Tagovi

Sretan Božić g.Sanader

Želim Vam od sveg srca da uspijete sastaviti vladu, za koju ste nedavno dobili mandat od predsjednika Mesića. Iskreno se nadam da ćete pošteno i odgovorno obnašati dužnost koju Vam je narod ove zemlje povjerio. Moram biti iskren i reći Vam da ja nisam djelio isto mišljenje. Nikada mi niste baš bili odveć simpatični i niste me uspjeli uvjeriti u svoje časne namjere niti u svoje sposobnosti da našu zemlju učinite boljom, bogatijom i sretnijom. Doduše nije mi ni prvi puta da sam na gubitničkoj strani( kad bolje razmislim od kada uživam demokratske slobode samo sam jedanputa ubo poziciju).
Nikad mi nije baš sjeo Vaš pomalo bahati stil, i još štošta. Svjestan sam da mnogi u Vas polažu mnoge nade, vjerujem da ste i Vi toga potpuno svjesni, te da ih nećete razočarati.

Poštovani g. Sanader, želim Vam nadalje da se riješite svih onih grubih optužbi koje Vas već duže vrijeme prate, budite u tome iskreni i pravedni, te da pronađete račune za svoje skupocjene satove. Želim Vam tkđ. da probate u godinama koje su pred Vama i nama pronaći više razumjevanja i za nas koji nismo Vaši simpatizeri, te nas malo manje izlagati izljevima nekontrolirane egomanije i ev. bahatosti. Znate g. Sanader nisu svi želuci isti, ima među nama i osjetljivijih.

Poštovani g. Sanader, isto tako Vas molim da nas zaštitite od bezskrupuloznih i korumpiranih suradnika kojima smo bili izloženi dugi niz godina, te da se okružite mudrim, sposobnim i poštenim izvrsnicima naše male zajednice. Želim Vam poštovani gospodine isto tako da štitite interese ove zemlje i svih njenih građana, molim Vas da pritom mislite i na nas koji se ne slažemo s Vašim idejama. Neka Vam ne budu bliži interesi Vaših uvaženih europskih prijatelja od interesa Vaših neistomišljenika iz domovine.

Na kraju g. Sanader želim vam najiskrenije puno zdravlja i uspješan posao u služenju zemlji i narodu, probajte u narednim godinama podrediti sve svoje osobne interese služenju interesima zemlje i naroda, budite u tome nepokolebljivi i ustrajni.
Istina je opet da ja u to teško mogu vjerovati , ali moje želje i ne
moraju uvjek biti spojive s mojom vjerom.

Komentari

E pa glede ispunjenja ovih

E pa glede ispunjenja ovih tvojih želja, tu ni pravo božićno čudo neće pomoći. :))

B-52

Tko je glasao

Želje, vjera, čuda, ako

Želje, vjera, čuda, ako terapeutski djeluje, yesss!

Tko je glasao

Imao sam priliku upoznati

Imao sam priliku upoznati gospodina Sanadera, za njegova posjeta Srbiji. Potpisao je međudržavni ugovor s kolegom Koštunicom o zaštiti manjina u dvije države. I, što se dogodilo? Hrvatska je Srbima dala 11 milijuna kuna za njihove kulturne potrebe, a Srbija - 0 dinara. Hrvatska je obnovila Teslinu kuću u Smiljanu, Milankovićevu kuću u Dalju i još štošta, a Srbija - ništa! A koliko je samo Sanader obećavao obnovu Jelačićeve kuće u Peterovaradinu! Hrvata u Srbiji (Vojvodini s Beogradom) ima oko 100 tisuća, ali za Sanadera smo samo balast kojega bi se rado volio riješiti, ali ne zna kako. Možda mu je ovo dobra taktika: "neću se za vas zauzimati nimalo, ali ću svaki puta za dolaska u Srbiju povesti sa sobom Pupovca!"

Taurunum

Tko je glasao

Hristos se rodi!!

Hristos se rodi!!

Tko je glasao

Krug se zatvorio! S obzirom

Krug se zatvorio!
S obzirom na 'real-utopistički' ugođaj, predmnijevao sam i tu dimenziju tvoje čestitke. Zato i postavih ono pitanje.
U sve vrijeme godišta, drIvo nam se navješta!

ragusa

Tko je glasao

Ako Sanader sastavi vladu

Ako Sanader sastavi vladu bit će mu neizmjerno teško. Prethodna vlada(2003-2007) je ostavila rasulo.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ako Sanader sastavi vladu, a

Ako Sanader sastavi vladu, a s time se svi konačno moramo pomiriti, biti će mu doista teško jer zemlja je suočena s mnogim poteškoćama , koje realno gledajući Sanader nije u stanju riješiti, svima bi nam draže bilo da dobijemo pošteniju i kompetentniju vladu. Nama se čini da bi to u ovom času mogla biti vlada lijevog centra. A dali je doista tako ni sami nismo sigurni. Objektivno Milanović ima velike poteškoće u ovom trenutku, i tek sad se vidi nedostatak iskustva i taktike u pomirivanju različitih interesa. Prije svega čeka ga obiman posao u stranci, Račan je to znao raditi, i na Milanoviću je da pokaže neku pamet i ideju a ne samo mišiće i jezik, ako misli dobiti podršku i u svojoj stranci i neke šire koalicije, koja bi mogla ozbiljno voditi zemlju kroz teške reforme do potpunog oporavka i boljitka za sve njene građane.

Tko je glasao

Molio bi da kod upotrebe

Molio bi da kod upotrebe riječi kao što su "svima bi nam bilo draže" ili "nama se čini" ili pak "ni sami nismo sigurni" bar u zagrade dodaš ko su ti mi.
Da se zna.
Mogao bi netko pomislit da su MI svi koji su na ovom portalu prisutni a to nije fer prema onima koji nisu ti MI.

svi smo mi samo duhovi na ruševinama nekih davnih civilizacija

svi smo mi samo duhovi na ruševinama nekih davnih civilizacija

Tko je glasao

Žao mi je ako je ostalo

Žao mi je ako je ostalo nedorečeno, ja sam se izjasnio kao pojedinac kojem nije po volji ovakav izborni rasplet, pa onda na nekim općim mjestima držim da bar u tome djelim mišljenje s većinom hrvatskih državljana koji nisu glasovali za HDZ. Ispričavam se ako Vas je to na bilo koji način povrijedilo, ili utjecalo na kvalitetu ovog uglednog portala. Vaše mi je mišljenje jako važno, i koliko god da bilo suprotno od moga ( možda) uvjek ću se zalagati za konkurenciju argumenata i dobronamjernu i civiliziranu diskusiju. Pa iako smo kako Vi kažete "duhovi na ruševinama davnih civilizacija", ne možemo izbjeći obvezu i odgovornost prema sadašnjosti, a neki od nas ni prema budućnosti.

Tko je glasao

Kada malo bolje razmislim,

Kada malo bolje razmislim, ja zelim da Sanader sastavi vladu. To zelim onako od srca. Uzimajuci u obzir mentalitet nas Hrvata, to je zapravo idealna opcija. Naime, razgovarao sam s nekolicinom ljudi koji se dubinski kuze u ekonomiju, koji su svi redom zabrinuti zbog stanja drzave, vanjski dug je nastavio rasti, unutarnji se skoro utrostrucio, nelikvidnost se povecala,.... I da je sada vlast preuzeo SDP, opet bi im trebale 2 godine samo da saniraju stete i ozdrave gospodarstvo, a sljedece 2 im ne bi bile dovoljne za ispuniti predizborna obecanja, pa bi mi Hrvatistanci ponovo izabrali HDZ razocarani SDP-om.

Ovako, Ivo ce nasljediti svoju hrpu probušenih vreća koje, mislim da nema šanse zakrpati s obzirom na ekipu koja ga okružuje i koja je jednostavno naučila da pola ide u vlastitu džep. Čak i da želi osobno prestati sa takvom praksom, zajedničarska ekipa ne zna drugačije. I tako, mislim da je realna situacija da ce Hrvatska za 4 godine biti u ekonomskom rasulu, a da ce nama Hrvatistancima konacno doci iz guzice u glavu kakvu smo vlast imali. Pa ce se ponoviti 2000-a godina kada ce svi (osim clanova stranke valjda) biti protiv HDZ-a. Ostaje samo ufanje da ce ostale političke opcije biti PUNO pametnije nego proteklih 7 godina....

Tko je glasao

Ovaj komentar, unatoč nekim

Ovaj komentar, unatoč nekim 'težim' terminima (nije zamjerka), sadrži puno toga čega nema u brojnim analitičkim dnevnicima. Na ovu temu bi 'potkovaniji' ekonomski analitičar mogao napisati poseban dnevnik.

A politički zaključak mi se čini utemeljenim. Sve ovo baca jedno sasvim novu svjetlo na aktualnu političku situaciju i naša pojedinačna 'zalaganja' oko mogućih rješenja.

ragusa

Tko je glasao

E doista se nakupili ovdje

E doista se nakupili ovdje pa to je cudo jedno. Svima je mrsko od same pomisli na izborne rezultate i zluradujete se nekontrolirano, a ovdje je jos i grupna terapija, samo jos fali da se primite za ruke i mantrate.
Po meni to je doista jadno, zar niste racunali sa mogucnoscu ovakvog ishoda.

O ekonomskoj argumentaciji ovdje uopce ne vrijedi pricati, kao i o gomilu drugih. Cista zluradost i nezatomljena zloca koja se namjerava i prijeti radovati susjedovoj nevolji i sto je jos tuznije taj osjecaj nametnuti sire. Mi nekoliko godina u ekonomskom smislu doista uzivamo prekrasne uvjete i prilike, za sto smo se i sami dijelom izborili, ali vecim dijelom i zbog povoljnih ekonomskih uvjeta cijelog okruzenja. Ne trazim da se to velica, ali umjesto da se o tome prica, o raznim mogucnostima korisnog usmjeravanja paznje i bavljenja mi ovdje imamo skupljanje i kanaliziranje zloce od jednih izbora do drugih. Neki jos nisu prevladali srdzbu od predproslih, a prosli vec donjeli novu patnju. Ekonomske prilike se mijenjaju i zasigurno ce dobre kratko trajati, ali sto ce tek biti onda sa ovom zluradoscu.
Fascinanto, ali u principu infatilno, ali vrijeme prolazi.

Tko je glasao

Četvorka za duhovitost, s

Četvorka za duhovitost, s humorom je uvjek lakše popiti i koju uvredu, proturječje, i glupost. Samo duhovitost i humor nisu dostatni okvir u kojem bi se kupala istina, za nju treba i malo skepse, i još koječega !!
Ipak četvorka!!!

Tko je glasao

Svasta smisljaju da me

Svasta smisljaju da me usutkaju. Daju nule, cetvorke, ignoriraju kad mogu, udruzuju se, zlopamte,... , a uobrazio sam jos toga, ali ovo, ovo je najefikasnije. Proboden sam direktno u srce i od ovog se necu oporavit. Smrtno ozbiljan.

Tko je glasao

Svi mi ovdje pišemo pod

Svi mi ovdje pišemo pod nickovima, i tko zna kakvi smo u stvarnom životu: što radimo i za što se zalažemo. Ima nas "lijevih" i "desnih". Iz ovog ali i drugih komentara zaključujem da si simpatizer ili član HDZ-a (odmah ću dodati ja nisam ni član ni simpatizer SDP-a, a pogotovo HDZ-a).
Kažeš, citiram: Mi nekoliko godina u ekonomskom smislu doista uzivamo prekrasne uvjete i prilike, za sto smo se i sami dijelom izborili, ali vecim dijelom i zbog povoljnih ekonomskih uvjeta cijelog okruzenja. Ne trazim da se to velica, ali umjesto da se o tome prica, o raznim mogucnostima korisnog usmjeravanja paznje i bavljenja mi ovdje imamo skupljanje i kanaliziranje zloce od jednih izbora do drugih...
Kao ilustraciju tih povoljnih uvjeta okruženja i idile u kojoj živimo i radimo kopiram dio komentara kojeg je objavio Bet na moj post o guverneru:

Rohatinski sasvim sigurno zna o čemu i zašto to govori. Valjda je svima jasno da to ne čini i partijsko-interesnih razloga.

Razlog za upozorenje i kritiku je nešto što se "iza brda valja", zakuhano u kuhinjama daleko izvan domašaja domaćih igrača. Američka centralna banka svojom politikom nedjelovanja (ne diže kamatu) pokušava spasiti što se spasiti da od američkog gospodarstva i izvozi domaće probleme u Svijet: dolar, na kojem su još uvijek zasnovane glavne svjetske financijske rezerve i trgovina sirovinama (naftom) strmoglavo pada, nafta je na 100 dolara barrel, američki državni dug je astronomski, dužnička kriza polako ali sigurno rastače temelje stabilnosti, burze padaju. Europsk proizvodi teško nalaze kupce “preko bare” i šire. Mnogi respektabilni komentatori prognoziraju dugotrajnu recesiju i tešku financijsku krizu, inflaciju i sve što s time dolazi.

Hrvatska neće moći izbjeći posljedice te neizbježne krize. Rohatinski, a i svi objektivniji promatrači znaju da je veliki dio gospodarskog rasta u Hrvatskoj posljednjih godina ostvaren na temelju velikog porasta zaduženosti države i gradjana, a sve zbog gospodarske kratkovidnosti u uvjetima lako dostupnog novca.

Glavnina toga je usmjerena na potrošnju i na dugoročno isplative (ili neisplative) infrastrukturne projekte. Samo mali dio posudjenoga je uložen u proizvodnju. Izvoz roba kaska za galopirajućim uvozom. Oslanjamo se na izvoz usluga (turizam) kao jedan od glavnih izvora poslovanja s inozemstvom.

Takva prenapuhana potrošnja ne može se samo odjednom zaustaviti bez velikih potresa. Jer, jeftin novac je kao droga. Što će se desiti kada dodje do radikalnog poskupljenja novca? Što ako inflacija izmakne kontroli? U slučaju krize, europski će gradjani najprije odustati od ljetovanja, što može teško pogoditi Hrvatsko gospodarstvo u cjelini.

Hrvatska definitivno nije spremna za takvu situaciju. To Rohatinski zna i zato upozorava. Pitanje je samo da li itko odgovoran sluša.

Kako neki vole ovdje napisati "pametnom dosta!". Svi tvoji konkretni protuargumenti, a ne parole tipa "lijepo nam je" (odnosno u Nikoletini Bursaću: Rek'o komesar da nema Boga!) su više nego dobrodošli, dapače napiši dnevnik o tome! Iskoristi sve podatke koji su ti dostupni, nemoj vjerovati nama pesimistima!

U suprotnom, kao što si i sam napisao "Fascinanto, ali u principu infatilno, ali vrijeme prolazi".

Tko je glasao

Ja sam od osamdesetih

Ja sam od osamdesetih poslovao s tim čemu ti naginješ i stalno poslujem, bio dugo u pioniskim dodirima za područje od Triglava do Vladivostoka. Uz napomenu da najveći problemi s tim uvijeek dolaze nakon uspjeha, evo nekoliko naznaka problema.

Kao prvo, ekipa koja iznosi nema u nogama ni u glavi ni u rezultatima respektabilni slijed za takvo nešto. Kao u nogometu, Bilić ima takvog staža kao Tomislav Ivić i za njega nije nikakvo čudo da mu ide a ukupni nogomet u RH treba vječnost za to a od sadašnjih 99 % nema nikakve šanse.

Kao drugo, nešto približno se je najbolje razvijalo u Sloveniji, gdje i uz razne ekstra prihode od prilika tako nečemu nezaustavljivo klizi nizbrdo i za nagradu stižu demonstarcije.

Kao treće, čelnici takvih snaga u Rusiji, koji su držali stvar u rukama sa Jeljcinom, sada su ... a onoga što je pritiskao Putina na godišnji sastancima pred uključenim tv kamerama i nakon što je Putin govorio da nije realno da se Rusija prilagodi smo gledali zadnji put u nekom čeličnom kavezu i poslije ga nema.

Navedeno ne znači da nema ništa od toga, samo daje podsticaj za dvođenje u vezu ostalog, pogotovo ono prvo.

Tko je glasao

Uz ostalo poučno da

Uz ostalo poučno da inercija dviju imperija i beskrajne ruske milijarde u nogometu (i drugome) ne igraju ravnopravnu igru sa nešto pomješanog hrvatsko-gastarbejtersko evropskog duha. I jednoj i drugoj imperiji će trebati dugo vremena, a Kina, Japan, Indija itd. također, da se mogu s tim ravnopravno nositi. Ujedno paralelno Izrael.

To je ujedno bitna dimenzija hrvatskog poslovanja za iduće razdoblje - pokazalo se da 40 godina aspolutnog svjetskog vrha po količini love, otvorenih terena za igru (istok, bliski istok, jug, zapad ..), pogodnog zemljopisa i naslijeđa i raznog ne pomaže niti za ravnopravnu igru na stalno egzistirajućoj vlastitoj tradiciji i praksi. Karikirano, cijele divizije se ne mogu nositi sa rubnim i usputnim angažmanom nekog pojedinca, ne samo istaknutog (npr. Radman, Bilić) nego i nekog zadnjeg povučenog (neki inženjer sa zadržanim smislom za nešto zbrajanja i globalnog pristupa). Npr. Split, Osijek a i čuveni Zagreb su ne samo zreli nego gotovo nemaju izbora nego anagažirati nekoliko savjetnika za jednosatvne savjete i strogo slušati - tako je išao obrat za Holjevca, kad su razgovori bili u mučnoj pat poziciji, morali su pozvati za mali razgovor potpuno benignog radišnog Josipa Uhlika, nakon čega je trebalo još jednom pa je on morao povesti još dvojicu ... i tome je nepovratno krenulo. Nakon toga su 72. sve to "počistili", do zadnjeg, iako nije imalo nikakve veze sa maspokom niti ikakvom ideologijom i politikom. Tako je i Lenjin radi skretanja u NEP dobio metak u čelo 1922.g. Treba cca 100 godina za ispravak toga "metka" a kod nas je sada zrelo za brže obrate - to već ide, po zadnjim informacijama je prvi internetizirani grad proveo apstraktni filozof Čehok u Vžd (a ne Čačić, HDZ, SDP).

Tko je glasao

Ma svaka cast na poznavanju

Ma svaka cast na poznavanju i evociranju.
Mozda sam sklon preuvelicavanju nekih nepotrebnih pojava, ali doista mislim da smo globalno gledano ono malo dragocjene soli u mnogim stvarima ove planete. Digni ti na noge tu pokleklu silu makar na dan, e to moze samo splet okolnosti u kojima se eto i mi pojavimo u glavnoj ulozi. Ovo ce pamtiti mnogi.
http://www.vecernji.hr/system/galleries/pics/071220/bilic-bandic-txt.jpg

Najveci koncesionar uspjeha u Va je Katolicka Crkva koja je ustupila centralno i prigodno mjesto FOIu, a koji je u prekrasnoj produktivnoj sjeni isfuranog FER-a. Ljudi jednostavno od onuda izlaze i koliko toliko hvataju se posla, dok ovi sa FERa jedva cekaju da se malo odmore nakon svega. Po mom videnju varazdinski filozofi, ovi oni, vise su kao nuzno zlo, a ne neki uzroci.

Tko je glasao

Priznajem da nisam

Priznajem da nisam hadezeovac i priznajem da pišem pod nick name. Ustvari zovem se Ivica Cerovac:))

Tko je glasao

Mislim da imam podjednako

Mislim da imam podjednako pravo zgrazati se nad ekonomskim dostignucima ove vlade, koliko ti imas pravo diviti im se. A da si pomnije citao mnoge od blogova, bilo je ovdje briljantnih recenzija stanja i jos boljih prijedloga sto i kako.

Kako ocito da ovdje ima jako puno nas "pesimisticnih, cangrizavih i jalnih", tvoja pojava je iznimno dobro dosla. I imam prijedlog. Umjesto da se zgrazas nad nasim jednoumljem i zasljepljenoscu mrznjom prema HDZ-u, ti lijepo nama argumentirano udri kontru. Pokazi nam i potkrijepi te bajkoslovne uspjehe, izbi nam argumente iz usta (tipkovnice).. Budi konstruktivan, ne budi poput nas...

Tko je glasao

Hvala na paznji i vec je to

Hvala na paznji i vec je to korak.
Ovdje sam prije svega kritizirao i karakterizirao okupljenu zluradost, a ne odnose prema "ekonomskim dostignucima Vlade" koje sam tek spomenuo da argumentiram tu zluradost.
Cak nisam ni branio "dostignuca bas ove Vlade" vec vise pokusao piknuti prstom na opcu ekonomsku situaciju i prilike koju smo imali zadnjih nekoliko godina. Kazu svi i iz petnih zila se kunu, napose dezurni katastroficari i ekonomska laprdala od zanata, da su vec pocela poskupljenja, inflacije, ..., najavljuje se tesko vrijeme (zluradi vec silje kolce) dakle ide nam na jos gore nego je bilo.
S obzirom da ide na gore onda ja samo smjerno primjecujem da u toj opcoj kuknjavi i metezu u principu nije bilo nikoga odgovornog i zadovoljnog koji bi rekao, pa cujte mozda ustvari i nije tako lose kako svi pricaju, jer ce sa sigurnoscu sutra biti jos gore. U pravilu uvijek je dominantan suprotan princip: sada je totalna katastrofa, nadamo se ili prizeljkujemo, ili u svakom slucaju znamo da moze i da ce biti bolje (posebno ako nasi pobjede, a ne vasi). Prakticki od tolike halabuke i de facto besprizorne kuknjave nema nikoga s dvije tri ciste koji ce na vrijeme reci da nam je ustvari bilo dobro jer da ce nam sutra sa sigurnoscu biti gore. Nadam se da sam jasan, to sam htio reci.
Zelim samo skromno dobaciti da bi puno vise suosjecao sa zalopojkama za propustenim prilikama (kad nam je bilo bolje nego ce nam biti) nego zluradoscu s kojom se "slavi" gubitak vlasti premda su oba suosjecanja podjednako besprizorna.

Tko je glasao

Moj je dnevnik iskren, nema

Moj je dnevnik iskren, nema tu nikakve zluradosti i nije mi drago da ga se drugačije tumači, tada je to tumačenje zlurado i tendeciozno.

Tko je glasao

Citao dvaput, triput i

Citao dvaput, triput i ublazio donekle prvotni dozivljaj zluradosti, za tvoj dnevnik, premda sam komentirao goxicov komentar i fascinantan broj ocjena njemu.
U principu sve sto sam rekao moglo bi se reci i sa: "Ništa nije nepouzdanije od svjetine, ništa nejasnije od ljudskih namjera, ništa varljivije od cijelog izbornog sustava". (Ciceron)
Nejasna namjera na koju se lijepi ionako nepouzdana svjetina kad je u vecini, a sve na temelju ionako varljivog izbrornog sustava. Ako sam tome pronasao zajednicki nazivnik (zluradost) nije zlurado koliko tendenciozno jer je protiv svjetine (tendencija nezgrapna).

Tko je glasao

Iskreno želim, iskreno ne

Iskreno želim, iskreno ne vjerujem, ne podcjenjujem volju "svjetine" iako se s njom često i iskreno ne slažem, iskreno ne mislim da bilo tko ima ekskluzivitet na tumačenje istine, ali netko mora donositi odluke, iskreno želim da su te odluke poštene i kompetentne, iskreno ne vjerujem u dobronamjernost svih protagonista koji se motaju oko naše kasice.Svi koji se ne slažu samnom potiču me na daljnja preispitivanja, ali neke sam teme već apsolvirao i pritom na njih ne mislim. Nema zluradosti, moraš uzeti takve naočale kroz koje će ti to lakše biti vidljivo.

Tko je glasao

Dakako nego iskreno. Nemoj

Dakako nego iskreno. Nemoj zamjeriti, ali cim se ima potreba reci "iskreno" odmah mi se na neki nacin pali lampica da je to ustvari iznuda paznje jer da ne stoji to onda bi valjda moglo biti neiskreno, a sto kao dodatak uglavnom nitko nikad ne upotrebljava vec se to podrazumijeva kad se nista ne kaze.

I ja vjerujem da je gomila ekipe koja se mota oko nase kesice/kasice s cistim koristoljubivim namjerama bez obzira sto nam kao protuuslugu za to uvaljivali ili se radilo o tek o kakvoj bezocnoj kradi.

Tko je glasao

Nisam ovdje da bih

Nisam ovdje da bih provocirao ili iznuđivao bilo čiju pažnju, nastojim se izražavati najbolje što zanam i mogu, te u skladu sa svojim uvjerenjima, pazeći pritom da ne povrijedim nikoga. Ako se oko nekih stavova ne slažemo, pa valjda je to normalno, tada smo "iskreno" u zabludi ili sami ili više nas, a možda i svi, pa ipak vjerujem najviše u kvalitetno i argumentirano sukobljavanje mišljenja, a takvih danas ima malo, jer nas sve više okupiraju uvjerenim stajalištima i zacementiranim pozicijama. To dobro ide uz sveopće pojednostavljivanje svih tumačenja, i hiperkonzumerizam.

Tko je glasao

Ovaj me komentar podsjeća

Ovaj me komentar podsjeća na razgovor optimiste i pesimiste koji teče otprilike ovako:
Pesimist: "Situacija u Hrvatskoj je očajna, ne može biti gora!"
Optimist: "Može, može..."

U svakom slučaju, oni koji imaju svoje strane navijaju za njih. Ivan (pardon, Ivica) Cerovac navija za sve nas!

Tko je glasao

Teško mi je priznati da ste

Teško mi je priznati da ste u pravu. I zato jedan bod.

Tko je glasao

"molim da nas zaštitite od

"molim da nas zaštitite od bezskrupuloznih i korumpiranih suradnika"

Po prijedlozima koje vidimo gledat ćemo ih još 4 godine. Previše su zadužili Sanadera da bi ih se riješio.

Tko je glasao

Pridružujem se čestitkama.

Pridružujem se čestitkama.

Tko je glasao

Koji si mu Božić

Koji si mu Božić čestitao?

ragusa

Tko je glasao

Samo napomena da ne bi bilo

Samo napomena da ne bi bilo nesporazuma oko ovoga komentara.

Koje li kontradikcije, za mene je ovo 'real-utopistički' dnevnik. Autor čestita Božić (realno), želeći Sanadaru dobro i u smislu da promijeni svoj odnos prema oporbenim dijelovima društva (što nije realno u smislu ostvarenja, tj. jedna normalna obična ljudska želja je čista utopija kad se uzme u obzir kome je upućena).

Dobro je činiti (i željeti) dobro. Idemo dalje!

ragusa

Tko je glasao

Ima samo jedan Božić, samo

Ima samo jedan Božić, samo ga neki slaviju po starom a drugi po novom kalendaru. I s Novom Godinom je tak.

Tko je glasao

To je u redu Skviki, ali

To je u redu Skviki, ali nije sto o njemu govore oni koji ga ne slave.

Tko je glasao

Zar postoji zabrana govora o

Zar postoji zabrana govora o Božiću za one koji ga ne slave? Zar nije Bog ljubav? Nisu li Božiću (malom Bogu) prvi došli upravo nevjernici? Tri kralja? Pa ćemu onda sad pred Božić tolika netrpeljivost?

Tko je glasao

Nisu li Božiću (malom

Nisu li Božiću (malom Bogu) prvi došli upravo nevjernici? Tri kralja?

Ti tipovi se spominju u samo jednom evanđelju, Matej 2.1-12.

In the time of King Herod, after Jesus was born in Bethlehem of Judea, wise men* from the East came to Jerusalem, asking, ‘Where is the child who has been born king of the Jews? For we observed his star at its rising,* and have come to pay him homage.’ When King Herod heard this, he was frightened, and all Jerusalem with him; and calling together all the chief priests and scribes of the people, he inquired of them where the Messiah* was to be born. They told him, ‘In Bethlehem of Judea; for so it has been written by the prophet:
And you, Bethlehem, in the land of Judah,
are by no means least among the rulers of Judah;
for from you shall come a ruler
who is to shepherd* my people Israel.” ’
Then Herod secretly called for the wise men* and learned from them the exact time when the star had appeared. Then he sent them to Bethlehem, saying, ‘Go and search diligently for the child; and when you have found him, bring me word so that I may also go and pay him homage.’ When they had heard the king, they set out; and there, ahead of them, went the star that they had seen at its rising,* until it stopped over the place where the child was. When they saw that the star had stopped,* they were overwhelmed with joy. On entering the house, they saw the child with Mary his mother; and they knelt down and paid him homage. Then, opening their treasure-chests, they offered him gifts of gold, frankincense, and myrrh. And having been warned in a dream not to return to Herod, they left for their own country by another road.

Ovo je jedini zapis o "tri kralja" koji postoji.

Vidimo, kao prvo, nigdje nije zapisano da su bili kraljevi, nego "magi" tj. "mudraci" (u engleskoj verziji "wise men" makar to prejudicira spol). Kao drugo, nigdje nije zapisano ni da su svi bili muškarci, makar je to vjerojatno. Treće, nigdje nisu imenovani (imena su izmišljena u 5. stoljeću). Četvrto, nigdje ne stoji da ih je bilo tri (tri su samo vrste - ne i ukupan broj - poklona koje daju). I peto, nigdje nije zapisano jesu li bili vjernici i u što su vjerovali, a postoje teorije da su bili svećenici zoroastrizma (zbog riječi "magi") ili astrolozi iz Perzije (dakle vjernici).

Dakle, mit o "tri kralja" (s poznatim imenima!) nema nikakvog dokaza odnosno temelja u Bibliji, ali naravno to ne sprečava Hrvatsku da ima praznik tog imena pod devizom "što manje rada, to bolje". ;-)

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

E pa kad se diskusija

E pa kad se diskusija rasplamsala onda sam sve pojednostavio da ne ispadne kako dociram. Inače naravno da znam ovo o kraljevima. Ostajem kod kraljeva zbog narodne predaje.

Tko je glasao

Netrepljivost! Da, nije ju

Netrepljivost! Da, nije ju lijepo iskazivati u ovo vrijeme. Ipak, to je manje ruzno nego pozivati na ubijanje. Makar i zlocinaca.

Tko je glasao

Premda me ne ocaravaju

Premda me ne ocaravaju crvene zvijezdice ipak bih volio znati sto je to toliko lose u mom komentaru pa ga ocijeniste nulom? Vasa netrpljivost prema meni? Ukoliko je uistinu ona, imate i na nju pravo.

Tko je glasao

Zašto vi mislite da sa

Zašto vi mislite da sa svakim svojim komentarom morate nekog ujesti? A ako mislite na tekst koji sam povukao, onda nije fer da ga već povučenog predbacujete. A ja nisam promjenio mišljenje. Da imam prilike ubio bih ga na mjestu bez imalo grižnje savjesti.

Tko je glasao

Molim Vas lijepo da se svi

Molim Vas lijepo da se svi suzdržimo od teških riječi, iskreno uvažavanje različitosti i poštivanje prava na drugačije mišljenje je istinska demokratska i uzvišena ljudska vrlina. Zbog svih pametnih postova i kvalitetnih komentara i zbog svih nas kojima politika znači vježbanje duha i pokušaj tumačeja složenih odnosa i pojavnosti kojima smo okruženi, zbog higijene naših uzajamnih odnosa i zbog istinske kvalitete koja nas mnoge drži uz politiku, još jednom lijepo molim na trajno susdržavanje od teških riječi i govora mržnje.

Tko je glasao

Ovo ste lijepo i pametno

Ovo ste lijepo i pametno rekli. Koji put pregori osigurač mom temperamentu.

Tko je glasao

Ispričavam se ako je moj

Ispričavam se ako je moj komentar 'odvukao' raspravu prema mogućem nesporazumu. Pitanje 'Koji si mu Božić čestitao?' rodilo se kao prva asocijacija na Sanaderov odnos prema mnogim Hrvatima koji mu nisu po volji, a u kontekstu 'real-utopističkoga' teksta, kako sam to naveo u prethodnom komentaru. Nije bilo ni primisli o bilo kakvoj netrpeljivosti ili sl.

Kad smo već kod Božića, koristim prigodu svima vama čestitati nadolazeće blagdane. Ako čestitamo Božić Sanaderu, prigoda je da ga čestitamo i jedni drugima (iako za to još ima vremena).

ragusa

Tko je glasao

A onda je svizac zamotao

A onda je svizac zamotao čokoladu...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci