Tagovi

Sram ih bilo

Ma ne, ovaj put ne mislim na HDZ. Ovaj put mislim na SDP. Jučer su naime u Saboru izglasana 2 potpredsjednika Sabora iz redova oporbe i predsjednik (-ica) Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Republike Hrvatske s EU. SDP pod vodstvom Zorana Milanovića je zabio autogol. Zbog svog neiskustva, trvrdoglavosti, tvrdih stajališta i potpune političke nezrelosti on je SDP-u jučer osigurao status potpunog gubitnika, a Vesni Pusić time i posredno omogućio da postane vođa oporbe.
Nisam sigurna o čemu je razmišljao Zoran Milanović kada je tražio sva tri mjesta za SDP. Da li se radilo o njegovom osobnom stavu ili se radilo o stavu SDP-a? Prema informacijama koje imam očito se radilo o njegovom osobnom stavu. Čujem da su zadnjih dana mnogi SDP-ovci tražili kontakt s HNS-ovcima da se dogovore. Ali problem nije bio u HNS-u, pa čak ne i u, koliko čujem, u većini SDP-ovaca. Problem je bio u Zoranu Milanoviću. Zoran Milanović je otklanjao svaki razgovor s HNS-om. I to ga je na kraju skupo koštalo, ne samo njega nego i SDP.

Idemo redom. Zadnjih mjesec dana mediji su bili puni argumenata s jedne i s druge strane. Zoran Milanović i SDP tvrdili su da su dobili 56 zastupnika, osam puta više od HNS-a, te da im zbog toga pripadaju oba potpredsjednička mjesta. Osim te brojke, SDP je često isticao i da SDP zauzima 80 posto prostora unutar oporbe. Zoran Milanović je na vrlo grubi način isticao svoje mišljenje da mjesto potpredsjednika Sabora nije nasljedno i da Hrvatska nije kraljevina. Isto tako, smatrali su da im pripada i mjesto predsjednika Nacionalnog odbora (Savez za Europu), pošto su taj odbor utemeljili Sanader i pokojni Račan kao šef tada najveće oporbene stranke. Po Račanovoj smrti mjesto predsjednika preuzima Zoran Milanović kao novi šef SDP-a. Pa prema tome, SDP (ili Zoran Milanović) smatrao je kako funkcija predsjednika Nacionalnog odbora po „defaultu“ pripada njemu.

S druge strane, HNS je tvrdio da imaju pravo na zastupljenost svoje stranke u redovima potpredsjednika Sabora iz kvote opozicije. Njihov je argument bio da postoji nepisano pravilo da se između dva potpredsjednika Sabora jedan bira iz redova prve, a drugi iz redova druge oporbene stranke. SDP je to pokušavao pobiti tvrdnjom da je od 2000. do 2003., kada je HDZ bio u oporbi, imao oba potpredsjednička mjesta. Je, imao je, ali zbog toga jer su se tako dogovorili u tadašnjoj oporbi i jer tadašnja druga oporbena stranka nije željela imati svoga. Drugi argument HNS-a bio je da su se HDZ i HSS kao vladajući koalicijski partneri dogovorili da HDZ da dva potpredsjednika (Vladimir Šeks i Ivan Jarnjak), a HSS jednog potpredsjednika (Josip Friščić). Time je HNS dao do znanja da smatra kako mu kao trećoj parlamentarnoj političkoj stranci i drugoj oporbenoj pripada jedno mjesto potpredsjednika.

Ne želim ovdje ponavljati današnje komentare u medijima o tome. Prvo, želim ukazati na to da Milanovićeva teza o zauzimanju 80 posto unutar oporbe zapravo ide na ruku HNS-a. HNS je od tri važna mjesta u Saboru za sebe tražio samo jedno. Bilo koje. Jedno mjesto od tri mjesta predstavlja 33 posto. Preostala dva predstavljaju 67 posto. Omjeri su dakle 80:20 i 67:33. Znači, potrebno je bilo tek malo odstupanje od strane SDP-a i Zorana Milanovića u korist HNS-a. Ali Zoran Milanović na žalost nije posjedovao dovoljno politične mudrosti i zrelosti te pogleda u budućnost.

A drugo, kako mjesto potpredsjednika Sabora nije nasljedno (prema riječima Zorana Milanovića), tako i mjesto predsjednika Nacionalnog odbora nije nasljedno. Njegov argument o kraljevima tako mu se obio o vlastitu glavu.

Jučerašnji prijenos sjednice Hrvatskog Sabora pokazao je stvarnu svu jad i bijedu Zorana Milanovića i SDP-a. Trenutak kada je u Saboru HDZ podržao Vesnu Pusić za predsjednicu Nacionalnog odbora, a SDP je bio suzdržan (i time joj zapravo uskratio potporu) uopće nije vrijedan komentiranja. A moram i priznati da je Vesna Pusić (iako je po mom mišljenju jedna od onih kojima je retorika i javni nastup špansko selo) jučer u Saboru održala odličan govor, koji je zapravo bio usmjeren prema SDP-u. Prije glasanja o mjestu potpredsjednice Nacionalnog odbora rekla je da ne shvaća osobno jer je SDP nije podupro za mjesto potpredsjednice Sabora. Rekla je i da joj je drago ako će ju HDZ poduprijeti za mjesto predsjednice Nacionalnog odbora, ali da bi joj bilo draže da ju u tome podupre SDP. Ali opet, ako neće, neće to uzeti osobno. Napomenula je da je SDP prevažna stranka da u tom odboru ne bi sudjelovala. Milanović, sjedi i uči!!! Tako se vodi politika.

Kako je rekao Milanović jučer u Saboru: „Scenarij je jasan, režija još jasnija.“ Potpuno se slažem. Režija je bila odlična. Ali neka se Zoran Milanović sada ne žali ako je zbog dobrog režisera iz HDZ-a, ali lošeg scenarija ispao film loš. Jer scenarij je pisao Zoran Milanović.

Komentari

HDZ primjenjuje prastrau

HDZ primjenjuje prastrau lekciju iz povijesti, koju su popularizirali Rimljani: podijeli pa vladaj. SDP je prejak da bi ga se ignorirali kao u razdoblju 2003-2007, stoga treba iskoristiti priliku i podvaliti nekoga tko neće biti opasan.
Dr. Vesna Pusić je konfliktna osoba, koja pati od sindroma koji Ameri opisuju kao "has to be the smartest guy in the room", što vjerojatno vuče uzrok iz položaja sveučilišnog profesora i automatskog autoriteta koji dobiva bez da se izbori za njega. Na pamet mi pada što je netko napisao oko izbora: "glas za HNS je glas za HDZ" i "HNS je tajno ponudio tehničku potporu HDZ-ovoj Vladi".
Bijes2 je tako obziran prema Milanoviću jer želi izazvati još žešći raskol, sad u SDP-u. Kad je Milanović, vrlo mlad (nedovoljno iskusan?) i bez jakih veza, izabran za predsjadnika SDP-a, sve mi je izgledalo kao scenarij u kojem se izabire privremeni predsjednik prije izbora na kojima stranka neće pobijediti (bilo je očigledno da je HDZ prejak), pa će se sve svaliti na njega, te će onda na površinu isplivati pravi pretendenti koji se neće morati nositi s iznevjerenim očekivanjima SDP-ovih birača.
Divide et impera. Milanović ima svojevrsnu nelojalnu petu kolonu u svojim redovima. Ljude koji će žrtvovati stranačko jedinstvo i dio programa kako bi ostvarili svoje ciljeve i ambicije.

Tko je glasao

Slazem se u potpunosti s

Slazem se u potpunosti s naslovom, SRAM IH BILO, i Milanovica i Pusicku i sve ostale pripadnike "Neprincipijelne Koalicije" koji su uspjeli od Sabora napraviti jos jedno veliko politicko ruglo; jad i bijeda hrvatske politike.

Osim toga, Opozicija se pokazala posve nedjelotvornom i nesposobnom za realizaciju bilo kakvih pozitivnih promjena u nasemu bolesnom drustvu.

Sanader & Co. sada s pravom moze likovati i to prvenstveno zahvaljujuci medjusobnom Opozicijskom "klanju" oko nekih sasvim nebitnih i sporednih pitanja koja uopce ne utjecu na rjesavanje svakodnevih egzistencijalnih problema koja muce vecinu nasih gradjana.

Citajuci Vase komentare uvidjam da i sami ne shvacate da Vam Bijesdrugi tu vjesto podmece "Reverse Psychology" te izgleda da mu to odlicno i uspijeva.

No, dokle god u HR vlada institucionalna i ustavna kriza, a u HR Saboru sjedi nereprezentativna Vlast, svaki komentari u svezi djelovanja HR Sabora su meni osobno u potpunosti besmisleni. ja ih ustvari dozivljavam kao "Kruha i Igara".

Meni je zapravo vise zanimljiv sljedeci dio izvjestaja (13.02.2008) poslat direktno iz EU Parlamenta gdje se održala konferencija pod naslovom "Zasto su zastale reforme u Hrvatskoj"

"Mrs. VESNA SKARE OZBOLT, former Minister of Justice in Croatia was invited too, but due to some risks for her life and under moral pressure, she had to refuse.

A delegation of Croatian members of Parliament were on Tuesday 12.02.2008 in Brussels, but they refused to participate in the conference! Mr. Helmer interpreted that attitude as fundamental lack in their democratic feelings."

Malo si promislite i komentirajte gornje navedenu informaciju. Naka nam se cak javi Vesna direktno i proistumaci tu njezinu izjavu koja je nedavno dala EU Parlamentu!

Live Free or Die !

Live Free or Die !

Tko je glasao

Citajuci Vase komentare

Citajuci Vase komentare uvidjam da i sami ne shvacate da Vam Bijesdrugi tu vjesto podmece "Reverse Psychology" te izgleda da mu to odlicno i uspijeva.

upravo tako, samo je matrixdc reagirao oštro.

Tko je glasao

Najbolji odgovor bih vam dao

Najbolji odgovor bih vam dao kolumnom B.Mijića iz Novog Lista očitava mišljenje nas nekih............................
Je li Ivo Sanader definitivno odlučio Hrvatsku vratiti tamo gdje je bila prije 2000. godine?
Od premijerove proeuropske politike s početka prvog mandata danas su preostali samo skupocjeni satovi i odijela, dok se iz dana u dan suočavamo s balkanskim manirama i potezima koji se mogu objasniti jedino protueuropskim zaokretom u koji je HDZ zdušno zabrazdio svjesno ugrožavajući nacionalne interese. Najnovija »osveta« jedinom pravom suparniku sposobnom pomrsiti mu planove da vječno ostane na vlasti, Zoranu Milanoviću, kojemu je HDZ-ova glasačka mašinerija uskratila čelno mjeso saborskog Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, rječito govori da se Sanader na korak približio Tuđmanovom tretiranju oporbe kao stoke sitnog zuba.
To samoubilačko likovanje što je susjedu crkla krava koje se upražnjava za rigidne stranačke sljedbenike, bez obzira na katastrofalne međunarodne posljedice koje će izazvati, šokiralo je i izvjestitelja europskog parlamenta za Hrvatsku Hannesa Swobodu koji izrazio svoje žaljenje što je Sabor odustao od ustaljene i demokratske prakse da šef glavne opozicijske stranke bude na čelu tog našeg saveza za Europu. Swoboda sasvim sigurno nije navijački nastrojen ili na bilo koji način uključen u razmirice hrvatske oporbe, niti ga se one tiču, baš kao što nema ništa protiv Vesne Pusić.
Ono što je njega, a i svakog drugog uglađenog Europljanina, konsterniralo je naprasno odustajanje od procedure i demokratskih pravila igre koji su civilizacijska stečevina, a ne nečija privatna prćija. Pogotovo što se takvo antieuropsko ponašanje i govor mržnje između pozicije i opozicije zbivaju uoči sljedećeg tjedna kada će Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta glasati »o hrvatskom članstvu u Uniji«! Kako će ta važna provjera podrške punopravnom hrvatskom članstvu u ovoj fazi pregovora proteći, posve je neizvjesno budući da Milanovićevo »vritnjakanje« nije prva rupa koju smo sami sebi iskopali.
Sanader i njegova Vlada potpuno autistično se odnose prema ZERP-u nemajući nikakve ideje a kamo li odgovora kako to presudno pitanje riješiti iako nam je Bruxelles dao već treći žuti karton i posljednju opomenu da bez ikakve rasprave od njega odustanemo. Nije tajna da su zapadnoeuropski diplomati akreditirani u Zagrebu bili zgroženi činjenicom da je osumnjičenik za ratne zločine Branimir Glavaš dobio jednoglasnu potporu saborskog Odbora za imenovanje i zamalo postao članom Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Očigledno, sve smo bliže povratku u onu malu, ali u svijetu omrznutu državu koja je bila dovoljna sama sebi i svome diktatoru.
Zato nas sada Swoboda mora podsjetiti hoće li naša europska sloboda umjeti da pjeva kao što su sužnji pjevali o njoj.

Tko je glasao

Najbolji odgovor bih vam dao

Najbolji odgovor bih vam dao kolumnom B.Mijića iz Novog Lista očitava mišljenje nas nekih.
Mišljenje je objektivno i u redu ali mu nedostaje ključnih djelova da bi moglo biti relevantno, što je šteta jer smo vječnost tako.

Te razne teme se svode na to da je Sanader jedini razlog. Prije je bio Tuđman, uz njega Milošević i to je to. Tito i ostalo normalno nije za raspravu. I tako smo prekrili sve.

A šta je sa ostalim?

Npr. operativni razlog zašto je sada sve tako je negdje u godinama 2000.-2003.g., a naravno da se to veže na razno isto prethodno npr. izbori u Zagrebu, kada su se svi složili da nije važno tko je izbran nego je važno da se rješe puno važnije stvari, kao sada.

Ili je još više u 1990.g. i 1991.g. kada su, zbog podstreka demokraciji i potom ratnih prilika i brige za sve, svi 100 % bili i rješili:
- otkup društvenih stanova i vila nekima za 3 % cijene;
- uvoz auta bez carina i poreza;
- podrška tzv. Markovićevoj reformi, uključujući privatizacije društvenih poduzeća za 0 dinara te prijenos deviza na čuvanje u Beograd;
- da se umjesto izabranih sumnjivih 1990.g. u Zagrebu ipak stvar povjeri u iskusne ruke;
- da se na čelo Plive, INA-e, ZABA-e, TDR, Vlade i drugdje također postave najnapredniji, iz iste ekipe kao Zagreb, koji su bili zadnji na izborima.

Nekako je ta izbirljivost mišljenja, koju demonstrira Mijić, stalno, od 1941.g. na ovamo, tako uspješna da nas ubi prekomjerni uspjeh takvih mišljenja i s njima povezane prekomjereno napredne prakse. Npr. Mijić bi možda bio sklon sve povjeriti Liniću, kažem možda. Ali šta bi onda sa turbo sposobnim Čačićem? A kako bi na to gledao Mesić, najsposobniji? Vjerojatno stvar ne bi rješio niti maršal da oživi.

Trenutno je, kao što se vidi i kao što je običaj do sada, muljalo cca 95 % snaga:
- HNS s logikom da ih je SDP zeznuo, i jeste, jer ih je mimo izborne volje sa 2 zastupnika 2000.-2003.g. promovirao na čelo INA, cca 50 % liberalnog djela proračuna (Čačić) i trećinu ilegalnog politbiroa (Račan, Tomčić, Pusić) a zatim im uskratio valst baš kada su se tako voljom SDP-a navukli, čak niti prijedlog Čačić za premijera nisu prihvatili;
- SDP značajno;
- HDZ iskusno;
- ostali također jer pokazuju zadovoljstvo.
I tako je to manje više stalno, a na tzv. lokalnim razinama sa još više vlasti i neodoljivih predmeta, uključujući Rijeku, sve bazdi od rukaa ruku mije, kakve demokraatske tekovine, to je bilo za smušenog Mačeka. I šta na to vrli Mijić kaže - nikad ništa.

Tko je glasao

Fascinantno je slijepilo

Fascinantno je slijepilo nekih ljudi i njihova opsjednutost Zoranom Milanovićem. Malo je razumnih neutralnih komentatora koji od njega nisu digli ruke. Pokazao je karakterne osobine koje nisu dostatne ni za vođenje seoske omladinske organizacije u Mrduši Donjoj. Politički instinkt mu je na razini koju ima jablanički granit a argumentacija potpuno nepostojeća. Ali izgleda da ima određeni broj ljudi koje on usprkos svemu fascinira. Zapamtite sad dobro ovo što ću napisati. SDP sada ima 56 mandata (8 puta više od HNS-a). Ako MIlanović ostane na čelu SDP-a u slijedećem Saboru SDP neće imati ni 30 mandata (najviše 2-3 puta više od HNS-a). Pa ko voli nek izvoli. Nije SDP zbog Milanovića nego bi MIlanović morao biti zbog SDP-a. Milanović nije ni lijevo ni desno. Mlanović je na svojoj vlastitoj osi. A os mu je klimava.

Tko je glasao

SDP pod vodstvom Zorana

SDP pod vodstvom Zorana Milanovića je zabio autogol. Zbog svog neiskustva, trvrdoglavosti, tvrdih stajališta i potpune političke nezrelosti on je SDP-u jučer osigurao status potpunog gubitnika, a Vesni Pusić time i posredno omogućio da postane vođa oporbe. Nisam sigurna o čemu je razmišljao Zoran Milanović kada je tražio sva tri mjesta za SDP.

Hrvatii su mi zakon. Moraju nekoga razapinjati da bi se umanjila njihova osobna frustriranost i nesposobnost.... Jedan dan si ljubimac nacije, drugi dan te iscipelare na ulici...(sjetih se i Janice, bila je kraljica ali do nebesa ali čim je jedan mali stančić dobila na korištenje odmah proradila ljubomora i Janica je postala biach...)

Ali da se vratim na temu...

Pustite mi Zokija na miru. Svi ga napadate, a čovjek mi se sve više sviđa. Pokazuje elemente pravog vođe i traži da se respektira ono što mu demokracija daje za pravo da se respektira - mandate njegove stranke. Da, Zoki ima 55 mandata, HNS ima 7.. I to je sva istina 55 vs 7. I može tražiti 8 puta više od HNSa... Mali problem je što je Zoki još neiskusan pa nema B plan i pripremljeni spin da poraz (koji je normalna stvar u politici) umanji i izvuče ipak neku korist iz njega...

Mala rekapitulacija demokracije: NE MOŽE se biti siguran u izbornu pobjedu, što god govorile ankete i atmosfera u stranici. To što je hrpa lezilebovića u SDP-u već obećalo curama i ženama skupe poklone od budućih državničkih plaća i privilegija ne znači da je SDP imao sigurnu izbornu pobjedu.

A što su svi oni u 17 godina napravili za taj SDP. Pa Zoki je u 6 mjeseci podigao stranku s 20% na 33%. Mate emajl Arlović, Ivica Hobotnica Pančić i svi drugi su svaki dan kad bi se pojavili u javnosti oštetili SDP za 0,01% glasova. I sada filozofiraju kako nije valjala kampanja, kako ovo, kako je trebalo ono... Generali poslije bitke... Seronje svi redom... Papci. Nemaju muda istaknuti se za svoj cilj do kraja, s potpunim rizikom... Nego izlijeću iz sigurnosti stranačkog zaklona kada im se čini da će im to kod šefa donijeti koju poziciju više na izbornoj listi ili eventualno ministarsko mjesto nakon pobjede na izborima.. Tu mi najviše pada ma pamet Pančić i njegova hobotnica korupcije s kojom je radio show od sebe i stranke pokušavajući postići nešto...samo on zna što...(valjda ovo s pozicijom na listi)

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Hebote... dao sam mu 4....

Hebote... dao sam mu 4.... snijeg će padati.

Tko je glasao

čestitam na odličnom

čestitam na odličnom komentaru! u potpunosti se slažem s tobom.
Nadam se da je svima u interesu imati jaku i stranku na vlasti i u opoziciji,jer to je pravi način da se u svim strankama počinju micati raznorazni likovi koji su ustvari politički beskorisni,a takvih ima u svim strankama.
Naravno najviše u HDZ-u i u SDP-u.

Tko je glasao

Kronološki gledano zahtjevi

Kronološki gledano zahtjevi HNSa su se smanjivali od Čačića za premijera (vrlo brzo nastupila zastara) do ministra gospodarstva (jedva da se moglo naći), od zahtjeva za jednim od dva mjesta (50%) do zahtjeva za jednim od tri mjesta (33%). Bilo je "teško" sve to gledati.

S druge strane Milanovićeva bahatost je rasla. Od novog mladog i perspektivnog političara do najblaže rečeno svadljive osobe koju malo tko razumije u ovom trenutku.

U jutarnjem i vjesniku gospođa Pusić najavljuje odmak od SDPa. No međutim ostavlja vrata "otvorenim" za lokalnu razinu:
Premijer je već najavio da će za lokalne izbore nastojati ponoviti koaliciju s državne razine. Bude li HDZ išao s tim blokom, HNS-u i SDP-u ne ostaju drugi partneri osim nas samih. Pitanje je hoćemo li to moći dogovoriti na državnoj ili lokalnoj razini.
No, vjerojatno će SDP stjecajem okolnosti opet biti najčešći naš partner na predstojećim lokalnim izborima, jer kao što je predsjednik HDZ-a Sanader već najavio, HDZ će nastojati održati postojeći koalicijski blok i na lokalnim izborima.
Isto tako u HNSu, na recimo dvojben način "primiruju" Posaveca (koji na lokalnoj razini koalira sa HDZom). Nisu li to trebali biti "signali" Milanoviću (i SDPu) kako bi nešto shvatio !? Sada me stvarno zabrinjava koalicijski potencijal SDPa (koji mi se trenutno čini -273 C).Ne usuđujem razmišljati o lokalnim izborima - iako su takve pretpostavke otkonjene od strane gospode Lesara i Hirca.

Iako je rezultat SDPa višestruko veći po broju zastupnika, u uvjetima bipolarizacije, rezultat HNSa ako treće stranke je ipak od značaja. Stekao sam dojam kako se SDP ponaša u stilu "mi smo najjači". Što, eto, nije točno, HDZ im je to pokazao. Najgori mogući scenarij.

Da je bar Milanović šutio (i eventualno čestitao) poslije izbora gospođe Pusić, imao bih bolje mišljenje o njemu... Sad sam stvarno izgubio bilo kakvu nadu. (CC, kapa dole...)

PS Evo opet čitam kako Vesna još uvijek ima surađujući stav spram Milanovića. U ovom trenutku sam toliko ljut da mi je to teško vjerovati. No eto čini se kako ima razboritijih od mene...

Tko je glasao

Još malo

Još malo kronologije.

Čitam ovaj tjedan Marijin prijedlog za poboljšanje standarda i raspravu na isti. Dojam je tu: oporba (SDP) nešto (pokušava) radi. Onda se javlja Demos sa "kontrom". A zatim, kulminacija... uočavam teskt Hrvoja iz SDPa sa stručnom ali nadasve kontruktivnom kritikom. Da su bili izbori ovaj tjedan, glasao bih za SDP. :-)

Ali onda je došao četvrtak... I Milanović "uleće klizeći"... Jednostavno ne razumijem... :-/

Tko je glasao

Bilo kako bilo, HDZ je uspio

Bilo kako bilo, HDZ je uspio u svojoj namjeri da podijeli oporbu. SDP i HNS doveli su se u poziciju da njihov kadrovski sukob riješava stranka na vlasti, koja ionako već stanovito vrijeme koketira s obje oporbene stranke (sjetimo se samo da se još nedavno pisalo o veliko ili crveno-plavoj koaliciji, kao i da se poslijeizbora spominjala mogućnost koaliranja HDZ-a i HNS-a).
Po meni, SDP nije u pravu kada za sebe hoće sva tri mjesta (dva potpredsjednička plus čelno mjesto u Nacionalnom odboru za euro-integracije). I HNS je na izborima dobro prošao i nije u redu ostaviti ga bez i jedne utjecajnije pozicije u Saboru. Pitanje je i zašto Milanović radi to što sada radi - da li iz uvjerenja da bi SDP trebao dobiti sva tri mjesta ili zbog uzdrmane pozicije u vlastitim stranačkim redovima.
Ali, jedino što od svega toga stvarno ostaje za anale, to je da je čak i u tako banalnoj situaciji, kao što je kadroviranje za drugorazredna saborska mjesta, HDZ uspio trijumfirati i podijeliti oporbu dubokim rovovima. Tako da sljedeće 4 godine može mirno spavati i uvijek imati u rezervi neku varijantu za ostanak na vlasti, ako im, recimo, SDSS izađe iz Vlade zbog priznavanja Kosova. Zapravo, teško mi je zaključiti čemu je u cijeloj priči više pomogao HDZ - stvaranju svoje moguće koalicije s HNS-om ili sa SDP-om.

Tko je glasao

Ali, jedino što od svega

Ali, jedino što od svega toga stvarno ostaje za anale, to je da je čak i u tako banalnoj situaciji, kao što je kadroviranje za drugorazredna saborska mjesta, HDZ uspio trijumfirati i podijeliti oporbu dubokim rovovima.
Grubo rečeno, stranačku političku povijest od 1945.g. do 1990.g. obilježavaju etape i hrvanja za pozicije u KP/SK a od 1990.g. dominira to isto, samo malo drukčije izraženo (u vidu raznovrsnog straanačkog života). Iako se prenaglašava sve drugo, pouzdane prakse da se oporba organizira smjeniti vlast nije bilo - i koalicija SDP-HSLS za smjenu HDZ-a 2000.g. se poslije pokazala kao nedovoljno pouzdana do mjere da ta nevoljkost nakon 2003.g. do danas drži HDZ na vlasti.

Tako se teško može govoriti da je HDZ podjelio oporbu u zbilji gdje nema pouzdanog odnosa vlast-oporba. Odnos SDP-HNS nikad nije bio odnos oporbenog saveza/koalicije radi zajedničkog smjenjivanja vlasti, u smjeni 2000.g. nisu koalicija a ni dva izbora poslije a ni sada, te su se dodatno i više natezali i sukobljavli oko vlasti na lokalnim razinama (Zagreb posebno). U percepciji dominiraju opsjene, prekomjerno bavljenje HSS-om i HSLS-om te Mesićem koji je u svojih više od 50 godina morao puno toga promjeniti i sličnim. Te ni druge stranke nikada nisu ozbiljno iskoračile iz logike i prakse ex Saveza (komunista).

To je i više nego logično, okolnosti + šta je osim same vlasti tu još važno? HDZ je kao jedino iznosio stvaranje države, a radi se o osamostaljivanju koje je uspjelo i Kosovu, što od 19.st. žele sve nacije i državne jedinice složenih država, pa je i to ne samo zajedničko strankama nego više nego 90 % ljudi. Tako još uvijek ili sve više nema čvrstog uporišta radi čega bi uopće došlo do pouzdanih saveza za smjene vlasti, jer to i u ideji ruši osnovno - dolaženje do vlasti, što se kod nas pouzdanije obavlja nekim drugim trikovima.

Tko je glasao

ja ne vidim niti jedan

ja ne vidim niti jedan jedini razlog zbog čega je ta pozicija morala pripasti bilo kome a osobito ne vesni pusić

inzistiranje HNSa na ovoj poziciji nije nimalo drugačije od inzistiranja HNSa za premijerskim kandidatom; totalno neracionalno i neutemeljeno bilo čime

a to što je HDZ odlučio kako je odlučio je donekle logično, jer naravno da će napraviti maksimalnu štetu koju god mogu napraviti i to su ovime i napravili
no ja mislim da im je u tome i pogreška, jer milanović mi se ne čini kao tipični hrvatski političar kojeg možeš jedan dan šamarati kako ti padne na pamet, a samo dan kasnije veselo se skupa s njime slikati za naslovne stranice

Tko je glasao

- jedan razlog zašto bi to

- jedan razlog zašto bi to mjesto pripalo bilo kome je što je mjesto u tom odboru predviđeno za predstavnika oporbe

- HNS nije inzistirao koliko SDP na sva tri mjesta, a HNS je tražio jedno od ta tri kao druga oporbena stranka, što je po meni sasvim razuman zahtjev (ni blizu onih bajki o premijeru i 20 zastupnika)

- HDZ-u je politički postupio sasvim legitimno i očekivano, a tu mogućnost da HDZ radi štetu oporbi je spremno uručio Zoran Milanović

- da, Milanović je sasvim drugačiji političar... onaj koji je pogubio sve moguće pozicije koje je htio dobiti i to velikim dijelom zbog svoje iracionalnosti... što je sljedeće? izgubiti lokalne izbore? kako je krenulo, Zoki će i to uspjeti zabrljati... meni nije jasno kako itko više nakon svih ovih loših i gubitničkih poteza još može imati iluzije o Zokiju kao nekakvom političaru... Jedini rezultat koji je postigao je povećanje broja zastupnika sa 34 na 56, što se opet više može pripisati dvostranačju i zasićenošću HDZ-om, ali eto, nek mu bude...

Ako ga SDP opet izabere, to čini na vlastitu štetu.

Tko je glasao

- jedan razlog zašto bi to

- jedan razlog zašto bi to mjesto pripalo bilo kome je što je mjesto u tom odboru predviđeno za predstavnika oporbe
Mogao je onda i Đapić ili Glavaš ili Kain biti na čelu tog odbora.
Taj odbor nije poput drugih saborskih odbora i ne može služiti kao kadrovsko potkusurivanje.
Nacionalni odbor za praćenje pregovora Republike Hrvatske s EU ima drugačiji smisao od drugih saborskih radnih tijela. Pogledaj ovdje.
U skladu s Deklaracijom o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Republike Hrvatske Europskoj uniji, a u svrhu jačanja zajedničke odgovornosti, osiguranja širokog javnog interesa i pozitivnih parlamentarnih političkih uvjeta za vođenje pregovora, u Hrvatskom saboru se osniva Nacionalni odbor. Hrvatski sabor donijet će posebnu Odluku o osnivanju i radu Nacionalnog odbora.
Tijekom pregovaračkog procesa Nacionalni odbor treba osigurati jačanje ukupnog društvenog suglasja u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Parlament koji odbaci predsjednika najjače oporbene stranke sa čela Nacionalnog odbora ne može osigurati jačanje ukupnog društvenog suglasja u procesu pristupanja Europskoj uniji. Također, čin odbacivanja predsjednika najjače oporbene stranke ne doprinosi jačanju zajedničke odgovornosti niti doprinosi osiguranju širokog javnog interesa niti doprinosi pozitivnim parlamentranim političkim uvjetima za vođenje pregovora.
Ovo je nešto jako ružno što se dogodilo u Saboru i ne služi na čast kreatorima i sudionicima.
- HNS nije inzistirao koliko SDP na sva tri mjesta, a HNS je tražio jedno od ta tri kao druga oporbena stranka, što je po meni sasvim razuman zahtjev (ni blizu onih bajki o premijeru i 20 zastupnika)
HNS je mogao tražiti jedno potpredsjedničko mjesto. Mjesto predsjednika Nacionalnog odbora se nije smjelo naći u nikakvim kombinacijama za pregovaranje o kadrovskim rješenjima. Objasnio sam gore zašto.
- HDZ-u je politički postupio sasvim legitimno i očekivano, a tu mogućnost da HDZ radi štetu oporbi je spremno uručio Zoran Milanović
HDZ se nije smio petljati u biranje predsjednika Nacionalnog odbora jer vlast ne smije sebi uzimati za pravo postavljati ljude na mjesta koja su izrijekom rezervirana za oporbu.
Štetu je mogao napraviti i na način da ne sudjeluje u izglasavanju potpredsjednika Sabora, pa bi oporba ostala bez ta dva mjesta sve dok se ne dogovore. Ali, Bože moj, to je HDZ, od dvije opcije za djelovanje uvijek će izabrati prljaviju.

Žao mi je Vesne Pusić. Uvjeren sam da je ona sposobna odraditi posao u Nacionalnom odboru i strašna je šteta što si je dopustila sudjelovanje u nečem tako ružnom i koja je morala prepoznati značaj Nacionalnog odbora i zaštititi ga.
Ono što se jučer dogodilo je velika sramota za sve sudionike i pljuvačka na licu parlamentarne demokracije.

A vidi, ima ih koji se tome vesele.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

"Parlament koji odbaci

"Parlament koji odbaci predsjednika najjače oporbene stranke sa čela Nacionalnog odbora ne može osigurati jačanje ukupnog društvenog suglasja u procesu pristupanja Europskoj uniji."

Ako Ti misliš da na stavove građana i građanki o ulasku u EU utječe činjenica da je xy na čelu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, onda debelo potcjenjuješ sposobnost istih da prepoznaju svoje vlastite autonomne interese. Primjerice, meni osobno HDZ predstavlja elementarnu nepogodu (najblaže rečeno) u političkom tijelu Hrvatske. Međutim, kad su promijenili svoj kurs prema ulasku u EU to nije nimalo utjecalo na moju proeuropsku orjentaciju.

Bit će prije da se u tvom promišljanju krije stav, toliko drag i tipičan za domaće političke prilike, da se pitanja od nacionalnog političkog značaja poistovjećuju sa strankama, a u vulgarnijoj varijanti s osobama. Tako je HDZ izjednačavao Hrvatsku s Tuđmanom, a sada, kako se čini, SDP poistovjećuje pristupanje Hrvatske Europskoj uniji sa sobom ili, što je još gore, sa svojim predsjednikom.

Srećom, takvo plitko politikanstvo više ne prolazi. Nitko nema monopol na reprezentiranje nacionalnih interesa. Prošla su vremena nacionalnih Mesija. Nadam se zauvijek.

grgo

grgo

Tko je glasao

Bit će prije da se u tvom

Bit će prije da se u tvom promišljanju krije stav, toliko drag i tipičan za domaće političke prilike, da se pitanja od nacionalnog političkog značaja poistovjećuju sa strankama, a u vulgarnijoj varijanti s osobama. Tako je HDZ izjednačavao Hrvatsku s Tuđmanom, a sada, kako se čini, SDP poistovjećuje pristupanje Hrvatske Europskoj uniji sa sobom ili, što je još gore, sa svojim predsjednikom.
Od 17 rečenica koje napišem ti si uspio izvući jednu koja će kao podržati neku tvoju teoriju.
Ne radi se o poistovjećivanju neke stranke ili osobe s pristupom u EU. Radi se o poštivanju ili nepoštivanju instituta Nacionalnog odbora i Sabora. A sudionici jučerašnje farse su popljuvali Sabor, a time i tebe i mene i sve građane Hrvatske.
Prošla su vremena nacionalnih Mesija. Nadam se zauvijek.
Nisu. Kažu da Čačić preuzima HNS.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

"Od 17 rečenica koje

"Od 17 rečenica koje napišem ti si uspio izvući jednu koja će kao podržati neku tvoju teoriju."

Tu rečenicu sam shvatio kao poantu Tvog komentara. Ako to nije poanta odnosno glavni razlog zbog kojeg Te smeta nepostavljanje Milanovića, onda mi Ti reci što si ustvari htio reći. Zanima me da li ćeš nakon ovog, za Tebe, tužnog događaja, postati protivnik ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

grgo

grgo

Tko je glasao

Zanima me da li ćeš nakon

Zanima me da li ćeš nakon ovog, za Tebe, tužnog događaja, postati protivnik ulaska Hrvatske u Europsku uniju.
Ne, neću postati protivnik ulaska Hrvatske u EU jer ni do sada nisam bio za bezrezervni ulazak.
Nisi shvatio bit.
Radi se o tome da je stranka koja ima preko 36% mandata u hrvatskom parlamentu odbačena iz saveza za Europu. Kad su Ivo Sanader i Ivica Račan išli u osnivanje tog saveza radilo se o pokušaju stvaranja nacionalnog konsenzusa o hrvatskom ulasku u EU kao dvije najjače stranke koje predstavljaju većinu hrvatskog naroda.
U trenutku kad odbaciš jednu od dvije najjače stranke(bez obzira koja je to stranka, u ovom slučaju SDP) konsenzusa više nema.
Isto bih reagirao i da je HDZ-u ili HNS-u ili bilo kojoj drugoj stranci namještena takva igra, ukoliko bi oni bili najjača oporbena stranka.

Žao mi je što ne shvaćaš koliko je ružno i tužno ovo što se dogodilo u Saboru i što sve gledaš kroz prizmu osobnog političkog afiniteta.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

"Radi se o tome da je

"Radi se o tome da je stranka koja ima preko 36% mandata u hrvatskom parlamentu odbačena iz saveza za Europu."

Primijetio bih samo da bi bilo porazno za stranku kalibra SDP-a da njezino sudjelovanje u "savezu za Europu" ovisi o čelnom mjestu u Nacionalnom odboru. Što bi onda prema "savezu" trebale osjećati druge stranke (koliko znam, nitko od njiih nije protiv ulaska Hrvatske u EU, iako bi na euroskepticizmu zaradili dosta političkih bodova)?

Još manje uvjerljiva je Tvoja teza da "u trenutku kad odbaciš jednu od dvije najjače stranke (bez obzira koja je to stranka, u ovom slučaju SDP) konsenzusa više nema". Ali ako je tomu, kojim slučajem, tako, onda je upravo SDP zainteresiran primarno za "fotelje", a tek sekundarno za sadržaj odnosno za ostvarenje nacionalnog interesa Hrvatske da postane punopravnom članicom Europske unije. Sve se to moglo izbjeći, da je Vesni Pusić dodijeljeno mjesto potpredsjednice Sabora.

grgo

grgo

Tko je glasao

Ali ako je tomu, kojim

Ali ako je tomu, kojim slučajem, tako, onda je upravo SDP zainteresiran primarno za "fotelje", a tek sekundarno za sadržaj odnosno za ostvarenje nacionalnog interesa Hrvatske da postane punopravnom članicom Europske unije.
Ne izvrći teze. Vidjeli smo kome je stalo do pojedine fotelje i tko je učinio sve da u nju i zasjedne.
Sve se to moglo izbjeći, da je Vesni Pusić dodijeljeno mjesto potpredsjednice Sabora.
A Čačiću mjesto premijera?

Ne želiš shvatiti o čemu se radi i okrećeš priču na "dodjelu" zasluženih mjesta pa je daljnja rasprava na ovu temu suvišna. Želim vam puno uspjeha u vladajućoj koaliciji.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Točno tako... ali neki

Točno tako... ali neki ovdje nikako da shvate što taj odbor predstavlja i što se izborom Vesne Pusić dogodilo...
HDZ je učinio jednu prljavu igru i jedino što zamjeram Milanoviću što je reagirao kako je reagirao i dao materijala da mu se ime u negativnom svjetlu razvlači po medijima u svestranu pomoč ljudi "koji ne lažu, samo ponekad ne govore istinu"....

Što trebao je HNS-u, koji se sa svojih 7 mandata pokazao, ostaviti jedno mjesto, pa da se bar jedan od te sedmorice još bolje uhljebi?!?! Na osnovu čega, 8 puta slabijeg rezultata...

"Ma hajte molim vas."

Tko je glasao

Nemojmo se zajebavat sada...

Nemojmo se zajebavat sada... Nije mogao biti Đapić niti Kajin (tj. mogu samo teoretski) ali je jasno da to mjesto ide jačim oporbenim strankama. Mogao je to komodno biti Milanović da upravo ON nije povezao pitanja potpredsjednika Sabora i predsjednika tog Odbora. A povezao je na način da je ultimativno zahtijevao oba potpredsjednička mjesta Sabora za SDP.
Ne možeš mi gledat u (virutalne :) oči i reći da je pošteno da SDP dobije 3/3 mjesta, a da HNS kao druga oporbena stranka ostane bez ikakvog važnijeg mjesta.

Kažeš da se HDZ nije smio petljati i odabrao je prljaviju varijantu... A ja to opet piram ključno pitanje - tko mu je to omogućio? Zoran Milanović, bez ikakve sumnje. Da se nije svađao s HNS-om kao baba s pazara, onda HDZ ne bi morao ulijetati u cijelu priču. Imao je više od mjesec dana da nađe nekakvo rješenje i izbaci HDZ iz priče. On to nije napravio i uletio je u njihovu klopku. Opet. Oprosti, ali to je meni izrazito glupo ponašanje.

Tko je glasao

Nemojmo se zajebavat sada...

Nemojmo se zajebavat sada... Nije mogao biti Đapić niti Kajin (tj. mogu samo teoretski) ali je jasno da to mjesto ide jačim oporbenim strankama.
Ma, znaš ti dobro da sam ih napisao da bih karikirao.
Mogao je to komodno biti Milanović da upravo ON nije povezao pitanja potpredsjednika Sabora i predsjednika tog Odbora. A povezao je na način da je ultimativno zahtijevao oba potpredsjednička mjesta Sabora za SDP.
Nemoj me tjerati da dva puta pišem isto. Objasnio sam gore zašto Nacionalni odbor ne može biti predmetom nikakve trgovine. Odskrolaj gore i pročitaj. Nemoj i ti kao Vesna Pusić miješati potpredsjednička mjesta Sabora sa Nacionalnim odborom.
Ne možeš mi gledat u (virutalne :) oči i reći da je pošteno da SDP dobije 3/3 mjesta, a da HNS kao druga oporbena stranka ostane bez ikakvog važnijeg mjesta.
Nema 3/3. Postoje dva potpredsjednička mjesta.
Ako ćemo slijediti takvu logiku HNS-a koju braniš(iako ne vjerujem da je braniš iskreno) onda bi bilo poštenije da manjine dobiju jedno potpredsjedničko mjesto nego HNS. Njih je 8, a HNS ima 7.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ali manjine nisu oporba, ne

Ali manjine nisu oporba, ne mogu dobiti potpredsjedničko mjesto iz oporbene kvote :)

Znaš i ti dobro koliko je meni HNS politički drag (za neupućene, vrlo malo ili nimalo) ali u ovom slučaju sam na njihovoj strani, čak ne toliko radi opravdanosti njihovog zahtjeva (to je otvoreno za raspravu) nego čisto radi načina na koji su se ponijeli u cijeloj priči. Mislim da su izlazili s argmentima dok je Zoki išao argumentima "osam puta više zastupnika" i "moje je, moje je... ne dam...". I dobio kitu od HDZ-a :) A sam si je kriv, nitko drugi.

P.S. Također je jako zanimljivo kako je odjednom broj mandata SDP-u i Milanoviću vrhunski argument, a donedavno su nas uvjeravali kako nisu bitni mandati u Saboru jer je većina građana glasovala za promjene i kako je važan broj birača. :) Još jedan minus Zokiju koji brlja kako god mu šta padne na pamet.

Tko je glasao

Dobro, koliko puta moram

Dobro, koliko puta moram ponoviti da Nacionalni odbor ne može i ne smije biti predmet nikakve trgovine?

Razmisli malo, smeta ti pozivanje SDP-a na broj mandata, a ne smeta ti HDZ-ovo petljanje u oporbene stvari!?

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

A koliko puta te ja moram

A koliko puta te ja moram pitati tko je doveo do situacije da je Nacionalni odbor postao predmetom trgovine? Da se Zoki nije svađao oko potpredsjedničkih mjesta s HNS-om i da im je prepustio jedno, po defaultu bi ostao na čelu tog Odbora. On je svojim manevrima stvorio situaciju u kojoj HNS želi barem jedno mjesto od ta tri i on je stvorio situaciju u kojoj HDZ mora arbitrirati kao većina.

Zašto bi meni smetalo HDZ-ovo petljanje ako ne smeta Milanoviću? A izgleda da mu ne smeta kad ga je mogao vrlo lako izbjeći da je postigao dogovor s HNS-om. Vjerovao ili ne, nije HDZ ovaj put bad guy u cijeloj priči, oni su dovedeni u situaciju da odlučuju ne svojom voljom, nego Zokijevom, i za očekivati je da će tu priliku iskoristiti da oslabe oporbu.

Pozivanje SDP-a na broj mandata samo navodim kao primjer uzimanja podataka koji ti trenutno odgovaraju.

Tko je glasao

A koliko puta te ja moram

A koliko puta te ja moram pitati tko je doveo do situacije da je Nacionalni odbor postao predmetom trgovine?
Da, tko je trgovao? Tko je izglasao i tko je izglasan?
On je svojim manevrima stvorio situaciju u kojoj HNS želi barem jedno mjesto od ta tri i on je stvorio situaciju u kojoj HDZ mora arbitrirati kao većina.
Dva(2) su potpredsjednička mjesta u Saboru rezervirana za oporbu, a ne tri(3).
Vjerovao ili ne, nije HDZ ovaj put bad guy u cijeloj priči, oni su dovedeni u situaciju da odlučuju ne svojom voljom, nego Zokijevom, i za očekivati je da će tu priliku iskoristiti da oslabe oporbu.
Ne može te nitko natjerati da glasaš. Pusti priče za malu djecu.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ne može te nitko natjerati

Ne može te nitko natjerati da glasaš. Pusti priče za malu djecu.

Kako uporno zaobilaziš najvažniju činjenicu oko koje je cijela priča i nastala... Da je postignut dogovor SDP i HNS oko tih mjesta,ne bi bilo miješanja HDZ-a niti ikakvog glasanja. Dakle ključna stvar je taj dogovor i zašto ga nema - a to pitanje treba postaviti u SDP-u i HNS-u. Moje mišljenje je, a i većine promatrača, da je za nepostizanje dogovora kriv Zoran Milanović i SDP.

Tko je glasao

Uh, ovo postaje zamorno, a

Uh, ovo postaje zamorno, a znam da nisi glup.
Oko mjesta predsjednika Nacionalnog odbora nema trgovine, ono dogovorom o konsenzusu pripada najjačoj oporbenoj stranci. Dva potpredsjednička mjesta Sabora ne treba miješati s mjestom predsjednika Nacionalnog odbora.
I da, u svakom slučaju bi bilo glasanja jer ni SDP ni HNS nemaju dovoljno ruku da nešto izglasaju, HDZ ih je mogao opstruirati u glasanju dok se ne dogovore za ova dva mjesta potpredsjednika Sabora i HDZ bi u tom slučaju dobio i moj aplauz jer je krivnjom oporbe finom političkom igrom ostavio oporbu bez potpredsjedničkih mjesta.
Ali ne, HDZ se direktno umiješao i oduzeo najjačoj oporbenoj stranci mjesto koje joj pripada i koje ne može biti predmetom trgovine i preglasavanja.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Oko mjesta predsjednika

Oko mjesta predsjednika Nacionalnog odbora nema trgovine, ono dogovorom o konsenzusu pripada najjačoj oporbenoj stranci.
Govoriš li možda o dogovoru sa HDZom ? Probaj se sjetiti nekog dogovora kojeg HDZ nije izigrao u prošloj vladi. I probaj objasniti kako Milanović i SDP iz toga ništa nisu naučili.

Ali ne, HDZ se direktno umiješao i oduzeo najjačoj oporbenoj stranci mjesto koje joj pripada i koje ne može biti predmetom trgovine i preglasavanja.
Umjesto ovog "ne može" treba stajati "ne bi trebalo". HDZ je upravo dokazao kako ustvari može.

Tko je glasao

Ma razumijemo se mi, samo

Ma razumijemo se mi, samo što ti ignoriraš dio priče o Milanovićevoj odgovornosti i prebacuješ sve na zli i pokvareni HDZ. :)
A HDZ ne bi imao šansu biti zao i pokvaren da je oporba jedinstvena. A nije jedinstvena jer su se pofajtali oko par fotelja. I dok su se oni natezali u pješčaniku oko kantica i lopatica, došao je veliki tata, dao par šamara i podijelio igračke kako on misli da je u redu.

I sad je tebi kriv tata, a ne djeca koja se čupaju i ne znaju dogovorit. Možda ovako nauče za ubuduće :)))

Tko je glasao

Dakle, najjača oporbena

Dakle, najjača oporbena stranka je trebala odustati od mjesta koje joj pripada?
Da nastavim tvojom analogijom, nije kriv popišanac koji traži nešto što nije njegovo i nije kriv tata koji se grubo obračunava s djetetom koje je branilo svoje, nego je krivo dijete koje nije trpjelo nepravdu?
Ma ni ti ne vjeruješ u to.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

"Problem nikad ne može biti

"Problem nikad ne može biti riješen istim načinom razmišljanja kojim je i stvoren."
Einstein

Tko je glasao

Uf, ajmo se izvuć iz

Uf, ajmo se izvuć iz metafora, koliko god one zabavne bile, pogotovo ovo sa popišancem... u glavi mi se stvorila slika Velikog Tate Sanadera, male popišanke Vesne i djeteta koje ne trpi nepravdu Zokija u velikom pješčaniku i skoro sam zacenija od smijanja... :))))

Ajmo reć ovako pa da privedemo kraju... SDP možda i ima neke argumente na svojoj strani - oba potpredsjednička mjesta jer su uvjerljivo najjača oporbena stranka i predsjednika Odbora za EU jer im to pripada opet kao najjačoj oporbenoj stranci... Znači argument je - mi smo najjači u oporbi. OK, stoji.

Poanta bi bila da mudar političar (kao što je recimo bio Ivica Račan) ne bi išao argumentima snage i težio bi da okupi oporbu, a ne da je razjedinjuje što Milanović sasvim sigurno čini. Pa čak i ako to znači odreći se poneke stolice na koju imaš pravo. Što Zokiju znači još jedna Pirova pobjeda? Dobio 56 zastupnika, izgubio izbore. Dobio oba potpredsjednika Sabora, izgubio Odbor, dao HDZ-u priliku da arbitrira i slabi oporbu te narušio odnose sa HNS-om. A sve je to mogao postići s manje spaljenih mostova iza sebe, ali to će mu tek doći na naplatu, dugoročno.

Tko je glasao

možeš li mi reći što bi

možeš li mi reći što bi po tvom mišljenju predsjednik SDP, tko god ona ili on bio nakon izborne konvencije, trebao učiniti da okupi oporbu i koga pod oporbom smatraš. da zavređuje okupljanje.

HNSu, "dosljednoj stranci koja ne ulazi u dealove", bilo je ponuđeno čelno mjesto Odbora za europske integracije. nitko ne može reći da je to beznačajan odbor u trenutku kada Hrvatska, prema riječima našega drIve, ubacuje u 5 brzinu na putu prema EU. oni to nisu htjeli, nego su željeli zbrinuti svoju, sada već, bivšu predsjednicu. unatoč tome što je njena politička važnost sve manja i što je njena stranka, prema riječima bijesa2., postala regionalna stranka sjeverozapada Hrvatske, Pusićka je odlučila da želi biti važna. jako važna. važnija od njene stvarne političke snage. ne znam zašto mi pred oči dolazi Darth Vader srbijanske politike Vojislav Koštunica koji obnaša dužnost premijera, ikao njegova stranka sada ne može preći izborni prag.

HNS je svojim ulaskom u deal s HDZom pokazao da, u stvari, nije oporba. i to je, unatoč svim novinskim napisima i tekstovima u različitim medijima, najveći uspjeh Zorana Milanovića u konkretnoj situaciji. istjerao je HNS na čistinu, pokazao da je riječ o stranci koja je spremna na bilo kakav deal zbog jedne fotelje za zbrinjavanje otpisanih kadrova te svojoj stranci otvorio prostor za daljni rast. jer sad će, definitivno, vrijediti parafraza rečenice našega drIve, glas za HNS je glas za HDZ.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Silverci, Uh, ovo postaje

Silverci,
Uh, ovo postaje zamorno,

I ja sam tog mišljenja, samo izgleda se političari nisu umorili jel imaju tolko energije u spuštanju kajle jedni drugima.
Ovaj put je Milanović ispal bedak i sam si je kriv.
Samo budi uvjeren i on bi tak nekaj napravil drugom.

Tko je glasao

Skviki, daj ne izvrći i

Skviki, daj ne izvrći i ti.
Bi li se Merkelica tako ponašala u Njemačkoj? Bi li izigrala parlamentarnu praksu i miješala se u poslove oporbe?

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Silverci, Jel ti meni

Silverci,
Jel ti meni vjeruješ ili ne, kod Njemcih se igraju isto takve igre.
Razlika je u kulturi dialoga. Momentalno je na vlasti velka koalicija i sad se nekaj kuha među njima.
Pollitika.com me je tak zgrabila da sam samo sav doma i nisam siguran kaj je to kod Njemaca konkretno.
Javil ti bum.

Tko je glasao

Ako je čak i HSS, koji je

Ako je čak i HSS, koji je stranka u nestajanju, dobio potpredsjedničko mjesto, zaslužio ga je svakako i HNS. SDP-u bi bilo bolje da su uzeli jedno mjesto potpredsjednika Sabora plus Nacionalni odbor.

Tko je glasao

"inzistiranje HNSa na ovoj

"inzistiranje HNSa na ovoj poziciji nije nimalo drugačije od inzistiranja HNSa za premijerskim kandidatom; totalno neracionalno i neutemeljeno bilo čime"

HNS je inzistirao jednako kao i SDP. Razlika je jedino u tomu što je HNS bio spreman na dogovor i kompromis (bilo koje od tri mjesta raspoloživa opoziciji), a SDP nije. SDP-ov argument je u broju mandata, a taj mu vrijedi jednako kao i onaj gaf na konstitutivnoj sjednici da HDZ nije dobio izbore. Ili, kako bi Ti rekao, "totalno neracionalno i neutemeljeno bilo čime", jer ono što se u politici broji su krajnji rezultati, a ne nečije aspiracije ili "ki bi da bi".

Općenito govoreći jedini smisao političkog djelovanja je sudjelovati u donošenju odluka odnosno upravljanju pa ako je djelovanje HNS-a u nastojanju da sudjeluje u upravljanju neracionalno, onda je i bilo čije bavljenje politikom neracionalno.

grgo

grgo

Tko je glasao

Grgo a si siguran da bi HNS

Grgo a si siguran da bi HNS bio za kompromis i da je obrnuta situacija po pitanju broja mandata i jačine stranke...... Vesna možda, ali Čaćić.... ma daj... mislim, ja stojim iza toga da SDP nije trebal tražiti sva tri mjesta, samo pitam kaj bi bilo da je situacija obrnuta...

Tko je glasao

ne vidim nikakvog kompromisa

ne vidim nikakvog kompromisa u HNSovom stavu, identičnu poziciju je mogao reći i Anto Đapić?

SDP-ov argument je u broju mandata...
...jer ono što se u politici broji su krajnji rezultati, a ne nečije aspiracije ili "ki bi da bi"

i to je u osnovi problem politike u ovoj državi, jer nema konzistentnosti, jer se stavovi mijenjaju kako bi se izvojevale male dnevne pobjede, dok se globalni cilj niti ne spominje a upitno je da li on uopće postoji

tužno

Tko je glasao

Naravno da je Đapić mogao

Naravno da je Đapić mogao kandidirati sebe (ukoliko se smatra opozicijom, što je upitno) i onda se podvrgnuti istoj proceduri glasovanja. No to bi bio apsurd i to svi znamo.

Kad govoriš o globalnim ciljevima i dnevnim pobjedama, upravo je HNS stranka koja na političkoj sceni djeluje najdosljednije i nikada nije skrivao ili lažno prikazivao svoje ciljeve. To je praktički jedina stranka za koju je jasno koje i čije interese zastupa i za kakvu se Hrvatsku zalaže.

Vodstvo Nacionalnog odbora za praćenje pregovora nije nikakva "dnevna pobjeda". To je strateški veoma važno mjesto i omogućuje velik utjecaj na pokretanje i vođenje najvažnijih političkih procesa od osamostaljenja Hrvatske. U protivnom, vidjet će se kome je u interesu ulazak u EU, a kome do dnevnih pobjeda.

grgo

grgo

Tko je glasao

upravo je HNS stranka koja

upravo je HNS stranka koja na političkoj sceni djeluje najdosljednije i nikada nije skrivao ili lažno prikazivao svoje ciljeve. To je praktički jedina stranka za koju je jasno koje i čije interese zastupa i za kakvu se Hrvatsku zalaže

da, i svi se grohotom nasmijaše

imati stranku da bi zastupao sebe i nekolicinu tebi bitnih ljudi i nije neka bit politike, tužno je da se takvi potezi ne razotkrivaju i unatoč svemu što se događa birači i dalje glasaju za takvu stranku

(ovo zadnje je generalizacija, ne odnosi se isključivo na HNS no ako ćemo pokazati jednu stranku koja je orijentirana jednoj interesnoj grupi onda je to HNS)

Tko je glasao

..."i unatoč svemu što se

..."i unatoč svemu što se događa birači i dalje glasaju za takvu stranku"

Ovo potcjenjivanje birača i njihovog zdravog razuma već postaje simptomatično. Što se HNS-a tiče, osvajanje četiri mandata u III izbornoj jedinici sigurno nije odraz usko interesne orjentacije na poduzetnike i menadžere, već prije svega mjerljivih rezultata upravljanja županijom i lokalnim zajednicama koje su građanke i građani prepoznali i nagradili svojim glasovima.

Politička ideologija HNS-a nije privlačna masama birača kao što su to popularne ideologije HDZ-a i SDP-a, a koje su glavni razlog opredjeljivanja biračkog tijela za jednu od te dvije opcije (polarizacija). Za razliku od njih, HNS podršku birača može osigurati isključivo efektima svoje vladavine na životnu zbilju građana i građanki.

grgo

grgo

Tko je glasao

Po Račanovoj smrti mjesto

Po Račanovoj smrti mjesto predsjednika preuzima Zoran Milanović kao novi šef SDP-a. Pa prema tome, SDP (ili Zoran Milanović) smatrao je kako funkcija predsjednika Nacionalnog odbora po „defaultu“ pripada njemu.
Jesi se upitala zašto je Zoran Milanović nakon Račanove smrti postao predsjednik tog odbora? A ni zastupnik nije tada bio.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Meni Milanović sve više

Meni Milanović sve više nalikuje na Budišu - tako su i njemu uvijek bili krivi svi oko njega, svi su uvijek protiv njega kovali nekakve urote, a on je vječito izigravao uvrijeđenu mladu i bio moralna vertikala društva, samo što to nitko oko njega (iz njegova kuta gledanja) nije cijenio... Tako i Milanović. Sam si je skuhao, isključivo je on odgovoran za situaciju u kojoj se, kao šef najače oporbene stranke, u Saboru sveo na pukog predsjedničića svog stranačkog kluba, što je stvarno presmiješno (jer sada su mu čak i Antunovićka i Mimica na višim položajima!). Ali, nakon svega, on još upire prstom u neke druge krivce i urotnike...
Ja bih obično u sličnim situacijama - kada bi svi bili protiv mene - znala reći: "Neću se više igrati s vama, idem doma!". Samo što je to je bilo kada sam imala - pet godina...
I, na kraju, ali ne najmanje važno, čisto zbog konteksta - moji politički nazori bliski su upravo opciji kojoj pripada i ta nesretna stranka o kojoj je riječ (odnosno njezin predsjednik). Zato mi i jest sve ovo ne samo komično, nego prije tragikomično.

enyaNova

Tko je glasao

Meni Milanović sve više

Meni Milanović sve više nalikuje na Budišu - tako su i njemu uvijek bili krivi svi oko njega, svi su uvijek protiv njega kovali nekakve urote, a on je vječito izigravao uvrijeđenu mladu i bio moralna vertikala društva, samo što to nitko oko njega (iz njegova kuta gledanja) nije cijenio... Tako i Milanović. Sam si je skuhao, isključivo je on odgovoran za situaciju u kojoj se, kao šef najače oporbene stranke, u Saboru sveo na pukog predsjedničića svog stranačkog kluba, što je stvarno presmiješno
Ovo su značajni obrasci, koji dominiraju.

Uzmimo da sve jeste ovako. Dosta toga jeste. A da li je to dovoljno i još više da li je nužno da bi zaključili slučaj neupitnim i da bi bez dvojbe vrijedilo da je to primjereno. Zašto npr. nisu izveli tako da predsjednicu HNS Vesnu Pusić, koja to uskoro neće biti, izaberu za potpredsjednicu Sabora a predsjednika najveće oporbene stranke na čelo odbora za EU, kad je to tako već skrojeno pa i EU to tako shvaća? Sa Budišom je slično, kroz ogromna bavljenja nema ni minimalno dovoljno podataka i racionalnih argumenata zašto bi njegove slabosti bile dovoljne a još manje nužne da se instalira masa javno nedvojbeno gorih i problematičnijih od njega. Ono što je jedino sigurno, to je obrazac desetljećima, vječnost, pa je izgleda sav smisao u tome, da se eliminiraju problematični da bi bili još gori. obzirom da svi znamo da su to i osnove društvene i političke prakse, dok se nešto drugo ne dokaže očigldno smo i dalje na putu da je normalna ovakva osnova te da nije vrijeme za otvarati raspravu oko toga kako ćemo doći do postavljanja neproblematičnih i kada ćemo se umjesto stalnih čišćenja početi baviti normalnim biranjima i smjenama.

Meni se osobno čini da je Vesni Pusić ovo idealno mijesto te da je osoba za to, uz napomenu da je taj proces pridruživanja takav da će biti jako teško izbjeći iznimno ozbiljne i složene kardeljističke deformacije te da posstoji opasnost da i Vesna Pusić, kao i većina drugih i svih nas jako prokliza a la kada je imala jako puno vlasti u Zagrebu - to je bilo katastrofa. Tako da u izboru između nje i Milanovića kao osoba ona objektivno ima nešto bolje predispozicije ali to ne znaači da zamjena predsjednikom SDP-a Milanovićem ili nekim ili nekom drugom neće doći u obzir.

A ad politike u RH globalno, ove igre su samo učvrstile nepriličnu praksu. Milanovićeve i HNS igre s Mesićem su u kampanji donijele glasove HDZ-u a nakon izbora s hajkom na HSS-HSLS su potvrdile da je uvijek sve naopako i da nema veze ili ima sve manje veze, pa se je i furiozni slučaj Milanović brzo približio formuli - problem je u Budiši, prije Šuvaru, sada Milanoviću a ostalo je stalno na liniji i razini i ... Ostalo je maoizam dograđen na kardeljizam, muljanje bez kraja i konca. Paradoksalno na prvu ali u fizičkoj osnovi i ne, to je jako dobro - kada i nakon toliko desetljeća i igri ništa pametnije nije moguće, sada je to jako dobro u fazi kada je krenulo razdoblje zrelosti. Očekivanja da će presotaale igre do EU članstva i taj proces srediti sve što bi masovne "elitne" snage htjele je sve veća iluzija i umjesto toga je krenulo raspršenje tereta na te snage, koje tome nisu vične nego samo napredovanju bez pokrića. Pa je sve na taj način svakim danom sve jasnije i lakše za dosad opterećene a sve teže i prava klopka za te druge, "elitne" snage. I što je najvažnije, sve manje nezadovoljstva jer svi su imali priliku i imaju. Pa i Milanović. I baš sada su fantastično raspoređeni, uvjeti za igru odlični, i sve je u igri, prava prilika za igru i EU rezultate nakon toliko priprema i napredovanja.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci