Tagovi

šta da se radi

Strogo govoreći u ovom se slučaju ne radi o tipičnom dnevniku. Radi se o nekoj vrsti informiranja, ili poziva zainteresiranih na čitanje jednog teksta na kojem sam (sa jednim drugom) zadnjih dana radio (a koji se, uz ostalo, zbog obimnosti ne uklapa na pollitiku.com). Da bi taj poziv imao ikakvog smisla ovdje moram prezentirati o čemu se radi... pa makar i na prost copy-paste način.

Vjerujem kako će i to biti korisno potencijalno zainteresiranim čitateljima, dok onima bez intersa neću učiniti veliku štetu.

* * *

ŠTA DA SE RADI?
- dubrovački referendum, realna politika i mogućnosti demokracije –

Nedavno nam se pred očima odigrao prvi referendum pokrenut na građansku inicijativu u Hrvatskoj. Dubrovački referendum o gradnji na Srđu. Radi se o neobičnom političkom događaju koji je izazvao mnoge kontroverze. Različita mišljenja u čijem se okruženju posebno ističe ono oko čega se velika većina slaže. Naime: uvjerenje o velikom značaju dotičnog događaja. Neki će reći značajnom iskoraku iz sveopće apatije, političkom preporodu i buđenju na lokalnoj razini. Drugi će, sasvim suprotno, naglasiti kako se radi o još jednoj neupitnoj potvrdi političke nezainteresiranosti velike većine građana. Jedni će slaviti odlučan otpor diktaturi krupnog kapitala i korumpiranih političara. Drugi će slaviti konačno rasvjetljenje istine o kapitalistički nastrojenim Hrvatima.

Iako se teško složiti sa prenaglašavanjem važnosti jednog običnog glasanja, ma kakvo ono bilo, dubrovački referendum dovoljno je značajan da čovjeka potakne na pisanje. U ovom tekstu stoga krećemo od referenduma o Srđu. Sabiranja dojmova i analize rezultata. Kažem polazimo jer se na tome svakako ne zaustavljamo. S obzirom da se radi o znakovitom primjeru alternativnog političkog djelovanja cijelu je strku prigodno iskoristiti za isticanje nekih poznatih prijepora i paradoksa (što se, uglavnom, nevoljko uzimaju u obzir). Aktualnih problema koje je na vidjelo najlakše izvući analizirajući odnos vladajuće real-političke racionalnosti i njenih oponenata. Takav poduhvat sretno se pokazuje dnevnopolitički aktualan ne samo s obzirom na referendum za nama, već i lokalne izbore (uz upitnu legitimnost stranačkog sustava) koji nas čekaju za nekoliko dana. Treći direktan povod za pisanje svakako je i ovogodišnji Subversive Film Festival, sa svojom temom demokratskih utopija. Ako takav festival ima neku svrhu (izvan svoje spektakularne pojave) to je svakako poticaj javne diskusije i promišljanja o političkim pitanjima na alternativan način. Pitanje o mogućnostima demokracije; njenim realnim i utopijskim uobličenjima jedno je od bitnih pitanja koja si u ovom tekstu postavljamo. Iako, u krajnjoj liniji, nastojimo ići i mnogo dalje: do iznošenja problema o efikasnom političkom djelovanju uopće. Onom vječnom: šta da se radi. Pri tome, jasno, nećemo izreći previše novih stvari. Uglavnom ćemo dobro poznate, stare spoznaje oživjeti kroz novu interpretaciju političke aktualnosti. To je spoznajni doprinos ovog teksta – ako ga i takvog uopće ima. Krajnja pak svrha ovog pisanja čisto je praktična, politička, aktivistička. Ona je sasvim jednostavna: a) poticaj na transparentnu političku aktivnost (protiv apatičnosti i, nadasve, nasuprot plitkom, ideološki zavedenom angažmanu); b) upuštanje u aktualne političke borbe; lobiranje za svoje, posebne političke svrhe/sadržaje (koje se na trenutke eksplicitno očituju, ili, u većini slučajeva, ostaju kao političko uporište kritike koja se iznosi).

...

http://www.scribd.com/doc/142101274/%C5%A0ta-da-se-radi

Komentari

God is great, beer is good, and people are crazy

politika i aktiviziam u praksi... jest..
This old man and me, were at the bar and we...
Were having us some beers and swappin' I-don't-cares
Talking politics, blonde and redhead chicks
Old dogs and new tricks, and habits we ain't kicked
We talked about God's grace, and all the hell we raised
Then I heard the ol' man say
God is great, beer is good, and people are crazy

ps
ili zalud vam trud sviraci...
tj. slazem se sa @lukinim komentarom... tko zna komunicirati sa gradanstvom ima sanse da mu nesto od recenog djeluje..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

u okviru slobode govora i najboljeg od svih svjetova

kočo,

zamisli da postoji prevoditelj, koji može tvoj tekst prevesti na hrvatski,
kojim govore ljudi na pollitici,
ili urednik
koji može pomoći da se tekst uobliči na način koji je razumljiv, čitak, inteligentnim članovima zajednice, koje interesira opće dobro
ili mentor
koji bi autora/e upitao, kako biste sastavili sažetak, odnosno što je najvažnije

možda bi dio energije koji si uložio u pisanje i nesumnjivi talent, sposobost pisanja, ali isključivo jednim stilom
mogao upotrijebiti, a to bi mogli prihvatitit kao poklon zajednici,
i kao prevoditelj, urednik, mentor

i ponuditi čitateljima pollitike
nešto malo drugačije

ne mora svaki tekst biti doktorat društvenog smjera,
ali može, i ako ostaneš pri ovakvom stilu
ostat ćeš i u okviru slobode govora i najboljeg od svih svjetova
poštujem tvoju odluku,

luka

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci