Tagovi

Srpska Pravoslavna Crkva krivotvori povijest

Zaista nije ugodno vidjeti da pojedincima ni danas nije teško bezočno lagati, bez obzira na poziciju.
Evo malog citata iz

http://www.spc.yu/Genocid/Slavonska/slavonskal.html

...Iz takvog stanja preslo se jos u gore, pogubnije, neljudskije, odnosno dosli smo u stanje totalnog duhovnog genocida. Ovaj rat (1991–1995) uzima ono najvrednije: nevine ljudske zivote, unistava svetinje, kulturno-umetnicka i ostala materijalna dobra. Taj rat, nametnut srpskom narodu, doveo je Srpsku pravoslavnu crkvu i njen verujuci narod na tim prostorima skoro do unistenja i nestanka.

Srpski hramovi i ostalo crkveno-umetnicko i istorijsko nasledje Srpske pravoslavne crkve na podrucju bivse jugoslovenske republike Hrvatske, koji su rasprostranjeni u pet pravoslavnih eparhija (Osjeckopoljska i baranjska, Slavonska, Zagrebacko-ljubljanska, Gornjokarlovacka i Dalmatinska), bili su prvi na udaru. To je cinjeno smisljeno; trebalo je unistiti autenticna svedocanstva i duhovno pamcenje srpskog naroda na prostorima Baranje, Slavonije, Like, Banije, Korduna, Dalmacije i drugih srpskih prostora. Ti hramovi, koji su i specificni spomenici graditeljstva, predstavljaju verski i nacionalni identitet srpskog naroda na tim prostorima. Rusenjem, paljenjem, obesvecenjem i drugim brojnim nacinima unistavanja srpskih bogomolja i kulturno-istorijskih spomenika, neprijatelj nastoji da, pored njihovog zatiranja, srpski pravoslavni narod i duhovno povredi. Novopostavljeni episkop osjeckopoljski i baranjski ne moze da obnovi sediste eparhije u Osijeku. Pakracki vladicanski dvor (1732) je opljackan, granatiran i demoliran. Rezidencija zagrebacko-ljubljanskog mitropolita u Zagrebu je minirana. Vladicanska kuca u Karlovcu je opljackana, demolirana i minirana na rimokatolicki Bozic 1993. godine. Ni jedan od srpskih pravoslavnih arhijereja sa podrucja bivse jugoslovenske republike Hrvatske ne moze da se vrati u svoju rezidenciju, i to iz dva osnovna razloga: ili je dvor onesposobljen ili to ne dozvoljava hrvatska vlast.......

Komentari

Kod ni jedne nacije nije

Kod ni jedne nacije nije viđeno tolko mržnje spram drugih vjera ko kod Srbijancih. Gdje ste došli ste srušili crkvu druge vjere i uništili groblja.
Ni osmanijsko carstvo nije primjenjivalo takve metode i imali su više poštovanja spram mrtvih nego vi.

Tko je glasao

Isto tako nigdje nema takve

Isto tako nigdje nema takve mržnje prema vlastitom narodu kao u nas Hrvata.

Tko je glasao

Nebi baš tak rekel, mislim

Nebi baš tak rekel, mislim da nema nigde tolko ne sloge ko kod Hrvata.
Kad gledam Grke koji su politički podjeljeni isto ko i mi vidim jedno čisto drugu sliku.
Čim neko sa strane počne muljat, staneju jedan uz drugog ko da su svi u jednoj partiji.
Kod Turcih nije niš drukčije, no imamo u susjedstvu puno primjera kaj znači sloga i kolko je jaka na internacionalnoj politiki.

Tko je glasao

Kao prvo, što bi rekao naš

Kao prvo, što bi rekao naš slavni književnik Marin Držić (a rodio se prije točno 500 godina), rat je poguba ljudske naravi. I kao takav nema opravdanja. Kao ni sva stradanja koja nosi, ljudska i materijalna. Ali ima ovdje i nešto drugo.

Taj rat, nametnut srpskom narodu, doveo je Srpsku pravoslavnu crkvu i njen verujuci narod na tim prostorima skoro do unistenja i nestanka.

Jako interesantno. Rat nametnut srpskom narodu! Jesu li ovo slike porušenoga u Srbiji? Ili je tamo sve ostalo netaknuto, a ubijanje i rušenje se dogodilo u Hrvatskoj – pardon, 'na podrucju bivše jugoslovenske republike Hrvatske'. Mnogo lepo! A hrvatski narod je u tom ratu verovatno mnogo uživao, sudeći po onome što je ovdje prezentirano.

Eno im Miloševića, leži tamo negdje u dvorištu svoje kuće (beše li ono Požarevac?), pa neka s njim riješe što ih muči oko krivotvorenja povijesti. A može im pomoći i sama SPC, koja u svemu što se događalo itekako ima udjela.

Panonicus, s obzirom da ovdje nema nego samo jedna i po tvoja rečenica:

Zaista nije ugodno vidjeti da pojedincima ni danas nije teško bezočno lagati, bez obzira na poziciju. Evo malog citata iz

i bez nekakva završnog komentara. Prvo sam ovaj dnevnik doživio kao provokaciju. Pa sam se trebao vratiti na početak shvatim da ipak ima neku drugu svrhu.

Nota bene, ako je ovo stranica SPC, onda to nisu nikakvi 'pojedinci kojima ni danas nije teško bezočno lagati', to je nešto puno više. Ali – na neke stvari smo već naučili - nije valjda da si očekivao kako će oni pisati o ubijanju Hrvata, o rušenju hrvatske kulturno-povijesna baštine i zatiranju hrvatskoga identiteta (čime su se dotični bavili 'u njima nametnutom' ratu). A po njima ispada da je nad njima izvršen 'totalni duhovni genocid', i to 'na prostorima Baranje, Slavonije, Like, Banije, Korduna, Dalmacije i drugih srpskih prostora'. Mnogo bre lepo, nema šta!

A tebi negativna ocjena zbog načina prezentacije. Svega jedna i po rečenica vlastitoga teksta, a i u njemu prijepori. Zašto npr. nisi dodao i makar kraći opis samo onoga što se dogodilo tvom Nuštru? Čisto radi ravnoteže. Jer vjerojatno jedan mali Nuštar bilježi više stradanja nego ovo što su braća nabajala!

ragusa

Tko je glasao

Eh u Nustru se barem moglo

Eh u Nustru se barem moglo vidjeti sto se dogodilo. Na brojnim kucama su barem zidovi netaknuti. No, nedaleko od Nustra, u Laslovu, ni oni nisu ostali. I drugi par opanaka, ako su Nustar razrusili zato sto su u njemu zivjeli Hrvati, zasto su Laslovo? Vecinski dio mjestana tamo su bili Madzari? Mozda zato sto su ih pripadnici nacionalne manjine upucivali kako treba braniti domovinu od agresora.

Tko je glasao

digresija, ali nikad nisam

digresija, ali nikad nisam bio u Nuštru, niti tijekom rata, a čovjek iz Nuštra me u JNA spasio od mogućeg vojnog suda i zatvora. MOrat ću to jednom ispraviti.

Peregrine Falcon

Tko je glasao

SPC objavljuje gotovo iste

SPC objavljuje gotovo iste tvrdnje i u Hrvatskoj. Prenio sam to u seriji tekstova na mom blogu u studenom..

Tko je glasao

Koliko su oni dobronamjerni

Koliko su oni dobronamjerni i koliko su se osvijestili vidi se ne samo iz ovog ispada, nego i iz imenovanja njihovog mitropolita Jovana da bude, ne znam točan naslov ali mislim da ide ovako: mitropolit zagrebački, ljubljanski i cele Italije.

Dakle, s obzirom da taj mitropolit nema crkvenu vlast samo nad Zagrebom i Ljubljanom, nego nad cijelom Hrvatskom i Slovenijom, a ima svoje, sebi podređene episkope (biskupe) koji vladaju različitim biskupijama (eparhijama) unutar Hrvatske i Slovenije, a s obzirom na to da se nije nazvao i mitropolitom rimskim, nego je tamo upotrijebljen naziv države, iz toga proizlazi da oni, od sve te tri države, priznaju jedino Italiju, a Hrvatsku i Sloveniju ne.

Druga stvar, u cijelom tom tekstu se Republika Hrvatska naziva isključivo bivšom jugoslavenskom republikom Hrvatskom i nikako drukčije. dovoljno je povezati sve to i čovjeku je sve jasno.

Peregrine Falcon

Tko je glasao

Istine radi na terenu se

Istine radi na terenu se dogadjalo sve i svasta pa su neki poistovjetili crkvene hramove sa crkvenim ljudima SPC-a koji su tih godina sirili prostor za medjunacionalnu netoleranciju i osvajacke planove. Ovim tekstom pokusavaju dokazati namjeru unistavanja tragova postojanja jednog naroda u Hrvatskoj. Sto se samog krivotvorenja povijesti tice to nije nista cudno jer po istocnoj historiografskoj nauci treba prvo postaviti zakljucak i onda predstaviti samo dokaze koji taj zakljucak potvrdjuju.

Tko je glasao

Kad sam preuzeo

Kad sam preuzeo zapovjedništvo u Topuskom, početkom kolovoza 1991. jedna od prvih zapovijedi policiji je bila da postave danonoćnu stražu uz pravoslavnu crkvu i parohovu kuću (bile su jedna uz drugu) jer budala se lako nađe. Kad su četnici ušli dva mjeseca kasnije u Topusko prvo su srušili katoličku crkvu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci