Tagovi

“Šprajcanje” naherene kolektivne svijesti

Otužno je kako je najvažnija stvar, u zemlji u kojoj se gotovo ni za što ne može reći da je na svojem mjestu, ako bismo sudili prema medijskoj popraćenosti, suspenzija jednog urednika na javnoj televiziji, koja je gotovo zasjenil i konstituiranje 7. saziva Hrvatskog saboa i promjenu vlasti.

Svatko tko nešto drži do sebe se dosad izjasnio za ili protiv Z. Šprajca i njegovopg postupka “javnog pranja” onih koji su, očito je, iako ne svojom voljom, zalutali u Programsko vijeće HRT-a, ali, očito je svojom voljom, u vrijeme sadašnje.
Ne neću se ja svrstavati ni za ni protiv Z. Šprajca, ni je li smio ili nije smio, je li trebao ili nije trebao, obratiti se Programskom vijeću HRT-a na način kako je to napravio, ali složit ću se s onim što je rekao, dapače idem toliko daleko da ću se usuditi reći da bih se tom “časnom društvu” ja obratio i oštrije nego je to Šprajc učinio.
Samo vjerojatno radi drugog razloga, dakle fetišiziranja Vukovara i izgradnje vukovarskog mita, dakle nečega za što se ja usudim reći da gotovo da i nema nesuglasica među članovima Programskog vijeća.
Mislim da se u stavovima oko “veličine žrtve Vukovara” slažu i I. Goldstein i J. Jović, a taj stav je tragedija, nije to suspenzija urednika “Dnevnika”.

Problem je u tome što mit sugerira, inače istinitu, opsadu i razaranje Vukovara, stravični zločin na Ovčari, egzodus Hrvata i njihovo maltretiranja u logorima u Srbiji, ali ni riječi o tome koja je to i čija politika dovela do vukovarske tragedije.
Ostaje da se eto netko, S. Milošević, zločesta JNA, pobunjeni lokalni Srbi ili svi zajedno, sjetio i krenuo na pravdi Boga razarati Vukolvar i to samo zato što su u njemu živjeli (i) Hrvati. A je li tome baš tako?

Ni riječi o tome što su u Vukovaru, odmah po dolasku Tuđmana na vlast u Hrvatskoj, radili proustaški nastrojeni članovi HDZ-a i HSP-a, predvođeni T. Merčepom i B. Zadrom, što je u dva svoja pisma Tuđmanu, iz ožujka i travnja 1991., opisao dvojac S. Dokmanović, Srbin, predsjednik SO Vukovar i S. Lovrenčić, Hrvat, predsjednik IV SO Vukovar, a kasnije u svojem opsežnom pismu upućenom na istu adresu, Marin Vidić Bili, povjerenik Vlade RH za Općinu Vukovar.
Naime, “hrvatski državni poglavar” umjesto da provjeri navode iz pisma najviših predstavnika lokalne vlasti i onemogući “merčepizaciju” Vukovara u kojem u to doba nije bilo međunacionalnih sukoba, a pogotovo ne onih oružanih, odgovara suspenzijom legitimnih i legalnih općinskih vlasti i imenuje povjerenika za Općinu Vukovar, koji radi nesmetanog djelovanja T. Merčepa, B. Zadre i njihove družine, usprkos svim svojim ovlastima, ne može obnašati vlast, jer ga nitko ne sluša, sve su kontrolirali T. Merčep i njegova klika.
Poslije pisma koje mu je uputio Marin Vidić Bili Tuđman nema kamo, odlučuje povući Merčepa iz Vukovara, ali ga ni na koji način ne ograničavajući u njegovom djelovanju, a to djelovanje je konačno dovelo do Merčepovog uhićenja radi osnovane sumnje u počinjenje ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, što će, nadam se, biti pretočeno u optužnicu, dovesti do suđenja, koje bi bar djelomično trebalo pokazati svu malignost njegove osobnosti, ali i svu malignost onoga pod čijim je patronatom činio to što je činio.

Ni riječi o tome da su u gradu Vukovaru prije oružanih sukoba u nekakvoj čudnoj simbiozi postojali i legalna OS, JNA i jednako paravojni ZNG i HOS, održavajući mir, čak i kad je već u pozadini ključalo, a u okolici Vukovara se i uvelike pucalo.

Ni riječi o tome da su u Vukovaru, na prvi pogled na pravdi Boga, hrvatske paravojne snage prve napale JNA, a da je pokušaj ulaska tenkovske kolone JNA u Vukovar Trpinjskom cestom, bio odgovor JNA na napade na njene pripadnike i imovinu u Vukovaru, napade koje nitko nije niti istraživao, niti pokušao za njih pronaći odgovorne i krivce. A to, istragu i procesuiranje krivaca za napade, je ŠVK JNA ultimativno tražio od vlasti u Vukovaru!

Zanimalo me je, ali i dalje me zanima, tko je dao nalog ili bolje rečeno tko je zapovijedio napade na JNA, jednako u Vukovaru kao i na Trpinjskoj cesti koji su doveli do razaranja grada?

Zanimalo me je, ali i dalje me zanima, jesu li oni koji su “preuzeli odgovornost” i napali JNA mislili da će JNA to stoički otrpjeti, ne odgovoriti na napade i podvijena repa se povući iz Vukovara?

Zanima li ikoga od članova Programskog vijeća HRT-a kako se ponašao hrvatski državni vrh, a posebno “hrvatski državni poglavar” za vrijeme borbi u i oko Vukovara, a posebno u vrijeme sloma obrane grada, između prevažnih koncerata, teniskih mečeva i možda još važnijih partija preferansa?
O da, u pauzama pobrojanih “državničkih” aktivnost bavio se “Dinamom” i za nas životno važnim pitanjem razgraničenja između Srbije i Hrvatske u BiH.

Zanima li ikoga od članova Programskog vijeća HRT-a, a usudio bih se reći i većinu hrvatskih građana, pita li se itko, kakav je smisao, osim samoubojstveenog, imalo napadati JNA u uvjetima kad nije bilo snaga ni za osvajanje njene vojarne u Vukovaru?

Zanima li ikoga od članova Programskog vijeća HRT-a, a usudio bih se reći i većinu hrvatskih građana, pita li se itko, zar baš nitko od onih koji su “preuzeli odgovornost” i napali JNA, da vojna znanost kaže da je onaj grad koji se brani iz samog grada unaprijed pao?
http://feniks.bloger.hr/post/vukovar-je-pao-onog-dana-/526284.aspx
http://pollitika.com/o-cemu-li-to-samo-blebecu
Samo ilustracije radi i sam Staljingrad je faktički bio u nacističkim rukama, njegova obrana osim nekoliko “džepova otpora” bila je slomljena, CA je odblokirala Staljingrad svojim napadom i probojem njemačke opsade izvana.
Priča se da su “hrvatskom državnom poglavaru” predlagali neki znalci, ali i neki koji to nisu, da hrvatske snage probiju opsadu Vukovara izvana, a da je on predlagateljima odbrusio. “ Ne dam da ljudi ginu za te ruševine!”

Zanima li ikoga od članova Programskog vijeća HRT-a, a usudio bih se reći i većinu hrvatskih građana, pita li se itko, zašto su u vrijeme kad već u Vukovaru vrije, vukovarska djeca, koja su bila na ljetovanju, temeljem odluke “hrvatskog državnog poglavara” vraćena u grad?

Zanima li ikoga od članova Programskog vijeća HRT-a, a usudio bih se reći i većinu hrvatskih građana, pita li se itko, zašto, kad je pad grada bio potpuno izvjestan, nitko nije pregovarao s JNA i dogovorio i potpisao uvjete predaje i evakuacije dijela njegovih građana, čime bi bez svake sumnje bili spriječeni brojni zločini, ali i zatočeništva pogotovo neboraca u logorima u Srbiji?

Zanima li ikoga od članova Programskog vijeća HRT-a, a usudio bih se reći i većinu hrvatskih građana, pita li se itko, kuda nas može odvesti njegovanje kulta smrti, jer izgradnja mita oko “vukovarske žrtve”, bez imenovanja onoga tko je Vukovar žrtvovao, a svakom iole pametnom je jasno da je to učinio onaj tko je, što zbog svog ustavnog položaja, a što uzurpacijom vlasti, zaista držao sve konce vlasti u rukama?
O da, zbijat ćemo mi šale na račun Srba, njihove potrebe da “slave poraz” i “Kosovskog mita” gubeći iz vida da oni bar imaju snage i našaliti se na račun toga mita, pa na pitanje “tko je bio najveći srpski satiričar” odgovoriti da je to bio “car Murat, koji je satro Srbe na Kosovu”.
Gradili su Srbi “Kosovski mit” kroz šest stoljeća, a ja mislim da smo ih mi izgradnjom “Vukovarskog mita” u samo dvadest godina, ne samo sustigli, nego u besmislu i prestigli.

Zanima li ikoga od članova Programskog vijeća HRT-a, a usudio bih se reći i većinu hrvatskih građana, pita li se itko, jel' moguće selektivno promatrati posljedice, konkretno razaranje sigurno najbogatijeg i jednog od najljepših hrvatskih gradolv, bez uvažavanja uzroka, jer konkretno u slučaju Vukovara su uzroci, čije ishodište leži u malignoj osobi “hrvatskog državnog poglavara” i njegovih, iole pametnom čovjeku, neshvatljivih postupaka, doveli do stravičnih posljedica, materijalni gubici se mogu nadoknaditi, ali rane na ljudskim dušama ili nikad ne zacijeljuju ili ostavljaju ružne ožiljke za čitav život.

Ali eto, besmisao i ne samo stravični vojnički poraz, nego prvenstveno poraz čovječnosti i zdravog razuma, pretvoren je u nešto divljenja vrijedno i kao takvo danas već duboko ukotvljeno u kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda, teško ga opterećujući i gotovo onemogućavajući ranama da zacijele.
Za mentalno zdravlje nacije bilo bi jako dobro osloboditi se proglašenih istina, čiji jedan dio čini i “Vukovarski mit” i prihvatiti istinu, ma koliko ona ružna bila.
Ne oslobodimo se proglašenih istina, narod sapet njima, osuđen je, umjesto na napredak, na potonuće u sveopću letargiju.

Komentari

uz dodatak...

fakat je dosta "šprajcanja" i s lijeve i s desne strane, dosta je valja više i tog jebenog etiketiranja ustaša, partizan, crven, plav...
ajmo se mi fokusirat na fakta...i u ovom case Šprajc a i šire..kad bi hrvatići imali muda TAK se razgovarat, i.e. hladne glave mnogo stvari bi nam danas bilo jasnije..

ps. inače podržavam potkubavanje i lagano vrijeđanje, čisto da ne bude dosadno....ali ne podržavam fakat brojanje krvnih zrnaca itd. ak' niš' drugo sve dok nam znanstvenici ne dokažu da postoji tzv. genetsko povijesno nasljeđe..recimo, u smislu da su Srbi genetski skloni bizantinskim metodama, čit. da lažu čim zinu (tu onda ide ona "teza", hehe, Samo mrtav Srbin je dobar Srbin..) a da su Hrvatići....kažu, pi*** (tu bi se dijelom uklopila i ona Krležina "hrvatska šutnja" )....eee, kad mi to točno dokažu, ono, ovol'ko bizantskih gena ima kod prosječnog Srbina a ovol'ko "pizdunskih" gena kod hrvatića eeee, onda, s guštom, jelte, idemo brojat :))
dotle. stop. samo fakta i konkretni primjeri iz prakse, povijesti, itd.

CC

Tko je glasao

Znanstvenici su

nam već puno toga i rekli.

Kaj se naših mamica tiče, rekli su da svi, kol'ko nas ima, znači 6 milijardi, potječemo od onih 5 (ili 6) pramajki - Xenia i druge....

A inače su nam geni tak' zmiksani da je teško reć'... Ja bih sebi, po slobodnoj procjeni, dala oko 10% hrvatskog gena, oko 30% mongolskog, oko 20% germanskog, oko 2% bušmanskog, oko 1%papuanovogvinejskog, a ostalo je došlo iz nepoznatog smjera iz svemira, sa meteoritima.....

Tko je glasao

Fomita....

...glede gena i šire ....ja sam više za čistokrvnjake, hihih..ma gdje bili (dakle, čisti binsr, čisti hrvatić, čisti francuzić (jooooj, oni su moja slabost od mladijeh dana pa na dalje), čisti žućo (mislim na azijate, ma, njih naprosto obožavam, TO je viša rasa, kavki arijevci, kakvi srbi :))...

jer, kod tih čistih znaš na čem' si, jel :))

..p.s. jadna i pomalo očajna što moram bit doma zbog sirotog psa, već sluđenog od ove pucnjave, ispižđena već maximalno zbog svih ovih balkanskih debila koji nisu u stanju išta slavit bez pucanja petardi najmanje ili još bolje, lansiranja protutenkovskih raketa valjda, pa mi se valjda neće zamjerit što promoviram čistunstvo:))

p.s. azijati NE bacaju glupe petarde jer nisu seljaci. francuzi isto. vatromet okej, sve ostalo je čisti balkanluk.

CC

Tko je glasao

stavljam i ovdje svoj post...ne škodi ponovit..

bosančero..

evo za tebe (a i za one koje to uopće zanima) par riječi o onom dijelu iz transkripata gdje se govori o djeci (a na što smo, razumljivo, svi najosjetljiviji)..

Dakle, saslušala sam sve transkripte, neka mjesta i dvaput, tak' da nema greške, uglavnom, onaj sporni dio (oko djece) je u Šprajcovoj varijanti išao ovak:

A)
- Dedaković: Ja bih vas podsjetio, tamo je 2000 djece. Što ćemo s tom djecom?

- Tuđman: Hajde, hajde vi radite svoje. Idem ja, da vidim što jel. Ne dolazi u obzir nikakvo izvlačenje.

B)
A u integralnoj varijanti ovak:

- Dedaković: Ili u protivnom ( tu prije ove rečenice Jastreb pita Tukija za mogućnost da im se pošalju snage za pokušaj proboja, Tuki veli da je frka, da ne može obećati poslati nešto što nema, da probavaju sve, itd. ) što da radimo? Hoćemo da izvlačimo to pučanstvo ili ne?

- Tuđman: Ne, ne. Osim toga, kako ćete ih izvlačiti?

- Dedaković: Znate koje oni hoće uslove, gospodine?

- Tuđman: Ne. Ne, ne dolazi u obzir.

- Dedaković: Dobro, ja se slažem s vama u tome. Ja bih vas podsjetio, tamo je 2000 djece. Što ćemo s tom djecom?

- Tuđman: Pustite djecu tu.

Dedaković: Molim?

Tuđman: Dobro, nek' su tu. Hajde, vi radite svoje. Idem ja da vidim što. Ne dolazi u obzir nikakvo izvlačenje.

Dakle, Šprajc (ili Zovko) je izostavio rečenicu gdje se Dedaković slaže s Tukijem da se ne radi nikakvo izvlačenje.

C)
Na više mjesta Jastreb govori kako neki tamo ne daju svoje ljude, da ga foliraju (to kaže Šušku, mislim), onda taj neki na slovo "M"(kaže Jastreb Tusu, mislim..) koji je uzeo njegove (Dedakovićeve) ljude, a da nije, mogli su, kaže, ići u proboj, pa onda Tus koji je u šoku kad je čuo od Jastreba da su neki tamo išli u neke akcije mimo plana, (ne znam, možda se tu radilo o HOS-ovcima..), onda Jastreb govori kako su se mnogi razbježali i pizdi zbog toga, itd. onda kaže Tus, totalno iznerviran kad je čuo situaciju, pa, to je luda kuća tamo, onda Jastreb kaže da će napraviti sve da Vukovar ne bude kao Dalj i Ilok (tu se referira da su ova dva grada bila evakuirana pa su zato Srbi lišo ušli u iste), onda Tus preklinje Dedakovića da kaže tamo doktorici Bosanac i drugima da nek' ne misle da nismo aktivni, da se ne trudimo (jer, doprlo je do Zg. da oni tako misle), kaže mu da su uspjeli nešto izvući s drugih mjesta (misli se povukli su neke snage s drugih fronta iako je i tamo totalna frka) i šalju ih njemu, itd.

dakle, opći dojam je da je tu bilo svega, i neorganiziranosti i nekoordiniranosti, valjda kao i u svakom ratu, no, teško da možemo reći da je kriv samo Tuđman ili samo Šušak ili samo Tus...ako se uopće može govoriti o krivnji, onda su „krivi“ krivi su svi redom, itd.

dalje, vraćanje djece s mora je bilo u funkciji poruke da se ide u normalizaciju života, da se ne želi rat; valja ovdje naglasiti da do tada (do povratka djece) tamo bile sporadične borbe, kao i na drugim mjestima, dakle, nije (još) bila frka, ono, ful ofenziva; tu bismo možda mogli govoriti o event. krivoj procjeni o planovima JNA da stave Vukovar u obruč, itd. jer, kao što znamo, Srbi su svoje familije pokupili već prije i prebacili u Srbiju, moj je dojam (na temelju tih razgovora) - naglašavam ovo MOJ DOJAM ali tko presluša, mislim da će se složiti sa mnom - da se tek pod kraj skužilo da stvari izmiču kontroli, razabire se panika u stožeru u Zg. kad mu Jastreb veli, sad su došli tu i tu, toliko i toliko, sad su osvojili silos i stavili zastavu, Tus u komi, kaže: o moj bože, to nije dobro, nikako nije dobro, onda psuje, pa, jebemu ...ajoooj, znači, to su uzeli, uf, to nije dobro, to nikako nije dobro, Tus panično smišlja što uraditi, pita Dedakovića, jel možeš ikako ubacivat tamo ljude, zaustavit to, to moramo zaustaviti, moramo, inače...uf, jebemu boga, to ne valja, ne valja...probat ćemo hitno "skinut" tamo s terena nekoga i poslat ti, jer Jastreb veli da nemaju ljudi za "ubacivat" ni on ni Gorinšek, itd.

uglavnom, da ne prepričavam, koga zanima, preslušat će, cca tri sata vremena..

a glede reporta of HTV. da sumiram: trebalo je prenijet još tu koju rečenicu, dvije (oko evakuacije) i gledatelji bi dobili koliko-toliko jasniju sliku, odnosno, shvatili bi da se i Jastreb slaže da se na evakuaciju ne može ići, itd. (a ne da ispadne da je Jastreb htio a ovaj ne da). en plus, da je Šprajc prenio još koju rečenicu iz razgovora (a vremena bi bilo da je manje vremena utrošio na svoje "komentare" typo: jesmo li učinili dovoljno, nismo, blabla) gledateljima bi bilo jasnije koji je tamo kaos bio, itd. i onda bismo mogli elaborirat stvar s više aspekata, e.g. jel naša ekipa krivo procijenila planove JNA (i.e jel morala znat da ovi planiraju Vukovar satrat), ako da, tko ju je donio; onda, jel stanovništvo tamo bilo pod prisilom (a nisu, to se zna) te jesu li neki ipak (zajedno s djecom) otišli prije glavne frke, dok se još moglo (a jesu, i to se zna); onda, zašto mladi Jastreb nikog nije obavijestio da odlazi, ie. nije nekome delegirao dužnost organiziranja stanovništva prije nego je otišao, premda je pitanje bi li to išta promijenilo (u smislu da bi Šljivančanin i JNA ekipa možda smatrali da sa zapovjednikom grada moraju ipak malo drugačije, iako zapraff sumnjam, itd.itd); dosta još pitanja bi se moglo postavit...;

Šprajcov (i.e HTVov) crimen je samo u tome što pučansstvu nisu željeli (a mogli su, jer dakle, materijala ima) predočiti malo jasniju sliku, posebice oko tog dijela oko djece. naime, svi smo na klince osjetljivi, ofkors, i stoga je korištenje samo tih dviju rečenica, direktno bilo u funkciji da se Tuđmana (baš njega osobno) optuži da je mrtav-ladan žrtvovao 2000 djece. Dakle, baš Tukija osobno, čak ne onda i, recimo, Šuška, Tusa, Gorinšeka, Vrbanca..jer, recimo da su procjene situacije na terenu i predviđanja budućih događanja radili vojni stručnjaci valjda, a najmanje sam Tuki..
Tu se ne radi o branjenju ni Tukija, ni bilo koga od gore navedenih, radi se samo o tome da se informacije (bilo kakve, a posebno te iz rata) gledateljima trebaju prikazati što je objektivnije moguće. To ovdje nije bio slučaj. I zato mislim da Šprajc, Zovko, Pero, Marko....su duboko nemoralne i nepoštene osobe (uz svo razmumijevanje toga da oni "samo rade svoj posao" a što u prijevodu znači "oni rade u skladu s tekućom politikom"...da se tak izrazim...

p.s isto vrijedi i za Latina (njegova emisija o Vukovaru iz 2005. god. o Vukovaru je bila gotovo ista priča kao ova)

CC

Tko je glasao

I Latina i Šprajca i sve te

I Latina i Šprajca i sve te reforomirane komuniste i jugoslavenčine, bi trebalo objesit na stup srama postavljen na centralnom trgu i dati djeci da na njima vježbaju gađanje pokvarenim jajima.

Nedopustivo je da ta gamad djeluje tako otvoreno, bez imalo straha za posljedice.

Radikalna desnica u Hrvata je definitivno zakazala.

Rekao bi Sanader, samo laju dok karavane prolaze.

Tko je glasao

sretna N.G.

:):);) "... i sve te reformirane komuniste i jugoslavenčine..." je li i franceka njušim tu? :):);):P
profesor

Tko je glasao

"reformirane"

Mala grješka; ovo reformirane trebalo je ići u navodnike :))

Ne bi ova ekipa Tuđmana ni blizu sebi pustila. Trn im je u oku čak i mrtav i evo iz petnih žila se trude oblatit ga i poništiti sva njegova postignuća.
Koliko vidim, najviše im smeta što mu je pošlo za rukom izborit se za samostalnu i neovisnu državu Hrvatsku.
;)

Tko je glasao

Tuđman, Kosorica, Šeks,

Tuđman, Kosorica, Šeks, Milinović i većina vrha HDZ-a su u grupi reformiranih komunista ili onih pravih komunista ili komunjara?

Tko je glasao

Svi od reda na položajima, u

Svi od reda na položajima, u rukovodstvu bilo koje tvrtke ili državne uprave, su bili komunisti. Bez članstva u partiji, nije bilo napredovanja u hirarhiji.

Tko je glasao

Javi se

Imaš svoj dnevnik i dužan si nekakva objašnjenja.
Možda i nisi.

Tko je glasao

ehh...

pa nije skvikijevo poslanje na pollitici da bistri stvari, nego da ih muti...kao što je to s očitom namjerom napravio u slučaju "otkaz na bolovanju"...da i malo srama ima, svima bi se ispričao...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Hm, što je to sram?

Već dugo vremena "nis ima takov grop u štumiku" kao nakon lažnog drugarskog dnevnika.
Danas sam sreo jednog guzomira (interna oznaka) i ničim izazvan mu kažem : " Nemaš pojma koliko si sretan što sam ti ja neprijatelj. Probleme bi upoznao tek kada bi ti @Skviki bio prijatelj."
I pobježe čovjek.

Tko je glasao

Kreki, Kod nas ni nema

Kreki,

Kod nas ni nema radikalne desnice. Kaj ne vidiš kolke godine pipice provociraju sa namjeroma, da po njihovom ti neki radikali reagiraju.

Radukalna retorika im nije strana, a bogme ni vrijeđanje.
Kad im samo malo vratiš, odma su u stolječu sedmom.

Tko je glasao

Kod nas djeluje samo

Kod nas djeluje samo radikalna ljevica i to bez prestanka od 45. pa do današnjih dana, a preuzimanjem vlasti na zadnjim izborima, moram priznati da sam postao puno oprezniji i da me pomalo hvata strah (počeo sam birati riječi kako je primjetila luna).
Njihove radikalne metode su doista radikalne jer nisu prezali od eliminacija ni u jeku domovinskog rata ( sjeti se Kraljevića, Parađika i ostalih znanih i neznanih koje je ta udbaška kamarila na čelu s Manolićem i Mesićem ubila).
Uz to kad se sjetim Josipovićeve kletve da će cijela Hrvatska ponovo biti crvena, kao da me nešto presječe i stegne me u prsima.

Ovi događaji oko Šprajca i podršku koju je dobio od novog ministra unutrašnjih poslova, bez da je isti trenutka dvoumio u Šprajcove "dobre" namjere, još me više uznemiruju.

Tko je glasao

He, he, he....

Radukalna.... Rudikulna....Redikulna....

Tko je glasao

Fomička, Trebalo je pisat

Fomička,

Trebalo je pisat radikalna. Slova U i I su na tipkovnici jeno pokraj drugog, a moji nježni prstići su se sigurno dotakli obadvije tipke.
Kaj se to tebi nikad nije dogodilo?

Tko je glasao

Znam, Skviki,

da je to bil tipfeler, ne moraš mi objašnjavati. Ali je bil jako zgodan, pa nisam mogla odoliti.... Pardonček!

Tko je glasao

Krkane

Uh,Uh,Uh,U,U,U,U,U....

Tko je glasao

Super ste mi !

Čak ste i evoluirali svi redom. Niste više na ustašama i partizanima već samo na zadnjem ratu ...
Blago nama svima sa vama skupa ...
Ima li koga da otvori kojih petnaestak Dnevnika na temu kornjača na Galapagosu !?

Provinciopolis

Tko je glasao

Kako vam se da gnjaviti s

Kako vam se da gnjaviti s epigonima JNA četničkih koljača i kriminalaca, na blagdane? Evo što je rekao još jedan od njih:

BRANKO MAMULA, admiral flote u penziji: Jugoslavija je razbijena

I dalje:

Branko Mamula: Milošević je slomio JNA, Vukovar je trebalo zaobići i ići na Zagreb

Po meni, najzanimljiviji dio:

"...Pod uslovom da je vojska smenila sva politička rukovodstva u republikama, na koga biste se oslonili u vršenju vlasti?

– Iznenadili biste se ko nam se sve nudio za tu opciju. Imali smo vrlo kvalitetne ljude za to. U svim republikama SFRJ..."

Tko pogodi o kome se radilo iz Hrvatske, dobije cyberbombon.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Meni je naj zanimljivije

Meni je naj zanimljivije sljedeče:

Milošević i Jović slomili su Kadijevića, Jović o tome i piše u svojoj knjizi. On i Milošević zatražili su izlazak JNA iz Slovenije i posle odluke Predsedništva SFRJ od 18. jula 1991. Jugoslavija više ne postoji. JNA je izgubila svoj jugoslovenski karakter i to je bio kraj i te države i te armije.

To bi po Mamuli značilo:

JNA je bila paravojska, jel sa Jugoslavijom više nije imala ništa zajedničko.
Stavila se je u službu Srbije i sa tom istom izvršila agresiju na Hrvatsku.

Tko je glasao

Plus dnevniku zato...

... jer su bar neke činjenice koje se iznose točne (teror koji su posebne jedinice činile nad Srbima u Vukovaru mnogo prije napada na grad), a pitanja opravdana. Feniksov pristup je naravno jednostran, on i nakon 20 godina ponavlja tadašnju propagandu JNA. Ona je već ljeti 1990. djelovala kao paravojska, otevši se kontroli formalnog zapovjednika (Predsjedništva SFR), potičući Srbe u Hrvatskoj na pobunu.

Plus također dolje jednom Krsnikovom komentaru, jer je bio na -7 i naprosto sam ga htio pročitati.

Tko je glasao

@Zoran Oštrić

Proglašene istine su velik vrag, jednostavno te obnevide.
JNA niti je poticala hrvatske Srbe na pobunu, niti ih je naoružavala.
To je činila SDS Srbije.

U doba kninske pobune, a i sve do krize oko Mesićevog preuzimanja mjesta predsjedavajućeg, JNA izvršava zapovijedi svojeg vrhovnog zapovjednika.

Slušao sam svojedobno neka svjedočanstva koja kažu da su odmah nakon što su čuli da je za Općinu Knin proglašeno ratno stanje, neki oficiri tražili od generala Vukovića da "vojna policija JNA pohapsi te četnike".

Tko je glasao

Povijesna dinamika

A nedugo poslije na Vukovar su pod okriljem JNA zvijezde poslali četnike...

Bit će da ni vojni vrh JNA, baš kao niti Tuđman - ništa nisu znali! Uz svu tu UDBU, KOS, CIU, KGB i "britance", neki uvijek ostanu nedovoljno obaviješteni...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica

A u međuvremenu, u više od godine dana, nije se baš ništa događalo, pa ni sve otvoreniji i žešći napadi hrvatgske paravojske na JNA?
U Vukovaru se nije dgodio napad JNA na grad, u Vukovaru je JNA napadnuta!
Sve što se kasnije događalo bilo je odgovor na napad ili posljedica odlaska u svatove bez one stvari.

Ma ne možeš se ti prijetiti praznom puškom, pogotovo kad onaj kome se prijetiš zna da ti je puška prazna.
Priče o "slamanju zubiju JNA" kod Vukovara su samo priče, realnost je stravični vojni poraz kurčenja i bahaćenja i uništeni grad.

U ime čega, ti mi reci?

Tko je glasao

Jadna JNA, nevina... k.rva

U Vukovaru se nije dgodio napad JNA na grad, u Vukovaru je JNA napadnuta!
Jadna JNA, nevina ...k.rva!

Priče o "slamanju zubiju JNA" kod Vukovara su samo priče, realnost je stravični vojni poraz kurčenja i bahaćenja i uništeni grad.
Pa da, JNA je nakon toga pobijedila Hrvatsku u ratu, zabljesnula je u Bljesku i stvorila Oluju kojom je otpuhala samu sebe, Velikosrbiju i Jugoslaviju.

Realnost je RH, koja pobija graktanje ptičice poput tebe.

Tko je glasao

Što se tiče djelovanja "tzv JNA"

ne odstupam niti milimetra od već ranije nekoliko puta izrečenih (vlastitih) zaključaka -. uopće me ne zanima što je bilo prije! JNA, u čije su redove spremno prihvatili najgore četničke koljače i kriminalce iz Srbije, imala je ovdje više nego sramnu ulogu, jer su "grad prazne puške" sravnili sa zemljom, zajedno sa civilima, a potom taj isti grad prepustili četnicima i kriminalcima koji su mjesecima poslije "uvodili red i mir". Ako je Knin u Oluji prekomjerno granatiran, ne znam kako bi se ovo trebalo nazvati... I baš me briga što o tome kaže UDBA, KOS, operacija Opera ili Sun Tzu.

S druge strane, Tuđman ako nije znao, a morao je i mogao znati, trebao je ostati senilni penzioner disident i bauljati po emigraciji još koju godinu, a ne se prihvaćati uloge "stvoritelja države" gdje se država stvara preko leševa žena, djece i staraca i preko onih kuća s izvješenom bijelom zastavom, dok on rastjeruje kolesterol u živahnoj partiji tenisa...

U tom su smislu nakaradne one plaćene profesionalne narikače koje svake godine na godišnjicu tragedije pohode Vukovar, stvarajući buku u kojoj se trebaju izgubiti sva pitanja. (U tom sam smislu i dala plus tvom upisu.)

Umjesto da su barem malo okajali grijehe i oprali krvave ruke, Srbija odgovarajućom ratnom otštetom, Hrvatska procesuiranjem zločinaca i revitalizacijom grada, ostavili su grad Frankeštajn u kojem vlada bijeda, apartheid i beznađe i koji ima ulogu kulise za slikavanje jednom godišnje.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica

Misliš li ti da su oni u Haaškom sudu i njegovom tužiteljstvu pravno nepismeni i da ne poznaju odredbe međunarodnog ratnog prava?
E vidiš baš zato što ih poznaju za granatiranje Vukovara nikad nikome neće biti suđeno, ma koliko granta na njega palo, a za Knin hoće jer je Knin bio grad u kojem nije bilo vojske, pa se prema odredbama međunarodnog ratnog prava imao smatrati otvorenim gradom, a tad je i jedna granata granata previše.

Ali tebe je baš briga što kaže međunarodno ratno pravo, a jednako kao i ti i one što su mislili da brane Vukovar nije bilo briga, pa je Vukovar zahvaljujući tom nepoznavanju ili nepriznavanju razoren.

I zašto JNA ne bi koristila bilo lokalni šljam ili srbijansko smeće da im posluži kao topovsko meso?
A za to što tom šljamu nisu smjeli dopustiti iživljavanje, nad civilima i ratnim zarobljenicima su ouđenii Mrkšić i Šljivančanin.

A od Srbije tražiti ratnu odštetu je isto žešći kretenizam, kao i tužba za genocid, jer se na području Hrvatske prema definiciji vodio građanski rat, jedino proglašene istine kažu da je to bila agresija, samo u međunarodno pravo proglašenme istine nisu ugrađene, a koliko se zna nikad i neće biti.

Vlastitom politikom i silom oružja istjeraš iz države oko 350.000 vlastitih državljana, pripadnika jednog naroda, a onda za genocid optužiš matičnu državu tog naroda koja ih je prihvatila kao izbjeglice.
Ne ne treba povlačiti tužbu za genocid protiv Srbije, treba pričekati sudski pravorijek, koji će puknuti kao zvučna pljuska i to puno zvučnija od one koja je pukla za donošenje jednako kretenskog Zakona o ništetnosti ...

Tko je glasao

Ja se u međunarodno pravo ne

Ja se u međunarodno pravo ne razumijem, niti ga kanim tumačiti. I vještice su spaljivali po zakonu. Za vidanje rana nacije potrebna je racionalizacija, dapače, ona je prijeko potrebna, ali sama po sebi nije dovoljna.

Svijest o nekakvoj pravno utemeljenoj akciji, pače legitimnoj, slabo će pomoći Srbiji da se riješi grizodušja i kompleksa Vukovara (i Srebrenice). Postoje i kod njih snage koje rade na osvještavanju onoga što svi koji imaju savjesti ionako znaju - da je napad na Vukovar, ovako kako je izveden, jedna velika sramota i ljaga koja ih opterećuje i koja opterećuje odnose između dva naroda.

S druge strane (hrvatske), Vukovar jest jedna tragična i nesretna žrtva, Vukovar jest grad mučenik, ali treba si jednom priznati da on to nije postao vlastitim izborom, već prije svega zbog krvave orgije JNA i njima pridruženih četnika, a potom i pogrešnom politikom vođenom iz Zagreba, gdje se nije vodilo računa o civilima, već o ratnom marketingu.

Kao što neki, među kojima si i ti, nalaziš opravdanja u tom "legalizmu", pozivajući se na suhoparnost međunarodnog ratnog prava, tako i neki drugi nalaze opravdanja u "genijalnosti" Tuđmana kojem su se nakon Vukovara ratni planovi počeli puno lakše ostvarivati. Niti ovi niti oni nisu u pravu, a dokaz za to je što i nadalje ostaju mnoga pitanja koja traže odgovor i koja se ne zaboravljaju.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica

Poznato je da u pravu možeš biti jedino ako ne poštuješ ustav i zakone vlastite zemlje, niti abadiraš međunarodno pravo ...

A Srbija pati radi Vukovara, uuu ne mogu ti reći koliko, ali otprilike jednako koliko pati @vkrsnik radi izgona Srba iz Hrvatske.
Zašto?
Pa zato što je za Srbijance sukob u i oko Vukovara bio sukob između JNA i hrvatske paravojske, a po @vkrsniku Srbe je iz Hrvatske istjerao Mile Martić.

Tko je glasao

Ja govorim o onima koji imaju savjesti

I koji si svoju savjest ne trebaju "pročitati" niti u pravnim aktima, niti u Krsnikovim umotvorinama. Takvih, srećom, ipak ima.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Dva heroja i dva brata ...

Zamislite si paradoks; dok se T. Merčepa uhićuje radi sumnuje u počinjenje najtežih zločina, dotle se njegovog intimusa i desnu ruku, B. Zadru, proglašava herojem ...
Ali ako do suđenja T. Mečepu dođe i dokaže mu se krivica, hoće li se za B. Zadru i dalje tvrditi isto samo zato što više nije među živima, kao da ga je smrt amnestirala?

Tko je glasao

Josip Jović za HRsvijet:

Josip Jović za HRsvijet: Dirnuli smo u krupni ideološko-politički projekt koji se zove ׳detuđmanizacija׳

HRsvijet: Gospodine Joviću, možete li kao član Programskog vijeća HRT-a i novinar s dugogodišnjim iskustvom za čitatelja HRsvijeta pojasniti detalje vezane za neprofesionalnost i propuste novinarskog dvojca Šprajc-Zovko u svezi priloga o padu Vukovara emitiranog na 20. obljetnicu pada tog grada?

- Programsko vijeće, sa samo jednim glasom protiv, a ne nekolicina njegovih članova, kako se najčešće čuje, zaključio je kako je sporni prilog tendenciozan i pristran. Prezentirani dokumenti sumnjive vjerodostojnosti mogli su poslužiti eventualno za jednu posebnu emisiju u kojoj bi se otvorila rasprava o okolnostima pada Vukovara. Ali ne, oni su u Dnevniku, informativnoj emisiji koja donosi najnovije vijesti i činjenice plasirani kao «istina» o kojoj se i nema što raspravljati, s vrlo sugestivnim zaključcima. Zakon o HRT nas upravo obvezuje upozoriti upravu i urednike na neprofesionalnost i nepoštivanje određenih zakonom utvrđenih načela, što smo mi i napravili, tražeći neka dodatna objašnjenja. Sve ostalo što se dogodilo isključivo je stvar urednika i Uprave.

HRsvijet: Kritičari ovakvo plasiranih novinarskih uradaka naglašavaju kako je riječ o sustavnom djelovanju jedne skupine ljudi koja na sve načine pokušava uvjeriti javnost o navodnoj prodaji i izdaji Vukovara, što je sastavni dio pokušaja o podjeli krivnje između agresora i žrtve. Kako gledate na te stavove?

- Dirnuli smo, izgleda, upravo u jedan krupni ideološko-politički projekt koji se zove «detuđmanizacija» i koji se provodi putem retuširanja ili redefiniranja povijesti. Vidite, tim dokumentima, a riječ o razgovoru Dedakovića i Tuđmana, o jednom pismu očajnog Glavaševića i još k tome o razgovoru s generalom Rašetom, zapovjednikom agresorske vojske, poručuje se izravno slijedeće: Tuđman je monstrum koji je htio žrtvovati dvije tisuće djece, Hrvatska je država namjerno žrtvovala Vukovar, i ne samo Vukovar. Ona je bila spremna radi samostalnosti prepustiti Srbiji Osijek, Dubrovnik i Split, možda čak i Zagreb. Gnjev javnosti okreće se od Srbije prema Hrvatskoj, od Miloševića prema Tuđmanu. Teorija o podjeli krivice na djelu je već više od deset godina. Ona je svakako dio plana o reintegraciji Balkana. Ja tu ništa ne pretpostavljam, spomenute sugestije su više nego jasne, a osim toga sam je urednik Šprajc u svojoj kolumni na T-portalu izložio sve te teze i izričito, ne ostavljajući nikakve dvojbe.

http://hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=19072:j...

Tko je glasao

@Exuser

Tuđmanove floskule i podvale (stvaranje države npr.) ugrađene u kolektivnu svijest naroda silno opterećuju i sputavaju čitav narod, zato jer mu se s jedne strane naguravaju kao neprijeporne istine, a s duge strane se kose definicijama pojedinih procesa i pojmova koji vrijede za čitav svijet, od definicije države i njenih osnovnih atributa, preko definicije agresije, okupacije, građanskog rata i sl.

Zato se Hrvatsku u interesu mentalnog zdravlja hrvatskog naroda nužno treba detuđmanizirati (ali i deustašizirati i sekularizirati) i procese nazvati pravim imenom.
Tako bi hrvatski narod i svi hrvatski državljani konačno trebali doznati da se Hrvatska kao država (to je kao SRH bila prema teoriji države i prava, prema ustavu SRH, ali i prema ustavu SFRJ) osamostalila, a da je nitko nije stvarao.

Ili "podjela krivice", uostalom ne kaže to Šprajc, već prvi ministar unutarnjih poslova RH, J. Boljkovac, koji će javno ustvrditi da "nije napadnuta Hrvatska, nego SFRJ". Uostalom, poslije napuštanja Predsjedništva SFRJ, S. Mesić u Saboru izjavljuje: "Zadatak je obavljen, Jugoslavije više nema!", što znači da je od nekoga dobio takav zadatak, nije si ga on sam zadao. Itd., itd ...

Tko je glasao

Zadatak obavljen

Uostalom, poslije napuštanja Predsjedništva SFRJ, S. Mesić u Saboru izjavljuje: "Zadatak je obavljen, Jugoslavije više nema!"

Citat koji se često zloupotrebljava, a koriste ga naročito naši istočni susjedi kada žele "dokazati" kako su Hrvati (posebno Mesić) "srušili Jugoslaviju".

Mesić nije (s)rušio Jugoslaviju iz jednostavnog razloga jer Jugoslavije davno više nije bilo.
Mesićev "zadatak" je bio spriječiti Srbiju u Predsjedništvu SFRJ da svoje ideje o Jugoslaviji (proširenoj Srbiji) proturi kao općejugoslavenske i u skladu s tim djeluje, što bi u konačnici značilo zatvaranje rukovodstava Slovenije i Hrvatske kao rezultat "odluke Predsjedništva SFRJ".
Srbija je ukinula autonomiju pokrajinama, ali je zadržala njihove glasove u Predsjedništvu SFRJ.
Dakle, automatski je nastupala sa tri glasa, zatim je u Crnoj Gori nasilno postavila svoje ljude - i eto četiri zagarantirana glasa.

I slijepcu je jasno što bi bio slijedeći srpski korak - bilo je samo pitanje vremena - udar na BiH i(li) Makedoniju i eto većine u Predsjedništvu SFRJ,
Sve dalje odluke bi bile onakve kakve Srbija želi i bile bi "legalne".

Mesićev "zadatak" je bio spriječiti takav razvoj događaja i u tome je uspio.

Tko je glasao

@laufer

Ma bravo, vidiš kako ti sve znaš, a što ćemo s u Norvalu preuzetom obavezom "rušenja Jugoslavije svim sredstvima"?

Znaš i da je Milošević ukinuo autonomiju Kosova i Vojvodine, a on im je zapravo ukinuo prerogative republika koje su SAP uzurpirale.
Uostalom za promjenu svojeg ustava SR Srbija je dobila suglasnost sviju u Vijeću republika i pokrajina Skupštine Jugoslavije, a tamo nije bilo preglasavanja nego u se odluke donosile konsenzusom.

Ne razumijem zašto ste vi mislili da sastavnice SR Srbije u tijeloima i organima SFRJ trebaju nastupati protiv države čiji su sastavni dio.
Obje pokrajine bile su konstitutivni elementi federacije, ali kao konstitutivni elementi SR Srbije, a ne mimo nje i pogotovo ne protiv nje.

Tko je glasao

gazimestan

Feniks,
Norval je bio udbaško-kosovska ispostava i tu je, ako jest, preuzeta obveza rušenja Jugoslavije na koju je pozvao u cilju stvaranja Velike Srbije Slobodan Milošević na Gazimestanu kad je pred milijun zaluđenih Srba zagrmio da ni oružane bitke nisu isključene. Usput jedno indiskretno pitanje: Jeste li bili tada na Gazimestanu?

Feniks uistinu divim se vašoj prodaji udbaško-kosovke magle za koju Marko Rakar ima razumijevanja. Očito ste dobro plaćeni za posao koji tako uporno i savjesno obavljate.

Tko je glasao

@vkrsnik

Jaka kombinacija, udbaško-kosovski punkt pod punom kontrolom hercegovačkih franjevaca?
Sad, doduše, ta svojta je u povijesti pkiazala za što je sve spposobna, pa ako su bili kadri svojedobno sklopiti sporazum s Mostarskim pašom i cinkati i sve pripadnike vlastitog reda koji su se izjašnjavali kao protivnici Otomanske imperije, onda su mogli i to.

Ostaje ipak otvoreno pitanje zašto bi se taj "udbaško-kosovski" kružok u Norvalu toliko naprezao i tražio lustraciju Srba u Hrvatskoj i u kojem je to smislu trebalo poslužiti pri realizaciji Velike Srbije?

Ili će ipak prije biti da se radilo o uspostavi etnički čišćih Velike Srbije i Velike Hrvatske na račun BiH, kad izgon Srba iz Hrvatske ima smisla!?

Tko je glasao

opet neznanje

feniks,

ne samo radi vas nego i drugih na portalu želim ukazati na vaše temeljno neznanje, jer je manje više poznato da je dobar dio hercegovačkih franjavaca surađivao s Udbom, a posebno oni koji su vodili hrvatske župe u prekomorskiom zemljama. Uostalom neki od vodeći ljudi u saveznoj Udbi bili su Hercegovci. poput Lasića i Čolaka.

Moja malenkost je dvaput bila u Torontu prije raspada Jugoslavije, pa sigurno znam nešto više o toj temi kao što vi očito više znate o velikosrpskom projektu o kojemu je grmio Milošević na Gazimestanu.

Mora vam biti jasno da je Jugoslavija srušena u Beogradu na temelju Memoranduma SANU, a Milošević je uz prosrpski dio JNA bio samo izvršitelj. Ali kako to ne odgovara vašim nametnutim istinama svu krivnju želite prebaciti na predsjednika Tuđmana, iako referendumsko pitanje nije bilo za stvaranje nezavisne Hrvatske nego samo za pravednije uređenje odnosa odnosno za konfederaciju. Ali Milošević i njegova intelektualno vojna svita mislili su da će Hrvatska brzo pokleknuti. Prevario se i on i Tuđman, koji se šlepao za narodom a nije bio ispred njega. Najbolji dokaz je osvajanje vojarni JNA protiv čega je Tuđman odlučno bio, jer je naivno vjerovao Miloševiću i Kadijeviću. To su činjenice a vaše "proglašene istine" možete objesiti mačku za rep.

Tko je glasao

@vkrsnik

Znanje je moć, gospodine Krsnik, samo uz znanje bi trebala ići i logika.
Vi možđda i imate znanja ali na ispitu iz logike uporno padate, ma ne samo da padate ...
Za vas bi se moglo reći da vi možda i čujete da negdje zvoni, samo se nikako ne možete dosjetiti gdje.

Nekad su se olujni gradonosni oblaci rastjerivali zvonjavom crkvenih zvona (navodno zvuk zvona pospješuje kondenzaciju vodene pare u oblacima tako da umjesto tuče pada kiša, obično povodanj ili "plajda") kad su zvona zvonila na poseban način, "u stranu", pa se po toj zvonjavi koja je odstupala od normalne zvonjave u narodu rodio izraz "lupanje kao u stran' zvono", kjoji se koristi pri opisu nečijih tvrdnji koje odstupaju i od logike i od zdravog razuma.

A vaše tvrdnje, gospodine Krsnik, vezane uz ustaški punkt u Norvalu, upravo zvuče kao "u stran' zvono", rječju lupanje da se lupa, jer kako drugačije protumačiti vaše tvrdnje da je Norval bio udbaško-kosovski punkt, koji su vodili hercegovački franjevci, koji su bili suradnici SDS-a, zato jer su neki Hercegovci bili funkcioneri SDS-a?
Taj punkt u Norvalu, koji je po vama bio u funkciji stvaranja Velike Srbije, od Tuđmana traži da po dolasku na vlast ui Hrvatskoj, sve u cilju stvaranja Velike Srbije "lustrira Srbe, a ne komuniste" i da provede u djelo Luburićevu ideju "pomirbe sinova ustaša i partizana", a da "nacionalnu valutu nazove kuna".
Zanimljiva je ta vaša Velika Srbija, gospodine Krsnik, dijelom očišćena od Srba, u kojoj ustaška ideologija ima pravo glasa i u kojoj je uvedena ustaška valuta.

A sad malo o vašem mačo-hrvatstvu i kurčenju bez ikakve osnove, a to kurčenje je zapravo uzrok i rata u Hrvatskoj i vukovarske tragedije, ali i razaranja drugih hrvatskih gradova, posebno Dubrovnika ...

Zašto se, gospodine Krsnik, ordinarni idiotizamn naziva herojstvom, kao npr. pucanje po brodovima JRM koji su napuštali ratnu luku Lora i Split, pa su ti brodovi radi svoje sigurnosti, a ne agresije i ne u namjeri stvaranja Velike Srbije, otvorili paljbu po Splitu?

Kakvog drugog smisla osim provokacije, radi izazivanja odgovora, su imale pucnjave ni po čemu iz Zadra, Osijeka, Vinkovaca, a posebno iz Dubrovnika?

I jednop hipotetsko pitanje gospodine Krsnik, bi li rat u Hrvatskoj bio okončan u par dana masovnim zračnim napadima na Zagreb u cilju uništenja gradske infrastrukture, pa da je Zagreb ostao bez struje, vode, grijanja, mostova, nadvožnjaka, željeznice ...?
Dakle da je itko imao namjeru stvarati Veliku Srbiju na račun Hrvatske, onda bi upravo tukao Zagreb, a posve sigurno ne bi iz Hrvatske istjerivao Srbe.
Upregnite pamet, gospodine Krsnik?

Tko je glasao

proglašene istine

feniks,

vaše proglašene istine, kao to sam već napisao objesite mačku za rep.

Niti išta znate, osim onoga što vam je prodala kosovska srbopropaganda, o norvalu, a još manje o namjeri JNA da bombardira Zagreb, što je po svjedočenju prvog ruskog veleposlanika u Hrvatskoj Keresteđijanca zaustavio Gorbačov. A da je u Moskvi uspio puč generala Jazova kod kojega je vaš Veljko kadijević tražio potporu za vojni udar u Hrvatskoj vaše JNA u Hrvatskoj bi nastao pokolj upravo pod okriljem vaše JNA i srbočetničkih formacija.

To je istina, i još jednom vaše proglašene istine možete objesiti mačku o rep. s vama do krajnosti zatucanim jugoslovenom i advokatom tzv. JNA više ne namjeravam diskutirati. A i ovo što sam u ovom dnevniku komentirao učinio sam više zbog drugih nego zbog vas.

Tko je glasao

@vkrsniki je n akoljena

Ništa Gorbačov nije zaustavio, a najmanje je zaustavio bombardiranje Zagreba, na tom planu je najviše učinio general A. Rašeta, pod uvjetom da hrvatska paravojska ne napada "Maršalku".
Meni je ostala u sjećanju Rašetina izjava iz hotela "I", kad su ga neki hrvatski nazovi-novinari pokušali isprovocirati likujući nad tobožnjim porazom JNA u Sloveniji iz koje je "pobjegla podvijena repa": "Mogli smo mi razoriti Sloveniju i baciti je na koljena, samo mi vi recite u ime čega bismo mi to radili?"

Čuj ovo, Gorbačov u vlastitim problemima do grla, s maršalom Jazovim kao ozbiljnom prijetnjom, ide se baviti s pizdarijama poput zaustavljanja bombardiranja Zagreba koje i nije mogao zaustaviti zato što ga i nije bilo.
Ili vi, gospodine Krsnik, mislite da je general Z. Jurjević išao pitati Gorbačova smije li ili ne smije bombardirati Zagreb!?

Točno je da je Kadijević tražio Jazova mišljenje i potporu za riješenje jugoslavenske krize vojnim udarom, ali mu Jazov tu potporu nije mogao pružiti zato što je i on sam uvelike izgubio svoju moć.
I on je bio svijestan da je vrijeme, kad je on eventualno vojnim udarom mogao očuvati SSSR, već prošlo, a raspad SSSR-a započeo.

Tko je glasao

Fenikse

seronjo

najjače mi je ovo tvoje o "pravu glasa i uvođenja ustaške valute"

Baš si kreten.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Ja sam ponosan što me takvi kao ti smatraju ovakvinm i onakvim, seronjom pa i kretenom, jer sam svjestan da su pravi seronje i kreteni upravo oni oni koji uživaju vaše poštovanje.

I tebi isto pitanje kao i @krsniku, zašto me pokušavaš uvrijediti, kad to ne možeš, mene mogu uvrijediti samo ljudi.

Tko je glasao

Elaboriraj nam

malo o "ustaškoj valuti",@feniks
prosvijetli nas.

Iz takvih fraza koje ti se omaknu otkriva se što i kako radiš i na krilima čije politike si.

sve dobro...

Tko je glasao

Nema više

Znaš i da je Milošević ukinuo autonomiju Kosova i Vojvodine, a on im je zapravo ukinuo prerogative republika koje su SAP uzurpirale.

Čak i da je tako, zašto je onda zadržao njihove "glasove" u Predsjedništvu?

Međutim to su sve u konačnici nebitne pojedinosti.
Osnovno je da Jugoslavija kao država u dotadašnjem obliku nije mogla opstati, a Milošević nije želio ni čuti o nekoj novoj organizaciji.

Loše je što se razdvajanje nije desilo mirnim putem - očito nije bilo moguće - ali je za sve bolje tako.
Svako danas ima/nema onako kako si je posijao i nema više "krivnje" na nekom drugom.
A ako bude interesa, uvijek se može surađivati na poljima koji su obostrano zanimljivi.

Palamuđenje o "Jugoslaviji" danas u bilo kom smislu je mamuzanje mrtvog konja.
Jugoslavija je umrla 4.svibnja 1980., i do 1990. još životarila iz navike i na aparatima.

Tko je glasao

@laufer

Što bi Milošević išta zadržao, SAP je ostala autonomija, nisu se više mogle ponašati kao SR, a ustav SFRJ nije nitko mijenjao.

Uostalom, kako smo si prostrli, tako i liježemo i dalje optužujući druge za vlastite promašaje i neuspjehe ...
Ili kako bi Zagorci rekli "lepe nam je, dobre nam je i praf nam budi".

Tko je glasao

Pravimo se blesavi, k'o

Pravimo se blesavi, k'o Blagoje Adžić? Ako se "nisu više mogle ponašati kao SR", onda više nisu mogle ni samostalno glasovati na Predsjedništvu SFRJ, jer je to značilo da SR Srbija ima ne jedan, nego tri glasa. Ali gle čuda...

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

@MKn

U ustavu SFRJ je pisalo da su SAP, a ne SR i da su konstitutivni elementi SR Srbije, te kao takvi i konstitutivni elementi federacije, a na razini federacije su se ponašale kao nisu konstitutivni element SR Srbije.
Njihove delegacije u Skupštini Srbije glasaju za jedno, a onda kad se o istoj materiji odlučuje u Skupštini Jugoslavije glasaju protiv toga, odnosno protiv stava matične države.
Da je to neodrživo bilo je svima jasno, zato i nisu imali kuda nego dati suglasnost SR Srbiji da promijeni ustav i stavi SAP-e na njihovo mjesto.

Inače složit ću se ja da je ta ambivalentnost pčoložaja Kosova i Vojvodine nonsens i meni se čini da je savezno ustavno rješenje išlo upravo za tim da se stvori ono što je Vasil Tupurkovski prozvao "neprincipijelna koalicija".

Tko je glasao

To je pokojni

Broz uredio tako da malo oslabi velikosrpski nacionalizam kojeg je poznavao i bio je svijestan da je taj najopasniji za Yugu.
Ispostavilo se da je bio u pravu.

Ako se nacionalizmi uzajamno hrane,velikosrpski je bio pretio,hrvatski je bio na dijeti ( hrvatska šutnja),dok su ostali nacionalizmi gladovali.
Ante Marković je mogao biti naš Havel da nije bilo velikosrpskog nacionalizma.
Mogli smo se fino u miru razdružiti kao Česi i Slovaci,ali nismo bili te sreće,jer "gdje je god srpski grob tu je i Srbija".

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci