Tagovi

Središnji državni ured za p-Hrvatsku

Kako je zadatak nemalog broja državnih službi:

•optimizacija korištenja elektroničke komunikacijske infrastrukture za potrebe javne uprave;
•stvaranje registarski uređene države povezivanjem baza podataka;
•objedinjavanje i međusobno dijeljenje informatičkih resursa (hardver, softver i znanje) u javnoj upravi;
•modernizacija zakonodavnog okvira za bržu i efikasniju primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije u javnoj upravi;

a nakon niza napora i financijski sredstava uloženih u navedene ciljeve, utvrđeno je da je došlo do nove faze u razvoju pristupa informacijama.

S obzirom informacijsko društvo te potrebu povećavanja efikasnosti postupanja javnih službi, kao i ekonomičnosti postupanja sa stajališta građana koji kroz poreze i druga davanja financiraju taj ionako preskupi sustav, sazrelo je vrijeme za prelazak sa e-Hrvatske na p-Hrvatsku, pri čemu "p" znači "papirnu".

Slijedom rečenog,

Vlada Republike Hrvatske raspisuje

NATJEČAJ

za imenovanje ravnatelja Središnjeg državnog ureda za p-Hrvatsku.

Uvjeti natječaja:

– završen diplomski sveučilišni studij društvene struke
– pet godina radnog iskustva u struci.

Ravnatelji se imenuju na četiri godine, a istu osobu može se ponovo imenovati.
Izbor se ponavlja svake četiri godine.
Natječaj traje 15 dana od objave.

Uz prijavu na natječaj kandidat/kinja treba priložiti sljedeće:

– životopis (vlastoručno potpisan)
– dokaz o hrvatskom državljanstvu (preslik domovnice ili osobne iskaznice)
– dokaz o odgovarajućem stupnju obrazovanja (preslik diplome)
– dokaz o radnom iskustvu u struci (potvrda poslodavca iz koje se vidi na kojim poslovima i s kojom stručnom spremom je kandidat radio u razdoblju od najmanje pet godina) i preslik radne knjižice
– uvjerenje, odnosno potvrdu o nepokretanju kaznenog postupka (ne starije od 6 mjeseci).

Prijave i životopisi te dokazi o ispunjenim uvjetima dostavljaju se na e-mail adresu p-hrvatska@hotmail.com, u roku od 15 dana od objave natječaja.

Kako radni zadaci obuhvaćaju

- napore da se pristup informacijama učini što složenijim, po mogućnosti na način da se za isto zahtijeva osobni dolazak građanina u nadležno tijelo državne vlasti/uprave,
- napore da se pristup informacijama učini što skupljim sa stajališta potrošnje ljudskih i materijalnih resursa nadležnih tijela državne vlasti/uprave, kao i gotovog novca te biljega građana,
- napore da se svaki podatak, bio on službeni ili neslužbeni, izdaje na papiru, pod grbom republike hrvatske, uz žig i paraf na svakoj stranici,

prednost imaju kandidati koji mogu učiniti vjerojatnim da su neuračunjivi ili barem smanjeno uračunjivi, raspikuće ili barem da imaju značanijih poteškoća u kontroliranju utroška vremena i novca.

O rezultatima izbora kandidati će biti obaviješteni u roku od 45 dana od isteka roka za podnošenje prijava.

S ljubavlju,

Vlada Republike Hrvatske

Komentari

Sve kao nema posla, a iz

Sve kao nema posla, a iz izvora bliskih izvoru doznajem da za ovako ugledno radno mjesto nije do danas zaprimljena niti jedna jedina prijava.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

da konacno rascistimo pricu oko e-izvatka

Lider je prvi objavio tekst o naplati a danas je, nakon izjave ministra, ponudio objasnjenje.
Ostavljam link i citiram cijeli tekst:
http://liderpress.hr/biznis-i-politika/hrvatska/miljenic-tvrdi-da-se-uvi...

Sabor je danas nastavio zasjedanje raspravom o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o zemljišnim knjigama, kojim se predviđa osnivanje Visokoga zemljišnoknjižnog suda kako bi se ujednačila sudska praksa u zemljišnoknjižnim predmetima.
- Izmjene zakona o zemljišnim knjigama omogućit će da se jednaki problem jednako riješi u svakom dijelu zemlje - rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavljajući zakon Saboru. Tako će se osnovati Visoki zemljišni sud koji će ujednačiti sudsku praksu, a zemljišne knjige ubuduće će se voditi samo u elektroničkom obliku.
Ovom prilikom ministar Miljenić opovrgnuo je medijske napise da će se uvid u elektroničke knjige ubuduće naplaćivati, o čemu smo pisali u novom broju Lidera.
- Morate imati javnu zemljišnu knjigu. Ona je bitna i svaki građanin mora moći vidjeti što je tamo. Otvorena je mogućnost da se uvid u tu knjigu naplaćuje samo onda kad se ti podaci koriste u komercijalne svrhe. To financiraju svi građani, ali ako to netko dalje naplaćuje, logično je da sudjeluje barem u održavanju sustava - kazao je Miljenić.
O tome što stoji iza Konačnog prijedloga zakona o zemljišnim knjigama u novom broju Lidera pisao je profesor Hrvoje Kačer te upozorio na neke činjenice koje su ostale izvan žarišta javnosti.
- Mnogo je novosti u tome zakonskom prijedlogu. Jedna od njih je ukidanje besplatnog uvida u podatke o zemljišnoj knjizi na internetskoj stranici Ministarstva pravosuđa. Besplatni uvid, a riječ je o više od 20 milijuna posjeta na godinu razini s trendom povećanja broja ili zadržavanja, uz kvalitetu dostupnih podataka, jedan su od najvećih dosega naše države, nešto u čemu se možemo usporediti s bilo kojom razvijenom državom u svijetu. No u obrazloženju Konačnoga prijedloga jasno je napisano da je taj besplatni uvid bio omogućen (samo) zato da se svi nositelji zemljišnoknjižnih prava potaknu na uvid u zemljišne knjige i osigura javnost rada zemljišnoknjižnih sudova. Budući da je taj cilj ostvaren, više nema razloga da sustav bude besplatan jednostavno mora biti samoodrživ – napisao je Kačer.
Nakon današnje izjave ministra Miljenića profesor Pravnog fakulteta Hrvoje Kačer upozorio je na neke činjenice: Na web stranici Hrvatskog sabora, pod dnevnim redom aktualne sjednice nalazi se i Prijedlog Zakona broj 239 koji ima čl. 32. koji u dijelu koji se odnosi na novi član glasi:
(1)Uvid u glavnu knjigu može se ostvariti i putem mrežnih stranica Ministarstva pravosuđa, ali takav podatak nema svojstvo javne isprave.
(2) Za uvid iz prethodnog stavka može se propisati naknada čiju visinu i način plaćanja određuje ministar nadležan za poslove pravosuđa.
- Nigdje nema ni riječi o razlikovanju komercijalnog i nekomercijalnog korištenja, ma što to značilo – ističe Kačer i objašnjava kako je točno da taj član 32 ne obuhvaća samo ovu naknadu iz novog članka 170 nego i druge naknade, ali nema ni jednog podatka koji bi trebalo razumijeti tako se uvid u knjige neće naplaćivati građanima i pravnim osobama koji skrbe o svojoj imovini.

Dakle, prijedlog zakona klonkretno kaze da se uvid moze izvrsiti preko internet stranica i da ZA UVID ministar moze odrediti visinu i nacin placanja.

http://www.sabor.hr/Default.aspx?art=53570

Lider je cijelu prvu informaciju ukljucujuci i podatak o 20 milijuna posjeta godisnje prenio iz prijedloga zakona koji mozete vidjeti na gornjem linku.

Prijedlog zakona je nedorecen a stavk o placanju otvara mogucnost naplate za UVID, a kako se u prijedlogu nigdje ne spominju komercijalne svrhe, danasnje tumacenje ministra nema podlogu u prijedlogu zakona....

Svatko iz ovoga neka izvuce misljenje koje mu se svidja.
Moje je misljenje da su pokusali ispod zita uvesti naplatu po principu APP

btw - u obrazlozenju prijedloga zakona je napisana laz o 20 milijuna korisnika koji su koristili e-izvadak sustav.
ja bih bas voljela vidjeti google analitiku za 2012.-tu godinu za poddomenu e-izvadak.pravosudje.hr gdje se vidi da je 20 milijuna korisnika pristupilo sustavu.
Cak i da se to odnosi na podatak o otvaranju stranice (ali to onda nisu korisnici) broj od 20 milijuna je pretjeran, jer prema analitici e-izvadak ima 5,4 otvaranja stranica po korisniku u sto je ubrojano svako kretanje odredjenog korisnika pocevsi od pocetne stranice, preko stranice za upit do ZK izvatka.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

komercijalna upotreba bi bila

komercijalna upotreba bi bila moguća, kad bi se baza mogla pretraživati po raznim ključnim riječima, npr pretraga po vlastovnicama, hipotekama, veličinama česticama, veličinama objekata, hipotekarnim vjerovnicima, pretrage po općinama, županijama, gradovima, poreznim obveznicima....
sada postoji opcija pretrage po kčbr i po zkul, tu se stvarno nema šta naplatiti. Osim toga, kako bi se uopće plaćalo, a da cijeli sustav ponudi solidnu zaštitu brojeva kreditnih kartica. Glupo je staviti kreditnu u opticaj samo radi nekoliko kuna troška pojedinačnog uvida u sadržaj zemljišne baze.

Tko je glasao

mogucnost pretrazivanja po

mogucnost pretrazivanja po raznim kriterijima nije nesto sto kreatori baze ne bi bili u stanju odraditi za vrlo kratko vrijeme, Buduci se radi o provatnoj firmi koja je specijalizirala upravo izradu SW-a za zemljisne knjige, vjerujem da mnoge mogucnosti i sada postoje ali su disabled.

No, takve mogucnosti, cak i kad bi se naplacivale, otvorile bi pandorinu kutiju jer bi onda malo toga moglo biti sakriveno od javnosti....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Baze podataka u Hrvatskoj

Baze podataka u Hrvatskoj pate od istog deficita: šlampavih projektnih zadataka, tako da stručna ekipa koja projektira bazu, na kraju sama odlučuje o tome kakva će biti baza. Naručitelj posla, neki dio državne uprave, uglavnom nema pojma šta je baza podataka i kakvu ima svrhu, njima je važno da se " klikće" na internetu.
Najviše ih zbuni pitanje odgovornosti za sadržaj baze, potpunost obuhvata i, posebno, verifikaciju unosa. Digitalne baze se vrlo lako manipuliraju, neki podaci se namjerno drže u "ručnoj" obradi, i ako ne postoji obveza dvostrukog upisa ( kao u knjigovodstvu ) nakon nekog vremena potpuno se izgubi kontrola nad bazom. Ako genijalci usput dođu na ideju da im Paper-baza više ne treba, onda sami sebe osude na gubitak vjerodostosnosti baze.

Jedan primjer:u bazi kompanijskog registra (https://sudreg.pravosudje.hr) nije predviđeno polje za upis podataka o organima upravljanja dioničkih društava, ako to društvo ima nadzorni i upravni odbor, kao npr INA. Tako da je rezultat traženja pod ključnu riječ INA d.d. :
- nadzorni odbor (pero i đuro)
- osobe nadležne za zastupanje ( pero i đuro), u stvari odbor direktora

odbora izvršnih direktora nema, jer ne postoji forma za unos takvih podataka u bazu.
Čista dezinformacija, i to o našoj najvećoj kompaniji.

Baza je projektirana jednom davno, i nitko je više ne misli mijenjati slijedećih 300 godina.

Tko je glasao

Buduci se nesto malo

Buduci se nesto malo razumijem u baze, znam da sama tehnicka prica dodavanja odredjene tablice za podatak u Oracle npr - u kojem je izradjen sudreg - nije sveto pismo.

Najveci posao u tom smislu je imanje(odnosno neimanje) podataka koji bi se u tu tablicu unijeli.

Na primjeru popisa poreznih duznika pokusat cu objasniti zasto drzavne baze izgledaju tako kako izgledaju:

Dakle popis na stranicama porezne uprave postavljen je u obliku html stranica na pojima se nalazi tabela s popisom - dakle nje postavljen kao baza.

Nepunih par sati od objave tih stranica, kada je pritisak posjeta malo popustio web tvrtka iz rijeke koju je osnovao jedan kreativac sa kvalitetnim znanjem web dizajna i programiranja (1 covjek) je podigao stranicu na domeni - cini mi se - www.porezni-duznici.com ili neko slicno ime na kojoj su objavljeni podaci sa stranica porezne uprave pretoceni u bazu (cini mi se da je bila MySQL) koja je jednostavnim filtriranjem bila pretraziva po svakoj koloni upisa.

U toj bazi jednostavnim onosom vrijednosti u fliter moglo se vrlo brzo pronaci trazenu informaciju, bazu se moglo sortirati po svim kriterijima, kombinirati vise kriterija a klikom na ime odredjene kolone sortirati po principu A-Z, Z-a 0-100000 i 100000-0

Covjek je HTML-ove sa stranice PU pretvorio u csv i podatke automatski uvukao u unaprijed pripremljenu bazu. red velicina 5 sati vremena od kojih je najvise otpalo na skidanje podataka sa stranica PU dok je samo kreiranje baze i podesavanje filtera posao koji se uci u prvih mjesec dana upoznavanja rada s bazama podataka.

Nakon nekoliko dana ministarstvo financija je donijelo odluku o kaznjavanju objave podataka popisa poreznih duznika s njihovih stranica na drugim stranicama i covjek je bazu morao maknuti sa interneta.

Da li u APIS-u koji potpisuje izradu popisa poreznih duznika ima ljudi koji poznaju pocetne osnove rada s bazama podataka?
Naravno da ima.
Zasto je onda popis poreznih duznika napravljen u maniri intenet mogucnosti iz 1995-te?
Naravno iskljucivo zato da bi se otezao uvid u podatke koji su folko predoceni javnosti ali u kojima trebas izgubiti najmanje 10-tak sati da utvrdis kako na popisu duznika nema Dioki-ja, Coninga i mnogih slicnih firmi za koje se u trenutku objave popisa znalo da su u blokadi.

Ista prica je i sa zemljisnim knjigama, sudregom i slicnim bazama.

ja sam kreirala jednu bazu u kojoj je javno objavljeno 25% podataka, a ostalih 75% spada u naplatnu zonu. promjena kriterija se svodi na mjenjanje jednog jedinog parametra u unosu koji ima 4 levela. Tko plati x novaca vidi se 50%, tko plati xx 75% a tko plati xxx vidi se sve.

I to se svodi na jedan klik misem u sustavu.....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

izvrdavanje propisa

Državne ustanove često vrdaju. Postoji nešto što se zove "dostupnost informacijama" kao i "katalog informacija" - jedan plemenito zamišljen način da su stvari o javnim ustanovama - javne. Tipa odgovorne osobe, kontakt podaci i slično. A kako to izgleda u praksi?

Posao mi je takav da sam u zadnja dva mjeseca bio na većini stranica javnim i državnih ustanova. Ogroman broj njih je "katalog informacija" shvatilo na način da su isprintali "neki dokument" na printeru bez tonera, onda to fotografirali (!) najjadnijim mobitelom, pretvorili to u PDF dokumente veličine stotine megabajta i takve PDF-ove stavili u rubriku "katalog informacija".

Vrlo slično iskustvo sam imao kada sam, kao sudionik jednog tijela, pokušao doći do određenih informacija u vezi raspodjele sredstava MZOŠa. Konkretno - svi zahtjevi se predaju u digitalnom i papirnatom obliku. Digitalni oblik je osnovni obrazac, a papirnato svi privici. Kada smo zatražili pristup tim informacijama, za par tjedana su nas pozvali na sastanak, odveli u sobu prepunu papira i rekli: Evo, tu su vam svi dokument, slobodno pretražite. Na ideju da nam dopuste pristup bazi, na temelju koje su i dijelili novac nam je pojašnjeno da se pristup informacijama ne tumači tako kako mi tumačimo, već kako oni tumače - te da možemo kopati po tim papirima koliko god hoćemo Samo smo otišli sa sastanka...

Tko je glasao

pretjerivanje

Do 5,4 klika po korisniku se dođe jer tipičan korisnik (glup kao ja), prvo krivo klikne na opciju... zemljišne knjige, a zapravo mu trebaju položeni ugovori, pa krivu utipka anti-spam šifru, pa klikne na verziju na ispis... i t d.

Inače, budući e-izvadak nije uvid u bazu, već uvid u preslik baze napravljen jednom dnevno - stvarno ne vidim mogućnost komercijalizacije (?), ali skoro ni neku veliku korist.

E-izvadak se ne priznaje u ostavinskoj raspravi. E-izvadak će banka kod kreditnog zahtjeva samo ofrlje pogledati - zanimat će ih samo procjena i originalan izvadak. Ono što je odlično u ovom prijedlogu je da će se svi zemljišni izvatci moći dobiti na jednom mjestu (zašto to do sada nije bilo moguće zna samo dragi Bog).

Meni se sviđa rješenje kod sudreg-a - gdje se UVID javnog bilježnika u bazu (baza je u realnom vremenu, a ne preslik) smatra "službenim pogledom": Nakon što javni bilježnik nešto vidi u toj bazi, on tome pristupa kao da ste mu donijeli originalan spis - a to je super.

Tko je glasao

5,4 klika po korisniku je

5,4 klika po korisniku je prosjek iz statistike sa Alexe.

Ako znas broj Zk uloska treba ti najmanje 4 klika (otvaranja stranica) da sve vidis.
Ako ne znas - treba ti vise.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

I meni je sudreg

I meni je sudreg super.

pogotovu zato sto sad ne moram trcati u trgovacki sud, ili nosati forokopiju rjesenja da bih potpisala ugovor s fuckn metro-om za nihovu karticu (sto sam svojevremeno morala napraviti).

Kad se samo sjetim koliko stedim i vremena i goriva za registraciju svake besplatne hr domene u odnosu na razdoblje prije 4 godine stvarno se ne mogu pozaliti. Ni na sudreg, ni na ostale sustave koji omogucavaju ustedu vremena.

No, nikada se necu sloziti s naplatom tih usluga....
Jer to vec placam putem poreza.....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

NAPLATA SAMO ZA KOMERCIJALNE

NAPLATA SAMO ZA KOMERCIJALNE SVRHE

' 'Naravno da se nikada neće naplaćivati uvid, jer vi morate imati javnu zemljišnu knjigu, i ona je bitna i transparentna i svaki građanin mora moći vidjeti što je tamo. Ako se to i dogodi, onda će se naplaćivati ako će se podaci koristiti u komercijalne svrhe. Svi mi to financiramo, to je sve iz poreza, to financiraju svi građani, ali ako to netko dalje naplaćuje, logično je da sudjeluje barem u održavanju sustava'', rekao je ministar.

Dežurnim katastrofičarima, zlogukim prorocima i zajedljivim sitničarima.

Tko je glasao

Internet izvadak se ni do

Internet izvadak se ni do sada nije mogao koristiti u komercijalne svrhe.

Naime on je do sada koristio samo kao uvid, a kod realizacije, bilo prodaje - kupovine, bilo cega drugog svatko je ipak morao podici papir sa zigom gruntovnice za koji je placao drzavne biljege.

tako da je u pravu griotta kad kaze da je to bullshit.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Sorry ali to je bullshitanje

Sorry ali to je bullshitanje na najjace. Ministarstvo je skuzilo da im to nece proci ispod radara pa odjednom prodaju pricu da su neshvaceni.
Tko je to ikad koristio podatke iz zk u komercijalne svrhe? Da je imalo inteligentnija premisa, bila bi smijesna.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Sorry ali to je

Sorry ali to je bullshitanje

Naravno

Tko je to ikad koristio podatke iz zk u komercijalne svrhe?

????

sazrelo je vrijeme za prelazak sa e-Hrvatske na p-Hrvatsku, pri čemu "p" znači "papirnu".

Ministar Miljenić je istaknuo i kako nova zakonska rješenje predviđaju potpunu digitalizaciju zemljišnih knjiga i zemljišno-knjižnog poslovanja, odbacivši prigovore u javnosti kako elektronika nije sigurna kao knjiga.

"Mi smo do sada i kod papirnatih podataka imali i uništenja zemljišnih knjiga zbog poplava, požara itd.,potrebu obnove i tako. Znači, papir nije siguran, a elektronika će biti sigurnija nego što je papir sada. Dakle, tu se ne treba bojati", poručio je.

Ana Lovrin (HDZ): "To je daljnji napredak u cjelovitom sređivanju zemljišnog i katastarskog stanja, a time i u transparentnosti i brzini prometa nekretnina.

Branko Vukšić (Hrvatski laburisti) : "Digitalizacija zemljišnih knjiga jedna od najuspješnijih, najefikasnijih i najopipljivijih antikorupcijskih mjera."

-----------------------------------

I ovaj se dnevnik, kao i dnevnik @stare pokazao kao podbačaj. Oba su dnevnika pogrešno optužili vlast za stvari koje ne stoje. @Stara je bila optužila Ministarstvo poljoprivrede da je lažno optužilo hrvatske mljekare da u njihovom mlijeku ima zabranjenih aflatoksina dok @griotta optužuje vlast da prelazi na papirantu Hrvatsku. Kad ono, vlast uvodi potpunu digitalizaciju.

Da je imalo časti kod naših cijenjenih dnevnikašica ispričale bi se što svjesno dovode u zabludu one koje čitaju njihove dnevnike.

Tko je glasao

Svaki manipulator stavlja

Svaki manipulator stavlja citate bez linka na iste - valjda da se ne bi vidjelo kako datum tih izjava nema veze sa temom o kojoj se diskutira.

e-izvadak je dobar projekt isto kao i hitrorez, sudreg, oib, e*regos i e-porezna.

No na zalost- to nisu projekti ove vlasti vec prethodnih. Dakle HDZ, koliko god je krao napravio je i neke dobre stvari. Na primjer, izvadak iz sudskog registra za koji se nekada trebalo ici u trgovacki sud zbog banalnog potpisa ugovora o poslovnoj suradnji, danas je postao potpuno neotreban jer svatko moze otici na sudreg i provjeriti podatke.

Ova vlast, uvodjenjem naplate za e-izvadak pokusava taj dobar projekt komercijalizirati na ustrb gradjana.
Digitalitzacija zemljisnih knjiga jeste jako dobar projekt i jak antikorupcijski alat. Ali samo u situaciji ako se moze koristiti slobodno i bez ogranicenja.
Do sada se mogao i to je ostavstina HDZ-ovske vlasti.

SDP to pokusava sprijeciti jednako kao sto je na pocetku vladavine odbacio javne natjecaje za imenovanje uprava u javna poduzeca i institucije pa danas imamo situaciju koju imamo.
To je sve korak nazad od onoga sto je HDZ radio

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

e-izvadak ne vrijedi ništa,

e-izvadak ne vrijedi ništa, sve dok " povjerenje u zemljišne knjige " ne postane aktualno.
Bez uvida u povijesni z.k.ul u Hrvatskoj ni p-izvadak ne vrijedi ništa, a kamoli e-izvadak. E-izvadak može poslužiti kao neka gruba orijentacija i prvi korak u potrazi za vlasničkim pozicijama u nekretninama i usklađenosti sa prostornom evidencijom nekretnina (katastrom). Kod nas, kao posljedica koncepta društvenog vlasništva vrijedi pravilo prednosti posjedovanja nad vlasništvom, i institut " dosjelosti ", tako da e-izvaci uopće ne odražavaju pravo stanje, i često mogu u realnim transakcijama kupca dovesti u zabludu.
I onda bi surfanje po zemljišnom sajtu još trebalo i platiti.
Ljudi često zaboravljaju da ne postoji ili e, ili p koncept vođenja baze zemljišno knjižnih uložaka. Papirnata baza dokumenata mora postojati, jer je ona dosje z.k.ul-a u zemljišnom sudu, a da li će se i koji dio te baze digitalizirati, ovisi o raznim zahtjevima za pretraživanje baze.

Tko je glasao

ne pretjeruj stara...

Svaki manipulator stavlja citate bez linka na iste - valjda da se ne bi vidjelo kako datum tih izjava nema veze sa temom o kojoj se diskutira.

ono što je celsou citirao miljenića na današnjam saboru imaš valjda po svim portalima, od indexa na dalje...

Neće se naplaćivati uvid u zemljišne knjige
12.4.2013. 12:02

Građanima se neće naplaćivati elektronski uvid u zemljišne knjige, poručio je danas ministar pravosuđa Orsat Miljenić, predstavljajući u Saboru konačni tekst izmjena Zakona o zemljišnim knjigama, kojega su u raspravi podržali svi saborski klubovi.

"Naravno da se neće nikad naplaćivati uvid jer vi morate imati javnu zemljišnu knjigu i ona je bitna, transparentna i svaki građanin mora moći vidjeti što je tamo", istaknuo je ministar.

No, dodao je, mogućnost naplate predviđena je za podatke koji se dalje koriste za
komercijalne svrhe.

http://www.poslovni.hr/hrvatska/nece-se-naplacivati-uvid-u-zemljisne-knj...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

buduci sam se uvjerila da je

buduci sam se uvjerila da je sklon odvaljivati stare vijesti - bez linka cu zanemariti sve sto pise.

uoatalom, linkovi na izvor je jedno od pravila pollitike - zar ne?

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Minus zbog nesuvislosti

Minus zbog nesuvislosti teksta. Izgleda da je namjera dnevnika bila da se opiše apsurdnost birokratske mašinerije, a dobili smo apsurdnost samog dnevnika koji pretendira biti duhovit.

Tko je glasao

Uistinu bi bilo bahato

Uistinu bi bilo bahato pretendirati na duhovitost kada tu zaista nema nicega smijesnog.
Sto se tice suvislosti samoga dnevnika, prvi dio doslovno je c/p jednoga dijela opisa djelovanja Sredisnjeg drzavnog ureda za e-Hrvatsku, dok je natjecaj vise-manje prilagodba jednoga aktualnog natjecaja.

Svakako, situacija koja je potaknula pisanje dnevnika nije neka pausalna kompliciranost birokracije nego prijedlog izmjene zakona o zemljisnim knjigama po kojemu bi gradjanima bio onemogucen pregled zemljisnih knjiga preko interneta.
Takva izmjena nuzno bi dovela do povecanja posjecenosti zemljisnoknjiznih odjela koji su ionako i predobro posjeceni, sto potpuno bespotrebno opterecuje taj sustav i naprosto rasipa vrijeme gradjana.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Pa trebala si odmah objasniti

Tko je glasao

To je kao da trazis od onoga

Tko je glasao

Pa ako ti možeš ući u um

Tko je glasao

tekst je parodija satira na

tekst je parodija satira na sadašnje stanje u državi i državnoj upravi. a ako je satira onda je to donekle i umjetničko djelo i ja ga mogu kako hoću tumačiti. to sa zemljišnm knjigama je vjerojatno samo povod.

inače, baš me briga. što se mene tiče može sve nazad na papir. kompjuteri stvaraju samo kompleksnije sustave i pravila. da se vratimo na papira vjerojatno bi sve postalo jednostavnije.

paradoksalno možda zvuči ali povratak na vrijeme bez papira bi verojatno poboljšao stvari.

Tko je glasao

Pa i ja sam pomislio da

Tko je glasao

Kad jutarnji i vecernji

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Sugeriraš da su Jutarnji i

Sugeriraš da su Jutarnji i Večernji pod paskom SDP-a? Pa svako tko bar djelimično pregleda te dnevnike uočit će da je to daleko od istine pogotovo što se tiče desničarskog-kamenjarskog diskursa u Večernjaku.

Nego daj neku poveznicu u kojem se vidi da će građanima biti zabranjen "pregled zemljisnih knjiga preko interneta."

Zasad na Ministrastvu pravosuđa koristi ova obavijest.

Čisti papiri
Vlada Republike Hrvatske, putem Ministarstva pravosuđa i Državne geodetske uprave, od 2003. godine provodi Nacionalni program sređivanja zemljišnih knjiga i katastra skraćenog naziva - Uređena zemlja.
Moderniziranjem oba sustava (katastra i zemljišnih knjiga) omogućili smo brži i jednostavniji proces registracije nekretnina i prava nad njima. Informacije iz katastra i zemljišnih knjiga možete dobiti ODMAH, a sve digitalizirane podatke možete provjeriti na Internetu - 24 h dnevno. Za daljnji napredak nam je potrebna Vaša suradnja.

Tko je glasao

http://www.index.hr/vijesti/c

http://www.index.hr/vijesti/clanak/jedan-od-najvecih-antikorupcijskih-alata-vise-nece-biti-besplatan-naplacuje-se-uvid-u-zemljisne-knjige-/672201.aspx>Evo poveznice!

Slobodan uvid u zemljišne knjige je višestruko koristan i potreban, osim što je učinkovit antikorupcijski alat.

Pitam se je li sljedeći potez ka "samoodrživosti sustava" i naplaćivanje uvida u e-katastar, pa onda i ARCOD.

Kako se smanjuje upitnost ulaska u EU, naši "beskompromisni borci protiv korupcije" se sve više vraćaju starim navikama. Maske će nakon 01.srpnja do kraja pasti. Za sad je još uvijek puno onih koji ne vide kakva se gruba stvarnost krije ispod.

B-52

Tko je glasao

starim navikama? jesi ti to

starim navikama? jesi ti to zamijenio sdp s hdz-om?

jasno je da 20 milijuna pregleda ruši cijeli sustav i da se to mora regulirati. Korupcija bi bila da se zabrani pregled zemljišnih knjiga, a ne da se na jednom kanalu naplaćuje pregled. Uostalom, gruntovnice nude deteljniji pregled od weba, a taj je kanal i dalje besplatan.

Tko je glasao

20 milijuna pregleda u

20 milijuna pregleda u periodu od koliko? 10 godina?

naime, prema svim pokazateljima, najjaca hrvatska stranica je index.hr, nalazi se na 5-om mjestu prema posjetama iz Hrvatske a ispred nje su Google.hr, facebook, google.com i jubito (redosljedom kako je napisano).
http://www.alexa.com/topsites/countries/HR

Index.hr je u zadnjih 30 dana ostvario sedam i pol milijuna posjeta.
http://www.trafficestimate.com/index.hr

Cijelo pravosudje.hr nalazi se na 84-tom mjestu:
http://www.alexa.com/siteinfo/pravosudje.hr#

te je ostvarilo posjetu od 344.100 u zadnjih 30 dana:
http://www.trafficestimate.com/e-izvadak.pravosudje.hr

od cega se
46% odnosi na sudreg (159.180 posjeta)
39,85% na e-izvadak 137.123 posjeta
a ostalo na sudove, dsv i owa
http://www.alexa.com/siteinfo/pravosudje.hr#

savjet: ubuduce nemoj olako istrcavati spinovima kada je internet u pitanju, jer internet je nezavisni i bez-granicni medij (u smislu drzavnih granica), pa koliko god nase institucije pokusavale plasirati lazi osobito o posjetama internet stranica, nije problem provjeriti to na servisima koji inace sluze za mjerenje posjeta na stranice :D

Dakle, e-izvadak ima daleko manji posjetu nego je to npr dnevno.hr koje se nalazi na 33-cem mjestu s posjetom od 831,300 ili samo za 60-tak tisuca posjetitelja vecu posjetu od pollitika.com-a. (ni 60% vise)

e-izvadak ce prihvatiti svoga 20 milijuntog posjetitelja za jedno 10-tak godina :)

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

savjet: pročitaj dole moj

savjet: pročitaj dole moj komentar koji prenosi vijest o kolapsu tog web sajta za zemljišne knjige. Isto tako, mnogi blogeri koji imaju profil i na pollitika. com su primjetili da servisi koji mjere posjete na stranicama daju identične dijagrame. Prvo im pokazuje niske vrijednosti da bi se drugoj trećini dijagrama strelovito povećali, a na kraju se opet spuštaju ka nižim vrijednostima.

Tko je glasao

tvoja vijest o kolapsu je

tvoja vijest o kolapsu je objavljena 12.05 .2005 - dan nakon pustanja stranice u javnost

http://www.index.hr/vijesti/clanak/guzve-na-sudovima-zamijenila-guzva-na...

Ako nisi znao - od onda je proslo 7 godina i 11 mjeseci.
Malo ti vijest bajata :D

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Sorry, svoj kruh zaradjujem

Sorry, svoj kruh zaradjujem pruzajuci usluge izrade i smjestaja internet stranica.

Potrazi od pretpostavljenih dokumment Smjernice_za_izradu_internetsjediste.pdf - koji je radio odjel za online komunikaciju a potpisuje ga tomislav Korman.

U njemu ces naci doduse napuhane podatke (2.5 puta vece nego su stvarni) za pravosudje.hr i to je negdje oko 800.000

Ovi servisi koji mjere posjete a koje sam stavila su za 10-tak % nepouzdaniji od googla koji je najmjerodavniji za posjete ali za ovu pricu ( da li se radi o 20 milijuna ili 150 tisuca) tih 10% stvarno nije relevantno.

Za blogere savjet:
neka koriste Alexu, trafficestimate.com

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Ako imaš informaciju da će na

Ako imaš informaciju da će na nekom kanalu i dalje biti besplatan pregled zemljišnih knjiga, red bi bio da tu informaciju podijeliš s nama.

Ovako, mi koji koristimo kanal gruntovnice, kad nam se najavi da to više nećemo moći koristiti besplatno, moramo pomisliti da netko želi spriječiti, ili barem jako otežati, "vršljanje" po dokumentima iz kojih se vidi tko je vlasnik čega.

B-52

Tko je glasao

he, he, pa na grutovnici će i

he, he, pa na grutovnici će i dalje biti besplatno, preko weba će se naplaćivati. Ako je naplata uvodi kako bi se spriječio kolaps web sajta, onda je to opravdano, ali ako se uvodi zbog naplaćivanja javne usluge koja je već plaćena, onda je to pogrešno

Tko je glasao

Izgleda kako previše gledaš

Izgleda kako previše gledaš Milanovićeve eskapade. Koji je tvoj odgovor na namjeravano uvođenje naplate pregleda zemljišnih knjiga na webu? Da se uvijek može doći u gruntovnicu i pogledati kao prije 100 godina?

Ako već bulazniš o kolapsu sustava, nije li ispravnije ojačati sustav umjesto ograničiti mu pristup? Jesi li uopće shvato razliku između e-Hrvatska i p-Hrvatska? O tome naime dnevnik govori.

B-52

Tko je glasao

Zašto voliš povezivati

Zašto voliš povezivati nepovezive stvari? Kakve veze imaju "Milanovićeve eskapade" sa zemljišnim knjigama? Opet izbijaju iz tebe iracionalne tenzije kako bi hraćnuo svoje arhineprijatelje.

A je li preopterećenje sustava "bulažnjenje" ili činjenica najbolje govori ova dole vijest.

GUŽVE NA SUDOVIMA ZAMIJENILA GUŽVA NA INTERNETU

ZBOG velikog interesa građana otežan je pristup digitalnim zemljišnim knjigama na internet adresi www.pravosudje.hr, a u Ministarstva pravosuđa se doznaje da je od jučer poslijepodne do jutros zabilježeno gotovo 450 tisuća ulazaka, pa je zbog prevelikog interesa stranica Ministarstva pravosuđa jedno se vrijeme nije mogla otvoriti.

U Ministarstvu mole građane za razumijevanje dok se "sustav u potpunosti ne optimalizira", ali kažu da su noćas za četiri puta pojačali propusnost te da su time stvorene pretpostavke za normalan pristup podacima. No, danas u poslijepodnevnim satima digitalne zemljišne knjige ponovno se nisu mogle otvoriti, dok je pregled ostalih sadržaja stranice Ministarstva pravosuđa bio moguć.

Tko je glasao

Milanovićeve eskapade ne

Milanovićeve eskapade ne povezujem sa zemljišnim knjigama već s tvojim upornim izbjegavanjem konkretnih odgovora na postavljena pitanja i plasiranje lažnih tvrdnji kako bi opravdao vlastiti stav.

Izgleda kako previše gledaš Milanovićeve eskapade. Koji je tvoj odgovor ...

Obzirom da se Milanović malo malo pa "proslavi" prozirnim pokušajem da građane učini budalama i ispaljivanjem nebuloznih tvrdnji, kao onomad s ratom u Finskoj, jasno je zašto sam uočio i istakao sličnost između vas dvojice.

Stara te je već poučila i ukorila zbog podvaljivanja cca osam godina stare vijesti, ionako neprimjerene temi o kojoj razgovaramo, pa ne vidim svrhe da ponavljam.

Ako već želiš pravdati najavljeno ukidanje važnog antikorupcijskog alata, pokušaj to smisleno. Recimo, država nema novaca za sve svoje potebe i želi od građana dodatno ubrati potreban iznos. Ne zvuči li to bolje od "zagušenja stranice i opasnosti za stabilnost sustava"? Ili od naglašavanja potrebe za "samoodrživošću sustava" u uvjetima kad političkoj eliti ne pada ni na pamet ideja da isti princip onda primijeni i na sebe, tek toliko da nas oslobode barem tog dijela harača?

B-52

Tko je glasao

sm

He, he moje primjedbe o tvojim podvalama ti sad pripisuješ meni. Poznata je stvar da si opsjednut Milanovićem i SDP-om i da cjepidlačiš o njima, a usput, radi boljeg dojma, posežeš i za neobičnim lažima i apsurdnim tezama, poput one kretenske minijature sa Stankovićem u glavnoj ulozi i nebuloze da je Jakovina ipak nešto zaradio na poljoprivrednoj apoteci kroz iznajmljen prostor. Takvo traženje dlake u jajetu može samo opsjednuti dokoličar.

Isto tako, i ovdje podmećeš kontekst o "osam godina staroj vijesti". Kao što sam već objasnio, vjerojatno je da su mediji zabilježili samo prvi kolaps sajta jer je Lider objavio da u godinu dana bude 20 milijuna pregleda. Ako je to istina, onda je logično da su se dogodila brojna rušenja stranice, premda to mediji nisu zabilježili.

I opet tvrdoglavo podmećeš da će "država ukinuti važan antikorupcijski alat". Kao prvo, država ništa ne ukida već jedan od dva kanala pristupa naplaćuje. Kao drugo, zbog patološkog negiranja stvarnosti kojem tako neumorno podliježeš, ne da mi se s tobom polemizirati. Kao treće, zaphod je objasnio tezu o samoodrživosti sajta, pa to pročitaj.

Tko je glasao

Nikakva izmotavanja pa i

Nikakva izmotavanja pa i sulude konstrukcije o nekakvoj opsjednutosti ne mogu i neće promijeniti činjenice. A činjenica jest da je zakonodavac u tekstu prijedloga zakona otvorio mogućnost naplaćivanja onoga što je sad besplatno. Miljenićevo današnje izmotavanje i tvoje, ovdje čak drsko laganje, kod neupućenih i ovršnih čitatelja možda i mogu umanjiti štetu. Kod malo informiranijih i mislećih građana, nikako.

Čak i ti sigurno shvaćaš da u saborsku proceduru nije upućena izjava ministra Miljenića već konkretan tekst prijedloga novog zakonskog rješenja.

Neću žaliti ukoliko prestaneš polemizirati samnom. S hrvatskom stvarnošću se ni ne može polemizirati. Može ju se jedino negirati ili pokušati prikazati drugačijom. Kako sam imao vidjeti, ne samo da ti to ne uspijeva u polemici samnom već su ti i brojni drugi ispravno odredili "specifičnu težinu".

Ti se slobodno i dalje zadovoljavaj s Milanovićem, Jakovinom i s ostalim kukurikaškim odličnicima a ja ću i dalje reagirati na barem najkrupnije nezakonitosti, zloporabe sustava i položaja, sukobe interesa i razno drugo što zoveš cjepidlačenjem.

Kao građanin imam pravo željeti poštenu i sposobnu vlast pa i biti razočaran činjenicom da to aktualna nije.

B-52

Tko je glasao

Prestani lagati! Nije bilo

Prestani lagati!

Nije bilo brojnog rusenja sustava - nikakvog sto se tice drzavnih sluzbi a koje mediji nisu zabiljezili.

Rusenje sustava cak i beznacajnih stranica tipa "udruga skupljaca gljiva iz donje moticine" dovoljno je atraktivna vijest da bi je se objavilo - upravo zato jer se ne dogadja cesto.

Podmetanjima i izmisljanjima a bez argumenata neces postici nista drugo osim da ljudi shvate kako si lazljivac.

e-izvadak ima manje od 160.000 mjesecnih posjetitelja i to moze podnijeti server koji kosta 500-700 kuna na godinu.

Server se nalazi na fininim serverima - u sustavu metronet-a, ima svoj posebni opseg IP adresa, i da je ikada e-izvadak dosao u opasnos da padne, pala bi cijela fina i sve ostale stranice na tim serverima a ugrozen bi bio i metronet.
To se nje nikada dogodilo, zato prestani lagati.....

http://as.robtex.com/as41336.html
http://route.robtex.com/89.249.96.0-20---financijska-agencija-d-o-o.html
http://as.robtex.com/as41336.html#sites

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

fantastican si - citirao si

fantastican si - citirao si vijest od 12.05 2005-te godine prvi dan rada stranice:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/guzve-na-sudovima-zamijenila-guzva-na...

Digitalne zemljišne knjige građanima su putem interneta postale dostupne jučer oko 16 sati, a zbog prevelikog interesa stranica Ministarstva pravosuđa jedno se vrijeme nije mogla otvoriti.

Normalno je da su prvi dan svi navalili gledati jer je stranica bila danima najavljivana u medijima.
kao sto su svi 31.07 prosle godine pohodili popis poreznih duznika a danas se nitko ni ne sjeti da ta stranica postoji.

I ti sada tvrdis da zbog guzve iz 2005 koja se nikada kasnije nije ponovila niti u mjesecnom opsegu, danas nakon 8 godina opravdano uvoditi naplatu zemljisnih knjiga?

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Ne tvrdim da je zbog te

Ne tvrdim da je zbog te gužve, ali u Lideru je pisalo da ta stranica ima 20 milijuna pregleda. Ako je to istina onda je ona vjerojatno više puta padala dok je u medijima zabilježen samo prvi kolaps.

Tko je glasao

Konkretna recenica iz lidera:

Konkretna recenica iz lidera:

Besplatni uvid, a riječ je o više od 20 milijuna posjeta na godinu razini s trendom povećanja broja ili zadržavanja, uz kvalitetu dostupnih podataka, jedan su od najvećih dosega naše države, nešto u čemu se možemo usporediti s bilo kojom razvijenom državom u svijetu.

precizira da se radi o godisnjoj posjeti - no to nije tocno. Ocito su to prepisali iz obrazlozenja koje je posluzilo za izmjene zakona - a koje je laznjak.

pravosudje,hr se nalazi na Fininim serverima gdje su svi ostali servisi: hitro.hr, e-porezna, e-regos e-uprava,, dzm, pravosudje, sudreg, hanfa, fina, hitrorez, i moguce je da su svi zajedno imali 20 milijuna jer gore ima preko 80 servisa od kojih e-porezna, e-regos sluze za predaju obrazaca PDV, Regos, ID i sl pa su svaki mjesec posjeceni od svih pravnih i fizickih osoba.

No 20 milijuna posjeta NA GODINU svih stranica na serveru Fine, kao opravdanje za uvodjenje naplate za e-izvadak je cista manipulacija.
I lider to nije tako napisao kako si ti predocio.....

http://liderpress.hr/biznis-i-politika/hrvatska/od-svibnja-vise-nema-bes...

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

He, he Lider nije napisao

He, he Lider nije napisao kako sam ja predočio. Lider kaže: "a riječ je o više od 20 milijuna posjeta na godinu ......", dok sam ja napisao ".....20 milijuna pregleda"

Nego, kad ti je to posao, reci da li javne službe u Hrvatskoj ili (igdje drugdje) naplaćuju posjet svojim web stranicama i ako naplaćuju, zašto to čine?

Znam da su službe koje se bave penzioniranjem radnika morale uvesti naplatu izračunavanja budućih mirovina jer su bile pod enormnim pritiskom kad je ta usluga bila besplatna.

Tko je glasao

Znam da su službe koje se

Znam da su službe koje se bave penzioniranjem radnika morale uvesti naplatu izračunavanja budućih mirovina jer su bile pod enormnim pritiskom kad je ta usluga bila besplatna.

Ako se ovo odnosi na izracun abakusom i ispunjavanje obrasca tintoblajkom onda je moguce. Ako mislis na online izracun onda je ovo budalastina. Online to rade skripte automatski temeljem upitnika koji posjetitelj ispuni i to se ne razlikuje od obicne posjete,
Na internetu jedini enormni pritisak moze biti hackerski DDOS napad.

Sve drugo je laganje da bi se opravdalo uzimanje love....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

baza zemljišnih knjiga

Da malo nadopunim. Naime, koliko se meni čini, stvarno postoji dodatni trošak u vezi održavanja "on-line baze" zemljišnih knjiga.

Naime, internetski pogled u tu bazu nije identičan pogledu u bazi kada ste fizički unutar gruntovnice. Zemljišna ima svoju bazu - na kojoj svakodnevno rade. JEDNOM dnevno se ta baza kopira za on-line korištenje (malo prije ponoći) i samo njoj je može pristupiti preko interneta. Dakle, korisnik ne gleda stvarnu up-to-date bazu, već njezinu statičnu kopiju, napravljenu u ponoć prethodnog dana.

Tako da, kada pratite neki postupak upisa u izvadak, kada bi danas kliknuli na to (12.4.) pisalo bi npr. "ZK taj i taj, prijedlog primljen, spis u radu - datum osvježavanja 11.4. 23.59:00).

Ovo je vjerojatno napravljeno iz tehničkih i sigurnostnih razloga, i nekakav trošak kreiranja te baze i držanja na serveru sigurno postoji. No, po meni je to beznačajan trošak u odnosu na koristi koje donose. Gruntovnica (u Zagrebu) se ionako guši u poslu, a ako će sada djelatnici morati "pokazivati izvatke na ekranu", to će biti pravi užas. Naravno, moći će se platiti, no kako su ljudi navikli da je ta usluga besplatna, sada će besplatno gnjaviti djelatnike tamo i sebi krasti radno vrijeme. I njima. Prilično čudno rješenje.

Tko je glasao

Da, update se radi jednom

Da, update se radi jednom dnevno, ali ne na nacin da netko pjeske ubacuje izmjene - vec da stvarna baza automatski kreira xml ili csv ili neki drugi oblik prijenosa, koji se pak automatski uploada na server. To rade cron sustavi i to nista ne kosta.

Porezni obveznici sada vec izdvajaju blizu 3 milijuna kuna za odrzavanje internet stranica drzavnih i javnih institucija. Sada je u tijeku natjecaj od novih milijun kuna za novi sustav kojim, kako je obecao Korman, bi se trebalo objediniti sve institucije na jednom mjestu. Osobno mislim da je to samo namjestanje posla nekome no vidjet cemo tko ce dobiti taj posao.

U svakom slucaju, ova najava naplate nije u skladu niti s tim natjecajem, niti sa onim sto EU proppisuje i kako je u drugim drzavama.
To je opet neki nas izum u kojem drzava pokusava prodati uslugu koja joj je vec placena iz proracuna. Takvih slucajeva kod nas ima milijun.
Jedan od njih je i obveza javne objave financijskih izvjestaja koju svatko od nas mora platiti 300 kuna.
Em ga moram predati jer to drzava od mene ocekuje - em njegovu objavu moram platiti kao da je to moj vlastiti promidzbeni oglas.
Ni to nigdje u svijetu ne postoji.

No postoji vrlo banalan razlog za uvodjenje naplate - ministarstvo pravosudja je vec u 9-om mjesecu prekardasilo proracun i ovo je ocito necija biserna ideja kao jedan od nacina da namaknu sredstva koja im nedostaju.

Jos jednom i opet iz dzepova poreznih obveznika

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Lider je prenio ono sto su mu

Lider je prenio ono sto su mu predlagaci rekli kao obrazlozenje - ali to obrazlozenje nije tocno - tj lagali su svjesno jer jako dobro znaju da je posjeta TOJ stranici daleko manja posto vidim da imaju na sajtu Google analitiku (UA-15746241-1)
To mogu servirati saborskim zastupnicima koji se klinca ne razumiju u internet, no ja da sam saborski zastupnik, na toj raspravi bih trazila od njih dokaz u obliku google analitike za poddomenu e-izvadak.pravosudje.hr

ovo pitanje ti je prilicno glupavo. javne sluzbe koje naplacuju pristup stranici bi bilo isto kao da ti gruntovnica naplati ulaz kod referenta, ili poretna ulaz u zgradu...

Stranice javnih sluzbi nisu komercijalni sadrzaji vec mjesta gdje bi se gradjani trebali informirati o svim aspektima djelovanja tih sluzbi i bilo kakva naplata pristupa moze samo ograniciti dostupnost informacija.

Nigdje u svijetu se ne naplacuje pristup stranicama javnih sluzbi a i to za mirovine - gdje si to vidio?
Moguce samo u HZMO-u jer u normalnom svijetu za to postoje skripte na stranicama koje su potpuno besplatne:

https://www.gov.uk/calculate-state-pension

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Ajde stara ne bahati se. Znam

Ajde stara ne bahati se. Znam na živom primjeru iz Šibenika da su počeli naplaćivati izračun za buduće mirovine zbog ogromnog pritiska na šalterima. Šta misliš da su baba Janja i čika Dule čuli za skripte na webu i da bjesomučno surfaju po virtualnim bespućima?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci