Tagovi

Srbija vs Hrvatska

Kad malo bolje promislim, ima li razlike između nas i Srbije, sve više vjerujem da nema. Dok Putin kupuje sve i sva a naročito Naftnu industriju Srbije, dotle naši velemože sa njihovim trabantima usporavaju ulazak Hrvatske u EU, svađajući se Slovencima oko mrvice mora i 4 ribice, skrečući pažnju javnosti na trivijalnosti i usmjeravajući pažnju ali osoba zvana Jure Radić kreator čak dva mosta u Masleničkom ždrilu sklapa fantastičan ugovor za HDZ, pardon za IGH-a i Ruskog SKM-om. Riječ je oko 2,5 miljarde dolara vrijednosti ugovora. Strašan novac i za svijetske prilike,a vi se narode zabavljajte sa Slovencima mrzite Rupela i usporavajte svoj ulazak u EU.Prijetnja kako će Rusi postaviti balističke rakete na granice Hrvatske i BiH je naprosto smiješna,iako to našim velemožnicima služi za plašenje naroda, Rusi su počeli pametnom taktikom kupuj i osvajaj zemlju za zemljom.Boljševizam su zamjenili Kapitalizmom i to vrlo uspješno rade.Spremaju se oni preko Srbije i Hrvatske sprovesti naftovod kojim bi doduše Hrvatska zarađivala oko 200 miliona eura godišnje i staviti EU u ovisan položaj ovisnosti o Ruskoj jeftinijoj nafti. Mi bi mogli ostaviti Turizam i živjeti samo od najma, al ne lezi vraže, nije to za narod ili puk kako vole reći, to je za njih. Putin i Rusija lagano osvaja ove prostore nudeći svoj kapital, zar ste mislili da će nešto ostati nama, ne narode to je najbolje svahtio Jure Radić iz milja zvani Konj i to najbolje radi u interesu HDZ-a pardon IGH-a.Naravno ne isključujem i neke Žužule,Todoriće,Čurkoviće i ine podobne trbuhozborce.
Ispravite me ako nisam u pravu.

Komentari

Poznam situaciju u Srbiji,

Poznam situaciju u Srbiji, budući živim u njoj, a iz susreta s dobro obaviještenim članovima vladajućeg establishmenta doznajem da je srpska vlast (prije svih Koštunica) spreman Rusima darovati i vlastitu ženu (ako treba), za jedan ili dva veta u Vijeću Sigurnosti UN. Sve se vrti oko Kosova, budući je posve razvidno da će to biti najveća kazna za Srbiju nakon svih Miloševićevih ratova i većinske potpore unutar srpskog korpusa za njih. Došlo je vrijeme za naplatu, toga su svi u Srbiji svjesni, ali vjeruju Rusima. Hoće li doći i do skidanja gaća, vidjet ćemo. Albanci planiraju proglašenje nezavisnosti već u veljači i to 8. veljače (pobjeda Nikolića) ili 17.veljače (pobjeda Tadića). Kao Hrvatu, neugodno mi je prognozirati. Volio bih da pobjedi Tadić, ali onda će scenarij ulaska u EU biti drukčiji (vjerojatni ulazak Hrvatske, Srbije i Kosova u istom trenutku), ali ako pobjedi Nikolić, Hrvatska će ući prije u EU, ali ćemo ponovno mi Hrvati u Vojvodini imati problema na svim razinama. Hrvatska diplomacija nema sluha za približno 100 tisuća Hrvata u Srbiji, a trebala bi.

Taurunum

Tko je glasao

Otkud ti ideja da će se o

Otkud ti ideja da će se o Kosovu sada odlučivati u Vijeću sigurnosti UN-a?! Zar misliš da bi Amerikanci, Britanci ili Francuzi stvarno bili toliko glupi, pa da se izlože opasnosti od ruskog ili kineskog veta i tako izblamiraju?! Moguće, ali malo vjerojatno.

Tko je glasao

Potpuno je nerealno

Potpuno je nerealno očekivati da će Hrvatska i Srbija zajedno ući u EU. Srbija za Hrvatskom u euro-integracijama kasni dulji niz godina i nikakvo ubrzanje je više ne može vezati s nama u paket. Srbija još nije potpisala ni SSP, na čije smo postojanje mi već praktički zaboravili (potpisali smo ga još u listopadu 2001. godine!). Od tada do danas dogodilo se jako puno toga - kandidatura, mišljenje EK o našoj kandidaturi (avis), status kandidata, početak pregovora, suglasnost EU da nas primi,... Srbiju sve to tek čeka. A, radi se o jako dugotrajnom procesu, tim više što je u EU sada 27 država, ili skoro duplo više nego kada smo mi potpisivali SSP i postajali kandidat.
Ne treba zaboraviti ni da su Francuzi promjenama svog Ustava Hrvatskoj dali za pravo da bude posljednja država koja će u Uniju ući bez referenduma (što, naravno, ne znači da ga neće organizirati neka druga članica, mada u to ne vjerujem). Za Srbiju (i ostale u regiji), međutim, to znači da već u ovom trenutku imaju BAREM JEDAN REFERENDUM (onaj francuski) kao obavezu. A građani članica EU sve su manje skloni daljnjim proširenjima. Uzimajući u obzir iskustvo koje imaju s onima koji su ušli 2004., a pogotovo s Rumunjskom i Bugarskom, tome se ne treba čuditi.
Drugim riječima, put Hrvatske u EU nije povezan s time hoće li u Srbiji pobjedu odnijeti Tadić ili Nikolić, nego hoćemo li i kako provesti neophodne reforme za članstvo, i kojo brzinom. I hoćemo li riješiti probleme sa Slovenijom i Italijom. No, ishod predsjedničkih izbora u Srbiji bitan je za brzinu kojom će se sama Srbija kretati prema EU. Realno je zamisliti da bi u slučaju pobjede Tadića taj put bio brži, nego ako u predsjedničku fotelju zasjedne Nikolić. Ipak, to je odluka koju moraju donijeti sami srbijanski građani.
Inače, slažem se s konstatatcijom da se Hrvatska nedovoljno brine o svojim manjinama u inozemstvu (s izuzetkom hiperaktivno zastupljene BiH). No, to se ne odnosi samo na Hrvate u Srbiji, nego i u drugim zemljama.

Tko je glasao

Zoross Dragi Humbert, ti si

Zoross
Dragi Humbert, ti si posteni legalista i sve to stoji za redovnu proceduru prijema u EU, ali nazalost situacija u svijetu vise nema mnogo veze sa medjunarodnim pravom, a moral je pao na najnize grane od kada znam za sebe, i za to ima mnogo primjera. Ako neka drzava ima neki "poseban znacaj" za EU bice primljena preko veze i reda. Primjer su Rumunija i Bugarska. Da Srbija sada potpise da ce dobrovoljno dati Kosovo za clanstvo u EU ( i jos izruci samo Mladica, Karadzica ne spominju zbog dogovora sa USA), bila bi primljena u EU 1.01.2009.

Zoross

Tko je glasao

Kako bi mogla biti primljena

Kako bi mogla biti primljena u EU 1. 1. 2009.? Nije još ni kandidat. A gdje su tek pregovori, pa potpisivanje pristupnog ugovora, pa ratifikacija u 150 parlamenata? Neizvedivo! Ovdje govorimo o procesu od cca 5 do 10 godina.

Tko je glasao

Potpuno je nerealno

Potpuno je nerealno očekivati da će Hrvatska i Srbija zajedno ući u EU. Srbija za Hrvatskom u euro-integracijama kasni dulji niz godina i nikakvo ubrzanje je više ne može vezati s nama u paket.
Potpuno je realno ocekivati ako Srbija rijesi oba problema znaci isporucivanje optuzenih za ratni zlocin i rjesenje statusa Kosova da ce ici ubrzanim putem jer unatoc svemu sto je napravila u proteklom razdoblju jos uvijek ima dovoljno "prijatelja" koji ce gurati Srbiju a ako nasi pregovori zapnu moglo bi se dogoditi da se na nas vagon prikljuci i vagon Srbije te da nas razmatraju u paketu. No s druge strane poznavajuci iracionalnost srbijanskih odluka tesko je vjerovati da ce bez obzira na to tko bude predsjednik i jedno i drugo pitanje uskoro biti rijeseno.
Drugim riječima, put Hrvatske u EU nije povezan s time hoće li u Srbiji pobjedu odnijeti Tadić ili Nikolić, nego hoćemo li i kako provesti neophodne reforme za članstvo, i kojo brzinom. I hoćemo li riješiti probleme sa Slovenijom i Italijom. No, ishod predsjedničkih izbora u Srbiji bitan je za brzinu kojom će se sama Srbija kretati prema EU. Realno je zamisliti da bi u slučaju pobjede Tadića taj put bio brži, nego ako u predsjedničku fotelju zasjedne Nikolić. Ipak, to je odluka koju moraju donijeti sami srbijanski građani.
Razlika izmedju Tadica i Nikolica vise je kozmeticke nego sustinske prirode jer svi zamjeraju Tadicu da je vodjenje drzave prepustio metrofasisti Kostunici ( vjerojatno ne trebam tumaciti pojam metrofasista).

Tko je glasao

Tu je previše "ako" i

Tu je previše "ako" i "možda". Ne znam što bi značio "ubrzani put", kada svaku takvu, ključnu odluku u EU (SSP, kandidatski status, pregovori i sl.) mora potvrditi svih 27 članica. A, to je jako, jako duga procedura. Da Srbija za nama kasni godinu-dvije, bila bi to druga stvar, ali oni su u euro-integracijama iza nas barem 7 godina. A, to je jako puno u međunarodnoj politici.
I nisam baš siguran da je svih 27 članica toliko naklonjeno Srbiji. Potpisivanje SSP-a im je, recimo, propalo zato što Nizozemci nisu htjeli dati zeleno svjetlo.
Nisu u EU baš toliko željni Srbije (kao ni Hrvatske). Štoviše, mnogi bi da se Unija više ni ne širi. Ne toliko zbog Hrvatske ili Srbije (premali smo mi za njih), koliko zbog straha od Turske i Ukrajine.

Tko je glasao

Jedan ako je razrijesen.

Jedan ako je razrijesen. Tadic je pobijedio no on jos kohabitira sa Kostunicom koji podmece klipove i pokazuje svoju snagu te sprijecava Srbiju na putu europskih integracija.

Tko je glasao

Tim bolje za nas!

Tim bolje za nas!

Tko je glasao

Vnazor, na čemu temeljite

Vnazor,
na čemu temeljite tvrdnju da će u slučaju pobjede Tadića na izborima u Srbiji, Hrvatska, Srbija i Kosovo zajedno ući u EU?

Hrvatska će ući u EU kad otvori sva pregovaračka poglavlja, kad ih uskladi i zatvori i kad sve to verificiraju parlamenti zemalja članica. Kakve to veze ima sa Srbijom? Srbija mora proći isti put, a kasni za Hrvatskom godinama. Čak i ova igra mrkve i batine pred predsjedničke izbore u Srbiji neće bitno ubrzati put Srbije prema EU, bez obzira tko pobijedio.

Apsolutno se ne slažem ni s tezom da je za Hrvatsku bolje da pobijedi Nikolić (a takvu tezu se već više puta moglo čuti ili pročitati u medijima), jer će prema takvim razmišljanjima Hrvatska postati ključna za stabilnost u regiji.
Hoće li Hrvatska u bilo kojem smislu postati ključna ovisi o nama samima. Previše toga imamo za pospremiti u svojem dvorištu da bismo virili u susjedovo. Svatko će proći kako je zaslužio i nisam sklon tezi da se Srbiji uvijek progledava kroz prste ono što se nama gleda kroz povećalo (nekad se to i desi, ali sigurno nije pravilo).

Ako pobijedi Nikolić, neće Hrvatska ući prije (ući će kad bi i inače ušla vlastitom zaslugom), nego će Srbija (vjerojatno) ući kasnije.
Sve što je Srbija u posljednjih 20-tak godina učinila loše, s kamata im se vraća. Ako zanemarimo uništenu ekonomiju i siromaštvo, izgubili su Kosovo.

Hrvatska je u granicama u kojima je bila i prije ovog nesretnog rata i s te strane nismo ništa izgubili.
To, naravno, ne znači da samim ratom nismo izgubili puno - od ljudskih života, uništavanja dobara do zaostatka u razvoju.
Posljedično, s postojećim stopama rasta trebat će nam 29 godina da dostignemo razinu razvoja najsiromašnijih zemalja Europske unije.

No, slažem se s tezom da bi Hrvatska trebala više brinuti za svoje manjine u drugim zemljama (ne samo i BiH, nego i u Madžarskoj, Austriji, a i drugdje).

Tko je glasao

IGH je bio desetljećima

IGH je bio desetljećima središnja državna tvrtka za ispitivanja i druge stručne poslove u građevinstvu, te kao takva dobila pretežne državne poslove i nadležnosti u ime države, uključujući praćenje pooslova po Rusiji i drugdje. Od sedamdesetih, kada su na krilima operacija Nixon i ostalo ubruzgani novci sa zapada i intezivirane gradnje po Hravtskoj i naročito vani, što je bio glavni cilj novaca sa zapada, IGH je kao dio široko udruženih snaga ojačan i s njim priposjeni isvi građevinski fakulteti i razno, u megaorganizaciju sa enromnim udjelom u tim eksplozivno širenim poslovima, od čega se najmanje pola obavljenih poslova po istočnom lageru i arapskim zemljama nije plaćalo od tih naručitelja nego iz vlastitih izvora potpomognutih prilovom krdita i bespovratnih pomoći sa zapada - zapadu je bio interes da se tako rastače istočni lager, da gledaju svi kako je s novcima i stanadardom zapadu otvorena SFRJ bitno ispred njih, a u arapskom svijetu da Tito SFRJ igraju ulogu kupljenog trećeg.

Obzirom da je za svijet nešto neviđeno neprimjereno, razdvojeni su inertni megainstitut i fakulteti formalno, ali kontrola ista (Jure Radić i ostali). Institu je privatiziran, što je također nepojmljivo za svijet ali ne i za istok, i nastvio je i širi se kao dio šire udruženog i dirigiranog miljea, kao neka središnja poveznica raznog, uključujući da unutra ima osim HDZ i ostalih stranaka a zapravo su svi isti od prije i prevode ljubitelji love i napretka.

Tako da su ovi impozantni ugovori i osnivanje zajedničkkih tvrtki nastavak inercije, sada i službeno i kod njih i kod nas ozvaničenih privatnih i osobnih intersa sijamski vezanih sa državom i pretežnim djelom poslova, što se i ne krije i čak vrši pritisak na državu da ozvaniči i velikim podsticajima pomogne klaster najvećih tvrtki radi poslova vani. Zvanično se tome nitko ne protivi, ali obzirom da se i u vrijeme SFRJ ipak nije moglo i nije trebalo spojiti sve u jedno kao u Rusiji, do toga vjerojatno neće doći i onda se poslovanje ovako objedinjava.

Bez javno iznsenih bilo kakvih kombinacija, objektivno je za pretpostaviti da nije sve kao je ovdje prikazano nego da je to nastavak istog u novom ozračju, a to za RH prvenstveno znači da će se vež za ovo i slično morati negdje naći bar 1 mlrd dolara i uložiti u te poslove, od čega će za 10-15 godina dio biti vraćan u obliku robe koja nije propulzivna na tržištu, tj. nikako i nikad ni 1 l nafte i ni 1 m3 plina a da siluženi helihopteri i slično, kao što sada Rusija pomalo otplaćuje ozvaničeni dug od cca 550 milijuna EUR-a iz osamdesetih i početkom devedesetih. No s obvezama i nepovratnim ulaganjima RH tu nije gotovo, jer se spominje i zajednička tvrtka tu i uzvraćanje pooslova tu, što u psotojeće, znači ono što je Putin u zagrebu zvanično tražio od Mesića a Mesić obećao, pomoć i ravnopravni odnos njihovima tu kao i drugima - to kao i drugima na primjeru cesta, turizma, obveza uz gardnje trgovačkih censtara i ostalog zanči bar cca 30 % troška investicije isfinancirati i brzo pomoći, novačno dati nekoliko puta više od izgubljene dobit ako se nešto desi i slično ...

Zašto tako naoko nelogični aranžamani? nastavak totovsdke prakse, nije beg cicija, interes begova je napredovanje i dređivanje državnih i drugih zavrzlama a mi kao napredniji nesebično razvijamo napredak kod partnera i prijatelja. A i inače se tako posluje kod nas, cca 95 % je issto kao što je bilo sedamdesetih i osamdesetih, ljudi i prakse i dogovori, i svako mijenjanje samo nepotrebno ometa napredovanje. A i šta bi poslovao po zapadnoj Evropi, kada se ponaša sve više i više diletantski i birokratski, sve više gnjaveži a sve manje dogovora a ni bankovne račune ne mogu držati u tajnosti. To isto se prema istoku, kao i prije, dogovori sa točno određenim ljduima i sve je kako se dogvoriš, bez ikakvih drugih rizika. Tko bi se onda dvojio između tako dviju evidentno različitih praski, od kojih ti je u jednoj sve kako se dogvoriš i pouzdano a u drugoj sve davež i neizvjesno.

Dakle, iza poslova IGH udružene snage zajedno sa državom pojačavaju snažne i utabane smjerove preme istoku.

Tko je glasao

KOMENTAR Putinova

KOMENTAR

Putinova Hrvatska

Piše Branko MIJIĆ
Postaje li Hrvatska, paralelno sa Srbijom, sve više Putinova država, pa sve manje haji i mari za Europsku Uniju, osim što se, kao, Sanader i njegovi medijski trbuhozborci, ljute na lažljivca Dimitrija Rupela?
Ne bi li naciji zamazali oči ZERP-om i ostalim bakračima busajući se u domoljubna prsa oko par ribica i hektolitara mora, HDZ-ova vlast ipak zna što radi svjesno usporavajući pregovore s Bruxellesom. Dok se Sanaderov udarni informativni stožer s Prisavlja gotovo sprdao kada su Tadić i Koštunica između dvaju srbijanskih predsjedničkih izbornih krugova pohitali u Moskvu (pro)dajući Naftnu industriju Srbije svjetskom energetskom divu Gazpromu, tumačeći to pravoslavnim dernekom na najvišoj razini i spomenicom za Kosovo, čvrste uzdanice HDZ-a u blizini Crvenog trga, a daleko od televizijskih kamera, sklapali su jednako unosne poslove od kojih će na kraju profitirati i Katolička crkva.
Dok se pučanstvo natječe treba li jače pljunuti Rupela, Jelinčiča ili prvog Slovenca na kojeg naletimo na cesti, stanoviti Jure Radić koji je profitirao od jugo-srbo-četničke agresije na Hrvatsku gradeći čak dva mosta na Masleničkom ždrilu, potpisao je u Zagrebu, u ime tvrtke u kojoj su veliki dioničari još veći HDZ-ovci, IGH, ugovor s ruskim SKM-om čija se vrijednost procijenjuje na 2,5 milijardi američkih dolara što se treba realizirati u iduće tri-četiri godine! Pa ti lovi ribe u hrvatskom ZERP-u, protezao se on od Savudrije do Ognjene Zemlje i Aljaske!
Naravno, radi se o poslu, na kojem bi pozavidjeli, skidamo kapu, i najveći svjetski magnati. Što će sve projektirati, graditi i nadzirati ovaj croruski konzorcij, do u detalja nije poznato, no da će biti brzo i bogato, izvjesno je i iz ove šture informacije. Nema sumnje Putinova Ruska Federacija kreće u svoj globalni pohod, no za razliku od Lenjinovog, na Oktobarskoj revoluciji baziranog SSSR-a, više se ne uzda prije svih u Crvenu armiju koliko u naftu i plin, kao najmoćnije oružje današnjice.
I sama Europska Unija ovisna je o energetskom potencijalu pod kontrolom Kremlja, a nakon Tadić-Koštuničinog potpisa, Putin je stigao na hrvatske i BiH granice, no ni tu ne namjerava stati. Veliki Vladimir nije ratnički raspoložen, kao što smatraju neki ovdašnji dušebrižnici tvrdeći da namjerava svoje nuklearne projektile ukopati uz Drinu. Kao i Dunav, forsirat će sve rijeke koje mu stoje na putu, nastavkom gradnje »Južnog toka«, magistralnog plinovoda što bi, preko Bugarske i Srbije via Hrvatska vodio do Italije. Na taj način ne samo da bismo se dugoročno riješili opskrbe relativno jeftinim energentom, već bi, prema nekim procjenama, naša državna blagajna od tranzitnih pristojbi mogla godišnje zarađivati i 200 milijuna eura!
Koliko god »Putinova Hrvatska« u ovom trenutku zvučalo skaredno, sutra bi to mogao biti izvor prihoda i blagostanja dostojan klanjanja. Zna li to netko bolje od Jure Radića?

Ovo je kompletan tekst s portala glasistre.hr .
I - spada u teske gluposti i nebuloze uz poneku laz. Naime, nije IGH imao nikakav posao s maslenickim mostom, onim novim na staroj poziciji. Radio ga je ipak netko drugi. Tko drugi, klikni i vidi u Nacional-ovoj arhivi.

Tko je glasao

Ma koliko se trudili

Ma koliko se trudili dokazati suprotno činjenice su činjenice.

Tko je glasao

Koje cinjenice? Gdje tu

Koje cinjenice? Gdje tu vidite cinjenice? Prodaja NIS-a Rusima? To ima veze s hrvatskom ali - posredno. Naime, upravo ta prodaja i sami uvjeti te prodaje su u kontradikciji s CEFTA2007 i Elektroenergetskom zajednicom......
Naftovod preko Hrvatske? Mislis Druzba Adria? Nista od toga, bar za sada. taj je projekt prakticki odbacen u prvotnom obliku a cini se da od njega nece biti bas nista.

Dakle - gdje su cinjenice?
U oba teksta, u kopiji i u originalu ne vidim cinjenice. Tek poneki pamflet.

Tko je glasao

Ja baš nisam sklon svaku

Ja baš nisam sklon svaku hrvatsku uspješnu kompaniju demonizirati. Kad bi IGH poslove dobijao samo u Hrvatskoj, onda bi mogli reći da je sve to HDZ-ova bratija. Ali nije tako.

No, sasvim dovoljno materijala ima da imamo pravo sumnjati u sve što ima imalo veze s HDZ-om.

Dodjeljujem bod za pozitivno razmišljanje i za činjenicu da tekst ovaj put nije ukraden (vidi se da nije lektoriran).

Tko je glasao

Inaće IGH uz pomoć

Inaće IGH uz pomoć "društva" radi i ostale poslove izvan Hrvatske, naravno koristeći Veleposlanstva RH. Nije ni čudno što služe za potrebe od pranja novaca do ..............

Tko je glasao

Namjerno sam ga tako

Namjerno sam ga tako postavio, inaće pisac je isti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci