Tagovi

Srušen mit o monolitnosti SDP-a

Izbori za Europski parlament konačno su razbili mit o lažnom monolitnom jedinstvu SDP-a kojemu prijeti raspad. Izbori za europske parlamentarce nakon brojnih afera suočili su vodeću ljevičarsku stranku SDP s ozbiljnim izazovom i vlastitim opstankom. Sukob Zorana Milanovića i Slavka Linića neminovno će proizvesti unutarstranački rascjep sa zasad nesagledivim posljedicama.

Od samog početka kao sljednica bivšeg Saveza komunista Hrvatske Socijaldemokratska partija ideološki i politički krivo se pozicionirala u stvarnosti postojanja hrvatske države. Dovoljno je podsjetiti da je SDP izišao iz sabornice kad se glasovalo o osamostaljenju Hrvatske, a da je u kasnijim razdobljima i sa Ivicom Račanom i sada sa Zoranom Milanovićem zastupao stajališta koja su odavala njegovu nostalgiju za bivšom državom. I kad je trebalo braniti dostojanstvo Domovinskog rata, SDP je u tadašnjoj lijevoj koaliciji dozvolio da se protivno nacionalnim interesima „Olujom“ bavi pristrana garnitura Haaškog tribunala, iako sami nisu izručili pobjedničke generale, što je na svolju sramotu učinio HDZ pod Ivom Sanaderom. Štoviše kad je konačno drugostupanjskom presudom skinuta s Hrvatske ljaga o tzv. „udruženom zločinačkom pothvatu“, Zoran Milanović je gotovo sa žaljenjem konstatirao da je presuda usvojena tijesnom sudačkom većinom.

U SDP-u nisu bili svjesni da su posljednje saborske izbore dobili zahvaljujući razotkrivanju Sanaderove korupcijske hobotnice, pri čemu je međunarodni pritisak bio važniji od kalkulantskog djelovanja bivšeg državnog odvjetnika Mladena Bajića. U SDP-u nisu svjesni ni da su preko svojih poslovnih sponzora povezanih sa Slavkom Linićem upali u isto korupcijsko blato iz kojega je pravosudnim progonom istjeran Ivo Sanader. Sa svojim koalicijskim partnerima SDP je na čelu Kukuriku koalicije u ove dvije i po godine postao stranka neoliberalne ekonomije, a ne stranka koja brani interese radnika i zemlje u cjelini. U SDP-u nisu svjesni da se stranka ne može više voditi po modelu tzv. „demokratskog centralizma“ što ga je koristio Zoran Milanović, izabran po modelu Sjeverne Koreje, da bi eliminirao svoje kritičare. Tek sad kad je po odluci Zorana Milanovića iz Vlade uklonjen ministar Linić, u SDP-u je puklo. Kako sada stvari stoje neminovan je rascjep, i bez obzira što se ponaša nojevski, odlazak Zorana Milanovića.

Rasplet u SDP, ma kakav bio, dobar je za razvoj hrvatske demokracije, dobar je i za lijevu političku opciju u državi. To se uostalom već pokazalo na ovim europarlamentarnim izborima uspjehom Mirele Holy koja je bila prva žrtva Milanovićevih čistki. Hrvatskoj je naravno potrebna jaka ljevičarska stranka koja će se konačno kroatizirati i kristijanizirati, nasuprot desnocentrističkom HDZ-u koji će uvijek ostati stožerna hrvatska politička stranka. S ovakvim otvaranjem karata u SDP-u HDZ pod vodstvom Tomislava Karamarka ne treba činiti ništa da bi pobijedio i na sljedećim predsjedničkim i saborskim izborima. Što će biti sa SDP-om, ima li u njemu uopće snage da iskorače iz svojeg jugokomunjarskog i neoliberalnog oklopa, o tome će se moći raspravljati tek nakon što se u stranci riješi sukob između Slavka Linića i Zorana Milanovića. O tome ovisi i sudbina vladajuće Kukuriku koalicije, čiji raspad bi mogao dovesti do prijevremenih saborskih izbora.

Komentari

tekst je promašen jer nikada

tekst je promašen jer nikada nije postojao mit o monolitnosti SDP-a, pa da bi ga se moglo rušiti. to što desnica podrazumijeva da svaka stranka mora biti "monolitna" je drugi par rukava.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

quod licet iovi...

dok se jupiter i vol prepucavaju tko je ukrao više...njanja - njanja..., letimični pogled u jupiterov novčanik otkriva:
http://www.hnb.hr/publikac/bilten/arhiv/bilten-203/hbilt203.pdf
odskrolajte malo tablice...platim turu piva onome tko otkrije graf koji nije fondo 'ko marijanska brazda...
stranica 15. tablice 4., 5. i 6. naročito pune optimizmom,
sjetih se davne izreke marka tulija cicera prije jedno dva soma godina, kada je rim bio pred bankrotom:
"The budget should be balanced, the treasury should be refilled, public debt should be reduced, the arrogance of officialdom should be tempered and controlled, assistance to foreign lands should be curtailed lest Rome become bankrupt. The mobs should be forced to work and not depend on government for subsistence."

dakako nisu ga poslušali, znamo kako je završilo...

Tko je glasao

od 1.srpnja 2013 žuta

od 1.srpnja 2013 žuta podmornica klizi ubrzano prema dnu, i kako stvari stoje, nema nikoga tko to može zaustaviti. Stručnjaci iz političkih znanosti bi rekli: nema političke volje....

Tko je glasao

psi laju gdp pada

po padu bdp-a smo nešto bolji od grčke, oko dna eu...
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&...
zaposlenost...
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&language=en&pcod...
jedino utješno imamo jeftinu struju i plin za sada...
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/8-21052014-AP/EN/8-210...
no budemo li mudro ulagali u obnovljive izvore mogli bi dostići njemačku i dansku :)

Tko je glasao

Oci

U SDP-u barem čuješ da je netko nezadovoljan (Komadina, Linić, Kolarić). U HDZ-u su uvijek šutjeli bez obzira što i kako voljeni vođa radio (mogao je i Jadran dati u koncesiju). Da je Tuđman još poživio ili Sanader ostao na slobodi, nikada na vlasti ne bismo vidjeli nikog drugog osim voljenih vođa koje u stopu prati odana stranačka vojska koja samo zna da ništa ne zna.

Tko je glasao

Nezadovoljan jer više ne možđe slagati na račun u Trstu!

U SDP-u barem čuješ da je netko nezadovoljan (Komadina, Linić, Kolarić). Svakako da je nezadovoljan jer ne taloži više na račun u Trstu!
Da je Tuđman poživio, Sanader bi bio daleko od HDZ-a, a i Šeks koji ga je dovukao, jer ih je Tuđman obadvojicu potjerao (ne dovoljno daleko da ne škode RH).

Prisustvo Šeksa u HDZ-u govori da se HDZ nije distancirao od detuđmanizatorskih (jugoreformatorskih) snaga, a izbor Kolinde za kandidata ida se nije oslobodio ni od resanaderizacije!

Tko je glasao

Linić zna što radi

"Ne sramim se. Da, ukrao bih! Ali osnovna je prepostavka: mora biti mnogo novca, sam moram u tome sudjelovati, i moram poduzeti sve da me nitko ne otkrije." - rekao je tada Linić.
link http://www.index.hr/vijesti/clanak/skandalozno-linic-krao-bih-i-ne-sramim-se-toga/723676.aspx
malo više: http://www.index.hr/tag/17937/slavko-linic.aspx

Linić zna što radi. obzirom da ima fest putra na glavi koji se je počeo topiti njegova presica je u stilu ako DORH pokrene istragu protiv njega, Linića, to je smo zatoon, Linić, što smeta Milanoviću a ne zbog prstiju njegovih, linićevih, prijatelja, kumova a i njega, Linića,
u pekmezu.

w. ;)

Tko je glasao

Kako je to zanimljivo:

kad se ljevici u Hrvatskoj zaljulja tlo pod nogama, onda se na desnoj strani odjednom rodi velika količina velikodušnosti, dobronamjernosti, i plemenitih vapaja o tome kako "Hrvatskoj treba jaka i dobra ljevica".... A do jučer iz ruke te ljevice ne bi uzeli ni gutljaj vode, sve da i umiru od žeđi......

Možda je tako i onda kada je - obratno.....

:)

Tko je glasao

Hrvatskoj treba jaka hrvatska

Hrvatskoj treba jaka hrvatska ljevica. Ovo u SDP-u je srpska ljevica!

Tko je glasao

Slavko vs Zoran

Slavko je završio svoj show.
http://www.jutarnji.hr/o-milanovicu-i-vrhu-sdp-a-slavko-linic-tocno-u-po...
Preostaje nam još da čujemo i drugu stranu.

meni, na primjer, nije jasno u kojoj je poziciji drug Slavko nastupio:
- kao bivši ministar financija protiv aktualnog premijera
- kao član stranke protiv aktualnog šefa stranke
- kao građanin
- kao cinker
- ili, kao netko tko kuži da je posljednji trenutak za taktičku varijantu "napad je najbolja obrana", jer druga strana (ona čiji je bivši šef u buksi) ne spava. Poznata je stvar da druga strana inzistira na izjednačavanju krivnje....pa ne budu samo naši dečki po zatvorima.

Zato je na početku izgledalo da će Slavko ispaliti iz VBR-a, ali stvar se na koncu razvodnila. Linić je poznat po nejasnom i nepreciznom izražavanju, i ni ovaj put nije iznevjerio sam sebe:

13:12 Tada dolazimo i do zadnjeg predmeta. A to je tvrtka Mali biskviti i sukob mene, premijera i Marasa, a vezano za projekt Mali biskviti i kredita HBOR-a.
HBOR u svibnju 2013. prima zahtjev za kredit od 20 milijuna kuna tvrtki koju je osnovao gospodin Tomislav Ljutić s 20.000 kuna. Iako je uprava pod pritiscima odobrila kredit nakon što me upoznala s predmetom, inzistiram da taj predmet razriješi nadzorni odbor. To još nije riješeno.
O čemu se tu radi? Tvrtka Mali biskviti s 20.000 kuna osnivačkog kapitala. Ako dobije kredit Quaestus bi osigurao 1,5 milijuna kuna kapitala. Znači, osnivački kapital bi se povećao na 3 milijuna kuna. Quaestus bi osigurao.
Kredit je trebao biti 38 milijuna kuna. To teško da može bilo koga učiniti profitabilnim. Tragedija je kad uđete u obrazloženje oko ulaganja Quaestusa. Onda vidite da se otpišu njegovih 1,5 milijuna kuna i da se vrati kredit uz 12% kamate do 2018. (50% kredita).
Takvi povrati nisu realni. Sve je to značilo ugrožavanje planiranih novaca iz HBOR-a. Tvornica je trebala prozivoditi biskvite i uvoziti čokoladu iz Poljske. A Kraš, kad je saznao za to, optužuje bivšeg člana uprave Ljutića za krađu ideja, kadrova.
To sve ukazuje da su nečiji interesi bili da beznačajna tvrtka želi koristiti državni novac. 9,7 milijuna, Maras je odobrio jamstvo kamata. Svi su se upleli zbog pojedinca i uništavanja domaćeg branda.
Morate znati da je gospodin Milanović upoznat s tim i nije se složio sa mnom, bio je to razlog da sam pokušao naći zajednička rješenja na NO i vrlo jasno rekao. Možemo plasirati veći kredit, ali kredit Quaestusa nije zasad realiziran. Zasad. To su opet sukobi.
Pored Ministarstva financija, pored Milanovića nisu mogli proći državni interesi.

što je zapravo htio reći?
većina ljudi ne zna tko je Ljutić, šta je HBOR, tko je Questus i kakvu ulogu ima u Malim biskvitima, kakve to ima veze s Marasom i Premijerom, tko uništava domaći brend, kakav uvoz čokolade iz Poljske...?

pa ni sve ostalo nije baš puno jasnije...
ali, monolitnost SDP-a, ako je ikada i postojala je zaista srušena.

Tko je glasao

Jedan veliki minus za ovaj paušalno "pametni" upis!

Za što bi trebalo biti mjerilo ta "većina ljudi koja ne zna tko je Ljutić....." itd.?

JA ne znam tko je Ljutić, šta je HBOR, itd. - i slušala sam pomno i sa velikim zanimanjem tih sat vremena izlaganja!

Linić je upravo poznat po jasnom, preciznom, pragmatičnom, konkretnom, itd. izražavanju!

Ne ulazeći u to je li njegova istina koju je iznio - apsolutna, ili tek relativna istina o stvarima koje je iznio (to će vrijeme pokazati), u današnjem Linićevom istupu bez sumnje ima nečega POVIJESNOG (pod uvjetom, dakako, da još uopće svi zajedno imamo ikakvu POVIJEST).....

Dugačka plejada MRAVA je prešla preko političke pozornice ove neovisne države, a pritom su i prsti jedne ruke puno previše da bi se izbrojalo one koji su na kartaški stol imali muda uložiti ovo što je danas uložio Slavko Linić!

Ne znam kakvo je društvo okupljeno na ovom portalu, ali na ulici, među ljudima, upravo onim ljudima koji NE ZNAJU TKO JE LJUTIĆ, itd. - čujem izraze poštovanja za Linića!

O kakvom CINKARENJU vi govorite? Čovjek je položio na stol svoju političku karijeru, bez ikakve fige u džepu! To je danas na toj presici bilo evidentno!

Jedan jebivjetar koji ni o čemu ništa ne zna dao mu je nogom u guzicu kao zadnjem smeću, proglasio ga kriminalcem itd., a on - neovisno o tome je li vodio dobru ili ne dobru politiku u svom ministarstvu - zna za razliku od ovog "Šona Konerija" barem računati....

Da Vama to netko učini - biste li ovakav istup poput Linićevog pristali kvalificirati kao "cinkarenje" - ili biste ga kvalificirali kao posljednju liniju obrane vlastitog ljudskog obraza?

Ljudi ne znaju "tko je Ljutić" itd., ali ljudi za sada još uvijek, hvala bogu, imaju nekog pojma o tome što je obraz i čast!

Ponavljam: ne ulazim u to je li ovo što je Linić u sat vremena izgovorio sva istina, ili samo dio istine, itd. - uvjerena sam da je njegov nastup u ovoj jezivoj hrvatskoj epidemiji bolesti - jedan značajno ZDRAVI TRENUTAK! Po tome je ovaj govor bio POVIJESNI.

Tko je glasao

nisam ja, nisam ja, ja sam samo lutka napunio slamom

foma,

Jedan jebivjetar koji ni o čemu ništa ne zna dao mu je nogom u guzicu kao zadnjem smeću, proglasio ga kriminalcem itd., a on - neovisno o tome je li vodio dobru ili ne dobru politiku u svom ministarstvu - zna za razliku od ovog "Šona Konerija" barem računati....

izabran većinom glasova u sdpu
premijer jer je dobio većinu na parlamentarnim izborima
prilično dobro za jebivjetra koji ni o čemu ništa ne zna

linić zapravo kaže
ljudi ja sam ga napravio
ja sam lutka napunio slamom
ja sam pravi šef sdpa
ali lutak se oteo kontroli
i zato smo u govnima
dajte mi podršku da zamijenim neposlušnog lutka

ako ga sdpovci podrže
nema termina, izraza kojim bi se moglo opisati niskost takvog stava
izabrali su ga jer da je hrabar, otvoren, beskompromisan, mlad
sad su doznali da je zapravo bio lutak
i slažu se da im treba novi
jadno, bijedno, žalosno, kukavno, gnjidasto, gadljivo, kukavički
(kao ivo josipović)

za sve je zoran kriv
nisam ja, nisam ja

foma,
tko podrži linića slaže se da je sdp zločinačka organizacija

luka

Tko je glasao

SDP

za sada još nije osuđen za kriminal - kao organizacija. Za razliku od jedne druge organizacije, koja jest osuđena!

Ta osuđena zločinačka organizacija je nekidan pobijedila na euro izborima.....

Stoga: možda imate pravo s ovim što ste napisali, ali samo pod uvjetom da kažemo također: građani Hrvatske se slažu s tim da je Hrvatska zločinačka organizacija, zato jer već dvadeset godina najviše svojih glasova daju dvjema zločinačkim organizacijama! A i da ne daju njima, nego nekima drugima, opet bi bilo sve isto - zato jer bi i te druge organizacije sigurno postale zločinačke kad bi im moglo bti, to jest, kad bi se dočepale dovoljno glasova birača!

Može i tako. Samo onda ne znam oko čega se tu lamentira......

Tko je glasao

države imaju tajne službe, u hrvatskoj tajna služba ima državu

foma,

može i tako,
treba sijedih u kosi da shvatiš da za neke stvari treba vremena
vrijeme
sve probleme, zadatke, izazove možemo riješiti
to su tehnički problemi
(na to mislimo, kad, makar u šali, kažemo da bi kao premijera i vladu trebalo angažirati strane savjetnike)
ima i u nas dovoljno stručnih, sposobnih za barem dvije tri dobre vlade
ovi, i oni prije,
svoj posao rade loše, dijelom i katastrofalno loše, ali bit će jednog dana i bolje
s te stručne, profesionalne razine

vrijeme
bit politike je, danas je to jasno,
da ubrza vrijeme
da uhvati, ukopča, shvati koji su to razlozi da razumije zašto nam vrijeme bježi,
zašto ga gubimo
i da rješenje tog problema spakuju u lijep buket
skupa s napretkom, ljudskim pravima, nacionalnim interesima, i što tko već voli

glede sdpa
mi smo na neki način još u jednoj rankovićevskoj fazi
ne znamo je li udba vlada partijom
ili partija udbom
tko je tu šef
linić ili milanović
josipović ili milanović

ako milanovića u utorak i subotu sruše
bit će dokaz da partijom vlada udba
kao da je na čuvenom plenumu SKJ ranković srušio broza

glede hdza
ranković je pobijedio
šef tajne službe, ministar policije
smjenio je premijera i premijerku

i onda se zlata žali na odluke vrhovnog suda
acinum piše pamflete
i dobije 17 pozitivnih

a tajna služba nam puše za vratom

ne znam gdje je avion,
ne mislim da 70-godišnji operativci čiste mašingevere
ali
udba/tajna služba je jedina institucija koja u hrvatskoj nikad nije doživjela poraz

i neće, ako se nas pita
ali netko nam krade vrijeme
neka su nam angeli na pomoći

luka

Tko je glasao

A ako Milanović

makne Linića iz SDP-a, za što će to biti dokaz? Tko u tom slučaju vlada Hrvatskom?

Je li Milanović samostojeća zvijezda na nebu koja je naglo, sama od sebe zasjala da bi nam, koliko već: 7 godina? - osvjetljavala put? Ili je i Milanovića netko instalirao?

Da nije neki "socijaldemokrat" , to jest, da je nikakav - to se odavno zna i o tome se govori. To je rekla Željka Antunović, to je jučer rekla Mirela Holy..... Ja sam negdje pročitala njegovu izjavu "da je libertarijanac, i da se time ponosi"..... Pročitala sam i izjavu novinara Roberta Bajrušija da je Milanovića na čelo SDP-a instalirao osobno on, uz podršku Ive Pukanića!..... Milanović to nikada nije demantirao, nikada se nije zgrozio od takvih pretencioznosti medijskih djelatnika......

Dakle: tko vlada Hrvatskom, ukoliko njome vlada Zoran Milanović?

S obzirom da je komunizam, Rankovići, Bakarići itd.itd. - da je sve to odavno mrtvo, odavno u povijesti, odavno samo legenda - onda mi je, onako, čisto na razini pojedinačnih osobnosti, draži taj zaostali "komunjara" Linić, nego "libertarijanac" Milanović. Stvar ukusa. :)

Međutim, istinu govoreći, ja zaista ne znam što bi trebala značiti kvalifikacija "komunisti" ili "udbaši", i sl. Ja u tim pojmovima vidim samo hrpu nepotrebnog ideološkog sadržaja.

Jel mi može netko nacrtati tu "udbu" današnju? Kako to izgleda, kako je strukturirana itd. I zašto "to" još uvijek tako rado nazivate "udbom", ako je to neki subjekt potpuno novog kova, novih rasporeda, novih ciljeva itd. Dakle, neki subjekt od 21. stoljeća!

Inače, vjerujem da Linić nije prijesni lažac koji bi iz puke "osobne osvete" izmišljao takve stvari - da su ga pratili, njuškali oko njega itd.

Međutim, u tom aspektu jednako tako mogu vjerovati Milanoviću - da nema veze s tim, da nema pojma ni o kakvom nezakonitom praćenju ministra financija!

Odatle slijedi: mogu zamisliti da su naručitelji praćenja, prisluškivanja itd. Slavka Linića, neke sasvim druge, treće, četvrte osobe......

Ni Ranko Ostojić u tom aspektu, danas kod Stankovića, nije bio baš SASVIM JASAN..... Bilo je nešto, neka riječ, sintagma, fraza, rečenica..... - koju se vidno trudio NE IZGOVORITI.....

Tko je glasao

postati nevin

foma,

postoje kirurzi koji, za dobar novac, vraćaju nevinost
krpaju onaj pocijepani detalj anatomije
normalni ljudi znaju da je nevinost nešto što se ne vraća
niti je to potrebno
kao lanjski snjegovi
ipak, treba razumjeti silni pritisak, i objektivne prednosti
zbog kojih se neke djevojke odlučuju na takav postupak
venera je kažu svakim ulaskom u more postajala
za ozbiljno nevina
nisu ni one manje vrijedne

politička nevinost posttotalitarnog društva
društva kojim je upravljala totalitarna politička organizacija
uključujući i novogovor, grijeh misli, odricanje od otpadnika ...
(kako lijepo pišu orwel, solženjicin, kiš i uopće istočnoeuropski autori)
ne može se vratiti
ali jedan pokušaj koji pokazuje iskrenu namjeru društva da se svojom voljom i akcijom postane nevin
bio bi lustracija
što je to?
kada se društvo odluči
neka se oni, koji su se politikom bavili na loš način
članovi tajnih službi, agenti, doušnici
u ovome životu više ne bave politikom
neka to dok izraste slijedeća generacija rade oni koji se do tada nikad nisu bavili politikom

kako u hrvatskoj nije mogla biti provedena lustracija
u nas ima malo nevinih u politici
skoro svi su obilježeni istočnim grijehom
udba / komunjare / nisu termini koji opisuju određene ljude
nego način razmišljanja, ponašanja, koji se upio u njih
kao što se duhanski dim upije u namještaj, zavjese, zidove, kapute, košulje, ...
zgrade

slavko linić je svojim istupom odbio do kraja života biti vojnik partije
zbog svoje, kako dobro kaže lalić krvoločnosti
odlučio se, pod stare dane, iskoristiti slobodu govora
i testirati demokratičnost institucija
jest kasno, ali za izlazak iz ormara,
izaći u slobodu, nikad nije kasno

da sam htio krasti, već bi bio bogat
i ne bi radio, (rekao bi bandić) kao konj sa 65 godina
taj dio razumijem, i jasno mi je zašto ti je simpatičan

ali uništiti lutka
razbacati slamu
koju si sam gurao
prelazi granice politički prihvatljivog
OK ako se radi o borbi za vlast
hamlet, macbeth
mrduša

ali druže slavko, vi ste sve tvrdili da sve to radite
za naše dobro
za dobrobit građana hrvatske
ne radi želje za moći

eto,
živimo u zemlji bez lustracije
gdje nema razlike između nevinih i nevinih
i drug slavko ozbiljno vjeruje da može borbu za vlast, za moć
prikazati kao borbu za općenacionalni, ili barem partijski interes

vjeruje, i ima pravo
jer gdje nitko nije nevin
svi su nevini
i krivi

luka

Tko je glasao

Do koje generacije

treba ići lustracija? Naime, već sam počesto ovdje čitala o tome, i zapazila da se lustraciji žele podvrgnuti ne samo "komunjare" i "udbaši" iz bivšeg režima, nego i njihovi sinovi! Bi li to, dakle, stalo s unucima, praunucima..... - ili?

Što se samih "komunjara" i "udbaša" iz bivšeg režima tiče - to bi bilo jednostavno! Naime, silom bioloških zakona, njih jedva da još ima: pomrli su, ili su već jako stari.

Drugo pitanje: da li se pod "bavljenje politikom" računaju samo oni koji su u bivšem režimu bili "u poziciji", ili i oni koji su bili "u opoziciji"? Jer, i biti u političkoj opoziciji - to je također "bavljenje politikom", ne!? Dakle, bi li lustraciji podlegli i oni koji su u bivšem režimu bili aktivni "neprijatelji režima", a danas se običavaju nazivati "borcima za hrvatsku stvar", ili su oni "nevini", te bi se mogli nastaviti baviti politikom i danas?

Znate, ono što se "upija u ljude kao što se upija duhanski dim u namještaj", to se i prenosi s čovjeka na čovjeka kao duhanski dim: zrakom, to jest, nevidljivo, neuhvatljivo.... Stoga nisam sigurna može li se to likvidirati bilo kakvim zakonima o lustraciji, bilo kakvim zabranama......

I zaista ne bih govorila, kad govorimo o "tome", o "komunjarama" i "udbašima" (a da im barem ne pridružim još i "ustaše"), jer mislim da su to ideologijom zasićeni termini. A teško ćemo započeti neku "novu eru" ako je započinjemo "lustracijom" koja se opet temelji na ideologiji. Mislite li da bi se "lustrirani" pokunjili, primirili, i nestali? Bojim se da ne bi! Bojim se da bi oni opet oformili jednu silu koja bi ovaj režim nazivala "neprijateljskim", koja bi se opet hranila mržnjom i snovima o osveti, i koja bi čekala svojih pet minuta za "revoluciju"..... Za to vrijeme bi možda podmetala bombe, izvodila atentate na hrvatske ambasadore po svijetu, ubacivala otrov u vodovode......završavala u zatvorima, i svojim sinovima prenosila gnjev...

Ja bih taj "duhanski dim" što se uvlači u namještaj radije nazivala "mentalitetom", odnosno, "kulturom". I mijenjala bih, mic po mic, društvene pretpostavke na kojima se stalno ponovno rađa takva kultura..... Pritom bih bila svjesna da je to sami temelj na kojemu počiva jedno društvo, ili jedan narod, te da za taj posao treba jako, jako puno vremena..... Mnogo više nego što je i najnesposobnijim ekipama potrebno da zaustave ekonomsku krizu.....

Tko je glasao

foma, uopce se ne radi o

foma,

uopce se ne radi o lustraciji ljudi, ni sinova, ni oceva.
dovoljno je odreci se zlocina
ali za ozbiljno

luka

Tko je glasao

Govorili ste o ljudima,

pa sam onda tako i ja.... No, dobro: kojih zločina se moramo odreći? Komunističko-udbaških? O.K. A što ćemo s ustaškima?

Tko je glasao

vrijeme je za odricanje od zločina

foma,

bez obzira na političke stavove, ljudske stavove,
koji će odrediti naše moje, tvoje postupke, izbore
i na taj način utjecati na moju, tvoju našu budućnost
stavove koji mogu biti različiti

neki minimum razumnog konsenzusa o prošlosti
je neophodan kako bi uopće mogli funkcionirati kao društvo
dobro je da smo izabrali velikom većinom takvu vrstu društva i države
gdje se vlast bira na izborima
gdje postoji sloboda govora
gdje uspjeh određuje tržište
i gdje naš zajednički minimalni konsenzus nije plod političkih manipulacija
nego, ipak
mora biti u skladu s vrijednostima koje zovemo europskim

a u njih spada i odricanje od totalitarizma
oba, i lijevog i desnog
svakog fašizma, pa i jugoslavenskog
svih zločina, pa i zločina JNA i najvećeg sina naših naroda i narodnosti

luka

Tko je glasao

Potpuno se slažem

glede "minimuma konsenzusa"! No, do te spasonosne lustracije možda nije došlo upravo zato jer mi minimuma konsenzusa nemamo, ne znamo u praktičnom smislu što je to, nitko ga - ni lijevi, ni desni - ne nude, malo tko je voljan da ga živi..... "Minimum konsenzusa" bi se morao živjeti, morao bi biti sastavni dio naše svakodnevice, a to je u krajnjoj liniji stvar opće kulture, stvar bon-tona, pristojnosti, "kućnog odgoja"..... i jednog primjerenog vremenu, stvaralačkog - patriotizma!

To bi značilo da se "lijevi", u ime suživota, konsenzusa, kućnog odgoja i patriotizma - klone sprdanja s vjerskim osjećajem i konzervativnim nazorima "desnih", da se klone slogana poput onog Feniksovog: "Potpuno se odreći Tuđmana!" i slično..... Da se prilikom sastavljanja programa zdravstvenog odgoja za djecu klone usluga seksologa Štulhofera i građanskih udruga homoseksualaca i lezbijki, a na uštrb građanskih udruga kršćansko-konzervativnog svjetonazora, i slično.....

To bi značilo da se "desni", u ime suživota, konsenzusa, kućnog odgoja i patriotizma - klone iskopavanja kostiju komunističkih žrtava samo zato da bi prikupili dnevno-političke bodove, da se klone slogana poput onoga zagrebačkih HDZ-ovaca: "Najprije maknuti Titovo ime s gradskog trga!" i slično.....

To bi i za jedne i za druge značilo da shvate i prihvate da se ova zajednica ne može "odreći" ni Tita ni Tuđmana - jer su oni naša povijest. Da Trg žrtava fašizma ne može postati Trg žrtava komunizma, da se antifašistički temelj hrvatske državnosti ne može izbrisati iz Ustava, itd. Isto tako, da se ne može tek tako "raskinuti sve ugovore s Vatikanom" itd.

No dakle, sve ovo su moji pusti snovi o jednoj zajednici u kojoj se ljudi u svojoj praktičnoj svakodnevici uzajamno poštuju, surađuju i ostvaruju minimum konsenzusa usprkos različitim svjetonazorima i ideologijama...... Pusti snovi..... :)

Tko je glasao

istina, odgovornost, konsenzus

foma,

dobro govoriš,
jedino što mislim da treba pojasniti
nije moguće graditi budućnost na nijekanju činjenica, istine
minimum konsenzusa sigurno uključuje
pravo svakoga da se izjasni što misli o pojedinoj osobi, događaju, problemu
poštovanje prava izbora, od izbora zdravstvenog odgoja, do izbora partnera, političke stranke ...
ali
ne može se birati istina
možemo raspraviti da o nekim stvarima ne znamo dovoljno, ne znamo sve...
ali ne možemo nijekati činjenice koje već znamo,

hrvatski je problem što
značajna snaga u društvu, uglavnom nasljednici establishmenta iz vremena samoupravnog socijalizma, od političkih struktura, tajnopolicijskih, medijskih
iz raznih razloga
od osbnih interesa, obiteljske povijesti do intelektualne lijenosti ili korumpiranosti
nije spremna prihvatiti činjenice

na vlasti je trenutno grupa koja opstruira pokušaje nadležno pravosuđe savezničke zemlje pomogne u rješavanju nasljeđa komunističkih političkih ubojstava
koja je njihova interpretacija minimuma konsenzusa?
prava žrtava i nasljednika žrtava?

čudno je, i ne vodi konsenzusu
ako se među žrtvama totalitarnog političkog terora pravi razlika
ako ih se dijeli na naše i vaše

žrtve ne možemo vratiti
bilo ih je premnogo
ali treba ih dostojno pokopati
i prihvatiti odgovornost za počinjeno

tako bi nekako mogli doći do mira
istina, odgovornost, konsenzus

luka

Tko je glasao

Može u totalitarnoj tiraniji,a ne u demokraciji i civilizaciji

To bi značilo da se "lijevi", u ime suživota, konsenzusa, kućnog odgoja i patriotizma - klone sprdanja s vjerskim osjećajem i konzervativnim nazorima "desnih", da se klone slogana poput onog Feniksovog: "Potpuno se odreći Tuđmana!" i slično..... Ta nije to pitanje samo kućnoga odgoja "lijevih". Normalno je ne napadati vjernike, a pogotovo za njihovih velikih blagdana., niti svaljivati krivnju na Tuđmana za što nije kriv- za ono što se dogodilo u svim tranzicijkim državama- po nalogu gospodara svijeta, ali je i normalno tražiti kazne za ubojice!

Lijevi putem svojih medija debelo lažu o Tuđmanu, a same sebe o Titu, a u rukama su titoista i komunista:
http://narod.hr/hrvatska/hebrang-sve-strukture-hrvatskog-drustva-drze-ko...

To bi značilo da se "desni", u ime suživota, konsenzusa, kućnoga odgoja i patriotizma- klone iskopavanja kostiju komunističkih žrtava, samo zato da bi prikupili dnevno-političke bodove, da se klone slogana poput onoga zagrebačkih HDZ-ovaca: "Najprije maknuti Titovo ime s gradskoga trga! i slično...Tražiš od "desnih" da nedostatak kućnoga odgoja.. "lijevih" i njihovo vrijeđanje vjernika- samo katolika (nisam primijetila da vrijeđaju pravoslavce, muslimane, harikrišnijance,.), zamijene za neiskopavanje kostiju komunističkih žrtava!?

Ta iskopavanje žrtava komunizma dužni su živućim ubiteljima tih žrtava, dužni su svi te žrtve shvatiti kao ljude i žrtve ubojica, a ne odbačene životinje na putu komunizma.
A Tito?
Ta u Europi su ga stavili na ljestvicu najvećih zločinaca zbog stotina tisuća žrtava njegove ideologija!
"Lijeve " ne opravdava zaljubljenost u Tita, da bi mu imali pravo oprostiti tolika ubijanja. Karakteristično je da ljudi iz komunističkih zemalja, i naše, svojim diktatorima dozvoljavaju i najgora zla -ubijanje ljudi. Film "Lisice" to tako lijepo opisuje!
To nije pitanje "kućnoga odgoja", nego prihvaćanje zločinca koji je dao poubijati stotine tisuća ljudi.
Što da je Tuđman pobio 10-tak posto krajinaša nakon DR?
Bi li mu ipak trebalo oprostiti?
Ne bi.
Niti bi ikoji trg u RH, tada trebao biti nazvan njegovim imenom, jer bi u tome slučaju opn bio zločinac.

Pusti snovi su da sinovi ubojica prihvate kako su im očevi bili i ubojice, a da je njihov eliki vođa bio i masovni zločinac- jedan od najvećih u Europi, te da bi, oni poubijali stotine tisuća ljudi nakon rata, ako već nisu kažnjeni za to, bili označeni kao zločinci.
Partijska dopusnica i nalog za ubijanje , ubila je u njima i ljudsku savjest, te mnogi i danas misle da su obavili neku deratizaciju, a ne ubijanje ljudi i žive svoje živote živote kao da su časni ljudi, a ne ubojice
.
Zato im smeta i vjera jer ona osuđuje ubojice i zločince, budi savjest.

Korijen svega toga zla leži u različitom vrjednovanju žrtava (što i dalje nameću po ostavštini ljudi bez savjesti- okorjelih komunističkih ubojica koji ubijanje Hrvata smatraju "opravdanim i potrebnim" i nevrijednim za pravosuđe):
http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/118179-hebrangova-knjiga-trebala-j...

Svjesno ili nesvjesno namećeš trampu: "lijevi" neka se prestanu rugati vjeri i "konzervativnim nazorima" desnih, a "desni" neka ne iskapaju kosti i neka ne talasaju ubojstva stotinjak tisuća Hrvata, a nalogodavca za to ubijanje neka ostave kao vrijednoga obilježavanja gradskoga trga- samo zato što mu njegovi sljedbenici opraštaju stotine tisuća ubojstava! (Skandalozno traženje!)

To (zanemarivanje stotina tisuća žrtava po nalogu komunističkih vođa) bi moglo samo u totalitarnoj tiraniji, ali ne i u demokratskoj i civiliziranoj državi!

Tko je glasao

"Minimum konsenzusa"

drugim riječima rečeno znači: kompromis.
Kompromis, tvojim riječima rečeno znači: trampa.

Bogu hvala, Petra!

U svojim privatnim životima svakoga dana trampimo nešto za nešto: sa svojim bračnim drugom, sa svojom djecom, roditeljima, kolegama na poslu, susjedima u haustoru..... Kad ne bismo obavljali te trampe, to jest, pristajali na kompromisna rješenja, to jest, nalazili minimum konsenzusa, teško bismo opstali u braku, i u bilo kojoj zajednici s drugim ljudima...... Uglavnom, slatko bismo se poklali.....

Ali, bogu hvala, Petra, neka bude kako ti kažeš, jer je neopisivo naporno s tobom raspravljati, oprosti.....

Tko je glasao

Laži i podlost zapakirane u"dobre namjere"nije lako razotkrivati

Ali, bogu hvala, Petra, neka bude kako ti kažeš, jer je neopisivo naporno s tobom raspravljati, oprosti.....Čim se spomene konsenzus, odnosno dogovor i pomirba, odmah to simpatično izgleda, pa svakako da je zahtjevnije pobiti ispravnost takvih samo izvana pomirljivih tonova, iako su one u svojoj biti samo savršeno upakirane teške podlosti- poput one tvoje gornje : " nešto popuste lijevi, nešto desni i svi sretni".
Međutim, popuštanje prvih je samo odricanje od vrijeđanja vjernika i nekulture za njihove blagdane, te slično, kao čišćenje u korizmi, dok bi drugo popuštanje bilo zaborav za hrvatske žrtve i svođenje ubijanja, najgorih mučenja, zakopavanja živih, bacanje u jame na jednaki "zločin" kao vrijeđanje vjerskih osjećaja i konzervativnih stavova (svakako konzervativnih po kriterijima onih kojima je napredno ne kažnjavati za ubijanje i klanje, silovanje, rušenje, paljenje, granatiranje, odvođenje u logore, a u u najnovije doba, još im je napredno i nagrađivanje zločinaca za sve te zločine!

Međutim, u izjednačavanju neizjednačivoga utrpano je toliko podlosti da se samo detaljnom analizom ta podlost može razotkriti, što je svakako naporno!

Slično je bilo sa ZZP-om, jer su baš oni koji su zatrpavali sa "žrtva nije žrtva" i "nije važan broj žrtava", upravo oni koji su desetak tisuća hrvatskih žrtava i prava sadistička iživljavanja zločinaca nad njima jednostavno htjeli izbrisati iz sjećanja navođenjem kako treba zaboraviti i ići dalje, ne biti rob prošlosti,...., dok su u isto vrijeme glorificirali minimalan broj srpskih žrtava, te jedno bizarno mafijaško ubojstvo obitelji Zec pokušali pretvoriti u novi Jasenovac.

Strvinarenje takvih- poput Frljića nad srpskom djevojčicom pokazuje svu podlost snaga koje bi laž postavili za istinu, a istinu prekrili zaboravom.

Dario i Tomislav Jurić, te A. Zec pokazuju kakav je odnos prema jednima, odnosno drugima. Prvi su ubijeni po zločinačko-fašističkome velikosrpskome scenariju, a ona u mafijaškome obračunu oca joj i njegova dužnika- dakle s nikavom vezom s oslobađanejm RH i ideologijom.
Laž i manipuliranje su kratki i ležerni, dok je daleko napornije pobijanje tih laži, jer su zapakirane u "dobre namjere"!

Zato je ta predstava simbol najgorih i najpodlijih četničkih strvinara, koji tu svoju podlost lako i ležerno opravdavaju "umjetničkim izrazom" i sličnim floskulama, te simbolom za sve žrtve u ratu- što je toliko gnjusno kao da smrću jednoga berlinskoga djeteta moguće iz fašističke obitelji,za vrijeme ww2, pokrijete sve žrtve židovske djece.
Da je neki Nijemac, kao ovdje ovaj Frljić, napravio nakon ww2. rata kazališnu predstavu s ciljem da kćerka nekoga berlinskoga fašističkoga oca i mogućega kriminalca, postane simbol stradanja sve židovske djece umjesto A. Frank (kod nas braće Jurić i li nekoga od ostalih oko 350 hrvatske djece) to bi svatko s gnušanjem osudio.

Ovako mi trpimo odvratne podlosti, onih koji su nam desetljećima radili podlosti i što je najgore vlast koju imamo to potiče i odobrava, i umata u celofan "dobrih namjera"!

Znam da je naporno, ali podlost koja se Hrvatima svakodnevno servira od strane onih koji se sami hvale svojim sposobnostima laganja i podvaljivanja, je daleko napornija!

Nema ni minimuma konsenzusa oko opraštanja ubojicama i zločincima, a i Europa je potvrdila da je ta odgovornost neizbrisiva, te da im se uvijek može/mora suditi za zločine!
To nije nespremnost na dijalog, nego nespremnost na anticivilizacijsko i neljudsko, te nezakonito postupanje

Tko je glasao
Tko je glasao

Nebitno je, ionako ne pišem za tebe

Nije bitno, ionako ne pišem za tebe, nego kao odgovor na tvoje pisanje.

Budući da ovo nije privatno dopisivanje, nego javni portal, važno je razotkrivati dobro smišljene podvale o "konsenzusu lijevih i desnih" ,izjednačavanju krivnje,kao nekada protiv ZZP-a, te o potrebi kažnjavanja zločinaca- tko god da oni bili- taman i sam najveći svetac komunista- zločinac Tito!

Tko je glasao

Eh, ovaj kratki sam

uspjela pročitati, pa si, evo, skačem u usta:

Ni jednom riječju nisam spomenula ikakvo "izjednačavanje krivnje", Petra! "Izjednačavanje krivnje", to jest, "miksanje kostiju" - to je svojedobno bilo na umu Franji Tuđmanu.....

Naime, ustaški zločin je jeziv, nezaboravan i neizjednačiv!

Počelo je sa sintagmom "minimum konsenzusa", a ti to sebi na kraju prevodiš u sintagmu "izjednačavanje krivnje"!

To je dovoljno, sve si rekla!

Negdje između te dvije potpuno neizjednačive sintagme se nalazi ono o čemu sam sanjarila: kultura! Bon-ton! Pristojnost! Navika čišćenja smeća ispred svoga praga! itd.

No, sad je zaista dosta! Bok!

Tko je glasao

"Naime, ustaški zločin je jeziv, nezaboravan i neizjednačiv!"

Naime, ustaški zločin je jeziv, nezaboravan i neizjednačiv!

Naime, ustaški zločin je jeziv, nezaboravan i neizjednačiv!
Naime, ustaški zločin je jeziv, nezaboravan i neizjednačiv!
Naime, ustaški zločin je jeziv, nezaboravan i neizjednačiv!

Naime, ustaški zločin je jeziv, nezaboravan i neizjednačiv!

Da malo podebljam Vaše @Foma

Sad da probam ja.

Nacionalsocijalizam je nastao kao protuteža boljševizmu. Hitlera su na početku svi podržavali, financirali, proglašavali osobom godine i sl.

čak se i Staljin s njim lijepo bio dogovorio da podjele Poljsku

Njemci su znači imali industrije smrti, dok su ustaše imale samo obrt, manufakturu

Logore su kao inovaciju svijetu dali Englezi kad su ratovali protiv Bura ( 1899-1902).

Pošto su Buri bili inferiorni u vojničkom smislu, prešli su u gerilu tj. gerilski ( partizanski ) način ratovanja, pa su Englezi pribjegli logorima, e da gerilu ne bi imao tko snabdijevati, hraniti.

Desetine tisuća su pomrle u logorima, procjenjuje se oko 26 ooo žena i djece Bura, bjelačko stanovništvo, a za Burima odane crnce se ni ne zna broja.

Vratimo se ovima čiji je zločin " neizjednačiv". Ustašama.

Ustaše su nastale prije WW2 i nisu ga započeli. Iskoristili su priliku i proglasili NDH, prišli osovini Njemačka, Italija, Japan -što je isto učinila jugoslovenska vlada 3 mj ranije pa su u bgd. na poticaj iz vana došlo do demonstracija pa je knez pavle zbrisao u Grčku i na čelo države je došao maloljetni ( tada ) Petar koji je pak zbrisao u London kod kume.

Četnici su nastojali etnički očistiti što veći dio bivše Juge jer su u zemlji i među oficirskim korom imali jaku organizaciju, dok su ustaše bili u izbjeglištvu.

Komunisti su se umiješali tj. započeli tek na mig iz Rusije.

Četnici i komunisti se zajedno bore za Jugu, istina kasnije kad je Tile ojačao uzima ih pod svoje, dok se Hrvati u domobranstvu i ustaše bore za Hrvatsku.

Ustaše po inerciji tj. diktatu kopiraju saveznike i uvode rasne zakone i druge gluposti, ali trebaš znati da u SADu Afroamerikanci stoje vrlo slabo s pravima, u Australiji se još Aboridžine smije ubijati isto kao dingo pse,a o pravima u Južnoj africi da ne govorimo.

Eto, ustaše u tom vremenu, metežu srušene i od kralja i vlade ostavljene države i naroda, bore se kako znaju i umiju.

Naravno, također otvaraju logore gdje trpaju sve nelojalne, čine se i zločini, dapače.

Razlika između ustaških i komunističkih zločina prema Hrvatima i dr. je u tome što su komunisti svoje činili poslije rata provodeći komunističku revoluciju , tada boljševičkog tipa po uzoru na Stalina.

Kada je WW2 završen tadašnja Hrvatska je imala pod oružjem 150 000 partizana.

Kako objašnjavaš da smo ovaj zadnji rat ( 90.)dočekali faktički razoružani, ne računajući osobno naoružanje policajaca.

Zar ti 41. i 91. kad je Jugoslavija i odnos Hrvata prema istoj nisu frapantno slične godine. s tim što su i komunisti najednom postali veliki Hrvati da ne kažem ustaše.

Eto, ispričavam se na dociranju, malo ste me ovom paušalnom rečenicom ozlojedli, ali Vi znate da Vas inače cijenim.

Poštovanje.

sve dobro...

Tko je glasao

Znate i Vi da vas volim,

i da se neću prepirati s Vama! :)

Tko je glasao

novo u ponudi!

Sobe - dnevni najam (3 do 5h) - 200 kn.

Tko je glasao

srami se @zap

a meni nešto prigovaraš da sam sirovina i te brije

sve dobro...

Tko je glasao

a štoš...

.... mrzim kada se priča o nečemu, relativno argumentirano, i onda ulete te "hormonalne spike" - to mi je ispod svake razine... ali samo vi dajte, nećete se valjda ometati jednom ovakvom seljačinom kao ja :)

Tko je glasao

cjelodnevna ponuda!

cjelodnevna ponuda! ..nekulturni idioti u cjelodnevnoj akciji..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

He, he,

očekivala sam da će se jadničak odmah oglasiti. :)

Tko je glasao

dapače...

Polako, od mržnje do recepcije, to je proces... dapače...

Tko je glasao

Komunisti se morajui ispričati za sve zlo koje su napravili!

A što ćemo s ustaškima?A nisu li komunisti pobili sve što je imalo veze s ustaškim zločincima, a desetke tisuća onih koji nisu imali veze s time? Ili bi još trebali?

Tko bi se to trebao odricati ustaških zločina?
Gdje ima ustaša u RH?
U vojsci, u policiji, u vlasti, na HRT-u?
Ta ustaše su još samo u glavama komunista

Međutim, ima komunista na sve strane, najviše u vlasti, a komunistički zločinci mirno žive svoju starost, kao da nisu bili zločinci, i usput gledaju svoju djecu kako Hrvatsku drže u zagrljaju ideologije njihove ideologije i upropaštavaju je na radost svojih očeva koji toliko mrze Hrvatsku da su se priklonili četnikije od Srbije i ostaju joj vjerni do svoje smrti!

Ne moramo se MI odricati komunističko-udbaških zločina- to moraju napraviti komunisti i ispričati se hrvatskome narodu za sve zlo koje su mu nanijeli i koje mu još nanose!

Tko je glasao

Eto, tako

u dva-tri koraka, dva-tri upisa - propade zamisao o lustraciji! :)

Tko je glasao

Svojim radom pozivaju na lustraciju samih sebe!

Da su Hrvati, nakon DR, oponašali komuniste- ne bi se imalo što lustrirati.

Hrvati su plemeniti narod kojega njegova vjera poučava ljudskosti i svetosti života, te praštanju!

Komunisti su svojim nasiljem nad Hrvatskom, pozvali građane da ih lustriraju- i doći će do toga- prvo uravnoteživanjima nacionalne strukture u vlasti, državnim i javnim institucijama, posebno u pravosuđu.

Europski sud jasno je rekao da nema oprosta za ratne zločine, a nelustrirani elementi u hrvatskome pravosuđu su namjerno koristili oprost i za zločince, te još podlo kako znaju, svoje zle namjere- pripisivali drugima- primjerice Tuđmanu!

Sada su otvorena vrata kažnjavanju zločinaca i preispitivanju odluka mnogih sudaca i sudova: lijepo- usput se provjeri i tko su ti suci, jesu li iz komunističke obitelji i slično- i onda im srušiš presude- ispitaš motive (svejedno neznanje ili namjera) i zbog motiva im daš priliku za samostalan rad izvan državne ustanove koju su osramotili opraštanjem najtežih zločina- samo zato što su žrtve bile Hrvati!

Tko je glasao

Kaj komunisti

nisu Hrvati?????

Ja ih znam poviše: Josip Broz, Franjo Tuđman...... itd. itd. Sve Hrvat do Hrvata! A to će reći: "plemeniti narod..... itd"

Ili ipak nekaj ne štima u toj alkemijskoj formuli?......

:)

Tko je glasao

Fomička, Jel mi može netko

Fomička,

Jel mi može netko nacrtati tu "udbu" današnju?

To ti je organizacija, koja upotrebljava razna sredstva (zavisno o vremenu) u manipulaciji ljudima, samo da može vladati.
Na pollitika.com si i sama na svojoj koži osjetila njihov način rada.
Dok si na liniji, sve je OK, no samo nemoj skretat, pa makar i sa pitanjima.

Tko je glasao

hahaha, Skviki,

te koje sam ovdje osjetila na svojoj koži ja ne bih počastila nazivom "udbaši"! To bi za njih bila prevelika čast! :)

Tko je glasao

(Osim ako se nismo

dogovorili da baš svaku gnjidicu, svaku sitnu dušicu, svakog probisvijeta koji za svoj gušt voli njuškati, tračati, izmišljati i sl. - ne zovemo "udbašem"! Mislim da to ne bi bilo dobro, zato jer bismo dobili previše široku definiciju koja nam ne bi mnogo pomogla u razumijevanju svijeta u kojem živimo!)

:)

Tko je glasao

Naime,

pod pretpostavkom da Linić nije to sve IZMISLIO u svojoj zamaštanoj glavi, dakle, da nije patološki lažac, nego da je to barem jedan aspekt ISTINE - zašto mislite da ZVIŽDAČA te istine treba nazivati cinkarošem? Nazivate li cinkarošima i ostale naše proslavljene zviždače? Mislite li da takve istine o "dvorskim spletkama" koje čine pozadinu onoga što nam se događa u društvu na vidljivoj razini, moraju zauvijek ostati "dvorske tajne"?

Kao što je bilo evidentno da je Sanader naprasno odstupio "zbog nečega", a ne "ni zbog čega", tako je razvidno da je Linić maknut s ministarskog mjesta zbog bilo čega - samo ne zbog onih principijelnih razloga u koje se javno zaklinje Zoran Milanović.

Razvidno je da je taj poštenjačina Milanović ipak selektivan u primjeni svojih visokih principa.....

No, pa ja mislim da je dobro da javnost dobije kakav-takav uvid u načela njegove selekcije..... Zašto je, na primjer, Linić u velikom grijehu kada pokuša zaštititi svog suradnika, a on sam nije u grijehu kada u INU instalira svog bliskog prijatelja...... Zašto je sa Holy jedna priča, a sa sisačkom županicom druga priča?...... Da je "nestašni Krešo" slučajno bio Linićev brat, bi li Liniću bilo dopušteno da "ništa ne zna" o nestašlucima svog brata, i da za njih nije odgovoran? ..... Itd, itd......

Tko je glasao

Kao što se moglo primijetiti,

Kao što se moglo primijetiti, Linić je imao plan i namjeru da aktualnog premijera promovira u Sanadera. Na stranu sada priča što je to vrlo opasna rabota za stabilnost države i što se takvih radnji laćaju samo individue koje misle da su "država, to sam ja".
Sve je završilo kao much ado about nothing.
Ja sam očekivao neku novu Fimi mediju, neku novu senzaciju oko HEP-a, INE, opasne manipulacije proračunskim sredstvima i slične diverzije protiv države i naroda, no, doznali smo da neki Krešo šeta po službama, da se malčice manipuliralo s nekim varijantama procjena vrijednosti nekretnina radi kompenzacija neplaćenog poreza, i da se Slavko upetljao tamo gdje nije trebalo u proceduru odobravanja kredita preko HBOR-a.
Na veliku nesreću druga Slavka nisu svi bili voljni prepustiti upravljanje INOM čovjeku KOJI SVE ZNA, i koji je, uzput, bio glavni akter odluke da se INA proda MOL-u.

Korist koja je proistekla iz Linićevog nastupa za narod je svakako višestruka:
- doznali smo da u grudima druga Slavka bije srce SKJ-ota, i da je trodioba vlasti za druga Slavka mrtvo slovo na papiru, jer "premijer ga ima namjeru uhapsiti", a Slavko priznaje samo sud partije
- onda dalje, naučili smo, da je jedna od metoda u strukturama rada tkzv spletkarenje, izraz koji Linić vrlo često koristi, a sam ne primjećuje da zapravo govori o nedostatku valjanih procedura za rad, ili o nonšalantnom zaobilaženju procedura, za šta je Linić sam kriv.
- onda smo naučili, da Slavko ne voli načelna rješenja nego "rješavanje od slučaja do slučaja", pa je tako usred europske unije zaključio da će država braniti privatni Kraš od nevjerojatne najezde nekog Ljutića, i tako obraniti nacionalne interese HRvatske, jer bi se inače čokolada uvozila iz Poljske. Tako je Slavko dao originalan doprinos teoriji i praksi ekonomskog protekcionizma.

i tako sve redom, na kraju jedne priče, doznali smo da je Linić mala i kontroverzna osoba, sklon osveti i spletkama, inatljiv i prgav, sve što jedan čovjek u vrlo zreloj dobi svog života od 65 godina ne bi trebao biti.
Šteta.
Jedino me još zanima da li je spreman povući konsekvence za svoje postupke?

Tko je glasao

zašto se

"očekivalo neku novu Fimi mediju"???f Zar publika ne može više doživjeti orgazam, s oproštenjem, bez ekstremno jakih nadražaja? Nadražaja koji graniče s perverzijom?

SDP jest u rasulu, u krizi, ali još uvijek se nisu stekli uvjeti da se kaže: "SDP je zločinačka organizacija!" A za HDZ su se ti uvjeti stekli - HDZ je osuđen kao organizacija!

Za rasulo SDP-a ponajprije je odgovoran Zoran Milanović. Jer niti je, očito, vodio stranku kako treba, niti je vodio Vladu kako treba. Nesposoban je i neučinkovit kao lider.

Točka.

Sve ostalo su posljedice.

A Linićev "komunistički mentalitet" - to je zbilja dobro stimulativno sredstvo u prilikama kad nemamo boljeg načina za postizanje orgazma.....

Tko je glasao

Evo vam "ciljeva, koristi" itd.

Slavka Linića:

Prije nekoliko minuta je na HTV-u decidirano izjavio, i čak dva puta to ponovio: "Poslije ovoga je moja politička aktivnost okončana! Potpuno neovisno o tome što će rukovodstvo SDP-a o meni odlučiti, za mene više u politici mjesta nema!"

Novinar ga pita: "A što ako bi SDP odlučio da odstrani Zorana Milanovića, biste li u tom slučaju......?"

"Ne, ne bih!", prekinuo ga je Linić. "Ja sam s politikom završio!"

Nije to Linić rekao ni sa kakvim samosažaljenjem, niti potrebom da upeca sažaljenje javnosti, i sl. Rekao je ono što čovjek koji je s dvije noge na zemlji - zna o sebi. To jest, što je znao već onda kada se odlučio na ovakav potez.

Po meni, tako se ponaša onaj čovjek koji je - muško! A sve ostalo je pederluk, s oproštenjem!

A možda je taj "muški" gard koji se meni sviđa naučio upravo kao "komunistički kadar", o čemu ste pisali s gnušanjem..... Naime, ne vidim gdje se više danas može naučiti ponašati "muški"..... Ozračje neoliberalizma, postmodernizma i svega ovoga što imamo u 21. stoljeću - to ozračje više ne proizvodi "muškarce", nego.... srednji rod..... :) Odnosno, ono čime je Zaphod svojedobno sebe okitio..... kako se ono zove, zaboravila sam!? :)

Evo me zove prijateljica i govori: "Linić je car! Svaka mu čast!"

Tko je glasao

Ako cemo vec pisati na

Ako cemo vec pisati na temelju tih poprilicno glupih musko-zenskih stereotipa, prije se ponio kao osvetoljubiva baba koja je trpila mnostvo godina sve moguce mahinacije, a sad se nasla pametnom nakon sto su je smijenili, pa se osjeca izdanom i riga vatru po svakome tko joj se nadje na putu. To bi bio stereotip, a istina je ono sto ti je @hlad napisao- neki ljudi jednostavno ne znaju kad treba prestati i kad je vrijeme za hm... neku manje operativnu funkciju. On od pocetka nije bio dobar izbor za ministra jer je uzasno konfliktan (a iz istog razloga ni Milanovic nije dobar izbor za premijera), i uvjeren u to da je najbolji i najpametniji. Uspjeh ministra financija se ne krije u tome koliko sati on radi na dan, vec u radu i efikasnosti podsustava, strukturi proracuna i na kraju i proracunskom deficitu.

Tko je glasao

Babe sve

prosuđuju po sebi.

Tko je glasao

nije Linić završio s

nije Linić završio s politikom, nego je politika završila s Linićem. Ali, on ni to ne može skužit. Linić je jednostavno prestar, vrijeme ga je definitivno pregazilo, a starost mu nije poklonila mudrost da to shvati na vrijeme.
Jedna stara poslovica kaže...trebaš prestat kad si najbolji. Slavko je prestao kad je najgori.
Umjesto da se sa svojih 65 kvrgi lijepo pozdravio sa svojom mlađom okolinom i otišao u zaluženu penzijicu, sam sebe je smjestio na prvu liniju kriznih financija, za koju čovjek mora imati između 40 i 50 godina, mnogo više specifičnih, suvremenih znanja, mnogo više strpljenja u komunikaciji s okolinom, ...
dvije godine je glavinjao iz kornera u korner, i na kraju se "muški" na kori od banane otkliznuo u povijest...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci