Tagovi

Srpsko-hrvatska revizija fašizma

U Hrvatskoj i Srbiji se mnogo razglabalo o reviziji povijesti. Kolovođe revizije u javnom diskursu su obično bili opskurni političari i povjesničari kratkog fitilja dok je u hrvatskom slučaju krunski predvodnik postao Franjo Tuđman

Slučaj 1. Srbija - četnici postadoše antifašisti

U Srbiji tvrde da su i partizanski i četnički pokret bili antifašistički. Srpsku se djecu uči u školama da budu ponosni na svoje djedove koji su se, kao partizani ili kao četnici, suprotstavili nacističkoj Njemačkoj. Rehabilitacija četništva zahuktala se padom Miloševićeva režima, a 2004. Srbija je izglasala Zakon o izjednačavanju prava partizanskih i ravnogorskih boraca. Nakon 2005. srbijanske vlade proslavljaju četničke obljetnice, a godinu poslije, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje jugoslovenske vojske u otadžbini, podnose zahtjev beogradskom sudu za rehabilitaciju Draže Mihailovića. Sudski proces još nije okončan.

Na komemoraciji Draži Mihailoviću u hramu Svetog Save u Beogradu, Biljana Plavšić, osuđena za ratne zločine u Bosni, izjavila je da se Draži Mihailoviću "uvek divila i sledila njegov put ka odbrani srpstva". Vjersku službu služilo je sedam svećenika SPC-a, a glavni među njima, citirajući haškog optuženika Šešelja, poručio je Zapadu: "Okupili smo se ovde da odamo počast velikom sinu Srbije. Braćo i sestre, u poslednjih dvadeset godina svedoci smo harange koja se vodi protiv srpskog naroda od strane Zapada. Ali, što bi im rekao jedan naš heroj koji je u Hagu ‘vi ste belosvetski ološ i niste normalni’".

SPC je prigrlila četnički pokret odmah po raspadu SFRJ i izgradila je oko Draže Mihailovića kult mučenika. Tako je on na freskama i ikonama u novoizgrađenim crkvama po Srbiji i Republici Srpskoj prikazan u društvu drugih velikana koji obitavaju u „Nebeskoj Srbiji“. Svim zagovornicima rehabilitacije četničkog pokreta je zajedničko da oni negiraju kolaboraciju Mihailovićeve vojske s nacistima iako je većina povjesničara utvrdila da je četnički pokret surađivao sa okupatorima, jer im je značajnija bila borba sa ideološkim protivnicima i provođenje etničkog čišćenja nego borba protiv agresora. U veliko nacionalno pomirenje tj. izjednačavanje borbe partizana s borbom nacističkih saveznika, jer se tvrdi da su i četnici sudjelovali u oslobodilačkom ratu, uključio se i Javni servis. Radio televizija Srbije snima melodramsku seriju „Ravna gora“ sa 200 glumaca, a to je najambiciozniji projekt u historiji srpske televizije koji će kako kaže režiser Radoš Bajić, „pomiriti potomke partizana i četnika“. Već sam naziv serije i mjesto snimanja u Kusturičevoj Mokroj gori upućuje da će filmske snage Srbije vjerojatno pribjeći izvrtanju činjenica kako se ne bi nacionalna povijest zaprljala.

U prekodrinskoj Republici Srpskoj ozračje javne svijesti je još sumornije. U udarnoj emisiji informativnog programa Javnog servisa RS nekoliko je minuta četniluka dobio i četrnaestogodišnji Prijedorčanin koji je sa svojim djedom napisao 'Knjigu o Dražinim četnicima'. Tom je prilikom rekao:
- Ne sumnjam da će ova knjiga izazvati veliku pažnju o uvijek aktualnoj temi za Srbe. Moja je želja da se o Dražinim četnicima govori argumentirano, jer se istina o ovom slobodarskom pokretu, sotanizovanom od komunista, još prešućuje, pogotovo u Potkozarju. Naravno, da partizane, gdje je bilo najviše Srba i koji su dobili rat, ne treba izjednačiti sa komunistima i njihovim ideolozima, da ne bude novih podjela. Komunisti su bili zločinci.

Slučaj 2. Hrvatska - NDH odgovorna za 0,13 posto zločina

Franjo Tuđman je početkom 90-ih pokrenuo pomirenje između ustaša i partizana i njihovih potomaka što je kulminiralo zahtjevom da se Titovi i Pavelićevi zemni ostaci prenesu u Hrvatsku i da se njihove dvije pokojne vojske, zajedno sa sljedbenicima, postroje jedna uz drugu u Jasenovcu. Kao da miješanje kostiju žrtava s kostima zločinaca već samo po sebi nije bilo dovoljno morbidno, pa je Tuđman poželio multietničko gubilište inscenirati i kao jednonacionalno koje će zauvijek opominjati hrvatski narod od opasnosti od podjela. Kako je ovo nekrofilsko prekrajanje povijesti prenerazilo Tel Aviv i Washington, ali i dobar dio domaće javnosti, Tuđman je odustao od sljubljivanja leševa u Jasenovcu.

Stjepan Mesić koji često u javnosti nastupa kao beskompromisni antifašist, u jednoj je posjeti hrvatskoj emigraciji tvrdio da su Hrvati dva puta pobijedili u Drugom svjetskom ratu: kad su osnovali NDH i kad su se pridružili Saveznicima. Za razliku od teze o „dvostrukoj hrvatskoj pobjedi“, Tomislav Karamarko zatraživši da se iz izvorišnih osnova Ustava izbaci stavka o antifašizmu, zastupa pak tezu o „dvostrukom hrvatskom porazu“.

Za vrhunac grotesknog odnosa prema fašizmu u NDH pobrinuo se Josip Jurčević, viši znanstveni suradnik u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar te izvanredni profesor suvremene opće i nacionalne povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i na Filozofskom fakultetu u Osijeku. On je pobrojao stratišta i grobišta „kojim je probio zvučni zid šutnje o istini naše povijesti“, kako kaže gospićko-senjski biskup Mile Bogović, i ustvrdio da su vlasti NDH počinile 0,13 posto zločina.

Osim revizionizma u povijesnoj znanosti i Katolička crkva u Hrvatskoj zastranjuje kad se izjašnjava o NDH. Visoko pozicionirani kler manje-više izravno brani ili opravdava tu kvislinšku tvorevinu, ponajprije uspoređujući fašizam i komunizam, pri čemu se bezbožnički komunizam ustrajno prikazuje kao veće zlo od fašizma. Zagrebački kardinal Bozanić je vodio misu na Bleiburgu dok je odbio poziv tadašnjeg premijera Sanadera da se pojavi i u Jasenovcu. Katolički svećenici u nekim zagrebačkim i splitskim crkvama redovito drže mise zadušnice za Antu Pavelića, a nasljednici Obrada Kosovca u HTV-oj emisiji „TV kalendar“ Juru Francetića opisuju kao „kontroverznu ličnost koji neki percipiraju kao ratnog zločinca, a neki kao nacionalnog junaka koji je izbio na Drinu“ i da je Francetiću „u Slunju nekoliko puta postavljan spomenik“, pritom sramotno prešućujući pokolje koje je Francetić organizirao, ponajprije na Kozari.

Nakon protestnog pisma Građanske akcije u kojem je javno zatražena ostavka urednika TV-kalendara, na zadnje noge u obranu „lika i djela“ osnivača Crne legije i urednika koji je pustio skandalozni uradak, stali su kolumnist Večernjeg lista Zvonimir Despot, Davor Marijin s Hrvatskog Instituta za povijest i Amir Obhođaš iz Hrvatskog državnog arhiva. Despot je inače i glavni urednik magazina Vojna povijest u kojem surađuju i ova dvojica. Taj je trojac u zajapurenim javnim panegiricima argumentirao o svemu osim o zločinačkoj suštini NDH, tražeći novo pisanje povijesti.

Komentari

Povijest za dnevnopolitičke svrhe,

Mislim da bi sve kretene zaostale u 41.oj ili 45.oj trebalo tamo i ostaviti,
te ih svesti na njihovu pravu veličinu ridikula i bijednika,
koji mijenjaju povijest po potrebi i za dnevnopolitičke svrhe.

Neću spominjati FTa.
KaraMuljko se jadan, a novodno je profesor povijesti ako sam dobro čula,
naroguši i na sam spomen antifašista,
uhićivao je devedesetogodišnjeg starca a i druge bi,
iako je taj starac više zla mogao učiniti u miru nego u ratu,
govori o crvenoj peonospori.
Za njega kao da je povijest stala, a on bijednik zaostao u 45.oj godini.

Tragično je što je to El Šef Špijunčina,
koji o ljudima sve zna i sigurna sam da mnoge ako ne i ucjenjuje,
barem zastrašuje svojim znanjem.

Kako bi bilo da bar normalni građani ostave povijest povjesničarima,
da se ne manipulira činjenicama vezanim za povijest niti po školskim udžbenicima,
niti u svakodnevnoj upotrebi.

Nasravno da trebamo učiti povijest,
biti ponosni na hrabra djela svojih predaka i
stidjeti se njihovih nedjela,
nije li historia magistra vitae.

No opsjednute manipulacijama poviješću marginalizirati,
ignorirati i ostaviti u godinama u kojima su zaostali bilo da su to godine WW2
ili devedesete.

Trebali bismo se vratiti u sadašnjost,
graditi, stvarati i mijenjati sadašnjost,
kako bismo utjecali i poboljšavali budućnost.

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

tko bi to mogao bolje od čovjeka koji zna sve tajne

mirtaflora,

mislio sam o tome, i na kraju zaključio da je često istina da je ono što se na početku čini kao najteži put zapravo pravi put
hdz ima puno putra na glavi
s druge strane ni hdz ne bi bio u prilici slagati grešku na grešku da je imao jaču oporbu
dakle,
radi dobra građana hrvatske, sdpa, pa i zorana milanovića
(kao što bi milanoviću bilo za sportski duh zdravo da na sljeme biciklira usporedno s paprom)
želim mu što jaču oporbu
i budući postoji taj prostor, koji hdz popunjava na desnom centru
želim mu što jači hdz, što prije
hdz bi bilo dobro očistiti od najvećeg smeća
da može funkcionirati kao korektiv vlasti
tko bi to mogao bolje od čovjeka koji zna sve tajne
razumijem i prigovore
ljudi s putrom na glavi, ukradenom, nezasluženom imovinom u karticama
mogu se upotrebljavati kao politički roboti
izvršitelji

ovdje dolazi do izražaja deficit ne hdza nego
medija - na njima je da naprave razliku između poštenih, i nepoštenih
vlasti, kukuriku, - na njima je da daju primjer, koju razinu nepoštenja su spremni prihvatiti

mediji (a i jeka pojedinih ponavljača ovdje) ako sotoniziraju cijeli hdz
daju mu argument za podjelu na crvene i crne (crveno-bijelo-plave, ili crveno-bijelo-kvadratične)

pošten, ili barem konstruktivno korektan kukuriku
i karamarko neće moći robotizirati kompromitirane kadrove

luka

Tko je glasao

Dobrobit poznavanja povijesti

„Trebali bismo se vratiti u sadašnjost,
graditi, stvarati i mijenjati sadašnjost,
kako bismo utjecali i poboljšavali budućnost.“

I individuu i neku društvenu skupinu u mnogome čini pamćenje prošlih iskustava. Ono se upisuje kao transgeneracisjko i individualno pamćenje i može služi dobrobiti u budućnosti samo onda ako jasno odražava činjenice i spoznaje iz učenja iz tih proših iskustava .
I osobne i povijesne činjenice govore o postojanju zlih postupaka onih zlih ili, da budem cinična, „zlijih“ među nama. Ima ih kažu uvijek u stalnom omjeru 1:10. Budućnost bez te spoznaje, a ona dakle uvijek dolazi putem analize proživljenog tuđeg ili vlastitog iskustva, o mogućnosti da nas pogodi nešto što smisle i ostvare ti skloniju zlu, neće biti moguće poboljšati, budući negiramo bitan dio realiteta.
Ako tome dodamo da je zlo često prikriveno pukom banalnošću i da se pojavljuje tobož“niotkud“ moguće je npr. da povjerujemo Krešimiru Severu i njegovom pozivu da se sljedeći tjedan za Prvi maj okupimo u što većem broju i da uopće ne mislimo kome bi takav naš masovni prosvjed mogao biti od koristi, jer je to nevažno.
Eto, da je to jedna blasfemična i netočna rečenica sindikalnog vođe koji njome pokazuje da malo toga u svom javnom djelovanju dobro razumije, znamo upravo zato što uvažavamo činjenice i učenja iz njih. One iz prošlih iskustava, onih osobnih i onih povijesnih.

Tko je glasao

Mirtaflora

Da, Karamarko je povjesničar, ali on je mila majka kad se usporedi s povjesničarem Jurčevićem. On je neka vrsta hrvatskog Le Pena.

Tko je glasao

Nisu iste kategorije.

Nisu iste kategorije. Karamarko je pragmatičan jurišnik, danas promovira ustaštvo, sutra će nešto drugo. Jurčević je daleko opasniji, on je ideolog, i još s formalnim autoritetom sveučilišnog nastavnika, koji podmuklo promiče revizionizam i rehabilitira ustaštvo.

Karamarku bi tako ekvivalent bio Le Pen, ne Jurčeviću.

Tko je glasao

Točno, Argus. Ali imao sam na

Točno, Argus. Ali imao sam na umu baš podmukolst, tvrdoglavost i upornost. Po tome su Le Pen i Jurčević isti.

Tko je glasao

Ustaška ideologija promiče

Ustaška ideologija promiče mržnju i netoleranciju te se kosi s naucima katoličke vjere

Ustaška ideologija promiče mržnju i netoleranciju te se kosi s naucima katoličke vjere

Pribirovci: pokupili 840 ljudi, žena i djece i otjerali ih u jamu

JOZO Jelčić. Krojač iz Čapljine. - Don Ilija Tomašić jamčio je zaštitu onima koji pređu na katoličku vjeru:
U godini 1941. u selu Pribirovcima i okolici, svećenik don Ilija Tomašić izdade proglas i zagarantira Srbima, kad su ustaše počeli s klanjem, da se njima neće ništa dogoditi ako prijeđu na katoličku vjeru. On je počeo poučavati ljude što treba znati za prve dane. Počeo s molitvama i izdana je neka mala knjiga u vidu brošure, s time da je svaka kuća trebala imati po jednu. Dva do tri dana kasnije, naselje - koje je čisto srpsko, ima otprilike 1300 stanovnika - opkoljavaju ustaše. Iako je on tu bio, iako je garantirao da se neće dogoditi ništa, kad su ustaše došli, oni su pokupili 840 ljudi, žena i djece i otjerali ih u jamu Ušurman . Neki su bježali, ali su žene i djeca ostali, i ustaše su ih bacili u jamu. Neki su se od užasa sami bacali u jamu.
U Čapljini je fra Tugomir Soldo imao »društvo sv. Antuna«kojim je on rukovodio 1940. i 1941. godine. I u godini. 1941 svi oni mladići koje je on odgajao u tome društvu, pokazali su da su 90 posto bili koljači.

Pokolj u glinskoj crkvi

U selima oko Vrginmosta ustaše su govorile ljudima da će oni koji se odazovu pozivu za pokrst biti pošteđeni, a da će svi ustanici biti uništeni. Iako je dosta ljudi posumnjalo u te izjave, 1200 ljudi iz sela Donja Blatuša, Čemernica, Donja Pješćanica, Kozarac, Crevarska Strana i Brnjavac se skupilo i oko 40 ustaša ih je kamionima odvezlo u Glinu, gdje su u pravoslavnoj crkvi zatvoreni i kasnije zaklani. Ustaše su Srbe klale koljačkim nožem - srbosjekom. Jedini preživjeli je bio Ljuban Jednak. Nakon toga su ustaše proširile hvatanje i dalje, naročito oko sela Bović.

Neki prikupljeni ljudi nisu ubijeni u crkvi, već na močvarnim poljima pored glinskog Novog Sela. Treća grupa seljaka iz sela Klasnić i Dragotina, koja se nalazila u glinskom zatvoru, je otpremljena vozom u Liku i tamo poklana.

Ukupno je ubijeno 1.764 ljudi srpske nacionalnosti

Tko je glasao

Postoji slika iz Glinske

Postoji slika iz Glinske crkve. Na njoj su ti ljudi neposredno pred pokolj.

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%...

A ovako je izgledao nož s kojim su ustaše klale, tzv. "srbosjek"

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0:Srbosjek_(knife)_used_in_Croatia_-_1941%E2%80%931945.jpg

Tko je glasao

Srpska Wikipedia? :-) Pa daj

Srpska Wikipedia? :-)

Pa daj stavi još kakvu poveznicu na Krajinaforce.com ili Veritas.org, da ljudi vide s kakvim zakletim "antifašistom" imaju posla :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Ajde tuđmanski seratoru.

Ajde tuđmanski seratoru. Negiranje ustaških zločina nećeš opravdavati srpskom Wikipedijom.

Tko je glasao

Mkn

Koliko samo u tebi ima ljudskosti kad originalnu fotografiju koja prikazuje više od hiljadu ljudi nekoliko trenutaka prije klanja ismijavaš jer je objavljena na srpskoj wikipediji?

Imam ti mnogo za reći, ali neću jer ću morati onda podleći cenzuri.

Ova slika je verna digitalizacija unikatne istorijske fotografije i autorsko pravo nad njom najverovatnije pripada bilo fotografu koji je načinio snimak ili agenciji koja je zapošljavala fotografa. Ova fotografija se nalazi na Vikipediji koju hostuje neprofitna organizacija Zadužbina Vikimedija (Wikimedia Foundation) na serverima koji se nalaze u SAD, pa se njena upotreba može smatrati poštenom upotrebom po Zakonu o autorskom pravu SAD.

Tko je glasao

Koljački nož-srbosjek

http://www.google.hr/imgres?imgurl=https://upload.wikimedia.org/wikipedi...

baš si smješan. Radi se o mesarskom nožu koji se koristi za guljenje kože s krava.

Poznavao sam ustašu ,umro 94.g. (pitam se kako je izmakao komunističkoj "pravdi" narodnih sudova.
Hvalio se kako je sudjelovao u tom pokolju ,pa nam je ispričao kako je najprije silovao mladu Srpkinju (njoj svedno -kaže) a onda je zaklao ,prerezao joj je grkljan.

Ustaše su klale kamama ,formacijsko hladno oružje (nož ,bod ) s oštricom na obje strane ,nosio se na opasaču u futroli i mogao se montirati na cijev šmajsera , kao na MP M 56

http://www.google.hr/imgres?imgurl=http://www.mycity-military.com/thumbs...

Međutim ,koji je tvoj point .

Ako misliš doprinjeti što glasova plašeći srpski narod i tzv.ljevičare ustašama ,moram te obavjestiti da narod nije glup i da ustaša nema.

To je uglavnom prežvakano.

sve dobro...

Tko je glasao

Ponekad imam dojam, zapravo

Ponekad imam dojam, zapravo strah, da si ti @drvosjek podijeljena ili višestruka ličnost/osoba.

Jedna je "dobra i široka narodna duša", a druga "mračna i zlokobna" ...

Doimlješ se naivnijim, neobrazovanijim i bezopasnijim nego što mislim da jesi ...

Kako bilo, zbog svega, stvari ipak nisu prežvakane, kako god se to činilo da jesu !

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Pa kad gledaš, a ne vidiš,

Pa kad gledaš, a ne vidiš, slušaš, a ne čuješ, čitaš, a ništa ne razumiješ.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Hvala ti na

maloj besplatnoj psihonalizi.

-Ponekad imam dojam, zapravo strah, da si ti @drvosjek podijeljena ili višestruka ličnost/osoba."

Čemu strah ,nemaj straha od ovakvih. Moraš se bojati samo da ti nebo ne padne na glavu ,kažu Asterix i Obelix.
Ovo "podjeljena ličnost /osoba jel to dobro ili loše ,treba li da se brinem - Što prepisuješ.))
Naravno da sam "dobra duša" ,ali i mogu biti "mračnjak" ,ovisi od prilike.
Ovo kako te se doimljam može se reći i drugačije tj. da te se dojimljem lukavim ,obrazovanim i opasnijim nego što misliš da jesam.

Nemojmo više o meni ajmo malo o mom autu...;-))

Očito nisu prežvakane čim ih mi ovdje prežvakujemo.

Za utjehu ,evo ti jedan stih s Banovine:

Pjevaj Baja samo je razvuci ,jebeš pušku u plašljivoj ruci!

sve dobro...

Tko je glasao

Ovo kako te se doimljam može

Ovo kako te se doimljam može se reći i drugačije tj. da te se dojimljem lukavim ,obrazovanim i opasnijim nego što misliš da jesam.

Tako sam te od početka i "katalogizirao" ! :)

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Reći ću ti samo

da bi me volio imati pored sebe u nevolji ,bilo kakvoj.

sve dobro...

Tko je glasao

Ne sporim, imam takav dojam,

Ne sporim, imam takav dojam, a ja sam s druge strane nepotkupljiv i bez obzira na posljedice ne odstupam od nekih svojih načela ...
Što znači da bih ponekad tvoju pomoć i odbio pa makar koštalo glave, ako mi ne bi odgovarali uvjeti !

(Tu stanimo, a vratimo se sadržaju ... )

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Neka živi brat uz brata

U Velikom školskom leksikonu,izdavač Školska knjiga, 2003. napisana je o Jasenovcu besprizorna rečenica od koje se ježi koža: „ U 2. svj.ratu vlasti NDH osnovale su ovdje koncetracijski logor za polit.protivnike režima – Židove,Srbe, Hrvate antifašiste i pripadnike drugih etničkih i soc. skupina koje nisu prihvatile pronacistički režim NDH i politiku njezinih rasnih zakona…“
U tom istom Velikom školskom leksikonu kao hrvatski pisac i političar nije naveden Mihovi Pavlek-Miškina koji je stradao 1942. Ne zna se točno, je li u Sabirnom logoru Jasenovac ili u logoru Stara Gradiška. Pavlek Miškina pisao je prozu i poeziju izražavajući protest protiv društvene nepravde, a njegove su kajkavske pjesme sigurno nešto od najboljega što je napisao;

Pesnik in puntar

Betežen sem,
Vmrti bo treba, duša s telom se raziti.
Ma sad pred Boga-stvoritelja iti
Neje me strah -
Jednu sem dušu imel
I obraz jen.
To sem nanašal čez svet
Pono bogečki je let...
Za ništ na svetu nesem ju dal
I v reštu za nju ja sem spal.
Gledela je navek gdje Bogek stoluje,
Koj se zna, i vidi, i čuje.
A ludi kaj reču
čisto je prav - - -
Se je prešlo
I iti bo na pot
duša gori, a telo vu svoj kot.
Križek na nebo gori bo gledel
Slove na njemu rekle bodu pak:
Ovdi počiva bedak
Koj pravicu iskal je za ludi
Halabučil
Za nekoga nekaj i polučil,
Štale i gnoja sam se je vžil
Žohkega pehara ponoput pil
A pesnik i puntar on je bil.

Pavlek j e U pjesmi Oče naš napisao i ovu strofu :
Neka živi brat uz brata,
neka živi rod Hrvata -
i on nosi božji znamen;
izbavi ga od zla, Amen!

Siroti Pavlek! Njegova ga poezija očito nije spasila od proglašenja „protivnikom“ režima NDH i slanja na stratište niti mu dala šansu da 59 godina kasnije bude uvršten u Veliki školski leksikon. Wikipedija ga nije zatajila. Hvala joj!

Tko je glasao

Poštovati činjenice ...

... i ne pristupti selektivno i paušalno.
Četnici Draže Mihailovića formirani su od dijelova bivše kraljevske vojske koji su odbili položiti oružje nakon kapitulacije Kraljevine Jugoslavije, prozvavši se "kraljevskom vojskom u otadžbini" i početkom rata između njih i okupatora je povremeno dolazilo do čarki i manjih sukoba. Tek 1942. se oni, usudio bih se reći, prisiljeni nacističkom represijom i odmazdama nad stanovništvom Srbije, zbližavaju s Nijemcima, koji ih naoružavaju i plaćaju im oficire, s kojima zajednički nastupju protiv partizana. Ta "ljubav" između četnika i Nijemaca bila je iznuđena, Nedićeva Srbija bil je okupirno područje, nije bil "država" poput tzv. NDH, za razliku od nepatvorene ljubavi ustaškog režima i nacista.
Drugo, četrnici Draže Mihailovića nisu bili fašisti, nije bilo elemenata fašizma u njihovoj organizaciji, oni su bili rojalisti.
V. Šešelj i njegovo "četništvo" veze nema s četništvom D. Mihailović. Osim imena.
No bilo kako bilo Draža je krenuo putem izdaje i sa svojim jedinicama borio se na strani okuptora, dakle na strani naci-fašizma, te se ni u kojem slučaju ne može gurati među antifašiste. Na kraju je odbio poslušati i kraljevu zapovijed da se jedinice pod njegovim zapovjedništvom prevedu u redove JA i stave pod zapovjedništvo VŠ NOV i POJ.
To je jedno ...
Drugo je da je Hrvatski Sabor već početkom 1992. donio zakon kojim se u pravima izjednačavju ustaše i domobrani, prigodno nazvani "pripadnicima hrvatske domovinske vojske", s antifašističkim borcima, dakle u pokušaju izjednačavanja antifašizma i fašizma Hrvatska je prednjačila.
S time da ustaše jesu bili fašisti.

Tko je glasao

Činjenice selektivno i paušalno...

kao i obiteljsko konkretno iskustvo govori da su četnici 41. bili zločinci, koljači, pijanci, siledžije, palikuće, pljačkaši, te najgori ljudski šljam, sjeme im se zatrlo.

Zadrigli opančar s kamenjara aka četnik slabo je razumio tu veleumnu povijesnu distancu naknadne pameti u vidu "rojalista" i sličnih teorija.

Razvijati teoriju o četnicima kao o nekim rojalistima i iznuđenom savezništvu s okupatorom podjednako je štetno kao i razvijanje teorije o ustašama kao domoljubnoj vojsci koja je ostvarivala tisućljetni hrvatski san.

Kao i inače, sustav se procjenjuje po najslabijoj kariki, a to je četnik==koljač i zlotvor, tj. ustaša==koljač i zlotvor. Sve ostolo su povijesni štetni falsifikati i sramota je što, pored sramote da su ovi prostori uopće izrodili toliko izroda, još ih amnestirati i umivati kojekakvim benevolentnim teorijama i "povijesnim kontekstom".

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica

Jesam li ja možda mojom tvrdnjom o četnicima kao rojalistima, što je inače istina, ičim uljepšavao tvoju ili ičiju predodžbu o četnicima ili ih na bilo koji način i za bilo što amnestirao?

S druge strane, ustaše, sve da i nisu bili takvi megazločinci, ne samo zbog Jasenovca, bi bili fašisti, jer im je orgnizacija bila fašistička.
I na kraju geneza četništva i ustaštva niti je ista niti slična.

Nadalje, na području tzv. NDH nacisti nisu provodili odmazdu nad taocim, ma što Antun Vrdoljak rekao o tome.

Tko je glasao

činjenice uz opaske tipa

činjenice uz opaske tipa "usudio bih se reći"

Zanimljivo, proizvoljna tumačenja podastirati kao činjenice.

Usudio bi se reći da kakaš po običaju.

Tko je glasao

@Rebel

Sikter, bre, tamo ...
Nijemci su na području Srbije dosljedno provodili sve mjere odmazde i zaista ubijali 100 talaca za svakog ubijenog njemačkog vojnika i 50 talaca za svakog ranjenog.
Pa se eto tako mi koji ponešto znamo i usudimo ponešto i reći na temelju znanja i činjenica.

Tko je glasao

nisam ni sumnjao, Monika

nisam ni sumnjao, Monika Feniks Levinsky najpoznatija glodačica ispod radnog stola većine moćnika kako kod nas tako i u širokom svijetu

Sve se temelji na činjenicama i podacima iz prvog mlaza.

Tko je glasao

Sad bu došel

@celsou
Lijepo si to složil i s velikim djelom se slažem.
No buš videl da se bu skoro javil i naš "hvale vrijedan" Vjekoslav Krsnik s tumačenjem da je za Hrvatsku najveća opasnost jugonostalgija. Spomenuti gospon Lojzek uporno tvrdi ( na današnjem portalu dnevno) da nisu Srbi opasnost za Hrvatsku, već su to jugonostalgičari.
Nadam se da barem kod nas u Hrvatskoj fašistički revizionisti nemaju utjecaj veći nego što je svigdje u svijetu normalno.

Tko je glasao

gospon Boltek@ Vkrsnik@ i

gospon Boltek@

Vkrsnik@ i portal Dnevno su relevantni poput tri lokalna pijanca u popodnevnim satima dok se popravljaju z gemištom, jer čak i oni za razliku od dotičnih do podne progovore koju pametnu

Usput, ako netko tu i tamo baci oko na aferu koja trese SPC u svezi kompromitirajućeg materijala sa gay elementima čiji glavni akter je episkop Vasilije Kačavenda, moguće je uočiti sličnu šprancu po kojoj je za Kačavendin jezik u ustima N.N mladića na snimci, zapravo djelo UDBE, Vatikana i hrvatsko/bošnjačkih tajnih službi (riječ je o travničko-zvorničkoj episkopiji)

Tako da, hoću reći nema toga što indoktrinirani pljesnjivi um ne može relativizirati i pripisati centrima moći, zavjeri, alienima..

Tko je glasao

Ustaški pokret nastao je

Ustaški pokret nastao je 1929. godine kao odgovor na nasilje i teror koji se vršio nad hrvatskim narodom za vrijeme prve jugoslavije (bilo je zabranjeno hrvatsko ime, hrvatske pjesme, hrvatski jezik, u državnim institucijama nalazilo se 90 % srba,hrvatska djeca u školama su učila o velikome srbskom narodu koji je preteča svih naroda na kugli zemaljskoj, išlo se do tih razmjea da se tvrdilo i da je sam isus krist bio srbin.) U tim okolnostima HUP je djelovao iz inozemstva i u domovini ubacivajući se na teritorij kraljevine SHS, dižući mostove u zrak itd. Poznatije HUP-ove akcije su Velebitski ustanak kada je napadnuta jedna policijska postaja u velebitskom zaleđu, te ubojstvo kralja Aleksandra u Marseillesu u suradnji sa Makedonskom revolucijarnom organizacijom.U toj borbi hup su podržavali i tadašnji komunisti koji su tražili od naroda da podrži ustaše jer su i sami bili protiv kraljevine. Kasnije će postati s ustašama zakleti neprijatelji.
Dakle Ustaški Pokret nastao je prije nacizma i fašizma te nema fašističke osnove. 1941-1945 godine svjetom hara veliki rat između dvije sile nacističke i komunističke, a Pavelić se u tim okolnostima dovodi u situaciju da mora izabrati stranu. U tadašnjoj nacističkoj Njemačkoj i fašističkoj Italiji vidi priliku da nakon osam stoljeća stvori hrvatsku državu te se stavlja na njihovu stranu. Ni tad ustaška politika nije bila rasistička, rasni zakoni koji su bili nametnuti NDH nisu se odnosili na rasne odlike naroda nego su bile namjenjene vraćanju hrvatskog naroda samog sebi. U tim godinama nalaze se i neke crne mrlje koje se nažalost nisu mogle izbjeći (konc. logori i ubojstva), ali njihov broj kasnije je višestruko preuveličan. Nakon 45. i kapitulacije NDH pokret je nastavio s radom te se je podjelio u više malih skupina.
Ustaše su djelovale iz inozemstva, jedna od poznatijih akcija je ubacivanje bugojanske skupine 1973. u Jugoslaviju koja je imala zadatak da digne ustanak u bugojnu. Radilo se o 19 obučenih i dobro naoružanih mladića, međutim njihov cilj bio je otkriven. Tito je na noge podigao gotovo sto tisuća vojnika i policajaca koji su bili raspoređeni po svim cestama i šumama od karlovca do BiH. U borbama je poginulo oko stotinjak JNA oficira(što se kasnije zataškalo), svi pripadnici bugojnske skupine su poubijani ili pohvatani i streljani, osim jednog koji je ostao na životu jer je bio maloljetan - Ludvig Pavlović,on je osuđen na višegodišnji zatvor, izašao je i poginuo početkom rata u hercegovini.
2. Pavelić prodao Dalmaciju i Istru:

Ova teorija jako je labava a služi komunistima kad nemaju više što za reći. Pa ovako, Istra je talijanima pripala rapalskim ugovorom krajem I. svjetskog rata kao i Zadar prema tome Pavelić ju nije prodo niti predo (iako je imao u vidu pripojiti Istru NDH što se vidi po kartama koje su ustaše tiskale 45). Teritorij Dalmacije koju je Pavelić ustupio talijanima Rimskim ugovorima 41. ne može se svrstati kao prodaja jer Pavelić za nju nije dobio nikakva novca, bila je to ucjena od strane Italije koju je pavelić pokušao izbjeći tražeći intervenciju od Njemaca ali su oni to odbili ne želeći doći u sukob s talijanima, u tim okolnostima NDH nije imala organiziranu vojsku kojom bi se suprostavila italiji te je Poglavnik uz veliku gorčinu morao pristati na tu otimačinu (lud je svatko tko misli da bi hrvat koji je cieli život uložio u borbu za domovinu dragovoljno pristao na to). Poznato je da je Pavelić ljutito izjavio nakon rimskih ugovora ''kad riješimo sa srbima riješit ćemo mi i sa njima'' - misleći na talijane, njegov uspjeh bio je što je uspio sačuvati dubrovnik i velik broj hrvatskih otoka u sastavu NDH u tim okolnostima.
1943. Italija je kapitulirala i teritorij Dalmacije opet je pripao ndh, što pobija tezu u kojoj bi hrvatska bila bez dalmacije da je dobila rat.
3. Svi su ustaše zločinci:

Ova iluzija kao i prethodne dvie urezivala se narodu u glavu kroz 50 godina komunizma, a pokušava se i dalje. Činjenica je da je u ustašama bilo zločinaca i zločina, nema tog rata u kojima ih nema, ali stvorila se slika da su svi takvi pa evo nekih činjenica koje to opovrgavaju: nedavno je maknut spomenik Juri Francetiću jer je navodno ustaški zločinac što su tvrdili razni ljudi u raznim emisijama i novinama, međutim nitko nije znao navesti niti jedan zločin koji je francetić sa svojom crnom legijom počinio
Naime, malo je poznato da je Jure Francetić kojeg se navodi kao velikog neprijatelja svega srbskoga, posvojio srbskog dječaka po imenu Sreto Gardešić kojeg je pronašao u Bosni u jednom srbskom selu. Selo su napali i spalili muslimani kao osvetu za netom učinjeni zločin nad muslimanskim selom. Francetić je bio poslan da izvidi situaciju u selu, i našao je samo malog dječaka čija je majka sa ostalim suseljanima pobjegla u šumu. Dječaka je uzeo i odveo svojoj ženi u Zagreb gdje je on završio školu. Nakon Francetićeve smrti Sreto je ostao živjeti s njegovom ženom, 50-ih godina vratio se u Bosnu i pronašao majku, a za Francetića je izjavio da će mu ostati zahvalan do kraja života. Sličnu priču navodi i jedna žena iz srbskog sela podno Kozare kad je tim selom prolazila Crna legija mještani su u strahu stajali i gledali. Francetić je uzeo jedno diete u ruke, nasmijao se i rekao: ''Ne boj se janje neću ja tebi ništa.'' 4. Ustaše su surađivale sa četnicima:

I ovu su tezu navodili neki stari partizani kao činjenicu tvrdeći da imaju dokaze, ali na upit gdje su im ti dokazi ostali su zatvorenih usta. Činjenica je da su talijani pružali zaštitu četnicima i dovodili ih u Dalmaciju i Istru da bi se borili s partizanima, ali ustaše su s četnicima bili zakleti neprijatelji. U prilog tome ide bitka za Ljevče polje pokraj Banja Luke gdje su četnici pretrpili najveći poraz u drugom svjetskom ratu - jedan četnik je kasnije u inozemstvu napisao knjigu nazvavši je Bosanska golgota u kojoj tu bitku opisuje kao najveću četničku tragediju. Isto tako Crna legija je bila osnovana upravo za borbu s četnicima koji su prešli drinu i klali i ubijali sve što je hrvatsko te ih je u svom prvom pohodu trijumfalno porazila i protjerala preko drine.

5. Ustaška ideologija promiče mržnju i netoleranciju te se kosi s naucima katoličke vjere:
Tipična teza onih koji u boga nikad nisu vjerovali. Ustaštvo niti širi mržnju niti netoleranciju već ustraje u borbi za hrvatsku slobodu pod svaku cienu, te neće dozvoliti nikome da destruktivno djeluje na hrvatsku kulturu i hrvatski narod. Hrvati nikada nisu vodili osvajački rat, a naše je pravo da branimo sveto hrvatsko tlo od svih najezda i uljeza.i izvršit ćemo ga svim sredstvima. Pa i Isus je trgovce iz hrama božjeg bičem protjerao.

EVO OVO SAM KOPIPEJSTAO s nekog drugog foruma čist diskusije radi.

Što se ovog uratka tiče ,zanima me što autor misli o predstojećim sindikalnim prosvjedima .

Onda ,što nam opisuješ situaciju u Srbiji . Srbi bi trebali lijepo vratiti kralja ,fini čovjek ,naš ga Ivo isto voli.
Mislim da bi bilo kul imati kralja u komšiluku. Zasigurno je pametniji od Nikolića.

Zaozbiljno ,nisu današnji Srbijanci ništa krivi što im se nametnulo da kontroliraju ceo Balkan ,a oni to jednostavno ne mogu.

Bar ne na fini način.

Što je loše u tome da se unuci ustaša i hrvatskih partizana izmire i zajedno rade za boljitak drage nam domovine. Osim što se to tebi ne sviđa.

Danas je problem KAKO ŽIVJETI OD RADA , a ustaše i partizane prepustimo povjesti.

Napravili su loš posao i jedni i drugi ,a tek naša generacija je napravila pravu stvar ,bez pretjerano velikih žrtava ,naravno zahvaljujući mudroj politici Franje Tuđmana.

Pa i Zoranov ćaća bio se ono upisao u hdz ,a Zoki je bio Tuđmanov diplomat ,zar ne.

sve dobro...

Tko je glasao

Pavelić prodao Dalmaciju i

Pavelić prodao Dalmaciju i Istru

Evo potpisi Pavelića i Musolinija crno na bilo http://www.ratnakronikasplita.com/slike/1941/72_potpisi_pavelica_i_musso....
Ajmo ća izbrojit veliki broj hrvatskih otoka koji su pripali "NDH"... Brač, Hvar,... hmm ja nevidin ni jedoga više, niti izlaz na otvoreno more. Stavljan pod navodnike "NDH" jer je službeno postala kraljevina nakon šta je Pavelić ustoličija taljanca vojvodu od Aoste. Ne da bi ostala bez Dalmacije nego bi je anektirali potpuno u slučaju pobjede snaga osovine.

http://www.ratnakronikasplita.com/slike/1944/10_njem_oglas_o_preuzimanju...

Vračanje Dalmacije u sastav "NDH" je bilo samo na papiru a sam Hitler je izjavija da svi papiri koje je potpisa za njega nisu ništa drugo nego gomila tariguza. Meni taj "povratak" izgleda ka kićenje ordenima pokupljenima sa leša. Nakon ulaska njemačke vojske u Split sa nijma je doša jedan jedini ustaški ministar koji je odma da podignit višala na srid rive i obisija retardiranu osobu pod imenon Tepša.

Poglavnik uz veliku gorčinu morao pristati na tu otimačinu

Jesi li ti svjestan šta govoriš? Jedino šta je Pavelić mora napravit je dogovorit sastanak sa Musolinijen i smistit mu metak u onu obrijanu glavu pa pozvat Hrvate na otpor okupatoru. Onda bi moj dide na kapi nosija U a ne petokraku i komunistima se nebi pridružija niko.

NDH nije imala organiziranu vojsku

Koji bijedan i kukavički izgovor. Partizanima to nije bija problem nego su zapivali "i prije ćemo mi umrit nego svoje zemlje dat, kaznit ćemo izdajice i prihvatit ljuti boj".

Svi su ustaše zločinci Ova iluzija kao i prethodne dvie urezivala se narodu u glavu kroz 50 godina komunizma, a pokušava se i dalje

General Edmund Glaise von Horstenau, raport njemačkoj vrhovnoj komani od 10. Srpnja 1941:

Naše trupe moraju biti njemi svjedoci takvih događaja što se ne odražava povoljno na njihovu inače visoku reputaciju. Učestalo dobivam upozorenja da će njemačke okupacione trupe morati intervenirat protiv ustaških zločina. Ovo se može dogoditi u dogledno vrijeme. Trenutno s trupama koje su mi na raspolaganju nemogu tražiti takvu akciju. Ad hoc intervencija u zasebnim slučajevima moglo bi dovesti do toga da njemačke trupe budu odgovorne za nebrojene zločine koje prije nisu mogle spriječiti.

Gestapo raport Reichsführeru SS Heinrich Himmleru od 17 Veljače 1942:

Povećana aktivnost bandi (partizana) isključivo se ima pripisati zvjerstvima koje provode ustaške trupe u Hrvatskoj prema pravoslavnoj populaciji. Ustaše provode bestijalna dijela ne samo prema muškoj populaciji u dobi za regrutaciju već posebno prema bespomoćnim starcima, ženama i djeci. Broj pripadnika pravoslavne populacije koju su Hrvati izmasakrirali približno iznosi oko 300 000.

Bit će da je i ovo komunistička propaganda.

ustaše su s četnicima bili zakleti neprijatelji

http://povijest.net/v5/wp-content/uploads/2010/03/cetnici-ustase.jpg

http://povijest.net/v5/wp-content/uploads/2010/03/sincicev-tekst.jpg

Lorković 26. svibnja 1942. depešom obavještava «vrhovništvo» Velike župe Bribir i Sidraga da se odobrava dogovor donačelnika općine Knin (Josipa Laće) sa četničkim zapovjednicima Knina, Zrmanje, Gračaca, Bosanskog Grahova i Drvara, pod uvjetom da se s istima ne sklapa nikakav pismeni dogovor jer je ta suradnja privremena. Depešom se daje i suglasnost da se Momčilu Đujiću, Mani Rokviću, Bogunoviću, Paji Popoviću i Paji Omčikusu dodijeli pomoć od milijun kuna, 200 pušaka i 10 strojnica. Isplata je obavljena početkom lipnja o čemu je Sinčić obavijestio Pavelića.(18)

Nakon brojnih sastanka ustaša i četnika donesena je odluka da se četničke trupe stave pod ustašku komandu. Ža mi je šta nemogu pronać fotografiju i toga dokumenta.
Za vrime četničkoga pokolja u selu Gata u dalmatinskoj zagori znači teritorij "NDH" ustaša "zakletih" četničkih neprijatelja nije bilo ni vidit ni čut niti da su došli pokopat mrtve već su to partizani učinili.

Ustaška ideologija promiče mržnju i netoleranciju te se kosi s naucima katoličke vjere

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dd/Ustaše_order_for_Jews_and_Serbs_to_leave-1941.jpg

Hrvati nikada nisu vodili osvajački rat

Pavelić je na istočni front posla 10000 Hrvata u osvajački rat da izginu za tuđina. Dakle i to da Hrvati nikad nisu vodili osvajački rat ustaše su okaljale, zauvik.

Što je loše u tome da se unuci ustaša i hrvatskih partizana izmire i zajedno rade za boljitak drage nam domovine

Izjednačavat i mišat partizane sa izrodima!? NIKAD! Na samu pomisao mi se povraća jer nikad, ama baš nikad oni neće moć zapivat "i prije ćemo mi umrit nego svoje zemlje dat".. Izmirenje sa unucima dolazi u obzir jedino kad prestanu lagat i revidirat povijest da bi prikrili činjenicu da su ustaše najveća sramota i izrodi hrvatskoga naroda. Činjenicu da in ni cila Hitlerova i Musolinijeva vojna mašinerija nije pomogla da stanu na kraj onima za koje govore "da ni vojska nisu bili" i koji su in na kraju došli glave. Dok god to ne prestane ova zemlja i narod može ić samo na gore ka šta i ide od kad se ponovo pojavilo ustaško i četničko zlo.

Znan da će neki reć da in je pun kua partizana i ustaša ali di god se pojave ovakve bljuvotine i licemjerne laži ka u ovome komentaru ja ću in se suprostavit. Radi moga dide, njegove braće koji su ostavili čriva i kosti za ovu zemlju i pogotovo radi ljudi poput njega http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hr/8/8e/Stjepanfilipovic.jpg

Tko je glasao

Mirko i Slavko

da Italija nije kapitulirala pred saveznicima danas bi ti govorio "Si signore".

"" Radi moga dide, njegove braće koji su ostavili čriva i kosti za ovu zemlju i pogotovo radi ljudi poput njega ""

Trebao bi biti malo precizniji ,naime u ovoj rečenici ne vidm za koju to "ovu zemlju".

Što se tiče ustaša danas . Molim lijepo ,pa u Hrvatskoj na slobodnim izborima pobjeđuju pretežito lijeve stranke ili desna HDZ prepuna bivših komunista.
Ako uzmemo da je HSP najbliža poveznica s ustašama ,pa oni imaju samo jednog u Saboru.

Znači ,narod se odrekao ustašluka ,za prvog predsjednika birali su bivšeg partizana koji se odrekao komunizma.

Zašto vi neki tako zasljepljeno tražite i izmišljate ustaše. Da to nije po onoj : Držte lopova...

sve dobro...

Tko je glasao

Io sono Dalmata da Spalato.

Io sono Dalmata da Spalato. Non capisco contadino Croato.

Tko je glasao

Nemaš problema

fetivi ,mogu prihvatiti da je kod vas civilizacija došla prije nogo kod nas barbara iz unutrašnjosti,uglavnom ruralaca. Dok smo mi bili još divlji kod vas se uvodio vodovod.

Nego ne odgovori ti "za koju"državu su se borili ,did i još neki. Za koju državu?

Znaš ,kod nas se nešto brzo mjenjaju države ,pa da usuglasimo stavove.

sve dobro...

Tko je glasao

Kaj nisi nekaj zaboravil ?

@Drvosjek
Dragi moj kolega. Lijepo si to sročil kak tebi paše. Nekakvu kronologiju događaja u kojoj nedostaje najbitnije. Istina.
1. Reci otvoreno, jasno i glasno. Na kojim je to izborima Hrvatski narod izabrao Pavelića & Com. za vođu.
2. Nijemci su prvo htjeli da dr. Maček preuzme tu ulogu jer su dobro znali da HSS ima veliku potporu u narodu, ustaše samo onu ekstremnih pristalica. Maček se zahvalio i odbio.
3. Pavelić je čučal u Karlovcu dok ga Nijemci niusu instalirali.
4. Zar Hrvatska redovna vojska niisu bili Domobrani ? Ustaše su bili stranačka vojska.
5. O djelovanju Katoličke crkve neću, da ne povrijedim vjernike, a pogledajte link i sami prosudite.
http://www.juliagorin.com/wordpress/?p=2926
6. Nemojmo ono što nam se ne sviđa ignorirati i zamatati u celofan domoljublja.
7. Komunisti ( sviđalo se to nekom ili ne ) davno prije Ustaša prepoznali su Hrvatski i Srpski nacionaliza. U početku su to bile socijal demokratske radničke stranke. To što je kasnije utjecaj Oktobarske revolucije donio bilo je suprotno stajalištima tih stranaka.
8. Nakon Stvaranja Kraljevine SHS bile su zabranjene 6.Januarskom diktaturom, a ustaše su još uvijek jajca po pijesku vlekli a kasnije s velikim blagom preko Bleiburga skup sa četnicima vtekli.

Da se zna u ime istine. Poštujem tvoje domoljublje ali istinu još više.

Tko je glasao

Otvoreno, jasno i glasno

""1. Reci otvoreno, jasno i glasno. Na kojim je to izborima Hrvatski narod izabrao Pavelića & Com. za vođu."

@bolti

Nije ih ni mogao izabrati jer im je stranka zabranjena.

Niti na jednima niti sam ja to tvrdio. Ovo drugo sve i sam mogu potpisati što si napisao. Ne moraš mene ubjeđivati ,ne jednom sam napisao da ustaše nisu donijele ništa dobro Hrvatima ,ali dodajem :komunisti pogotovo.

Sad kad imamo svoju državu ,članicu UN ,svoju reprezentaciju i sportaše svoju vladu ,ne trebaju nam ni ustaše ni komunisti ,s tim da neki politikanti rade podjelu u narodu po toj crti e da bi se održali i što dublje zavukli ruku u džep.

Kad su ustaše u pitanju ,prije WW2 moj najkraći sažeti komentar je svima koji su se suprostavljali bilo kakvoj hrvatskoj samostalnosti:

Nije vam bio dobar Radić , ubili ste ga . Zbog toga ste dobili Pavelića.

Pazite da vam se to ne ponovi ,pa vas budemo ovakvi poput mene i mog ćaće morali braniti.

hehe.

Nema ustaša ,a ovi Zokijevi klonovi počinju nam propagirati marxizam ,pederizam i sl. ideologije umjesto da se najzad počne gledati od čega se živi ,sprečava kriminal i sl.

sve dobro...

Tko je glasao

u ime naroda

drvosjek,

napisao si, odnosno prikazao drugu polovicu istine, koju 50 godina komunističke i postkomunističke vladavine nije dozvoljavalo niti spomenuti. Ipak, ima stvari koje treba dodati. Ustaše nisu kontrolirale niti svoju sudbinu, a kamoli sudbinu svojeg naroda ili građana svoje države. Dakle, bili su pomoćna vojska, potčinjeni u armiji luđaka, sa svime što to donosi, a donijelo je i teške zločine prema jednoj manjini bez oružja i političke snage.
Biti svoj na svome jest hvale vrijedan cilj, ali ako ga se realno politički pokuša ostvariti savezništvom sa totalitarnim režimom, kojeg vodi luđak, postoji rizik da prije ostvarenja slobode postaneš suučesnik u zločinu. Treba biti pošten i priznati da je dio cijene uspostave hrvatske države makar je danas zvali tkz nezavisna platila nevina manjina civiliziranih, gradskih ljudi, koji bi velikom većinom prihvatili biti građani hrvatske, a mnogi bi se i smatrali barem jednako hrvatima koliko židovima.
Taj dug je ostao neplaćen, u nekom duhovnom smislu, i isto tako u duhovnom smislu uvijek će ostati neplaćen, to i jest smisao takog duga, svijest o nepravdi koja je u naše ime, u ime naše želje za slobodom, nanesena nevinima, trebala bi nas učiniti mudrijima i boljima.
U realnom svijetu, bilo bi pošteno vratiti oteto, obeštetiti oštećene, sagraditi sinagogu, i sjetiti se da je to naš dug, zajednički.
kao što je ivan pavao II, papa poljak, smogao snage i mudrosti da zamoli za oprost za sve ružne, nepravedne i nasilne stvari koje je uradila ili rekla, potakla, katolička crkva makar je osobno bio i pošten i dobar čovjek.
Nije svaki dan nedjelja, niti je svaki čovjek sveti otac, ne treba se stalno ispričavati, ali dobro je za dušu i budućnost ne odustati od onog što je pošteno i pravedno, a koji put to traži i ispriku.
U ime naroda.

luka

Tko je glasao

Uglavnom sve stoji

@luka

što si napisao.

Ja sam samo protiv komunističke propagande i boljševičkog agitpropa ali nisam protiv istine.

Primjer:

Nekoliko sela u Posavini par km uzvodno od Jasenovca. U nekima žive pravoslavci koji sebe nazivaju Srbima ,a u nekima žive katolici koji sebe zovu Hrvatima. Činjenica je da su i jedni i drugi davno došli negdje iz centralne Bosne povlačeći se pred Turcima.

Tko ne zna podjelu po vjeri ne bi ih razlikovao. Naime, na isti način obrađuju zemlju ,gaje stoku ,grade gospodarske objekte ,žene i muškarci slično se odjevaju i tako to.. Prezimena i imena ista ili slična ,poznajem Iliju Stejakovića Srbina ,ali i Hrvata.

Godina je 1942. Iz svih sela mobilizirano je u domobranstvo nešto mladića.

Iz Hrv. Dubice ponekad dođu Njemci "samovozom" da vide domorodce.

Jednom im partizani postave zasjedu i izrešetaju auto i trojicu pobiju.

Slijedi kaznena ekspedicija po ustašama tzv. Bobanovcima. Partizana nema toliko da brane ta sela i slijedi bežanija. Spale pravoslavnu crkvu i većinu kuća.

Narod se razbježi u zbjeg ,neki uspiju kroz šume do brda oko Kostajnice pa za Bosnu ,do Kozare ,a neki preko polja do susjednih sela gdje ih prijatelji ,poznanici ,komšije skrivaju među svoje obitelji. Tko je imao dvije snahe sad ima tri ,tko je imao četvero djece sad ima šestero i sl.,vojno sposobne skrivaju po štalama i sjenicima.

Ustaše normalno, znaju da se u hrvatskom selu skriva nešto pravoslavaca iz susjednih srpskih sela.
Sazivaju zbor u centru sela gdje im neki ustaški logornik ,tabornik ili kako su se sve nazivali drži "motivacijski" govor. Među ostalim im kaže " znamo mi da vi njih krijete ,to će vam se kad tad osvetiti" i tako to .

Nakon nekog vremena puste propagandu da je kazna izvršena i da neće više biti ekspedicija ,ali da se više ne smije ponoviti napad na saveznike Njemce ,na hrvatsku vojsku ,da se ne smije napadati pruga Dubica-Sunja-Sisak i sl. Narod se pomalo vraća kućama.

U selima organiziraju oružnike ( policiju iliti žandarmeriju)i to i od pravoslavaca kod pravoslavaca i sl.

Međutim što.
Te jeseni puste glas da će od Siska prema Jasenovcu ići Savom pun šlep pšenice koji će pristajati u određenim selima i da mjesni šefovi bez iznimke organiziraju po selima domaćine ,da dođu prema broju članova obitelji na podjelu pšenice.

Zaista ,djele pšenicu na nekoliko mjesta. Kad su pristali kod skelskog prijelaza na terenu gdje su pobijena ona tri Njemca ,narod se isto okupio,došli ljudi ,žene ,babe sa zapregama i kako tko.

E sad ,kad ih se dovoljno okupilo posada skida cerade na šlepu ,ispod cerada iskaču ustaše ,s kabine se skida cerada sa mitraljeza i svi otvaraju vatru po narodu ,konjima ...
Narod bježi što nije odmah pobijeno ,ovi naravno iskaču sa šlepa i ubijaju sve što nađu jer " nije smjela ostati živa ni srpska kokoš" a ustaše su poznate po tome da naređenja izvršavaju ,njihova zakletva ih na to obvezuje.

Ima još živih ljudi u tim selima ,jednih i drugih koji se sjećaju tih događanja.

Pouka ide ovako: Da nisu komunisti ubijali za račun Staljina ne bi ni ustaše za račun Hitlera.

Ovi pobijeni tu na obali Save nekoliko km uzvodno od Jasenovca pripisani su žrtvama Jasenovca.

Eto ,ne trebaju ovi mladi komesari meni ( nama starijima) prodavati propagandu ,kad mi jednostavno znamo kako je bilo.

Laži treba razotkrivati ma s koje strane dolazile.

sve dobro...

Tko je glasao

kriva su naređenja, a ne ustaše

ustaše su poznate po tome da naređenja izvršavaju ,njihova zakletva ih na to obvezuje

Ti kad kreneš, fakat si nezaustavljiv...

Do sada znamo tebi, da bi (figurativno, naravno):
- silovao lezbijke
- odrekao se sna homoseksualca
- komuniste "kundakom u zube"
- fetišistički veličao nadrimitove poput "ustaše su poznate po ovome i po onome" (svaki može puzati tri kilometra na jednom koljenu, hrane se samo sirovom repom, pročitali su sve što je ikada ikoji Hrvat napisao, a kad vide srpsko siroče odmah ga posvoje)

Đizs end Merijo!

Tko je glasao

A koji q su Njemci uopće

A koji q su Njemci uopće dolazili?
Jaka ti je logika, nije kriv okupator i njegovi pomoćnici nego oni koji su se suprotstavili okupatoru.
To je kao da kažeš da '91. nisu četnici bili krivi za zločine, nego oni koji su im se suprotstavili i tako isprovocirali četnike.
I eto, nakon svega ti dođe na feniksovo stajalište o zbivanjima 90-ih.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ne podmeći

bezobrazno @silverci.

Ja pišem što znam ,što sam čuo iz prve ruke ,naravno podržano s nešto knjiga koje sam pročitao.

Tražiti od naroda onda ( heeej 40-41) koji je bio katolički i bogobojazan ,uglavnom polupismen da se pridruži komunistima koji su negirali Boga i privatnu svojinu jest iluzorno i moglo se samo silom ,prevarom i zločinima.
Nikog ja za ništa ne krivim. Francuzi su isto imali pokret otpora ,kao i mnogi drugi ,ali nisu prihvatili komunizam a Stalinovi agenti nisu imali utjecaja. Jednostavno zar ne.

Zašto naši antifašisti nisu kad su se dokopali vlasti uveli demokraciju nego staljinizam.
O tome pričam.

Na isti način možeš danas pljuvati po našim vojnicima u Afganistanu koji su u savezu s NATO.

Paralela s 91. (jebo te Feniks) govori upravo suprotno. Nije bilo komunista ni ustaša , (HOS-.ovci su bili najbliže ustašama kao vojno krilo ,ali im se nije dopustilo da se otmu kontroli),kao ni podjela po toj liniji ,čemu su se velikosrbi nadali kao i danas ,pa smo od napočetku nenaoružanog narod izišli kao pobjednici u ratu.

Da je bila podjela kakvu danas vi neki forsirate ,pucao bi Hrvat na Hrvata a velikosrbi bi trljali ruke.
Samo to vama teško zadojenim tzv.ljevičarima ne ide u glavu zbog ispranih mozgova.

Moš mislit ,svi koji se s vama ne slažu su odmah ustaše i četnici. Fašisti. Dok sebi vrlo ekstenzivno pripisujete aureolu antifašizma.
Antifašist je bio moj ćaća koji je ranjen kod Bihaća u borbi s Čerkezima ,Švabama i ustašama ,koji se prije svakog jela križao /krstio a nije htio u komuniste ,makar bi bio dobio stan u obližnjem mejstu.

E sad malo o Dalmatincima ,antifašistima,partizanima.

Hrvati pod Talijanskim fašistima. Okupacija.Naravno da ste se pobunili i dali u partizane,kapa do poda.

Poznavajući vaš mentalitet i žestinu ,kod vas ne bi bilo Jasenovca ,vi bi sve podavili u moru.

sve dobro...

Tko je glasao

hibernacija

Bogobojazan narod... pa kako ti zamišljaš život u hrvatskoj unutar Kraljevine Jugoslavije - kao da je riječ o nekim gnomima koji su svi pasli svoju kravicu i jedina literatura im je bio godišnji razrez poreza? Pa jel ti znaš koliko je bilo previranja, koja literatura se tada nudila, koliko štrajkova, koliko partija i stranaka... što misliš da je "komunizam" kao pojam s neba pao 1941. kao s kruške?

Pa pričamo o krajevima iz kojih se dobrovoljno išlo u Španjolski građanski rat (na pravu stranu). Stvarno barataš s premalo povijesnih činjenica pa tvoji komentari ispadaju, u najmanju ruku - smiješno.

Eto, što nisi kao svoj ćaća? Meni najdraži spoj - katolik, partizan, antifašist. Nego ovako glavinjaš amo-tamo.

Tko je glasao

Odjebi trolu

što bi ti htio da ja sad tu pišem disertaciju na ovom nivou raspre.

Ti ćeš izvući neku glupost ,kao španjolski građanski rat ,gdje su se ,pazi sad naši našli na pravoj strani.
Na pravoj strani su bili organizirani od kominterne . Došli na poziv tamošnje komunističke partije
pomoći drugovima da uvedu staljinizam.

Sad ćeš ti tu nama skraćeno opisati Historiju radničkog pokreta. Što očekuješ da se ja suprostavim. Ako si primjetio ja se i danas zalažem za lijeve ideje ,ali bez komunjara molim fino.

Nemaju komunisti monopol na pravdu. Oni svoju pravdu nameću silom ,pa im se silom treba suprostaviti.

Kad je ono stavilo Milanoviću krušku pod njušku i kratko ga pitalo :Tito ili Tuđman?
Odgovorio je -Tito.

Što je napravio čim je došao na vlast za dobrobit radničke klase. Otišao na ljetovanje kod Tedeshia.

To je bilo nedavno ,a s kojim ti to ,majke ti ,povjesnim činjenicama barataš.

sve dobro...

Tko je glasao

Fala bogu...

sad će protektorat... jer mi to zaslužujemo...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

slatko relativiziranje

Srećom postoje činjenice koje je vrlo teško relativizirati. Četnici volje sebe gurati u nekakve antifašiste. Ustaše sebe vole gurati u predstavnike vjekovne težnje hrvatskog naroda.

No ono što ostaje činjenjenica jest da su ustaše i četnici odlično i sustavno surađivali - kao i svi fašizmi, te da su imali samo jednog stvarnog neprijatelja - partizane, odnosno antifašiste. Njihove međusobne borbe su više stvar slučajnosti i mogu se nabrojati na prste jedne ruke.

Dakle - fašizmi uvijek lijepo surađuju bez obzira na ogromne "programske razlike"... a kako će se poslije relativizirati, manje je važno.

Tko je glasao

Evo i konkretnih podataka o ustaško-četničkoj suradnji

Četnički sukobi sa NDH i suradnja

Dana 28. svibnja 1942. pod pritiskom Nijemaca bio je zaključen prvi sporazum između ustaških državnih vlasti i četnika u Bosni; slijedili su i drugi slični sporazumi (između travnja i listopada sklopljeno ih je 12).

17. lipnja veliki župan u Kninu David Sinčić sklopio je sporazum s četničkim vojvodama o suradnji u borbi s partizanima. (U to doba NDH ublažava politiku prema Srbima, pa je npr. osnovana i Hrvatska pravoslavna crkva). Ustaške su se vlasti obvezale opskrbljivati četničke snage u borbi protiv partizana; ranjenim četnicima bit će pružena njega u hrvatskim vojnim bolnicama; udovice i siročad četnika poginulih u borbi protiv partizana primat će istu financijsku pomoć koja se daje preživjelim članovima obitelji hrvatskih vojnika. Ovi su se sporazumi odnosili na oko 10.000 od otprilike 15.000 bosanskih četnika u njemačkoj okupacijskoj zoni.

Četnici su 1944. godine još mogli biti prebacivani iz NDH u Vojnu bolnicu u Beogradu ili čak u Treći Reich radi liječničke njege.

Četnici zajedno s Nijemcima i ustašama sudjeluju u akcijama protiv narodnooslobodilačkog pokreta, u kojem sudjeluju i mnogi Srbi i podržavaju ga mnogi srpski civili; tako je suradnja ustaša i četnika u praksi dovela do rasta srpskih žrtava (ali naravno i hrvatskih i muslimanskih).

20. lipnja 1942. 2.000 četnika iz okolice Prijedora sudjeluje kao logistička potora Nijemcima u napadu na Kozaru, time pomažući ustašama i Nijemcima u uništenju partizanskih jedinica i u masovnom pokolju Srba. Iako nisu sudjelovali u samoj borbi potpisali su sporazum o nenapadanju i suradnji s ustaškim vlastima.

Usprkos tim sporazumima, četnici su povremeno djelovali protiv ustaša i neprekidno protiv hrvatskog i muslimanskog civilnog stanovništva. Ustaški poglavnik Ante Pavelić se zbog toga stalno žalio Adolfu Hitleru ali njemački generali u NDH su smatrali da su četnici korisni i nisu ih željeli razoružavati. Njihovo se djelovanje kretalo u rasponu od sabotaža i masakriranja civila do krupnijih bitaka. Milan Šantić, jedan od četničkih ideologa, izjavio je krajem kolovoza 1942. u Trebinju:"Mi Hrvatsku ne ćemo nikada ni formalno priznati. S Hrvatima sarađivat ćemo samo u onim područjima, gde smo mi u apsolutnoj manjini, ali ni tamo lojalno i iskreno."

Ni ustaška strana se nije uvijek pridržavala dogovora; kad nisu bili pod njemačkom kontrolom ustaše su napadali četnike, čak su jednom prilikom na zagrebačkom željezničkom kolodvoru; iz vlaka koji je vozio ranjene vojnike srpskog dobrovoljačkog korpusa na oporavak u Njemačku, izvukli sve ranjenike i strijeljali ih na licu mjesta. Bilo je i većih bitaka, jedna od najvećih bila je bitka na Lijevča polju. Pavelić je 1945. o četnicima rekao:"Mi o njima mislimo svoje. To Luburić dobro zna i on će paziti na njih i udesiti ih kad ih više ne budemo trebali." Ni Nijemci nisu u potpunosti vjerovali četnicima. Kada se 1944. očekivalo iskrcavanje Saveznika na Dalmatinskoj obali razoružali su 7.000 četnika u južnoj Dalmaciji smatrajući da će se ovi okrenuti protiv njih.
Ustaški pokolji, sa svoje strane, poticali su otpor među Srbima, koji su se više nego četnicima okretali partizanima. Ponekad međutim za neke jedinice nije bilo jasno kamo stvarno pripadaju, ili su otvoreno mijenjale stranu. Kako je Narodnooslobodilački pokret jačao, dolazilo je do raščišćavanja.

15. travnja grupa od 1.000 četnika se kod Slavonskog Broda sukobljava s ustašama i biva poražena. 20. travnja 1945. vlada NDH je u Zagrebu pregovarala s predstavnicima Draže Mihailovića koje je predvodio general Svetomir Đukić. To su bili prvi izravni ustaško-četnički pregovori bez posredovanja Nijemaca. Četnička delegacija je izjavila da je Draža Mihailović spreman priznati NDH uz mali ispravak granica između NDH i Srbije na teritoriju Bosne. Pavelić je odgovorio da je moguća suradnja jedinica NDH s četničkima i četnicima je poslana velika količina lijekova protiv tifusa koji je tada među njima harao. Zajedno sa Đukićem vlada NDH je pokušala sa upraviteljem Slovenije generalom Leonom Rupnikom stvoriti slovensko-hrvatsko-srpski antikomunistički blok i osigurati slobodan prolaz vojske NDH i četnika preko Slovenije čemu je udovoljeno.

Tko je glasao

...u desetak tjedana 16

...u desetak tjedana 16 tendencionih dnevnika s otprilike 1900 komentara...od kojih je dvadesetak bilo mojih.
...od ovog komentara više nećeš naći moj nik pod Tvojim dnevnikom. Sudjelovao bih time u nečemu što ocjenjujem destruktivnim...
s pozdravom...

Tko je glasao

@indian

Učiti mlade, objašnjavati što je naci-fašizam, što su kvislinzi (bilo četnici, ljotićevci, nedićevci, bilo frankovci, ustaše, bobanovci., luburićevci...), iskazivati pijetet prema žrtvama suludog ratnog nasilja, opominjati, NIKADA NIJE suviše i nikako ne može biti destruktivnim. Naravno, jednog dana podvući će se ta crta, ali ako budeš okretao lice od suočavanja s povijesnim istinama, postoji vellika opasnost da se povijest ponavlja.
HISTORIA EST MAGISTRA VITE!
S pozdravom,

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljb Rbn Wss, čt

Ljb Rbn Wss,

čt mld, bjšnjvt št j nc-fšzm,

k bdš krt lc d sčvnj s pvjsnm stnm, pstj vllk psnst d s pvjst pnvlj.

Zbg čg nd tvj nrd, kj j prš strht gncd lgr, sd t rd Plstncm?

Zr nst nšt nčl d pvjsn stn, n kj s pzvš?

Tko je glasao

Zahvaljujem na suradnji i

Zahvaljujem na suradnji i sretno.

Tko je glasao

Kako spasiti

Kako spasiti premijera?

ovakvim dnevnicima (cak i djelovanjima opisanim u dnevniku) to zasigurno nece biti moguce..

http://www.politikaplus.com/novost/77308/marijan-kostrencic-kako-spasiti...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci