Tagovi

Staljinisti s Kaptola

Udruga David pokrenula je peticiju za potpuno oprezivanje crkvi, što je vjerojatno reakcija na peticiju onih koji se crkvi uvlače u guzicu. Mizerne su šanse da ta peticija uspije, no doživljavam ju kao očaj zdravog razuma suočenog s brutalnom silom zadrtosti i gluposti. No cilj je dobro određen, jedino što je Crkvi bitno to je imovina, možda jedino što više vole od keša u ruci su nekretnine.

Čim ih pogodiš gdje boli, u pare, oni vrište. Redaju se pizduni koji objašnjavaju da Crkva plaća porez (kad ga nikako ne može izbjeći jer su profiti brutalni), koji opanjkavaju građansku udrugu da je sekta (iako je osnivanje fiktivnih sektaških udruga upravo praksa Crkve za bavljenje politikom) i koji su danas plasirali krilaticu da "ni Staljin nije oporezvao milodare".

Jasno je kako su Bozanićevi propagandisti pokušali zloupotrijebiti to što će u istim vijestima s njihovom konstrukcijom biti i uobičajena reportaža iz Kumrovca i baš je zato to njihovo preseravanje prezira vrijedno. Nema aproslutno nikakve poveznice inicijative za oporezivanje novaca koje Crkva iznudi od lakovjernih sa Staljinom ili bilo kojim drugim povijesnim likom.

Upotreba takve konstrukcije u tom kontekstu može se izjednačiti s tvrdnjom "ni Rimljani nisu homoseksualce pribijali na križeve". Crkva provodi progon homoseksualaca i društvena stigmatizacija koju koristi je kazna zastrašivanja kao što je bilo i pribijanje na križ u doba Rima. A ni Rimljani nisu tako kažnjavali homoseksualce.

Naravno, tankoćutni su vjerski osjećaji, pogotovo kad je ugrožen popovski novčanik. Čim se spomene pribijanje na križ odmah ga fanatično bezeciraju za figuru iz svojih mitova - koja eto nigdje nije ni spomenuta. Jednostavno zato jer nije, bar što se tiče gore navedenog pribijanja, ništa posebno. Ono što smatram posebnim jest ironija - kad god se raspravlja o novcima u Crkvi upravo to što je taj njihov momak po toj njihovoj priči završio zakucan na gredu je zbog nečeg što ni Staljin nije radio. Uletio je, kažu, u crkvu i razbacao điđe koje su tamo prodavali i tvrdio da se u crkvi ne smije skupljati novac. Bum! S njim na križ i onda prodavati križeve u crkvama! Da im priča ima veze s realnošću bilo bi tragično, ovako se možemo dobro nasmijati.

I napomena za kraj, nemam nikakve veze s udrugom David, ovo je jednostavno reakcija na ljigavu propagandu pohlepnika s Kaptola. Nisam ni potpisao peticiju za oporezivanje, možda hoću iako smatram da bi od ove inicijative bila daleko bolja ona koja bi se zalagala samo za to da se i crkve moraju fiskalizirati. Porez nek ostane nula, ali za svaku gotovinsku uplatu specifizirati stavke i koliko je plaćeno, blagajnika/velečasnog, jir i sve ostalo što ide na trakicu - ako mogu birtije za svaku kavu od 6 kuna, mogu i oni. Tu se zaista nemaju što buniti, nitko im ništa neće uzimati (osim ako se naravno ne ustanovi da su prali novce kriminalcima, ali valjda to oni ne bi, zar ne?), samo će se vidjeti koliko trpaju u vreće. Zapravo i nije loše da su krenuli s peticijom za oporezivanje i da se Crkva buni - fiskalizacija je znači neutralno i kompromisno rješenje.

Komentari

Čika Veljo

sve dobro...

Tko je glasao

molim vas odgovorite mi

1. zanima me da li su ugovori koji su sklopljeni između Svete Stolice i RHrvatske pravno važeći obzirom da nisu ratificirani u Saboru kao ugovor koji je sklopila RHrvatska s EU?
2. zanima me kolika je zapravo vrijednost crkvene imovine jer crkva na temelju međunarodnog ugovora s Svetom Stolicom svake godine dobiva 250 milijuna kuna koji se opet svake godine uvećava za iz nos naknade za oduzet imovinu a toj negdje oko 7,7 milijuna crkva u Hrvata dobiva i razne donacije iz ministrstava koje iznose nekoliko stotina tisuća kuna. zato me zanima da li je cijela Hrvatska vlasništvo Katoličke crkve obzirom na svotu koju godišnje dobiva?
3. crkv svoje usluge naplaćuje ali za njih ne izdane račun. vjernici znaju koliko košta pričest, koliko krizma, koliko košta mala proslava svetih sakramenata u crkvi, koliko dođe svećenik na pokopu, koliko dođe misa zadušnica, koliko dođe posvećivanje doma. za sve to nema računa niti fišlkalne blagajne.kako se radi o popriličnoj svoti koji crkva dobiva s strane ne bi bilo loše da ode pod porezni sustav kao što je svuda u svijetu. nije čudo što Karamrako, profesor povijesti, spominje Staljina jer tada jedino kod njega nije postojao crkveni porez. nije ni mogao jer je crkva pravoslavna kao i katolička bila zabranjena.
4. zbog čega se u referendum mora unijeti ono što je već regulirano obiteljskim zakonom?

w. ;)

Tko je glasao

1. Ugovori su ratificirani u

1. Ugovori su ratificirani u Saboru i prema tome imaju status međudržavnih ugovora.

http://zakon.poslovna.hr/public/ugovor-izmedu-svete-stolice-i-republike-...

ZAKON
O POTVRĐIVANJU UGOVORA IZMEĐU SVETE STOLICE I REPUBLIKE HRVATSKE O GOSPODARSKIM PITANJIMA
Članak 1.
Potvrđuje se Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima, sklopljen 9. listopada 1998. u izvorniku na hrvatskom i talijanskom jeziku.
Članak 2.
Tekst Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima u izvorniku na hrvatskom jeziku glasi: ... ...

u potpisu

ZASTUPNIČKI DOM
HRVATSKOGA DRŽAVNOG SABORA
Predsjednik
Zastupničkog doma
Hrvatskoga državnog sabora
akademik Vlatko Pavletić, v. r.

... i tako za sva četiri ugovora.

Tko je glasao

Crkva u Hrvata se pritvorila

Crkva u Hrvata se pritvorila u one radi kojih je Isus na Cvitnicu porazbiva banke u Jeruzalemu i koji su ga radi toga razapeli. Najveće licemjere na kugli zemaljskoj.

Tko je glasao

David je zezno jednus stvar,

David je zezno jednus stvar, a to je da nije iole ozbiljnije pomislio o organizafciji stvarne peticije tza refereendum, jer dovoljno je revoltiranih ljudi koji bi ovaj puta tako nesto i potpisali. Medijska pompa im ide u prilog, kaptol im ide u prilog, sve im ide u prilog.

Dobili bi te potpise u 10 dana, ako bi svaki pedeseti revoltiran samo stao za stand na pola sata da skuplja potpise.

Istina, cijela slika ove price bi se promijenila iz neke fobicne u sekularnu drzavu takvom akcijom i cijela prica bi postala pase vrlo brzo.

Ali ne, David se bavi simbolickim gestama koje su istina jednostavne jednako kao i neefikasne.

Tko je glasao

ironija

luka

Tko je glasao

taman ironija

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci