Tagovi

Spin i fakat - odvojite priče od pravih činjenica (2)

Andrija Hebrang o ZERP-u
"Nijedan propis ne primjenjuje se s danom stupanja na snagu nego tek nakon što se kaže da počinje njegova primjena, kad se donesu provedbeni akti" - Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a o ZERP-u.
Počinjem se pitati stvarno zašto se onda objavljuju zakoni u Narodnim novinama i zašto sve odluke i zakoni stupaju na snagu 8 dana po objavi u Narodnim novinama.
Gornja izjava najbolje govori u kakvoj je gabuli Ivo Sanader oko ZERP-a jer kad ga u obranu uzima Andrija Hebrang, onda nam se dobro ne piše. Šuška se o kompromisu da se primijeni ekološka komponenta, a ostalo ne. Istovremeno čitam u Večernjem listu (Soba iz koje Talijani nadziru cijeli Jadran) veliku reportažu o sobi talijanske obalne straže iz koje se vidi svaka brodica na Jadranu, te da svaka njihova ribarica za ulazak u naše teritorijalne vode dobije kaznu u vlastitoj luci po povratku. Kažnjavaju ih da se zadovolji forma, a oni i dalje pljačkaju našu ribu i trajno siromaše Jadran.

Free Image Hosting at www.ImageShack.usTu je i moja omiljena nova rubrika Jutarnjeg lista - Spin i fakat - oni jedini glasno - ali samo na tome mjestu kažu: ZERP se ne primjenjuje - jer u njihovim vlastitim novinama čitate o odlučnom NE Sanadere - Bruxellesu! To je pravi spin na djelu, nešto je o tome već pisao mrak. Na istom mjestu pročitajte i dio o spinu oko Ratka Mačeka (kliknite na sliku da bi dobili veću):
FAKAT - Posve je jasno da Maček i dalje ostaje u politici, kao najvažniji Sanaderov čovjek za odnose s javnošću. Maček je priznao da će njegovoj konzultantskoj tvrtki glavni klijent biti Hrvatska demokratska zajednica. Sanader i Maček očito su procijenili da će Maček efikasnije obavljati svoj posao zamagljivanja i reinterpretiranja političkih činjenica u korist Vlada i HDZ-a ako ne bude formalno u Vladi, nego ako to čini s lobističkog, nedržavnog i nestranačkog položaja
Kad tome dodamo činjenicu da Večernji list proglašava Branimira Glavaša - najvećim hrvatskim spin doktorom - znamo što nas čeka uz Mačeka i Glavaša u glavnim ulogama...

Komentari

marin držić govorim o

marin držić

govorim
o dvijema vrstima ljudi - ljudima nazbilj i ljudima nahvao

tko je andrija h?
očito pravnik opće prakse
i veoma nahvao

što jest, jest

nit laž, nit istina
nego neznanje
a neka mu dobri bog oprosti
jer ne zna što čini i govori

ter se očito nije niti rodila
i nije stupila na snagu
al njegova se glupost primjenjuje
na mjestu gdje trebala se ne bi

o jadni puče, vlada s tobom - tko ne vlada sa sobom.

marin držić

Tko je glasao

Činimi se da kod ZERPA

Činimi se da kod ZERPA postoji ekološki, politički i gospodarski problem. Ekološki u toliko što Talijani svojim načinom izlova uništavaju morsko dno. Politički jer hrvatska vlada opet jednom ne zna što bi počela, opet su se zapleli kao pile u kučine. Gospodarski utoliko što ne primjenjujući ZERP podupiremo talijanske ribare a uništavamo hrvatske. Pa sad da vidimo što će se iz svega toga iznjedriti.

Tko je glasao

"Nijedan propis ne

"Nijedan propis ne primjenjuje se s danom stupanja na snagu nego tek nakon što se kaže da počinje njegova primjena, kad se donesu provedbeni akti" - Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a o ZERP-u.
Počinjem se pitati stvarno zašto se onda objavljuju zakoni u Narodnim novinama i zašto sve odluke i zakoni stupaju na snagu 8 dana po objavi u Narodnim novinama.

Ako je tako onda ne treba davati lovu za Narodne novine te ih treba ukinuti. Ili da ukinemo Hebranga?

Tko je glasao

Objavom u NN zakon stupa na

Objavom u NN zakon stupa na snagu. Za provedbu zakona definiraju se podzakonski akti, koji propisuju tko mora i kako izvršavati zakon. Recimo, zakonom je propisan porez na dokodak. Podzakonski akti i pravilnici propisuju kako se to provodi u TDU. Definirano je što bi se htjelo, ali nije napravljen projektni plan niti tko je odgovoran za koji dio.

Tko je glasao

zakon, u pravilu, stupa na

zakon, u pravilu, stupa na snagu 8 dana nakon objave u NN

Tko je glasao

Ovo drugo, ali nam nekako

Ovo drugo, ali nam nekako nikako ne polazi za rukom - čovjek se stalno vraća:-)

Tko je glasao

Zanimljivo je kakvu je

Zanimljivo je kakvu je Hebrang grandioznu glupost rekao. Koliko je meni poznato, Sabor prilikom određivanja datuma stupanja na snagu nekog zakona daje dovoljno vremena kako bi se pripremili provedbeni akti. A provedbene akte mora pripremiti nadležno ministarstvo, tj. vlada! I umjesto da se prizna odgovornost vlade koja je 6 mjeseci (? - ne sjećam se točno) znala kada će zakon stupiti na snagu i nije bila sposobna (ili voljna) pripremiti njegovu provedbu, Superandrija je to "zaspinao" i malo pobrkao nadležnosti zakonodavne i izvršne vlasti.
I to prolazi kod HDZ-ovog biračkog tijela, ali nakon svake takve budalaštine dobijemo barem malu "recku" kod onih iz Bruxellesa koji budno prate sve što se u događa, barem po pitanju shvaćanja pravne države.

Tko je glasao

Hebrang (kao i Bijesdrugi):

Hebrang (kao i Bijesdrugi): ne laže, samo ponekad ne govori istinu.
Sve i da kaže da će se povući iz politike, napravio bi vjerojatno isto što i Bijesdrugi: samo malo ne bi govorio istinu (onda valjda ide ispovijed i sve OK - premda mi ovo s ispovijedi nije jasno kako kod Hebranga funkcionira!?): napustio bi politiku, kao i Bijesdrugi pollitiku!

Tko je glasao

Kažnjavaju ih da se

Kažnjavaju ih da se zadovolji forma, a oni i dalje pljačkaju našu ribu i trajno siromaše Jadran.

Ovo sam već jednom napisao, ali ponovit ću: ne postoji "naša riba".

Riba nema državljanstvo, slobodno se kreće morima, množi se sama od sebe bez investicija i pripada svima, a postaje nečija tek kad bude ulovljena. Riba je isto tako samoobnavljajući resurs pa je netočno da se njenim izlovom "trajno" siromaši Jadran.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

E ovdje nema pravničkih

E ovdje nema pravničkih začkoljica - stvar je vrlo jednostavna - ako te na jednom lovištu love do iznemoglosti, a na drugoj je strani naiconalni park, uskoro se progonjene zvijeri nastane u nacionalnom parku zar ne? E onda ako uđeš loviti u nacionalnom parku onda si krivolovac i ako se ne zustaviš na upozorenja rangera mogu te upucati? O čemu ti pričaš? Pa čitamo od davnina da su Robina Hooda ili ne znam koga sve osudili jer je lovio divljač u gospodarevoj šumi. Mislim da se tu pravno nije puno promijenilo. Talijani nemaju pravo loviti ribu koja je u našim teritorijalnim vodama, a sada ni u ZERP-u, tu ribu imaju pravo loviti naši ribari i oni kojima mi to dozvolimo. Svaki koji radi drugačije je krivokradica. Pa zašto ih onda Talijani kažnjavaju kad se vrate - zbog povrede državne granice?
Suverenitet nosi nešto zbog čega je ta država suverena i zbog čega je nešto njeno i ničije drugo. Ako je zbog nemogućnosti naših ribara izlov ribe na našoj strani Jadrana slabiji, veće su šanse za samoobnavljanje tog resursa. No, ako ga se dodatno nezakonito izlovljava, mogućnost samoobnavljanja se drastično smanjuje. Bio je članak o tome prošli tjedan ili presica - veličina škampa se drastično smanjila, neke ribe čiji je reproduktivni proces sporiji uopće više nema ili je u tragovima itd.
Dakle svako nekontrolirano ekspolatiranje naše strane Jadrana od strane nekog drugog ima samo jedan naziv - pljačka. A zna se što se radi s lopovima...
Dakle riba koja je ulovljena u Hrvatskoj - je hrvatska. Ako joj nekontroliranim izlovom smanjimo šansu da se prirodno obnovi trajno i nepovratno uništavamo potencijal Jadrana. Gdje je greška? Ovdje se ne radi o pravim začkoljicama, radi se o činjenicama.

Po tebi jabuka u mojem dvorištu nije moja, nego svačija jer je samoobnovljiva - onda je valjda u redu da je netko polomi, pobere plodove i ode? Ne kužim tvoje argumente...

Tko je glasao

Možda ne kužiš jer se

Možda ne kužiš jer se oslanjaš na promašene analogije i nisi uočio da jabuka ne pliva slobodno dvorištima? Ja nisam rekao da Talijani imaju pravo loviti u teritorijalnim vodama niti ekonomskom pojasu nego samo da ne postoji a priorno "naša riba" jer ribe nemaju državljanstvo i slobodno se kreću pa srdela koja se zatekne kod Visa je možda porijeklom iz Grčke.

Riba je zajednički resurs, a nečija postaje trenutkom ulova, ne prije - dakle, Talijani ne pljačkaju "našu ribu" nego samo uspijevaju prije hrvatskih ribara steći vlasništvo nad zajedničkom ribom.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Ali isto je sa svom

Ali isto je sa svom divljači, pa tako i s ribom - bitno je mjesto gdje je izvađena. Drugo, životinje i sva živa bića se prilagođavaju pa idu živjeti tamo gdje imaju veće šanse da preživljavanje - a to je trenutačno naša strana Jadrana - zato je cijela priča i krenula. Ne govoriš ti ništa krivo pravno gledano (što se od tebe ni ne očekuje:-))- praktično stvari izgledaju kako sam ja napisao.
Mogu imati i ribu u potoku u mojem dvorištu - ako je netko dođe loviti taj je tat - sve dok je ona u dijelu potoka koji prolazi mojim vrtom:-) Ako već insistiraš...

Tko je glasao

Vidiš da smo se složili -

Vidiš da smo se složili - bitan je trenutak ulova, ali i mjesto - to onda ipak neku ribu u datom trenutku, bez obzira tko ju je ulovio, ako ju je ulovio u našem teritorijalnom moru ili ZERP-u - čini našom ribom. Slažem se da je to apriori zajednički resurs - ali i njegovim iskorištavanjem utječeš na njegovo ponašanje - na talijanskoj strani je riba samo u tragovima...
Ako nije tako zašto bi onda Talijani ili već tko trebao plaćati naknadu odnosno odštetu za ribanje u našem ZERP-u, već kad to ne rade naši?

Tko je glasao

"Riba je isto tako

"Riba je isto tako samoobnavljajući resurs pa je netočno da se njenim izlovom "trajno" siromaši Jadran."
Postoji nešto što se naziva pragom samoobnavljanja. Ako populacijamlađi (ikre) padne ispod tog praga prijeti izumiranje vrste. O tome puno znaju oceanografi u Institutu za oceanografiju u Splitu ili oni iz Rovinja (Ruđer Bošković).
Ista stvar je sa plićim morem (Sjeverni Jadran) gdje se dno doslovno ore posebnim alatima radi izlova školjkaša. Takvim oranjem uništava se u cijelosti pridnena flora i fauna.
Štete su gotovo nepopravljive već sada.
Govorite kao što Bush negira dogovor iz Kyota.....
Znanstvenike ionako nitko ne šljivi

Tko je glasao

http://www.mojportal.hr/dalma

http://www.mojportal.hr/dalmacija/gospodarstvo/nekontroliran_izlov_ugroz...

20.01.2008. | 12:12
Nekontroliran izlov ugrozio ZERP; potrebne hitne i restriktivne mjere

SPLIT - Dugogodišnja istraživanja pokazuju da je intenzivna eksploatacija u području Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) dovela do izrazitih negativnih promjena u stanju obnovljivih bogatstava te da su potrebne hitne mjere kako bi se ribolov doveo u razmjer sa stanjem resursa u svrhu uspostave dugoročnog održivog gospodarenja, izjavio je Nedo Vrgoč, znanstvenik splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Po njegovim riječima negativne promjene se očituju na više načina - intenzivna eksploatacija dovela je do značajnog pada biomase i to prvenstveno vrsta koje su izrazito osjetljive na eksploataciju.

"Negativne promjene najuočljivije su kod hrskavičnjača (landovina) i koštunjača velikih tjelesnih dimenzija, odnosno kod onih vrsta koje imaju dug životni vijek, spor rast i slabu reprodukcijsku moć", pojasnio je, dometnuvši da su očit primjer raže, morske mačke, kovač i slične vrste čije su populacije prepolovljene, pa se sada u otvorenom moru love samo pojedinačni primjerci.

Po riječima splitskog znanstvenika, suprotno njima, brzo rastuće vrste velike reprodukcijske moći, relativno se dobro nose s intenzivnom eksploatacijom. Njihova populacija je relativno stabilna ili oscilira kao posljedica razlika u jačini novačenja iz godine u godinu. Riječ je, kako je pojasnio, o različitim vrstama glavonožaca te nekih riba - trlja blatarica, pišmolja, ugotica te komercijalno nevažnih vrsta.

Intenzivna eksploatacija, kako napominje Vrgoč, dovela je i do promjena u sastavu populacija većine vrsta, te se kao posljedica toga iz godine u godinu love sve manji primjerci škampa, oslića i td.

"Situacija u pojedinim dijelovima Jadranskog mora u pravilu ovisi o intenzitetu ribarenja", rekao je, pojasnivši da se općenito može reći da biomasa pada od istočne, hrvatske obale, prema zapadnoj, talijanskoj obali.

Vrgoč upozorava da su relativno najveći pad biomase i najnegativnije promjene zabilježene u ZERP-u te da razlog treba tražiti u pretjeranom izlovu, prvenstveno talijanske flote, ali i nepostojanju mjera regulacije ribolova i zaštite, jer do proglašenja i primjene ZERP-a nije bilo moguće na adekvatan način regulirati ribolov u tom pojasu.

Pretjerani ribolov u ZERP-u negativno utječe i na susjedne dijelove našeg teritorijalnog mora zbog "prelijevanja" resursa s područja veće "gustoće" u područja s manjom "gustoćom", rekao je, napomenuvši da stvar dodatno komplicira činjenica što ni hrvatska ni talijanska strana nisu vodile statistiku ulova i ribolova u ZERP-u, pa je danas nemoguće reći koliko brodova tamo radi, koliko love i kakvi su trendovi njihova ulova.

Usprkos tomu, kako kaže, očita je velika disproporcija u veličini flota i ostvarenog ulova između hrvatske i talijanske strane u Jadranu. Talijanski ulov u Jadranu veći je od 150.000 tona, a hrvatski svega oko 35.000 tona na godinu, dodao je.

Vrgoč smatra da ako želimo ulov u Jadranskom moru, a poglavito u ZERP-u, dovesti u razmjer sa stanjem resursa i na taj način osigurati dugoročno održivo gospodarenje, potrebno je provesti niz hitnih i izrazito restriktivnih mjera. Te mjere, kako kaže, trebale bi ići prvenstveno u smjeru smanjenja ribolovnog napora, ali i promjene tehničko-konstrukcijskih karakteristika alata u svrhu povećavanja njihove selektivnosti, uvođenja prostorno-vremenskih mjera regulacije ribolova, povećanja minimalne lovne dužine primjeraka i slično.

Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, kako podsjeća Vrgoč, više od pola stoljeća prati stanje obnovljivih bogatstava Jadranskog mora kroz različita nacionalna i međunarodna istraživanja koja obuhvaćaju, kako hrvatsko teritorijalno more, tako i ZERP.

Izvor: MojPortal.hr/Hina

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci