Tagovi

Srbija - dan prije

Danas je „day before“ za dio svijeta u kome se nalazi i Hrvatska. Pogađate, sutra će, oko 17 sati, Kosovski Parlament usvojiti Deklaraciju o nezavisnosti, što će praktički značiti kraj srbijanske politike ovakve kakvu ju poznamo već desetljećima. No, hoće li iza ovoga tektonskog poremećaja uslijediti smirivanje tla, ili je to tek uvod u novu destabilizaciju cijele regije, nagađaju i prognoziraju politički analitičari diljem svijeta, pa i laici poput mene. Ne smijemo biti nezainteresirani za događanja u Srbiji. Dapače, Hrvati koji u njoj žive (a taj broj svakako nije zanemarljiv, naime radi se o cca 100 tisuća ljudi, ne računajući 20 tisuća onih koji su se izjasnili kao Bunjevci) htjeli bi vjerovati da je njihova Kalvarija završena koncem prošloga stoljeća, a da bi ova zajednica trebala živjeti novi život na svojim stoljetnim temeljima, uz punu potporu matične države koju bi ona trebala pružati po važećem hrvatskom Ustavu. Međutim, događaji koji sustižu jedan drugoga ne daju nam mirno spavati. Ponovno se ispisuju antihrvatske parole, prijeti se Hrvatima da će „platiti“ ako Hrvatska prizna Kosovo, a sve to bez hrvatske krivnje ili utjecaja na globalnu svjetsku politiku. Nacional-šovinistička struja u srbijanskoj politici, koja se posljednjih tjedana lijepo definirala (Šešelj-Koštunica-Ilić-Dačić) vuče poteze koji samo njima nisu smiješni. Unaprijed poništavaju sve odluke kosovskog Parlamenta! Istu stvar je učinilo i nekadašnje predsjedništvo SFRJ proglašavajući ništavnim odluke Slovenije, Hrvatske,... o razdruživanju od zajedničke države, čiji su konstitutivnim dijelovima do tada bili. I, što se dogodilo? Cijeli svijet je, malo po malo, priznao nezavisnost tih država i danas su one ili u EU, ili će uskoro biti. Što je s odlukom predsjedništva SFRJ? Istu sudbinu predviđam i ovim (očajničkim) odlukama srbijanske Vlade i Skupštine.
Nadalje, predviđene su (još uvijek pod velom „državne tajne“) protumjere protiv onih država koje priznaju nezavisnost Kosova. Ovo izgleda kao poziv raznim klero-fašističkim organizacijama da polupaju njihova veleposlanstva i predstavništva tvrtki po Beogradu, a u toj priči će hrvatsko veleposlanstvo jako loše proći, budući je odmah pokraj veleposlanstva SAD. Možda je napad na učenički dom u Borovu dio „odmazde“ zbog hrvatskog priznanja Kosova, i to unaprijed. Najavljene su i tužbe protiv tih zemalja... Bože, kad se samo sjetim kako se srbijansko pravosuđe osramotilo u vrijeme NATO-bombardiranja, kad je (u odsutnosti) sudilo Clintonu i ostalima. I osudilo ih na velike kazne zatvora!!
I pokraj toga, odlučio sam, na Valentinovo, otić s mojom dragom na koncert Gorana Karana, čije pjesme ona jako voli, a i meni su neke od njih drage (poglavito zbog toga što me podsjećaju na hrvatsko more). Dvorana Doma sindikata bila je prepuna, publika je bila iznimno raspoložena, pjevala je s Goranom njegove hitove i bilo je ugodno provesti skoro tri sata pjevajući i plešući. Na izlasku iz dvorane, prolazim pokraj trafike i gledam novinske naslove u srbijanskim dirigiranim dnevnicima: „Ustani Srbijo!“, „Kosovo je Srbija“, „Rat za Kosovo?“ i slično. Na isti način mobilizirana je srbijanska javnost i 1991. godine, ali onda nije bilo sumnji u učinkovitost srpkog oružja. Svejedno, brine me ovolika borbenost nad sudbinom nečega o čemu nitko Srbiju ništa i ne pita, budući je Kosovo izgubljeno u ratu. Jednako tako me brine i činjenica da su neki moji prijatelji dobili dobili pozive za nekakve „vojne vježbe“, a mnogi od njih imaju i po 50 godina starosti. Pogađate, poglavito se radi o – nesrbima.
Htjeli ne htjeli, moramo pozorno pratiti što se događa u Srbiji. Hrvati iz Beograda i Srijema pogotovu, budući imaju najgora iskustva sa srpskim šovinizmom.

Komentari

Evo, na dan proglašenja

Evo, na dan proglašenja neovisnosti Kosova, nabasao sam na zokster.net, pa prenosim tekst pod naslovom Oproštajna žurka za Kosovo (an archos):

to: prime minister g.H.Tači
Poštovani,
Iskreno Vam čestitam ne proglašenju nezavisnosti, Vama i svim građanima Kosova.
Siguran sam da će nezavisno Kosovo značiti kraj nesrećnih i tragičnih odnosa naša dva naroda i da se sada otvara realna mogućnost zajedničkog uključivanja u evropske integracije koje će građanima naše dve susedne države omogućiti prosperitet, sigurnost i toliko neophodno međusobno poverenje.
Koristim priliku da Vas pozovem da posetite Beograd u što skorijem periodu kojom prilikom možemo dogovoriti sve potrebne radnje u našim međusobnim, prijateljskim državnim odnosima.
Vaš,
Vojislav Koštunica
premijer

A evo i jednoga komentara (da lakše razumijemo one druge ili drugačije):

Zamislite kako li se oseća Koštunica? Prvo CG sad Kosovo. Ostaće upamćen kao Voja bez zemlje.

Dakle, ima i Srba koji čestitaju Kosovu neovisnost.

Poželimo Kosovu miran i uspješan hod prema europskoj budućnosti!

ragusa

Tko je glasao

Neće vam biti lako tamo to

Neće vam biti lako tamo to je sigurno. Scenarij iz 1991 se nastavlja, sad su nasrnuli na slovensko veleposlanstvo, mada nama izgleda da im od sviju u EU baš Slovenija najviše drži štangu, kako bi rekli.
Svih 49% glasača koji su glas dali Nikoliću prije dva tjedna bi vrlo rado vidjelo rat za Kosovo. Jedina sreća što nitko od njih ne bi osobno išao, ngo bi nekog poslao. A za to Srbija jednostavno, više nema snage.
Sigurno će doći do obračuna s ostalim, "prigodnim" manjinama. Svi Obrazi, Storjevi, i ko zna još kakve slične organizacije, će uz blagi pogled u stranu od vlasti, obaviti prljavi posao. Jedini problem je što se to moževrlo lako oteti kontroli, i preći u opće nrede, u kojima će stradati oni Srbi, koji nisu dovoljno dobri ili veliki Srbi. Možda pretjerujem, ali mi se čini da su tenzije tamo prevelike, da bi se nasilje zaustavilo na manjinama.
Čak mi se čini, da će Hrvati biti meta bez obzir da li mi priznali ili ne Kosovo.

Tko je glasao

...sad su nasrnuli na

...sad su nasrnuli na slovensko veleposlanstvo, mada nama izgleda da im od sviju u EU baš Slovenija najviše drži štangu, kako bi rekli.

'Nasrnuli' su na veleposlanstvo zemlje presjedateljice EU, ali neće oni previše 'nasnuti', bilo bi preskupo.

ragusa

Tko je glasao

Naravo da neće, ali pitanje

Naravo da neće, ali pitanje je u tim uvjetima koliko dugo mogu proteste držati pod kobntrolom. Bojim se da idu po rubu, i da će se cijela stvar oteti kontroi.

Tko je glasao

Naravo da neće, ali pitanje

Naravo da neće, ali pitanje je u tim uvjetima koliko dugo mogu proteste držati pod kobntrolom. Bojim se da idu po rubu, i da će se cijela stvar oteti kontroi.
Drze pod kontrolom onoliko koliko zele. to jest produciraju kontrolirani kaos do mjere koja im je potrebna. Tako ce i sada biti na sjevernom Kosovu. Nadalje potreban im je kontrolirani kaos radi ispuhavanja nacionalnog nezadovoljstva. No Srbija nema vojne snage da bilo sto pokrene osim u stanju krajnje iracionalnosti no to bi bilo za njih krajnje lose i unazadilo bi ih za nekoliko desetljeca. Moras znati da su i za vrijeme ratova u hrvatskoj i Bosni sve te dobrovoljacke jedinice bile pod kontrolom drzavne bezbjednosti preko Frenkija do Jovice stanisica a sve u cilju da "odrade" neke stvari za koje JNA nije bila spremna odraditi.

Tko je glasao

Pa u tome jeste moj problem.

Pa u tome jeste moj problem. Navike su ostale, a Jovice i Frenkija nema, u Hagu su koliko se sjećam. Da li je Voja Slobo da jednako "dobro"od5igra cijelu stvar. Iskreno sumnjam u njegove sposobnosti.

Tko je glasao

Za sada ide cjelonocni

Za sada ide cjelonocni program na RTS-u i upravo se Vuk Jeremic nesto zestio na raznorazne upotrebljavajuci opet izraze koji pocinju na takozvani. Uz put je grupica od visestotina prosvjednika porazbijala prozore na Slovenackoj ambasadi te razbili nekoliko kontejnera. Takodjer se iducih dana najavljuje veliki protest u organizaciji svih parlamentarnih stranaka. Takodjer za sada nema nikakvih sankcija a narocito nema ekonomskih jer izvoz Srbije na Kosovo iznosi oko 500 milijuna eura. Ostaje borba preko institucija od kojih je prva sjednica savjeta bezbjednosti UN te se trazi od UNMIK-a da poniste proglasenu samostalnost.

Tko je glasao

RTS cijelu situaciju još

RTS cijelu situaciju još više podgrijava. napali su i sjedište LDP-a, Merkator centar u Novom Sadu. Prema komentarima na B92, za sad su to nogometni navijači. Ali političari činwe sve da dignu tenzije i malo razbuktaju stvar.
http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=285229#hrono

Tko je glasao

Tu si u pravu, Hrvati bi

Tu si u pravu, Hrvati bi mogli biti direktna meta u Srbiji a nekak, čini mi se da bi mogli biti i usputna meta ako se okome i počinju svetiti Albancima u Hrvatskoj...

Tko je glasao

Drži se vnazore. Srbi još

Drži se vnazore. Srbi još nisu prošli katarzu nakon svega što su nedavno 'priuštili' svojim susjedima, pa im je sad teško. Ali dobro znaju da su Kosovo izgubili, i to zbog svoga odnosa prema Albancima. Vjerojatno će i ovaj put biti sporadičnih iživljavanja na nedužnima, ali 'ratnih bubnjeva' neće, nemaju oni više ni snage ni volje za nove avanture, unaprijed osuđene na propast.

ragusa

Tko je glasao

Predviđam, da to nije kraj.

Predviđam, da to nije kraj. Kad tad, zbog srpske političke slijepoće, odvojiti će se i Vojvodina.

Tko je glasao

Kad tad, zbog srpske

Kad tad, zbog srpske političke slijepoće, odvojiti će se i Vojvodina.
Ja mislim da nece. U zadnjih 60 godina etnicka slika Vojvodine potpuno je izmijenjena a nakon posljednjih ratova tamo zive radikalniji Srbi iz Hrvatske. Ne zaboravimo da u okolini Novog Sada obitavaju pripadnici Banijskih Siltova koji su pocinili strasne zlocine kod Gline a u istocnom Srijemu jos uvijek ima i pripadnika Skorpiona te drugih jedinica. Oni su garancija srbijanskoj vlasti da bilo koji pokret pravih vojvodjana koji se nekad zvao autonomastvo nema izgleda za uspjeh. Mozda kroz kojih 100 godina dok ti kordunasi, licani i banijci poprime mirnocu lokalnog stanovnistva i u njima proradi kliker o tome da Srbija iskoristava Vojvodinu.

Tko je glasao

Imam osječaj da se Srbiji

Imam osječaj da se Srbiji od internacionalne zajednice stiskaju jajca, i ak se nebuju sad s Kosovom na miru rastali da bi mogla za par godina i Vojvodina reči zbogom.

Tko je glasao

Maestro, to bi bilo i po

Maestro, to bi bilo i po ljudsku i po Božju.
Živi mi bili, pa i to dočekali!

ragusa

Tko je glasao

Malicija.

Malicija.

Zoross

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci