Tagovi

Stalaktit od leda

Pokušat ću u ovom dnevniku dati svoje viđenje politike i političkih kretanja u Republici Hrvatskoj. Ovakav prikaz bi se u teoriji mogao odnositi i na ekonomske, kulturne ili socijalne prilike, ali smatram da su u praksi te komponente kod državljana Hrvatske neupitno razvijenije od političke svijesti.

Hrvatska politika se može zamisliti kao stalaktit koji visi iznad Europe. Nekad je ona bila stalagmit na tlu Europe koji je raspadom socijalističkog ustroja katapultiran na strop. Na tom je stropu 1990. poprimio oblik ploče koja je zauzela manje više svu dostupnu površinu. Tada se uslijed rata događa naglo sabijanje tog leda u kompaktnu cjelinu koja s vremenom dobija oblik stalaktita, stožca s vrhom prema dolje.

U zadnjih sedamnaest godina su se dijelovi leda topili i padali samostalno, ali se je ipak ogromna većina kohezijskim silama gomilala oko centra, odakle je pad dolje kontroliran i usmjeren preko zašiljenog dna stalaktita u kojem se nalaze predsjednik, premijer i Vlada. Taj stalaktit je slika hrvatskog političkog života danas, gdje najmanje 99,5 % zastupnika u parlamentu (a samim time i narod koji zastupaju) pripada strankama političkog centra. Lijevi, desni, konzervativni ili liberalni centar.

Što se očekuje i zašto baš svi u centar? Očekuje se vrlo naglo zatopljenje (zaključeni pregovori i referendum) koje će stalaktit u kompaktnom obliku uputiti u Europsku uniju koja čeka dolje na tlu. Ulazak u EU je prema svim relevantnim političkim strujama ključno pitanje Hrvatske danas, a svi su u centru zato što će se svako drugačije oblikovanje političke misli okarakterizirati kao protivno nacionalnim interesima.

Što je ulazak u NATO? Sljedećih mjeseci će nas zagovornici ulaska pokušati uvjeriti kako je NATO ralica koja će očistiti snijeg na tlu točno ispod Hrvatske. Ukoliko se taj snijeg ne bi očistio, postoji mogućnost, tvrdit će, da se stalaktit samo zabije u snijeg, te da apsolutna i ogromna većina stanovnika ne dodirne tlo.

A neki od nas će vas uvjeravati da snijega nema, te da će se stalaktit u svakom slučaju raspršiti po cijelom tlu. Na tom se tlu stalagmiti među pravašima ne mogu stvarati krilaticom Ja, Bog i Hrvati, niti se među liberalima stvaraju prema vjeroispovijesti. Na tom tlu socijaldemokratima pedeset tisuća potpisa predstavlja Priručnik o formiranju stalagmita, a demokršćani ne kradu vlastitom narodu.

Komentari

ekonomske, kulturne ili

ekonomske, kulturne ili socijalne prilike, ali smatram da su u praksi te komponente kod državljana Hrvatske neupitno razvijenije od političke svijesti.

To je krenulo i teče od sredine sedmadesetih su carevi Nixon i Tito težište prebacilo na novac, interese i svjetske igre a Savez komunista trči za tim, servisira koliko može a najviše se bavi kako se ugurati u prenapunjene kompozicije napretka, s kojih te šutaju tehnomenadžeri, štemeri i slična rulja. Pobliže čitati G-newss-a.

Šuvar - Tito je bio jedini političar a mi ostali nismo bili u stanju rješiti ni obične stvari a gdje bi nešto ozbiljno. Pod mi ostali se može uključiti i Račan, Tuđman, Manolić, Mesić, Nikica Valentić, Savka Dabčević Kučar, Čačić, Vesan Pusić, Bandić, Jure Radić, Marina Matulović Dropulić, Ivo Josipović, Luka Bebić, Ivo Sanader ... dodati dalje.

Tko je glasao

Mogućnosti su

Mogućnosti su stalagmitirale, skladan kroj apolitičnog nedefetizma požuruje dok ne guši a nekad ili tad. Bolje i spremnije iskustvo ap-a, inteligencija barbavele i moći krishne u i bez mračne svjetlosti ostvarivo bez pohoda kralju.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci