći će se neko pokriće u statutu.

Sjetimo se samo egzibicije SDP-a s raspuštanjem organizacija koje su činile otprilike 1/3 članstva zagrebačke gradske organizacije. Jednom odlukom je prestalo članstvo cca 3500 članova a njih se uputilo na nekakvu preregistraciju jer kao "evidencije članova nisu baš bile najpreciznije i valjalo je članstvo provjeriti". Naravno, o ponovnoj registraciji su odlučivali dobro provjereni povjerenici kako bi se spriječilo ponovno učlanjenje onih koji nisu bili na liniji.

Isti recept, samo u manjem opsegu, je primjenjivao i HDZ putem famoznih "obnavljanja članstva", npr. nakon što je Sanader uzeo izbore Pašaliću, kao da je to propisano činiti s vremena na vrijeme a ne puki alat stranačkog vodstva da povremeno pročisti nepoćudne.

Što se tiče drugog, naravno da će stranka imati grdnih problema odluči li glavni državni odvjetnik optužiti je za stvaranje i korištenje crnih fondova. Odgovornost neće moći izbjeći mnogi iz vrha, između ostalog i članovi nadzornog odbora. No nemojmo se prerano veseliti, daleko je još od tako nečega.

Evo jutros baš čitam kako je tužiteljstvo odustalo od progona Polančeca za Inu. To znači ili da su se "okanili ćorava posla" ili da će krenuti u optužbu kolektiviteta, i stranačkog vodstva i vlade. Koje je od toga vjerojatnije, neka svako zaključi sam.

B-52

Tko je glasao

Možda griješim, ali se meni

Možda griješim, ali se meni čini da je sasvim nebitan razlog nečijeg izlaska iz stranke. Bitno da je izišao i tada se aktivira članak Statuta kojeg je bosancero citirao o potrebi odlučivanja Viskog časnog suda o ponovnom primitku bivšeg člana.

Meni je ipak zanimljiviji drugi dio članka Statuta koji govori o tome tko ne može biti članom HDZ-a:
Članom stranke ne može postati osoba:
a) koja je isključena ili je istupila iz HDZ-a,
b) čije je ponašanje u suprotnosti s Etičkim kodeksom HDZ-a.

Nekidan je HDZ isključio iz stranke svoju bivšu blagajnicu. Svega dan ili dva nakon što se u medijima pojavilo njeno svjedočenje u kojem proziva i sadašnje rukovodstvo za poslovanje prljavim novcem.
Žena je već nekoliko mjeseci jedan od osumnjičenih.
Meni je zanimljivo kako se s Etičkim kodeksom HDZ-a ne kosi to što je ona osumnjičena već to da je progovorila.
Na sličan način je svojevremeno i Polančec letio iz HDZ-a. Dok je bio osumnjičen nikome ništa, ali dok je progovorio brzinski je izbačen iz HDZ-a.

Još malo pa će godina dana da je Berislav Rončević dobio kaznu od četiri godine zbog afere Kamioni, a eno ga još uvijek u HDZ-u. On nije nikog cinkao.
Mora da taj njihov Etički kodeks propisuje da se krasti, varati, pljačkati smije, ali ne smiješ nikog drugog uvaliti.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

jos malo pa buju polanceca

jos malo pa buju polanceca primili natrag. fali im pjevaca posljednjih dana, a on uskoro zavrsava turneju pa ce biti opet slobodan..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

mislim da ne vijecate..

mislim da ne vijecate.. karamarko je istupio sa manolicem i mesicem nakon neuspjesnog puca u hdz-u..

bas je nedavno pisalo o tome negdje

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Evo tog nedavnog

– Da. Nije se priključio Hrvatskim nezavisnim demokratima, ali mnogo smo raspravljali, naročito o tome da policiju treba depolitizirati. Uglavnom smo se slagali, ali je on uvijek, kada se govorilo o Drugom svjetskom ratu, bio opterećen simpatijom za NDH.

Ako je vjerovati Mesiću, Karamarko se nije priključio HND-u zbog čega mu članstvo nije ni moglo prestati zbog učlanjenja u drugu stranku. Prije će biti da se pasivizirao kada su iz HDZ-aistupili njegovi dotadašnji zaštitnici i mecene.

No čak i da jest, pošto sadašnja predsjednica misli da će Karamarkovo ukrcavanje na brod koji tone pomoći da se zakrpaju rupe, nema zapreka da ga prime čak i da je napravio ne znam što.

B-52

Tko je glasao

Ako je vjerovati Mesiću,

Ako je vjerovati Mesiću, Karamarko se nije priključio HND-u zbog čega mu članstvo nije ni moglo prestati zbog učlanjenja u drugu stranku.

treba mu vjerovati, svakako. nije bio ni u HDZ do maloprije. Ocigledno je to je karamarkovova navika jos od davnih dana, pa se ponovilo.

Tesko moze covjek protiv svoje navike (sebe).

Ne treba sad puno potencirati taj sud casti. To mi dode kao da treba lijeciti alkoholicara koji se malkice opustio za sankom pa zakasnio na sastanak udruge. Drugi put ce stici na vrijeme.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Mene to onako blago podsjeća

Mene to onako blago podsjeća na Al Caponea... nisu mu mogli "prišiti" nikakvu kriminalnu djelatnost, pa su se dosjetili i stisnuli ga zbog poreza...Ali, nije ovo Amerika!

Sad se ovdje vodi šuplje-prazna rasprava o tome je li Karamarko član HDZ-a protivno HDZovom vlastitom statutu?! Kae ovo, zar se HDZ-u pokušava pomoći da postane principijelna stranka koja se drži zakona? Ili ih se valjda želi "tući" njihovim oružjem?

(Kad sam već kod Al Caponea, zgodne su mu izreke: http://www.brainyquote.com/quotes/authors/a/al_capone.html)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ne slažem se da je rasprava

Ne slažem se da je rasprava šuplja budući da raspravljamo o temi, no mislim da je bespredmetna jer je čast (sud časti) i HDZ nakon svega što je izbilo u javnost promašeno stavljati u istu rečenicu.

Također je bespredmetno razglabati o Karamarku i o tome može li ili ne biti član HDZ-a kad je o tome već odlučio stranački vrh.

P.S.

Siguran sam da bi se Šeks složio s mojim tumačenjem njihova statuta. :)

B-52

Tko je glasao

Prije 5-6

godina sam u jednom društvu rekao nekim svojim poznanicima da će doći vremena kada će ih biti sram reći da su (bili) u hadezeu ili da su glasali za njih.

Došla su ta vremena,izbjegavaju teme o politici.

sve dobro...

Tko je glasao

Ako u HDZu ima i takvih koji

Ako u HDZu ima i takvih koji se srame zbog nepodobština bivšeg im vođe, ili nekih političkih odluka, to je samo znak da za HDZ ima nade.
Te "sramežljive" snage bi u budućnosti trebale prevladati i preuzeti HDZ u svoje ruke.

Evo ja sam npr. protiv pristupanaj EU, a pogotovo načina na koji su vodili pregovore i pristajali na razne ucjene iz EU i regiona i zato ću svoje neslaganje s tom politikom izraziti na referendumu o pristupanju. To je bit demokracije.

Tko je glasao

Hebrang o istini...

Kako ono zna reći A.Hebrang...., "ja ne lažem, samo koji puta ne govorim istinu."
Tako im je i sa Statutom. I njegovom primjenom.

Tko je glasao

ej ljudi božji pa jeste vi

ej ljudi božji pa jeste vi normalni čime se vi sve ne zamarate. Čitati i proučavati HDZ-ov statut i tražiti što? dio u kojem je predviđeno da se stranka može i raspustiti ?!

ma mene to kao njihovog glasača i simpatizera niti zanima, niti zabrinjava.

kao da je bitno što piše u nečijem statutu jer kad bismo po tome razlikovali stranke teško da bi se koja razlikovala.
kao i predizborna obećanja, samo skupovi želja i šarenih laža koje sa zbiljom veze nemaju.

Kao što nemaju ni predizborne naručene ankete.

tamo gdje obitavaju HDZ-ovi birači, niti ima telefona, niti interneta, a teško da ima i struje.

jer prema vašem viđenju, prosječni HDZ-ov glasač još uvijek živi u pećini. i sve probleme ( i egzistencijalne), rješava toljagom.

Tko je glasao

Naprotiv,

HDZ-ov glasač ne mora biti niti živ!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Isto kao i SDP-ov. Odu

Isto kao i SDP-ov.

Odu drugovi u srbiju s par autobusa i dovezu 100 000 glasova za svoju omiljenu stranku.

jer za koga će glasat srbin, ako neće za SDP.

čak i onaj koji je izginuo na Kosovu polju.

Tko je glasao

Za one koji su i sada u

Za one koji su i sada u koaliciji sa "tvojima".

Tko je glasao

Nikada

ni jedan autobus nije išao ni po kakve Srbe da dođu glasovati. Glasovati mogu samo državljani Hrvatske. Da im nisu možda u autobusu na putu ovamo krivotvorili i papire?

A ako su išli po ljude koje je tvoj idol prognao, to je druga stvar. To su hrvatski državljani.

Inače, tvoje opredjeljenje za HDZ je posve u redu i tvoja je osobna stvar, ali i tebi koji ih podržavaš bi valjda trebalo biti važno da se poboljšavaju, pa bi isto tako trebalo biti važno i to da se pridržavaju statuta neovisno o tome koliko se druge stranke pridržavaju ili ne pridržavaju.

bosancero je ovdje iznio zanimljive podatke, koliko god oni bili samo kapljice u moru. Imati antikorupciju i pravo kao uzdanice u kampanji, a onda se ne pridržavati ni vlastitog statuta stvarno znači raditi protiv sebe. Visoki članski sud bi ionako jednoglasno podržao povratak Karamarka, drugačiju odluku ne bi ni smio donijeti. Pa kad je već tako onda sastavi taj Visoki članski i neka on blagoslovi što mora blagosloviti. Ovako si samo otvaraju nove rupe u bedemima na koje ih se može napasti.

Zašto je to tebi svejedno?

pozz
doza

Tko je glasao

Izvini druže doza, ali prema

Izvini druže doza, ali prema Zakonu o prebivalištu onaj koji izbiva duže od određenog perioda ( mislim 6 mjeseci) gubi taj status i ne može se smatrati više građaninom Hrvatske već samo srbinom iz Hrvatske koji se odselio jer su mu to tako naredili njegovi velikosrbski voždovi.

Članak 2.
Prebivalište je mjesto u kojem se građanin naselio s namjerom da u njemu stalno živi i u kojem ima osigurano stalno stanovanje.

Naravno da mi je stalo da se svi poboljšavamo, ne samo HDZ. Problemi koji "muče" HDZ u ovim detaljima slični su problemima koje imaju i ostale naše stranke. Milanović se možda ponaša drugačije od Sanadera? Koliko je ono zagrebačkih sdp-ovaca naprasno prekinulo karijeru. Što je s ponašanjem Bandića dok je bio u SDP? jel se sastao Visoki časni sud SDP-a da ga izbaci iz stranke? ili su to učinili kad im je ovaj dao nogu kandidirajući se samostalno za PRH?

Mislim dakle.

Prvo očistiti svoje ogijeve štale pa ćeprkati po tuđima.

Tko je glasao

Ma da, samo ja

nemam svoje ogijeve štale pa slobodno gdje god je prljavo kažem. Ne prihvaćam te uvijene cenzure kao: mogao bi ti prigovarati ali prvo napravi ovo, ili ono, ili... Ne, ništa ja ne trebam napravit, gdje je nepravda ja nastojim reći.

Ovo sa Srbima nije posve u redu, pa ne možeš prvo nekoga silom otjerat, a onda reći: e ali tebe nema ovdje duže od 6 mjeseci, pa nije on tražio da ga se otjera. Nije se valjda trebao prepustit na milost i nemilost Tuđmanovoj vojsci pa ako živ - živ, ako ne onda statistika.

Inače stranka ne treba čekati da se druga popravi da bi se ona sama popravljala. Zašto bi HDZ čekao da SDP sredi svoj statut, pa da on počne sređivati svoj, nekak ga sredi neovisno o bilo kome, pa nek postavi neki standard.

pozz
doza

Tko je glasao

Doza, Ovo sa Srbima nije

Tko je glasao

Državljanstvo nema veze s prebivalištem

Ustav - Članak 9.
Hrvatsko državljanstvo, njegovo stjecanje i prestanak uređuje se zakonom.
Državljanin Republike Hrvatske ne može biti prognan iz Republike Hrvatske niti mu se može oduzeti državljanstvo, a ne može biti ni izručen drugoj državi.

ZAKON
o hrvatskom državljanstvu
Članak 17.
Hrvatsko državljanstvo prestaje:
1. otpustom;
2. odricanjem;
3. po međunarodnim ugovorima.

Tko je glasao

Prije toga hrvatsko

Tko je glasao

A zašto vi taj problem prvo

B-52

Tko je glasao

@sm

Tko je glasao

amerika i engleska

Podsjetio se na čuvenu pjesmu iz nedavne prošlosti:

Amerika i Engleska bit' će zemlja proleterska

Tko je glasao

Ako i jest plod pritisaka,

Ako i jest plod pritisaka, zašto onda kao simpatizer, takve HDZ danas traži svijećom i rado će ih poslušati, ne prigovoriš Jadranki Kosor što se busa u junačka prsa i hvali nekom svojom hrabrošću i odlučnošću?

Zašto joj ne skreneš pažnju kako je očito da tako hrabri jedino sebe dok joj se drugi smiju?

I da, koliko je to busanje u prsa štetno se vidjelo i po tome što se od rezonancije počela raspadati svečana pozornica.

Zašto ti sad Kosorici ne savjetuješ da se povuče i ode u izolaciju pa nek malo meditira o grijesima koje je činila mišlju, riječju, djelom i propustima?

Recimo, da ode malo kod Kaćunka na obnovu?

B-52

Tko je glasao

A kako znaš da ih ne

A kako znaš da ih ne kritikujem?

Udjelio sam im toliko kritika da već misle kako sam im neprijatelj, a ne simpatizer. :)

Kosorica ima svojih loših strana i propusta, ali je trenutno najpoštenija tamo medju njima.

Ja joj npr. u potpunosti vjerujem kada kaže da joj je Sanader podmetnuo potpisivanje onog dilla s HEP-om i da namjerno nije došao taj dan na posao kako bi odgovornost za to kriminalno djelo snosio netko drugi.
Da je npr. odbila potpisati kao što je npr. Škare odbila srediti stvar oko vile, Sanader bi ju najurio i možda do dan danas ne bi imali borbu protiv korupcije. :)

Eno čak je Balegar Bajić povukao optužnicu protiv Polančeca glede i u svezi s poslom oko Ine jer je takodjer zaključio da je sve to maslo Sanadera, a da su svi ostali bili iskorištavani kao pijuni.

Primjećujem tute i još detalja koji bi vam trebali otovriti oči. Zašto Sanader npr. nije smještao potpisivanje takvih sumnjivih poslova svoji ljudima od povjerenja? Zašto npr. Kalmeta nikada nije bio prisiljen na neki takav potez?

:)

Tko je glasao

Druge vjerojatno nije

Druge vjerojatno nije koristio zato što im Kosorica nije dala da dođu do izražaja. Ona je toliko skakala oko Sanadera, laskala mu i zaklinjala se na vječno prijateljstvo i vjernost, da za druge nije bilo mjesta. Većeg poltrona od Kosorice tamo doista nije bilo.

Vjerujem da je ona sad tamo najpoštenija ali moram priznati da ne vidim neku konkurenciju i, primijetit ću, da to još uvijek ne znači da je ona bez grijeha. Okoristila se barem u kampanjama bjesomučno trošeći novac iz crnih fondova. Da je bila pametnija od drugih pa nije nagomilala vanjske simbole bogatstva, to je točno. No to ujedno ne znači i da negdje ne postoji neki računčić.

Iz iskustva znam da je častohlepne, nagledao sam ih se, lako navući na tanak led. Jedva će naime dočekati da im se potpis negdje nađe, što važniji dokument, to bolje. Zato se mogu donekle složiti da je Kosorica žrtva prije svega vlastitog častohleplja, vlastitog vlastohleplja i sličnog.

No to ju nikako ne amnestira od kaznene odgovornosti za posljedice vlastitih čini. Glupost, nekompetencija i častohleplje nisu opravdanje. Sreća njena da je Bajić još uvijek glavni državni odvjetnik. Da nije, vjerojatno bi već ona za dragim prijateljem Ivom ("Kud Ivo, tud i ja").

B-52

Tko je glasao

pa s kim su srbi u saboru u koaliciji?

Tko je glasao

Ne vidim niti jedan jedini razlog zašto bi Srbin glasao za SDP.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Trol Alert!

Tko je glasao

Zaviri u statistiku PI 2007.

Tko je glasao

krrrreki,

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

To je valjda stoga što su

Tko je glasao

Amo ovako

Tko je glasao

Nego mene zanima jedna druga

Tko je glasao

Mala nadopuna

Tko je glasao

@grdi Ma bitno da je dobro

Tko je glasao

Glede ovih fantomskih birača

B-52

Tko je glasao

Krek i sm

U svome komentaru gore sam napisao ovo:

"Krek, uvjeren sam ako kukurikavci dobiju mandat, da će ići na sređivanje popisa."

Tu nisam mislio na branitelje nego na popise birača.

Ali ok, ne smeta ni rasprava o braniteljima iako mi je puno važnije sada srediti biračke popise.
Zato sam i napisao da kukurikavci neće potezati sada to pitanje već poslije izbora da se srede popisi prije idućih lokalnih izbora.

Za sređivanje popisa za ove izbore više nema vremena, a ni političke volje kod HDZ-a.

Tko je glasao

Grdi, Več se četri godine o

Grdi,

Več se četri godine o sređivanju popisa govori, no ni jedna stranka izgleda nema za to interesa. Da je opoziciji stalo da se to sredi, bi digli ustavnu tužbu. Ti popisi su protu ustavni.

Tko je glasao

@sm Ovih par stvarnih što ih

Tko je glasao

Moram priznati da kad mi se

B-52

Tko je glasao

Naravno da ima! Prema popisu

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci