Tagovi

Srbija ne odustaje od propagandne ofenzive -priprema se za 10. travanj

U Srbiji ne odustaju od propagandne ofenzive protiv Republike Hrvatske nakon što je oslobađanje generala Gotovine i Markača praktički oslobodilo Hrvatsku od "udruženog zločinačkog pothvata" koji je bio glavni motiv da se na političkom planu Hrvatska od žrtve pretvori u agresora i čak dovede u pitanje njezina državna vjerodostojnost u međunarodnoj zajednici.

Budući da su iscrpljene druge mogućnosti osporavanja te presude i nametanja krivnje Republici Hrvatskoj za, prema srbijanskim stajalištima, genocid nad hrvatskim Srbima, diplomacija Beograda usredotočila se na 10. travanj iduće godine za kad je bivši srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić a sadašnji predsjednik Opće skupštine Ujedinjenih naroda zakazao javnu raspravu o ulozi međunarodnih kaznenih sudova, o pravdi i pomirenju na prostorima bivše Jugoslavije i unapređenju odnosa Srbije sa zemljama u regiji.
Sasvim je jasno da je Vuk Jeremić izabrao taj datum za otvaranje rasprave, jer je to u srbijanskoj diplomaciji oprobani način da se Hrvatskoj zbog Pavelićeve NDH-a nameće etiketa genocidne nacije što se ponovilo po njihovom mišljenju i u "Oluji". Tim povodom Vuk Jeremić sastao se sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem koji je ponovio da je u operacijama Bljesak i Oluja protjerano 200.000 Srba i stradalo 2.000 nevinih žena, djece i staraca. "Taj zločin ne može proći nekažnjeno", istaknuo je tom prilikom predsjednik Nikolić i dodao da pravda mora biti zadovoljena na pravedan način. Jeremić je podvukao značaj zajedničkih napora svih relevantnih faktora u Srbiji dodavši da svi kapaciteti koji stoje na raspolaganju trebaju biti u funkciji promocije "istine koja se Srbiji negira najnovijim odlukama Haaškog tribunala".
Budući da je u povijesti srbijanske diplomacije uvijek glavnu ulogu odigravala laž, tako se može očekivati da će ovih nekoliko mjeseci cjelokupna velikosrpska institucionalna i intelektualna elita ozbiljno poraditi na pripremi tog skupa na East Riveru. Nije zgorega podsjetiti što je o toj srpskoj osobini svojedobno napisao njihov vodeći velikosrpski akademik Dobrica Ćosić u djelu "Deobe": "Mi Srbi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugog, lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tuđu bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno".
U samoj izjavi predsjednika Nikolića krije se nekoliko velikosrpskih laži. Iz tzv. Krajine hrvatski Srbi nisu protjerani kao što je to bilo implicirano u fabriciranom "udruženom zločinačkom pothvatu", jer su oni uredno evakuirani po nalogu svojih vlasti prije vojnih operacija Hrvatske vojske, što je uostalom potvrdio i tadašnji američki veleposlčanik u Hrvatskoj Peter Galbraith koji u svjedočenju pred Haaškim tribunalom izjavio da Hrvatska vojska nije mogla izvršiti genocid na području koje je prije njezinih operacija već bilo evakuirano. Nadalje srbijanski predsjednik spominje brojku od 2.000 civilnih žrtava, što je opet jedna velika srpska laž, jer je u procesu generalima u Haagu ustanovljeno da je bilo svega 44 civilne žrtve rata od 86 koliko ih je bilo navedeno u optužnici, a Hrvatski helsinški odbor pod predsjedanjem prof. Žarka Puhovskog manipulirao je čak s brojem od 677 civilnih žrtava na temelju podataka notornog Save Štrpca koji se u civilnoj udruzi "Veritas" bavi istraživanjem srpskih žrtava u Hrvatsko-srpskom ratu.
Doduše u Srbiji se javljaju tek pojedinačni glasovi razuma koji bi trebali voditi katarzi cijelog srbijanskog društva jer pod utjecajem propagande politike i medija još uvijek prevladava mišljenje kako se na području bivše Jugoslavije vodio građanski rat u kojemu su svi podjednako krivi, (sjetimo se da je tako nešto svojedobno bio izjavio i predsjednik Mesić), a ne da je velikosrpska politika Slobodana Miloševića pokrenula četiri rata i da su nesrpski narodi bili žrtve agresije. Kao glas razuma javila se nedavno supruga Vuka Draškovića, jednog od vodećih ideologa velikosrpstva Danica Drašković koja je napisala: "Valjda je dosta sukoba, stradanja, paljenja carina, postavljanja balvana i barikada, ubijanja vojnih stranih država, valjda nećemo još. Ratovali smo dosta. Išli smo u Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu, pa najzad na Kosovo. I šta smo uradili? Poraženi svuda, isterani smo iz Slovenije, Hrvatske, iz Bosne i naravno sa
Bez obzira na izolirane glasove razuma srbijanska politika ne želi se pomiriti s činjenicama koje su pravno i politički verificirane i zato će se sustavno pripremiti za ocrnjivanje Republike Hrvatske s očitim ciljem da ju se s obzirom na 10. travnja u Ujedinjenim narodima izjednači s fašističkim režimom NDH-a. Doduše Opća skupština Ujedinjenih naroda nema izvršnu ulogu kakvu ima Vijeće sigurnosti UN-a, ali bez obzira na to propagandni učinak rasprave o presudama Haaškog tribunala mogao bi imati određenog negativnog učinka na poziciju Hrvatske u UN-u i šire u svijetu. U tom smislu hrvatska diplomacija i državna politika trebala bi voditi računa kako se pripremiti za takvu novu promičbenu velikosrpsku ofenzivu. To u svakom slučaju ne bi smjelo biti kako je predsjednik Josipović nastupio nedavno u intervjuu s beogradskom TV postajom B92. U tom intervjuu agresivni novinar B92 postavio se kao da je Hrvatska napala Srbiju i u najboljem duhu korištenja laži kao najjačeg srpskog oružja praktički prisilio predsjednika Josipovića na pravdanje. Ipak u jednom trenutku izazvan provokativnim pitanjima novinara predsjednik Josipović je konačno rekao živu istinu koju se ustručavao kazati dok je surađivao s bivšim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem. "Mislim da treba doći vrijeme da se ljudi u Srbiji upitaju: a zašto su uopće oni bili tu? Zašto su vojnici iz Srbije, tenkovi i avioni, dolazili u Hrvatsku? Mislim da je to jedno pitanje, koje je dio katarze, koju i vi u Srbiji morate proći", izjavio je hrvatski predsjednik. U tom stilu trebala bi se pripremiti i hrvatska diplomacija da se ne bi dogodilo da 10. travnja iduće godine u Ujedinjenim narodima u New Yorku Hrvatska nakon pobjede u oslobađajućim presudama njezinim generalima doživi diplomatski poraz u pariranju srbijanskim lažima.

Komentari

jer je to u srbijanskoj

jer je to u srbijanskoj diplomaciji oprobani način da se Hrvatskoj zbog Pavelićeve NDH-a nameće etiketa genocidne nacije

Etiketu genocidne nacije Hrvatima je nametnija Pavelić i niko drugi. Treba se zapitat zašto i nakon skoro 80. god. to iskorištavaju protiv nas. Danas se nemože dogodit da Hitlera neko iskorištava u govoru protiv Njemaca. Zato šta u Njemačkoj još uvik ne prođe dan bez nekoga dokumentarca, filma, članka, predavanja, knjige,... u kojemu se osuđuje Hitlerov režim. Jedan zid u Reichstagu, njemačkome parlamentu, namjerno je ostavljen neobnovljen kao podsjetnik svima i na njemu su još uvik jasno vidljivi grafiti na čirilici koje su ostavili ruski vojnici u drugom svj. ratu. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f6/Reichstag-Russisches_...

http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_War_Memorial_(Tiergarten)
Jeli kojemu Njemcu palo napamet dignit ga u zrak?
Ako se i dogodi da neko veliča ili odaje počast nacistima vrlo brzo završi na dugotrajnoj psihijatrijskoj terapiji.

Tko je glasao

Nije tomu baš tako

U Njemačkoj se zaista službeno provodi politika denacifikacije,ali kad bi uzeo sve stranke i strančice ,kojekakve klubove i sl. koji manje više prikriveno održavaju taj KULT skupilo bi se toga podosta ,više nego što Hrvatska ima stanovnika. (Neonacisti)

Dandanas se smatraju nadnacijom (od rada preko sporta do nauke). a Hitlera ne veličaju ( javno ) i odriču ga se iz istih razloga zašto Srbi sada pljuju po Slobi--- što nije uspio a obećao je.

sve dobro...

Tko je glasao

a u austriji gotovo otvoreno

a u austriji gotovo otvoreno iskazuju ljubav prema svojem sunarodnjaku adolfu...

Kitz

Tko je glasao

Ja sam zaprepasten. Cijeli

Ja sam zaprepasten.
Cijeli dnevnik gospona Krsnika o odnosima Srba i Hrvata a ni jednom nije spomenut britanski Srbin.

Tko je glasao

Kaj se odma srdiš? Ne mora te

Kaj se odma srdiš? Ne mora te svaki put spominjati.

Tko je glasao

Kaj se odma srdiš? Ne mora te

Kaj se odma srdiš? Ne mora te svaki put spominjati.
Ne srdim se. Samo se cudim kakav je to dnevnik koji ne spominje belosvetsku urotu. Nije na nivou ostalih krsnikovih pisanija.

Tko je glasao

Pobjeda

Za početak ću samo reći da unaprijed očekujem kako će ovaj komentar biti gađan minusima
Ratovali smo dosta. Išli smo u Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu, pa najzad na Kosovo. I šta smo uradili? Poraženi svuda, isterani smo iz Slovenije, Hrvatske, iz Bosne i naravno sa

Malo si zabrljao. Srbija je dobila rat u Bosni i Hercegovini jer ona sada de facto kontrolira pola Bosne i moglo bi se reći da se prostire od Karlovca. Republika Srpska je očišćena od Bošnjaka i Hrvata tako da je ona etnički i politički srpska država iako to nitko javno ne kaže. Za vraćanje duha u bocu to jest vraćanje Srbije na Drinu ili ako ništa drugo na koridor trebao bi se voditi novi rat, ali ništa od toga.

Sve u svemu tokom "jugoslavenskih ratova" agresivan Srbija je izgubila Kosovo koje zbog demografije nije stvarno niti imala, a dobila je pola Bosne !?!?

Ako se vratim na Domovinski rat ne tako ideološko lijepa slika izlazi van pod uvjetom da gledamo prave podatke. Naši dragovoljci i obični vojnici su 1991 pružali junački otpor, ali postoji i ona srpska strana priče koja kaže da su se tadašnji pošteni Srbi iz Srbije odbili boriti za Miloševića. Oko 100.000 Srba je tokom ljeta-jeseni 1991 odbilo da se javi na poziv na mobilizaciju kako bi se islo boriti u Hrvatsku. Njih 100.000 je odbilo

Oni koji su došli su bili žestoki nacionalisti ili najobičniji kriminalci. Srpski vojni izvori iz 1991 godine jednostavno i iskreno se pitaju tko bi se kod nas borio kada bismo hapsili one iz naše vojske što pljačkaju ??

Po pitanju Bosne što reći nego da je Tuđman napao BiH 1993 godine i tamo ratovao više manje godinu dana prije nego što je postao na američki nagovor njen saveznik. Mi danas imamo Srbiju do Karlovca jedino zbog amerikanaca, ali mi svi taj dio veoma dobro znamo zar ne ?

Po pitanju srpskog plakanja oko Oluje što drugo reći nego da ljudi ne znaju sportski prihvatiti poraz :)

Tko je glasao

-Idemo na Zagreb-

od jednog srbijanskog rezerviste je djelo koje preporučam.

Kada su se počeli vraćati u crnim vrećama opao im moral.

Nadali su se da će to sama "jna" obaviti za njih.

Što se tiče "RS" ,živim u susjedstvu i ono što oni zovu državom manje je država od neke naše (recimo Istarske ) županije.

Protektorat pod državom koja je pod međunarodnim protektoratom.

Imaju ravnopravnost i kulturnu autonomiju ,ali prije su bili daleko ravnopravniji. Vladali su u Sarajevu ,pa i u Zagrebu manje više posredno.

sve dobro...

Tko je glasao

@vkrsnik SADA MINUS!

Već sam odlučio zaobići te minusom - jednostavno mislim da to nema smisla - no gledajući da su čak i Nikolić i Dačić bili na misi u beogrdaskoj Katedrali, odlučio sam se za MINUS! Dao bih ti sada i dva minusa, zbog stalnog, kontinuiranog fabriciranja srpskog neprijatelja! "Prljavci" su gostovali u Beogradu, publike na izvoz .. A više je nego očito da Beograd u Zagreb šalje signale i ovom posjetom Katedrali - samo mutikaše i huškači u Hrvatskoj ne vide koliko je sadašnjem vodstvu Srbije stalo do dijaloga...!!! A trebalo bi i nama, prvenstveno zbog ekonomije...Uočit će to vrlo brzo i Josipović, i nastaviti tamo gdje je stao! Jer, dobro je pitanje što su srpski vojnici i paravojska tražili u Hrvatskoj, ali valja se zapitati što smo mi tražili u BiH..., prije sporazuma Izetbegović - Tuđman??????
Nekada je Hrvatska bila jedna od najrazvijenijih država, u okviru SFRJ, ali i u Istočnoj Evropi, s velikim tržištem u ex- Jugoslaviji i šire, i varaju se oni koji misle da nam to tržište, i kada budemo u EU, neće trebati...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Pogled iz Beča

To je Ljubin pogled iz Beča.

Citiram dr. Danimira:
"Jer, dobro je pitanje što su srpski vojnici i paravojska tražili u Hrvatskoj, ali valja se zapitati što smo mi tražili u BiH..., prije sporazuma Izetbegović - Tuđman??????"

Nego Ljubo daj nam napiši kad je potpisan sporazum Tuđman - Izetbegović.
Nije valjda da misliš na onaj splitski.

Tko je glasao

Onkel Lojzek

Hrvate je genocidnima proglasio Alojzije Stepinac svojom izjavom da je "Jasenovac ljaga na hrvatskom imenu".

Tko je glasao

Ono što je za hrvatski narod

Ono što je za hrvatski narod ljaga, to je za vaš narod ponos.
Fašizam nije imanentan samo jednom narodu.
Zločini srbskih fašista tijekom nasrtaja na nesrbske narode, dokaz su tome.

Tko je glasao

Fašizam u Srbiji koji je tako

Fašizam u Srbiji koji je tako agresivno i okrutno ispoljen prema nesrbskim narodima i susjednim državama, nije poražen.
On samo danas poprima druge oblike djelovanja.
Ponovno će jednom nasrnuti na nesrbske narode, kao što je i otvoreno najavljeno - "Kad Srbija ponovno ojača" (izjava njihovog čelnika).
Pri tom će svakako računati na domicilne državljane, koji prezir prema vlastitom narodu i sluganstvo prikrivaju forsiranim razumijevanjem za ljudska prava i pripadnom univerzalnošću.
Demokracija svakako! Ali u mojoj kući, a ne pod mrskim tuđinima.

Tko je glasao

iz drugih cipela

krsniče,

mogu ti reći kako vidim josipovića. Kao čovjeka koji govori, odlučuje, komentira vrlo slično onome kako bi sam odlučio, odgovorio, ali iz potpuno drugačijih cipela
Na neki način potvrda onog što svaki dan doživljavam na pollitici

luka

Tko je glasao

Mene

Mene ova vlast velikosrba u Srbiji podsjeća na ove naše ateiste, koji po portalima, šire svoju žuč najviše kad vjernici imau svoje blagdane, kao ovih dana. Naime, velikosrbi pomalo shvaćaju da su izgubili bitke za svoje ciljeve, pa im ovakvi potezi Vuka i logistike u Srbiji dođu kao žuć, no, što bi rekli ; Uzalud Vam trud svirači. Mi Hrvati odosmo.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci