Tagovi

Srbija i Hrvatska

Koštunica je prelomio – status Kosova je važniji od integracije Srbije u Europu. Izvanredni izbori u Srbiji su pred vratima.Osobno mislim da je to najbolji i najčišći izlaz jer znamo da postoje i druga rešenja puno lošija od ovog. Niti jedna vlada ne može funkcionirati u atmosferi velikih podjela nakon odlaska Kosova.
No ipak teško će biti predvidjeti rezultate ovih izbora.Oni se više s ničim ne mogu usporediti jer se vode pod znakom izgubljenog Kosova,a to ulazi u iracionalnu sferu prošlosti, povijesti, nacionalnog,….
Jedno je sigurno. Izbori će biti vrlo emotivno nabijeni puni frustracija.Jedni će plašiti druge. Strah od propasti i izolacije Srbije nasuprot strahu od cjepkanja Srbije pa i njene propasti.(vidi.Kremenska proročanstva).
Živo me zanima kako će Koštunica i DSS ili možda Nikolić i radikali objasniti građanima da njihova opcija ne vodi putem izolacije, da njihov izbor nije ili Kosovo ili EU.Ako to uspiju mogli bi pobijediti..
Živo me zanima kako će Boris Tadić, DS i koalicija objasniti biračima da Srbija može imati i EU i Kosovo istovremeno. Ako to uspiju i narod im povjeruje, onda i oni imaju velike šanse.
Jedni će naginjati zapadu, drugi će naginjati Rusiji, dijelit će se na umjerenjake, radikale, slabiće i junačine...
Što radi Hrvatska? Taktizira s priznanjem Kosova.To naziva mudrom politikom.Složila bi se do današnjih događaja. Mudru politiku su iznenadili prijevremeni izbori u Srbiji. Sada nakon pada srbijanske vlade naša mudra politika nalazi se u prostoru da je događaji gaze i da je izgleda zakasnila.
Ako sada prizna Kosovo napraviti će to uslijed najvećih mogućih frustacija i tako dolijeva ulje na vatru i daje argument onima koji su u Srbiji protiv EU.
Ako ne bude priznala u terminu kad je najavila ispasti će da se uplašila i da nije dosljedna.
Vlada treba imati analitičare koji prate zbivanja u susjedstvu.Trebali su je upozorili na moguću Koštuničinu odluku.
Slovenija je priznala Kosovo neposredno prije Koštunicine odluke, kao da je znala kad to treba napraviti.
Ne može Vlada promatrati stvari i ne imati komentare.To je naše susjedstvo. Politička zbivanja u Srbiji imala su u prošlosti nesagledive posljedice na Hrvatsku.
Da li nam može biti svejedno? Pisala sam o tome.
Tekst se zove Mudra politika

Komentari

Hrvatska-Kosovo

Hrvatska-Kosovo DA-NE
Hrvatska je trebala odmah i prije proglasenja nezavisnosti Kosova zauzeti stav da li je za priznanje ili nije. Ova odluka je trebala biti zasnovana na principima na kojima pociva svjetski poredak i medjunarodno pravo a koje je Hrvatska i sama prihvatila kao clan UN i drugih medjunarodnih konferencija i sporazuma, a suglasno svojim dugorocnim interesima kao samostalne drzave sa aktivnom i principjelnom inozemnom politikom. Neke zemlje su imale snage za to.
Hrvatska se morala odluciti izmedju legalista i realista/oportunista da li je njen dugorocni interes da podrzava svjetski pravni sistem nepromjenjivosti granica i drzavnog suvereniteta kao i ljudskih prava bez obzira na etnicitet, pracen principom nemijesanja u unutrasnje stvari drugih zemalja, u koktelu sa principom dobrosusjedskih odnosa i ekonomske suradnje, ili da se prikloni real politici i oportunizmu kako bi zadovoljila kratkorocne interese krupnog kapitala, i umilostivila velike sile i dobila neke poene, a sve u koktelu sa malo revansizma i zakasnjele kazne za pocinjeni grijeh Srbije.
Lako cete prepoznati dugorocni interes Hrvatske ako napravite matricu u koju cete u periodu od 5-10-20-30 godina, izbaciti subjektivno emotivne elemente, a unijeti medjunarodno pravni bumerang po sistemu analogije, pitanje individualizacije kolektivne krivice uz ogromnu dozu manipulacije, ekonomske odnose sa trzistem od 10 miliona (SRB+KOS) i nacionalnim dohotkom od oko 3-5000 dolara koji je u rastu 6-7% godisnje ili 2 miliona (KOS) sa nacionalnim dohotkom koji je tesko izracunati jer ima 50% nezaposlenih a uz to je velika siva zona ekonomije, pitanje solidarnosti s obzirom na tudje pravo i vlastite uvjete, da negovorim o negativnim ekonomijama i potpomaganju krize u susjedstvu koja moze dovesti do rata za 30 godina kad RUS ojaca ( i kolateralne stete u obliku izbora radikala na vlast u sto sam skoro siguran u ovome trenutku). I to sve kad je bilo jako dobro krenulo demokratizacijom i razvojem u pravu EU. Situacija je malo kompleksnija nego sto se da naslutiti iz pojednih komentara, a ja nisam spomenuo niti trecinu mogucih problema.

stanovnika (KOS)

Zoross

Tko je glasao

Hrvatska se morala odluciti

Hrvatska se morala odluciti izmedju legalista i realista/oportunista da li je njen dugorocni interes da podrzava, pracen principom nemijesanja u unutrasnje stvari drugih zemalja, u koktelu sa principom dobrosusjedskih odnosa i ekonomske suradnje, ili da se prikloni
Po tebi je očigledno da bi se zbog toga što USA uz podršku glavnih sila EU nameće priklanjanje
1. "real politici i oportunizmu kako bi zadovoljila kratkorocne interese krupnog kapitala, i umilostivila velike sile i dobila neke poene, a sve u koktelu sa malo revansizma i zakasnjele kazne za pocinjeni grijeh Srbije."
trebalo prikloniti
2. "svjetski pravni sistem nepromjenjivosti granica i drzavnog suvereniteta kao i ljudskih prava bez obzira na etnicitet", što nameću Rusija i Srbija.

Rusija je na pretežnom području imperijalna zemlja, koja dugo drži pod čizmom razne osvojene zemlje i narode protivno njihovoj volji, koja je držala pod čizmom u blatu izvan granica Rusije srednju Evropu, pravu civilizaciju i još drži razne zemlje i narode izvan granica, uredno se uplićući u njihova unutrašnja pitanja, pa tako i u Gruziji koja je pravoslavna. http://pollitika.com/rusija-za-pocetnike

Srbija je zemlja koja cijelo zadnje stoljeća ne poštiva ništa od toga što priča pod 2. i odlučujuće davi ovo područje svojim besmislenim pokušajima imitiranja Rusije i pokušaja igranja balkanske Rusije, do stupnja da se je odlučno od nje odvojila Crna Gora.

Pod "svjetski pravni sistem nepromjenjivosti granica i drzavnog suvereniteta kao i ljudskih prava bez obzira na etnicitet" su ne tako davno razni iz ovog područja sudjelovali u Sadamovu Iraku i nadahnjivali se njime, pa im je USA intervencija obnovila nadahnuće, skrojenom poznatom britanskom kolonijalnom tehnikom tako da ravnalom podjeliš, nahuškaš i vladaš, gdje je bilo normalno ubijati i da manjina do daske gazi većinu, slično SFRJ.

Uz ostalo je istom kompozicijom kao ovdje gore na ruskoj državnoj televiziji u udarnom terminu je ovih dana slavljeno bezočno ubojstvo srbijanskog premijera Đinđića, doktoranda filozije kod Habermasa, a poslana poruka sadašnjem netom izabranom predsjedniku Tadiću. iako je lojalan kompoziciji i dao vitalne resurse za ništa, samo mu je greška da uz to spominje EU, nedovoljno prijeti RH iako to radi i slično.

A to znači da je otvoren lov na i onako dokusurenu i malobrojnu srbijansku elitu i razne obične, normalne i vrijedne ljude, mnoge bliske mnogima od nas.

I mi bi onda trebali uživati u ovako visokoumnim, naprednim i vizionarskim čestim porukama, paralelno sa kompozicijom "Putin, Putin" od Banja Luke do Vladivostoka, što pruža puni spokoj naročito oko "ljudskih prava bez obzira na etnicitet", kao što smo uživali cijelo 20. stoljeće od tako naprednih vizija, u ovim krajevima osobito od ubojstva dr Stjepana Radića 1928.g., u doba velikih uspjeha tridesetih po SSSR-u i Reichu, naročito od 1939.g. kada su Adolf i Josif složno i uz podršku većine naprednih snaga disciplinirali remetilačku primitivnu Poljsku, ugodno u zlatnom razdoblju kada smo mi bili bolje i mogli se skoro pa besplatno provoditi po primitivnoj srednjoj Evropi nakon helsinške deklaracije, kada je saživio "svjetski pravni sistem nepromjenjivosti granica i drzavnog suvereniteta kao i ljudskih prava bez obzira na etnicitet" i kada smo slušali kako se ipak disciplinira Albance po Kosovu koji to pokušavaju remetiti.

Malo je smješno da se takve poznate "bajke" pričaju bilo gdje, pri čemu USA i bilo čije nepodopštine niti snažne vizije i prosvjetljenja projekcije EU ni malo ne dovode u pitanje ovo ad 2.

Bilo kakvo razumijevanje za to je nepovratno palo u jeku rasturanja Vukovara a nakon kasapljenja i dugog utvrđivanja gradiva po RH, naročito BiH a zatim i Kosova će proći dugo dok će netko moći minimalno vjerodostojno prezentirati takve projekcije svijeta i Evrope. Do tada to u Zagrebu, Beogradu i po raznim velikim područjima izaziva poznate struje svijesti.

Ovaj i slični tvoji komentari, planirano ili ne, pojačavaju dramatiku raspoloženja za NATO i EU, a ta i sve slične dramatike u ovako vičnoj sredini većini ne sjeda dobro na želudac. Znajući da bi toga i svačega moglo biti, ovaj put smo fantastično pripremili dream team, koji po defaultu rješava sve situacije i zavrzlame pa smo bez ikakve brige - predsjednik Mesić igra na svim pozicijama, Sanader je teatrolog pa vlada igrom iluzija i zbilje ... razno, i sada smo za EU i Balkan ubacili Vesnu Pusić.

Tko je glasao

AP, pokusao si da

AP, pokusao si da improvizacijom argumenata pobijes moj stav ali to nije direktan odgovor na procjenu sto su to dugorocni interesi Hrvatske kad se svi elementi (pravni, politicki i ekonomski) uzmu u obzir. Takodjer naglasavam dugorocni koji su nekad oprecni sa kratkorocnima. Dacu samo jedan primjer fabrikacije argumenata : to da je Rusija bila imperijalna velika sila pa hoce ponovo zauzeti stare i osvojiti nove sfere utjecaja nema dvojbe, i to svaka zemlja treba pokusati ostati nezavisna i procjeniti svoj interes u priblizavaju Rusiji. Ali ova konstatacija istovremeno ne iskljucuje da je u nekim slucajevima medjunarodnih odnosa Rusija u pravu i tu je treba podrzati na bazi pozitivnih principa kako ne bi poslije upali u zamku da se mijenjamo stav kako nam kad koristi (oportunizam). Ovakvi su ti i ostali argumenti pa necu ljudima oduzimati vrijeme, neka sami procijene.

Zoross

Tko je glasao

pokusao si da improvizacijom

pokusao si da improvizacijom argumenata pobijes moj stav ali to nije direktan odgovor na procjenu sto su to dugorocni interesi Hrvatske kad se svi elementi (pravni, politicki i ekonomski) uzmu u obzir.
Nije mi bila namjera pobijati stav, više sam bio začuđen. Zadnje tome slično je odlučno nastupio predsjednik RH Tuđman 1999.g. - kada je NATO napao Srbiju i proletio kroz zračni prostor RH je osudio napad na suverenu zemlju, zaprijetio napadom na USA vojsku na granici BiH-RH i potpisati sporazum s Rusijom i odletio u Moskvu. Istovremeno se je Joschka Fischer stavio u vodstvo napada, zajedno sa USA imperijalistima.

Prije toga je zadnji neimperijalnost i principjelnost Rusije branio Jean Paul Sartre cca 1976.g.

Tako da se radi o velikoj izdaji nekadašnjih simpatizera te principjelnosti, čim se o tome radi svi takvi su odmah za USA imperiju, pa mi se zato čini da i ti (nehotice ili namjerno) skrećeš vodu na njihov mlin.

Ali ova konstatacija istovremeno ne iskljucuje da je u nekim slucajevima medjunarodnih odnosa Rusija u pravu i tu je treba podrzati na bazi pozitivnih principa kako ne bi poslije upali u zamku da se mijenjamo stav kako nam kad koristi (oportunizam).
Rusija je velika imperija, veći dio područja zasnovan na dugom i i gadnom gaženju raznih naroda, država i vlastitih ljudi, koja i sada gazi granice hrpe zemalja, uključujući Srbiju, pa je i zbog toga sada i još više radi dugog takvog slijeda skoro nitko ne podržava oko Kosova i slične Srbije, iako su djelom u pravu a i novo stanje nije idealno.

Ali nije to ništa zabrinjavajuće s te strane nego s obrnute. Srbijansku elitu nikada nije zanimalo Kosovo s Albancima kao većinom nego u vezi toga šta se maksimalno da izvući a najveća koristi je držati pomoću toga vlast - Pašić je tako ušutkao Dimitrija Tucovića, između dva rata slično, Ranković je pomoću toga držao u šahu sve, Nikola Ljubičić je pomoću toga svrgnuo Stamboliće i postavio svoga pulena Miloševića, koji je pomoću toga gazio ex SFRJ, Đinđić je pomoću toga dobio metak. Rusija se je pomoću toga već namirila odlično po Srbiji i globalno (vidi link gore šta piše G-news). Tako da su stalno pa i sada na udaru oni najbolji u Srbiji i svako podilaženje Rusiji i sadašnjem srbijanskom vrhom jako ugrožava najbolje ljude tamo a jako ozbiljno i dugoročne perspektive ljudi u Srbiji (jer Rusija samo uzima i ništa ne plaća pa ni ono od prije 20-30 godina, zato i rastu milijarderi kao gljive poslije kiše), i ljude po toj velikoj imperiji.

Tko je glasao

Hrvatska je već trebala

Hrvatska je već trebala priznati Kosovo. Na kraju ćemo to svakako morati napraviti, ali ovo odugovlačenje nam kod srba neće stvoriti nikakav kredit. A Albanci će nam to zapamtiti. Što se tiče ekonomsko gospodarskih razloga, sa Srbima smo trgovali i dok smo međusobno ratovali i lova ne poznaje nacionalnost, atkao da ćemo svakako trgovati u regiji.Ovo odugovlačenje je u skladu s našom strategijom vanjske politike zadnjih godina tj "skidoše gaće i naguziše se".

Tko je glasao

Kosovo je srušilo srpsku

Kosovo je srušilo srpsku vladu, a ima izgleda da sruši i hrvatsku.
Tako mlada država, a već tako moćni.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ovu vladu ništa ne može

Ovu vladu ništa ne može srušiti.
Ne može ova vlada toliko griješiti koliko je narod može odriješiti(grijeha).:):)

Tko je glasao

Nova vlada na

Nova vlada na vidiku?

Foto:javno.com

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

ajme koliko vrhunskih

ajme koliko vrhunskih ministara vanjskih poslova i stratega vanjske politike na ovom dnenviku. Pa gdje se bre skrivate sve to vrijeme...

Živjeli ste vani godinama? Imate iskustva u međunarodnoj politici? Završili međunarodnu politiku na nekom od svjetskih univerziteta? Imate biznis izvan granica HR?

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Strah od propasti i

Strah od propasti i izolacije Srbije nasuprot strahu od cjepkanja Srbije pa i njene propasti.(vidi.Kremenska proročanstva).

Kremansko proročanstvo braće Tarabić se u nas najčešće pojavljuju u vidu predskazanja o tome kako će Srba ostati koliko „za pod jednu šljivu“ ili u jednom od izdanja „Doći će dan kada će svi Srbi opet stati pod jedan barjak!“ ili tehnološki modernizirano u „Srbija ko Nokia“. Zanimljivo, ali mada se ovo proročanstvo danas često navodi, ono se zapravo ne pojavljuje ni u jednoj knjizi ili starijem pisanom novinskom tekstu koji govore o kremanskom proročanstvu.

Časopis NIN je u jesen 2001 imao feljton koji se bavi pojavom, korištenjem i puštanjem u promet kremanskih proročanstava u političe svrhe, te razlikama u tekstu pojedinih izdanja. Može se i danas, za one koji vole ovakva štiva, taj feljton naći na webu NIN-a (feljton: „Voja Antonić: Kremansko neproročanstvo - Istorija jedne obmane“).

Tko je glasao

joj, samo mi nemoj reći da

joj, samo mi nemoj reći da je na ćirilici, jer ću se iskilavit ko tele ?
btw. ne bi me čudilo da su Srbi plasirali, kao pod, oriđiđi, onu verziju koja njima najviše odgovara. Bizant ostaje Bizant, iliti falsificiranje povijesti je njihov omiljeni sport.

CC

Tko je glasao

na latinici

na latinici

Tko je glasao

U pitanju priznanja ili ne

U pitanju priznanja ili ne Kosova, ulaska u NATO, pridruživanja u EU i bitnog s tim u vezi te u raznim drugim pitanjima uz Vladu RH je nadležan i predsjednik RH, Sabor i ostalo.

Jeste da je na Vlad i saborskoj većini koja ju podržava glavni dio odgovornosti, ali bi nešto trebali i ostali, bar se očitati, imati neke stavove i slično.

To je važno zbog osnova.
Kada su drugovi Tito i Kardelj novu, najblistaviju etapu kreirali tako da su po cijeloj SFRJ počistili ometajuće elemente (npr. u Srbiji tzv. liberale), dali lovu sa zapada i proširili bazu (samoupravljanje), od tada dominira praksa da netko brine za ostalo a široke napredne snage samoupravljaju oko love i sličnog.

Obzirom da su Tito i Kardelj umrli, pa etapu nema tko zamjeniti, novom etapom, potrebno je da naglasiti da pored SK (HDZ) iamao i SSRN i ostale napredne snage a i da uloha tehnoemnadžer nije samo hapati i sve prilagođavati njima.
Ili nekako drukčije.

Drugovi, šta vi mislite o društveno-političkom sustavu, da li ga ima ili ne, da li ga treba reformirati novom etapom ili da pustim kada je već krenulo zrelo razdoblje (pa iznimno iskusno i preiskusno vodstvo kako napravi napravi)?

Tko je glasao

u vezi te u raznim drugim

u vezi te u raznim drugim pitanjima uz Vladu RH je nadležan i predsjednik RH, Sabor i ostalo.
Jeste da je na Vladi i saborskoj većini koja ju podržava glavni dio odgovornosti, ali bi nešto trebali i ostali, bar se očitati, imati neke stavove i slično.

  1. Predsjednik RH će, u skladu sa svojim ovlastima, reći: "Hrvatska će sigurno priznati Kosovo kada takvu odluku donese vlada",
  2. saborska većina će dignuti ručice kada bude dobila znak,
  3. predsjednik Sabora će reći: "O tom pitanju još nisam dobio svoj stav",
  4. koalicijski partner Friščić će biti ljut...
  5. premijer će otputovati na tjedan dana,
  6. ministar vanjskih poslova... gdje je taj čovjek uopće?
Tko je glasao

Što radi Hrvatska?

Što radi Hrvatska? Taktizira s priznanjem Kosova.To naziva mudrom politikom.

Taktiziranje s priznanjem (ili ne priznanjem) Kosova od početka je pogrešna politika. S obzirom na zemljopisni položaj i htjeli-nehtjeli sudbinsku povezanost Hrvatske i Balkana (a time i Srbije i Kosova) brzo priznanje (ili ne priznanje), dobro argumentirano hrvatskim nacionalnim interesima iz kojih bi i narav same odluke proizlazila, bilo je jedino pravo rješenje.

U slučaju priznanja, cijena bi bila možda spaljeno veleposlanstvo u Beogradu i predstavništva hrvatskih firmi. S druge strane, u slučaju ne priznanja, Kosovari bi se osjećali prevarenima (s pravom?) a i Amerikanci bi se možda našli iznenadjeni u uvredjeni. Ali, dugoročna korist bila bi neusporedivo veća, jer bi se Hrvatska iskazala kao principijelna država.

Ovako, svakim danom odgadjanja odluke, situacija postaje sve zamršenijom i odluka postaje neminovno sve težom. Nade da će se odlaganjem stvari pojednostaviti i olakšati, pokazale su se – očekivano – puste.

Istina je da nikakva odluka, zapravo znači ne priznanje. I ako je cilj Vlade bio upravo to, izgleda joj da razvoj dogadjaja radi u prilog.

Ipak mislim da je trebalo odmah reći DA ili NE.

The Observer

Tko je glasao

Kremanska, draga VŠO,

Kremanska, draga VŠO, kremanska (no, brijem da je ipak lapsus calami, ipak ste vi obrazovana žena); iako i kremenska zgodno zvuči...podsjeća na Kremenka :))

"..Ako sada prizna Kosovo napraviti će to uslijed najvećih mogućih frustacija i tako dolijeva ulje na vatru i daje argument onima koji su u Srbiji protiv EU...."

Mislim da hrv. vlada ne treba se obazirati na to hoće li ili neće davati nekom argumente za bilo što. Pa otkad su to Srbi naše poteze koristili za bilo što (ono, za istač). Dalje, iako su naši susjedi, itd. mislim da bismo se trebali prestati baviti njima (osim u onoj nužnoj mjeri) a pogotovo ne uspoređivati se s njima (svako malo to netko radi, pa to je perverzno već; šta smo mi sijamski blizanci sa Srbima).

Glede vrsnih analitičara itd. to se slažem, izgleda da ih nema, i to je sramotno. Nek Sanki poradi na tome pod hitno. I nek poruči učitelj'ci Đurđi da nas ni najmanje ne zanima što ONA misli kad bi trebalo priznati Kosovo. Bez obzira na funkciju koju obnaša ona je ipak samo jedna, poluneuka, učitelj'ca koja čak nije ziher ni gdje je ni da li je diplomirala. Sugeriram mu da ak mu fali kadra, evo ima nas tu par, pametnih, poliglota, itd. a koji vole istraživati, itd. pa ćemo mu MI pripremati sažetke iz inozemnog tiska, analize mogućih događaja, itd. Samo nek nas plati, jasno. Nema više onog, žrtvujem se za svoju domovinu (vidimo kako su takvi prošli)

CC

Tko je glasao

je lapsus, kremanska,

je lapsus, kremanska, valjda mi je podsvijet proradila jer sam se malo previše smijala tim proročanstvima, a sada sam ih prelistala, pa tu ima svega, pa i onoga što se već dogodilo.Nikada to neću razumjeti.Ali bolje ne ulaziti u te priče. Zato valjda sada dobivaju na važnosti jer radikali umnožavaju proročanstva kao argument.
Inače barba Ivo bi trebao imati analitičare koji bi mu prorekli kada Koštunica daje ostavku.Interesantno kako "mali" Slovenci to nanjuše, a mi ne.. Ma to je fascinantno koliko smo nespretni.

Tko je glasao

ajde VŠO poručite vi

ajde VŠO poručite vi Sankiju da malo češće čita Pollitiku; ili još bolje, as I said before nek' unajmi par mudrih glavica da mu " bace grah" šta će i kako će Srbi, Slovenci i ostali...kad već nije dobro ekipiran? ili možda ipak jest, a ovo, manifestno što se čini kao vrludanje, itd. je sve zapraff da se sakriju prave namjere, da se javnosti zamuti voda...?

vi ćete sigurno znati odgovor?

CC

Tko je glasao

Interesantno kako "mali"

Interesantno kako "mali" Slovenci to nanjuše, a mi ne.. Ma to je fascinantno koliko smo nespretni.

Kod nas se politički analitičari bave svim i svačim, samo ne takvim stvarima, naravno ak ih imamo.

Tko je glasao

draga Vesna kao bivša

draga Vesna kao bivša ministrica pravosuđa zasigurno si ostvarila neke kontakte kako sa pravnim institucijama Europe tako i sa europskim službenicima čija se riječ sluša, u najmanju ruku znaš kanale kojima se do istih dolazi, pa bi recimo bilo jako lijepo da ih obavijestiš o trenutačnim događajima u vezi blogova i blogera u RH, pa recimo čak i pod cijenu ugrožavanja nacionalnog interesa ulaska u EU jer bi dugoročno ispravak nepravdi i čišćenje vlastitog dvorišta imalo bolji ućinak na ostvarenje spomenutog nacionalnog ineteresa po građane RH i samu Europu u konačnici, to bi također mogla biti mudra politika na duge staze jer bi na kraju dovela do toga da u svim državnim institucijama sjede ljudi koji bi možda predvidjeli i ono o ćemu pišeš u ovom postu, u suprotnom apsolutno me više ne iznenađuje ništa u vezi VRH-a i njezinih odluka vezanih za vanjsku politiku, a niti za unutarnju

savjesni

Tko je glasao

Oni to već znaju iako me i

Oni to već znaju iako me i sami iznenade nekim svojim potezima.
Ja čvrsto zagovaram da mi trebamo urediti svoje dvorište(čitaj provesti reforme) radi sebe, a ne radi ulaska u EU.
Ulazak nam samo treba biti model za uspostavljanje standarda življenja kakve ima EU.

Tko je glasao

SPC je sve samo ne

SPC je sve samo ne kršćanska Crkva, pa sukladno tomu treba i uzimati njihove službene izjave. To nije mišljenje SPC, nego mišljenje vlasti u BG i najvećega dijela srpskoga naroda.
No, obično ne bude onako kako Srbi požele, nego upravo obratno. Tako čitajte i ove izjave svećenika SPC. "Hrvatska neće biti u AVNOJ-evskim granicama, znači Hrvatska će biti nalik onoj iz 1941. do 1945. godine." Barem je do sada uvijek tako bilo: Srbima se ponudi fer rješenje, oni odbiju, zatim prihvate deset puta gore.

Tko je glasao

No ipak teško će biti

No ipak teško će biti predvidjeti rezultate ovih izbora..... Čini mi se da uopće nije ako se ukljući i Hrvatka u igru...... Ako npr. prateći igru izbornih takmaca u Srbiji Hrvatska prizna Kosovo "nešto" prije njihovih parlamentarnih izbora onda je jasno da se tim potezom (ne/namjerno) direktno utječe na ishod odnosno pobjenika u Srbiji. Za neke političke opcije u Hrvatskoj čija politika počiva na nacionalizmu i drugim izmima je to pravi dar sa neba kojeg neće propustiti...... kao što nisu ni do sada.
Sada nakon raspada srbijanske vlade ispada da je priznanje Kosova greška isto kao i ne priznanje,.....

Tko je glasao

U Hrvatskoj imamo na vlasti

U Hrvatskoj imamo na vlasti lažljivce, ljigavce i pokvarenjake koji isključivo rade u interesu Europe. Izjavili su da će priznati Kosovo kad ga prizna većina zemalja EU. Pa do danas je Kosovo priznalo 16 od 27 zemalja EU, a Hrvatska još nije. Priznanjem Kosova bi se dobilo na stabilnosti ovog tužnog prostora Cefte u koji nas je smjestio drug Ivo, a ne bi ostao ovakav status quo. Kosovo je realnost, isto kao što je realnost da nećemo u EU do daljnjega.

Tko je glasao

Ne znam zasto se sada neki

Ne znam zasto se sada neki boje razvoja prilika u Srbiji. Hrvatski i srpski narod su oduvijek bili jedan uz drugog. Dogadjaji 91-ve su rezultirani dogovorom Milosevica i Tudjmana. Bogu hvala, krivnja je induvidualizirana, a rijetke induvidue, koje su doprinijele rasplamsavanju rata, su sankcionirane, marginalizirane ili posve izopcene iz hrvatskog napredna korpusa. Upravo ce stoga Srbi i Hrvati nadalje izgradjivati idilicne odnoste. Normalno, i bratske. Ali, dogodi li se nesto nepredvidjeno, Hrvatskoj ce u pomoc pohitati srpski emigranti, jer je bila prema njima obazrivija i darezljivija nego prema hrvatskim. K tomu, oni nisu nabrijani kao hrvatski. Sve u svemu, region ce cvjetati i rasti. Nece mu bti potrebna EU. Imat ce svoju. BU.

Tko je glasao

Kako se najavljuje iz EU o

Kako se najavljuje iz EU o istodobnom ulasku Srbije i Hrvatske u Uniju Sanader povlaci rucnu kocnicu u pregovorima da bi se sacekala i Srbija na istom putu. Umjesto pete brzine imamo voznju u rikverc. Pitanje je samo da li to Sanader radi namjerno ili slucajno ili je sve to dio jednog dogovora? Pored toga dolaze nam i upozorenja s ove strane:
Protonamjesnik SPC-a u Zagrebu Milenko Popović upozorava da Hrvatska u slučaju da prizna Kosovo, ne bi ostala u AVNOJ- skim granicama
http://www.slobodnadalmacija.com/20080307/novosti03.asp
To je dio pritisaka da sto manje drzava iz okruzenja prizna Kosovo kako bi se nastupajucoj nacionalsocijalistickoj vlasti omogucile bolje pozicije u Samoj Srbiji. Da li Sanader zna da li bi piskio ili kakio oko priznanja Kosova vrlo je upitno a ne vjerujem niti da Jandrokovic ima neko izgradjeno stajaliste oko toga. Vec sam dosta puta ustvrdio kako bi Hrvatska sto prije trebala priznati Kosovo bez obzira na politicke turbulencije u Srbiji.

Tko je glasao

gledaj, ono na što ide

gledaj, ono na što ide Srbija u svojoj tezi je djelomično točno- priznanje po Baduinteru je bilo u Avnojevskim granicama..Kosovo je bilo u sastavu Srbije. Avnojevske granice su prekinute, Badinterova čvrsta i neprikosnovena teza slomljena.Srbi sada poručuju više ništa nije sveto.Sve može doći pod pitanje ne samo BIH nego i dijelovi Hrvatske.
Da, takvu tezu puštaju.

Tko je glasao

pa ako je tako - tj. ako

pa ako je tako - tj. ako ćemo uzeti u obzir Badinterovu komisiju - šta je onda s BH? pa nek se onda odreknu one groteskne tvorevine (Republike Srpske), i to asap. onda mogu ići s tim argumentima, ništa nije sveto, itd. Ne, nego Srbende imaju dva aršina, iliti standarda, jedan za sebe, drugi za Bosančerose, treći za Hrvate, itd. Ma to je jedan bizantinski lukav narod od kojeg se treba distancirati što je to više moguće.

I da, ako stvari krenu po proročanstvu braće Tarabića (kremansko p.) tj. da Srbija na kraju svega bude svedena na beogradski pašaluk - mogli bismo reći da je pravda konačno zadovoljena. istinabog, po preveliku cijenu, ali tako valjda mora biti..

CC

Tko je glasao

Kad sam je rekel prošlu

Kad sam je rekel prošlu godinu da moramo pazit jel oni ne spavaju, samo kaj me se nije proglasilo ludim na ovim stranicama.

Tko je glasao

Kad sam je rekel prošlu

Kad sam je rekel prošlu godinu da moramo pazit jel oni ne spavaju, samo kaj me se nije proglasilo ludim na ovim stranicama.
Nema opasnosti. To ja i dalje tvrdim jer osim onih ridikula iz nekakve vlade u egzilu nitko ozbiljan ne moze postaviti pitanje krajina. A ti ridikuli su vec smijesni i onim radikalnijim hrvatskim srbima a kamo li onim normalnim.
No da ponovim moje je stajaliste kako bi Hrvatska trebala sto prije priznati Kosovo narocito nakon priznavanja od strane Slovenije i ukupno mislim 16 zemalja EU sto je vise od polovice clanica EU.

Tko je glasao

Da, sjecam se toga. A kako

Da, sjecam se toga. A kako Te nebi kritizirali, pogrdjivali i tko zna kakvim sve ne proglasavali ako sumnjicavo gledas na nas bratski narod.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci