Tagovi

Stanje Nacije

Jučer sam bio u Koprivnici, ako nekoga interesira, ramsteak u njihovoj pivnici na glavnome trgu košta svega 32,00 kn. No mimo toga imam nekoliko stvari koje me posljednjih dana pomalo brinu:

  • Već neko vrijeme sa zanimanjem pratim priču vezanu za Šibenskog konobara i Damira Horvatovića koji je optužen da je autor tog bloga. Prije nekoliko dana osvanuo je intervju sa načelnikom PU Šibensko Kninske Brankom Peranom u kojem čovjek doslovce kaže: "da je Horvatović priznao da je blog njegov, sluičaj bi bio riješen bez medijske pompe".
  • Jučer je pak cnn objavio nekoliko dokumenata koji se bave Željkom Peratovićem. Ti dokumenti bi bili iznimno smiješni da nisu toliko ozbiljni.

Cijela ta priča sa Horvatovićem i Peratovićem me podsjetila na pjesmicu koju sam već citirao a koja glasi:

First they came for communists,
and I didn't speak up, because I wasn't a communist.
Then they came for Jews,
and I didn't speak up, because I wasn't a Jew.
Then they came for Catholics,
and I didn't speak up because I was a Protestant.
Then they came for me
and by that time there was no one left to speak up for me.

I u slučaju Horvatovića ali i Peratovića (ne računajući pažnju koju je dobio prilikom uhićenja) ono što me osobito zabrinjava je nedostatak pažnje medija za ovim problemima. Naime, mediji se ponašaju kao da se to njih uopće ne tiče, neovisno o tome što imamo s jedne strane čovjeka koji tvrdi da nešto nije njegovo ali trpi određene konsekvence zbog toga, ili pak Peratovića za kojeg su sada izronili vrlo konkretni podaci oko toga da ga obavještajna zajednica ne samo pratila nego mu je na različite načine podmetala. Danas pričamo o Horvatiću, nekome policajcu usred Šibenika ili Peratoviću, slobodnom novinaru i blogeru koji piše o teško razumljivim temama, no njih dvojca su samo jedan klik udaljeni od nas svih skupa...

Neki kritičari cijele priče, govore o tome kako je Horvatović kao policajac trebao držati jezik za zubima, a Peratović nije imao zašto objavljivati dokumenti koji su državne tajne - no ako kroz legalne kanale ne uspijete riješiti problem, koji vam drugi lijek preostaje nego objava u medijima (pa makar to bio blog), no razina Procesa je sasvim drugačija ako vas optuže da ste autor bloga koji uopće nije vaš, ili ako vam aktivno na blogu komentiraju pripadnici obavještajne službe kako bi "minimalizirali štetu ili odveli diskusiju u drugome pravcu".

Osnova za Peratovićevo uhićenje i premetačinu kao i cijeli postupak koji još uvijek nije okončan je objava državne tajne, koja je objavljena i prije Peratovića, no jednako tako je dobrim dijelom riječ o dokumentima koji po riječima obavještajaca uopće nije državna tajna.

Jedna od temeljnih funkcija novinara i medija je da budu protuteža vlasti i da budu kontrolni mehanizam zloupotrebe vlasti, što nas dovodi do pitanja što je to javni interes? Pitanje zaštite državne tajne je pitanje kojime se moraju baviti oni koji njima barataju i koji državne tajne kreiraju - interes novinara je da takvu državnu tajnu objavi, i koliko razumijem novinari po jednoj od presuda europskog suda za ljudska prava nisu dužni čuvati državnu tajnu ako do nje dođu. Mislim da je neprihvatljivo da se obavještajne i uostalom policijske službe uopće bave novinarima, a još manje da se nad njima rade nekakve obrade, a da ne kažemo kako su kvalifikacije poput ove koja je otišla prema Peratoviću kako je on prijetnja nacionalnoj sigurnosti i potencijalni uzrok usporavanja pritupanja euroatlanskim integracijama? Otkad se službe uopće smiju baviti političkim kvalifikacijama ili prosuđivati oko toga što je ili nije interes zemlje?

Što je to javni interes? Da li je javni interes ujedno i interes države, a samim time i klike na vlasti - ili bi javni interes morao biti vladavina prava? Tko je taj koji se brine da se odluči što je što; novinari, sudovi ili po nekoj plemenskoj liniji zaposleni apartčiki u obavještajnim agencijama ili uredima koji se bave kriminalom u policijskim upravama?

Naravno da kritiku na svoj račun nije ugodno čitati u novinama (ili na internetu), i naravno da pojedini dokumenti u nekome času iziđu na svjetlo dana zato što nekome u tome času odgovaraju, no novinarski zadatak nije da procjenjuje kome će koji dokument koristiti ili štetiti, nego je na njemu da procijeni da li postoji javni interes da takva informacija iziđe u javnost.

Tužno je da ta ista javnost (i mediji koji bi toj javnosti trebali tu informaciju proslijediti jednom kada ona postane javna) uopće ne razumiju zašto je priča o Horvatoviću ili Peratoviću iznimno zabrinjavajuća. Možemo mi govoriti o demokraciji i koječemu drugome, no i dalje postoje procesi protiv pojedinaca, i dalje se promatraju novinari (a sada po novome i blogeri), službe i dalje podmeću i plasiraju informacije, i dalje postoje državni neprijatelji i prijetnje interesima zemlje - u stvari, UDBA je i dalje ovdje samo se sada drugačije zove i ima prihvatljiviji nacionalni predznak. Dečki rade po starom, nema nikakve razlike. stara škola, radi se ko nekad.

Svima koji promatraju (i možda komentiraju) moj blog iskreno čestitam i divim se kako novac prikupljen od mojeg poreza u cijelosti bude potrošen upravo na mene; nema boljeg povrata od toga.

Nisam siguran da sam bio totalno jasan; no poanta je da me brine u kojem času su aktivnosti poput gornjih postale normalne i kada smo oguglali na to do te mjere da se više na to niti ne osvrćemo. Gdje su mehanizmi koji bi morali spriječiti da se tako nešto uopće događa, i gdje je bijes javnosti da svima da do znanja da to nije prihvatljivo ponašanje. Da li je biti HDZovac politička doktrina ili karakterna osobina, da li je to nešto od čega se možete morate izliječiti. Zašto nam nitko prije nije rekao da ulaskom u "demokraciju" ujedno gubimo i smisao za razlikovati dobro od lošega?

Misao dana:
If you watch the news and don't like it, then this is your counter program to the news.

Komentari

Sanaderov ministar obrane

Sanaderov ministar obrane Branko Vukelić, koji se oružja nije uhvatio kada je Hrvatskoj bilo najteže, iako je u to doba živio na prvoj crti obrane u Karlovcu, sada se toliko uzoholio da se niti na sudske pozive više ne odaziva!
Čovjek koji je već drugi put ministar u HDZ-ovoj Vladi, navodno, ima važnijeg posla od poštivanja pozitivnih zakona Republike Hrvatske! Da bi farsa bila potpuna, u toj njegovoj opstrukciji hrvatskog pravosuđa pravda ga i istražni sudac Županijskog suda u Splitu, Neven Cambi! Jer, kaže časni sudac, ministar Vukelić kulturno i uljudno ga je nazvao te se usmeno ispričao zbog svog nedolaska!
Da se bilo koji drugi građanin, sa svim svojim ratnim iskustvom, medaljama i odličjima, usudio postupiti isto, makar bio invalid Domovinskog rata u kolicima, bio bi, pod policijskom prijetnjom privođenja, upozoren na svoje građanske dužnosti. O mogućnosti da je taj isti XY nazvao suca Cambija, dobio ga na telefon i objasnio mu svoju poziciju Bambija, ne treba ni dvojiti.
Branko Vukelić, ne odazivajući se na sudski proces u slučaju »Brodosplit« i pravdajući to svojim neodgodivim obavezama, prekršio je sve moralne i zakonske norme ponašanja u civiliziranom društvu te bi trebao biti smijenjen istog trenutka kada se usudio nazvati suca Cambija. A, da je Hrvatska država od pravde i pravosuđa, to bi isto morala učiniti i ministrica Ana Lovrin te stegovno goniti onoga koji se usudi kršiti Ustav prema kojemu bismo svi pred zakonom trebali biti ravnopravni.
Zašto je Branko Vukelić u svojoj političkoj karijeri napredovao iako je bilo očigledno da bi, barem prema zapovjednoj odgovornosti, kao predsjednik Nadzornog odbora »Brodosplita« morao odgovarati za evidentnu štetu i sumnju na kriminal kojim je brodogradilište u državnom vlasništvu oštećeno, zna samo, idemo dalje, Ivo Sanader. »Razumijevanje« koje sudac Cambi gaji prema tom istom ministru Vukeliću, koji se ne odaziva na sudske pozive i ročišta upravo je dokaz sveopće politizacije i manipulacije te bi i on sam trebao biti smijenjen i pozvan na odgovornost.
Nažalost, taj je scenarij rezerviran za države zrele zapadne demokracije, dok u nas Vukelić može raditi što god hoće, pa čak i postrojavati vojnu silu na prijavak, iako nikada nije imao ni svijesti, ni »muda«, ni ustavne obaveze pripadati joj. Štoviše, opstruirajući pravnu državu Hrvatsku, Sanader, Vukelić, Cambi i ini umreženi u tome lancu, opasniji su karcinom od bilo kojeg dobro ustrojenog narko lanca.
Naravno, policija nikada neće njih goniti, oni će uvijek imati »važnijeg posla« od toga da budu ravnopravni građani ove države. Vukelić je zec kojemu je Sanader dozvolio ono što je Tuđman blagoslovio kada su Zagorec i slični bili u pitanju. Dok je ražanj u šumi, oni će biti na vlasti.

Tko je glasao

Prije nekoliko dana osvanuo

Prije nekoliko dana osvanuo je intervju sa načelnikom PU Šibensko Kninske Brankom Peranom u kojem čovjek doslovce kaže: "da je Horvatović priznao da je blog njegov, sluičaj bi bio riješen bez medijske pompe".Šibenski konobar mu je odgovorio.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Stoka!

Stoka!

Tko je glasao

baš me zanima kako bi

baš me zanima kako bi načelnik PU Šibensko-kninske sada odogovorio na pitanje:
novinarka:Što uopće mislite o političkom djelovanju policijskih službenika?
načelnik :Imamo zakonsku regulativu koja našim djelatnicima izvan radnog vremena i bez odore omogućava političku aktivnost, pa nema razloga da im se to i brani. Nema razloga da im tko brani, mada bi za službu bilo bolje da se drže van politike.
novinarka :Jeste li vi stranački čovjek?
načelnik : Formalno nisam član nijedne stranke, kad budem odlazio iz službe, razmislit ću o tome. Gledajući po mojim prethodnicima, nikad se ne zna.

______________________________________________________
onda bi novinarka postavila podpitanje:
novinarka : Dobro, ali ipak Vas viđaju na skupovima HDZ-a kako sjedite u drugom redu, što bi javnost mogla zaključiti da ipak imate neku respektabilnu poziciju u toj stranci?!
načelnik: Ako se referirate na nekoliko skupova, ili pogotovo onaj gdje su me slikali kako sjedim u drugom redu, tada sam bio pozvan kao gost, i ne vidim ništa loše u tome da prisustvujem na skupovima bilo koje političke opcije u svoje slobodno vrijeme, ipak djelatnicima MUP-a nije zabranjena politička aktivnost u slobodno vrijeme.
tvrdoglava novinarka: S obzirom da Vas ne viđamo na skupovima ostalih političkih opcija dali možemo zakljućiti da ste simpatizer HDZ-a?
hladnokrvan načelnik: To je osobno pitanje na koje ne moram dati odgovor HDZ kao i sve političke opcije žele da RH bude demokratska i razvijena država i trenutno kao djelatnik MUP-a, načelnik, imam dužnost da radim u interesu Vlade gosp. Sanadera i građana ove države, tako da odgovor na Vaše pitanje nije bitan.

________________________________________________________
Upozoravam da je gornji tekst naveden između dviju crta izmišljen i nema veze sa stvarnošću, i unaprijed se ispričavam načelniku ako smatra da sam narušio njegov ugled ovom izjavom

Poanta ovog teksta jeste ono što cijelo vrijeme tvrdim za oba ova slučaja, mi nemamo dovoljno resursa, na žalost niti snage da se ovako nešto zaustavi. Tko će biti slijedeći to samo "oni" znaju, i uopće nije bitno kakve informacije je koristio i o ćemu je taj slijedeći pisao, bitno je samo to da žele staviti pod kontrolu ono što još pod kontrolom nemaju i opet kažem čvrsto sam uvjeren da su sigurni u uspjeh svoje operacije. Žalosno, ali eto smatram istinito
Nadam se da nisam u pravu.

savjesni

Tko je glasao

A u Koprivnici nema

A u Koprivnici nema Zigantea? :-)

Odličan tekst!
Nisam siguran da sam bio totalno jasan; no poanta je da me brine u kojem času su aktivnosti poput gornjih postale normalne i kada smo oguglali na to do te mjere da se više na to niti ne osvrćemo.
Ma ja sve nešto mislim da nikad nismo ni previše marili. Nije od jučer izraz "hrvatska šutnja". Nekako smo mi Hrvati navikli na razne tajne policije kojih je kod nas uvijek bilo. Mislim da nije niti postojao trenutak u kojem smo postali ravnodušni. Generacije Hrvata su naviknute da govore potiho kad govore o vlasti, a kad netko po noći dođe po susjeda navlače pokrivač preko glave i šute da ne bi slijedeću noć drugi susjed slušao ispod pokrivača kako odvode njih.
Pa nije bez vraga to da u većini zemalja zapadne demokracije blogeri pišu pod svojim imenom i prezimenom, a u Hrvatskoj je većina s nickom. Nije li to zanimljiv fenomen. Već u startu Hrvati imaju nagon da ne otkrivaju svoj pravi identitet. Vjerujem da većina čak nije ni svjesna toga.
Početkom 90-ih nam se dogodio nacionalni urnebes, eksplozija emocija i strasti ubrzo ugušenih spoznajom o bjesomučnoj pljački dok je rat bjesnio. Ideali su se rasplinuli u trenu, a ostali su grobovi i jecaji bližnjih. I da, ostala je Hrvatska, koja nije više hrvatska.
I naravno da su rijetki oni koji žele ginuti za neki ideal. Zvao se taj ideal sloboda govora ili bilo kako.
Vjerujem da većina našeg naroda ne odobrava ovo što se događa Peratoviću, Horvatoviću, ali će isto tako naš narod lakonski zaključiti da su mogli i bez toga proći jer, eto, mogli su i mučati. Tužno, žalosno, bolno, ali istinito.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

O Bože, žeže tvoja

O Bože, žeže tvoja riječ
i tijesno joj je u grlu,
i željna je da zavapi.

Ta besjeda je lomača
i dužan sam je viknuti,
ili ću glavnjom planuti.

Pa nek sam krijes na brdima,
pa nek sam dah u plamenu,
kad nisam krik sa krovova
Ovi stihovi Tina Ujevica i danas zvuce jako dobro. I neka svi oni koji bi nam stavili brnjicu na usta razmisle o ovim stihovima jer nece moci bas sve niti usutkati niti preplasiti i uvijek ce se naci netko tko ce biti duzan viknuti.

Tko je glasao

Ako cemo mucanje odobravati,

Ako cemo mucanje odobravati, onda ne zasluzujemo niti drzavu, niti slobodu, niti ljudkskost. Jedino sto zasluzujemo da budemo stoka i da budemo sretno sto imamo krov nad glavom. A ako i nemamo, dobro je, vise nismo ionako niti zaluzili.

E sad, jeli to u redu? Meni se cini da nije. No, sto moze uciniti ekipa koja misli da to nije u redu? Kako se ta ekipa mora postaviti da dobije odrziv obrazac djelovanja koja im osigurava temeljna ljudska prava? Kako da se postave spram onih koji muce i spram onih koji dolaze po noci?

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Gale,pitanja su

Gale,pitanja su pogrešna.Odgovori su jednostavni.Svaki pojedinac koji misli da ima pravo na državu,slobodu i ljudskost mora donijeti odluku i biti spreman platiti cijenu.To znači suprostaviti se mafiji,bez obzira na cijenu i -pobijediti.Pri tom treba imati na umu par prirodnih zakona.Na primjer,zakon žetve.On kaže da ono što posiješ možeš žeti.Dakle,sijući strah i nesreću,mafija je dospjela u fazu da to isto požanje.Kako to izgleda u praksi?
Prvo treba donijeti odluku.Čvrstu,nepokolebljivu.Odluku koja neće ovisiti ni o okolnostima,ni o raspoloženju ni o vremenu ni o drugim ljudima.Zatim se donese odluka da se marljivo prikupe neoborivi dokazi.Nije loše uz tu odluku poslužiti se lukavstvom da se namjerno gube bitke.Time se mafija uljulja u lažnom osjećaju moći i nedodirljivosti,pa neoprezno i često griješi i kada to nije nužno. Dokazi se gomilaju sami od sebe.Pri tom se nikada ne gubi iz vida -dobivanje rata.Potom dođe trenutak za kontranapad.
Bez milosti se pravosudne institucije zatrpaju zahtjevima da po službenoj dužnosti,po naznakama do kojih su došli u postupku,
pokrenu kazneni progon protiv organiziranog kriminala policije, tajnih službi,državnog odvjetništva,sudova,medija i izvršne vlasti. Što god sudovi napravili nedvosmisleno daju za pravo podnosiocu zahtjeva.Zaprepaštenje je ogromno,ali suci brzo shvaćaju da ne mogu svoju odgovornost otvoreno žrtvovati na oltar zaštite mafijaških interesa.Previše je očito,a s druge strane ne može podnosioca zahtjeva onemogućiti da podnese kaznenu prijavu protiv suca koji odbija vršiti svoje zakonske obaveze.Naravno,toliko je sve apsurdno da je gotovo komično.Po nalogu Suda državno odvjetništvo traži od policije da rade istragu vlastitog nezakonitog postupanja, nezakonitog postupanja samog odvjetništva i Suda,ali i izvršne vlasti.Svima postaje jasno da je Sud morao obavijestiti USKOK,a ne državno odvjetništvo,jer se radi o složenom i organiziranom kriminalu.Međutim,svi se boje USKOK-a,pa rađe sami sebe istražuju i pokušavaju stvari na opće zadovoljstvo zagladiti.U međuvremenu
USKOK i Državno odvjetništvo godinama imaju te iste predmete u ladicama i odbijaju ih rješavati,jer se i oni boje svojih nalogodavaca iz izvršne vlasti.Na kraju takav strah i panika vladaju institucijama sistema da ne zna ljevica što joj radi desnica.Djelovanjem prirodnog zakona uzročno-posljedičnih veza,prema kojemu birajući uzrok ne možete birati posljedicu,ne postoji način da se u pokušaju spašavanja pojedinaca ili institucija iz ove situacije nađe spasonosan i pošten izlaz.Svaka transakcija se pretvara u novu vlastitu optužbu.Držim da je to izuzetno pošteno,jer te idiote dovodi u situaciju da plate nadživjelost vlastite korisnosti.Kako?
O tome će mo drugi put.

Tko je glasao

E sad. Imamo slucaj Vukelic

E sad. Imamo slucaj Vukelic i BRODOSPLIT. Sto se dogadja? Sutra isfuramo jos jedan slucaj na tom nivou. Treci dan jos jedan? U kojem trenutku to postaje bitna stvar? Koliko mogu primjetiti trenutne trendove, nakon dva puta vise nije niti skandal. Niti se pise o tome.

Nu, imali smo pretvorbu i privatizaciju. 90% je vrlo moguce kazneno djelo. Nikome nije bed zbog toga. Zbog cega bi 100 novih afera nesto promijenilo? Zbog cega bi ekipa koja je naucila koristiti ladice promijenila praksu?

Kazes sustavnost. Ko zna za tu pricu? Ko je ukljucen u tu pricu? Ko cini razliku ovog sistema? Ne mislis valjda da su to suci?

PS. Sta mislis o placanju cijene u obliku odricanja od anonimnosti?

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Dragi moj Gale,na ovo bi

Dragi moj Gale,na ovo bi Zvone Radikalni rekao ono svoje "omašiste ceo fudbal".Znam zašto Vam se to događa i u potpunosti Vas razumijem.Vi uporno živite svoje zamisli,što je sasvim u redu,ali nemate sposobnost slušanja.Da nad tuđim komentarima zastanete i bolje promislite nikada ne bi ste postavljali promašena pitanja.
Ja se nikada ne bavim teorijama i aferama.Uvijek i u ljudima i u događajima vidim mogućnosti,potencijal,a ne slabosti i zabavu.Da bi mogao imati vlastito mišljenje o životu,ne gledam televiziju niti kupujem novine.Ne zanima me što o životu misle gole ljepotice i obučeni politički egzibicionisti.Oni za mene ne predstavljaju mjeru moje vrijednosti.Ne zanimaju me skandali čak ni političke ni gospodarske prirode,ali za razliku od Vas mislim da nam je zbog korupcije i kriminala svima itekako slabo.Vi tvrdite da nije nikome.U redu.Svatko ima pravo na svoje zablude.
Bitna i velika razlika je među nama u tome što Vi živite život prepun afera,a ja,onu meni važnu,rješavam.Vašim životom upravljaju afere i o njima ste ovisni.Ja sam život podredio vrijednostima i oko toga nemam dilema.Zato Vi ne vidite kako opčinjenost aferama nije put za njihovo rješavanje.Upravo na tu kartu mafija i igra.Koliko god im afere nisu ugodne,dobro znaju da nitko neće ni prstom maknuti kako bi pokrenuo mehanizme odgovornosti.
Za mene ne postoji dvojba oko toga što je ključno i bitno za moj život.To sam ja i moja odgovornost.Nitko ne treba to znati,nitko u moju priču ne mora biti uključen.Ja sam razlika ovog sistema.To nikako ne mogu biti drugi,pa ni suci.Ogromna je zabluda vjerovati da će otkrivanje stotina novih afera,pružanje uvjerljivih dokaza srušiti mafijašku koncepciju društva.Vidite i sami da to ne funkcionira na taj način.Treba samo jednom istjerati odgovornost kolovođa do kraja i sistem je srušen.
Jedini način je izložiti pravosuđe osobnoj odgovornosti.Podrepine od sudaca treba natjerati da moraju raditi svoj posao u skladu s propisima,a ne na temelju naloga.Nije da im je milo,ali odlično funkcionira.
Stvarno Vam je bilo jadno ono,da se zbog mene oglasi svetog Luke zvono.Ja se nemam što odricati anonimnosti.Poput Abiesa i Vi ste mogli znati moje ime i prezime,a i sve ostale podatke.Ja ništa ne krijem.Ako ste mislili da se bojim svojih stavova i postupaka,grubo ste se prevarili.Ja cijenu onoga što jesam plaćam svaki dan.Ne mogu izaći na ulicu a da mi netko nepozvan,bez vidljiva povoda ne skoči za vrat.Sve se događa pod kontrolom policije i tajnih službi.
Početkom veljače ove godine sam dobio sudsku zaštitu mojih prava i sloboda,jer su nasrtaji bili usmjereni na moju likvidaciju.Ne govori li Vam to dovoljno kakav strah vlada navodnim institucijama ove države?
Da se Vi ne bi osjećali zakinutim evo Vam moji podaci.Ja sam Božo Pendo,inženjer cestovnog prometa,živim u Korčuli i moj e-mail je bozopendo@gmail.com.Jedini sam čovjek na svijetu koji vjeruje da na cestama nitko ne bi morao čak ni teško stradati,a kamoli poginuti.Garantiram da sam u stanju ovu katastrofalnu situaciju na hrvatskim cestama promijeniti za svega nekoliko godina na način da ne bude ni poginulih ni teško ozlijeđenih.Dajte mi polugu i oslonac i ne postoji mogućnost da ne uspijem.Vaša nevjerica i predrasude me ne zanimaju.Dovoljno je da ja znam i imam potrebno iskustvo.Ali to nije sve što znam i mogu.Moj život ima još veći smisao.

Tko je glasao

''Upravo na tu kartu mafija

''Upravo na tu kartu mafija i igra. Koliko god im afere nisu ugodne, dobro znaju da nitko neće ni prstom maknuti kako bi pokrenuo mehanizme odgovornosti.''
Falio si Povezniče...danas je baš upro prstom Olli Rehn...ako Driver nešto ne pokrene...
a možda se i pravi da će pokrenit - dok se ne opljačka što još mogu i u švicarske banke, a onda... izvolite vanredne izbore...

Tko je glasao

Cuj Poveznice, znam i ja sto

Cuj Poveznice, znam i ja sto se tocno tebi dogadja, no ima li smisla spustati raspravu na patologiju psihe?

Sad, ako se rijesimo prebacivanja i ako se odreknemo visokog postavljanja na temelju potpunog razumijevanja druge strane, sto nam u tvojem upisu ostaje?

Ostaje nam ideja da ce se dizanjem tuzbi protiv svega sistem sam srusiti. To bi bila ideja okosnica tvoje strategije borbe protiv ove otuzne vlasti, ako sam dobro shatio, a ako nisam, mozda neko drugi pojasni?

E sad, ako sam dobro shvatio, onda moram dalje zakljuciti da tu uopce ne uzimas bilo koji drugi parametar, osim ideje da si TI NAPRAVIO SVOJ DIO POSLA, sto je istina u redu.

Ali pobogu, tada je cijela tvoja misao svedena na ideju da svako radi svoj posao. I tu nastaje problem. Naime, organizacija drustva je oduvijek i postavljena tako. Svako radi svoj posao. I sve ide u jednu stvar.

Jer zubar popravlja zube, pekar pece kruh, policajac pise kazne, gospodj u taksaciji taksira, a opet nista ne stima. Jer nije problem u onima koji rade svoj posao kako treba nikad niti bio, problem je sto ne postoji mehanizam koji bi sankcionirao one koji svoj posao ne rade.

Problem je sto ne postoji mehanizam koji bi stetno ponasanje sankcionirao, a korisno unaprijedio. Fali nam kvalitetniji sistem. A da bi se stvorio kvalitetniji sistem, ti moras nametnuti volju onome kome to nije u interesu. Iliti, potrebna ti je politika. Potrebna ti je snaga. Potrebna ti je sposobnost nametanja volje.

E sad. Moze biti da sam te krivo shvatio. Moze biti i da nisam. Ako sam opet omasio fudbal, onda bi mozda neko ko nije omasio mogao objasniti o cemu se tu radi. Ako pak nema takvoga, onda realno govoreci, Poveznice, nije problem u nama.

Vec u jos jednoj od tisuca ideja koja nema snagu niti da bude iskomunicirana, a pogotovo ne sprovedena.

Dakle, jeli to to?

Ako jeste, onda slijedi sljedeci momenat koji se zove nijedan covjek nije otok. U konkretnom slucaju, badava ti ideje koje nemaju prolaza. Sta god ti sam sebi tvrdio, jeli. Ako nije, idemo dalje.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

"Ali pobogu, tada je cijela

"Ali pobogu, tada je cijela tvoja misao svedena na ideju da svako radi svoj posao. I tu nastaje problem. Naime, organizacija drustva je oduvijek i postavljena tako. Svako radi svoj posao. I sve ide u jednu stvar."

To da se pravedno društvo temelji na tomu da svatko radi svoj posao (po mogućnosti onaj za koji je najsposobniji i najmotiviraniji) jest središnja ideja Platonove filozofije države. Idealne države, da budemo precizni. Problemi nastaju kad tomu nije tako. Ti se gale grdno varaš kad tvrdiš da u našem društvu svatko radi svoj posao. Upravo suprotno. Mnogi ne rade svoj posao (naročito oni koji imaju ovlast donositi odluke koje utječu na živote mnogih ili svih u zajednici), a kamoli da ga rade dobro. Primjerice, organizirana religija miješa se u obrazovanje, privreda diktira smjer razvoja znanosti, civilno društvo kroji zakone itd. Naravno da je problem u nepostojanju sankcija za one koji ne poštuju pravila, ali kad bi i postojale, to bi još bilo jako daleko od rješenja problema - disfunkcionalnosti društvenih podsistema pa tako i društva u cjelini.

Osobno imam puno razumijevanje za poveznikov pristup i vjerujem da je to najvažniji prvi korak na putu do boljeg i funkcionirajućeg društva. Poveznik je krenuo od jedinog egzaktnog i pozitivnog momenta koji nam kao građanima trenutno stoji na raspolaganju - Ustava i zakona koji nam jamče određena prava i štite naše građanske slobode. To je za individualnog građanina (može i za pogođene skupine) jedini način da prisili sustav da poštuje njegova prava, da mu nadoknadi pretrpljenu štetu i da mu njegovu stvar vrati u prvobitno stanje. Moguće da postojeće pravosuđe neće prepoznati njegovu povredu, ali onda mu na raspolaganju stoji i Europski sud za ljudska prava, a kad postanemo članicom EU i Europski sud pravde.

Takve akcije su ne samo građansko pravo, već i dužnost i tek će one (puno prije svih kvazi reformi) prisiliti pravosuđe da počne raditi. Kad se to dogodi, onda će i raznorazni moćnici, dužnosnici i službenici početi raditi svoj posao. Koliko god paradoksalno zvučalo, pravosuđe koje je najslabija karika društva jedino je koje može pokrenuti zbiljske promjene. Naravno, samo ako ga građani stave u funkciju.

grgo

grgo

Tko je glasao

Cini mi se da u cijeloj

Cini mi se da u cijeloj prici zaboravljas jedan detalj. A to je mjera. Mjera koja nam kaze radimo li mi stvar kako treba ili ne radimo. Ako cemo pak prihvacati mjeru koju nam sadasnji sistem nudi, tada smo osudjeni skupa sa tim sistemom na propast. Jer sistem je vec pokazao koliko je sposoban stiti opce dobro.

Dalje. Kazes da ce tek dizanje tuzbi osigurati rad pravosudja, a ja se pitam u kojoj ti to drzavi zivis? I jeli ti poznat koncept politicke protekcije koja ima snazno uporiste i u pravosudju. Pa te tako mogu podsjetiti na veliku pljacku 20tog stoljeca koja se zove pretvorba i privatizacija, pljucku koja je osigurana sistemom koji ti mozda cak i smatras da treba odrzavati, jer nam nudi buducnost.

Ako sam dobro shvatio Grgo, ti u potpunosti ignoriras ideju politicke volje, zatim ignoriras ideju politicke uzurpacije i naravno mozda prije svega politicke prevare koja se dogodila pred ocima gradjana i koja je ozbiljno kompromitirala cijeli sistem na koji se sada pozivas.

No postoji problem. A to je da kompromitacija sistema, jasno ukazanje na samu propusnost sistema za ozbiljne zlocine poput onog u vezi velike pljacke koja direktno legitimira potpunu lustraciju svih kadrova u ovoj drzavi, od politickih i pravosudnih, pa do obavjestajnih i medijskih.

Sve u svemu, mozemo se vratiti na Platona i utvrditi da sve funkcionira ako postoji mjera koja nudi odrzivi razvoj, mjera koja nije opce kompromitirana, mjera koju mi u Hrvatskoj vise nemamo zbog opce politike prostitucije koja je ugrozila vjerodosotjnost svih instituacija ove drzave i koja samim time zahtjeva potpuno novi pristup u rjesavanju politickih problema, pristup koji ce u svojoj biti biti potpuno neovisan o tim institucijama.

Jer ove su institucije pokazale koliko mogu stititi opce dobro i koliko su podlozne zloupotrebi i koliko mogu stititi obicnog gradjanina koji samo radi svoj posao. Pa da se nastavim u istom zaru, ocito je da ne mogu uciniti nista, jer se sve svodi na protekciju politickog kriminala i zastitu trzista koje pociva na ovisnosti o politickoj kliki.

Te detalje je potrebno radikalno rjesiti, a kada se ti detalji rjese, bit ce naravno mjesta i za Platona. :-)

UZDP-Tiaktiv
UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Hvala Ti na odgovoru, gale.

Hvala Ti na odgovoru, gale. Cijenim Tvoj trud. A sad samo kratko:

Uopće ne negiram političku volju. Ona evidentno postoji. Ali, sačuvaj nas Bože, ako o njoj bude ovisilo funkcioniranje prava. Pravosuđe je autoreferencijalni društveni podsustav koji autonomno operira na kodu zakonito/ne-zakonito ili ga uopće nema. Poput znanosti koja je kognitivni način učenja, i pravo je način učenja i to za one koji nisu spremni učiti na način znanosti, nego normativno. U kriznim situacijama i znanost i pravo imaju podjednak potencijal izvući društvo iz gliba u koje je ono upalo i pomoći mu da se nanovo orjentira (vidi, primjerice, ulogu ECJ u funkcioniranju EU). Jedini uvjet je da i znanost i pravo budu autonomni, dakle, slobodni od bilo kakve političke volje.

grgo

grgo

Tko je glasao

Grgo, pravo je itekako

Grgo, pravo je itekako ovisno o politickoj volji. U svim sustavima, pa tako i u Hrvatskoj. Jer visoke funkcije kao visoki arbitri odabiru se prema politickoj volji onih tijela koje upravo politika izabere.

Mogu to biti udruge sudaca, Sabor, Predsjednik, neovisna povjerenstva, no na kraju krajeva uvijek onaj ko ima politicku moc odlucuje temelj svake politike, iliti kadrovsku politiku.

Eto, cisto za primjer, ko bira suce Vrhovnog suda u Americi? Toliko o floskuli zvanoj neovisnost pravosudja, jeli.

E sad. Kada uocimo ono sto je ocito, lako mozemo zakljuciti i mnoge druge detalje koje samo oni kojima odgovara uzurpacija volje gradjana brane bez obzira na cijenu. Osim ako cijena nije prevelika, naravno.

I za kraj. Dovoljna je jedna politicka odluka sa jakim uporistem u narodu, da ono sto se danas zove pravosudje u korijenu delegitimira i uspostavi novu strukturu koja ce nositi to isto ime.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Za funkcioniranje prava nije

Za funkcioniranje prava nije uopće od presudne važnosti tko suca bira i nije najbitnije da li sudac pripada ovoj ili onoj političkoj orjentaciji. Bitno je da pravo operira na kodu zakonito/ne-zakonito ili, kako bismo mi rekli, da sudac sudi po zakonu. Da se razumijemo, suci mogu donositi i rasističke odluke, ali kad se rasizam jednom proglasi nezakonitim, takve odluke više nisu moguće.

Daj malo razmisli što pišeš, jer ispadaš totalni neznalica za područje koje Te tako snažno okupira. Američki politički sustav bi već davno propao da tamošnji suci sude po političkim nalozima. Upravo suprotno, Vrhovni sud SAD-a stvoren je kao mehanizam u "check & balances" sustavu i predstavlja najviše tijelo neovisne sudbene vlasti. To je, uz Senat i Ustav, sigurno jedna od najvećih tekovina Američke revolucije u smislu jamstva stabilne trajnosti političkih institucija.

grgo

grgo

Tko je glasao

Grgo, poanta cijele price

Grgo, poanta cijele price jeste da je na politickoj volji da osigura pravedan rad sudova. I da je politicka volja ta koja ocjenjuje sam rad. Niko drugi. Niko treci.

To naravno povlaci sa sobom i jednostavan zakljucak da politicke volje za po narodu pravedan rad sudova nije bilo. Zbog cega su se svi izredali a da nisu sproveli zeljeno? I koja je uloga HNSa u tom procesu, btw?

Sto bilo da bilo, oni koji su stvorili ovakvo pravosudje koje dozvoljava da narodu sude Lozine, Milinovici i slicni moraju snositi odredjenu odgovornost za taj cin. Kao i samo pravosudje koje je to dozvolilo.

I tu nema mjesta za ukidanje temeljnih prirodnih nacela koja funkcioniraju svuda pa tako i u pravosudju. A to je medjuovisnost, sto bi reko Poveznik, medjuovisnost koja kao i mac ima dvije ostrice.

I dok se ta jednostavna cinjenica ignorira, nece nam biti bolje.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Rasprava postaje jalova, jer

Rasprava postaje jalova, jer ne uvažavaš opća mjesta. Ovo je moj posljednji pokušaj da Ti ukažem koliko si u krivu re uloge političke volje pa Ti postavljam sljedeće pitanje:

Bi li radije da Ti se sudi po zakonu ili po političkoj volji?

grgo

grgo

Tko je glasao

Prebacujes raspravu na sferu

Prebacujes raspravu na sferu koja to nije. Naime, ja zelim da se postuje zakon. Ali politicka volja je ta koja ozivljuje zakon. Ne sudac. Ne sud. Sudac i sud rade prema naputcima politicke volje ili oni ne postoje. Politicka volja legitimira sud, ne sud sam po sebi.

Zipa. Mi zivimo u demokraciji, gdje je jedan vladar, istina nedovoljno artikuliran, ali ipak dovoljan. I taj vladar odlucuje ko ce suditi i prema kojim pravilima. Sve izvan toga je negiranje ustavnog poretka.

Pa da se prenesem na bit cijele price. Narod ima puno pravo delegitimirati sve one koji su tolerirali Lozinu i Milinovica. I ne postoji apsolutno niti jedan parametar koji tada moze stati na stranu tih institucija. Jer te institucije nisu obavile svoj zadatak, nisu bile sposobne realizirati bit svojeg postojanja, razlog zbog cega su bile i postavljene na to mjesto sa strane VLADARA, to jest naroda.

Dalje. Pricas o samokorigirajucem pravosudju. Ta prica je pase jednako kao i prica o samokorigirajucem apsolutu, od boga odabranom vladaru, kralju koji jedini moze biti sam sebi mjera jer je vise bice. No, danas ta prica vise ne prolazi. Pa tako i prica o samokorigirajucem pravosudju.

Pogotovo nakon sto smo imali priliku uociti koliko je to samokorigirajuce pravosudje sposobno se samokorigirati. Jasno. Ti mozes reci da je to zbog uplitanja necasnih sila. No, ne postoji jedan nacin koji moze osigurati da nema necasnih sila u tom procesu, te je stoga po prirodi potreban korigirajuci parametar koji ce uspjesno osigurati pravednost suda.

To se po obicaju radi sa strane institucija koje nose potreban drustveni kredibilitet, no ako tih institucija vise nema (pogledaj index povjerenja u Predsjednika, Sabor, Suce), tada su potrebna neka nova tijela. Ili je potrebno naravno unaprijediti postojeca da se mogu nositi sa zahtjevom.

Pa tako, mozemo pricati o kadrovskim rjesenjima koja je ostvario HDZ i koja su u potpunosti kompromitirali pravni sustav. Ali tada je ta kadrovska rjesenja potrebno razvlastiti, jer nisu kompetentna da obavljaju postojeci zadatak. A svatko tko govori kako ih treba pustiti da rade sta hoce, pozdravlja sudacku samovolju, nesto sto si nitko razuman IPAK ne moze dozvoliti.

I zato te pitam. Ko ce korigirati pravosudje? I ko ce korigirati toga sto korigira pravosudje? Na kraju tog lanca uvijek je samo jedno tijelo, a to je VLADAR.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Sve što si napisao, od prve

Sve što si napisao, od prve do posljednje riječi, odaje ne samo Tvou totalnu neupućenost, nego i, što je mnogo žalosnije, elementarnu neobrazovanost (a da o znanju i ne govorim).

Primi se knjige i čitaj. Kad shvatiš koliko si toga propustio naučiti, postat će Ti jasno zašto su sva Tvoja nastojanja oko bavljenja politikom bila neuspješna.

grgo

grgo

Tko je glasao

Ma ne. Stvar je samo u

Ma ne. Stvar je samo u radikalnom stavu prema demokraciji i demokratskim nacelima. Istina, prica o trodiobi kao obliku decentralizacije politicke moci je interesantna i korisna prica, ali mi ipak ulazimo u neka nova vremena sa novim zahtjevima gdje je potrebno ipak ozbiljnije uci u samu bit postojecih rjesenja, te se postaviti u skladu sa zakljuccima.

Stoga bih ti postavio jos jedno pitanje, onako zdravoseljacki. U malom selu imas poglavicu koji lose sudi. I seljani su nezadovoljni. Poglavica istina ima u nasljedju da se njegovi stavovi ne propituju. Ali seljani ne zele tolerirati bizarne odluke poglavice. I sto se dogadja? Seljani poradi zastite opceg interesa razvlastuju poglavicu i dogmu koja stoji iza njega i biraju novog poglavicu. Nakon toga selo prosperira. E da. Pitanje za tebe. Jesu li seljaci ispravno postupili? :-)

Ne moras odgovoriti na pitanje, s obzirom da je stvar retoricke prirode.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Da bi se mi bolje

Da bi se mi bolje razumjeli,moja je dužnost da Vam to razumijevanje omogućim.Uskoro ću se potruditi objaviti vlastiti dnevnik i dati Vam priliku da stvari vidite onako kako sam ih ja iskusio.Tada više nećete misliti da me razumijete,već će te razumjeti.Kako će te zaključiti to je Vaša stvar.Jedina što Vam ljudi nikada neće oprostiti je istina.Dakle, ne očekujem ni pljesak ni pohvale (ocjene još manje),ali ću Vam sa zadovoljstvom reći istinu.
Do tada Vas molim da provjerite svoju tvrdnju da ja spuštam raspravu
na patologiju psihe. Zapamtite,poznavanje psihologije je ključno za razumijevanje ponašanja i pojedinca i društva,pa ako Vi u tome vidite patologiju i spuštanje na niži nivo rasprave,tada Vam ni ja ne mogu pomoći.Ipak ću se potruditi.
Sve što ste u ovom komentaru problematizirali iskoristiti ću u dnevniku i direktno Vam odgovoriti.

Tko je glasao

Ne zanima me što o životu

Ne zanima me što o životu misle gole ljepotice i obučeni politički egzibicionisti.Oni za mene ne predstavljaju mjeru moje vrijednosti.Ne zanimaju me skandali čak ni političke ni gospodarske prirode,ali za razliku od Vas mislim da nam je zbog korupcije i kriminala svima itekako slabo.
Ovo je dobro napisano i da je svima slabo je istina do boli.
Samo kaj večina poduzima protiv te mučnine?
Mislim apsolutno niš i primječujem da se sve više ljudi tome prilagođava.

Tko je glasao

Recite mi molim Vas

Recite mi molim Vas Skviki,što bi meni trebalo značiti što većina pristaje na mučninu pa se još tome i prilagođavaju?Zar bi ja trebao odustati?Morate znati da je mnogim ljudima položaj žrtve vrlo ugodan i zabavan,jer ništa ne traži,a omogućava prividan protest.Međutim, to što većina nije svjesna svoje odgovornosti,mene ni na koji način ne može sputavati ili obavezati.

Tko je glasao

Gale, ovdje na broju 1 i 2 ,

Gale, ovdje na broju 1 i 2 , ti i Poveznik (tražit post s imenom Božo Pendo) ste najžešći kritičari SDP-a...

Tko je glasao

Nisam očekivao da će netko

Nisam očekivao da će netko na ovim stranicama pronaći moje komentare SDP-ovih strategija obrazovanja i borbe protiv korupcije,pa to još povezati s mojim nicko-om.Stoga se od srca zahvaljujem Abiesu što je uočio vrijednosti u mojim komentarima. Žao mi je što svi misle da se ja bavim kritikom bilo koga.I u ovim komentarima na stranicama SDP-a sam imao namjeru ponuditi drugačiji pogled na pitanja obrazovanja i korupcije,kao osnovu da se dijalogom dođe do konkretnih zaključaka na koji način mijenjati postojeću situaciju.Međutim,SDP-ovi stratezi nisu ni malo bili skloni dijalogu,te su pali na mom testu.
I prije sam znao da su stranke uzrok svih naših nevolja,ali kako ne volim pretpostavljati,potrudio sam se provjeriti namjere i mogućnosti SDP-a poslije Milanovićevog preuzimanja vodstva stranke.U nekoliko mjeseci mi je sve bilo jasno i znao sam da SDP nije i ne može biti onaj uteg koji će prevagnuti na stranu razvoja i napretka Hrvatske.Po mom mišljenju Milanović nije lider,već upravljač strankom i dnevnim krizama SDP-a.Dok god to ostane,ne može postati lider ni državnik.U ulozi upravljača isti je kao i ostali i na toj,njihovoj razini,nitko ne može pobijediti niti biti drugačiji.
Ni malo me ne veseli takva situacija,jer nam zaista pod hitno treba lider koji će se moći uzdići iznad svakodnevnih prepirki,podmetanja, preuzeti odgovornost i isključivo se baviti pitanjima usmjerenja hrvatskog društva.Uopće nije važno tko će to biti ni koliko će vremena trajati,jer se lavina promjena koje bi taj čovjek izazvao,u kratkom vremenu,više ne bi mogla zaustaviti.Uopće nije važno na kojem političkom položaju će se taj čovjek pojaviti.Naime,
bolje bi bilo da to bude jak opozicijski vođa oslobođen svakodnevnih briga i odgovornosti,fokusiran na nesputano vodstvo,nego formalan predsjednik Vlade,države ili Sabora.Mislim da Milanović ima sve potrebne predispozicije i uvjete da postane lider,ali se čini da on tako ne misli.A potencijal je bezvrijedan ako se ne realizira.

Tko je glasao

Mislim da Milanović ima sve

Mislim da Milanović ima sve potrebne predispozicije i uvjete da postane lider,ali se čini da on tako ne misli.A potencijal je bezvrijedan ako se ne realizira.
I da je Milanović shvatio i da ima sposbnosti, ne ide to kod nas tako, obzirom na snagu i iskustvo napretka, neke vrste maoizma iznad maoizma i drukčijeg predznaka.

Kao što si vidio, on je mogao biti lider i vlasti i oporbe jedino tako da je HDZ organizirao da SDP pobjedi na izborima ili bar da predvodi jaku oporbu, gdje je pitanje glasa i de facto sve mora biti usklađeno, pa i najbolja rješenja. HDZ se je praktički trudio u tom smjeru, ali su se onda uključili Mesić sa discipliniranjem Katoličke crkve i Vatikana (valjda ne odgovaraju strategijska zbližavanja crkvi i religija, jer kvare rasporede), Banac&Goldstein&razni valjda radi toga što su vidjeli da se Milamnović i SDP možda ne bi držali reda da je Mesić lider, Vesna Pusić za EU i ostaalo vanjsko, Čačić sve oko naprednog unutra i novca za to (prevladane stvari koje se uklapaju bi bile isključene) te ti ostali kao ukupno udruženo vodstvo.

No, tu naravno nije kraj pravim preprekam. ima tog još osim što Milanovića drže razna sidra od kuda je i kako došao. Linićje trebao da u svom području bude sluga nužnog, a to znači da voddi kampanju i sve, da se ove sve druge makne jer mu odavno idu na živce kao i svi koji su pokušavali bilo šta oko njegvoih poslova, zatim i fianncije da se ne pati kao sa smušenim dr Crkvencom, zatim i da se maknu nakvarcani profesori koje je Račan dovukao itd. Bandić nema kuda, i on je prijatelj sa liderom Mesićem a nije loše ni sa liderom Sanaderom i udruženim IGH d.d. i drugim snagama. Obzirom na neprikosnovene lidere Jakovčića, Glavaša, Pupovca, Memedija, Šemsu i razne, takva složena kombinatorika u slagaanju liderske pozicije Milanovića za vlast ili oporbu je dovela do najgoreg - Friščića zajedno sa Đurđom Adlešič, Čehokom, Jambom i drugom boranijeom.

Jedva smo preživjeli postizbornu kampanju i dramu u izborima koji su davno prije završeni, sve smo to cca znali - beksrajno gađenje i šokove vezane uz najdramatičnije nijanse u našoj povijesti kada lider Mesić u šumi raznih aktivnosti kao građanin svih građana ordinira sa isto tako zauzetim liderima, pri čemu se je mjenala ekstatičnost oko raznih lidera i likova ali uz stalni porast stresa i more, kao najcrnje, na lik Friščića. Napredne snage su bile pred raspadom na samu pojavu tog lika, gore nego na spomen najiritantnijih (dr Vlatka Mačeka, Šuvara, Budiše ...).

Obzirom da predramatičnost ekstaza naprednih snaga nije minula (Mesić i drugi su tu majstori), nije se za igrati i spominjanjem lidera Milanovića i bilo koga. Drame kao i sve imaju svoja minimalna pravila, neki vrhunac i tko kakvu ulogu igra. Nemaju smisla stalni ekstatični vrhunci drame pa niti orgazmičkog tipa, pogotovu dok se po sceni vidljivo zajebavaju za tako velike troškove i honorare, zatežu lica i namještaju slike, gore nego dalmatinske lajone.

Tko je glasao

Ovo se svodi na zatrpavanje

Ovo se svodi na zatrpavanje moćnog pokvarenog (mafijaškog) sustava njihovim smećem, dok kvantitet (povećanje količine smeća i zatrpavanja) ne prijeđe u kvalitet (npr. u smeće i drek pretvori sav taj moćni pokvarenu sustav).

Ad hoc naznake slabosti toga.

1. varijanta - priližno besmislen postupak a podosta kontraproduktivan. Sustav nije sustav, pa pokvarenost sustava nije pokvarenost nečeg zdravog nego je to nešto što nije sustav (za minimalni sustav će se trebati i te kako oznojiti), nešto što je već samo po sebi i pokvareno i kvarenjem funkcionalno, jer je to živa (pokretna i funkcionalna) kreacija širokog i presustavnog i nadsustavnog rada širokih djelatnika i tragača nedoljivih predmeta žudnje, nešto više kao masovno silovanje neko minimalno primjereni seks. Tako nešto uspješnije davi sebe kada ga se ne hrani, ne favorizira kao sustav, kada ga se odj*b*, te je besmisleno sređivanje takvog sustava pa i zarpavanje nejgovim nusproduktima. Dokona razmažena derišta npr. u Nizzemskoj napadaju tortama u lice, jajima i sličnim. I to je prilično besmisleno a ovaj maoizam ne samo da je besmisleno nego i kontraproduktivno, hrani ga se.

2. varijanta - to je možda djelomično pa možda i načelno ok, uspješno. Ali, problem je što je tak sustava koji nije sustav veće odavno takav da ga to razvija i hrani, beskrajne točkaste akcije pa i revolucionarne, jer je taj "sustav" tako kreiran i razvija se, pa je to njegova sljedba, sluge i kreatori, koji tako ne da će ga urušiti i projneiti nego, svejdoci smo, desetljećima ga drže u stalnom napretku kojeg nije uspjelo omesti ništa a prilog takvom napretku je dalo šta sve ne. To je opet ecntralni komitet, odavno u proširenom sastavu, gedje neki drugovi i gospoda stalno imaju neke zamjerke i priloge za unaprijeđenja i ne malo nego puno, čak je to ključno, toga što jako dovodi ono prije u pitanje i uvodi novo, što baš omogućuje nove etape, iz etape u etapu, gdje se likvidacija neprijatelja lako mijenja i prekomjerno kreditiranje i brugu za neprijatelja, i obrnuto. To je opet to i ne samo to, druže.

3. Itd.

Radi se o tome da treba drugo i drukčije, a u kombinaciji da ne treba, da ne treba ništa - jer je baš to što jeste prilično usklađeni tijek, volja, rezultat i slično većine "naprednih" snaga, uključujući i onih koji se djelom ili potpuno osjećaju kao žrtve. I te žrtve su prilično masovno i ne slučajno nego dugo i trezveno baš to kreirale pa nije u redu, nije moguće i nije primjereno, bar jako ili potpuno ljudima, i to "naprednijima", kvariti lik i djelo, čak umjetnički rad. I tko će dati novce za to i bilo šta, jer se pod svakom takvom i malo značajnijom kacijom podrazumijevaju nadrealističke snage novih novaca i angažmana, radi nekih novih estetskih i uživalačkih prohtjeva onih koji su to ....

Odavno je jasno da za to nemamo ni blizu novaca, znanja i bilo čega, da smo iapk minimalno pristojni pa ne bi htjeli kvariti zabavu, lik i djela, neki su i zbilja kršćani, pacifisti i razno čime su još manje za neke radikalne mjere a više za ljuva, praštanje i slično, ali opet bez novaca i drugog potrebnog.

A za puno toga je već kasno (zima je - Haustor). Za dobar dio toga je kasno već sedamdesetih (jako puno opredjeljenja i djela), jako puno toga nakon sedamadesetih (već je jako puno rezultata, hrpe sranja koje non stop igra i sada je življe nego ikad), osamdesetih bez kraja (upotno masovno silovanje iz sedmadesetih, tada već prelazi sve granice), devedesete razne parade i stalno i stalno i dnevno i dnevno potvrde, svuda i u svemu, trezvene, logično interesne, s logičnim zamaljivanjem kokošarenja i biranja samo djelova toga koja ekskluzivnost, izbirljivost koje nema granica, kako se kome digne u kom trenutku i na koju točku) ....

I na koncu, zašto je to uopće smisleno i nužno, nakon toliko iskustava da je to sve, skoro sve bez izuzetka, radi kontinuiteta? Zašto bi pomagali nama bliskim ljudima da nastavljaju s onim s čime i sami nisu zadovoljni, pa i tim manevrima da se jednom točkom zamagljuju namjere nastavljanja?

Hrvatska je odavno podjeljena oko tih obićnih pitanja sklonosti ovim ili onim stilovima da bi bilo šta nevjerodostojno moglo povući nekoga na promjenu modnih sklonosti i navika - jedni su peradari, uzgajivači peradi, a drugi su kokošari, oni kojima se ne da mrčiti s tim ne baš uglednim i čistim poslovima. To vrijedi za sve, pa i znanje i mišljenje, i evropske i svjetske relacije u našim krajevima, obzirom da su to iskusni ljudi i tradicija, puno vičniji raznom nego što izgleda.

Tko je glasao

Oprostite Ap,ništa nisam

Oprostite Ap,ništa nisam uspio razumjeti iz Vašeg odgovora na moj komentar.Čini se kao da ste imali loš trenutak i slabu inspiraciju. Ja se na Vašem mjestu ni malo ne bih zabrinuo,jer sutra je novi dan i život teče.Ja vjerujem u Vas i znam da Vi možete puno bolje.

Tko je glasao

Ti imaš neku toeriju o

Ti imaš neku toeriju o samorazgradnji koruptivnih sustava.
Ne dijelim tvoje mišljenje.
I mafijaške bande (a naše političke stranke imaju skoro sva obilježja istih) se nekad potuku međusobno, pa malo oslabe sve skupa (malo se samorazgrade), ali kad se sukob ohladi opet vladaju.
Bez jake i zdrave snage koja će ih oslabiti tolko da moraju prepusti vlast, nema napretka. Stalno ćemo se vrtiti u krugu korupcije i poltronstva.

Lako je nama koji smo dovoljno sretni pa uspijevamo preživjeti i unatoč bandama. Ali trebamo misliti i na one nesretnike (poput vukovarca, 45lines, konobara...) koje bande ozbiljno ošinu. Hoćemo li stalno okretati glavu?
Neće li možda jednog dana i nama biti teško doći do pravde, sa okrenutim glavama?

Najlakše je pametovati i izvoditi cirkuse na pollitici...

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Najlakše je pametovati i

Najlakše je pametovati i izvoditi cirkuse na pollitici...
Hoćemo li stalno okretati glavu?

Bez jake i zdrave snage koja će ih oslabiti tolko da moraju prepusti vlast, nema napretka. Stalno ćemo se vrtiti u krugu korupcije i poltronstva.

Tražiš jake i zdrave snage da bi ovi prepustili vlast (jakim i zdravim snagama, ? tebi), jer bez toga nema napretka, pri čemu netko pametuje i izvodi cirkuse dok se stalno okreću glave.

Pa vječnost smo u tome, ako je netko iskusan u tome to je ovo područje, pri čemu je prikovanost svijesti, uključujući ovakve "revolucionarne" i "čiste", čvršća strana te vječnosti. U estetskom smislu, a možda i širem, je očigledno nužno bar malo nečeg "na nižem nivou", manje čistog i ispravnog a možda (nemoj uzeti za svetogrđe) i "kontrarevolucionarnog" (npr. malo ništa i ničeg za neke djelove, jer su već izmučeni i iscrpljeni vlastitim revolucionarnim djelovanjima).

Pouzdanije gledano, fizički a malo i kao slike, sve bez većih umnih i estetskih pretenzija, vidimo previše zbrke i zamora materije unutar ipak istog kruga i slike (to much confusion), više kao isto selo samo sa sobom i sa susjedima a da ipak nije za nešto jako drugo pa niti da se nešto jako posebno dešava nego neka ekskluziva. Iako ima šta ozbiljnog za vidjeti, ipak se ne može ne vidjeti i prekomjerna ekskluzivnost raznih djelova, koja pojedinačno i ukupno prenaglašava nešto i ukupno te tako zamućuje ono što se fizički vidi i na donjoj razini može čitati iz slike. Dakle, nešto što je veoma uobičajeno, i težnja preeskluzivnosti i iskrivljavanju slike, nešto što se radi često i što je prirodno i društveno redovno, pa djelom i pozitivno jer inicira, vuče, omogućuje preispitivanje. Ali opet ne takvo da se vječnost i samo na tome može uspješno jahati, jer bilo šta takvog zamara i ne jaše uspješno, a na previsokom nivou još manje.

Tko je glasao

Evo zašto nije dobro

Evo zašto nije dobro sudjelovati u ovakvim raspravama.Nitko ništa ne čita i o pročitanom se ne razmisli,već se brže bolje odgovara autobiografski.Drugim riječima,mnogi poput PoKileMozga reagiraju prije nego uključe gram mozga.Zato što su više nego uvjereni da sve znaju,da su u njihovim raspravama drugi suvišni i nepotrebni i da je njihov stav meritoran.
Stvarno ne znam odakle Vam ovoliko promašenih zaključaka na moj komentar.Prvo,ja uopće nemam teoriju.Govorio sam jasno što ja radim godinama i da je moj napor pri kraju.Dakle čista praksa. Drugo,ni slova nisam rekao o samorazgradnji.Ponovno tvrdim da ću ja svojim djelovanjem srušiti koruptivni sistem.Treće,nigdje nisam dao naslutiti da ću rušiti tuđe koruptivne sisteme.Dakle,isključivo "naš".Kao pravi branitelj na to imam puno pravo,a to mi je i dužnost.
Kako ste uspjeli zaključiti da "naše"političke stranke imaju skoro sva obilježja mafijaških bandi?Koja to obilježja nemaju?Odgovorno tvrdim i mogu dokazati-imaju sva obilježja i praksu mafijaških organizacija.Štoviše,zločinačka narav "naše" politike je čak i prljavija od mafijaške,jer se odlučila uništiti budućnost cijelog naroda,a ne samo jedne manje skupine građana.
Po čemu ste zaključili da ja nisam nesretnik?Po čemu ste zaključili da mene banda nije ozbiljno ošinula?Po čemu ste zaključili da je meni lako pametovati i izvoditi cirkuse po pollitici?Zar stvarno mislite da se ja ovdje,poput Vas,zabavljam,izmišljam i iz obijesti dosađujem drugima?
Vidite,puno je bolje ostati mudar nego progovoriti i odati se.Za Vašu informaciju reći ću Vam nekoliko strašnih činjenica o meni.
Zato što sam Hrvat,branitelj i u svojoj struci najbolji na svijetu (potvrđeno u praksi)"moja"mi je država pokušala oduzeti sve: život,zdravlje,obitelj,posao,egzistenciju i budućnost.Da umiju i da nisu kukavice najrađe bi me likvidirali po kratkom postupku.Ima još nešto što ih priječi.Puno sam jači i odlučniji od njih.
Ilustracije radi reći ću Vam posljednji doživljaj.U osam sati 30. siječnja 2008.godine telefonski sam nazvao centralu MUP-a u Zagrebu.Zamolio sam operatera da me spoji s određenom službom ministarstva.Dežurni operater me na to oslovio prezimenom (kako je znao kada mu se nisam predstavio?) i pitao koliko sam puta posljednjih dana zvao ministarstvo,na što sam mu odgovorio:Puno!
Tada je doslovce pobjesnio.Zabranio mi je zvati svakih 15 minuta,
z......... djelatnike ministarstva,podnositi lažne prijave,vrijeđati i maltretirati ljude.Poludio je što sam mu na pitanja odgovarao smireno i logično.Zaprijetio mi je da MUP snima moje pozive i da će oni podnijeti kaznenu prijavu protiv mene.Strašno ga je uznemirilo moje pitanje što čekaju s tim.Da bi me na kraju pitao jesam li ja bolestan čovjek.Moje pitanje da li je on liječnik ga je dotuklo.Kaznio me tako što mi je odbio dati vezu,zaprijetio da više ne zovem i poklopio slušalicu.
Idući dan sam zatražio od podpredsjednice Vlade gospođe Đurđe Adlešić hitnu istragu nasilja i bezakonja kojim se godinama bavi MUP te oduzimanje snimki mojih poziva kao dokaza tko se bavi nasiljem.Ovih dana su me zvali iz policijske postaje s molbom da im objasnim neke detalje prijave.Po nalogu Općinskog suda i Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku rade istragu.U nemogućoj su poziciji.Ne mogu tvrditi da nisam u pravu,a ne mogu ni priznati odgovornost za ono što su godinama radili.Pogodite što slijedi?Komičan pokušaj "objašnjenja"kako smo svi i u pravu i u krivu!Pogodite hoću li im dopustiti da se izvuku iz zamke?

Tko je glasao

Cirkuse na pollitici izvodi

Cirkuse na pollitici izvodi AP, a obojica to izvodite izgleda i u realnosti. Kome će to pomoći je veliko pitanje. Narodu, kojega su vam obojici puna usta sigurno neće.

Ja ne velim da sam ja zdrava snaga i da me netko treba slijediti. Ja samo spuštam prepotentne veličine na zemlju.
I da, odbijam bijesne bikove od crvene krpe koju su na mene postavili za svoje cirkusantske potrebe (da se imaju u koga zalijetati u nedostatku boljih meta).

Eto, to je sve, zasad.
Dalje ćemo vidimo :)

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

PoKileMozga, nemam nikakvih

PoKileMozga, nemam nikakvih strasti za cevenom krpom a nisam se uplitao u tvoje komentare niti me to vuče nego si ti na moj, pa sam iznio međusobno veoma suprotne i isključujuće djelove toga kako si se uključio. Stavrno nije jasno šta si htio reći, ili jedno ili suprotno od toga ili nešto treće? Duguješ dodatak jer ne samo da si nedorečen nego očigledno kontradiktoran u raspravi o stanju nacije, kao da si učenik Vesne Pusić i Čačića zajedno.
Najlakše je pametovati i izvoditi cirkuse na pollitici...
... Hoćemo li stalno okretati glavu?
... Bez jake i zdrave snage koja će ih oslabiti tolko da moraju prepusti vlast, nema napretka. Stalno ćemo se vrtiti u krugu korupcije i poltronstva.

a ne velim da sam ja zdrava snaga i da me netko treba slijediti. Ja samo spuštam prepotentne veličine na zemlju.

Eto, to je sve, zasad.
Dalje ćemo vidimo :)

Tko je glasao

Ti uvijek izvodiš cirkuse,

Ti uvijek izvodiš cirkuse, uvijek nešto suprotno i razno i kontra, uglavnom i najviše samom sebi. Vuče se neka zdravorazumska nit ispod svega, ali je to jalovo, pošto svaku diskusiju uništiš.

Ako ćemo o učenicima, ti si onda očito učenik Milana Bandića koji ne zna ni kako se točno zove niti jeli purger ili hercegovanac. Smotani ste obojica, ali takvima najbolje ide. Takve mutne vode su za mutikaše poput vas stvorene, zato ih stalno i neprestano mutite još i više...
A uvijek ima onih koji nasjedaju, to je istina...

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

komentar PoKileMozga nije

komentar PoKileMozga nije bio komentar na tvoj komentar, nego komentar na ap-ov komentar. ružno si napao, a da nisi primijetio tih par milimetara koliko je uvučen "blok" komentara.
ali.. što ti znači ovo:
"Kao pravi branitelj na to imam puno pravo,a to mi je i dužnost."
kao pravi branitelji imaš pravo na neke druge stvari, ali ne dovodi to u vezu s borbom protiv korupcije. na borbu protiv korupcije imaju pravo i oni "ne-pravi" branitelji pa i oni koji nisu ni pravi ni ne-pravi.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Što ima ružnog u

Što ima ružnog u istini?Kakve veze ima par milimetara uvučenosti nečega u odnosu na činjenice?Molim Vas da mi odgovorite,Griotta, što ima ružnog ili možda uvredljivog u mojim komentarima?
Priznajem da ni malo ne marim za formu,pa ni ne znam razlikovati komentare ni po vrsti ni po formi,ali značaj dajem sadržaju i smislu.
Pogledajte moj komentar i poslije njega komentar PoKile mozga i recite mi po čemu taj komentar nije odgovor meni nego AP-u?
Ono s braniteljskim pravima i dužnostima je jednostavno.Svih braniteljskih prava i privilegija sam se u potpunosti odrekao i ne zanimaju me.Samo jedne se nikada neću odreći-veće obaveze da od bilo koga drugoga branim interese ove zemlje i njenih građana. U ratu sam gledao kako netko tuđu djecu šalje u smrt radi svojih prljavih interesa i na svoje oči sam gledao kako hrvatska vlada četnicima u Bosni spašava rat,dajući im gorivo bez kojega su bili izgubljeni.U isto vrijeme,ti isti cigani su nemilice pljačkali i uništavali sve čega su se takli i danas nas besramno uvjeravaju kako žele istinu o Domovinskom ratu.Ja se za takve nisam borio i stvarno mislim da mi je dužnost biti branitelj i danas.Moja je životna misija srušiti bolesne monstrume s vlasti.Pri tom me ni malo ne brine da li će to isto raditi pravi i ne-pravi.Znate,glas savjesti je tako tih da se ponekad čini kako mu možemo pobjeći.Međutim,taj glas nije moguće ugušiti i bili mi toga svjesni ili ne,uništi nam život ako nismo dovoljno hrabri i odlučni živjeti u skladu sa vlastitom savješću.Ja ne želim da me jednog dana zateče pitanje moga sina:"Što si mi ovo napravio od života?".Ja danas znam da sam u prošlosti donio ispravne odluke koje će promijeniti budućnost mog sina,pa i budućih generacija.Moje zadovoljstvo nisu ni priznanja ni nagrade,već utjecaj.Želim i znam kako promijeniti životne scenarije koji nas nisu dostojni i ne vidim opravdana razloga da u skladu sa svojim stavovima ne djelujem.Ako netko misli da je ovo cirkusiranje ili prepotencija meni ga je žao.Sve što sam rekao i u životu u skladu s tim napravio ima strašno veliku cijenu.Osobno,još u životu nisam sreo nekoga tko bi je bio spreman platiti.To ne znači da bilo kome i bilo što zamjeram.Dovoljno sam razuman da shvatim prirodnu potrebu ljudi da žive mirnim i relativno udobnim životom, pa makar i nešto skromnije.Premda me nije moguće uznemiriti niti uvrijediti,moram Vam priznati da me u životu najviše smetalo upravo to što meni nikada nisu dopuštali da živim u svojoj zoni komfora.Uvijek su me proganjali što sam drugačiji,što se u druge ne tičem,što sve u životu postižem vlastitim radom,bez žaljenja i traženja pomoći.Izgleda da im je najviše smetalo to što sam uz sve ostalo - pomagao drugima.Vrlo vjerojatno nikada ne bih imao originalne stavove i način razmišljanja da su me pustili na miru.Ovako sam dugo vremena trpio,odgovarao većom kvalitetom i količinom rada i shvatio da nema druge do li prihvatiti borbu i - pobijediti.Želite li se pridružiti?Ne bih Vam preporučio.

Tko je glasao

što se tiče braniteljskog

što se tiče braniteljskog statusa, suptilno ste promijenili retoriku. od prvotnog "prava" različitog od drugih da se borite sada govorite o "obvezi" da se borite protiv korupcije. to je na mjestu i to pozdravljam. kada bi barem svi našli neku osnovu po kojoj više od drugih imaju obvezu boriti se protiv nedostataka naše države (samo neke moguće: zato što sam branitelj, zato što imam djecu, zato što imam predispozicije za kvalitetnu borbu, zato što mi mzoš plaća školarinu itd).
što se tiče samog komentara, ostajem pri tome da ga ocjenjujem kao preoštar i preagresivan, s pogrešnim motivom, ali vidim da ste za razliku od nekih drugih dobronamjeran čovjek. to je moja subjektivna procjena i mislim da ne bi bilo potrebno niti korektno od nas da se sada ovdje preko 301 komentara prepucavamo oko toga.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Upravo tako. Još bi samo

Upravo tako.
Još bi samo dodao, da oni koji se puno dopisuju sa institucijama bi trebali znati barem osnove pravopisa (nisam ni ja neki biser, ali osnove osnova ipak znam).

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Postavio si dobra pitanja.

Postavio si dobra pitanja. Ali nebi bilo zgorega da probaš razmisliti i o nekim odgovorima.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Svaka, ali baš svaka,

Svaka, ali baš svaka, obavještajna, sigurnosna ili obavještajno-sigurnosna služba na svijetu ima iste ili vrlo slične sadržaje i metode djelovanja. Ovo s toga što je to zanat kao svaki drugi a razlikuju se samo po specifičnim ciljevima jer im je i opći cilj isti. Specifične ciljeve određuju ustav i zakoni određene zemlje, dakle politika koja ove kreira. Za rad su im potrebne informacije koje priklupljaju na najrazličitije načine, dio javno a više tajno. Koriste tehnička sredstva i mreže suradnika. Sve je to poznato i samo po sebi nije problem.

Problem se javlja ukoliko službe izmaknu nadzoru i ne rade po zakonima koji reguliraju njihov rad a čak i tad se to lako riješi ukoliko politika ima za to želje i volje. Još veći je problem ukoliko im politika kao specifični cilj odredi ono što nije u skladu s ustavom i zakonima, odnosno upotrijebi ih kako bi se određena garnitura održala na vlasti ili umjesto općeg štitio interes te garniture.

Uzmemo li ovo kao točno, sve je daleko jasnije i jednostavnije pa djelovanje službi ne treba promatrati kroz opći nego interes određene političke opcije. Sigurno je da političkoj opciji može smetati i novinar i bloger i svako tko ne misli kao oni.

Zaključno, uz pravu političku opciju na vlasti, svi problemi oko službi i raznog na tu temu se rješavaju sami po sebi.

B-52

Tko je glasao

vidim komentare o komunizmu,

vidim komentare o komunizmu, a pošto se Mate ne slaže i stalno spominje mrak, evo što on kaže (današnja SD) :

Socijalizam je imao puno dobrih strana
Danas često preko javnih medija slušamo i čitamo o mračnoj strani naše komunističke prošlosti. U vašem listu čini se da takvim pisanjem prednjači prof dr sc Branimir Lukšić. Bez sumnje da ima istine u onome što piše, ali sigurno u znatno manjem opsegu i dimenzijama, jer ta prošlost ima i drugu stranu medalje.
Prisjetimo se doba stare Jugoslavije u kojoj je gotovo 90 posto stanovništva živjelo (životarilo) od zemljoradnje i u kojemu su vladali opća neimaština, siromaštvo, pa i glad, a harala tuberkuloza i druge bolesti. U toj državi postojale su tri “betonirane” ceste i to Ljubljana – Kranj, Beograd – Topola (odnosno Oplenac, gdje se nalazi mauzolej dinastije Karađorđević) i Trogir – Split, a sve ostalo je bio makadam.
Socijalizam kod nas (a ne komunizam) preokrenuo je život u svim sferama – gospodarstvu, komunali, kulturi, obrazovanju, športu itd., a Hrvatska je bila najrazvijenija Republika, razvijenija i od Slovenije. Izgradile su se tisuće kilometara asfaltiranih cesta, a električna energija prodrla je do svakog zaselka. Također je izgrađeno bezbroj stanova za radnike, tvornica, hotela, ambulanti, vrtića, škola, nekoliko zračnih luka, a otvoreno je i nekoliko sveučilišta.
Imali smo jedno od najboljih radnih zakonodavstava u Europi, socijalnu sigurnost, potpunu zdravstvenu zaštitu, a stopa nezaposlenosti bila je zanemariva.
Posebno treba istaknuti obrazovanje, koje je bilo besplatno i dostupno svima i svatko je mogao steći najviša znanstvena zvanja, za što je eklatantan primjer upravo uvaženi prof dr sc Branimir Lukšić. Čak je i u domeni morala i etike ono vrijeme neusporedivo sa sadašnjim u kojem caruju korupcija, mafijaštvo, kriminal, droga, pedofilija, ubojstva i suicidi.
Jednostranačje je imalo niz mana i bilo neodrživo, ali i višestranačje, ovakvo kakvo je kod nas, zasigurno Hrvatsku i ovaj narod vodi u još veći mrak.
dipl. iur. Mate Marišin

Tko je glasao

......Then they came for

......Then they came for me
and by that time there was no one left to speak up for me.
Na našu žalost izgleda da smo u mnogim segmentima javnog djelovanja upravo ovdje...... a ako kojim slučajem ipak nismo, onda zasigurno nismo ni puno daleko......

PS. Istječe nam vrijeme i za zadnji popravni rok!?

Tko je glasao

E, treba doista biti tajkun

E, treba doista biti tajkun pa otići u Koprivnicu na tako skupo jelo:)) Izgleda da je europski jug označen korupcijom, političkim i inim kriminalom. Pa je tako i Hrvatska upala u to kolo. Iako je i prije bila u tom kolu, samo u okviru Jugoslavije. Ovo što se kod nas događa, događa se i u Italiji, Grčkoj, Portugalu, Španjolskoj (doduše u manjoj mjeri). No izlaz nije u koraku natrag u Jugoslaviju nego korak naprijed u poštenu Hrvatsku. Ajmo stvoriti novi brand "poštena Hrvatska". Mislim da čak to ne bi bilo ni tako teško kad bi svi to htjeli. Mislite da je to utopija? Pa i 1977. je slobodna Hrvatska bila utopija.

Tko je glasao

A Helena Puljiz!? Jel se ono

A Helena Puljiz!? Jel se ono tako zvala???

Tko je glasao

UDBA je i dalje ovdje samo

UDBA je i dalje ovdje samo se sada drugačije zove

Budimo razumni, gore navedeno je točno ali samo do jedne suptilne granice - a onda to više nije.

- s civilizacijskog stanovišta je točno - ovakve igre su uvijek niske i neljudske a svode se na uzurpiranje tuđih sloboda i ljudskosti.
- s profesionalnog to je razlika od neba do zemlje, jer je negdašnja bila kao odnos između doktora nauka i neukih nadničara.

A glede slobode - ona je onolika koliko hrabrosti imaš da ju u sebi otkriješ i njeguješ, koliko ju osjećaš u sebi, jer ju samo u sebi nosimo i nitko nam je ne može pokloniti. Nikad se u svome podužem životu nisam osjećao neslobodan (mada je bilo poteškoća u komuniciranjima prema pojedincima i institucijama države (ili onim što se skriva iza tog pojma) - jer mi moju misao nikada nitko nije mogao ukrasti - ali ni ja nikada nisam želio uzurpirati tuđu, jer sam uvijek bio svjestan istine da sam ne postižem ništa ukoliko je na tuđi račun.

Ima jedna stara priča o herojstvu i ljudskosti, (ili u pripovijedanju Kuča Marka Miljanova o "čojstvu i junaštvu"). Kad prevedemo njegov arhaični crnogorski jezik na suvremeni hrvatski onda bi priča o hrabrosti i ljudskosti glasila:

"hrabrost bila braniti sebe i svoje od drugih, a ljudskost braniti druge od sebe, tj. kada pobjeđuješ osobne želje, nagone, i interese, zbog pravde i poštenja.

Španjolska poslovica kaže:
Nijedna bitka ne završava takvim porazom kao ona koju nismo vodili.

Mislim da bismo ju trebali slijediti u svome životu i našem djelovanju ovdje !!

Tko je glasao

Samoorganizacija masa. E.

Samoorganizacija masa. E.

Ili barem malih skupina koje mogu biti neugodne ako se ide protiv njih.

Ili barem udruzanje blogera, gdje cemo jedni drugima drzati djale i stiti slobodu govora. Radikalno.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

UDBA je i dalje ovdje samo

UDBA je i dalje ovdje samo se sada drugačije zove i ima prihvatljiviji nacionalni predznak. Dečki rade po starom, nema nikakve razlike. stara škola, radi se ko nekad.
Pored toga mnogi su sinovi nekadasnjih udbasa jer taj posao ide s koljena na koljeno i stari kadrovi su najvise povjerenja imali u svoje potomke.
no poanta je da me brine u kojem času su aktivnosti poput gornjih postale normalne i kada smo oguglali na to do te mjere da se više na to niti ne osvrćemo. Gdje su mehanizmi koji bi morali spriječiti da se tako nešto uopće događa, i gdje je bijes javnosti da svima da do znanja da to nije prihvatljivo ponašanje.
To nije nikako normalno i na te stvari se ne smije oguglati. Mehanizmi kontrole rada spijuna i spiclova te svih drugih koji zabadaju nos u moje gace postoje samo je pitanje kako rade i da li imaju volju provoditi zakone. No da li postoji opci konsenzus svih politickih cimbenika o tome da se treba postivati pravna drzava i da se sve drzavne sluzbe trebaju drzati zakona kao pijani plota.No bojim se kako ce i sibenski konobar i Peratovic biti teme za gospodju Lugaric kao zastupnicko pitanje umjesto da se o svim krsenjima zakona povede ispitivanje pred saborskim odborom koji je vec zaduzen za te stvari.
Da li je biti HDZovac politička doktrina ili karakterna osobina, da li je to nešto od čega se možete morate izliječiti. Zašto nam nitko prije nije rekao da ulaskom u "demokraciju" ujedno gubimo i smisao za razlikovati dobro od lošega?
Biti HDZ-ovac znaci biti pripadnik interesne skupine koji kroz bavljenje politikom ostvaruje sebi konkretni materijalni dobitak. No to ne znaci i da u drugim partijama nije tako. U nasem slucaju demokracija je samo privid ocuvanja tekovina nove narodnooslobodilacke borbe pri cemu HDZ-ovci sebe smatraju osloboditeljima i prvoborcima te nositeljima partizanske spomenice i do smrtnih prava na svakakve privilegije ako su one spojive sa vecim sumama suskavog raznobojnog papira. No jos je zanimljivo kako te rigidne snage koje slijede svijetle staze komunistickog totalitarizma u nekakvom lite obliku jer ipak nema nocnih presretaca i odvodjenja u nepoznato sa dva izvjesna ishoda( kugla u glavu ili odlazak na prevaspitanje na Goli otok). No oni i dalje zele imati stvari pod kontrolom a kako iz vec poznatih razloga ne mogu novinare zvati u kockicu na brifinge onda moraju na druge nacine asanirati teren od dobropoznatih stranih agentura koji vrsljaju po najidealnijoj drzavi na svijetu unoseci u njoj nemir i strah. Kako je broj stvarnih podrivaca ustavnog poretka sveden na vladu srpske krajine u egzilu a jugonostalgija je utkana u samu srz tih sluzbi ne toliko za jugom koliko za ondasnjim nacinima rada normalno je da u nedostatku posla moraju se baviti necim u ovom slucaju s novinarima i nama koji izigravamo nekakve postavljace svojih misljenja pod zajednickim nazivom blogeri.
Jučer sam bio u Koprivnici

Pa mogao si se javiti.
P.S. Ne tako davno smijali smo se Kirinu kad je tvrdio kako nadgleda internet. No kako vidimo nisu te izjave bile bez vraga.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci