Tagovi

Šta će Srbima to Kosovo?

Beograd gori. I Srbi ga sami zapalili. Zbog Kosova. Scena koja grije srca. Ali s jednim odmakom, gledano iz jedne geopolitičke perspektive, zanemarujući "ponos", "otadžbinu" i sve ostale jezične konstrukte koji su veoma omiljeni na brdovitom Balkanu možemo postaviti pitanje zašto su se Srbi uopće i uzbunili zbog osamostaljenja Kosova. S ekonomske i političke strane gledano, bolje im je bez njega. Brate, bježi od fukare, nek se gone u tri metra jelove građe.
Potpuno je druga stvar što je Srbima potrebno neko potpaljivanje i odušak zbog sve one potisnute agresije zbog gubitka oba rata u devedesetima, loše ekonomske situacije i neprestanog napuhavanja njihovog patriotizma. Za sve ovo su većinom krivi loši srpski političari (ajde neka se to i njima dogodilo jednom) koji su zadnjih dvadeset godina huškali srpsku rulju na rat, ali bez nekog opipljivog pokrića ili razloga izuzev pretenzija poput "Svi Srbi u jednoj državi" i "Gdjegod je Srbin, tu je Srbija" i slične. Zanimljivo je da ako samo uzmemo Novaka Đokovića, Srbija se prostire preko većine terena ATP Toura. :)

S ekonomske strane gledano, Kosovo je jedno od najnerazvijenih područja u Europi (valjda je jedino Moldavija siromašnija) s tek 1118 eura dohotka godišnje po stanovnikulink, sa preko 130,000 obitelji koje žive od socijalne pomoći. 45% stanovništva živi u siromaštvu, dok čak 13% u iznimnom siromaštvu. Da li je jedna takva regija Srbiji uopće potrebna, da li se zbog jedne tako zaostale pokrajine vrijedi ići u rat, prolijevati krv? Kosovo je dakako veoma bogato rudama, ali te rude bez ulaganja u rangu desetaka milijardi eura će ostati tamo gdje jesu - duboko u utrobi zemlje. Kosovo je defacto bilo u sastavu Srbije samo za vrijeme stare Jugoslavije te poslije raspada SFRJ, tako da neki kontinuitet teritorijalnog prava je relativno teško uspostaviti, a da ne govorimo o nacionalnom pravu na taj prostor, pošto je 90% stanovništva etnički albansko, 5% srpsko te 5% ostalih narodnosti. Tako da se cijela priča svodi na moć. Jer gubitak moći je jedini validni argument koji srpski političari mogu ponuditi kao razlog polaganja prava Srbije na teritorij Kosova. Također taj argument je jedini koji ne smiju upotrijebiti.

Možda je samo stvar da neki elementi srpskog društva moraju izaći iz srednjeg vijeka i u 21. vek (jednom sam pušio srpske cigarete Vek, bolila me pluća tjedan dana :) ), u 21. stoljeće gdje svaki narod ima pravo na samopredijelijenje i slobodu. A pravo mjesto za započinjanje tako nekog procesa je sama Europa. Kosovo je prvo,a ja se duboko nadam da će ga slijediti Baskija, Škotska, Wales, Tibet, Južna Osetija i tko zna koji narod željan samostalnosti od ugnjetavača i vlastodržaca. Upravo ti ugnjetavači i vlastodršci su bili Srbi na Kosovu u zadnjih stotinjak godina i meni je drago da su se Kosovari riješili njihovog režima. Kosovo - čestitam na samostalnosti! Bog vam bio na pomoći. A Srbima je ionako bolje bez njega - Kosovo više neće kočiti ostatak Srbije u ekonomskom razvoju i svi sretni i zadovoljni. Ovima sloboda, ovima jedna briga manje. Čist račun - duga ljubav.

Off topic:
Prenosim izjavu Billa Mahera u vezi ishoda demokratski predizbora u Americi:
"The race has come down to two people: One is African-American, the other is Vaginal-American."

Komentari

Šta će Srbima to

Šta će Srbima to Kosovo?
zasto to?zasto mislis da je kosovo toliko zaostalo
s obzirom da nase firme tamo sad uskoro idu raditi
najveci neboder na balkanu,koji je privatna investicija
od nekih 400 000 000 eura i proteze se na nekih 300 000 kvadrata.u hrvatskoj je najveca privatna investicija u graditeljstvu 120 000 000 eura.albanci ulazu u kosovo
i njihov privatni sektor ce biti itekako jak.za par mjeseci samostalnosti planiraju poceti raditi taj neboder i autoput pristina drac koji kosta nekih 600 000 000 eura.
to im je jako vazno jer su od albanije dobili luku drac za simbolicne novce.sve to ce raditi hrvatske firme.za par mjeseci 1 000 000 000 eura.svaka cast.da ne govorimo od ulaganju albanca u hotele u istri i u neke super bazene u zelini koji ce neki like iz svicarske financirati iz svog đepa.gledao sam to na tv.dva hotela masa svakavih bazena izgledat ce bolje od terme catez
ulaganje od 100 000 000.ne znam od kud ima lova ali svaka im cast na hrabrosti i snalazljivosti.brijem da ce kosovo postati ekonomski stabilna zemlja i to u skoroj buducnosti ma sto mi mislili o njima.mislim da bi trebali izbiti stereotipe o albancima kao kriminalcima i primitivcima.

Tko je glasao

http://web.worldbank.org/WBSI

http://web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/COUNTRIES/ECAEXT/KOSOVOEXTN/0,,...
- "Kosovo is one of the poorest economies in Europe, with per capita income of an estimated €1118 per annum in 2006."

Tko je glasao

Pitanje ti je sugestivno.

Pitanje ti je sugestivno. Otprilike kao da pitaš što će Hrvatima Knin ili Petrova gora.
Usput, Srbija je u prošlom desetljeću izgubila četiri, a ne dva rata, kako si napisao. Najprije u Sloveniji, pa u Hrvatskoj, pa u BiH, pa na Kosovu. U redu, možda bi se onaj u BiH mogao računati kao neriješena utakmica, jer je završio kompromisom (Dayton).

Tko je glasao

Gubitkom Knina Hrvatska gubi

Gubitkom Knina Hrvatska gubi teritorijalni integritet. Srbija gubitkom Kosova ne gubi isti.

Tko je glasao

Kako da ne?! Kosovo je po

Kako da ne?! Kosovo je po međunarodnom pravu sastavni dio Srbije. Ili je to barem bilo do proglašenja kosovske neovisnosti, ovisno kako tko gleda na stvari. I to bez obzira na to što su beogradske vlasti tamo stvarnu vlast izgubile još 1999. godine, u ratu s NATO-om.
Kao što je Knin kolijevka hrvatske države, tako je i Kosovo kolijevka srpske države.

Tko je glasao

Kolijevka srpske države je

Kolijevka srpske države je Raška/Sandžak.
http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/1999/02/04/feljton.html

Dolina Raške je kolevka nemanjićke Srbije i srpske kulture. U njoj su rođeni prvi srpski državnici, političari i diplomate - od rodonačelnika dinastije Nemanjića - Stefana Nemanje do njegovih naslednika - Stefana Prvovenčanog, Radoslava, Vladislava, Uroša i Dragutina koji su ovde živeli i imali svoje prestonice. U dolini Raške stvorena je prva srpska pisana književnost. Ovde je jedno vreme živeo i stvarao prvi srpski arhiepiskop i književnik Rastko Nemanjić, poznatiji kao sveti Sava. Tu je, u pećini isposnici na Rasu, 1202. pisano Vukanovo jevanđelje, jedan od najstarijih pisanih dokumenata u nas.

http://www.sjenica-info.com/forum/viewthread.php?forum_id=3&thread_id=512

Stvarna kolevka Srbije srednjeg veka bila je brdovita oblast – Rasa ili Raška. Jedna od šest srpskih zemalja, koje je pobrojao još Konstantin 7. Porfirogenit, Raška je rano, još u 11. veku, stekla prevlast. Nemanjići su upravo iz nje objedinili sve srpske obasti, izuzev Bosne, i započeli dvestagodišnja osvajanja na jugu. Uskoro je Raška bila poistovećena sa srpskom državom.

Kada se Stefan Dušan proglasio za cara „Srba i Grka“, u dokumentima izdatim u kancelarijama onovremene Bosne, najveći Nemanjić označavan je samo kao „raški car“, biće da ne bi bile priznate njegove pretenzije i na Bosnu. Pored drevnog grada Rasa, na teritoriji stare Raške, koja gotovo da se poklapa sa današnjim Sandžakom, nalaze se i drevna crkva Svetih apostola Petra i Pavla, i kasnije izgrađeni manastiri Sopoćani i Mileševa.

Ima nekih srpskih blogera koji ipak stvari gledaju malo realnije:
http://trzisnoresenje.blogspot.com/2008/01/ije-je-kosovo.html

Tko je glasao

Kolijevka srpske države su

Kolijevka srpske države su Raška (Sandžak) i Kosovo. Potraži malo u tim povijesnim knjigama gdje su bila sjedišta srednjovjekovnih srpskih vladara, crkve i manastri.

Tko je glasao

Pa kolijevka njemačke

Pa kolijevka njemačke države je u Pruskoj koja je sada bio Poljske, Makedonija kolijevka grčke države, pa svejedno nisu u sastavu. Život je pun kompromisa i kompleksnih situacija. Kosovo se osamostalilo i Srbi se u principu mogu slikati jer sami nisu uspjeli smiriti situaciju (a zapadne države su ih dugo puštale da sami riješe i smire situaciju) pa su sada dobili po prstima od velikih zapadnih država. Tako im i treba, ako se mene što pita.

Tko je glasao

Veći dio Makedonije (51

Veći dio Makedonije (51 posto) u sastavu je Grčke (Egejska Makedonija) i daleko je od toga da bi se moglo smatrati kolijevskom grčke države, s obzirom da su antički Makedonci bili samo pleme srodno Grcima, a ne pravi Heleni. Ono što je nama danas poznato kao Medonija, zapravo je samo trećina povijesne Makedonije (Vardarska Makedonija), koje je, stjecajem povijesnih okolnosti, za razliku od Egejske i Pirinske Makedonije, postalo samostalnom državom.
Ono za Prusiju je samo djelomično točno. Istočna Pruska, danas podijeljena između Rusije, Poljske i Litve, jezgra je srednjovjekovnog Pruskog kraljevstva, koje je tijekom 19. stoljeća oko sebe uspjelo okupiti male njemačke državice, pri čemu je samo (prvo) ujedinjenje Njemačke izvšeno 1871., nakon što je Prusija izgurala svog najvećeg konkurenta - Austriju, iz igre. Ali, tada je već centar Prusije bio Berlin, a ne Koenigsberg (današnji Kalinjingrad). Stoga složena povijest Njemačke, stoljećima razmrvljene na stotine malh državica, onemogućuje Nijemcima postjanje jednog takvog povijesnog centra, kao što je to slučaj s većinom drugih naroda, ali sumnjam da bi netko od današnjih Nijemaca u bivšoj Istočnoj Pruskoj gledao centar svog naroda i države. Mislim da je za većinu njih to Berlin i Brandenburg, koji su s vremenom srce same Prusije.

Tko je glasao

Pimplaš, neću se uopće

Pimplaš, neću se uopće uvlačiti u ovakvo sitničarenje.

Tko je glasao

Rejban, Pimplaš Kaj tu

Rejban,
Pimplaš
Kaj tu rječ nisam dugo čul.

Tko je glasao

Srbi se u principu mogu

Srbi se u principu mogu slikati jer sami nisu uspjeli smiriti situaciju (a zapadne države su ih dugo puštale da sami riješe i smire situaciju) pa su sada dobili po prstima od velikih zapadnih država.

Hm, smirivanje situacije je jedno, a genocid nad manjinom je nešto drugo. Nakon neuspijeha u rješavanju 'kosovskoga pitanja', tj. zatiranja svoje manjine a tamošnje većine, Srbi su sami izabrali - neprihvaćanjem Kosovara izabrali su gubitak Kosova.

ragusa

Tko je glasao

Nisam baš ni brojao

Nisam baš ni brojao Sloveniju, jer nije sad to bio neki rat. Išli su neki tenkovi, ovi bacali neke Molotovljeve koktele, sve završilo za pet dana. Nit je se baš nešto pucalo, nit je netko poginuo previše, niti je neki teritorij osvojen - opasnije je izaći ispred nekog narodnjačkog kluba nego što je bilo sudjelovati u ratu u Sloveniji, tako da ga nisam brojao. :) A ovaj u Bosni i Hrvatskoj sam brojao praktično kao jedan.

Tko je glasao

U ratu u Sloveniji poginulo

U ratu u Sloveniji poginulo je stotinjak Slovenaca i nekoliko stotina tadašnjih Jugoslavena (dakle, svih drugih, onih koji su služili u tadašnjoj JNA). Počinjena je i prilična materijalna šteta, ne toliko u Ljubljani, koliko u nekim drugim mjestima (Gornja Radgona npr.). Inače se slažem se da je to više bila intervencija, nego rat.
Rat u Hrvatskoj i BiH bili su dva rata. Čak nisu ni počeli u isto vrijeme, jer je agresija na Hrvatsku počela na ljeto 1991., dok je u BiH još cca 8 mjeseci bilo mirno (tamo je rat počeo tek u travnju 1992.). Nisu čak ni završili istodobno, mada je razlika mala - u Hrvatskoj potpisivanjem Erdutskog, a u BiH Daytonskog sporazuma. Isti rat nije bio već i zbog puno složenije situacije u BiH od one u Hrvatskoj, mada je (i) Hrvatska itekako bila nazočna u ratu u susjednoj nam državi.

Tko je glasao

Čak nisu ni počeli u isto

Čak nisu ni počeli u isto vrijeme, jer je agresija na Hrvatsku počela na ljeto 1991.,...

Agresija nije mogla postojati u ljeto 1991. jer je RH tada još uvijek bila sastavni dio SFRJ pa nema povrede suvereniteta ako JNA po njoj djeluje. O međunarodnom sukobu se može govoriti tek od 8. listopada 1991. kad je stupila na snagu Deklaracija o neovisnosti. To je i utvrđeno u slučaju Milošević.

U ljeto 1991. postojala je unutarnja oružana pobuna, ne agresija.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Da, ali nemoj zaboravtiti da

Da, ali nemoj zaboravtiti da je Sabor neovisnost proglasio 25. lipnja 1991., nakon čega je počelo pravo divljanje četnika i JNA (tada otvoreno) po Hrvatskoj. 15-ak dana kasnije odluka je zamrznuta do 8. listopada, ali najgore stvari u ratu u Hrvatskoj dogodile su se upravo u to vrijeme "zamrznute" neovisnosti (okruženje Vukovara, napad na Dubrovnik,...).

Tko je glasao

U ljeto 1991. postojala je

U ljeto 1991. postojala je unutarnja oružana pobuna, ne agresija.

Zbog čega nije onda JNA reagirala kad su Srbijanci digli tu oružanu pobunu?
Ček su radili protiv ustava jel su naoružavali te separatističke pobunjenike

Tko je glasao

JNA jest reagirala, ali u

JNA jest reagirala, ali u reakciji nije bila dosljedna.

Prema dokazima izvedenim u pravnom postupku, do 26. kolovoza 1991. JNA je intervenirala kako bi razdvojila dvije strane (nisu samo Srbi dizali pobunu, bilo je provokacija i zločina i s hrvatske strane, uskoro će i to izaći u javnost kad krene postupak Merčepu). Ali napadom na Kijevo kod Knina 26. kolovoza 1991. stuacija se promijenila jer je 9. korpus sudjelovao na strani policije i teritorijalne obrane SAO Krajine. Presuda Martiću je zaključila:

The evidence has shown that the JNA intervened during these clashes in order to separate the two sides. However, this changed on the 26 th of August 1991. On this date, the JNA 9 th Corps participated on the side of the SAO Krajina's Milicija Krajine and TO forces in an attack on the Croat-majority village of Kijevo , near Knin.
Izvor

Nema spora da je JNA potpomagala oružanu pobunu u Hrvatskoj. Ali oružana pobuna nije isto što i agresija na samostalnu državu. Oružana pobuna nije povreda suvereniteta kao što je prisustvo strane vojske na tuđem teritoriju. Pobuna i pomaganje pobunjenicima nisu agresija do trenutka kad Hrvatska postaje samostalna. Nakon toga svako prisustvo JNA postaje povredom suvereniteta, što rezolucije Vijeća sigurnosti potvrđuju i možemo govoriti o toj famoznoj agresiji.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Slažem se s tvojom

Slažem se s tvojom konstatacijom da je provokacija i incidenata prema Srbima bilo i s hrvatske strane. Samo su to naši tadašnji mediji prešućivali.
Ali, sve to ipak ne mijenja karakter rata u Hrvatskoj. Ostaje činjenica da su srpska "događanja naroda" u drugoj polovici 1980-ih jednostavno izazvali druge republike tadašnje SFRJ da se odvoje. Uostalom, previše je dokaza i argumenata da je srpska pobuna u Hrvatskoj bila dirigirana ravno iz Beograda. Komešanja na pojedinim područjima, kao oko Knina, počela su još 1989., sjeti se Sime Dubajića, a tada je HDZ još bio daleko od vlasti (nije još ni postojao).
Sve ovo što sam napisao ni na koji način ne opravdava ono što je usijedilo kasnije i od hrvatske strane. Mislim na palež kuća, protjerivanje stanovništva i sl.

Tko je glasao

Ne samo da ima puno dokaza

Ne samo da ima puno dokaza da je pobuna dirigirana - to je utvrđeno sudskim putem i stoji zapisano. Martić je osuđen na 35 godina zbog udruženog pothvata čiji je član bio Milošević i koji je trajao od 1991. do 1995., a čiji cilj je bio izgon hrvatskog i ne-srpskog stanovništva s trećine Hrvatske koja je trebala postati dio nove države u kojoj dominiraju Srbi.

Karakter rata u Hrvatskoj je bio mješovit i nema jednoznačne ocjene za cijeli rat i sva bojišta. U početku smo imali oružanu pobunu lokalnog stanovništva poticanu iz druge federalne jedinice i legalnu intervenciju JNA. Onda je intervecija JNA ostala formalno legalna ali je ona odabrala stranu čime je izgubila legitimitet. Nakon toga je sukob prerastao u međunarodni sukob između Hrvatske i ostatka Jugoslavije (posebno na vukovarskom i dubrovačkom bojištu) koji je bio uparen s mješovitim sukobom s pobunenicima koji su bili podržani od ostatka Jugoslavije (interni sukob s međunarodnim elementima koji može biti smatran međunarodnim). Nakon toga sukob je polako prerastao opet u tipični interni sukob glede kninskog područja koje je gubilo podršku Beograda (ali imalo podršku RS iz BiH), a ostao međunarodni na istočnom i južnom bojištu. I konačno je razriješen Olujom kao tipičnim internim oružanim sukobom (vlada protiv pobunjenika).

Moj point je da se ne može samo ispaliti "agresija" i tom jednom riječi pokriti kompleksnost situacije od 1990. do 1995. Situacija je naprosto takva da je Vukovar primjer čiste agresije, ali Knin nije. Intervencija JNA u ljeto 1991. nije agresija, ali u studenom iste godine jest. I s tom realnošću se oni koji svršavaju na riječ "agresija" (a nemaju pojma što to znači) moraju pomiriti.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Ja sam, s druge strane, htio

Ja sam, s druge strane, htio reći da nije sve to počelo 1990/91., nego par godina ranije. A, da je zločina bilo na obje strane, toga sam itekako svjestan. Ali, zločina je na obje strane bilo i u Drugom svjetskom ratu, pa mi ni na kraj pameti ne bi bilo stati na stranu Sila osovine.
Koliko se sjećam tog (predratnog) vremena, JNA se baš i nije pokazala kao neki "neutralni" promatrač zbivanja. Naprotiv!
Slažem se s tvojom konstatacijom da je karakter sukoba u Hrvatskoj, s apsekta međunardonog prava, možda u nekim fazama i upitan. ALi, u BIH nije, budući da je međunarodno priznata čim je proglasila neovisnost, pa je rat, po istom obrascu kao u Hrvatskoj, i tamo eskalirao.

Tko je glasao

Mislim da to nije tema, ali

Mislim da to nije tema, ali u BiH je još složenije. Imaš multiple međunarodne, mješovite i interne sukobe paralelno!!!

U BiH se bore: lokalni Srbi protiv lokalnih Hrvata i Muslimana samostalno; lokalni Hrvati protiv Muslimana samostalno; lokalni Hrvati ili Srbi uz potporu iz Hrvatske ili Srbije (nesamostalno, a la Krajina); srpske jedinice iz Srbije i hrvatske jedinice iz Hrvatske jedne protiv drugih i protiv BiH jedinica, ali i sa njima protiv trećeg; BiH jedinice protiv jedinica Abdića (isto BiH) koji se bori zajedno sa lokalnim srpskim jedinicama ali i hrvatskim ili uz potporu Hrvatske ili Srbije; itd, itd. Bez problema se može naći situacija u kojoj recimo u srednjoj Bosni divlja interni sukob dok u istočnoj traje međunarodni, a zapadnoj mješoviti (interni s međunarodnim elementima).

Bosna je pravni košmar kad treba odgovoriti na pitanje je li sukob međunarodni ili interni, "agresija" ili ne, i često treba promatrati zasebno pojedine općine jer se karakter sukoba mijenja od općine do općine!

Opinioiuris

Tko je glasao

To je točno, ali rat u BiH

To je točno, ali rat u BiH službeno je ipak započela JNA (ili, ono što je od nje tada bilo ostalo). Mjesec-dva nakon toga, dio se povukao u novoproglašenu SRJ, a dio je ostao i samo zamijenio petokrake na kapama srpskim trobojkama i kokardama, i to kao Vojska Republike Srpske.
Što se tiče hrvatskog angažmana u susjednoj nam državi, on je, po mom sudu, bio negativan i nepotreban, a po mnogočemu i sraman. Barem na način i u mjeri na koji se dogodio. Mislim da HDZ za takve poteze nikada nije imao potporu većine hrvatskih građana, iako je HDZ tada uvjerljivo dobivao svake izbore, ali ne toliko zbog BiH-retorike, koliko zbog situacije u samoj Hrvatskoj.

Tko je glasao

Ja sam bil u vojski i učili

Ja sam bil u vojski i učili su nas da je JNA obrambenog karaktera i čuvar ustavnog poredka u jugoslaviji.
Hrvatska je po ustavu jugoslavije bila republika u sastavu jedne federacije i napadom na nju se je kršil ustav koji je trebala ta JNA štitit a ne potpomagat separatiste u pokušaju rušenja regularne vlasti.

Tko je glasao

JNA nije bila obvezna

JNA nije bila obvezna štititi hrvatski separatizam ali jest trebala konzistentno sprečavati sukob između hrvatskih separatista i srpskih separatista u Hrvatskoj i za to je imala mandat do secesije Hrvatske.

Opinioiuris

Tko je glasao

Ma jebal ga vrag, Marijane,

Ma jebal ga vrag, Marijane, cini mi se da ne razumijes bit stvari. Naime, ukoliko se pridje temeljitom pristupu i analiziranju svih relevantnih dogadjaja od pocetka 90-te pa do druge polovice 91-ve neizbjezan je zakljucak da je Hrvatska izvrsila agresiju s kojom je nastojala dezintegrirati nasu drzavu Jugoslaviju. To, eto, opiniouris zeli dokazati. A njemu bismo trebali vjerovati, jer mu zakljucci pocivaju na pravu i pravdi .
Potpore radi njegovoj tvrdnji izvoli jedan primjer: Negdje polovinom 91-ve g., Rade Serbedzija se preselio iz Zagreba u Beograd. Po prispjecu u Beograd izjavio je tamosnjim medijima da je Hrvatska napala njegovu drzavu. A bog i bogme, Hrvatska je shvatila i priznala krivicu pa je mucenika Serbedziju kompenzirala omogucivsi mu zivljenje na Brijunima.

Tko je glasao

E moj Pavle, Marijan razme

E moj Pavle,
Marijan razme puno toga, no ko pita tog Merijana za njegovo mišljenje.
Vidiš kak svaki drek ispliva jedan dan na površinu.

Tko je glasao

Skviki, to isplivavanje

Skviki, to isplivavanje drekova se dogadja radi toga sto se nisu na vrijeme stiskala jajca Opinoiurisu, Ostricu i inim njima slicnim. Trebalo se s njima devedesete postupati jednakim nacininima kao sto su oni i njihovi postupali do devedesete s nama. Na zalost, oni su za nas i Hrvatsku opasniji od cetnika.

Tko je glasao

Mislim da se radi o tome da

Mislim da se radi o tome da Hrvatska nije postojala kao samostalna država do 8. 10. 1991. pa ju nitko do tada nije mogao ni napasti. Budući da je do tada bila u sastavu Jugoslavije, u trenutku kada je došlo do pobune Srba, trebala je, gledajući ovako, reagirati JNA kao vojska Jugoslavije jer je netko započeo "nerede" u jednoj, tada još uvijek, jugoslavenskoj republici.
Međutim, JNA je, nimalo iznenađujuće, reagirala potpuno suprotno.
Ali svejedno, uočimo ironiju situacije...

Tko je glasao

Mislim da se radi o tome da

Mislim da se radi o tome da Hrvatska nije postojala kao samostalna država do 8. 10. 1991. pa ju nitko do tada nije mogao ni napasti./cite>
To su pravna tumačenja karaktera, na primjeru Vukovar rujan 1991.g. kada oklopne snage JNA veličine pola Evrope u II svjetskom ratu zajednom sa hrpom mobiliziranih i ološa i dobrovoljaca oslobađaju Vukovar od separatista i zločinaca (ustaša) kao da sada na Donji Lapac ide pola Hrvatske vojske sa hrpom mobiliziranih i ološa i dobrovoljaca.

Treba poznavati stvari i dati ispravnu ocijenu.

Budući da je do tada bila u sastavu Jugoslavije, u trenutku kada je došlo do pobune Srba, trebala je, gledajući ovako, reagirati JNA kao vojska Jugoslavije jer je netko započeo "nerede" u jednoj, tada još uvijek, jugoslavenskoj republici.
Međutim, JNA je, nimalo iznenađujuće, reagirala potpuno suprotno.

JNA je reagirali na vrijeme.
Kao pripadnik JNA (na odsluženju vojnog roka u Sloveniji u prvoj polovini osamdesetih, sa blizu trideset godina i odgovornim dužnostima sa hrpom vojnika i kontakata u JNA i sa civilnim sektorom) mogu posvjedočiti da su dokumenti koje je objavila Mladina (Janša i drugi) i više nego istiniti i da smo se kao JNA intenzivno i sa raznim elementima intervencije i rata bavili "borbom protiv narstajućeg neprijatelja koji ruši državu i sve osnovne njzeine vrijednsti". Počelo je tako da je uvodno pomoćnik svazenog sekretara za obranu za politički rad generala Milan Daljević održao svima uvijeni ali jasni govor da je neprijatelj prešao sve granice a teklo je tako da je velikosrpski vrh JNA (Ljubičić-Mamula-Kadijević ...) preko manjine ali jače od većine koja je bila protiv, uključujući Srbe, krenuo zapjenjenim govorimaa na jake razglase i provokacijama svuda i svaačem svih civilnih struktura i vlasti u Sloveniji kao tim neprijateljem i sve jače na bilo koga u JNA za koga se je moglo iskonstruirati bilo šta (pa sam ja završavao vojni rok pod sve ozbiljnijom mogućnošću najmanje 2 godine vojnog zatvora za razbijanje države s osnova anarholibrelističkih sklonosti ka neprijatelju = Slovenija, što je bilo potpuno točno, te sve ozbiljnijim rezultatima i priznanjima za održanje i unaprjeđenje obzirom na osnovi sve boljeg rada sa bezbroj raznovrsnih klinaca do ktrajnje zbrke - od agresivnih potpunih primitivaca do doktoranada kod Lacana u Parizu).

Rasturanje SFRJ i ratove u SFRJ smo kao JNA započeli u prvoj polovini osamdesetih. isko većina nismo bili za to, nismo se uspjeli (pa ni odlučno htjeli) suprotstaviti pučistima predvođenim Nikolom Ljubičićem i drugimaa, u tijesnoj vezi sa maršalom Jazovim i klikom u Moskvi, kao što sami akteri pisano potvrđuju (Kadijević, Mamula, Bora Jović ...) a što nije iščezlo i upravo nastavlja tako da isti krugovi jučer i danas otkrivaju da su zbog sklonosti ka zapadu (Evropi) koknuli srbijanskog premijera Đinđića i sada usmjeravju isto na predsjednika Tadića. Osamdesetih su zatim brzo izveli puč u Srbiji uklonivši Ivana Stambolića i sve a instaliravši njegovog kuma Miloševića a zatima nastavili pučistički korak po korak, uklanjanjim vlasti i suspenzijama ustavnih rješenja.

Tako su pučisti iz vrha JNA uz podršku iz Moskve to radili iz razloga velikosrpskih planova i skretanja cijele ex SFRJ na kolossjek tadašnjeg istočnog lagera sa ruskom okupacijom većine srednje Evrope. To se nastavlja kao drama Srbije i sa ozbiljnim prijetnjama njihovim pro EU snagama, dok je je takva JNA nešto neupitno po nekim tumačenjima, pa iste nastavljačke snage mogu nastaviti uz podršku takvih tumačenja i masovno izbjegavanje takvih tema, kao početkom osamdesetih i dalje, čak je zabavno i veoma na visokoj razini i napredno - histerično jebeš mater Slovencima u Sloveniji, rasturaš Vukovar i sve OK. Kako nakon toga ne bi organizirao duge zabave oko Sarajeva, to su složeni slučajevi na koje još nema odgovora. A i Bush radi svašta, pa se radi o tome da nema veze.

Samo što tako nema inače veze tko će koga gdje i zašto koknuti, jer se to uvijek da nekako opravdati i u vezi s nečim drugim prikazati.

Trenutno se radi o tome da slične takvoj ex JNA napredne snage otvoreno preko državne TV Rusije i kroz usta srbijanskih čelnika usmjeravaju na eliminaciju svih koji su čelnici kakvih takvih srbijanskih opcija za EU, radi tekućih i budućih poslova po Srbiji, izraženih u milijardama, te vlasti općenito. To što nije uspjelo u Sloveniji i dalje po raznim djelovima ex SFRJ, igubljena dobit nakon toliko truda i ulaganja, mora se nadoknaditi.

Tko je glasao

Dobro, to je sad stvar

Dobro, to je sad stvar diskusije i to su praktično nijanse. Krajiški Srbi, Srbi u Bosni i oriđiđi Srbi :) su bili ajmo reći saveznici. Isto tako Hrvate i bosanske Hrvate možemo smatrati saveznicima u grubim linijama, tako da su ta dva rata imala veoma puno dodirnih točaka te da li je to bio sve samo jedan ili dva bliska rata je sve samo stvar perspektive i to ostaje na nekim budućim povjesničarima da razluče. Nama je to preblisko i previše svježe da bi to mogli staviti u pravilnu perspektivu. Tako ja vjerujem da će za sto-dvjesto godina Prvi i Drugi Svjetski Rat smatrati praktično istim ratom, tj. da je Drugi Svjetski Rat bio samo nastavak i raščišćavanje neriješenih računa iz Prvog.

Tko je glasao

Srbi hoće Kosove, jer je to

Srbi hoće Kosove, jer je to 15% njihove teritorije, jer su tamo Visoki Dečani, Gračanica, i Patrijaršija. Da li su to razumni razlozi, drugo je pitanje. Ali po zadnjim prijedlozima Jeremića, mogu imati sve što požele, svoju vojsku, policiju, samo da ostanu u okviru Srbije. Prošle godine, kad su imali referndum oko Ustava, netko je rekao da se Srbija ponaša prema Kosovu, kao muže prema ženi, koja želi rastavu, a on ne, pa prihvaća da živi kod ljubavnika, samo da se službeno ne razvedu. Da je bračna forma zadovoljena.
Tijekom tih godinu dana, niti jedan prijedlog integraije Albanaca u Srbijansko drušvo nije iznesen, niti jedan ekonomski plan prema Kosovu, ništa.
Samo se ponavljala mantra o teritoriju i manastirima.
Da je kojim slučajem cijela priča završila drugačije, Koštunica bi sad, i ne samo on, u čudu stajali što sad. Što napraviti sad kad je Kosovo naše?
Ova situacije je ona koju su i očekivali, i zakoju su se pripremali. Sad imaju okruženje u koje će povlaćiti izvanrednostanje, demonstracije. Mene živo zanima kad će početi raditi škole, fakulteti, i sve ostalo. Ako uskoro ne smire situaciju, izgubiti će kontrolu. Na ovim snimcima po internetu je vidljivo kako je ekipa pripravna na pljačku i da se dućani razbijaju planski. A policija njihova to ako ne zna, ono barem očekuje.
Na isti način su i 1991 smirivali frustracije zbog raspada Jugoslavije, sam tad su pljačkali po Hrvatskoj, poslije BiH. A ko jednom nešto ukrade, zaboravi kako se kupije. Tako su na red došli i sami.

Tko je glasao

Kosovo mozda i je trenutno

Kosovo mozda i je trenutno jako nerazvijeno za sto je kriva prije svega tradicija albanskog naroda, nakon toga godine srbijanske vlasti i zadnjih 9 godina stanja neizvjesnosti koje je pridonijelo takvim poraznim ekonomskim pokazateljima. s druge strane albansko drustvo je prihvatilo zapadne uzuse i umjesto enver Hodjovske verzije boljsevizma potpuno je okrenuto zapadu. Vjerojatno sad kada je pozicija Kosova jasna i kad je samostalnost i de jure prihvacena svakim danom od sve vise zemalja poceti ce i ulaganja u ekonomiju te i razvoj samog Kosova. Srbi dobro znaju ekonomske potencijale i zato su se i borili za Kosovo. Nije sve bilo u mitu koji je najvise izgradjivan od kraja osamdesetih.

Tko je glasao

Srbi dobro znaju ekonomske

Srbi dobro znaju ekonomske potencijale i zato su se i borili za Kosovo.

Točno, i zato su se borili za Kosovo, tj. za teritorij, a protiv Kosovara.
Srbima je trebalo Kosovo bez Kosovara.
Ali oslobađanje Kosova (od Kosovara) nije uspjelo.
Zato je uspjelo oslobođenje Kosova.

ragusa

Tko je glasao

Samo naprijed rejban, ako je

Samo naprijed rejban, ako je webmaster pametan neće te cenzurirati a ti malo smanji psovke. Imaš bod.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci