Tagovi

Splitski eksperimenti

Split, svibanj 2009. 40,479 građana Splita od njih 71,177 koliko ih je pristupilo glasovanju, odredilo je da će naredne četiri godine gradonačelinik Splita biti Željko Kerum. Bila je to posljedica godina ping-ponga između HDZ-a i SDP, konstantnog propadanja najvećeg grada u Dalmaciji te građanskog revolta prema spomenutima. Građani su odlučili da žele probati nešto novo. Čini mi se da je vladalo mišljenje kako se konačno pojavio "čovik iz naroda", običan a k tomu i uspješan poduzetnik koji okreće milijune, pa ako on neće pokrenuti grad, tko će?

Nakon slavlja te ića i pića, došlo je vrijeme da se novo izabrana gradska garnitura suoči s gorućim problemima grada, da se pokaže u praksi i nastoji ispuniti ono što su najavljivali u predizbornim epovima. Nije bilo potrebno dugo da otkrijemo da je Kerum bez savjetnika i retoričkih stručnjaka daleko od onoga za što se predstavljao. Počeli su se nizati incidenti, skandali, raznorazne kafići na Prvoj vodi i Zapadne obale te se "ideja" o nečemu novome brzo raspala.

Malo nakon što je izabran za gradonaželnika Kerum se susreo s gospodarskim problemima, ali ne grada koji to već muči 20 godina, već privatnog posla koji ga je obogatio. Došlo je do dvojbe, tko će imati prioritet, Kerum poduzetnik, ili Kerum gradonačelnik 180.000 građana? S obzirom da se na radnom mjestu nije pojavio mjesecima i da grad šablonski funkcionira zahvaljujući zamjenicima, logično je za pretpostaviti da se odlučio na ovo prvu. Naposljetku, kako je vodio posao, tako je vodio i grad.

Danas, malo više od tri godine nakon posljednjih gradskih izbora, splitski birači spremni su krenuti u nove izbore i po svemu sudeći nove eksprimente s velikim nadama. Miljenik javnosti ovaj put je radikalno drugačiji don Ivan Grubišić, 76-godišnji svećenik i sociolog, po svemu sudeći, dijametralna suprotnost onoga za što se Kerum pokazao.

Nakon ića i pića pojavio se netko tko priča o moralu i vrijednostima a zbog svoje kritike vlastitog "poslodavca" Crkve stekao je karizmatični status u splitskoj javnosti. Međutim, na stranu kritike i lijepe misli, ono što se splitski birači trebaju zapitati jest, je li don Ivan Grubišić, kojega će po svemu sudeći najvjerojatnije zaokružiti, prava osoba za nositi se s problemima koji sada pogađaju Split?

Molio da se ovo ne shvati kao osobni napad na don Ivana, već pokušaj diskusije kako jedno razočaranje ne bi zamjenili drugim. Nitko ne spori da je on (rijetka) jako pozitivna ličnost na hrvatskoj političkoj sceni. Nitko također ne dvoji da se radi o dobročinitelju koji između ostalog dio svoje saborske plaće daje potrebnima te stipendira studente slabijeg imovingskog statusa. Ono što dovodim u pitanje jest njegova sposobnost da se nosi i riješava probleme.

Trebam i spomenuti, da iako ih spominjem u istom postu, jedina veza između Željka Kerum i don Ivana Grubišića jest vezivanje njihovim imena iz titulu gradonačelnik.

Koliko god moral i dobrohotnost bile poželjne karakterne osobine, one nisu ono, ili bolje reći nisu dovoljne, što u ovom trenutku treba Splitu, ali i Hrvatskoj. Sada je vrijeme za relativno mladu osobu, koja ima snage i volje u potpunosti se posvetiti gradu pritom ne "birajući" sredstva. Od prosvjedovanja glavešinama na Markovom trgu, do putovanja radi privlačenja investitora i promocije itd. jer ovo je ono što će pokrenuti grad, a ne deklaracije i prodike o onome što je dobro a što loše. Ne znam za vas, ali uza najbolju volju ne mogu zamisliti don Ivana kako ovo radi.

Ono što mi je također zasmetalo kod njega, a i ne uklapa se u gore navedeni profil, jest njegovo "nećkanje" oko kandidature za gradonačelnika. Prvo su slane poruke "hoću-neću-možda", zatim je bilo ako to Split želi" dok je danas to vjerojatno sigurna stvar.

Također me zanima kako bi se ponio po pitanju nekih škakljivih pitanja za koje mi se čini da baš i nisu njegova domena djelovanja. Što kaže na uvijek aktualni gay pride? Stanje u splitskom škveru? Vječnu sapunicu oko Hajduka? Spaladium arenu? Koja je njegova vizija Splita za deset-dvadeset godina?

Za kvalitetnu vlast nije dovoljno zaokružiti karizmatičnu osobu koja Vam se čini dobrom pa s birališta otići držeći fige da sljedeće četiri godine neće biti fijasko. Svi se trebamo spustiti na zemlju, dobro razmisliti je li to ono što nam treba u ovom trenutku, te na osnovu toga donijeti svoj glas. Nažalost, ne bih se čudio da nakon ovoga dobar dio uopće ne izađe na izbore.

Kao što ste primjetili, o drugim ("alternativnim") opcijama nisam ni riječi rekao. O HDZ-u i SDP-u sve se već zna, a od satelita koji kruže oko njih ni nemamo neka očekivanja.

Komentari

Nakon iskustva sa Saborom,

Nakon iskustva sa Saborom, gdje se uvjerio u ono što je mogao znati i prije, a to je da je Sabor doista jedan kokošinjac za podizanje lijevog ili desnog krilca, već kako glavni kokot kojeg tabora zakrešti, te da Sabor nipošto nije mehanizam niti pokretač ikakvih promjena, don Grubišiću ne preostaje ništa drugo nego da se okuša u konkretnoj izvršnoj vlasti.

Sa svojih 76 godina, on si ne može dozvoliti traćiti svoje vrijeme u Saboru, a da se u Saboru traći vrijeme možemo se svakodnevno uvjeriti, gledajući glasačku mašinu u prorijeđenim klupama kako dremucka i iz kojih se dugo nije čuo neki suvisao prijedlog, inicijativa, polemika, mišljenje ili oponiranje potezima Vlade. Ukratko, da se Sabor ovakav kakav jest ovoga časa ukine, baš se ništa ne bi promijenilo (ako zanemarimo popriličnu uštedu javnog novca).

U tom me smislu zanima - što će biti s njegovim saborskim mjestom? On ipak nije Kerum, koji može (ne)uspješno (ne)sjediti na dvije stolice...

Osnovnu manjkavost njega kao kandidata vidim u tome što kao svećenik i pristojan čovjek neće moći onako sočno zabeštimat, a s obzirom na situaciju u Splitu, napast će biti pregolema...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kada bi trebao zanemariti sve

Kada bi trebao zanemariti sve što sam samo ovdje naveo o don Ivanu, a istaknuti njegov najveći problem, onda je to sasvim suprotan zaključak od vašeg, @Bigulica. Don Ivan nije karakter. On nema snagu karaktera. Možda zvuči heretički tako nešto reći, ali to je činjenica. Da on ima izgrađen čvrst karakter, tada bi u Saboru bio većina. Ne bi bio izoliran ili samoizoliran, već bi svojom proaktivnošću Sabor držao u stanju uzbune i panike. Ni vodstvu Sabora ni zastupnicima ne bi dao da dišu. Svojim pritiskom i argumentacijom bi mogao grmiti, a da mu se apsolutno nitko ne bi mogao argumentirano suprostaviti. Međutim, zbog tog ključnog nedostatka, on svoj karakter ne može nametnuti drugima. Pri tom ne mislim da bi trebao biti diktator ili da bi trebao nametati drugima religiozan svjetonazor. Ne radi se o tome. Riječ je ubojitija od mača.

Ako don Ivan sada nema moć utjecaja, ako sada nema ideja i energije da ih provodi, kako bi ih mogao imati u izvršnoj vlasti? Tako nešto očekivati od njega je nemoguće. U Saboru on ima daleko komodniju poziciju, nego što bi je imao u izvršnoj vlasti. U Saboru nema nikakvih odgovornosti i ograničenja, dok bi na mjestu gradonačelnika Splita sva odgovornost bila na njemu. U Saboru, bez posebnih priprema, ako ima ideje, može govoriti vrlo ubojito, bez djelovanja, jer je on odličan retoričar, dok u Splitu od priče nema ništa- trebalo bi isključivo djelovati, a tu je vrlo tanak. Don Ivan nikada nije bio poduzetnik i on ne zna što to znači voditi druge, grad i zajedničke poslove.Njegove organizacijske sposobnosti su ravne nuli.

Da neće imati "mogućnosti" djelovati kada dođe na vlast, ako nema "mogućnosti" djelovati u opoziciji, sam rekao Milanoviću u kolovozu 2007. godine. Vidite, pet godina kasnije je to evidentna činjenica. Milanović i SDP su čekali da dođu na vlast, da bi pokazali svoju impotenciju i nesposobnost. Dok je SDP bio u opoziciji, nije se prstom mrdalo, jer se čekalo da HDZ pobijedi sam sebe. Ali, prvi Milanović 2007. godine to nije htio ni slučajno priznati. Don Ivan čini potpuno istu grešku- pasivno čeka, isključio se iz političkog života, vegetira i meditira, što govori da on ustvari nema što ni za reći ni za napraviti. Bojim se da to ne govori u prilog kandidaturi za gradonačelnika. Naravno, don Ivan uvijek može, ako tako ocijeni, preuzeti kormilo grada na najgori mogući način- neodgovorno, u lažnom uvjerenju i nadi da bi ipak nešto mogao napraviti ili da će ipak napraviti manju štetu od nekoga drudog.

Tko je glasao

Nemam ja baš ništa protiv

da don Grubišića u poštenoj borbi pobijedi neki kandidat od karaktera ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Prvo, izbori nikada nisu

Prvo, izbori nikada nisu poštena borba. Drugo, na listama nikada nisu karakteri. Treće, a u tome je poanta svega, koga briga za što su građani?

Tko je glasao

Kod nas nema eksperimenata

Evo kod nas u Rijeci nema eksperimenata. Do 1990 bili su na vlasti" komunisti", a od 1990. godine njihova djeca,Titovi pioniri. Upravo su ovih dana izdali monografiju o Titovom dobu 1945-1990. Koliko su uspješni govori podatak da je zadnjih godina otišlo 15.000 stanovnika, a od industrije je ostao samo mrtvac 3.Maj. I Mi koji nešto znamo o politici možemo slobodno reći više mjeseci prije izbora da će Linićevi puleni opet osvojiti vlast bez ikakvih problema.
Pa se postavlja pitanje kome je lošije i čemu tražiti izlaze pisanjem na internetu, kad se ništa promijeniti neće, ili ništa se tako brzo promijeniti neće, a revoluciju nitko ne protežira.

Tko je glasao

Čemu pesimizam? Sve je stvar

Čemu pesimizam? Sve je stvar odluke. Donese li jedan jedini karakter u Rijeci, odluku da će zgaziti SDP i Obersnela, to će se garant dogoditi. Život ima načine. Priroda isto. Nije to nimalo nemoguće, kao što izgleda. Za odluku ne treba novac, podrška, logistika. Ništa, osim malo dobre volje i ideje.

Tko je glasao

Nije pesimizam

Nije moj komentar pesimizam, već više ruganje nivou demokracije u Rijeci. Vlasti Slavka Linića, jer On je neformalna vlast nitko ne stoji na putu, ni jedna politička stranka,imaju moćan Novi list pod sobom,Dvije lokalne televizije rade za njih i svi dopisnici TV kuća na čelu s HTV-om. Sicilija u jednom gradu. Tvrđava.
Splićani bar mijenjaju vlast,to mogu i čine.

Tko je glasao

@Fantom47, grubo se varate.

@Fantom47, grubo se varate. Svugdje vam je situacija ista- demokracija je uznapredovala do točke kada će sve uništiti. Ovo što mafija radi nije ruganje demokraciji, nego destilirana demokracija na djelu. Prevara, privid, kako bih vam mogao opisati, a da razumijete? Mediji su samo sredstvo da se demokracija može pretvoriti u monstruozno nasilje nad građanima. Probudite se. Otvorite oči.

Tehnologija zločina vam je svugdje ista. U cijelom svijetu je sve isto. Pročitajte ovih dana objavljen intervju s Noam-om Chomsym o tome. Pročitajte ili pogledajte David Icke-a. Zato što se svugdje stvara privid funkcioniranja sustava, nigdje se ništa ne mijenja. Vidite li da promjenom navodne vlasti ni na nivou države se ništa ne mijenja, jer su dužnosnici samo lutke na koncu. Oni glume vlast, dok mafija hara. Niste vidjeli da su svi isti? Korumpirani vode "borbu" protiv korupcije, a osumnjičeni ratni zločinci vode politiku, gospodarstvo, medije i DORH. Kakve bi vi dokaze još?

Ali, molite Boga da demokracija još više ojača, jer će to ubrzati kraj mafije i njenih zaštitnika u EU.

Tko je glasao

Grubišić je još veći redikul od Keruma.

Kakav narod takva vlast.

Ili tako nam je kako nam je, jer takvi smo kakvi smo.

Jedna kronološka ispravka, prije Keruma, bili su mali Kerumići ili kako ih je on nazvao kokošari, a oni sebe Lista Velog Mista.

A sada redom:

1. Grubišić može pobjediti na izborima za gradonačelnika Splita jedino glasovima istih ovih koji su na vlast doveli Keruma.

2. Nikako nije točno da ovi koji su glasali za Keruma u trenutku kada su mu dali glas nisu znali tko je Kerum. Ne oni su točno znali tko je Kerum. Nije Kerum od jučer, dugo već istupa u javnosti, klipovi na youtube, sa Kerumovim izjavama bili su "hitovi" davno prije tih izbora. Dakle oni su točno znali za koga glasaju, i dobili su točno ono što su htjeli. Cirkus.

3. Isti taj korpus koji je glasao za Keruma, sada hoće još veći cirkus i još veću sprdačinu, i za to im treba još veći redikul. I imaju ga.

4. U svemu tome nema nikakvog dubljeg smisla. Nema tu nikakvog eksperimenta. Nikakve konstruktivne ideje. Ni kod ovih koji će ga izabrati niti kod njega koji će se kandidirati. Ovi žele cirkus i sprdačinu, i ništa više. A ovaj je ozbiljno promašen lik, koji će gonjen svojom lakomošću za javnim istupima zaigrati u tom tragičnom kolu. Na kraju vjerojatno ismijan od te svjetine koja će se s njim dobro zabavljati.

Tko je glasao

Papar, kako misliš da su

Papar, kako misliš da su ljudi mogli znati tko je Kerum, kada nisu svjesni tko su sami? Čovječe božji, da ljudi razumiju sebe, zar bi mogli glasat za likove kakvi su Kerum i svi ostali? Kako ljudi istog mentaliteta u nedostaku karaktera i morala, mogu prepoznati različite od sebe? Takvi kakvi su, ljudi na Keruma projiciraju svoje mane i slabosti i onda se oduševljavaju svojom slikom i prilikom. Da su samo slutili posljedice koje će im se razbiti o glavu, bi li i onda cirkusirali i orgijali s Kerumom? sa Sanaderom, Kosor ili Milanovićem?

Ako nisu mogli prepoznati opasnosti koje im Kerum donosi, iste opasnosti koje im je donosio Sanader, kako će sada prepoznati njima slične ili iste? Ja ne mislim da je ljudima i dalje do sprdačine, jer je bogami dogorjelo do nokata. Samo, puhati i na hladno iz predostrožnosti, ne može ništa promijeniti, dok nema svijesti i razumijevanja stvari. Ljudi su osuđeni donositi pogrešne odluke, jer su tako navikli i tako su programirani. Nema lidera koji bi im mogao otvoriti oči i osvijestiti ih.

U svemu ovome ima itekako dubokog smisla. Nisu SDP i HDZ blesavi. Nema ničeg lakšeg nego manipulirati ispranim i zatrovanim mozgovima. A njihov interes nije da se stvari dovedu u red, da se problemi riješe i korupcija iskorijeni. Njihov životni interes i sam opstanak ovise o tome da bude što je moguće gore. To je sve skupa jedan zločinački eksperiment, koji ne može uspjeti, ali će izazvati strahovite gubitke. U tom tragičnom kolu, don Ivan je beznačajna marioneta. Međutim, jedna od naznaka da se on neće kandidirati za gradonačelnika Splita je u tome da on nije tip od ideja i zabave. Smrtno je dosadan i s njim se nemoguće zabavljati. Još manje ga učiniti redikulom. Takav čovjek ne odgovara političkim elitama i one će sve napraviti da na mjesto gradonačelnika instaliraju nekog krnovala s doktorskom titulom, ali bez mozga, karaktera i morala. Olupinu od čovjeka, koji će glumatat gradonačelnika, dok će elite ispod stola trgovati svojim interesima na štetu Splita i Hrvatske. Ona luda Visković mi se čini najizglednijom opcijom, jer turbo laprda gluposti, a dramatično se "razišla" s Kerumom, tek kada su lađe potonule. Idealan je kandidat onaj koji je bolesno šizofren i prevrtljiv poput klatna sata.

Tko je glasao

Prava Božja istina

@Papar
Slažem se s tobom 100% a možda i malo više. No ne želim komentirati dnevnik jer mi u Zagrebu imamo toliko sranja da možemo nagnojiti pola Dalmacije a ne samo Split. Ostavljam njima da se vrte na gradelama.

Tko je glasao

Sve što je ovdje, a i inače

Sve što je ovdje, a i inače rečeno za Split, je jednako vrijedno i za Zagreb ili bilo koji drugi grad u Hrvatskoj. Zato bi na ovome ovdje rečenome Zagreb itekako imao i mogao što naučiti i shvatiti. Dovoljno bi bilo Keruma preimenovati u Bandića, a don Ivana u Bernardića i sve rečeno vrijedi jednako kao i za Split. Ista skula isti bori. I isti redikuli na prozoru.

Tko je glasao

@Papar A da prodamo Split???

S Grubišićem može biti Splitu samo bolje - radit će i dalje gradonačelnikovi zamjenici, a gradonačelnik Grubišić neće potkradati vlastiti grad, u stalnom sukobu interesa kako je to radio Kerum, sa Sekom.
Inače, kada bi se mene pitalo predložio bi da se glasa za - Bajamontija ili Davida Morpurga! Ili, da Hrvatska proda Split Talijanima pa neka se oni bakću s izborom gradonačelnika Splita!??
I koliko bi se love moglo dobiti za jedan Split??? Nikada dovoljno, koliko pseudoelita može potrošiti! Osim toga, tko zna što je ona ekipa koja je otišla na avio - izlet u Katar smislila - možda i Kataru nude Split na prodaju???
I ne znam kako s njima nije otišao Kerum - pa on je počeo kao bagerist u Iraku, i poznaje arapski svijet!?? (Usput, kada bi se naši birači naučili bar čitati biografije kandidata, možda bi ipak prepoznali one koji unaprijed jamče da će devastirati neki grad ili državu!?).
PS: Nadam se da će u Kataru ona ekipa pozdraviti mog prijatelja emira - baš se sjećam kako smo 2003. počeli razgovore o LNG terminalu na Krku... Eh, moj prijatelj emir od Katara, sjećam ga se s nostalgijom!!!!!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

he, he

@LJ.R.W.
Ljubo prosim te lepo a tko bu ga kupil? Split se prodaje u paketu s Hajdukom, Kerumom, Nevenkom i osatalima koji mu ruše cijenu.

Tko je glasao

Ma lijepo je biti

Ma lijepo je biti optimističan. I treba tako.

No, da li će za Grubišića glasati neki drugi ljudi od onih koji su doveli na vlast Keruma, i da li u trenutku kada su glasali za Keruma nisu znali tko je Kerum?

Stvari su vrlo jednostavne. Vlast je ogledalo naroda. Ako su se jednom pogledali u ogledalo i vidjeli Keruma, a sada se ti isti pogledaju u ogledalo i vide Grubišića, u čemu je onda razlika.

Da li se neki drugi ljudi gledaju u ogledalo?

Kaka odraz mogu vidjeti s odmakom od četiri godine?

Ovo nije samo igra s riječima. Ovo je zaista tako.

I ne treba Split davati nigdje. On je tamo gdje jest. I živi onako kako živi već tisuću godina. I njima je dobro tako. I treba ih pustiti da žive onako kako oni hoće. Samo ne treba imati sada iluzija da oni hoće nešto drugo od onoga što doista žele. A to je cirkus. I imaju priliku izabrati do sada najvećeg klauna. I bilo bi glupo propustit tu priliku. Ja ih potpuno razumijem.

Tko je glasao

Za kojeg bi ti kriminalca

Za kojeg bi ti kriminalca glasao da su u Splitu, ako ti se posteni Grubisic ne svidja?

Da malo usporedimo kriterije jeli.

Tko je glasao

Da, za Grubišića će glasati

Da, za Grubišića će glasati jedna druga društvena skupina, kerumovi glasači mislim da uglavnom neće. A za Keruma ili njegovoga Juru vjerujem glasati će dobar dio glasača koji su za njihi prošli put glasali. Kroz prošli Ljubin dnevnik, a i ovde se to nekako vidi, Keruma se apriori gura u stranu kao nevažnoga, mislim da je to pogrešno. Da će pobjediti, neće, a da će dobiti onaj dio gradskog vijeća koji će za donošenje mnogih odluka biti presudan, bojim se da bi se to lako moglo dogoditi. Na županijskom nivou bojim se proći će još bolje.

Tko je glasao

Optimizam je jedino mogući u

Optimizam je jedino mogući u kriznim situacijama i teškim vremenima. Optimisti od ovakvih neprilika stvaraju prilike za puno bolja rješenja. Nažalost, optimista nema, jer nitko ne prepoznaje priliku. Svima se čini da je prilika obučena u radno odijelo, pa bježe od nje, kao vrag od tamjana. A svaka prilika je poput elegantnog gospodina u odijelu, s kravatom, bagulinom i decentnim šeširom.

Tko je glasao

Ne čini li se i Vama

Ne čini li se i Vama da smo i na državnoj razini u eksperimentalnom stanju, jer nam ministri dolaze iz mladeži tzv. stranaka?

Tko je glasao

Umisto da potrošin vrime na

Umisto da potrošin vrime na jednu tako besmislenu stvar ka šta su izbori u ovoj zemlji bilo kakve vrste radije ću sest na zahod, pročitat Slobodnu i dobro se, da prostite, posrat.

Tko je glasao

Bar

Bar da se posereš kome na glavu, ovako ode Tvoje sranje u tipično sranje..

Tko je glasao

A što s vrimenom nakon

A što s vrimenom nakon sranja?

Tko je glasao

Popišat se!

Popišat se!

Tko je glasao

I pišanje

može biti sranje
ukoliko pišaš uz vjetar;)

sve dobro...

Tko je glasao

oprosnica

ispovijedao je ivu drhtave mu brade,
i davao oproste da i dalje krade.
za zdravomarije dvije i dva očenaša,
u nepovrat nam ode sva budućnost naša...

amen...

Tko je glasao

Iako budućnost ne postoji, ne

Iako budućnost ne postoji, ne može otići u nepovrat. Baš zato. Inače, svaka čast za jezgrovito i slikovito iznošenje nemoralnog bluda Crkve i države.

Tko je glasao

einstein

kojega će po svemu sudeći najvjerojatnije zaokružiti

luka

Tko je glasao

Svatko bi na izborima

Svatko bi na izborima zaokružio einsteine, tesle i slične, ali gdje je sposobnost otkrivanja talenata, prije nego postanu uspješni i slavni? Mogu li ovce uopće birati i zaokruživati? Ja tvrdim da ovce ne mogu vidjeti dalje od nosa, a kamoli birati između dva zla.

Tko je glasao

grubišićev poučak

kriteriji koji se navode za bivšeg dona su moralnost, poštenje, pamet, kao da je to jedini čovjek u gradu koji je zamislite školovan, pošten i tobož moralan; u pitanju je izbor za gradonačelnika, a ne kandidatura za nobelovu nagradu ili plavu vrpcu vijesnika. posao koji traži neke prizemne poslove, zavrnuti rukave i malo gaziti u mulju, a ne beskrajno vrtiti klasični set grubišićevskih pseudoreligijsko-socioloških kontemplacija. ili je on paravan za neke igrače iz sjene koji koriste politički vakuum u koji su doveli pregaoci dviju velikih stranaka.
ukratko, blefer, koji će iskoristiti klasičnu političku njihalo-poziciju, nakon nepismenog idemo sa prepametnim, možda upali. splitu bi trebao prizemni čovjek poput recimo, ževrnje, koji je urbanizirao dugopoljsku pustopoljinu, a ne umorni don kihot hipertrofiranog ega koji bi oko sebe okupio čopor likova, koji kao da su izašli iz neke borghesove fantastične novele. u slučaju najluđeg grada na svitu ne sumnjamo u nadrealno rješenje.

Tko je glasao

Robot

Vidim da se piše i o Ževrnji.
I niže dolje u komentarima.
Ževrnja je samo operativac onih lopina, kako političkih zako i gospodarskih.
Odličan operativac.
Nije on toliko zaslužan za to "čudo" zvano Dugopolje koliko oni koji su tim projektima dobili skoro pa besplatno zemljište na bogom danoj lokaciji.
Međutim ako malo bolje promotrimo što se to izgradilo u Dugopolju mislim da nije baš bajno.
Već sam o tom prije pisao.
Večinom su to skladišta na ogromnim površinama sa minimalnim brojem zaposlenih.
Volio bih da mi netko da konkretne podatke.
Mene su osobno željelo prevariti.
Trebao im je moj potpis.
Mogu napisati da sam na stol dobio dva rješenja o izdvajanju šuma i šumskog zemljišta potpisano od Polančeca.
U oba se radilo o istoj stvari, sa istim urudžbenim brojem, datumom.
Sve apsolutno isto osim površine i vrijednosti koja se izdvajala.
Kada nisam želio dalje obrađivati predmet počeli su pritisci pa i otvorene prijetnje sa Sanaderom.
Sve sam odbio i predmet proslijedio dalje.
Poslije ga nisam ćuo.
Jebote pa on su bili kadri i Polančecu podvaliti tko zna što sve ne.
Polančec će nešto i odguliti ali ovi neće ništa.
I što je najgore takve prepoznajemo kao neke kapacitete.

Tko je glasao

klasika

dobro da si spomenuo svoj slučaj, no neosporna činjenica je da je to nekada bila pustopoljina naseljena legendarnim dilerima i kavgadžijama; sada je to koliko, toliko uredno, 2005. su dobili nagradu za najbolju poslovnu zonu, mislim. ova kriza uništit će sve, tako da je i priča o dugopoljskoj rapsodiji završila, pa će se opet ovce vratiti na stadion, kao kada smo prije 30-tak godina igrali kao juniori protiv tadašnjeg dugopoljskog proletera i trčali na igralištu pazeći da ne ugazimo na ovčije brabonjke.
tvoj slučaj nije iznimka, malog čovjeka bez političke podloge će izvozati;
sada ževrnju u hdzu spominju kao kandidata za ministra gospodarstva (ako ikada osvoje vlast). ukoliko ima imalo masla na glavi ne vjerujem da će ga trenutna pozicija pustiti da cvrkuće van kaveza.
što se tiče praznih hala o kojima pričaš, ništa bolje nije prošao još jedan ambiciozni projekt- ttts kod stobreča, gdje zjape hale, a na veletržnici operira par švercera-i tu je pumpna stanica gdje sve govnjare splita ispumpavaju fekalije , i gdje su ljudima za kikiriki oduzimali vrhunsko poljoprivredno zemljište. u splitu su slični sposobni "operativci" svih boja, mirisa i okusa desetljećima pustošili, što se u konačnici vidi;
jednom sam pričao sa jednim od članova liste veloga mista, prije no što je osvojila gradsku vlast, i on mi je u nevezanom razgovoru rekao da se velika lova uvijek obrće oko velikih projekata, a ne oko sitnih čeprkanja. zato se dogodio eko kaštelanski zaljev, betoniranje rive, spaladium arena, zapadna obala; u mega-razmjerama su to autoputevi, mostovi, sada spremaju energetiku ...
recimo, žalosno je gledati planinu smeća na karepovcu i znati da se u beču nalazi spalionica spittelau koja spaljivanjem smeća omogućava grijanje 300.000 stanovnika, otprilike koliko je stanovnika u splitu...

Tko je glasao

robot

Što se tiće onog što sam napisao gore, stvar je u tome da meni u mom poslu nije trebala nikakva polička podrška.
Stvar je u tome da bez mog potpisa na obrađenom predmetu, predmet ne može dalje.
Stvar je u tome da nitko nije mogao potpisati bilo kakav predmet prije mene.
Nikakav direktor iznad mene nije to mogao napraviti.
Predmet je vračen na Ministarstvo radi očitovanja i na kraju riješen kako je i trebalo biti.
Je da nisam još dugo radio na tom mjestu:):):).
Banda je u ovom slučaju namjervala izršiti prevaru.
Siguran sam da Polančec nebi namjerno potpisao tako nešto.
Moglo mu je biti samo podmetnuto.
Dugopolje je prenapuhano u medijima.
Velikimm djelom se radi o površinama koje su pokupovane jeftino radi daljnje preprodaje.
OSOBNO nikad nebi to radio na takav način.
Moja ideja je bila dovesti podiuzetnike na potpuno besplatno zemljište sa svom izgrađenom infrastrukturom (pogotovo firme koje će se baviti proizvodnjom).
Dok firma posluje i plaća poreze neka tu bude.
Po gašenju firme, zemljište se vraća te daje drugom poduzetniku za proizvodnju.
Lokalna zajednica bi vrlo brzo kroz poreze dobila nazad uložena sredstva kao i država.
Ovako su omogučene marčapije na sve moguće načine.
Sa ostalim napisanim u tvom komentaru se u potpunosti slažem.

Tko je glasao

poslanje

u svevišnjeg se zakleo i isusa krista,
da će i on postat slavni populista.
u dom da će ući i sva naša srca,
poput sveca lesara u mozak da nas prca.

Tko je glasao

Problem nije u kandidatima,

Problem nije u kandidatima, već u mnogim drugim stvarima. Demokratski izbori su klasična mafijaška prevara. To nema veze s mozgom. Politička i svaka druga mafija neće dopustiti da im kandidati, kakvi god bili, remete poredak. Zato se strogo pazi prvo, tko se kandidira, a drugo da svi ti arlekini budu pod kontrolom manipulacije. Dakle, ako kandidati nemaju morala, pameti, poštenja, što uopće nisu relevantne kategorije, takvi su najpoželjni. Ako sve to imaju- još bolje. I dalje su neopasni i s njima će se moći lako upravljati, jer je njihov svjetonazor u osnovi također mafijaški. Što znači biti pametan i pošten? Apsolutno ništa. Pošteni i pametni su ovisni o prilikama i okolnostima. Kada je zgodno, pošteni su i pametni, kada nije- nisu.

Sasvim drugačije stvari stoje s karakterima i to još svijesnim karakterima. E, tu mafija mora postupati nasilno, jer su im takvi smrtna prijetnja. Svijesni karakteri ne rade zločinačke kompromise, imaju viziju i ostvaruju je s lakoćom. Dakle, takve mafija, izbornom prevarom, drži na dugačkom štapu, što dalje od kandidature. Ukoliko se nedovoljno svijestan karakter upusti u neravnopravnu bitku s mafijom, onda ni njegovo ubojstvo ne bi trebalo čuditi. Ali, ima i "finijih" načina da se karaktera sjebe- razvali mu se posao, uništi egzistencija, obitelj, malo ga se optuži za ovo ili ono, pa neka se jebe sa sudovima i zatvorima.

Nevjerojatno je da odrasli i inteligentni ljudi nasjedaju na ovakve gnjusne prevare. Demokratski izbori su izmišljotina nesposobnih kriminalaca. Jedini način da oni lezilebare je taj da sve unište i opljačkaju. Kako bi to mogli raditi kada bi im se samo jedan jedini revolucionarni karakter suprostavio i suočio ih sa Istinom? Pogledajte malo pažljivije načine na koje "neposrednim" stranačkim izborima se demokratski "biraju" stranačka vodstva, pa će vam biti jasnije tko vam vodi demokratske izborne igre. Nesreće, ubojice, kriminalci svih vrsta i zaljubljenici u kolektivističko poimnje svijeta i stvarnosti. Puki karijeristi i cigani. Što je najgore, to su sve fašistički i nacistički ološ i propalice. I s takvima tikve saditi? Tko voli, nek izvoli!

Tko je glasao

Jel' se taj Ževrnja kandidirao za splitskog gradonačelnika

ili netko poput njega?

Ako je, onda dobro, Split ima izbor, u protivnom - lupaš!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ako je Ževrnja izbor za

Ako je Ževrnja izbor za Split, onda sam ja Sveti Otac Papa.

Tko je glasao

Nemam pojma o tom Ževrnji

osim da se robotu sviđa. U tom smislu me zanima - ima li sličnog kandidata u Splitu? Ako ima, onda bi o takvom mogli raspravljati vi koji poznate situaciju...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

hm, bigi

"sviđati";
malo si proširila moju rečenicu u kojoj stoji riječ "poput". ževrnja je lik koji je od pripizdine napravio jedno solidno mjesto privlačeći ljude koji žele graditi kuće oslobađanjem od naknada, sudjelovao u aktiviranju poslovne zone, izgradnje lijepog nogometnog stadiona...itd. nasuprot toga, bez obzira na bogom dani strateški položaj, prometne, turističke i druge predispozicije split desetljećima devastiraju kojekakve političke vucibatine kojima je jedini cilj zdrpi i briši. ževrnja je mali lokalni kauboj koji je sredio svoj ranč, dok ovi ostali nam samo ostavljaju sve veće hipoteke na našem ranču.

sjetimo se kako je bajka počela,

http://www.index.hr/vijesti/clanak/macan-o-kerumu-iskren-je-otvoren-nije...

i tko je bajku napisao prema svim pravilima "analiziranja moderne intersekcije tehnologije, politike i medija". primjenom moderne znanstvene metodike mi smo u praksi dobili lošeg gradonačelnika, lošeg političara koji je uzgred, tim svojim potezima zaglavio u bankrotu.

Tko je glasao

Ništa ja nemam protiv likova poput Ževrnje

ako su, kao što kažeš, a zašto da ti ne vjerujem, od pripizdine napravili solidno mjesto. (Jesu li tamo ono preselili i novinari Slobodne Dalmacije, pa nazivaju prijatelje u Split da više šta ima ;)

Kako si elaborirao, ti si protiv Grubišića, ali nisi odgovorio imaš li u vidu nekod boljeg od njega...

Što se mene tiče, na lokalnoj je razini dobar svatko tko bi od pripizdine napravio pristojno mjesto, pa makar bio i pop :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

twin peaks

iz ranijih postova u nekim drugim dnevnicima sam naveo zašto smatram grubišića praznim bleferom koji misli da je spreman preuzeti banovinu. prvenstveno, star je 'ko opanak, a posao gradonačelnika mu nije zijevanje u zadnjoj klupi u saboru, niti balavljene u institutu "ivo pilar". gradu treba manager koji je pošten, odnosno koji će barem manje krasti od prethodnika koji su u tom fahu pokazali izvanrednu sposobnost.
kako stvari stoje u igri su čovjek koji je za vrijeme rata odlepršao iz grada kojem bi trebao biti gradonačelnik i snabdjevao ga strateškom sirovinom - tjesteninom, bivši svećenik koji bi u jeseni svojega života kušao malo slasti vlasti, zatim žena, solidna milfica pomalo oštrokonđa otpadnik iz matične stranke- no ipak luzerica, dok njena (bivša) matična stranka sprema bernardićevog klona-mlad, lijep, pametan i ne naročito puno pečata u radnoj knjižici.
živa milina, očekujemo još živopisnih likova, recimo bivšeg krotitelja lavova, umirovljenu prostitutku ili diplomiranog ornitologa; ukratko "twin peaks", samo što odavno znamo tko je ubio lauru palmer.

Tko je glasao

Fakat twin peaks...

tj. doista, tko bi razumio kako funkcionira vaš mozak...

Nakon Keruma a i drugih mahera koji su od Splita napravili ovo što sad jest, vas brine svjetski megablefer Grubišić. Nima Splita do Splita, ili je južina ?!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Zevrnja je dobro iskoristio

Zevrnja je dobro iskoristio gospodarsku poziciju svog sela. A dokaz je gluposti osluke o razdrobljivanju opcina. Buduci da zbog geografske pozicije i dovoljno prostora dobar dio splitskih tvrtki ima sjediste u Dugopolju, Dugopolje ima tako dosta prihoda, a Dugopoljci koriste splitsku infrastrukturu koja se ne financira iz dugopoljskih nego splitskih poreza.

Tko je glasao

hm

zanimljivo, hvar ostvari otprilike milijun noćenja za vrijeme sezone, čak i moj mali mjesni odbor ostvari 100.000 noćenja, od splita i države zauzvrat dobiju k.o.j.o. ( k.c od jalove ovce ). inače asvaltiranje ulice, kanalizaciju i telefon smo sami financirali u socijalizmu. no bitno je da za hajduk, arenu i škver ne pofali love, jer gadno je imati narod bez kruha i igara. ževrnja je paradigma čovjeka koji je iskoristio vrijeme i prostor, što nitko od dosadašnjih gradonačelnika nije uspio, i zato je spomenut. bili su jedino sposobni raditi monumentalne poduhvate u vlastitu korist.

Tko je glasao

Sve stoji. Samo, primjer

Sve stoji. Samo, primjer Dugopolja i uspjeha koje je navodno postigao Ževrnja nije uvjetovan Ževrnjinom sposobnošću, nego okolnostima. Split se prostorno nije imao gdje širiti nego u najbližem Dugopolju, koji je svojim prostorom i položajem kao izmišljen za industrijsku zonu. Autocesta i pitom, ravan prostor, koji ne zahtjeva velike troškove pripreme terena za gradnju, skraćivanje puta do Splita, izbjegavanje splitskih prometnih gužvi i čepova, pa i neke druge okolnosti kao što je blizina Splita i njegovih potrošača, učinili su Dugopolje trenutno uspješnim. Međutim, kako je Ževrnja bio itekako ovisan o tim okolnostima kada se "uspjevalo" tako će isto biti ovisan o okolnostima kada se počne propadati. Ževrnja ništa neće moći napraviti, kada se pogoni, firme i biznisi dovedeni u Dugopolje počnu gasiti i nestajati. Njegova velika greška je što je napore Dugopolja da privuče novac, slabo ili nikako osmislio za budućnost. Ne znam da li taj čovjek misli unaprijed, za ona vremena kada će silom globalnih promjena sve ono što sada Dugopolje ima, nestati. Bojim se da se o tome uopće ne misli. Logika zaposleničkog mentaliteta je vrlo ograničena.

Industrijska revolucija je odavna završila, pa se sve mijenja u korijenu. Nestaju klasični poslovi, proizvodnje, više nikome ne trebaju poslovni prostori, blizina ograničenih tržišta. Sve što je u biznisu povezano s troškovima i investicijama te davanjima, bilo državi ili lokalnoj samoupravi, pali alarme- ne isplati se takav posao. Dugopolje je drugi Zadar. Dok je Kalmeta nevjerojatnim ulaganjima htio od Zadra učiniti centar Jadrana i u gospodarskom i u lučkom, transportnom smislu, stvari su izgledale bajne. Kalmeti je sve išlo od ruke- bio je na državnim jaslama, a Zadar jest geografski u centru Jadrana, u blizini Zagreba i autoceste. Ali u biznisu, stvari nisu samo logične. Koga briga za Zadar? Zašto sada nitko ne spominje Zadar u kontekstu zainteresiranosti Kineza ili Arapa za skraćivanja puta njihovih roba i usluga do Europe? Vrlo jednostavno je objašnjenje- orjentiranost Zadra na Zagreb nikome ne imponira. Rijeka je bliža Europi, i ulaganja u proširenje riječke luke i izgradnje željezničke pruge do Mađarske će biti manja investicija, nego da se koristi zadarska infrastruktura. I odjednom, sve uloženo u Zadar se pokazuje ogromnim promašajem. Jebiga, važno da je Kalmeta sebi gradio nadgrobni spomenik. A za par godina će ga isti oni kojima je činio medvjeđu uslugu, smjestiti u zatvor.

Tko je glasao

@Kapitalist KERUMOVŠTINA???

Evo, sve su to posljedice eksperimenta zvanog KERUM I KERUMOVŠTINA! Ponavljam, lako za Keruma, zamjena će se naći, ali što s "kerumovšitom" - ona nije samo splitska boljka?!! Pisao sam više puta o tome, taj fenomen "kerumovštine" gdje svaki iole uspješniji tajkunčić misli da je sposoban voditi grad, rasprostranjen je u Hrvatskoj, I tako se u vlasti i u birača malo razumije načelo da ekonomski jači političari nemaju što tražiti u politici, pogotovo ne na mjestima gdje se donose odluke u sukobu interesa - ekonomska moć MORA biti pod kontrolom političke! Najbolji primjer kakao se to NE razumije je pozicija Čačića u hrvatskoj vladi! I to je dio "kerumovštine" po kojoj se gradom i državom može upravljati kao s poduzećem! Naravno, to je nedemokratski i politički nedopustivo, jer u poduzeću su zaposlenici, a u gradu i državi - građani!!!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

U dvije stvari griješite,

U dvije stvari griješite, @Ljubo! Ne radi se o ekonomskoj moći, nego o financijskoj nepismenosti svih, koja je životno važna za mafiju i korupciju. Ako politiku vode financijski nepismeni "poduzetnici" , čijim glavama usput rečeno hara zaposlenički, a ne poduzetnički mentalitet, svaki kaos i anarhija su zagarantirani. Dokaz za to je nezavisna lista splitskih "velikih poduzetnika", koja je formirana s nevjerojatnom euforijom , pompom i ogromnim očekivanjima svih. Gdje su danas ti slavni poduzetnici? Osramotili su se za slijedećih devet generacija, a takvu su štetu napravili Splitu, da su širom otvorili vrata Kerumu i sličnima.

Politička mafija ima sve ekonomske tokove u državi pod svojom kontrolom. Zašto bi se sada posebno trudili držati pod kontrolom novac kretena poput Keruma? Problem je u nedostatku svijesti svih, a ne samo ekonomski jačih igrača. Svi su u državi lažno uvjereni da bi oni mogli mijenjati stvari na bolje, što je dokaz masovne hipnotiziranosti. Ali, kada dobiju vlast, onda se pokaže da su to bile samo njihove iluzije.

Sve što nam se događa je izrazita demokratska kultura. Sve je posljedica nakaradnog demokratskog poretka stvari, jer u demokraciji , isto kao i u fašizmu, čovjek ne odlučuje o svojem životu i sudbini. Stvara se privid da je svaki čovjek slobodan i da sam za sebe odlučuje, ali je to notorna laž. Deklarativno se stvara privid idile, ali u stvarnosti stvari ne funkcioniraju nikako. Zato su demokratski izbori klasična prevara. Shvatite to. Probudite se.

Čačić je samo mali kotačić u najvećoj prevari hrvatskih građana, od pamtivjeka. Čačić je dovoljno lud da govori i radi ono što se Milanović ne usuđuje. Doći će dan kada će Čačić i ekipa morati sjesti na optuženičku klupu i odgovarati za veleidaju i protivdržavni terorizam. Naprosto, ne postoji mogućnost da se to ne dogodi.

Molim vas da konačno raspravite sami sa sobom razliku između republike i demokracije. Nije teško poći na Youtube i tamo pogledati, a imate masu materijala, u čemu je razlika i kakve su posljedice demokracije. Dok god to ne napravite, živjeti ćete u konfuznim i kaotičnim uvjerenjima.
Provjerite bar svoju percepciju.

Tko je glasao

@poveznik

Za ovo 5 (pet):
-----
Čačić je samo mali kotačić u najvećoj prevari hrvatskih građana, od pamtivjeka. Čačić je dovoljno lud da govori i radi ono što se Milanović ne usuđuje. Doći će dan kada će Čačić i ekipa morati sjesti na optuženičku klupu i odgovarati za veleidaju i protivdržavni terorizam. Naprosto, ne postoji mogućnost da se to ne dogodi.
..................................
Za diskusiju je da li je mali kotačić, isto tako za diskusiju je teza da demokracija nije dobar model vladanja, Naime, kako to možeš znati kada mi NEMAMO demokracije, niti smo je imali. Ili, čak ju je do 1991. bilo više nego danas! Danas ti i ja možemo lajati na Mjesec, i protiv Čačića, ali ako su i tebi i meni konta prazna, onda jebeš takvu demokraciju, ona je samo formalna, ali ne i stvarna! Nje može biti prije u zemlji blagostanja nego u zemlji koju spašava - Katar i Čačić! Pa zar možemo toliko podcjenjivati Arape, da ne znaju da im dolazi Čačić, najomrznutiji političar Hrvatske??! Kao da im dolazi Lukašenko, ili... I kako taj predsjednik Josipović može sjesti u isti zrakoplov u kojem su Čačić, Radić...???? I reći, naravno, Čačić će imati glavnu ulogu u ovom putovanju! Zar je moguće da građani ne shvaćaju da Čačić ne može odnikuda donijeti ništa pozitivno, da ga nitko nigdje za ništa ne zarezuje!??? Gdje sve nije bio, i uvijek se vraćao praznih ruku?!!! Osim što je ispod špage pokušao dogovoriti prodaju zadnje srebrnine! Kao što će vjerojatno Kataru ponuditi - hrvatsku vodu??!
Otiša i Kerum s njima???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Facinacija s demokracijom je

Facinacija s demokracijom je toliko snažna da izgleda nitko na svijetu ne razumije u čemu je zajeb s demokracijom. Ovo što se zove demokracijom je stvarna, a ne formalna demokracija, Njeni učinci na ljudska prava i slobode građana je fatalna. Demokracija je zločin protiv čovječnosti i što god njen stisak bude snažniji, to će života u Hrvatskoj biti sve manje.

Potrebno je dobro proučiti osnovna obilježja i učinke demokracije i republike, jer se jedino tako može shvatiti razlika. U američkom Ustavu nema riječi "demokracija", dok se u našem Ustavu "republika" i "demokracija" izmjenjuju kako je pijanom Šeksu padalo na ludu pamet. A, po prirodi stvari, ta dva pojma su isključiva- ili je jedno ili je suprotno. Ne može biti oboje zajedno. Ako je tako, a tako jest, onda netko ruši ustavni poredak RH, jer ne priznaje da je Hrvatska Ustavom definirana kao republika. Prosto k´o pasulj!

Tko je glasao

Svi problemi Hrvatske i jesu

Svi problemi Hrvatske i jesu u tome da politika kontrolira, ucjenjuje i uništava gospodarstvo i kroz odabrane firme izvlači državne novce na štetu svih građana RH.

Politika jedino zakonima treba spriječiti ili smanjiti mogućnosti zlouporabe ekonomske moći na štetu države i građana ali nikako ne smije kontrolirati gospodarstvo.

Tko je glasao

Bit republike je u tome da se

Bit republike je u tome da se zakonima ograničavaju državne institucije u samovolji na štetu ljudskih prava i sloboda. Dakle, zakoni se u republici odnose na Vladu, a ne građane. Kada republiku zamijenite demokracijom, onda je obrnuto- Vlada terorizira građane, iako joj građani tu ovlast nisu dali.

Politika i Vlada ne mogu apsolutno ništa kontrolirati na zakonit način, jer je to suprotno smislu postojanja i jednih i drugih. Zato je ovo što se događa je puzajući državni udar- vlast politike je diktatura, a vlast građana je ukinuta. Ne može biti čišćeg kaznenog djela protivdržavnog terorizma.

Očito je da je demokracija u Hrvatskoj došla svome kraju, da su demokratski izbori prevara te da se sustav političkih stranaka mora zgaziti. Stranke koje otvoreno rade protiv republike i samog koncepta individualnih ljudskih prava i sloboda se moraju zabraniti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci