Tagovi

Srbi u Hrvatskoj nekada, sada i ... ?

Ovaj uradak je danas objavljen u beogradskoj Politici :

http://www.politika.rs/rubrike/ostali-komentari/Buducnost-Srba-u-Hrvatsk...

E, pa sad .....

Kaže autor ovoga kako je Srbima u Hrvatskoj danas isto kao i početkom rata devedesetih.Ne mogu se s tim nikako složiti.
Naime, Srbi u Hrvatskoj '91. su iza sebe i uz sebe imali SFRJ, JNA, Miloševića, Arkana, kapetana Dragana, Šešelja, vojne avione, tenkove, topove i balvanima ograđen dio hrvatskog teritorija kojeg su nazivali svojom državom. Imali su i neizmjernu bahatost kojom su od Slobe tražili da im pošalje salatu, meso ne treba jer će oni klati Hrvate.
Hrvati u Hrvatskoj u isto vrijeme imali su nešto pješačkog oružja nabavljenog u švercu, poneku lovačku pušku ili pištolj, imali su poljoprivredne avione, najlonske vrećice s na brzinu pokupljenim uspomenama i dalekozore kojima su, ako je to dopuštala konfiguracija njihovog zavičaja, mogli gledati što je ostalo od njihovih domova, nakon što su iz njih istjerani.Ali, imali su srce veće od svemira, vjeru i odlučnost da se vrate svojim kućama.
U vremenu od '91. do '95. Srbi u Hrvatskoj imali su svoje kuće , a u kućama njihovih dojučerašnjih susjeda pojavili su se komšije koji su sačuvali uspomenu na zbjegove u II svj. ratu. Pa da se to ne ponovi - iako su zvanično učili isti program iz povijesti kao i njihovi suučenici Hrvati - "batalili" su floskule o bratstvu i jedinstvu. Potjerali su preventivno svoje prijatelje, znance, kumove i poznanike. Za svaki slučaj. Nikad se ne zna. Susjedi su mislili da znaju. A ispostavilo se da nisu znali što ih čeka.
Imali su Srbi u Hrvatskoj neposredno iza balvana i neprekidno supijane bradate stražare. Razmilili su se njihovom iluzornom državom i neki nepoznati gazde koji su ih uvjeravali da trebaju izdržati sve nevolje kojih je bivalo sve više. Nije bilo struje, nije biulo ni hrane jer od silnog ratovanja nitko nije stigao ništa proizvesti. Ona salata koju je slao Sloba bila je sve tanja, a mesa....Dolazili su nekakvi ušminkani voždovi, držali govore, napili se i najeli i otišli u svijet ulične rasvjete, bojlera s toplom vodom, u terenskim najnovijim autima. Domaći voždovi su nestali nakon prvih većih nestašica i sve češćih čudesa koja su im priređivali "ustaše". Boro Mikelić npr. je otišao biti što bliže Slobi, a dr. Rašković je u Beogradu naglo umro. Ali i dalje se održavala akoholnom izmaglicom obavijena iluzija o nekakvoj zajedničkoj srpskoj državi, sve do Tokija...iako oni iza svojih balvana nisu više vidjeli ni Beograd ni voždove, a kamo li Tokio.Svakodnevno granatiranje svega što se micalo i što je živjelo s one strane balvana, a u dometu njihovog oružja podržavalo je tu iluziju Sve do '95.
Hrvati u Hrvatskoj u to vrijeme živjeli su u podrumima i u rovovima s druge strane balvana. Stavljanjem glava na hrpu ostvario se jedini bitan preduvjet da obrane ono što je njihovo . odlučnost i uvjerenje da imaju pravo na to.
Došla je '95.
Srbi u Hrvatskoj su pojeli, popili i ispucali sve što su imali. Sloba se nije ni počešao kada je postalo jasno da će im se nepostojeća država razbucati u samo nekoliko sati. Mali lokalni voždovi su posjedali u svoje mercedese i otputovali. Ostali su nekakvi likovi koji su ih '91, plašili govoreći da usred noći bježe u kasarne jer upravo dolaze ustaše koji će ih poklati. Sada su vikali isto, samo nije više bilo kasarni ni JNA, pa su vikali neka uzmu najnužnije, posjedaju na traktore i bježe, jer opet dolaze ustaše. Tko ne bude bježao smatrat će se izdajicom srpstva.
Neki su ipak ostali. Većina kao lojalni građani države za koju nemaju alternativu jer ju smatraju svojom jedinom domovinom u kojoj su se rodili, odrasli, imali roditelje, braću, prijatelje.....
Ali ostali su i oni koji i danas, kao i onda, sjede na dvije stolice, jedna im je u domovini a druga u otadžbini. Niti jednoj ne služe pošteno, a od obje očekuju i imaju korist.
Dežurni politikanti koji se "brinu" za Srbe u Hrvatskoj nukajući ih da se okupljaju oko svoje etničke i kulturne tradicije i pravoslavne crkve.Po njima, Srbi u Hrvatskoj će imati budućnost budu li se držali zajedno. Između sebe.
Autor gornjeg uratka malo je sfufljao oko vlastitog stava o oslobađanju generala. Nije mu oportuno kazati Srbima u Srbiji da trebaju progutati suze i prihvatiti da nema zajedničkog zločinačkog pothvata, a ni Hrvatima da bezuvjetno prihvaća odluku haškog suda, bez fige u džepu i da Gotovina i Markač nisu bili egzekutori nad Srbima u Hrvatskoj. On kaže da se Srbi iz Hrvatske nakon haške presude osjećaju kao da su OPET kažnjeni. A kada su već bili kažnjeni i kako su sada kažnjeni - ne umara se detaljnijim razrađivanjem Ne isplati mu se. Radije kaže da NEKI misle ovako, a neki onako. Kao Dudek kad su ga pitali je li Regica bila nevina kad se udala za njega : neki veliju da je, a neki da ni.

U toj budućnosti Srba iz Hrvatske po Pupovcu, sudeći prema gornjem tekstu, nema Hrvata.
Opet.

Komentari

Trgovati izgubljenim

Velikosrbi iz Srbije trguju izgubljenim. Izgubili su rat i patronat nad Hrvatskom, kao što su izgubili Kosovo, ali ipak trguju sa EU i Amerikancima. Politika im je navrat ista prema Kosovu kao i Hrvatskoj. I u Kosovu je manjina, malo ratobornija nego u Hrvatskoj. Jasno, prema Kosovu imaju jače aspiracije, jer je Kosovo malo i slabo, no, Kosovari nemaju među sobom petokolanaša kao Mi Hrvati. Uglavnom, Srbi dugoročno gube, ali pokušavaju trgovati. Mi pak imamo vodstvo države koje je više vezano za "komunizam", pa im otuda slabost prema dojučerašnjoj braći.Evo i Novi list danas potvrđuje srpske nebuloze o HLADNOM RATU između Srbije i Hrvatske. Kao nešto je važno Nikolić rekao, kao glavni je problem Hrvatske odnosi sa Srbijom, a ne loš život zahvaljujući lošim političarima.

Tko je glasao

@Lj Lj

Hrvatska u rasapu, a ti opet o krivnji drugih - nalijepiš se na neki bezvezni članak! Srbi više ne stanuju u značajnijem broju u Hrvatskoj, zahvaljujući prije svega mentoru iz Beograda zločincu Slobodanu Miloševiću, ali i nesposobnosti Tuđmana da riješi tzv. srpsko pitanje u Hrvatskoj devedesetih.
Ma koliko zvučalo heretički hrvatski Srbi mogu se promatrati i kao trostruke žrtve - Miloševića, Tuđmana i krajinskog vodstva Srba izgubljenog u prostoru i vremenu.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Tuđman nije bio Velikosrbin

ali i nesposobnosti Tuđmana da riješi tzv. srpsko pitanje u Hrvatskoj devedesetih.Tuđman je bio nesposoban da izgubi rat za samostalnu RH, pa su to Srbi protumačili njegovom nesposobnošću da riješi srpsko pitanje na njihovo zadovoljstvo.

Ma koliko zvučalo heretički hrvatski Srbi mogu se promatrati i kao trostruke žrtve - Miloševića, Tuđmana i krajinskog vodstva Srba izgubljenog u prostoru i vremenu.Srbi su žrtve Velikosrba, dakle: žrtve Miloševića, žrtve krajinskoga vodstva Srba, najviše SAMIH SEBE, ali ne i Tuđmana, jer Tuđman očito nije bio Velikosrbin.

Tko je glasao

Ljubo

Ti kao da si s majčinim mlijekom usisao taj poriv za izjednačavanjem krivnje u feralovskom stilu.

Tomu jednostavno nije tako. Tuđman nije mogao pomoći Srbima u Hrvatskoj tada jer su oni bili u svom filmu stvaranja velike Srbije.

Kasnije im je pomogao abolicijom i amnestijom.

sve dobro...

Tko je glasao

@LJRW

Uz dužno poštovanje - kako god se ti lijepiš za ono što ti smatraš bitnim i biraš teme za dnevnike, dozvoli da na to imaju pravo i drugi. Ti si, npr. vrlo osjetljiv po pitanju Židova. Kad nema nečeg posebno aktualnog što bi se ticalo njih/vas u užem ili širem okruženji, ti odeš na Bliski istok ili posegneš za holokaustom. I to je o.k. Misliš da je baš to najbitnije za Hrvatsku u rasapu.
Ovo što sam copy/paste je interview aktualnog predsjednika države koja je bila agresor na Hrvatsku . Koliko god po tvom kriteriju neki članak bio bezvezan, ovaj pokazuje da nam psi reže s druge strane plota na isti način kao i prije 22 godine, a znamo kako je to završilo. S tim da izgleda da nije završilo. Istina je da sam ja osjetljiva na žrtve toga rata na hrvatskoj strani. Trunčicu osjetljivija nego na žrtve na drugoj strani. Možda zato što su rat započeli oni za koje ti smatraš da su trostruke žrtve. Kao i Toma i Pupovac i mnogi drugi prebrojavaš koliko su puta oni bili žrtve u bližoj i daljoj prošlosti, kao da su oni jedine i veće žrtve tih ratova. Doduše, ne jedine. Žrtve su u našoj zajedničkoj prošlosti bili i Židovi. A Hrvati?
Dakle ovo gore izgovorio je Toma sada i otvoreni je poziv na razvijanje svijesti o antagonizmu između Hrvatske i Srbije.
I sad bi nam to trebalo biti nešto bez veze, a trebali bismo se primarno zabrinuti za Izrael?

Tko je glasao
Tko je glasao
Tko je glasao

LjLj

generalno -dnevniku plus.

Tko je glasao

u hrvatskoj

ljuba

srbi u hrvatskoj zaslužuju političara koji će imati hrabrosti naglas reći da je oružana pobuna bila pogrešna
da je manipulacija građanima srpske nacionalnosti, širenje laži o genocidnim hrvatima, laži o 700.000 pobijenih u jasenovcu, bilo pogrešno
da je učestvovanje u agresiji srbije na hrvatsku, pogrešno
da je toleriranje, pravdanje, pa i nespominjanje zločina koji su počinjeni u ime srpstva protiv građana republike hrvatske hrvatske nacionalnosti od strane građana republike hrvatske srpske nacionalnosti na privremeno okupiranom teritoriju pogrešno
da je nepoštivanje žrtava pogrešno
da budućnost srba u hrvatskoj, nije izvan hrvatske, nije u stvaranju uvjeta za kadtad otcjepljenje dijela teritorija, povezivanjem s jedne strane statusa konstitutivnog naroda i s druge strane statusa većine na određenom području

nego

da je budućnost srba u hrvatskoj u hrvatskoj

ovo je ono općeljudsko razumljivo, kako kažu, pošteno i iskreno
ostaje za objasniti

ko je ubio jugoslaviju, državu koja je srbima u hrvatskoj dala najviše što se uopće može imati od države?
jer svi znamo da je taj ubica/ubojica jugoslavije pravi krivac za sva zla koja su se kasnije dogodila.

luka

Tko je glasao

Jugoslavija

Jugoslaviju, i to Onu od 1945 su stvorili "komunisit". Tu Jugoslaviju su ubili opet isti "komunisti", a za rat je kriv Milošević i velikosrpska politika iza njega.

Tko je glasao

Milošević je posljedica

Milošević je posljedica gospodarske ne održivosti Jugoslavije, a gospodarska propast Jugoslavije je pravi uzrok rata.

Tko je glasao

Teza bez podloge

Loša Ti je teza. Što se je i SSSR razdružo zbog gospodarske propasti, i sve zemlje u lageru. Sistem se je urušio zbog očito boljeg života u kapitalizmu, ali i zbog "komunista" koji su negativnom selekcijom ljudi urušili sistem.Milošević je formalni grobar Jugoslavije i pokretač rata zbog velikosrpske ideje. Milošević je otišao u povijest, ali velikosrpstvo nije, a da li će ne zna se.
A da dodam gospodarska stagnacija Hrvatske se događa zbog ljudi koji je vode u ove 22.godine, a svi su vezani za Jugoslaviju, članstvom u Partiji.

Tko je glasao

Mislim da je i ova posljednja

teza bez podloge.

Najprije, što znači općenita tvrdnja "vezanost za Jugoslaviju"? Što znači - osim emocionalne, subjektivne, ideološke, proizvoljne prosudbe? Postoje li neki konkretni, praktični i mjerljivi parametri pomoću kojih biste, takoreći, mogli "na ulici" razlikovati osobu koja je "vezana za Jugoslaviju" od osobe koja to nije?

"Vezanost za Jugoslaviju" spada danas definitivno u folklor i mitologiju. To je vrlo besplodno čačkanje po osobnom emotivno-sentimentalnom sklopu drugih ljudi, pri čemu imamo neograničenu slobodu da taj amblem prišivamo po potrebi kome god želimo.

"Vezanost za Jugoslaviju" nema nikakvu djelatnu političku moć u Hrvatskoj, nego služi samo kao dobrodošla crvena krpa onima koji vječito traže dobre izgovore.

"Vezanost za Jugoslaviju" se eventualno može pripisati onim metuzalemima iz Šuvarovog SRP-a i onim simpatičnim likovima koji za Titov rođendan izmile iz svojih staračkih domova da bi se našli u Kumrovcu.

Govorim to zato jer sam bez ikakvog zazora spremna priznati da sam osobno "vezana za Jugoslaviju", ali ta moja "vezanost" nema ama baš nikakvih praktičnih konzekvenci u sadašnjem životu. To je puki blues! I jedina taktika kojom povlađujem tom svom bluesu jest ta da na izborima ne dajem glas HDZ-u i njemu srodnim strankama!

To mi očito nije donijelo mnogo probitaka, zato jer sam većinu vremena od 1990. do danas bila u manjini, tj. u opoziciji! I time je rečeno, čini mi se, sve što treba reći o toj famoznoj "vezanosti za Jugoslaviju"!

"Članstvo u Partiji" također nije nikakva alkemičarska formula pomoću koje bismo mogli doći do nekog relevantnog i za razumijevanje ove stvarnosti upotrebljivog sortiranja na sposobne i nesposobne, vrijedne i nevrijedne, istinite i lažne, poštene i nepoštene, itd.... ljude, pa da bismo u konačnici mogli donijeti zaključak da Hrvatsku danas, odnosno, u posljednjih 20 godina, upropaštava to famozno članstvo Partije!

Mislim da sve to nema veze s mozgom, da su to samo naše pojednostavljene formule kojima si pokušavamo kako-tako objasniti stvari koje nam se događaju, a koje duboko ne razumijemo - a imamo potrebu da ih razumijemo, naravno.

Tko je glasao

Mnogo pisanja

Mnogo je tu pisanja o "vezanosti za Jugoslaviju".Kad ja tako pišem mislim u prvom redu na ljude koji su uništili Jugoslaviju, a to su članovi Partije, koji su je godinama vodili i sistemom negativne selekcije urušili, da bi taj isti posao nastavili i u Hrvatskoj.U svakom slučaju uvijek mislim na politiku i političke odnose, a ne na i sam život kao takav u Jugoslaviji.HDZ je jedna velika nakupina bivših Partijaca, koji su srpski nacionalizam iskoristili da poticajem hrvatskog, zajašu na vlast, a što znači da je njima nacionalizam kao i demokršćanstvo sredstvo za osvajanja vlasti i ništa više. Jasno, većina članova HDZ-a nema s time veze, jer su obični i izmanipulirani građani.

Tko je glasao

Hm,

"Jugoslaviju su uništili oni koji su bili vezani za Jugoslaviju" ?!?!

Meni bi logično zvučalo: "Jugoslaviju su uništili oni koji nisu bili vezani za Jugoslaviju."......

U ovoj bizarnoj, nelogičnoj i nemogućoj konstataciji da su "Jugoslaviju uništili oni koji su bili vezani za Jugoslaviju" - ima sistema!

Sažetak "sistema u tom ludilu" izrazila bih ovako: nema te cijene koju nismo spremni platiti, samo da bismo za svoje nedaće optužili nekoga drugoga!

Ili možda ovako: Hrvatsku u posljednjih 20 godina uništavaju oni koji su vezani za Hrvatsku!

I tako dalje, da ne duljimo, i da ne napinjemo bumerange ...... jer je to čudno oružje koje se vraća natrag.....

Tko je glasao

Konstrukcije

Foma ne možeš kontrukcijama osporiti ono što sam napisao.Ti ne daješ drugačiji pogled, već imaginacijama koje samo Ti vidiš ili podmećeš nastojiš osporiti moje pisanje. Tako ja pišem: Jugoslaviju su uništili Oni koji su bili vezani za Jugoslaviju, članstvom u Partiji, a Ti pišeš konstrukciju: Jugoslaviju su uništili oni koji su bili vezani za Jugoslaviju, ali ne dodaješ ono što sam ja napisao da ih veže članstvo u Partiji.
Ponovit ću, negdje već napisano: Jugoslaviju iza 1945 su stvorili "komunisti", Hrvatsku su 1991. stvorili "komunisti". Ti "komunisti" i dalje vladaju Hrvatskom. Ti "komunisti" su urušili Jugoslaviju, a to rade danas i Hrvatskoj. To "komunisti" pod navodnicima, jest zbog toga što su to bili lažni komunisti, kojima je članstvo u KPJ bilo samo način za osobne probitke, kao što je preobučenih odjela danas članstvo u strankama.

Tko je glasao

U Hrvatskoj zadnjih 22 godine

U Hrvatskoj zadnjih 22 godine se ne događa gospodarska stagnacija već pad proizvodnje i gospodarskih aktivnosti a sve iz razloga jer još nismo riješili gospodarsku krizu iz 1982 godine. Rat je bio samo skretanje ,nacionalističkih strukutra u SKJ, s
životnih problema građana na iracionalne probleme ugroženosti naroda prvo Srbi s svcojim Memorandumom SANU a potom i mi s HDZ-om a isključive politike neminovno vode u rat.
Nije li glavna teza HDZ-a bila da naše devize od turizma idu u Beograd, da Hrvsatsaka i previše pomaže nerazvijene republike i čim tog tereta nesta mi ćemo bolje živjeti ( pored ostalih problema tadašnje Hrvatske(. Danas nemamo niti jedan taj problem a ne možemo dostići industrijsku proizvodnju iz 1990 godine.
Zašto?

Tko je glasao

@acinum

Nemaš pojma uzroci raspada SFRJ ne leže u sferi racionalnog, a zemlja se počela raspadati kad je već izašla iz gospodarske krize.

Tko je glasao

Tu se slažem.

Mislim da je mnogo više iracionalnih, nego racionalnih uzroka. Ali, naravno, Fenikse, oni su iracionalni nama, sudionicima i svjedocima. Povijest će to kad-tad racionalizirati i koliko-toliko primjereno artikulirati.....

Tko je glasao

Kad pomno birani kadrovi nisu

Kad pomno birani kadrovi nisu znali riješiti krizu od 1982 godine poslije par godina 1986 su otišli u iracionalno , prvo srpski nacionalizam pa ostali i zemlju odveli u rat.

Tko je glasao

pa ne znan...

ispod kojeg si kamena ispuza i koja ti je svrha postojanja. kao jedan od onih što su još '91-ve skužili šta se sprema i aktivno se uključijo u otpor istome, mislin da ti iman pravo kazat: poslušaj šta general Ante govori i pristani kenjat!
"Potjerali su preventivno svoje prijatelje, znance, kumove i poznanike. Za svaki slučaj. Nikad se ne zna. Susjedi su mislili da znaju." kažeš ti; hm, znam da su po splitu isto to činili i naši vrli sunarodnjaci i to u odorama HV. po meni, kokošari, razbojnici, banda! porodice koje čak nisu imale muške glave u kući. ali su bile "čudnih" prezimena, inovjerci, vaki, naki. e sad mi kaži, jel' to bilo domoljublje ili pljačka bande zadnjeg ološa?
profesor

Tko je glasao

Poštovani profesore

ja osobno se nisam previše brinuo ni poslije prve presude generalima ,ima i moj dnevnik ovdje o tome ,gdje stoji ,sada ću po sjećanju .," jedva smo čekali da im se najebemo matere" prije Oluje.

Ne jednom sam naveo da je za vrijednost koju smo postigli ,mala cijena nekoliko naših osuđenih ,obzirom da znamo koliko je invalida i poginulih i tako to...
Nametanje kolektivne krivnje nisam prihvatio onda ,pa mi je sada lakše sve ovo prežvakati.

Ovu euforiju.
Naravno da me oslobađajuća presuda našim generalima od kojih je jedan bio i moj šef jako obradovala.

Međutim ,nikako se ne slažem da bi sada mi Hrvati zbog mirotvornih ,Gandijevskih i sl. izjava jednog od njih dvojice ( ili obojice) sada ponovo trebali uvesti tzv. hrvatsku šutnju i na svaku glupost koja dolazi s ( uvjetno rečeno) druge strane -kulturno šutjeti.

Da parafraziram jednog velikana hrvatske pisane riječi :"Pun mi je kurac srpskog junaštva i hrvatske kulture". Nit su oni junaci ,a bogami nismo ni mi baš prekulturni.

Znači ,ušutkavati autora ovog dnevnika pod argumentom -da sluša Gotovinu ,značilo bi da ga upućuješ da se ne služi svojim mozgom ,a potencijalno i ostale.

Obrnimo tezu pa recimo ovako:

Zašto jedan Milorad ,btw. o kojem mislim dobro i kojeg sam ovdje branio (Ivo vs Milorad-dnevnik)
ne bi u stilu opće pomirbe koja se sugerira ,prihvatio pruženu pomirljivu ruku s hrvatske strane pa poveo svoj narod u KATARZU ,te svojim sunarodnjacima koji su zapravo bili i protiv njega ,jer je on bio u Zagrebu i rekao im:"Braćo Srbi,zajebali ste stvar,zasrali ste motku i to treba priznati"

Bez cjepidlačenja.

Da,i...

Jedan narednik legije stranaca koji se odazvao zovu domovine,dogurao do generala , pretrpio puno toga zahvaljujući najprije huljama iz njegovog okruženja ,zaslužuje svako poštovanje zbog toga i po tom pitanju.

Međutim, kada se zaželim propovjedi odem u crkvu ,a govoriti mi što ću misliti ,pisati i govoriti ,ah za to mi ne treba niti Gotovina niti Markač.

Pozivaš li ti to na nekakve kultove ličnosti.

Znači ,autor ima puno pravo komentirati gospodina Pupovca jer je on hrvatski političar i javna osoba koja iznosi politička stajališta.

Kakvo ušutkavanje ,ma hajte dajte najte ,hehehe

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Poštovala bih svaki osvrt na moj tekst koji se naslanja isključivo na Pupovčev uradak. I dalje mislim da Pupovac Hrvate baš nešto ne doživljava, dapače, ni ne spominje ih u dijelu koji se tiče budućnosti Srba u Hrvatskoj. Niti jednom riječju ne govori o suživotu, niti taj element budućnosti igdje spominje. Što zaključiti iz toga? Srbi u Hrvatskoj , po tome što on piše, trebaju se okrenutu sebi, samoorganiziranju u održavanju tradicije, kulture i pravoslavlja i u tom slučaju će se održati. A ima li u toj njegovoj Hrvatskoj u budućnosti Hrvata? Jesi li ih pronašao negdje u njegovom tekstu? Ja nisam.
I kakve veze s tim svim ima Split, pljačke i sav ovaj papuljaš kojeg je ovdje ispovraćao taj @profesor? Ja ne znam kako taj lik komunicira inače sa svojom okolinom, ali mi ne pada na pamet povući se popud toga @fomića koji bi se bičevao. Ne vjerujem u čast i dobre namjere takvih ljudi, koji govore o sebi kao da su nekakve posebne veličine, a pojma nemaju o drugima. Kakva je garancija da je jedan takav lik bio (i ostao) neki posebni kvalitet ikada, ako komunikaciju započonje s "ispod kojeg si ti kamena ispuzala", završava sa "ne kenjaj! a u sredini - ništa?
Prema tome . @profesoru nula, a ne minus, i za ponašanje i za argumentaciju.

Tko je glasao

LjLj. i nasmijala si me...

pa cu se malo umijesati,
komentar ti je posve u redu, a slazem se s tvojim vidjenjem Pupovca...
tipican oportunista...

friska si ovdje, no ubrzo ces se uvjeriti i sama,
..da je oval portal svakodnevno sastajaliste kojekakvih samohvalisavaca i 'sveznadara' koji za sebe misle da su popili svu pamet svijeta, hvale se nekim svojim diplomama(?) pa su za tupane eksperti...
oni ovdje dobivaju puno bodova, pa je njima pollitika najbolji hrvatski portal,
..zatim tu su oni neizbjezni branitelji 'samozatajni heroji' koji ne propustaju istaci svoje ratne zasluge, kvalitete i moralnost, te svoje slavne zapovjednike Gotovine...(ko drvo-balvan)
..zatim opsesivni komentatori skribomani koji na gotovo svakom dnevniku skrabaju -'diskutiraju' o svemu i svacemu, reklo bi se manijakalno.
..dalje licemjeri, ulizice i dupelisci, bezobrazni bez kulture (ko taj profa) kukavice, coporasi, religiozni fanatici....itd.
necu vise nabrajati, sama ces se uvjeritti ako budes malo pazljiva.

samo naprijed, ostro i nedaj se!

Tko je glasao

te svoje slavne zapovjednike Gotovine...(ko drvo-balvan)

Pametnica @Kerempuh

Ja nigdje nisam naveo da mi je Gotovina bio zapovjednik. Nisam bio na njegovom sektoru.

Naveo sam da mi je jedan od njih bio "šef" ,ali nisam naveo koji.

Naravno ,svi smo mi koji smo bili u ratu bili pod nečijim zapovjedništvom.

No dobro. Zaista ,što tebe pere i zašto se obrušavaš na ovaj portal tako podcijenjivački.

Izvoli , napiši neki dnevnik ,odaberi temu i udri ili se naljuti ,uzmi svoju Barbiku ......

sve dobro...

Tko je glasao

kad me prozoves javim se.

slavne zapovjednike Gotovine ..... tockice zamjenjuju nabrajanje, isl. idr.
no, glavno da si ti onak' skromno' podsjetio polliticare da ti je jedan od njih bio sef!

- ako se prepoznajes u navedenim kategorijama i osjecas se pogodjenim mojim 'obrusavanjem na portal', tvoj problem, ne mogu ti pomoci.
a nisam spomenula bas sve ovdje egzistirajuce nezgodne sorte (napr. dijagnosticirani i nedijagnosticirani mentalisti)
- naravno, ima ovdje i sacica drugacijih.
|onako usput, imam vrlo ostro zapazanje ljudi i detalja i brzo ih prokuzim, a hobi su mi psihologija i psihijatrija, prirodna terapeutika...|

- a sta se ti stalno opravdavas za ovo i ono??

- i sta se stalno lijepis na moje komentare? jel' te tak privlacim! ;)

- ja i ti nismo tema dnevnika. gotovo

Tko je glasao

Skromno

pa mi manje više ovdje svi znamo jedni o drugima tih nekoliko banalnosti (sudjelovanje u ratu je jedna od tih),
mišljenje o pojedinim političarima ,odnos prema gay populaciji ,religiji i sl.

Što ti drobiš gluposti. Sad bi ja tebe mogao napasti kako se hvališeš da su ti hobyi psihijatrija i psihologija.

Ne ljepim se ja za tebe ,nego izložim svoje mišljenje o onom što si napisala.

zar nismo zbog toga na forumu.

Uostalom, reci mi zašto se ti latentno bojiš ozbiljnih ,pravih muškaraca.

sve dobro...

Tko je glasao

au, bgt-i

poštovana @ kera
budući sam "bezobrazni bez kulture" ( valjda i ovo ostalo što nabrajaš) dozvoljavam si malo pjesničke slobode :) ne primjećuješ, narafski, kulturu svoje nove prijateljice, (pretpostavljam da si i ti ženskog roda, "fumade" ovako djeluju na dame u godinama, ppppetru, tebe i slične), oštrica kritike ti je veoma selektivna. ja pa ja i drugi nitko, odnosno upravo ono što drugima spočitavaš...
previše si umišljaš, draga, a karakter ti je k'o u stare mečke koju muči zubobolja :)
profesor
PS ja sam bezobrazan i bez kulture, pa imaj to u vidu prilikom eventualne reakcije :)

Tko je glasao

ne-postovani @profesore

sto si napisao nije ni vrijedno komentirati.
valjda si i ti u onoj nezgodnoj muskoj menopauzi 'IMS' koja pogadja mnoge muskarce izmedju 40-60 te.
pa ti ne uzimam za zlo te tvoje ispade.
ali, nepristojne izraze i psovke mrzim.
zivim u zemlji gdje postoji kultura govora a lijepe rijeci puno se koriste, sto u hrvatskoj ne postoji.
tako se napr. ove 2 rijeci koriste i cuju najvise od svih - thank you/thanks, sorry (izvini, oprosti, ispricavam se.
tvoj izraz 'kenj... posebno mi je gadan - fuj, bljak!
i minimum pristojnosti bio bi, da se ispricas osobi kojoj si ga uputio.

ako ovo ne znas, zapamti dobro

PRIZNANJE POGRESKE I ISPRIKA NIJE ZNAK SLABOSTI, NEGO JAKOSTI !

Tko je glasao

@profesore

Meni se čini nakon svega što si u ovih par dana tu napisao, a svelo se jedino na tvoje pogađanje tko je ženskog, a tko muškog roda, da ti zapravo s tim imaš neki problem.
A da tebi netko nije odrezao pišu?

Tko je glasao

je :)

:)))
profesor

Tko je glasao

Dječja njegovateljica sa zvečkom

Kakva je garancija da je jedan takav lik bio (i ostao) neki posebni kvalitet ikada, ako komunikaciju započonje s "ispod kojeg si ti kamena ispuzala", završava sa "ne kenjaj! a u sredini - ništa?
Prema tome. . @profesoru nula, a ne minus, i za ponašanje i za argumentaciju.
To je lik koji sebe naziva (nekakvim) braniteljem.

Bilo je takvih, ali mnogi se pitaju koju su stranu u DR "branili". Vjerojatno istu onu koju sada brane, a pucali na istu onu, na koju izlijevaju svoju frustraciju hrvatskom državom- tipični detuđmanizatori, ili njihovi iskreni simpatizeri, nesretni što ZZP nije zauvijek poklopio RH vječnom stigmom, a srpskim masovnim zločincima stavio zlatne aureole oko glave, jer ih je nešto stradalo pri izvršavanju masovnih zločina kojima su se bavili godinama, šireći svoju velikosrbiju.

Po mojem "životnom" - pollitičarskom iskustvu, "susret" s njime je kao susret sa zvečarkom u pustinji, koja zvecka zvečkom i uvjerava da je povjerljiva dječja njegovateljica.

Takvo društvo zveckavih dječjih njegovateljica, širom RH, rado se hvali kako su bili u DR, ali,... ali, ...

Znaš to su ti ALIhrvati, koji bi rado pijuckali nektar iz posuda na kojima bi bio markirani logo -ZZP, ekskluzivno za RH, s željenim im markiranim potpisom iz Haaga.
Kada ga nisu dobili, sada bi im bio dobar i iz patničkoga Beograda.

Dobili su oni, posudu s markiranim potpisom i s nektarom iz Haaga, ALI se ALIhrvatima isto kao i Velikosrbima i SFRJ-ovcima, ne sviđa, budući je u njoj, pokazalo se, bilo posljednje bolesničko pomazanje za sve njih, a ne nektar za njihovo opijanje i medijsku bakanalijsku svečanost u čast proglašavanja ZZP-a.

Sada ne mogu prihvatiti nedostatak ZZP-a, pa ruju po Carlinoj ( Carla del Poncije) posudi, prepunoj velikosrpskoga nektara.

Tko je glasao

hehehe

"susret" s njime je kao susret sa zvečarkom u pustinji, koja zvecka zvečkom i uvjerava da je povjerljiva dječja njegovateljica." ma hvala ti, nisan zna da san tako zaheban :)
još kad mi to kaže prava zvečarka (doduše, malo istupljenih zubića koji puštaju otrov - uglavnom radi prečeste upotrebe) kojoj repić zvecka i kad spava, čini mi se...
budući sam prema priznanju otrov-dame detuđmanizator, ovim je svečano proglašavam - tuđmanizatorom daklem poklonikom zagorca br.2 koji je abolirao sve one čede koji se u lice keze svim onim silovanim, izmrcvarenim žrtvama, roditeljima i rodbini onih koje su poklali... a ppppetri je zato kriva recimo, - vesna pusić!
kemija čuda čini sa sinapsama jedne, hm recimo frustrirane zvečarke :)))) (u koju san potajno zajubjen budući da san i sam zvečarka)
profesor

Tko je glasao

Zvečkizam- uporaba lažne svetačke humanosti u svrhu podmuklosti

zagorca br.2 koji je abolirao sve one čede koji se u lice keze svim onim silovanim, izmrcvarenim žrtvama, roditeljima i rodbini onih koje su poklali... a ppppetri je zato kriva recimo, - vesna pusić!Dobro zveckaš svojim lažnim njegovateljskim zanimanjem.

Dakle, dr. Franjo Tuđman abolirao je one koji su učestvovali u "pobuni srpskoga naroda u RH" - u terorističkim akcijama, jer bi za takvo zlodjelo gotovo svi Srbi u RH, mogli odsluživati zatvorske kazne. To je otvorilo prostor za pomirenje s onima koji, istina jesu učestvovali u "pobuni", stavili se na suprotnu stranu, ali nisu u tome činili ratne zločine, nisu bili ubojice, silovatelji, ....

"Zveckanjem zvečkom" ti bi, u svojoj mržnji prema dr. Franji Tuđmanu, pokušao istome pripisati da je oslobodio odgovornosti ratne zločince, a to nije istina.

Ovako kako ti tumačiš "aboliciju", zlonamjerno i protuhrvatski protumačilo ju je podosta iz "hrvatskoga" pravosuđa (očito namjerno), i iz hrvatske politike, podmećući vlastitome narodu ZZP i abolirajući teške zločince, odnosno namjerno propuštajući podizati optužnice za, granatiranja gradova, masovna i pojedinačna ubojstva, silovanja, zatvaranja u logore,...., iako stvarno nemaju nikakvoga pravnoga oslonca za to.

Budući da nemaju pravnoga oslonca, stvorili su si medijski, podmuklo zvečarski, kao i tvoj, pa cijela RH zveči desetljećima od njihova lažljiva zveckanja.

Čak i sada kada su nadglasani haaškim osloboditeljskim zvonima i crkvenim zvonima kojima je hrvatski narod proslavio osloboditeljska i dalje se trude, ovako poput tebe.

"Pjesnička slika" kojom si opisan, mogla bi se zvati "zvečkizam" - potraživanje lažne, gotovo svetačke humanosti, za svrhu širenja podmuklosti!

Tko je glasao

a jooj kak ti se vise da

a jooj kak ti se vise da hraniti se mrznjom ... nit je hranjivo nit je dobro za zdravlje i pamet

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Samo realni opis zveckalica

To što mašeš zvečkom, ne znači da si njegovateljica, ...iako nekada pogodiš i dobru melodiju, pa zaslužiš plus.

Ono što ti označavaš mržnjom, samo je realan opis onih koji mrze moju državu i one koji su najzaslužniji za njeno stvaranje, a takvi su neumorni u svome zveckanju i osiguravanju "salate".

Ako ćemo o mržnji, oni koji mrze, rado to projiciraju drugima, a "nit je dobro za zdravlje i pamet".

Tko je glasao

pa dobro .. moze se to zvati

pa dobro .. moze se to zvati i bedastoca ili beskorisnost.. ili najednostavnije glupost bez konca i kraja ili tek kompleks manje vrijednosti.. (tak bi ja danas opisala i nikolicev problem depresije kad se svadi sam sa sobom u nedostatku partnera za igru na "visokom" nivou)

mrznja ide tek kao posljedica dogadaja uzrokovanih navedenim

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Zajednica općina

@Ljube

kao mini-Krajina ,sastavljena od općina gdje Srbi čine većinu je za sada njegov taktički cilj.

Pod podmitljivim Sanaderom kojem je držao lojtru je čak i pokušao nešto slično ,ali prva je na to ukazala meni nesimpatična Vesna Pusić ,pa se odustalo ,pretpostavljam za sada.

Čekali su kao ozebao sunce osuđujuću presudu za tzv. udruženi zločinački poduhvat ,pa bi pored ostalog (još veća politička i materijalna prava do privilegija) aktivirali i to pitanje .

Sada su eto ,malo reterirali ,traže paralelne načine,za sada se to svodi na kuknjavu .

Nezgodno je to što je i on počeo ići u Beograd ,valjda ne kod Nikolića i Dačića po - svoje mišljenje.

Budući je on bio za Tadića ,treba ga razumjeti ,shvatiti . Pokušava se približiti sadašnjim vlastima u Srbiji ,a i obraća se svom biračkom tijelu jer mnogi pucaju na njegovu poziciju ,što ga tjera da radikalizira stavove i izjave zbog njihovih,unutarsrpskih klanovskih borbi.

U svakom slučaju, draga zemljakinjo ,ne treba se puno uzrujavati oko Srba. Oni nisu u Hrvatskoj ,bar za sada ,nikakav problem.

Imamo mi svojih g....na preko mjere i oštricu kritike ja radije usmjeravam u tom pravcu ,a Srbima samo po potrebi prebacim lopticu preko mreže,čisto igre radi.

sve dobro...

Tko je glasao

Zajedničko vijeće srpskih

Zajedničko vijeće srpskih općina postoji i sada kao nekakva udruga a u slijedećih mjesec-dva naše ministarstvo pravosuđa će ih registrirati kao državno tijelo na proračunu RH.

Tko je glasao

"Njihovo", ne "naše"

Zajedničko vijeće srpskih općina postoji i sada kao nekakva udruga a u slijedećih mjesec-dva naše ministarstvo pravosuđa će ih registrirati kao državno tijelo na proračunu RH.Mislim da ti je u ovoj rečenici kriva riječ "naše". Trebalo bi stajati "njihovo".

Inače, ne bi preko 2 desetljeća stari zločini nad hrvatskim stanovništvom i hrvatskim gradovima i selima, ostajali bez optužnica i presuda, a oni sve snage usmjeravali na srpsko žrtvarenje i hrvatsko mrcvarenje istime.

Bilo bi lijepo da tu svoju namjeru objave u hrvatskome tisku u predizborno vrijeme.

Možda da usput donesu i zakone da u RH, pravo glasovanja, osim izbjeglih Srba, imaju i njihovi sadašnji domaćini -cijela Srbija!?

A mogli bi, usput, i Oluju proglasiti ZZP-om, kada im to Haag nije učinio, onako u svrhu pomirenja s "malim Miloševićima"!?

Tko je glasao

@acinum

sorry, acinum. krivo sam kliknula - posve se slažem s tobom i mislim da si, na žalost, u pravu. minus ide toj istini, a ne tvome komentaru.
no hard feelings?

Tko je glasao

Klikni na strelicu prema gore

Klikni na strelicu prema gore pa će se minus ispraviti u plus.

Tko je glasao

poštovani

@drvosjek, često se ne slažemo ali tvoje mišljenje itekako uvažavam i poštivam, nadam se da si to primjetio :). što se tiče pupovca, od kad god sam uočio "dejstvovanje" tog uvaženog profesora, dr, mr, što li je već, smatrao sam ga - pupavcem, bog da mi dušu prosti :). oću reć, više poštivan nekoga koji mi otvoreno kaže da me ne voli što nismo isti, u bilo kom pogledu, nego preseravanje kao kod tog gospodina. toliko o tome, i sam si više puta pisao ljudi su ljudi, kao individue, a generalno govoriti srbi, pa na osnovu toga ocijeniti sve, ili hrvati, pa isto tako, jednostavno je za mene neprihvatljivo, takav sam. to je bio povod moje reakcije.
profesor

Tko je glasao

Slažem se

@prof

glede generaliziranja,a po pitanju Pupovca ,upravo zato što ne generaliziram ,između istog i nekih drugih ,ja sam za njega kod njih ;))

Kriterij ,samo jedan-puška. On je nije uzeo,dok mnogi jesu.

Da su svi bili kao on-rata ne bi bilo ,da pojednostavnim.

O ostalom možemo raspravljati.

Autor/ica ovog dnevnika je ,cijenim iz Petrinje ,a pošto sam baš na tom ratištu proveo 91 . pola 92. i sudjelovao u proboju iz smjera Siska u Oluji razumijem autora ,ogorčenost i žešći stil.

Stil je stil ,a o ukusima....

sve dobro...

Tko je glasao

je.. pupovac je kao tadic u

je.. pupovac je kao tadic u odnosu na nikolica... jedan umiveni velikosrbin a drugi rehabilitirani cetnik...

za nikolica svi znaju sto je.. i sto je najbizarnije mozda ce bas zbog toga u svom mandatu napraviti puno stvari koje tadic ne bi nikad.. a pozitivne su za mir u regiji

tadic je dakle kao i pupovac covjek koji ima svoja uvjerenja i pismen je. lijepo ih pakira i puno je neugodniji i podliji u iskazivanju svojih htjenja i zahtjeva.. novac i podobnosti su mu kao i srpskom kolegi najvaznije i oko toga su im koncipirane sve akcije pod maskom zastite demokracije, ljudskih prava i slicnog..

niti ce jedan niti drugi ista dobrog donjeti, a pisani tragovi nece nikad biti proglaseni losim odlukama ili stavovima jer se oni na taj nacin delegiraju dalje... na pjesadince koji su tu da rade lose...

puska je jedna puska.. a slova i diplomacija puno jace oruzje osim ako se nades sam u mracnom sokaku sa onim koji ima pusku...

mi u sokaku nismo a ni pusaka vise nema.. no slova i diplomacija su itekako aktivne..

pupovac je prvenstveno zlo za srbe u hrvatskoj.. a na hrvate odnosno sve ostale nacije sticajem okolnosti i izbornim rezultatima 2011 na svu srecu ne moze imati vise tako losih utjecaja..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@drvosjek

Sada sam baš povučena za jezik i kao što vidim ovdje je običaj govoriti o sebi, pa se to uzima kao nekakav kriterij za ocjenu kvaliteta autora dnevnika koji se ovdje objavljuju. Ja osobno preferiram ovakav pristup : objavljivanje dnevnika i argumentirana, konstruktivna rasprava, s uključivo svim vidovima demokratizma i slobode misli i govora. Ali, tako to očito ovdje ne funkcionira, pa dobro.
Dakle, pogodio si da sam do '91. živjela u Petrinji, a zatm sam odselila u Osijek gdje i sada živim. Budući sam cijeli radni vijek, pa tako i ratni dio toga vijeka, bila policajka (ne u uredu, nego na terenu, s oružjem), a u Petrinji su gužve počele odmah nakon kninskih balvana '90., uključena sam - kako automatizmom, tako i vlastitiim izborom i odlukom - u braniteljske redove. Dakle, počela sam u Petrinji, s tamošnjim tadašnjim samozvanim gazdom Borom Mikelićem i pobunom lokalnih Srba u rujnu '90, pa , eto, do '95. u Osijeku. Naravno i nakon '95. do mirovine, ali ratni staž imam od prvog do posljednjeg dana Domovinskog rata. Dakle, valjda je jasno svakome tko je prošao taj nesretni rat da sam doista iz prve ruke i na vlastitoj koži upoznala i doživjela sve što se ima vidjeti i doživjeti...
Ako smo sada završili s iznošenjem osobnih stvari vezanih uz rat, možda bismo se mogli posvetiti onome s početka ovoga komentara. Pišimo dnevnike, komentirajmo s argumentima i nemojmo se hvaliti s tim tko je čvršće držao pušku i više podizao barjak. Uvijek bi se mogao naći netko tko nas je pretekao u tome.

Tko je glasao

Aha, a tko je ono

iz čista mira, drsko i nečasno posumnjao u braniteljsku vjerodostojnost jednog komentatora? I poslije toga, kao da se ništa nije dogodilo, ponosno ispisujete svoju braniteljsku biografiju! A da i u nju posumnjamo? Što biste rekli, i kako biste reagirali?

Tko je glasao

Pa slušaj

draga zemljakinjo.

Rat je tema ovog dnevnika u pozadini. Osobno više cjenim stavove argumentirane iskustveno ,nego nešto reciklirano ,već prema vrijednosti argumenta , a laganje se lako pročita.

Npr. ako @prof kaže da je bio branitelj, ja mu vjerujem a ti ne. Postavlja se pitanje zašto?
Nisam pogodio nego sam shvatio kad si dala link na Kraljevčane ,jer mi je manje više sve poznato iz tog kraja. Znači Petrinjka,radno mjesto 90-91 ,preko puta kasarne jna,od kuda ti cijev tenka nišani u prozor kancelarije (jesam li pogodio ;)). Uvjeti ni rata ni mira ili malo rata malo mira.

Raditi u takvim uvjetima nije lako i oni koji to nisu proživjeli neće razumjeti

Tvoj stil mi se može sviđati ili ne,ali kao što si vidjela ,branim tvoje pravo da izneseš svoje mišljenje ili kritiku na političara Pupovca.
Međutim,ja također imam mišljenje o istom,kojeg sam dio ranije ,a eto vezano za ovu temu i ovdje iznio.

Usput, smatram da ti je stil malčice prežestok ,ali to je samo dojam.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Sisak, prva ulica :) .Teren - Petrinja. A nježnost mi je rezervirana za obitelj i istinske prijatelje. Ako što preostane - good. Ali mi se ne da trošiti usput na ... kojekakve :) Stil - policijski? hahahaha!

Tko je glasao

Čemu se onda tim

"kojekakvima" uopće obraćate svojim dnevnicima? Iznosite svoja mišljenja, očekujete argumentiranu raspravu itd., a smatrate ih "kojekakvima"?

Tako, eto, dolazimo do toga da "stil" i "način" pisanja nije nešto "samo", nije nešto sporedno i beznačajno, nego da upravo tim stilom i načinom iskazujete mjeru poštovanja ili nepoštovanja sugovornika kojima se obraćate.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci