Tagovi

Srećko Ferenčak - lopov u sjeni

Za poduzetnike u politici govore da su u sukobu interesa. Za političare koji prelaze u poduzetništvo tvrde da su pošli naplatiti političke usluge. U svakom slučaju, malo je onih političara poduzetnika koji nisu prošli kroz aferaško sito i rešeto. Uvijek je prisutna sumnja u zakonitost i, najčešće, moralnost njihova djelovanja na dva razboja. Neki zaštitni mehanizmi su ugrađeni, poput imovinskih kartica i Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, no trend povezivanja politike i biznisa tek je dobio pravi zamah.

Srećko Ferenčak, bespravni graditelj, saborski zastupnik HNS-a, glavni tajnik HNS-a, šef izbornog stožera HNS-a i uz Čačića glavni “skupljač perja” za izbornu kampanju,predsjednik Povjerenstva za prodaju nekretnina u vlasništvu grada Zagreba, bivši član Poglavarstva grada Zagreba, član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, potpredsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva, član Odbora za obitelj, mladež i šport, član Radne skupine za izradu prijedloga strategije razvitka hrvatskog sporta (Osnovana je odlukom Predsjednika Republike Hrvatske, 17. svibnja 2000), predsjednik Hrvatskog nanbudo instituta (pridruženi savez Nacionalnog športskog saveza) i predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza proteklih godina nije ostao upamćen po bavljenju tajnim službama, ni po ogorčenoj borbi protiv Milana Bandića, nego po poslovnim marifetlucima i izljevima agresivnosti.

Kada je o poslovnim marifetlucima riječ taj diplomirani inženjer graditeljstva i "bidrovečki fakin" zasigurno bi zauzeo značajno mjesto na ljestvici hrvatskih političara poduzetnika malverzanata. Naime povodom istražnog zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu od 24. ožujka 2005., za provođenje istrage protiv Srećka Ferenčaka i Petra Turkovića zbog zbog kaznenih djela iz čl. 337. st. 1. i 4. i čl. 292. st. 1. i 2. KZ-a, istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu izrazio je neslaganje.

Nakon toga, izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, ne prihvaćajući stav istražnog suca donijelo je 25. svibnja 2005., rješenje o provođenju istrage protiv imenovanih koje je i potvrđeno rješenjem Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 31. svibnja 2006.

Tako je pravomoćnom sudskom odlukom utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su Srećko Ferenčak kao predsjednik i Petar Turkovićkao izvršni direktor Hrvatskog nanbudo instituta (pridruženi savez Nacionalnog športskog saveza) u cilju pribavljanja materijalne dobiti tvrtki u vlasništvu Srećka Ferenčaka i Patra Turkovića osobno na Skupštini organizacije u listopadu 2001. godine ishodili donošenje odluke o prijenosu prava vlasništva građevinskog zemljišta u Novom Zagrebu, sa organizacije na tvrtku Srećka Ferenčaka "Ferbos inženjering" i Petra Turkovića u jednakim idealnim dijelovima.

Članovima Skupštine obrazložili su da će time njih dvojica povratiti vlastita ulaganja dana organizaciji u vidu pozajmice u svrhu nabave zemljišta od Grada Zagreba, a potom lakše i brže nego organizacija realizirati kredite kod poslovnih banaka za izgradnju centra za skrb, doma za invalide prešućujući pritom činjenicu da zemljištem može raspolagati samo organizacija (Hrvatski nanbudo institut) u svrhu izgradnje tog centra u koju svrhu je Grad Zagreb i dodijelio zemljište organizaciji pod povoljnim uvjetima.

U svibnju 2002. godine to su građevinsko zemljište prodali "Konzumu" koji je tvrtki "Ferbos inženjering" u vlasništvu Srećka Ferenčaka isplatio oko 5.308.000,00 kuna a Petru Turkoviću osobno iznos od oko 5.310.000,00 kuna.

Jučerašnje izdanje emisije "Vijesti" HRT-a (5. listopada) donosi informaciju da je Vrhovni sud RH prihvatio žalbu državnog odvjetnika,čime je određena provedba istrage protiv Srećka Ferenčaka i Petra Turkovića. Dakle Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvatio je žalbu državnog odvjetnika i odbio žalbe okrivljenika čime je potvrdio prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Zagrebu kojim je određeno provođenje istrage protiv dotičnih zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. Kaznenog zakona i zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. i 2. Kaznenog zakona.

Istraga protiv njih je zatražena nakon što je USKOK-ova predistraga potvrdila optužbe iz kaznene prijave zastupnika Hrvatskog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislava Jelića da su Ferenčak i Turković 1996. povoljno kupili gradsko zemljište namijenjeno gradnji doma za invalide, da bi ga kasnijepo znatno višoj cijeni prodali "Konzumu". Pred sudom se vjerojatno biti pokrenut i postupak za poništavanje ugovora kojim su Ferenčak i Turković prenijeli zemljište s Hrvatskog nanbudo instituta u svoje vlasništvo, čime bi u vodu pala i prodaja zemljišta Konzumu.

Za dotična (ne)djela opisana člancima na koje se poziva Državno odvjetništvo predviđena je zatvorska kazna u trajanju od jedne do deset godina.

Zanimljiva je bila 39. sjednica Gradske skupštine na kojoj je najveći dio maratonske sjednice 'potrošen' na rasprave o slučaju Ferenčak i aferu 'Nanbudo'. U višesatnoj raspravi, zastupnici iz redova oporbe tražili su pojedinačno glasanje da se, kako su naglašavali, vidi tko želi da se novac, a radi se o deset milijuna kuna, vrati građanima. Rezultat glasovanja bio je 39 glasova za zaključak o zaduženju Poglavarstvu za poduzimanjem mjera radi zaštite interesa Grada, koje uključuju i naknadu štete od Srećka Ferenčaka. Sedam zastupnika iz redova HNS bilo je protiv ovog zaključka.

Ali kako god bilo, Ferenčaku ta afera na kraju nije nanijela preveliku štetu i on je ostao jedan od bogatijih političara/poduzetnika. Udio u građevinskom poduzeću “Ferbos” prenio je - po uzoru na stranačkoga kolegu Radimira Čačića - na odvjetničko društvo i zasad se posvetio politici. Međutim, nema sumnje da će iskoristiti svaku priliku za povratak biznisu.

Nije se na odmet prisjetiti još jedne malverzacije ovog izvrsnog poduzetnika političara, naime u srpnju 2005. Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa odlučiloje pokrenuti postupke protiv HNS-ovaca Radimira Čačića i, sada već pogađate.. Srećka Ferenčaka. Čačićeve i Ferenčakove tvrtke sudjelovale su u izgradnji stanova u okviru Programa POS u vrijeme dok su oni obnašali dužnosti ministra graditeljstva i člana zagrebačkog Gradskog poglavarstva. Dvojica HNS-ovaca sami su od Povjerenstva zatražili da utvrdi jesu li bili u sukobu interesa, ali samo za po jedan slučaj.

Ferenčak je od Povjerenstva tražio očitovanje o sudjelovanju njegove tvrtke "Ferbos inženjering" u izgradnji objekata u sklopu programa poticane stanogradnje (POS) u Sesvetama, a Čačić o sudjelovanju njegove tvrtke "CONING" u POS-u u Španskom. Povjerenstvo je međutim, istragu odlučilo proširiti na sve njihove poslove s državom, izvijestio je predsjednik Povjerenstva Josip Leko.

Kada sam na početku spomenuo izljeve agresivnosti prije svega sam mislio na prijetnje Mislavu Žagaru, a najviše Krešimiru Franjiću.Predsjednik Hrvatskih narodnjaka Mislav Žagara, nekad član HNS-a, rekao je policiji da mu je visokopozicionirani dužnosnik HNS-a, Srećko Ferenčak, preko jednog novinara poručio da "zašuti ili će mu razbiti p...." a sve zbog raskrinkavanja Ferenčakova i Čačičeva malverzantstva, tj. zbog intervijua Mislava Žagara, Ferenčakova kuma u tjedniku "Fokus", pod naslovom »Čačić i Ferenčak ugradili 203 milijuna kuna«.

Ferenčak smatra da je nevin kao mali Isus u betlehemskim jaslama za svo zlo koje je počinio te da je postao žrtve medijskoga linča. On odlazi, kaže, jer se loša javna percepcija o njemu ne da ispraviti. To su, naravno, gluposti. novinari su samo otkrili njihove afere. Ali ako blaćenjem novinarske struke treba platiti ceh njegovih skandala, neka bude tako. Glavno je da se Hrvatska postupno riješava ološa u politici.

Komentari

Odličan članak odličnog

Odličan članak odličnog autora.
Izgleda da ipak ima nade za situaciju u našoj državi. 24.03.2010. su LOPOVČINE Ferenčak i Turković nepravomoćno osuđeni na jednu (samo) godinu zatvora i svaki po njih mora pokradenim građanima Zagreba vratiti po 4 mil. i 800.000 kn. Naravno, ološ će se žaliti - ali će se žaliti i tužiteljica koja traži daleko veću kaznu nego što su je dobili.
Vjerujem da pravda na kraju ipak, kad-tad pobijedi (tko bi gori, sad je doli). Nakon svega naše društvo nakon predugog ciklusa svega lošeg, ipak zaslužuje okruženje u koje će se vratiti MORAL, POŠTENJE i optimizam.

Tko je glasao

iskreno sumnjam da smo čuli

iskreno sumnjam da smo čuli zadnje od ferenčaka, no isto tako sumnjam u utuživost cijele situacije jer je prošlo puno vremena i neke zastare su nastupile

pravda je i ovdje bila slijepa i bojim se da nije stigla na vrijeme i jedino što nam ostaje je moralna osuda koja u našem društvu još uvijek nije ušla kao kategorija o kojoj se diskutira ili iz koje proizlzai odgovornost prema onima nad kojima vladaš ili imaš prilike vladati

Tko je glasao

Slažem se. Ima Ferenčak

Slažem se. Ima Ferenčak još force. Inače, nanbudo-priča je meni jedna od najtužnijih po svojoj drskosti; nekako mi dođe skoro pa viteški kad čuješ da se neki običan kriminalac obogatio na švercu oružja. Što ne znači da ne bih volio vidjeti sve takve na zasluženim mjestima. Nanbudo je vjerojatno imao tragove koji su vodili previsoko.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci