Tagovi

Standardi SDP-a

U subotu 2. lipnja 2007. godine SDP je na izbornoj konvenciji izabrao svog predsjednika. Između četiri kandidata za predsjednika izabran je Zoran Milanović. Velikim aplauzom i uz slavlje i veselje SDP ovci su pozdravili svog novog vođu. Hrvatska javnost sa odobravanjem je prihvatila vođu najjače oporbene stranke. U anketama mu je ta javnost davala najviše šanse za pobjedu.

Ostale političke stranke lagano su počele sa ulizivanjm Milanoviću i SDP-u. Svi bi rado u koaliciju, svi bi rado poslije izbora dijelili vlast. Stranka na vlasti, HDZ, nervozno i sa strahom prihvatio je SDP ovog novog vođu. Oni su priželjkivali da se SDP raspadne. Nije se raspao.

Mediji su puno pisali i govorili o izborima, uglavnom se slavio dobar izbor i demokratičnost SDP-a. Milanović je odmah nakon izbora izjavio .” SDP je postavio novi standard, pomaknuo granice unutarstranačke demokracije u Hrvatskoj. “ Veliki dio javnosti složio se sa tom ocjenom.

Dali je to novi standard i demokracija?

Za predsjednika stranke prijavilo se četiri kandidata. Za kandidaturu nije trebalo ispuniti nikakve uvjete, što nije standard već osnovni nedostatak ovih a i svih ostalih sličnih izbora. Pogledamo li natječaje za zapošljavanje gdje i kod jednostavnih poslova postoje barem nekoliko uvjeta. Npr. zidar mora biti zidar sa iskustvom zidara. SDP je velika složena stranka, ima svoju unutarnju organizaciju, svoje članstvo, svoj program, tradiciju. Predsjednik te stranke može biti na najvećim funkcijama u državi. Za vođenje takve, ozbiljne stranke, potrebna je ozbiljna i stručna osoba. Takva osoba treba prvenstveno imati organizacijske sposobnosti, biti moralna, imati iskustva u radu stranke, njenom organiziranju, organiziranju i provođenju izbora, izradi i provođenju programa, radu u saboru, u odborima, povjerenstvima i sl.

Zahvaljujući izborima bez kriterija u izbornu utrku utrčala su i dva kandidata koja imaju ozbiljne nedostatke.

Milan Bandić
, ogriješio se u zakone RH gradnjom vikendice bez odgovarajuće dozvole, pijan napravio prometni prekršaj, pobjegao sa mjesta nesreće, upleten je u niz afera. Za navedeno bio je optužen i na samoj konvenciji. Da postoje kriteriji Bandić ne bi bio kandidat za predsjednika stranke a isto tako ne bi bio gradonačelnik Zagreba.

Zoran Milanović
, nije se dokazao u poslovima organizacije i političkog djelovanja u stranci i van nje. Nije prošao izbore, izborne liste, izrade i provođenja programa. On je politička nepoznanica i rezultat je lobiranja i marketinga, što ni u kom slučaju nisu novi standardi već stara praksa. Praksa veza i poznanstva. Principa ti meni ja tebi. Sve to vodi u dijagnosticiranu bolest, mito i korupcija.

Milanović je projekt koji je ostvaren samo zbog toga što javnost ne vjeruje političarima koji godinama paradiraju hrvatskom scenom i voze je natrag. Javnost traži spas o novim ljudima. Tako nedovoljno poznate osobe poput Borisa Mikšića, Tatjane Holjevac pa sada i Zorana Milanovića dobivaju glasove birača. Nažalost to se u primjerima Mikšić i Holjevac nije pokazalo dobrim, nadajmo se da će u primjeru Milanović biti bolje.

Osobe koje se nude bez da su se dokazali u poslovima za koje se nude su kao ruski rulet. Pritiskom okidača doznamo na čemu smo. Često je za ispravak kasno.

Dali nam je potrebno takvo kockanje?

Nije. Sve je lako riješiti izborom kvalitetnih osoba. Potrebno je samo utvrditi kriterije i izraditi programe. Kriteriji bi trebali omogućiti najboljima da prezentiraju i provode svoje programe i da su za njih odgovorni. Praćenjem tih programa cijenio bi se njihov rad. Kriteriji bi trebali zadovoljiti demokratske principe i onemogućiti svaku diskriminaciju. Svi ti standardi su utvrđeni i u gospodarstvu se primjenjuju. Na primjer ISO. Jesu li vrijedni i pošteni sdpovci diskriminirani u ovim i ovakvim izborima? Da sam sdpovac koji poštujem zakone, saborski zastupnik i bivši ministar bio bih povrijeđen i diskriminiran. Je li to unutarstranačka demokracija, prosudite sami.

Nadam se da će ovo analiza potaknuti na razmišljanje i da će se na novoj izbornoj konvenciji doći do stvarnog podizanja standarda. Predsjedniku Zoranu Milanoviću, i njegovim lobistima poželio bih puno uspjeha u radu i izborima. U svakom slučaju puno više se može očekivati od njih nego od aktualne vlade koja nas vodi u dugove, siromaštvo i kaos.

SDP i birači nikako ne smiju zaboraviti da je za loše rezultate pozicije odgovoran loš rad opozicije.

Komentari

"Za vođenje takve, ozbiljne

"Za vođenje takve, ozbiljne stranke, potrebna je ozbiljna i stručna osoba. Takva osoba treba prvenstveno imati organizacijske sposobnosti, biti moralna, imati iskustva u radu stranke, njenom organiziranju, organiziranju i provođenju izbora, izradi i provođenju programa, radu u saboru, u odborima, povjerenstvima i sl."

Znaci, za izbore za predsjednika SDPa gledajuci na ovaj nacin, niti jedna se osoba ne bi mogla prijaviti, sto bi ucvrstilo v.d. Antunovicke, napose s obzirom da ne bi bilo pretesko za osigurati da niti jedan kandidat ne moze zadovoljiti uvjete zbog monopola nad visokim funckijama.

No, ti se ako sam dobro skuzio, samo pozivas na uspostavu politickih standarda i slazem se. No, isto tako nasa je politicka kultura prilicno nisko, tako da je potrebno biti razuman pri utvrdjivanju pravila igre, jer se u suprotnom postize kontraefekt.

Tko je glasao

Na tragu tvojeg razmisljanja

Na tragu tvojeg razmisljanja sam pokrenuo temu o korupciji na www.fmsdp.org/forum:

http://www.fmsdp.org/forum/viewtopic.php?t=2324

I tu se zapravo postavlja upravo pitanje politickih standarda kao temelja razumnog oblikovanja politicke kulture.

Tko je glasao

Pogledao sam forum, mislim

Pogledao sam forum, mislim da je to prava tema i da je treba gurati dok se to zlo ne iskorjeni. Evo mog razmišljenja o rješavanju korupciji.
Korupcija se ne rješava akcijskim planovima i programima za suzbijanje korupcije. Oni su samo način kako ne riješiti korupciju.

Problem korupcije je vrlo lako riješiti. Korupcija je bolest koja zahvača državna tijela i firme na svim razinama, oblicima i omjera vlasništva. Bolest se proširila zbog tolerancije odgovornih. Pretpostavka je da svaki nadređeni zna radni proces za koji je nadležan i da je za taj radni proces dužan napraviti organizaciju rada. Dakle, kada vrh, odnosno premjer, naredi da je potrebno suzbiti korupciju i da će se za one koji to ne provode primijeniti sankcije, korupcija će se spustiti na europske prosjeke. U europi i svijetu normalno je da kod utvrđivanja nepravilnosti u određenom sektoru odnosno ministarstvu, odgovornost preuzimaju svi do ministra. Često ministri podnose ostavke kao čin moralne odgovornosti.
Naši primjeri u korupcijama koji se procesuiraju suprotni su od europske i svjetske prakse. Tako imamo liječnika kojeg su optužili za primanje mita, zbog toga što je godinama preko reda operirao pacijente koji su mu dali mito. Čitava Hrvatska zna koji je iznos mita za takve operacije. Nadređeni dotičnog “specijalca” morali su znati za korupciju i spriječiti je u njenom početku, a ne da se istraga pokrene tek prijavom građana. Nadređeni nisu spriječili niti prijavili korupciju pa je istraga morala obuhvatiti i njih. Odgovorni su barem za “nesavjesno poslovanje”. Slijedom navedenoga, odgovorni ministar, trebao je podnijeti ostavku.

Kako do svega toga nije došlo, moramo sumnjati, da to nije obračun sa korupcijom, već kazna “mafije” što pojedninac nije prihvatio pravila te mafije.

Isti principi vrijede za pravosuđe. Sudovi imaju svog predsjednika, odjele, šefove odjela, suce. Tako da za svaku nepravilnost suca treba tražiti odgovrnost njegovih nadređenih. Zbog toga i postoje organizacije, sistematizacije, radna mjesta i t. d.
Korupcija je samo ne izvršavanje radnih zadataka po pravilima radnog procesa.

Zaključio bih da će korupcije biti dok to bude premjeru odgovaralo ili dok premjera na suzbijanje ne prisili, sabor, političke stranke, sindikati i udruge i građani. Za korupciju smo tim redoslijedom i odgovorni.

Tko je glasao

Za predsjednika stranke

Za predsjednika stranke prijavilo se četiri kandidata. Za kandidaturu nije trebalo ispuniti nikakve uvjete, što nije standard već osnovni nedostatak ovih a i svih ostalih sličnih izbora.
Koliko znam, nisu se prijavili nego ih je neka županijska organizacija predložila, a oni su onda kandidaturu prihvatili. Zlatko Komadina je isto bio predložen za kandidata, ali je on kandidaturu odbio. Da bi se netko sam kandidirao, morao je na samoj konvenciji prikupiti potpise 50 delegata. Znači, opet nečija želja i ambicija same po sebi ne znače ništa, nego ih netko treba potvrditi.
U ovom trenutku je SDP jedina stranka koja je imala četiri(4) kandidata za vodeće mjesto. Na primjerima drugih stranaka smo mogli vidjeti da su im i dvojica kandidata bila previše i da je to neminovno vodilo do raspada stranke. To je prvi standard koji je SDP kao stranka zadovoljio. Drugi standard koji je SDP zadovoljio je samo ime pobjednika u unutarstranačkim izborima. Pored stranačkih teškaša Antunovićke, Bandića i Picule prohujao je javnosti relativno nepoznat kandidat i uvjerljivo pobijedio.
I treća, možda najbitnija, stvar je da je novi pobjednik još u pobjedničkoj večeri najavio svojim protukandidatima da će mu biti bliski suradnici.
Tri jako bitna standarda za razvoj demokracije u Hrvatskoj je SDP položio. Ako to uspiju i ostale političke stranke u Hrvatskoj, možemo 2008. godinu s optimizmom čekati kao godinu punoljetnosti hrvatske demokracije. SDP je odrastao, čekaju se drugi.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Strelica gore za prvi

Strelica gore za prvi članak koji pokušava ponuditi i neki sadržaj na temelju kojeg se može propitati opravdanost manjeg ili većeg oduševljenja javnosti izborom Zorana Milanovića za predsjednika SDP-a. Do sada smo imali prilika čuti samo paušalne ocjene HDZ-ovaca kojima su najviše hrabrili sebe. Ne bi ni bilo dobro kad bi baš svi dijelili zadovoljstvo većine. Demokracija podrazumijeva i različita mišljenja do kojih se dolazi na temelju različitih vrijednosnih sudova.

Mislim da je u članku trebalo jasnije razdvojiti ono što je unutarstranačko i ono što se tiče javnosti. U tom smislu nije dobra usporedba Milanovića s Mikšićem i Tatjanom Holjevac jer su oni izvanstranačke osobe.

Osobe koje se nude bez da su se dokazali u poslovima za koje se nude su kao ruski rulet. Pritiskom okidača doznamo na čemu smo. Često je za ispravak kasno.

Teško je ispoštovati ovo jer u tom slučaju nikada ne bi imali prilike susresti se s novim licem. "Poslovi za koje se nude" su u Milanovićevom slučaju oni koje sadržava vođenje stranke i koje da je obavljao ne bi bio novo lice.

Bit demokracije je upravo da pruža jednaku šansu svima, pa i manje poznatima. Ne može se reći da u izboru za predsjednika SDP-a nije bilo kriterija. Osnovni je valjda da je netko član stranke, da prihvaća i pridržava se statuta, a čini mi se da prema njemu svaki član ima pravo biti biran na sve funkcije. Takav je statut prihvaćen od članstva. Da se u istome nalaze kriteriji poput, ne znam, VSS, koji strani jezik, radno iskustvo na tim i tim poslovima, vozačka dozvola neke kategorije i slično, onda bi to bilo suprotno tome da svako može...
Osim toga, ne bih rekao da je MIlanović baš toliko nepoznat SDP-ovcima i da su se oni poveli samo za time što je mlad i novi. Malo je pretenciozno tvrditi da delegati na konvenciji nisu bili u mogućnosti sagledati dublje od tog.

Dakle, ja bih se ipak priklonio onima koji se slažu da način kandidiranja i predstavljanja predsjedničkih kandidata, a i prilično ležerna atmosfera na Konvenciji (bez visokih tonova, zaštitara, tučnjava, izbacivanja iz dvorane, krađe glasova, pronalaženja glasačkih listića u okolnom smeću i sl.), kao i to da su svi prihvatili izabranog kandidata bez obzira da li su baš njemu dali svoj glas, ipak predstavlja novi standard u hrvatskom političkom životu do sada naviknutom na većinom suprotno. I da, mislim da će ostale stranke morati ići ka tome.

Istina je da mediji većinom podržavaju baš Milanovićev izbor, ali u mome okruženju čujem i dosta građana (nisu u politici) kojima se Milanović sviđa.
Možda je razlog nadanja da je upravo SDP s Milanovićem na čelu dobitna karta za bolju Hrvatsku i taj da su građani toliko razočarani učincima sadašnje vlasti da im se sve drugo, posebno novo, čini bolje nego sadašnje? Tko zna, ali je činenica da javnost na to ima pravo, čak i u slučaju da griješi.
Na kraju krajeva, i javnost uči na greškama.

Evo naprimjer, zbog novog lica i lijepih riječi i pored nedostatka sadržaja, povjerenje su 2003.godine dali Sanaderu i HDZ-u. Lijepo umotani paket se tokom tri i pol godine razmotao i birači vide da su "kupili mačka u vreći".

Ne vjerujem da će ikada više ponoviti takvu grešku i izabrati nešto bez da "razmotaju paket".

Neke su stranke toga svjesne i prezentiraju svoje programe, na razne načine i najbolje što znaju. Misle da je i to novi standard.

Neke još uvijek misle da će malo (ili puno) šminke, nešto parola, mnoštvo lijepih odjela i još ljepših novih obećanja biti dovoljno da dobiju glasove birača. Te stranke očito misle da su standardi kakvi su bili i da nema ničeg novog.

Tko je u pravu ćemo saznati na izborima, ali osobno smatram da novih standarda ima i da ih ne treba minorizirati.

B-52

Tko je glasao

U članku se u svakom

U članku se u svakom slučaju govori o internim, SDP-ovim izborima. Holjevac i Mikšić su samo vanjski primjer "novih lica" u politici za kojima javnost a očito i SDP vapi. Oni nisu ispunili očekivanja. Jednostavno su prihvatili ponašanje ostalih sudionika u politici. Ne znam primjer novog lica koje je uspjelo napraviti nešto dobro. Ne znam primjera da se u poslovnom svijetu vrhunski menadžeri biraju kao “nova lica. Ipak su i tamo u igri jako pažljivo određeni uvjeti.
Uvođenjem standarda, odnosno propisanih uvjeta, trebali bi dobiti kvalitetna lica. Dobiti tržište, političko tržište koje bi nam trebalo odgovoriti tko koliko vrijedi.
Uvjeti bi trebali biti bazirani na demokratskim principima, tako da svaki član, recimo stranke, može znati kada je ispunio uvjet za izbornu listu, mjesto tajnika, predsjednika i sl. Spriječiti utjecaj pojedinaca i grupe. Prodaju funkcija. Svega onoga što radi Bandić u Zagrebu.
Prema ustavu "svima se mora omogućiti pristup svakom mjestu i funkciji pod istim uvjetima".
Dakle, da bi poštovali ustav, trebamo utvrditi uvjete.

Tko je glasao

Ali upravo je to novi

Ali upravo je to novi standard koji je SDP postavio, svakome omogućiti pristup.

Zar je zamislivo da se tijekom unutarstranačkog kandidacijskog procesa u npr HDZ-u netko digne i kaže da hoće biti predsjednik? Ako si sinoć gledao "U sridu" kad je voditelj pitao Jandrokovića zašto se ne bi on tako kandidirao pa tko zna, možda postao predsjednik stranke, vidjelo se kako se isti trgao kao opaljen i brzinom munje upoznao hrvatsku javnost da ni u kom slučaju jer da "nema takvih ambicija". Ja na temelju svog poznavanja HDZ-a ne mogu to zamisliti. Diktatura da ne može biti veća. Tamo ljudi ne smiju ni pomisliti nešto kontra Sanadera, a ne da ga javno kritiziraju ili se (ne daj Bože) jave kao njegovi protukandidati.

Dakle, već sama mogućnost Milanovićeve kandidature je standard koji će čak i HDZ morati doseći, ako će htjeti odmaći se od imidža stranke u kojoj vlada diktatura Velikog vođe.

B-52

Tko je glasao

Uvjeti bi trebali biti

Uvjeti bi trebali biti bazirani na demokratskim principima, tako da svaki član, recimo stranke, može znati kada je ispunio uvjet za izbornu listu, mjesto tajnika, predsjednika i sl. Spriječiti utjecaj pojedinaca i grupe. Prodaju funkcija. Svega onoga što radi Bandić u Zagrebu.
Prema ustavu "svima se mora omogućiti pristup svakom mjestu i funkciji pod istim uvjetima".

Ja smatram da bi strogo definirani uvjeti bio korak unazad. Što bi to značilo? Značilo bi da bi profesionalni političari jedini mogli doći do samog vrha vlasti, a to je najgora opcija. Što si više u politici, veća je vjerojatnost da podlegneš korupciji. Općenito za demokraciju nije dobro kad je netko na vlasti ili pri vlasti 100 godina. Bandić je najbolji primjer dugogodišnjeg stažiranja.

Rečenica iz ustava ne znači da svi moraju imati iste kvalifikacije, već da svi moraju imati jednaku mogućnost da dođu na neku poziciju, bilo da je ta osoba kvalificirana ili ne. Izbori su ti koji odlučuju hoće li ta osoba uspjeti ili ne. To je zamka demokracije, ali boljeg za sad nema.

Tko je glasao

Moja razmišljanja temelje

Moja razmišljanja temelje se na sustavu kvalitete ISO 9000, i principu bolje ikakvo pravilo nego nikakvo.
Što se tiče primjera Bandić, pa on me i potakao na takvo razmišljanje. On svoje suradnike bira bez kriterija, odnosno i on ima kriterije. Njegov uvjet je da suradnik sluša samo njega. Pa i sam Bandić uz sve svoje propuste dospio je do izbora za šefa stranke i gradonačelnika. Da su imali uvjet npr. "ne smije biti kažnjavan", Zagrebu i Hrvatskoj bilo bi osjetno bolje.
Pravila trebaju biti, pa ako je uvjet da bude iz istog sela, vrijediti će za sve.

Ne treba definiranje uvjeta promatrati kao kvalifikacije. To treba gledati kao pravila igre. Igramo na male golove do šet, igraju trojica i golman. To su definirani uvjeti ali ne za političke stranke. Stranke će definirati uvjete za svoju igru.
Možda sam unio zbrku pojmom uvjetima, možda bi se to moglo zvati, utvrđena pravila.

Tko je glasao

Novi standardi koje spominje

Novi standardi koje spominje SDP, pa i dio analitičara, ne odnose se na način Bandićevog funkcioniranja u Zagrebu pa Bandić kao argument može vrijediti za neku drugu raspravu.

No kad smo kod njega, njegov stil upravljanja stranačkom organizacijom jest najsličniji Sanaderovom, jedino što mu je prag tolerancije na korupcijske afere suradnika daleko niži od onoga u HDZ-u.

Vjerujem kako je upravo to bio razlog što nije dobio glasova ni koliko mu je organizacija imala delegata.
Članstvo SDP-a je takvim glasanjem jasno pokazala što želi, a što ne.

Rekao bih da je tako slobodno izjašnjavanje članstva, bez ikakvih posljedica po sudbinu pojedinaca i stabilnost stranke, dio novih standarda o kojima govorimo. Umjesto demokracije na riječima - demokracija na djelu.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci