Tagovi

Stanje Firmi U Bosni I Hercegovini

Odmakom godina i tehnološkim napretkom očekivali bismo i sve veći gospodarski napredak i rast pojedine zemlje, ali u državi koja je složena federacija s elementima konfederacije te sačinjena od dva entiteta i jednog posebnog distrikta, a zatim i opustošena te je poslijeratno njezin BDP smanjen na četvrtinu početnoga, ipak to nije slučaj. U Bosni i Hercegovini nezaposlenost iznosi više od 40%, a sve to svrstava je u jednu od najsiromašnijih zemalja Europe. No, ipak postoje firme u BiH koje uspijevaju iz godine u godinu zadržati status najbogatijih i najviše puniti državni proračun. Koje su to bosanskohercegovačke velesile?

Sve i svašta, a od toga ništa
Bosna i Hercegovina ima puno različitih preduvjeta za razvoj gospodarstva. Jedan od osnovnih preduvjeta leži i u prirodnoj raznolikosti i mogućnostima koje se otvaraju na tim područjima. U BiH postoje nalazišta kamene soli te je poznata tuzlanska sol. Osim nalazišta kamene soli u Bosni ima i nalazišta gipsa, željeza i boksita. Ova nalazišta raspoređena su po različitim dijelovima Bosne te ih je moguće još kvalitetnije iskorištavati. Bosna ima i planine te prostor iskoristiv za zimski turizam, a u veće planine ubrajaju se Igman, Vlašić, Bjelašnica. Također, Bosna ima i termalne izvore smještene u više naselja te izlaz na Jadransko more u Neumu. U Posavini je moguća kvalitetna proizvodnja i uzgajanje žitarica i indsutrijskog bilja, a kako su krajevi raznoliki tako se Bosna može pohvaliti i dolinom Neretve s blagom mediteranskom klimom pogodnom za uzgajanje vinove loze, šipka, limuna, mandarina i maslina. U brežuljkastim krajevima razvijeno je uzgajanje šljiva, jabuka i sličnoga voća, kao i bavljenje stočarstvom, a uz to, kod uzgajanja životinja ističu se perad i svinje. Stoga se čini da sve ovo navedeno Bosnu može učiniti proizvođačkim divom kojemu neće biti potreban uvoz izvana, ali stvarnost je drugačija te je previše uposlenih u industriji, dok sve spomenuto propada.

Najbolje posluje uslužni sektor
Pet firmi koje se godinama ističu u Bosni i Hercegovini predvodi „Optima grupa“ iz Banjaluke. U sastavu ove grupe posluju Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča te lanac benzinskih pumpi Nestro petrol. Ovo je jedina firma koja se među uspješnima uspjela probiti iz industrijskog sektora, dok nas sve ostale iznenađuju te potiču iz uslužnih djelatnosti. Nakon Optima grupe slijedi BH Telecom Sarajevo, zaslužan za pružanje telefonskih usluga. Ovdje pripada još jedna slična firma, a to je Telekom Srpske. Uz njih najviše prihoda od njihova oporezivanja u državni proračun stiže iz Elektroprivrede BiH. Zanimljivo je, ili pak kako stručnjaci navode da je to s druge strane i poražavajuće za sve moguće gospodarske djelatnosti, ulaganja u poljoprivredi i turizmu da ovdje prednjači „Fabrika duhana Sarajevo“. U BiH je potreban sustavni dogovor za unaprjeđenje usluga i tržišne vrijednosti svih firmi, kao i njihovo međusobno djelovanje u cilju ostvarivanja zajedničkoga cilja. No, zemlja je to u kojoj je, kako smo već naveli, puno nejasnoća i zemlja koja je u teškom zaostatku zbog situacije u kakvoj se našla u ratnom i poslijeratnom okruženju. Za vrijeme socijalizma u Bosni se najviše ulagalo u vojnu industriju čijim je nestankom nestalo i mnogo radnih mjesta te se stvorio nenadoknadivi deficit.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci